Appel-Walnoot Koekjes

Appel-Walnoot Koekjes

Heerlijke appel-walnoot koekjes met een vleugje kaneel en een zoete suikerglazuur, perfect voor een herfstige traktatie bij de thee of koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 20
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 120 g boter op kamertemperatuur
  • 125 g walnoten fijngehakt, optioneel
  • 150 g appel in kleine stukjes
  • 175 g rozijnen lichte
  • 240 g bloem
  • 240 g bruine suiker
  • 60 ml volle melk indien nodig
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl natriumbicarbonaat maagzout
  • ½ tl zout

Voor het suikerglazuur:

  • 14 g boter 1 eetlepel
  • 2 ½ el melk
  • 15 g poedersuiker gezeefd
  • ½ tl vanille-extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Klop de boter en de suiker tot een romig mengsel.
  • Voeg het ei toe en klop opnieuw tot een gladde massa.
  • Meng in een andere kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout, bakpoeder, kaneel, muskaatnoot en kruidnagel.
  • Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
  • Voeg de appelstukjes, rozijnen en indien gewenst de fijngehakte walnoten toe en meng goed.
  • Roer de rest van het bloemmengsel erdoor tot een homogeen deeg ontstaat.
  • Voeg indien nodig de melk toe als het deeg te dik is.
  • Schep met een eetlepel porties deeg op een ingevette en bebloemde bakplaat.
  • Houd 4 cm ruimte tussen elk koekje.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Maak het suikerglazuur door de poedersuiker te zeven en te mengen met de boter, vanille-extract en melk tot een smeerbaar geheel.
  • Bestrijk de warme koekjes met het glazuur en laat ze verder afkoelen.

Notities

Serveertip:
Serveer de appel-walnoot koekjes met een kop warme thee of koffie.
Wijnadvies:
Lekker met een zoete dessertwijn zoals een Muscat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g

Biscuittaart met Confituur en Slagroom

Biscuittaart met Confituur en Slagroom

Een luchtige biscuittaart met een zoete confituurvulling, romige slagroom en vers fruit – een heerlijk gebak voor elke gelegenheid.
plus afkoeltijd1 uur
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 eiwitten
  • Zout snufje
  • 200 g suiker
  • ½ pakje vanillesuiker
  • 5 eierdooiers
  • 50 g bloem
  • 100 g aardappelzetmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Confituur naar keuze bij voorkeur rode bessen
  • 4 dl opgeklopte slagroom met 40% vetgehalte
  • Hagelslag
  • Vers fruit naar keuze zoals aardbeien, frambozen of bessen

Instructies

  • Klop de eiwitten stijf met een snufje zout een dag voor het serveren.
  • Voeg de suiker toe en klop goed op totdat het mengsel stevig is.
  • Voeg de eierdooiers één voor één toe en klop goed door.
  • Zeef de bloem, het aardappelzetmeel en het bakpoeder boven het mengsel en meng voorzichtig tot een homogeen beslag.
  • Giet het beslag in een ingevette taartvorm en bak gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C.
  • Ontvorm de biscuit direct na het bakken en laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd de taart de volgende dag horizontaal doormidden.
  • Bestrijk de snijvlakken royaal met confituur en slagroom.
  • Zet de twee helften weer op elkaar en bestrijk de bovenkant van de taart rijkelijk met slagroom.
  • Werk de taart af met hagelslag en vers fruit naar keuze.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kopje thee of koffie voor een klassieke traktatie.
Wijnadvies:
Een lichte mousserende wijn zoals Prosecco past goed bij de zoetheid van de taart.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Gerookte Beenham met Kruidige Pekel en Piccalilly

Gerookte Beenham met Kruidige Pekel en Piccalilly

Perfect gegaarde gerookte beenham met een kruidige pekel en een subtiele rooksmaak. Heerlijk te serveren met piccalilly of honing-mosterdsaus.
Bereidingstijd5 uur
(inclusief pekelen en drogen)2 dagen
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Tafelrookoven
  • Heteluchtoven
  • kernthermometer
  • rooster
  • Oude theedoeken
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1.300 g schouder met bot en vel
  • ½ kopje kleurzout
  • 1 handje kruidnagels
  • 1 handje zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel tabasco optioneel
  • 2 liter water +/-
  • 5-6 laurierbladeren

Instructies

  • Meng het water met kleurzout, zwarte peperkorrels, kruidnagels, laurierbladeren en tabasco in een grote pan.
  • Breng het geheel aan de kook (zonder vlees).
  • Laat het pekelmengsel volledig afkoelen.
  • Plaats de schouder in het afgekoelde pekelwater en zorg dat het vlees onderstaat.
  • Zet het vlees 2 dagen in de koelkast om te pekelen.
  • Haal de schouder uit de pekel, spoel het af en maak het droog met oude theedoeken en keukenpapier.
  • Laat het vlees vervolgens 1 nacht in de koelkast verder drogen op een rooster.
  • Plaats een halve koffiemok met rookmot in de tafelrookoven voor extra rookaroma.
  • Rook het vlees in de tafelrookoven totdat de spiritusbranders uitgebrand zijn.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 90°C.
  • Leg het vlees op het onderste rooster in de oven en steek een kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees.
  • Stel de kernthermometer in op 65°C en laat het vlees garen (ongeveer 5 uur).
  • Haal het vlees uit de oven en wikkel het 10 minuten in aluminiumfolie om het vocht weer door het vlees te laten trekken.
  • Snijd de beenham in plakken en serveer met piccalilly of honing-mosterdsaus.

Notities

Serveertips:

Pureer een halve Madame Jeanette en meng deze door een potje piccalilly voor een pittige twist.
Serveer de ham warm of koud, afhankelijk van voorkeur.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde Pinot Noir past uitstekend bij de rokerige beenham en de frisse piccalilly.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 36g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 0.5g

Barbietaart met Roze Marsepein

Barbietaart met Roze Marsepein

Een feestelijke Barbietaart met marsepein en kleurrijke decoraties, perfect voor verjaardagen.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 barbiepop
  • 1 pak mix voor vanillecake bijv. Baukje
  • ½ pakje glazuur bijv. Baukje
  • 1 zakje aardbeienveters
  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • ¾ dl melk
  • 400 g witte marsepein
  • Roze levensmiddelenkleurstof
  • Zilveren garneerpilletjes
  • Vruchtenballetjes
  • Knispers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Mix de boter in een beslagkom glad en luchtig.
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix goed door.
  • Voeg de melk en de mix voor vanillecake toe en mix 4 minuten op de hoogste stand.
  • Schep het beslag in een schaal en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de cake 60 minuten in het midden van de oven.
  • Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
  • Laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
  • Maak een gat in het midden van de cake en plaats de barbiepop erin.
  • Rol 400 g marsepein uit tot een cirkel van ongeveer 50 cm doorsnede.
  • Maak een inkeping tot het midden en drapeer de marsepein losjes om de cake als een jurk.
  • Maak van de rest van de marsepein een bovenstukje voor de jurk en een kroontje voor de barbiepop.
  • Bereid het glazuur volgens de aanwijzingen op het pak.
  • Maak van de aardbeienveters kleine strikjes.
  • Decoreer de jurk met strikjes, zilveren garneerpilletjes en vruchtenballetjes.
  • Bevestig deze met druppeltjes glazuur.

Notities

Wijnadvies:
Voor de volwassenen kun je een zoete dessertwijn serveren zoals een Muscat.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g

Lamskoteletten met Mosterdkorst en Balsamico Saus

Lamskoteletten met Mosterdkorst en Balsamico Saus

Malse lamskoteletten in een smaakvolle mosterdkorst, geserveerd met een rijke balsamico-roomsaus.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl mosterd
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 dikke lamskoteletten
  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 1 pot kalfsfond 4 dl
  • liter slagroom

Instructies

Voorbereiden:

  • Meng 1 dl mosterd met suiker, knoflook, sojasaus en tijm.
  • Roer de olie erdoor tot een homogene massa.
  • Verwijder het botje van de lamskoteletten met een scherp mesje en bewaar het schraapsel voor de saus.
  • Wrijf de koteletten in met het mosterdmengsel en laat 30 minuten intrekken.

Bereiden:

  • Verhit de boter in een pan en bak het sjalotje 5 minuten zacht.
  • Voeg het schraapsel toe en bak dit 5 minuten tot het bruin is.
  • Blus de aanbaksels af met balsamico-azijn en laat het bijna helemaal inkoken.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat dit tot 3/4 inkoken.
  • Roer de slagroom erdoor en laat zachtjes inkoken tot sausdikte.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de koteletten op een rooster in de oven en bak ze 8-10 minuten tot ze rosé zijn.
  • Verwarm de saus opnieuw en breng op smaak met mosterd.

Laatste Hand:

  • Serveer de lamskoteletten met de saus en geconfijte kerstomaatjes.

Notities

Wijnadvies:
Bij de lamskoteletten past een krachtige rode wijn, zoals een Bordeaux of een Syrah, die de rijke smaken van de mosterdkorst en saus aanvult.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 200g | Sugar: 4g

Feestelijke Barbietaart met Marsepein

Feestelijke Barbietaart met Marsepein

Maak een prachtige Barbietaart voor verjaardagen, compleet met roze marsepein en kleurrijke decoraties.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 10
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • ¾ dl melk
  • 1 pak mix voor vanillecake bijvoorbeeld Baukje
  • 500 g witte marsepein
  • Roze levensmiddelenkleurstof
  • ½ pakje glazuur bijvoorbeeld Baukje
  • 1 Barbiepop
  • 1 zakje aardbeienveters
  • Zilveren garneerpilletjes
  • Vruchtenballetjes knispers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150ºC.
  • Klop de boter in een beslagkom glad en luchtig met een mixer.
  • Voeg de eieren één voor één toe.
  • Voeg de melk en de vanillecakemix toe en mix het geheel 4 minuten op de hoogste snelheid.
  • Schep het beslag in een schaal en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de cake op een rooster in het midden van de oven in 60 minuten goudbruin en gaar.
  • Controleer met een satéprikker: komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
  • Laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
  • Maak een gat in het midden van de cake en steek de Barbiepop erin.
  • Rol 400 g marsepein uit tot een cirkel van ongeveer 50 cm doorsnede.
  • Maak een inkeping tot het midden en drapeer de marsepein losjes om de cake als een jurk.
  • Vorm van de rest van de marsepein een bovenstukje voor de jurk en een kroontje.
  • Druk het kroontje op het hoofd van de pop.
  • Bereid het glazuur volgens de aanwijzing op het pak.
  • Maak kleine strikjes van de aardbeienveters en gebruik glazuur om de jurk te versieren met strikjes, garneerpilletjes, en vruchtenballetjes.

Notities

Wijnadvies:
Geen wijnadvies nodig voor dit feestelijke kindertaartje.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 35g

Geglazuurde Amandel-Tulband met Witte Chocolade

Geglazuurde Amandel-Tulband met Witte Chocolade

Een heerlijke tulband met gemalen amandelen en een decadente witte chocoladeglazuur, perfect voor de feestdagen. Geniet van deze luchtige, feestelijke traktatie tijdens Kerst!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake, Gebak, Noten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Tulbandvorm (1 1/4 liter)
  • rooster
  • Au bain-marie pan

Ingrediënten

  • 350 g bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • Snufje zout
  • 60 g zachte boter
  • 125 g kristalsuiker
  • 2 eieren losgeklopt
  • 100 g gemalen amandelen
  • 2 ½ dl melk
  • 150 g witte chocolade
  • ½ dl slagroom
  • 75 g hele amandelen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een kom.
  • Klop de boter en suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de losgeklopte eieren één voor één toe, kloppend na elke toevoeging.
  • Spatel het bloemmengsel, gemalen amandelen en melk geleidelijk door het botermengsel.
  • Schep het beslag in de ingevette tulbandvorm.
  • Bak gedurende 45-55 minuten, tot een metalen pen er schoon uitkomt.
  • Laat de tulband 5 minuten rusten en stort hem op een rooster om volledig af te koelen.
  • Smelt de witte chocolade met de slagroom au bain-marie.
  • Laat het iets afkoelen en druppel het glazuur onregelmatig over de tulband.
  • Bestrooi met hele amandelen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze geglazuurde tulband, dankzij de zoete en fruitige tonen die de rijke smaken van amandelen en chocolade aanvullen.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Chocoladecake met Chocoladeganache en Vanillesaus

Chocoladecake met Chocoladeganache en Vanillesaus

Een decadente chocoladecake met een rijke chocoladeganache en romige vanillesaus. Het perfecte dessert voor de feestdagen!
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Cake, Chocolade, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Chocoladecake:

  • 60 g extra bittere chocolade
  • 1 theelepel oploskoffie
  • 200 g bloem
  • 30 g cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Zout
  • 120 g zachte boter
  • 250 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 bekertje zure room

Chocoladeganache:

  • 80 g bittere chocolade
  • 0,6 dl slagroom
  • 1 eetlepel zachte boter

Vanillesaus:

  • ¼ liter melk
  • ¼ liter slagroom
  • 120 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 10 g maïzena

Instructies

Chocoladecake:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Hak de chocolade in stukjes en doe deze met de oploskoffie in een pan.
  • Giet er 2 dl kokend water over en laat de chocolade op laag vuur smelten.
  • Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en 1 theelepel zout.
  • Klop de boter romig met een mixer en voeg al kloppende de lichtbruine basterdsuiker en vanillesuiker toe.
  • Voeg één voor één de eieren toe en roer daarna de helft van het bloemmengsel, zure room, de rest van het bloemmengsel en het gesmolten chocolademengsel erdoor.
  • Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven ronde bakvorm.
  • Bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 ½ uur of tot deze gaar is.
  • Laat de cake iets afkoelen in de vorm, stort hem daarna op een rooster en laat verder afkoelen.

Chocoladeganache:

  • Hak de chocolade in stukjes.
  • Verwarm de chocolade en de room in een pan op laag vuur tot de chocolade gesmolten is.
  • Roer de boter erdoor tot een gladde massa ontstaat.

Vanillesaus:

  • Breng in een pan de melk, slagroom, opengesneden vanillestokje en suiker aan de kook.
  • Klop de dooiers en eidooiers los en voeg 2 eetlepels melk en maïzena toe.
  • Voeg al roerend een deel van de hete melk toe aan het eimengsel en giet het terug in de pan.
  • Laat het mengsel al roerende enkele minuten zachtjes koken.
  • Zeef de vanillesaus en laat afkoelen.

Serveren:

  • Snijd een punt van de chocoladecake en schenk de chocoladeganache erover.
  • Giet de vanillesaus eromheen en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Banyuls of een Vin Santo, die mooi past bij de intense chocolade- en vanillesmaken.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.6g | Sugar: 45g

Zalmschoonheid: Kaiserbroodjes met Gerookte Zalm

Zalmschoonheid: Kaiserbroodjes met Gerookte Zalm

Heerlijke kaiserbroodjes gevuld met gerookte zalm en een romig ei-tomaatmengsel, afgemaakt met pijnboompitjes en wasabimayonaise.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kaiserbroodjes
  • 4 plakjes gerookte zalm
  • 15 kleine tomaatjes
  • Rucola
  • Pijnboompitjes
  • 2 eieren
  • Scheutje magere room
  • Peper + zout
  • Wasabi mayonaise

Instructies

  • Hol de kaiserbroodjes uit met een lepel, zorg ervoor dat er geen gat aan de onderkant zit.
  • Leg een plakje gerookte zalm in elk broodje.
  • Klop de eieren los met een scheutje magere room.
  • Snijd de tomaatjes in kleine stukjes en voeg ze toe aan het eimengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de broodjes met het ei-tomaatmengsel.
  • Bak de broodjes 8 minuten op 200°C totdat het mengsel gestold is.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge pan.
  • Beleg de borden met verse rucola en tomaatjes.
  • Maak met de wasabimayonaise mooie lijnen op het bord.
  • Plaats de broodjes in het midden op de sla en bestrooi met de pijnboompitjes.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past uitstekend bij deze zalmschoonheid.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Sneeuwster Cake met Advocaat

Sneeuwster Cake met Advocaat

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 3-4 eieren 3 grote of 4 kleine
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maizena
  • 200 milliliter slagroom vloeibaar
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 150 milliliter advocaat

Instructies

  • Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Zeef de bloem en maizena samen.
  • Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn en scheid de eieren.
  • Klop het eiwit met de suiker stijf tot stevige pieken.
  • Zorg ervoor dat de garde en kom vetvrij zijn.
  • Voeg vervolgens één voor één de eidooiers toe terwijl de mixer op lage snelheid draait.
  • Spatel het bloemmengsel voorzichtig door het eimengsel tot een gladde massa ontstaat.
  • Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en bak op 160 graden Celsius gedurende 30 minuten in de Airfryer (of oven).
  • Controleer met een sateprikker of de cake gaar is.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm, verwijder de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom stijf met poedersuiker.
  • Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden en verdeel de slagroom over de onderste laag, met een lichte bolling in het midden.
  • Giet de advocaat over de slagroom.
  • Plaats de bovenste cakeplak erbovenop en druk lichtjes aan.
  • Laat de cake een uur opstijven in de koelkast.
  • Bestrooi vlak voor het serveren royaal met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:

Deze sneeuwster cake met advocaat gaat goed samen met een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti. De fruitige tonen van de wijn zullen de zoete en romige smaken van de cake en advocaat complementeren.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g