Gemarineerde zalmmoten

Gemarineerde zalmmoten

Recept categorieƫn: Vis, Zalm
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 1 theelepel venkelzaad
  • ½ schil van sinaasappel fijngesneden
  • 1 theelepel suiker
  • 1 mespunt peper grote
  • ½ theelepel zout
  • 4 moten zalm Ć  150g
  • 2 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Kneus het venkelzaad en vermeng met de sinaasappelschil, de suiker, peper en zout.
  • Wrijf de zalmmoten hiermee in en laat minstens 30 minuten intrekken, in de koelkast, afgedekt met plasticfolie.
  • Veeg de marinade van de zalm, bestrijk de filets dun met olie en rooster ze in 4-5 minuten aan elke kant gaar.

Saltimbocca alla Romana I

Saltimbocca alla Romana I

Saltimbocca is een klassiek Italiaans gerecht dat letterlijk 'spring in de mond' betekent. De toevoeging alla romana geeft aan dat het gerecht uit de omgeving van Rome komt.
Recept categorieƫn: Vlees
Land van herkomst: Italiƫ
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • cocktailprikkertjes

Ingrediƫnten

  • 4 kalfslapjes elk ± 60 gr
  • zout
  • 2 plakken Parmaham
  • 4 verse salieblaadjes iets dikker gesneden
  • 1 eetlepel boter
  • 1 borrelglaasje droge witte wijn
  • 2 eetlepels peterselie geknipte
  • zwarte peper versgemalen

Instructies

  • Maak het vlees tussen plasticfolie met een deegroller wat platter.
  • Wrijf het vlees aan ƩƩn kant met weinig zout, maar royaal met peper in.
  • Halveer de ham overdwars.
  • Leg op elk lapje vlees een halve plak ham en een salieblaadje, rol ze op met de hamkant naar binnen en zet ze met een cocktailprikker vast.
  • Verhit de boter en braad het vlees hierin rondom in ± 5 minuten aan.
  • Schenk de wijn in de pan (niet op het vlees) roer de en aanbaksels van de panbodem los.
  • Laat op hoog vuur tot een dunne saus inkoken.
  • Leg het vlees op de borden en lepel er wat saus over.
  • Strooi er eventueel geknipte peterselie over.
  • Lekker met roergebakken peultjes, broccoli en (verse) eiertagliatelle.
  • Variatie: U hoeft de saltimbocca niet per se op te rollen. Prik de ham en het salieblaadje op het midden van het vlees vast en bak het zo.

Bloemkool Bagel

Bloemkool Bagel

Recept categorieƫn: Hartige taart
Dieƫt: Koolhydraat arm
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 680 gram bloemkool
  • 110 gram geraspte cheddarkaas
  • 1 ei
  • 2 theelepel sesamzaad en/of maanzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Doe de bloemkool in een keukenmachine en zet deze aan tot de bloemkool fijn is.
  • Doe de bloemkool in een magnetronbestendige kom en dek af met folie.
  • Plaats de bloemkool daarna drie minuten in de magnetron.
  • Doe vervolgens de bloemkool in een kaas- of theedoek en knijp het vocht eruit. Doe de bloemkool daarna weer terug in de kom.
  • Voeg vervolgens de geraspte kaas en het ei aan de kom toe en roer tot alle ingrediĆ«nten met elkaar zijn vermengd.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel acht hompjes van het mengsel over de bakplaat.
  • Gebruik vervolgens een lepel om het mengsel te vormen tot een 2 centimeter dik geheel en een mooi rondje zo groot als een bagel.
  • Steek daarna met een klein rondvorming object een rondje uit het midden van de bagel. Verdeel daarna de maan- en/of sesamzaadjes over de bagel.
  • Bak de bagels 22 tot 25 minuten. ( ligt aan je oven)
  • Laat daarna afkoelen en besmeer of beleg de bagel met je favoriete hartige topping, bijvoorbeeld roomkaas of ei.

Ansjovismousse met ei

Ansjovismousse met ei

Recept categorieƫn: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 150 g makreelfilet
  • 16 Ansjovis filets in zout
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel(s) crĆØme fraĆ®che
  • 0,5 bos(jes) bieslook fijngeknipt
  • zout
  • versgemalen peper
  • 50 g zwarte olijven
  • 1 gekonfijte rode paprika
  • 4 eieren
  • 16 Ansjovis filets in kruidenolie

Instructies

  • Pureer de makreelfilet met de zoute ansjovisfilets in de keukenmachine tot een gladde massa, voeg de boter, de crĆØme fraĆ®che en het bieslook toe en pureer de massa glad.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een aantal vellen plasticfolie op elkaar op het werkvlak.
  • Schep de ansjovis-mousse op het midden en vorm hiervan met behulp van de folie een lange rol.
  • Laat hem minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
  • Snijd de olijven en de paprika in fijne brunoise.
  • Kook de eieren in 8 minuten hard.
  • Pel de eieren en snijd ze overlangs in vieren.
  • Snijd van de gekoelde mousse gelijkmatige plakjes, leg er steeds een kwart ei op, schik er kruiselings twee ansjovisfilets op en garneer met de olijven- en paprika brunoise.

Romige Avocado Yoghurtdip

Romige Avocado Yoghurtdip

Wachten5 uur 45 minuten
Recept categorieƫn: Saus
Servings: 25 Stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediƫnten

  • 1 rijpe avocado
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
  • Prak de avocado met een vork tot een gladde puree.
  • Voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap en verse koriander toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Breng de dip op smaak met zout en peper.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat de dip minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je hem serveert.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze romige avocado yoghurtdip. De levendige smaken van de wijn zullen de romigheid van de dip mooi aanvullen

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g

Open Appel-Aalbessen Taart

Open Appel-Aalbessen Taart

Recept categorieƫn: Fruit, Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 250 g bloem
  • 100 g boter in kleine blokjes
  • 1 vanillestokje
  • 250 g aalbessen bakje Ć  150 g
  • 2 zoetzure appels in blokjes gesneden
  • 100 g suiker
  • 2 eetlepels griesmeel
  • 1 ei gesplitst

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom.
  • Wrijf de boter door de bloem tot er een korrelige structuur ontstaat.
  • Voeg ƩƩn voor ƩƩn enkele eetlepels water toe, terwijl je blijft kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Voeg pas een volgende lepel water toe als het vorige deeg is opgenomen.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 35 cm.
  • Vouw de deeglap voorzichtig rondom een deegroller om het gemakkelijk te verplaatsen, leg het op het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en vouw het uit.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes.
  • Rits de aalbessen van de takjes.
  • Meng in een kom de appelblokjes met de aalbessen, driekwart van de suiker en het vanillemerg.
  • Bestrijk de binnenkant van het deeg met de eierdooier, laat ongeveer 5 cm van de deegrand vrij.
  • Verdeel het griesmeel over het bestreken deeg.
  • Laat het fruitvocht uitlekken in een zeef.
  • Leg het fruit op het middelste deel van het deeg en vouw de randen losjes rondom het fruit.
  • Klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de deegrand ermee.
  • Strooi de rest van de suiker over de met eiwit bestreken deegrand.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar.

Notities

De taart is maximaal 1 dag houdbaar.
Serveer deze heerlijke open appel-aalbessen taart warm of op kamertemperatuur als een heerlijk dessert.

Pizza met gerookte zalm

Pizza met gerookte zalm

Recept categorieƫn: Pizza, Vis, Zalm
Land van herkomst: Italiƫ
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

voor het pizzadeeg: (of anders of pizzabodem kant-en-klaar)

  • 250 gram bloem
  • 0.5 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 zakje gistkorrels direct oplosbare
  • 1-2 eetlepel(s) olijfolie

Voor de saus

  • 1.5 dl water handwarm
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 eetlepel(s) oregano verse of 1 theelepel gedroogde
  • zout
  • peper versgemalen

Beleggen met:

  • 150 gram mozzarella
  • 15 kerstomaatjes
  • 150 gram gerookte zalm snippers
  • ā…› liter crĆØme fraĆ®che
  • 2 eetlepel(s) kappertjes
  • peper versgemalen
  • enkele toefjes dille

Instructies

Bereiding deeg:

  • Meng in een kom de bloem, het zout, de suiker en de gistkorrels door elkaar.
  • Maak in het midden een kuiltje en schenk 1 eetlepel olie en het handwarme water erin.
  • Meng het deeg, met de hand of met een keukenmachine, in ca. 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm van het deeg een bal en laat die, in een met wat olie ingevette kom en afgedekt met plasticfolie, op een warme plaats ca. 30 minuten rijzen.

Bereiding basissaus:

  • Laat de tomaten uitlekken.
  • Pers de gepelde knoflookteentjes uit boven de stukjes tomaat en roer de oregano en zout en peper naar smaak erdoor.
  • U kunt de saus zo gebruiken of hem pureren met de mixer.
  • Snijd de uitgelekte mozzarella in piepkleine blokjes. Halveer de schoongemaakte tomaatjes. Snijd de zalm (zo nodiin smalle reepjes.
  • Afwerking: Verwarm de oven voor op 250 °Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 2 porties en rol die, op een met wat bloem bestoven werkblad, uit tot dunne deegcirkels van ca. 20 cm.
  • Druk met de vingertoppen ca. 1 cm van de rand een gootje, zodat de vulling er niet af kan lopen.
  • Leg het deeg op de bakplaat en verdeel de basissaus erover.
  • Verdeel de helft van de mozzarella over de pizza's, vervolgens de gerookte zalm en de tomaatjes.
  • Schep de crĆØme fraĆ®che in bergjes over de vulling en verdeel de rest van de mozzarella en de kappertjes erover.
  • Bestrooi de vulling met peper.
  • Bak de pizza's, 1 richel onder het midden van de oven, in ca. 20 minuten gaar.
  • Garneer met toefjes dille.

Pittige kerstbroodjes met sardines en chorizo

Pittige kerstbroodjes met sardines en chorizo

Deze pittige kerstbroodjes met sardines en chorizo zijn hartig, kruidig en perfect als feestelijke snack of onderdeel van een kerstbuffet. Door ze een dag van tevoren te maken trekken de smaken extra goed in.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd17 minuten
rijstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieƫn: Brood, Vis
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Winter
Dieƫt: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: €2,10

Equipment

Ingrediƫnten

Voor de broodjes

  • 450 gram bloem
  • 20 gram suiker
  • 15 gram verse gist of gedroogde gist
  • 250 ml lauwwarm water
  • 1 mespunt zout

Voor de vulling

  • 400 gram sardines in olie
  • 5 chorizo worstjes
  • 1 ui
  • 1 blik serrano chilipepers
  • 1 bos verse oregano

Instructies

  • Los de gist op in het lauwwarme water en voeg bloem, suiker en zout toe.
  • Kneed dit tot een soepel deeg en laat het afgedekt twee uur rijzen op een warme plek tot het volume is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg in tien gelijke stukken, vorm bolletjes en maak bovenin drie inkepingen.
  • Laat deze nog dertig minuten rijzen.
  • Bak de broodjes in een voorverwarmde oven van 240°C met stoom gedurende twaalf minuten en bestrijk ze direct na het bakken licht met water voor een glanzende korst.
  • Bak ondertussen de ontvelde chorizo zachtjes gaar, laat afkoelen en meng met uitgelekte sardines, gesneden chilipepers, gesnipperde ui en fijngehakte oregano.
  • Snijd de broodjes open, hol ze licht uit en vul ze royaal.
  • Laat ze een nacht afgedekt rusten in de koelkast en bak ze voor serveren nog vijf minuten af op 190°C.

Notities

Serveertip

Serveer deze kerstbroodjes warm, in plakken gesneden, als onderdeel van een tapas- of kerstbuffet. Ze zijn ook heerlijk bij een borrelplank met olijven en gegrilde groenten.

Wijnadvies

Door de kruidige chorizo en pittige pepers past een krachtige rode wijn of een volle Spaanse rode wijn hier uitstekend bij. Bekijk passende opties bij René’s Wijnbeleving.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Kerstterrine met ham en druiven in roomlaag

Kerstterrine met ham en druiven in roomlaag

Deze kerstterrine met ham en druiven is een fris, romig en feestelijk voorgerecht voor kerst. De combinatie van zachte roomlaag, hartige ham en zoete druiven zorgt voor een elegant begin van het kerstdiner.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd15 minuten
opstijven3 uur
Recept categorieƫn: Fruit, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: € 4,50

Equipment

Ingrediƫnten

  • 200 gram gegrilde achterham in plakken van ca. ½ cm
  • 500 gram witte druiven zonder pit
  • 125 gram roomkaas
  • 250 ml slagroom
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 15 gram bieslook
  • Zout
  • Peper
  • Slablaadjes

Instructies

  • Laat de gelatineblaadjes in ruim koud water ongeveer 5 minuten weken.
  • Verwarm ondertussen in een pan op laag vuur de slagroom samen met de roomkaas en roer tot de kaas volledig is gesmolten.
  • Knijp de gelatine goed uit en los deze van het vuur al roerend op in het warme roommengsel.
  • Laat het mengsel afkoelen tot het lobbig begint te worden.
  • Snijd de ham in kleine stukjes.
  • Neem de druiven van de tros, was ze en dep ze goed droog.
  • Bekleed een terrinevorm of cakevorm volledig met plasticfolie.
  • Meng de bieslook, ham en 300 gram druiven door het roommengsel en breng op smaak met peper en zout.
  • Giet het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  • Laat de terrine minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Halveer de resterende druiven.
  • Maak de terrine voorzichtig los door de vorm enkele seconden in warm water te houden.
  • Keer de terrine op een plank, verwijder de folie en snijd in plakken.
  • Serveer de plakken dakpansgewijs op een bedje van sla en verdeel de halve druiven erover.

Notities

Serveertip:

Serveer deze kerstterrine goed gekoeld als voorgerecht. Combineer met licht geroosterd briochebrood of een knapperig stokbrood voor extra structuur.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc of een elegante droge mousserende wijn past perfect bij de romige structuur en het frisse fruit.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 0.9g | Sugar: 14g

Anijs Kerstkoekjes: Traditioneel Nederlands Gebak

Anijs Kerstkoekjes: Traditioneel Nederlands Gebak

Deze traditionele Anijs Koekjes zijn een klassieker onder het Nederlandse Kerstgebak. De koekjes, gemaakt met basterdsuiker en verkruimelde anijsblokjes, verspreiden een heerlijke, warme geur door het huis. Door een gaatje te maken met een rietje, zijn deze Anijs Koekjes perfect om na het bakken met een lintje in de kerstboom te hangen.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
rusttijd30 minuten
Recept categorieƫn: Dessert - Nagerecht, Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieƫt: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 20 stuks
Calories: 90kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: €0.50 - €1.00 per koekje

Equipment

Ingrediƫnten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 90 gram lichte basterdsuiker
  • 3 anijsblokjes verkruimeld
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 ei
  • 120 gram boter

Instructies

  • Bloem mengen met zelfrijzend bakmeel, suiker en zout.
  • Ei loskloppen en helft ervan door bloemmengsel roeren.
  • Boter hierin met 2 messen erdoor snijden tot korrelig deeg, daarna met een koele hand tot soepel deeg kneden.
  • Deeg in plasticfolie wikkelen en 30 minuten in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 170 graden C.
  • Deeg uitrollen tot 3 mm dikke lap.
  • Uit deeg koekjes uitsteken of -snijden.
  • Aan bovenkant (met dik rietje) gaatje in koekje maken.
  • Koekjes met tussenruimte op bakplaat leggen en met losgeklopt ei bestrijken.
  • Koekjes in midden van oven in 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Koekjes direct voorzichtig lossteken en op rooster laten afkoelen.
  • Lint door gaatjes halen en koekjes ophangen.
  • U kunt de koekjes na het bakken ook versieren met glazuur, snoepjes en musket.
  • U hoeft de koekjes dan, voor ze de oven ingaan, niet met losgeklopt ei te bestrijken.

Notities

Serveertip:
Serveer de Anijs Koekjes op een schaal naast de koffie of thee. Ze zijn ook perfect als eetbare decoratie in de Kerstboom.
Wijnadvies:
Bij deze zoete en aromatische Anijs Koekjes past een lichtzoete dessertwijn die de kruidigheid van de anijs kan complimenteren. Een Moscato d’Asti met zijn lage alcohol en lichte bubbels zorgt voor een frisse balans bij het Kerstgebak.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1.5g | Vet: 4g | Zout: 0.05g | Sugar: 7g