Heksenhoedjes voor Halloween

Heksenhoedjes voor Halloween

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Halloween
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Ingrediënten voor de cupcakes:

  • 150 gram boter
  • 150 gram Suiker
  • 1 Mespuntje zout
  • Vanille extract
  • 2 Eieren op kamertemperatuur
  • 190 gram Bloem
  • ½ tl Bakpoeder
  • ¼ tl Natrium bicarbonaat
  • Eventueel wat melk op kamertemperatuur

Ingrediënten voor de topping:

  • 50 gram water
  • 120 gram suiker
  • 50 gram eiwit
  • 180 gram boter op kamertemperatuur
  • Vanille extract of beter nog de zaadjes van een vanille stokje
  • Oranje kleurstof liefst poeder, pasta of kleurstof geschikt voor chocolade
  • 12 ijshoorntjes
  • 200 gram pure of melkchocolade
  • 12 oranje Smarties

Instructies

Werkwijze cupcakes:

  • Klop de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe.
  • Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zeef ze boven de kom.
  • Klop verder.
  • Als het beslag nog te stevig is schenk je er een klein scheutje melk bij.
  • LET OP, dit is geen lopend beslag, je moet het met een ijslepel in de cupcakes kunnen scheppen dus melk mag maar moet niet !
  • Bakken op 175°C ca 20 minuutjes.
  • Na het bakken volledig laten afkoelen op een rooster.

Werkwijze topping:

  • Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
  • Klop ondertussen het eiwit stijf op.
  • Voeg het suikerwater rustig in een kleine straal toe aan het eiwit. zet de machine op de hoogste snelheid en laat het geheel nu terug koud kloppen.
  • Denk eraan, je eiwit moet koud zijn anders smelt je boter weg en is je topping mislukt.
  • Wanneer het eiwit koud is voeg je beetje voor beetje de blikjes boter toe.
  • Laat de machine ondertussen op een redelijke snelheid verder draaien.
  • Voeg als laatste de smaak en kleurstof toe.
  • Neem een spuitzak met spuitmondje M1 van Wilton en vul de zak met de botercrème.
  • Leg hem even aan de kant.
  • Liefst niet in de koelkast want dan wordt de botercrème hard en kun je hem niet meer opspuiten.

Werkwijze hoedjes:

  • Neem de ijshoorntjes erbij en een scherp broodmes.
  • Snijd nu voorzichtig de punten op de gewenste lengte.
  • Zorg dat ze redelijk recht zijn van onder anders vallen ze straks om wanneer je ze omhult met chocolade.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en laat deze nu terug afkoelen tot een 29°C.
  • Zet de hoedjes op een rooster en voorzie elk hoedje van chocolade.
  • Neem een vel bakpapier en schenk hier de chocolade op uit maar houd nog een beetje chocolade achter.
  • Strijk dit uit met een paletmes.
  • Neem de uitsteekring erbij en maak 12 rondjes in de chocolade.
  • Laat deze nu volledig uitharden.
  • Neem een hoedje en strijk eventuele overtollige chocolade weg met een paletmesje.
  • Als je wilt kun je met een kleine prikker nog figuurtjes in de chocolade maken.
  • Laat de hoedjes uitharden.

Opbouwen:

  • Neem de cupcakes erbij en spuit een mooie toef botercrème erop.
  • Neem een chocolade rondje erbij en leg deze op de botercrème.
  • Zorg dat je nog een beetje gesmolten chocolade nu erbij hebt.
  • Deze mag niet heet zijn !
  • Neem een hoedje, dip licht met de onderkant in de chocolade en zet het boven op het rondje. Even vasthouden en nog eventueel recht zetten.
  • Neem een oranje Smartie en dip deze ook lichtjes in de chocolade.
  • Zet hem op het randje van de hoed vast.
  • Laat de chocolade goed uitharden.
  • Je kunt ze eventueel in de koelkast zetten maar haal ze ruim een uur op voorhand van serveren uit de koeling.
  • Dan zijn ze het lekkerste.

Hasseltse Speculaas van Jolanda’s Bakhuisje

Hasseltse Speculaas van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 30 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 gram pattiserie bloem
  • 500 gram donkere basterdsuiker
  • 1 zakje bapoeder
  • ½ koffielepel natrium bicarbonaat
  • ½ koffielepel speculaaskruiden
  • 250 gram boter
  • 3 eieren gesplitst
  • 20 ml water
  • Amandel extract
  • Handvol amandelschaafsel
  • Handvol amandelpoeder

Instructies

  • Doe alle droge ingrediënten ( dus ook de amandelschilfers en amandelpoeder ) in een grote kom of in de keukenmachine.
  • Voeg een paar druppels amandel extract toe.
  • Snijd de boter in stukjes en voeg toe.
  • Als je een keukenmachine hebt zet hem dan in de eerste stand.
  • Ik doe dit met een handdoek erom heen gewikkeld zodat de bloem niet zo stuift.
  • Laat de machine langzaam draaien tot de boter opgenomen is.
  • Heb je geen keukenmachine dan kun je dit best met de hand onder elkaar kneden.
  • Behandel het deeg als kruimeldeeg, dus met je vingers kneden en niet met de volle hand.
  • Als je alles lekker korrelig hebt gekneed voeg je de 3 eidooiers toe en kneed verder.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg toe aan het deeg.
  • Meng verder met de machine of met de hand.
  • Voeg nu het water toe.
  • Het deeg mag niet te nat en plakkerig worden dus houd dit goed in de gaten.
  • Kneed nog even verder en leg dan het deeg in een kom die je luchtdicht kunt afsluiten of verpak in plastic folie.
  • Laat het nu 24 uur op een koele plaats rusten ( liefst niet in de koelkast ).
  • Na 24 uur neem je het deeg en kneed je het nog even door.
  • Maak nu een lange dikke rol en snijd met een deegkrabber of mes stukken af van ongeveer 2 à 2.5 cm dik en een 8 cm lang.
  • Deel deze schijven nogmaals door zodat je 2 stukken hebt.
  • Rol er met de hand rolletjes van en leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier. Leg ze een 5 cm uit elkaar zodat ze niet tegen elkaar komen te plakken.
  • Het deeg loopt namelijk iets uit door de warmte.
  • Als je wilt kun je nu nog eventueel wat amandelschilfers in de rolletjes duwen als decoratie.
  • Bak ze 15 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 ° C.
  • Na het bakken trek je het bakpapier van het bakblik en leg je de speculaas op een rooster.
  • Laat de speculaas niet op het bakblik afkoelen !
  • Bak de rest van de koeken af.

Notities

Bewaar de speculaas in een koekdoos.

Abrikozen bavaroisetaart

Abrikozen bavaroisetaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 10
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 130-150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 40 gram bloem
  • 20 gram maïzena
  • 500 gram abrikozen gehalveerde ontpitte
  • 12 blaadjes witte gelatine
  • 200 gram roomkaas
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 ½ dl slagroom
  • 1 eetlepel tafelsuiker fijne

Instructies

Bodem:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Klop 2 eieren, 50 gr suiker, de vanillesuiker, zout en 1 eetlepel warm water heel luchtig.
  • Zeef de bloem en de maïzena en spatel ze door het eimengsel.
  • Schenk het beslag in de grootste vorm, bak het in het midden van de oven in 15-20 minuten lichtbruin en laat het op een rooster afkoelen.

Abrikozengelei:

  • Breng 300 gr abrikozen met 1 1/2 dl water aan de kook en kook ze in 10 minuten zacht.
  • Pureer de abrikozen met het vocht en zeef ze.
  • Week 4 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water, knijp ze uit en los ze in de warme gezeefde vruchtenpuree op.
  • Laat het gelatinemengsel afkoelen tot het iets dik begint te worden.
  • Doe het over in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit het in een spiraal op de bodem van de kleinste springvorm.
  • Laat het in de koelkast 1 uur opstijven.

Roomkaasmengsel:

  • Week 8 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water.
  • Splits 2 eieren en roer de dooiers en de roomkaas tot een crème.
  • Verwarm het citroensap en los de uitgeknepen gelatine hierin op.
  • Roer het gelatinemengsel door het roomkaasmengsel.
  • Klop de slagroom stijf en klop de eiwitten met de suiker stijf.
  • Schep eerst de slagroom en daarna het eiwit door het roomkaasmengsel.
  • Snijd 200 gr abrikozen in kleine stukjes en meng ze door het roomkaasmengsel.
  • Schep het mengsel op de abrikozengelei in de vorm en laat het in de koelkast 2 uur opstijven.

Afwerken:

  • Snijd de deegbodem bij tot een doorsnee van 22 cm en leg hem op het roomkaasmengsel.
  • Verwijder de rand van de vorm en stort de taart op een schaal.
  • Bestrooi hem eventueel met tafelsuiker.

Romeins paasbrood met witte chocolade en anijs

Romeins paasbrood met witte chocolade en anijs

Dit traditionele Romeinse paasbrood is luchtig, lichtzoet en gevuld met witte chocolade en anijs. Een feestelijk baksel voor op de paastafel.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
rijstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 12
Calories: 385kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • Ronde ingevette bakvorm (16 cm Ø, 15–18 cm hoog)
  • rooster

Ingrediënten

  • ½ dl rum
  • 1 eetlepel gekneusd anijszaad
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist 7 g
  • 125 g boter
  • 150 g witte chocolade in stukjes
  • 25 g suiker
  • 2 eieren
  • 325 g bloem
  • 35 g kwark
  • 4 eidooiers
  • Geraspte schil van 1 citroen

Instructies

  • Meng de gist met 1 theelepel suiker, 2 eetlepels bloem en 4 eetlepels lauwwarm water.
  • Laat dit afgedekt 10 minuten staan op een warme plek.
  • Roer in een grote kom de resterende bloem, suiker, zout, eieren en eidooiers tot een dik beslag.
  • Voeg het gistmengsel toe en roer ongeveer 5 minuten stevig door.
  • Voeg kwark, rum, anijs en citroenschil toe.
  • Leg de boter in stukken op het deeg.
  • Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Roer met een garde de boter door het deeg tot een glad geheel.
  • Voeg de stukjes witte chocolade toe.
  • Bestuif de bakvorm met bloem en giet het deeg erin.
  • Laat opnieuw 1 uur rijzen onder een doek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak het brood 15 minuten op 200 °C, verlaag daarna de temperatuur naar 175 °C en bak nog 1 uur.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster en bestuif met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer in puntige plakken met roomboter of zelfgemaakte honingboter voor extra luxe bij de paasbrunch.
Wijnadvies:
Een glas Moscato d’Asti of een zachte dessertwijn past perfect bij dit lichtzoete brood met anijs.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 7g | Vet: 23g | Zout: 0.5g | Sugar: 13g

Chimichurri

Chimichurri

Twist Brood
Recept categorieën: Brood, Broodjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Brooddeeg

  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 5 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • 140 ml water
  • 20 ml olie

Chimichurri

  • een bosje peterselie ongeveer 1/2 cup
  • een klein bosje koriander ongeveer 1/4 cup
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ tl gedroogde oregano
  • ¼ tl komijn
  • ¼ tl zout
  • 1 cm rode peper of naar smaak
  • sap van 1 limoen
  • ¼ cup olijfolie
  • 40 gram geraspte kaas

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in.
  • Doe het zout aan de buitenste zijkant van de bloem, doe in het kuiltje van de bloem de suiker, de droge gist en een half kopje van het water. Laat dit even 5 minuten staan.
  • Doe daarna de olie erbij en de rest van het water erbij en meng alles tot een deegbal
  • Haal het deeg uit de kom en kneed het in ca 10 minuten tot een mooie zacht en soepel deeg totdat je er een vliesje van kunt trekken.
  • Bol het deeg op en laat het deeg in ongeveer 60 minuten rijzen totdat het in volume verdubbeld is.

Maak ondertussen de chimichurri:

  • Doe alle ingrediënten voor de chimichurri in de blender en mix net zolang tot alles goed vermengd is en je een redelijke gladde saus hebt. Indien noodzakelijk kun je nog wat extra olie toevoegen om de saus wat gladder te krijgen.
  • Wanneer het deeg voldoende gerezen is, druk je het plat (ontgassen) en rol je het uit tot een rechthoekige deeglap.
  • Verdeel chimichurri over het deeg.
  • Je hoeft niet alles te gebruiken, ik hield ongeveer 1/3 van de saus over.
  • Strooi de helft van de geraspte kaas over.
  • Rol het deeg op tot een lange worst en snij de worst overlangs is, net niet helemaal doormidden.
  • Pak het deeg bij beide uiteinden vast en draai het tegen elkaar in (net als een wokkel of wanneer je iets uitwringt).
  • Zodra het mooi gedraaid is leg je het gevulde deeg in een krans op een bakplaat.
  • Bestrooi met de rest van de kaas. Laat je het brood nog 30 minuten rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C
  • Bak het Chimichurri Twist Brood in ca 25 minuten gaar en goudbruin
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

Focaccia van Onbekende Auteur

Focaccia van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 takjes rozemarijn
  • 300 g tarwebloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 175 ml lauw water
  • 50 g groene olijven zonder pit
  • 2 tl grof zeezout
  • 2 eetlepel(s) olijfolie extra vierge

Instructies

  • Pluk 12 kleine naalden van de rozemarijn en hak de rest van de naalden fijn.
  • Meng in een kom de bloem met de gist, zout, water en de gehakte rozemarijn.
  • Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak in circa 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm een bal en laat deze in een met huishoudfolie belegde kom, op een warme plek circa 1 uur rijzen.
  • Hak de olijven grof en kneed ze door het gerezen deeg.
  • Druk het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Snijd het brood kruislings in.
  • Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, nogmaals 17 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven verder tot een temperatuur van 200 ºC.
  • Besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
  • Bak de focaccia in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het brood op een rooster afkoelen.

Feestelijk Driekoningenbrood met Amandelspijs

Feestelijk Driekoningenbrood met Amandelspijs

Een traditioneel zoet brood met amandelspijs, amandel en poedersuiker. Perfect voor een feestelijke gelegenheid als Driekoningen.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
rijstijd1 uur
Totale tijd2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Veganistisch
Feestdagen etc: Drie Koningen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 1 tl zout
  • 50 g suiker
  • 1 geraspte citroen
  • 1 ½ dl melk
  • 40 g gist
  • 125 g boter
  • 2 eieren
  • 75 g amandelspijs
  • 1 amandel
  • bloem
  • boter
  • poedersuiker

Instructies

  • Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng er de suiker en de geraspte citroenschil door.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
  • Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
  • Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gistoplossing, de gesmolten boter en de eierdooiers in.
  • Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg.
  • Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.
  • Kneed dan de amandelspijs door het deeg, druk de amandel erin en maak van het deeg een bol.
  • Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over.
  • Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 minuten op een warm plekje rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bak het brood iets onder het midden van de oven in 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Smelt wat boter in een pannetje en laat afkoelen.
  • Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten, afgekoelde boter.
  • Bestrooi het driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met poedersuiker en leg er een uitgeknipte goudkleurige ster op.

Notities

Serveertip:
Serveer warm of koud, eventueel met een glaasje zoete wijn of port.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, kan goed passen bij dit feestelijke brood.

Gegratineerde Broodhartjes met Geitenkaas en Rozijnen

Gegratineerde Broodhartjes met Geitenkaas en Rozijnen

Hartige broodhartjes met geitenkaas en zoete rozijnen, gegratineerd onder de grill.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el rozijnen
  • 1 tl tijm
  • 2 sneetjes bruinbrood
  • 50 g geitenkaas
  • ¾ dl sinaasappelsap
  • Peper

Instructies

  • Breng de rozijnen met sinaasappelsap en tijm aan de kook en laat de rozijnen ± 3 minuten zachtjes koken tot het vocht is verdampt.
  • Rooster de sneetjes brood en steek uit elk sneetje 2 hartjes.
  • Leg de broodhartjes op de bakplaat.
  • Verkruimel de geitenkaas en schep de rozijnen met aanhangend vocht erdoor.
  • Verdeel dit mengsel over de broodhartjes en maal er wat peper boven.
  • Verwarm de grill voor en schuif de bakplaat eronder.
  • Laat de kaas in ± 1/2 minuut smelten.
  • Leg 2 broodhartjes op elk bordje.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na het gratineren, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Kalfsfricandeau met Peterselieroomsaus en Macaroni

Kalfsfricandeau met Peterselieroomsaus en Macaroni

Een mals kalfsfricandeau met een romige peterselieroomsaus, geserveerd met macaroni, wortel en avocado.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Pasta
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1 kg kalfsfricandeau
  • 1 wortel
  • 2 sjalotjes
  • 200 gram vlechtjesmacaroni
  • 25 gram boter
  • 3 dl room
  • 30 gram peterselie zonder stelen
  • Peper

Instructies

  • Bestrooi de kalfsfricandeau met peper en leg op een rooster in de oven.
  • Prik de vleesthermometer erin en zet de oven op 110°C.
  • Laat 2 uur garen tot de thermometer 65°C aangeeft.
  • Laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden.
  • Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter.
  • Voeg de room en peterselie toe en warm goed door.
  • Pureer de saus in een mengbeker en druk door een zeef.
  • Kook de macaroni in 12 minuten gaar, spoel af en roer er boter door.
  • Snijd de wortel in blokjes, blancheer en warm op in de saus.
  • Giet de saus op een bord.
  • Presenteer avocado, vlees en macaroni op het bord.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra peterselie.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Speculaas Muffins

Speculaas Muffins

Heerlijke speculaas muffins, perfect voor een gezellig Sinterklaas ontbijt of tussendoortje.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Cake, Cupcakes / Muffins, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 ml melk
  • 225 gram cakemeel pak
  • 60 gram basterdsuiker
  • 75 gram boter gesmolten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zeef cakemeel, bakpoeder, suiker, zout en kruiden boven een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden.
  • Roer in een andere kom ei, melk en gesmolten boter los.
  • Schenk het eimengsel in het kuiltje.
  • Roer alles tot een licht klonterig beslag.
  • Schep het beslag in de muffinvormpjes.
  • Bak de muffins in het midden van de oven in ca.
  • 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Controleer met een satéprikker of de muffins gaar zijn.
  • Haal de muffins uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de speculaas muffins warm of koud, eventueel met een beetje boter of roomboter.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g