Zijdezachte kaaspudding met frambozencoulis

Zijdezachte kaaspudding met frambozencoulis

Een zijdezachte kaaspudding met een frisse frambozencoulis, perfect als licht en verfijnd dessert.
Bereidingstijd20 minuten
exclusief opstijftijd3 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 125 ml slagroom
  • 75 g basterdsuiker verdeeld
  • 500 g volle kwark
  • 125 g frambozen
  • Sap van 2 citroenen

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Meng het vanillemerg met de slagroom en klop de slagroom bijna stijf.
  • Voeg 50 g basterdsuiker toe en meng goed.
  • Meng de slagroom voorzichtig met de kwark in een grote kom.
  • Meng de frambozen met de resterende suiker en voeg het leeggeschraapte vanillestokje toe voor extra smaak.
  • Zet apart.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit.
  • Verwarm het citroensap in een pan op laag vuur en los de gelatine hierin op.
  • Voeg het citroensapmengsel voorzichtig toe aan het room-kwarkmengsel en roer goed door.
  • Schep het mengsel in een licht ingevette puddingvorm.
  • Dek af met plasticfolie en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de puddingvorm kort in heet water.
  • Snijd voorzichtig de randen van de pudding los met een mes.
  • Keer de pudding om op een serveerschaal en laat deze voorzichtig uit de vorm glijden.
  • Verwijder het vanillestokje uit de frambozen en schep de frambozencoulis over en naast de pudding.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse muntblaadjes en extra frambozen voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past perfect bij de subtiele zoetheid van de kaaspudding en de frisse smaak van de frambozen.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 9g | Vet: 11g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g

Frambozenpudding met Verse Saus en Nougatine

Frambozenpudding met Verse Saus en Nougatine

Een fris en fruitig dessert van romige frambozenpudding met een zelfgemaakte frambozensaus en een knapperige topping van nougatine.
exclusief afkoelen20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje frambozenpuddingpoeder 75 g
  • 125 ml slagroom
  • 375 ml melk
  • 3 blikjes frambozen à 75 g
  • 200 g verse frambozen
  • 60 g suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • Slagroom uit spuitbus
  • 2 eetlepels nougatine

Instructies

  • Meng in een kom het frambozenpuddingpoeder met de slagroom en klop het geheel goed door.
  • Breng de melk aan de kook in een steelpan en haal de pan van het vuur.
  • Roer het slagroommengsel door de melk en breng opnieuw aan de kook, terwijl je blijft roeren.
  • Laat de pudding nog 2 minuten op zacht vuur koken, terwijl je blijft roeren.
  • Spoel de puddingvormpjes om met koud water en verdeel de pudding over de vormpjes.
  • Dek de vormpjes af met plasticfolie en laat ze 1 uur afkoelen op kamertemperatuur, gevolgd door 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Giet het sap van de blikframbozen af en doe de frambozen met suiker en citroensap in een steelpan.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat 2 minuten zachtjes pruttelen.
  • Druk het frambozenmengsel met de bolle kant van een lepel door een zeef en vang de gladde saus op in een bakje.
  • Snijd de puddinkjes los van de randen van de vormpjes en draai ze om op een bordje.
  • Schep de frambozensaus naast en over de puddinkjes.
  • Spuit een toefje slagroom op elk puddinkje en strooi er nougatine overheen.

Notities

Serveertip:
Serveer de puddinkjes direct uit de koelkast voor een heerlijk fris dessert. Voeg een extra garnering van verse muntblaadjes toe voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte en fruitige dessertwijn zoals Moscato d'Asti. De sprankelende en zoete tonen passen perfect bij de frisse frambozensmaak.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Ambachtelijk Desembrood met Walnoten en Vijgen

Ambachtelijk Desembrood met Walnoten en Vijgen

Geniet van ambachtelijk desembrood met de rijke smaken van walnoten en vijgen. Perfect voor een hartige maaltijd of een luxe ontbijt.
inclusief desemrijping1 dag
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g actieve desemstarter
  • 300 g tarwebloem of glutenvrije bloem
  • 150 g water lauwwarm
  • 50 g walnoten grof gehakt
  • 50 g gedroogde vijgen in stukjes gesneden
  • Snufje zout

Instructies

  • Meng de desemstarter, tarwebloem en lauwwarm water in een kom tot een plakkerig deeg.
  • Voeg de grof gehakte walnoten, stukjes gedroogde vijgen en een snufje zout toe.
  • Kneed het deeg tot alle ingrediënten goed zijn vermengd.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 8-12 uur rijpen op een warme plek, of tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 220°C en plaats een lege bakplaat in de oven om voor te verwarmen.
  • Bestrooi een werkvlak met bloem en stort het gerezen deeg erop.
  • Vorm het deeg voorzichtig tot een ronde broodvorm.
  • Leg het deeg op een stuk bakpapier en laat het nog eens 1-2 uur rusten op een warme plek, afgedekt met een theedoek.
  • Snijd met een scherp mes een paar ondiepe inkepingen in de bovenkant van het deeg.
  • Plaats het deeg op het voorverwarmde bakplaat in de oven en bak het brood gedurende 30-35 minuten, of tot het mooi goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Notities

Serveertip:
Dit brood is heerlijk met een laagje boter of als bijgerecht bij salades en kazen.
Wijnadvies:
Dit ambachtelijke desembrood met walnoten en vijgen past goed bij een glas rode wijn, zoals een lichte Merlot of een fruitige Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 4g

Basisrecept Harde Wenerdeeg

Basisrecept Harde Wenerdeeg

Harde Wenerdeeg is een veelzijdig en klassiek basisrecept voor taartbodems, koekjes en gebak. Perfect om je favoriete zoete creaties mee te maken!
Bereidingstijd30 minuten
rusttijd15 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Hartige taart
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1 taartbodem van 22 cm diameter
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • plasticfolie
  • Bakpapier en bakbonen (indien nodig)

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • 1 ei
  • Snufje zout

Optioneel:

  • Snufje kaneel

Instructies

  • Maak een kuiltje in de bloem en meng de boter, suiker, het ei en eventueel kaneel met je handen tot een samenhangend mengsel.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem en het zout toe en kneed alles tot een samenhangende deegbal.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot de gewenste dikte.
  • Gebruik het deeg voor taartbodems, koekjes, gevulde koeken, appeltaarten of fruittaarten.
  • Voor fruittaarten: Bak de taartbodem eerst 15-20 minuten blind (met bakpapier en bakbonen) en daarna nog 15-20 minuten zonder vulling.
  • Laat de taartbodem volledig afkoelen voordat je deze verder gebruikt.

Notities

Serveertip:
Gebruik dit deeg als basis voor je favoriete gebak, zoals appeltaarten, koekjes of fruittaarten. Voeg kaneel toe voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, is een perfecte match bij gebak gemaakt met Wenerdeeg.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 17g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Klassieke Hazenpaté met Armagnac en Kippenlever

Klassieke Hazenpaté met Armagnac en Kippenlever

Een luxe hazenpaté met Armagnac, kippenlever en rijke kruiden, perfect als voorgerecht bij een feestelijk diner. De smaken ontwikkelen zich optimaal na een dag rust in de koelkast.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
wachttijd in de koelkast1 dag
Totale tijd1 dag 2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram magere varkenslapjes
  • 700 gram vers vet spek waarvan 300 gram in plakken gesneden
  • 4 hazefilets
  • 5 sjalotten gesnipperd
  • 5 jeneverbessen geplet
  • 1 teentje knoflook gekneusd
  • 1 theelepel tijm
  • ½ liter droge witte wijn
  • 400 gram kippenlevers
  • 1 dl Armagnac
  • 1 eetlepel olie
  • 20 gram zout
  • 2 theelepels versgemalen peper
  • 4 eieren

Instructies

Voorbereiding (24 uur van tevoren):

  • Snijd de varkenslapjes, 400 g vet spek, en 2 hazefilets in dobbelsteentjes.
  • Voeg sjalot, jeneverbessen, knoflook en tijm toe in een kom.
  • Schenk de witte wijn erover.
  • Leg de overige 2 hazefilets in de marinade.
  • Marineer de kippenlevers in Armagnac in een aparte kom.
  • Dek beide kommen af en laat ze 24 uur in de koelkast marineren.

Bereiding (op de dag zelf):

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Haal de hazefilets uit de marinade en dep ze droog.
  • Schroei ze dicht in olie en dep ze opnieuw droog.
  • Giet het gemarineerde vleesmengsel en de levertjes af.
  • Maal het vleesmengsel fijn met een vleesmolen of keukenmachine tot een farce.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop de eieren los en meng ze door de farce.
  • Bekleed een pâtévorm met plakken vetspek en laat ze over de randen hangen.
  • Schep de helft van de farce in de vorm, leg de hazefilets erop en vul de vorm met de rest van de farce.
  • Dek de bovenkant af met het overhangende spek.
  • Plaats de pâtévorm in een braadslede met kokend water en bak in de oven gedurende ongeveer 1,5 uur.

Afronden:

  • Laat de paté volledig afkoelen.
  • Bewaar de paté afgedekt in de koelkast gedurende minimaal 1 dag voor optimale smaakontwikkeling.
  • Serveer in plakken als voorgerecht met toast en uienchutney.

Notities

Serveertip:
Serveer de hazenpaté met versgebakken briochebrood en een zoete uienchutney voor een perfecte smaakbalans.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Franse Pinot Noir of een rijpe Bordeaux, past uitstekend bij de rijke smaken van de hazenpaté.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Kruidige Brioche: Luxe Brood met Verse Kruiden

Kruidige Brioche: Luxe Brood met Verse Kruiden

Een luchtig en rijk briochebrood met een verfijnde mix van verse kruiden. Perfect voor een luxe ontbijt, brunch of als smaakvol bijgerecht!
inclusief rijstijd en bakken4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Brood, Ontbijt
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje droge gist 7 gram
  • 500 gram gezeefde bloem
  • 30 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 6 eieren losgeklopt
  • 300 gram boter op kamertemperatuur
  • 125 gram roomboter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels gemengde groene kruiden peterselie, dille, kervel
  • 1 fijngeraspte ui
  • Peper en zout

Instructies

  • Los de gist op in 3 eetlepels lauw water.
  • Meng de gezeefde bloem, suiker en zout in een kom.
  • Voeg het opgeloste gistmengsel toe.
  • Roer de eieren, twee tegelijk, door het mengsel.
  • Voeg de boter op kamertemperatuur toe en meng goed tot een elastisch deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat het op een warme plaats ongeveer 2 uur rijzen.
  • Sla de lucht uit het deeg met een deegroller.
  • Vet de briochevorm in en bestuif deze met bloem.
  • Vorm het deeg tot een bol en plaats het in de vorm.
  • Laat het deeg nog eens 2 uur rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de brioche in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
  • Bestrijk de bovenkant van het brood direct uit de oven met water.
  • Laat de brioche volledig afkoelen voordat je het serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer het briochebrood licht geroosterd met gezouten boter of als luxe aanvulling bij een brunchbuffet.
Wijnadvies:
Combineer dit kruidige briochebrood met een glas droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Traditionele Gnocchi alla Romana met Kaaskorst

Traditionele Gnocchi alla Romana met Kaaskorst

Deze romige Gnocchi alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht met een knapperige kaaskorst. Perfect als bijgerecht bij een uitgebreid diner!
inclusief opstijven in de koelkast1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter melk
  • 125 g griesmeel
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 eieren losgeklopt
  • 55 g boter + extra voor garnering
  • 50 g belegen kaas

Instructies

  • Breng de melk aan de kook in een steelpan.
  • Kook op laag vuur het griesmeel al roerend in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Haal de pan van het vuur en voeg Parmezaanse kaas, zout, nootmuskaat, eidooiers en 30 g boter toe.
  • Roer alles goed door.
  • Schep het mengsel op plasticfolie en vorm het tot een stevige rol.
  • Laat de rol minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Snijd de rol in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schik de gnocchi dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal.
  • Bestrooi met belegen kaas en verdeel de rest van de boter in vlokjes over de gnocchi.
  • Bak de gnocchi ongeveer 40 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gnocchi als bijgerecht bij een sappige kipfilet of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte Chardonnay voor een perfecte balans.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g