Klassieke Oliebollen met Rozijnen en Sukade

Klassieke Oliebollen met Rozijnen en Sukade

Traditionele oliebollen met rozijnen en sukade, perfect voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
rijzen1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Basisrecept, Gebak, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of airfryer
  • IJsbolletjeslepel of 2 eetlepels
  • keukenpapier
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 120 gram sukade
  • 15 gram gist gedroogd
  • 200 gram rozijnen
  • 500 gram bloem
  • ½ liter melk
  • Frituurolie
  • Poedersuiker

Instructies

  • Wel de rozijnen in een kom met heet water, ongeveer 10 minuten.
  • Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm.
  • Meng de bloem, kaneel, gist en zout in een kom.
  • Breek het ei boven de kom en voeg de lauwwarme melk toe.
  • Roer tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de rozijnen en sukade door het beslag.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Verhit de frituurolie tot 175°C in een frituurpan of verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Doop een ijsbolletjeslepel of 2 eetlepels in de hete olie.
  • Schep bergjes beslag met de lepel en laat ze in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in porties goudbruin en gaar, ongeveer 6 minuten in de frituurpan of 10-12 minuten in de airfryer.
  • Keer de oliebollen halverwege de baktijd om.
  • Laat de oliebollen uitlekken in het vergiet.
  • Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g

Romige Kippenmousse met Balsamico-Aspic

Romige Kippenmousse met Balsamico-Aspic

Een verfijnde mousse van kip, perfect gecombineerd met een frisse balsamico-aspic. Ideaal als feestelijk voorgerecht of luxe borrelhapje!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Elektrische keukenmachine
  • Platte rechthoekige of vierkante schaal
  • Kleine bakjes
  • sauspan
  • Folie

Ingrediënten

  • 250 gram kipfilet
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 10 blaadjes witte gelatine
  • 1 liter kippenbouillon van tabletten
  • 75 ml slagroom
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel honing
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Controleer de kipfilet op botjes en ongerechtigheden.
  • Vet een schaal dun in met zonnebloemolie.
  • Week de gelatineblaadjes in een kom met water.
  • Breng 500 ml kippenbouillon aan de kook in een pan.
  • Pocheer de kipfilet in de bouillon gedurende 25 minuten tot deze gaar is.
  • Laat de kipfilet iets afkoelen en snijd in blokjes.
  • Pureer de kip in een keukenmachine en voeg tijdens het pureren de slagroom toe tot een smeuïg geheel ontstaat.
  • Breng de mousse op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de mousse over vier kleine bakjes en dek af met folie.
  • Laat de mousse 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Breng de overige 500 ml kippenbouillon in een sauspan aan de kook.
  • Voeg de balsamicoazijn en honing toe en roer goed door.
  • Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit.
  • Breng een bodempje water in een steelpan aan de kook en los hierin al roerend de gelatine op.
  • Voeg de opgeloste gelatine toe aan de kippenbouillon en laat een minuut zachtjes doorkoken.
  • Giet de bouillon in de ingevette schaal en laat afkoelen tot aspic.
  • Snijd de gestolde aspic in kleine blokjes of figuren.
  • Plaats de bakjes mousse op het bord en schep de aspic eromheen.
  • Serveer met warm stokbrood en boter of toast.

Notities

Serveertip:

Lekker met stokbrood, toast en een frisse salade met rucola en walnoten.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 21g | Zout: 1.3g | Sugar: 4g

Vegetarische Biryani met Saffraan en Groenten

Vegetarische Biryani met Saffraan en Groenten

Een geurige en kleurrijke vegetarische biryani, perfect voor een vullend diner. Gecombineerd met saffraan, groenten en een rijke kruidenmix, is dit gerecht een feest voor de zintuigen.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g rijst bij voorkeur basmati
  • 100 g sperzieboontjes
  • 1 paprika fijngesneden
  • 2 tomaten zonder zaad en fijngesneden
  • 100 g doperwtjes diepvries
  • 1 ui in halve manen
  • ½ tl gember geraspt
  • 2 tenen knoflook fijngeperst
  • ½ rode peper gehakt
  • 6 kardemompeulen
  • ½ kaneelstokje
  • 2 laurierbladeren
  • 1 el komijnzaad
  • 10 g saffraan 1/10 g
  • Sap van ½ citroen

Garnering:

  • Korianderblad
  • Rozijnen
  • Cashewnoten

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking of kook ze 8 minuten in ruim water, giet af en laat nog 10 minuten stomen.
  • Breng het citroensap met voldoende water om de bodem van een steelpan te bedekken aan de kook.
  • Haal van het vuur en laat de saffraan er een kwartier in weken.
  • Roer het saffraanaftreksel door de gare rijst.
  • Verhit olie in een pan en voeg het komijnzaad, laurierblad, kaneelstokje en kardemompeulen toe.
  • Fruit de kruiden kort aan.
  • Voeg de ui toe en bak deze tot ze glazig is.
  • Voeg de gember, knoflook en rode peper toe en bak dit mengsel een paar minuten.
  • Doe de sperzieboontjes, paprika en tomaat in de pan en roer goed om.
  • Dek de pan af en laat de groenten zachtjes gaar stoven.
  • Voeg de doperwtjes de laatste vijf minuten toe.
  • Schep de helft van de rijst in een ingevette ovenschaal.
  • Voeg de groenten eroverheen en dek af met de resterende rijst.
  • Garneer met korianderblad, rozijntjes en cashewnoten en zet de biryani 30 minuten in een oven van 200 graden Celsius.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een yoghurtsaus om het gerecht compleet te maken.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Ingelegde Augurken met Kruiden

Ingelegde Augurken met Kruiden

Maak zelf heerlijke inlegaugurken met een kruidige azijnoplossing voor een smaakvol bijgerecht of als snack.
Bereidingstijd40 minuten
uitlekken1 dag
Recept categorieën: Basisrecept, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 25kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg augurken
  • 1 l wijnazijn
  • 1 Spaanse peper
  • 10 g peperkorrels
  • 2 takjes verse venkel of 5 g gedroogde venkel
  • 2 stukjes gember

Instructies

  • Maak de augurken schoon door de kroontjes en steeltjes af te snijden en ze goed af te borstelen.
  • Bestrooi de augurken met zout en zet ze weg.
  • Laat de augurken de volgende dag uitlekken op een vergiet.
  • Kook de wijnazijn met de kruiden (Spaanse peper, peperkorrels, venkel en gember) gedurende een kwartier.
  • Verdeel de augurken in een klein flesje voor de kleinere en een groot flesje voor de grotere augurken.
  • Schik de augurken met de kruiden ertussen in de flessen.
  • Giet de kokende azijn over de augurken, zodat ze goed onder staan.
  • Sluit de flessen af met vochtig perkamentpapier.
  • Laat ze goed trekken.

Notities

Serveertip:
Serveer de augurken als bijgerecht bij vleesgerechten, op een borrelplank of als snack.
Wijnadvies:
Deze ingemaakte augurken passen goed bij een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 25kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Glühwein met Kruidnagel en Vanille

Glühwein met Kruidnagel en Vanille

Verwarm jezelf met deze heerlijke glühwein, op smaak gebracht met kruidnagel en een vleugje vanille. Perfect voor koude winteravonden!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Alcoholische drank, Warme dranken
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter rode wijn
  • 8 suikerklontjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 citroenrepen
  • 1 vanillestokje gespleten

Instructies

  • Doe alle ingrediënten, behalve het vanillestokje, in een pan.
  • Verwarm het geheel, maar zorg ervoor dat het niet kookt, totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Verwarm de wijn tot ongeveer 70 graden.
  • Voeg het gespleten vanillestokje toe en laat de drank nog ongeveer 15 minuten trekken op laag vuur.
  • Zeef de wijn en schenk het in voorverwarmde mokken.

Notities

Wijnadvies:
Deze glühwein is perfect op zichzelf, maar kan ook geserveerd worden met warme hapjes zoals oliebollen of kaneelbroodjes tijdens de feestdagen.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 18g

Zuurkoolstamppot met Viscurry

Zuurkoolstamppot met Viscurry

Een heerlijke twist op de klassieke zuurkoolstamppot met een romige viscurry en frisse koriander, perfect voor een voedzame maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
frituurtijd5 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 1 zakje tandoorikruidenmix
  • 3 dl volle yoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 600 g visfilet
  • 1 ui
  • 2 kaneelstokjes
  • Olie voor het bakken
  • 500 g zuurkool
  • Bloem
  • Verse koriander

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in 3 dl water gaar.
  • Roer een papje van 1 dl yoghurt, citroensap en 2 eetlepels tandoorikruiden.
  • Snijd de vis in blokjes en meng de kruidenyoghurt erdoor.
  • Snipper de ui, breek de kaneelstokjes in stukjes en fruit ze samen in 2 eetlepels olie totdat de ui zacht is.
  • Voeg de zuurkool toe, voeg 1 dl water toe en stoof de zuurkool 1 minuut zachtjes.
  • Schep de visblokjes om met wat bloem.
  • Verhit de frituurolie tot 175°C en bak de visblokjes in delen 4-5 minuten goudbruin.
  • Houd ze warm.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze tot een grove puree en meng er 2 dl yoghurt door.
  • Verwijder de kaneelstokjes uit de zuurkool en meng deze door de aardappelpuree.
  • Serveer de tandoorivis apart en garneer met verse koriander.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel een lepel extra yoghurt voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij dit pittige gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Zuurkoolstamppot met Ananas en Casselerrib

Zuurkoolstamppot met Ananas en Casselerrib

Een verrassende en smaakvolle zuurkoolstamppot met ananas en casselerrib, ideaal voor een maaltijd met een tropisch tintje.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g aardappels
  • 500 g zuurkool
  • Zout
  • 1 blikje stukjes ananas
  • 150 g casselerrib vleeswaren in reepjes
  • 2 theelepels mosterd
  • ½ theelepel karwijzaad

Instructies

  • Kook de aardappelen en zuurkool samen in water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Stamp ze samen tot een puree.
  • Meng de stukjes ananas en de reepjes casselerrib door de stamppot en verwarm alles goed door.
  • Breng de stamppot op smaak met mosterd en karwijzaad.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een stukje rookworst of een frisse salade voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zurige smaak van de zuurkool en de zoetheid van de ananas.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Zuurkoolstamppot met Kaassaus

Zuurkoolstamppot met Kaassaus

Geniet van een klassiek gerecht: zuurkoolstamppot met een romige kaassaus en een heerlijke combinatie van venkel, jeneverbessen en stoofpeer. Perfect voor de winter!
Bereidingstijd25 minuten
stooftijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stoofpeer
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 750 g zuurkool
  • 2 dl witte wijn
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 6 jeneverbessen
  • 1 laurierblad
  • 6 peperkorrels
  • 1,5 kg aardappels
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 7 dl bouillon
  • ½ dl slagroom
  • Nootmuskaat peper naar smaak
  • 150 g geraspte kaas

Instructies

  • Hak de schoongemaakte ui, knoflook en stoofpeer fijn in de keukenmachine.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de ui, knoflook en peer 10 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn.
  • Snijd de zuurkool fijn en voeg deze samen met de wijn, venkelzaad, jeneverbessen en het laurierblad toe aan de pan.
  • Laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes stoven.
  • Kook de aardappelen gaar.
  • Smelt de boter in een pan, roer er de bloem door en laat de roux 5 minuten op laag vuur bakken (zonder dat het bruin wordt).
  • Voeg al roerend de bouillon toe en laat de saus even doorkoken.
  • Roer er naar smaak de peper, nootmuskaat, geraspte kaas en slagroom door.
  • Verwijder het laurierblad, de peperkorrels en de jeneverbessen.
  • Stamp de aardappelen door de zuurkool (eventueel met wat kookwater) en schep er de kaassaus over.
  • Serveer eventueel met rookworst.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel een gekookt eitje voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zuurkool en de romige kaassaus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Zuurkoolstamppot met Salami, Paprika en Appel

Zuurkoolstamppot met Salami, Paprika en Appel

Een verrassende draai aan de klassieke zuurkoolstamppot met salami, paprika en een zoete appel voor extra smaak.
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g zuurkool
  • 1 kg aardappels
  • 1 paprika
  • 1 zoete appel
  • 250 g salami in blokjes

Instructies

  • Kook de aardappelen en de zuurkool gaar en stamp ze tot een puree.
  • Voeg de paprika, appel en salami toe aan de stamppot en meng alles goed door elkaar.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje rookworst en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zuurkoolstamppot en salami.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Zomerse Groentenstamppot met Runderworstjes

Zomerse Groentenstamppot met Runderworstjes

Een frisse zomerse stamppot met groenten, runderworstjes en een romige basilicumdressing voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Bosuitjes
  • 100 g bospeentjes
  • 250 g spinazie
  • 1 tomaat
  • 4 takjes basilicum
  • 500 g aardappels
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 250 g runderworstjes
  • 25 g boter
  • ½ bekertje zure room

Instructies

  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukjes.
  • Schrap de peentjes en snijd ze in stukjes.
  • Was de spinazie.
  • Was de tomaat, snijd hem in vieren, verwijder het vocht en de pitjes, en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Hak de basilicum fijn.
  • Kook de aardappelen ± 10 minuten in weinig water met zout.
  • Voeg de bosui, wortel en spinazie toe en kook alles nog ± 10 minuten gaar.
  • Verhit intussen de boter in een koekenpan en bak de runderworstjes in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.
  • Giet de aardappelen en groenten af en stamp ze door elkaar.
  • Roer de zure room en basilicum door de stamppot en schep de stukjes tomaat erdoor.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot in een schaal en leg de worstjes erop.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse groene salade of een stuk knapperig brood.
Wijnadvies:
Een frisse rosé past goed bij de zomerse smaken van de stamppot en de worstjes.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g