Klassieke Hazenpaté met Armagnac en Kippenlever

Klassieke Hazenpaté met Armagnac en Kippenlever

Een luxe hazenpaté met Armagnac, kippenlever en rijke kruiden, perfect als voorgerecht bij een feestelijk diner. De smaken ontwikkelen zich optimaal na een dag rust in de koelkast.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
wachttijd in de koelkast1 dag
Totale tijd1 dag 2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram magere varkenslapjes
  • 700 gram vers vet spek waarvan 300 gram in plakken gesneden
  • 4 hazefilets
  • 5 sjalotten gesnipperd
  • 5 jeneverbessen geplet
  • 1 teentje knoflook gekneusd
  • 1 theelepel tijm
  • ½ liter droge witte wijn
  • 400 gram kippenlevers
  • 1 dl Armagnac
  • 1 eetlepel olie
  • 20 gram zout
  • 2 theelepels versgemalen peper
  • 4 eieren

Instructies

Voorbereiding (24 uur van tevoren):

  • Snijd de varkenslapjes, 400 g vet spek, en 2 hazefilets in dobbelsteentjes.
  • Voeg sjalot, jeneverbessen, knoflook en tijm toe in een kom.
  • Schenk de witte wijn erover.
  • Leg de overige 2 hazefilets in de marinade.
  • Marineer de kippenlevers in Armagnac in een aparte kom.
  • Dek beide kommen af en laat ze 24 uur in de koelkast marineren.

Bereiding (op de dag zelf):

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Haal de hazefilets uit de marinade en dep ze droog.
  • Schroei ze dicht in olie en dep ze opnieuw droog.
  • Giet het gemarineerde vleesmengsel en de levertjes af.
  • Maal het vleesmengsel fijn met een vleesmolen of keukenmachine tot een farce.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop de eieren los en meng ze door de farce.
  • Bekleed een pâtévorm met plakken vetspek en laat ze over de randen hangen.
  • Schep de helft van de farce in de vorm, leg de hazefilets erop en vul de vorm met de rest van de farce.
  • Dek de bovenkant af met het overhangende spek.
  • Plaats de pâtévorm in een braadslede met kokend water en bak in de oven gedurende ongeveer 1,5 uur.

Afronden:

  • Laat de paté volledig afkoelen.
  • Bewaar de paté afgedekt in de koelkast gedurende minimaal 1 dag voor optimale smaakontwikkeling.
  • Serveer in plakken als voorgerecht met toast en uienchutney.

Notities

Serveertip:
Serveer de hazenpaté met versgebakken briochebrood en een zoete uienchutney voor een perfecte smaakbalans.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Franse Pinot Noir of een rijpe Bordeaux, past uitstekend bij de rijke smaken van de hazenpaté.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Kruidige Brioche: Luxe Brood met Verse Kruiden

Kruidige Brioche: Luxe Brood met Verse Kruiden

Een luchtig en rijk briochebrood met een verfijnde mix van verse kruiden. Perfect voor een luxe ontbijt, brunch of als smaakvol bijgerecht!
inclusief rijstijd en bakken4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Brood, Ontbijt
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje droge gist 7 gram
  • 500 gram gezeefde bloem
  • 30 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 6 eieren losgeklopt
  • 300 gram boter op kamertemperatuur
  • 125 gram roomboter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels gemengde groene kruiden peterselie, dille, kervel
  • 1 fijngeraspte ui
  • Peper en zout

Instructies

  • Los de gist op in 3 eetlepels lauw water.
  • Meng de gezeefde bloem, suiker en zout in een kom.
  • Voeg het opgeloste gistmengsel toe.
  • Roer de eieren, twee tegelijk, door het mengsel.
  • Voeg de boter op kamertemperatuur toe en meng goed tot een elastisch deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat het op een warme plaats ongeveer 2 uur rijzen.
  • Sla de lucht uit het deeg met een deegroller.
  • Vet de briochevorm in en bestuif deze met bloem.
  • Vorm het deeg tot een bol en plaats het in de vorm.
  • Laat het deeg nog eens 2 uur rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de brioche in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
  • Bestrijk de bovenkant van het brood direct uit de oven met water.
  • Laat de brioche volledig afkoelen voordat je het serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer het briochebrood licht geroosterd met gezouten boter of als luxe aanvulling bij een brunchbuffet.
Wijnadvies:
Combineer dit kruidige briochebrood met een glas droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Traditionele Gnocchi alla Romana met Kaaskorst

Traditionele Gnocchi alla Romana met Kaaskorst

Deze romige Gnocchi alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht met een knapperige kaaskorst. Perfect als bijgerecht bij een uitgebreid diner!
inclusief opstijven in de koelkast1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter melk
  • 125 g griesmeel
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 eieren losgeklopt
  • 55 g boter + extra voor garnering
  • 50 g belegen kaas

Instructies

  • Breng de melk aan de kook in een steelpan.
  • Kook op laag vuur het griesmeel al roerend in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Haal de pan van het vuur en voeg Parmezaanse kaas, zout, nootmuskaat, eidooiers en 30 g boter toe.
  • Roer alles goed door.
  • Schep het mengsel op plasticfolie en vorm het tot een stevige rol.
  • Laat de rol minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Snijd de rol in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schik de gnocchi dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal.
  • Bestrooi met belegen kaas en verdeel de rest van de boter in vlokjes over de gnocchi.
  • Bak de gnocchi ongeveer 40 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gnocchi als bijgerecht bij een sappige kipfilet of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte Chardonnay voor een perfecte balans.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g