Saté van Goudgemarineerde Kipspiesjes
Deze kruidige kipspiesjes worden gemarineerd in een rijke Indische saus met santen, knoflook en specerijen. Perfect voor op de barbecue!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar
mixer of keukenmachine
satéprikkers
- 1 kg kipfilet in blokjes van 2 x 2 cm
- 2 tl. djinten
- 2 tl. koenjit
- 2 tl. laos
- 2 uien
- 4 tl. ketoembar
- 6 tenen knoflook
- 80 gr. santen
- Citroensap scheut
- Olijfolie
- Sambal trassi 1 tl., of sambal oelek
- Zout
Smelt de santen met wat water kort in de magnetron.
Doe knoflook, ui, specerijen, santen, sambal, citroensap en zout in de mixer en meng tot een marinade.
Voeg eventueel wat extra water toe als de marinade te dik is.
Meng de marinade goed met de kipblokjes.
Laat minimaal 3 uur marineren, of een nacht in de koelkast.
Week de satéprikkers een half uur in lauw water.
Rijg maximaal 3 kipblokjes per stokje en druk ze iets uit elkaar zonder dat ze contact verliezen.
Bestrijk de spiesjes met olijfolie voor het grillen.
Gril op een hete barbecue en draai ze continu om aanbranden te voorkomen.
Bestrijk eventueel nogmaals met olie tijdens het grillen.
Bestrooi rijkelijk met zout als ze goudbruin zijn en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met frisse atjar en lontong of witte rijst.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtgekoelde rosé of een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 32g | Vet: 19g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / satéprikkers
Gegrilde Brochettes met Lever en Niertjes
Heerlijke gegrilde brochettes met lever, niertjes en gerookt spek, gemarineerd in rode wijn en kruiden.
incl. marineren2 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
satéprikkers
Grill (of barbecue)
mes
- 600 g kalfs- of varkensnieren
- 2 sneden kalfslever 300 g elk
- 12 dunne sneden gerookt spek
- 6 kleine tomaten
- 2 uien
- Voor de marinade:
- 100 ml arachideolie
- 100 ml lichte rode wijn
- 1 takje tijm
- 4 jeneverbessen
- 6 geplette groene peperbollen
- Zout
Snijd de nieren en lever in blokjes en marineer minstens 2 uur in de wijn, olie, tijm, jeneverbessen en peperbollen.
Rijg afwisselend vlees, spek, tomaten en uiringen aan spiesen.
Grill de brochettes 10-15 minuten, regelmatig draaiend.
Breng op smaak met zout en serveer met mosterdsaus of tomatensaus.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en geroosterd brood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Médoc of een jonge Beaujolais past goed bij dit gerecht.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 27g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / satéprikkers
Griezelige Halloween Oogballetjes
Deze griezelige Halloween traktatie met oogballetjes van cake en chocolade laat je feesttafel spoken! Perfect voor trick-or-treaters en een echte blikvanger op je Halloween feest.
1 uur 20 minuten wachten25 minuten min
Servings: 12
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
satéprikkers
Hittebestendige kom
- 200 g witte chocolade
- 300 g roombotercake
- 30 g midnight magic mix of een andere decoratiemix
- 25 g suikeroogjes
- 1 kleine pompoen
- Rode decoratiestift bijvoorbeeld van Dr. Oetker
Breek de witte chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje kokend water.
Roer af en toe tot de chocolade volledig gesmolten is.
Verkruimel de roombotercake met je handen en meng de midnight magic mix en een derde van de gesmolten chocolade door de cakekruimels.
Leg een stuk bakpapier op je werkblad.
Rol van het mengsel 12 balletjes, ter grootte van een walnoot, en verdeel ze over het bakpapier.
Laat de balletjes 1 uur opstijven in de koelkast.
Snijd de onderkant van een kleine pompoen en plaats deze met de snijkant naar beneden.
Steek een satéprikker in elk cakeballetje en dompel ze een voor een in de rest van de gesmolten chocolade.
Steek de prikkers in de pompoen zodat de balletjes kunnen uitharden.
Plak 2 suikeroogjes op elk balletje en laat de chocolade 20 minuten uitharden.
Teken met de rode decoratiestift aderen rondom de oogjes voor een extra griezelig effect.
Wijnadvies
Bij deze zoete traktatie past een glas sprankelende Moscato of een zoete dessertwijn. De lichte bubbels en zoete tonen vullen de smaken van de witte chocolade en cake perfect aan.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / satéprikkers
Feestelijke Sneeuwballen met Witte Chocolade
Deze luchtige sneeuwballen met een vulling van witte chocolade en een vleugje sinaasappellikeur zijn het perfecte feestelijke gebak voor Kerst en Oud & Nieuw!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eiwitten
- 125 g poedersuiker gezeefd + extra om te bestuiven
- 1 eetlepel sinaasappellikeur
- 150 g suiker
- 75 g witte chocolade
- Kaneel
Klop de eiwitten stijf.
Voeg geleidelijk 125 g gezeefde poedersuiker en sinaasappellikeur toe.
Blijf kloppen totdat stijve pieken ontstaan.
Verwarm de oven voor op 120 °C.
Schep bollen met een ijsbolletjestang op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Maak pieken op de bollen met een lepel.
Bak de bollen gedurende 1 ½ uur of totdat ze droog zijn.
Laat ze afkoelen op een taartrooster.
Verwarm ½ dl water met suiker op zacht vuur tot de suiker is opgelost.
Prik de bollen op satéprikkers en bestrijk de ronde kant met suikerstroop.
Laat de stroop hard worden.
Smelt witte chocolade au bain-marie.
Bestrijk de platte kanten van de bollen met de gesmolten chocolade en plak steeds twee bollen tegen elkaar.
Laat de sneeuwballen opstijven in de koelkast.
Bestuif de sneeuwballen royaal met poedersuiker en voeg een snufje kaneel toe.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas champagne past uitstekend bij deze sneeuwballen en maakt de feestelijke maaltijd compleet.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.05g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / satéprikkers
Hazenrugfilet Spiezen met Pruimen en Pepersaus
Een feestelijke combinatie van hazenrugfilet en pruimen, geserveerd met een romige pepersaus. Deze elegante spiezen zijn een verfijnde keuze voor een kerstmenu.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 8 gewelde pruneaux zonder pit
- ½ dl cognac
- 4 hazenrugfilets
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 2 eetlepels olie
- 30 g boter
- 1 ½ dl wildfond
- ⅛ liter slagroom 125 ml
- 1 eetlepel groene peperkorrels vers of uit een potje
- ½ eetlepel roze peperbessen uit een potje
Wel de pruneaux 5 minuten in de cognac en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bewaar de cognac.
Wrijf de hazenrugfilets in met zout en peper.
Steek één kant van een hazenrugfilet aan een satéprikker, voeg een pruneau toe, vouw de filet om de pruneau en steek het andere uiteinde van het vlees aan het stokje.
Voeg nog een pruneau toe.
Herhaal dit proces voor de overige filets.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de spiezen op hoog vuur aan alle kanten bruin, ongeveer 1 minuut.
Schenk de olie uit de pan, voeg de boter toe en bak de spiezen nog 4 minuten tot ze van binnen rosé zijn.
Houd ze warm in aluminiumfolie.
Roer de wildfond, bewaarde cognac en de peperkorrels door het bakvet en laat 3 minuten op hoog vuur inkoken.
Voeg de slagroom toe en laat de saus nog 1 minuut inkoken.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de hazenrugfilet-spiezen op warme borden en schenk de pepersaus eroverheen.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Shiraz, die mooi aansluit bij de rijke smaken van het wild en de pruimen.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / satéprikkers
Lamsgehakt op Stokjes met Kruidige Krieltjes en Tomatensaus
Geniet van sappig lamsgehakt op stokjes, perfect gekruid en gecombineerd met cajun-krieltjes. Afgerond met een zelfgemaakte tomatensaus, dit is een heerlijk en eenvoudig gerecht uit de airfryer!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor het hoofdgerecht:
- Krieltjes hoeveelheid naar wens
- Cajunkruiden naar smaak
- 400 g lamsgehakt
- 4 lente-uitjes fijngesneden
- 2 tomaten zonder pitjes en vocht, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- Peterselie bieslook, peper en mediterrane kruiden naar smaak
Voor de saus:
- 2 grote tomaten in stukjes
- ⅔ potje tomatenpuree
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 soeplepels rode curry
- Currykruiden peper, knoflookkruiden, Provençaalse kruiden naar smaak
- Olijfolie
Bereiding van de krieltjes:
Was de krieltjes en snijd ze doormidden.
Kruid de krieltjes met cajunkruiden naar smaak.
Plaats de gekruide krieltjes in de airfryer.
Bereiding van het lamsgehakt op stokjes:
Meng in een kom het lamsgehakt met de fijngesneden lente-uitjes, tomaten, knoflook, peterselie, bieslook, peper en mediterrane kruiden.
Vorm met het gehaktmengsel kleine rolletjes en draai deze rondom de satéprikkers tot ze stevig vastzitten.
Plaats de lamsgehaktstokjes bij de krieltjes in de airfryer.
Airfryer bereiding:
Stel de airfryer in op 180°C en bak zowel de krieltjes als de lamsgehaktstokjes gedurende 15 minuten, tot alles goudbruin en gaar is.
Bereiding van de tomatensaus:
Verhit een klein beetje olijfolie in een kookpot op het vuur.
Voeg de stukjes tomaat toe en laat even sudderen.
Voeg vervolgens de tomatenpuree, knoflook, rode curry en de kruiden toe.
Laat de saus sudderen tot de tomaten volledig zacht zijn.
Gebruik een staafmixer om de saus glad te mixen.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een volle rode wijn zoals een Shiraz of een Malbec, die goed samengaat met de kruidige smaken van het lamsvlees en de tomatensaus.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / satéprikkers
Italiaanse Kipspies met Mozzarella en Tomaat
Een heerlijke Italiaanse kipspies gevuld met mozzarella en tomaat. Perfect gekruid met Italiaanse kruiden en eenvoudig bereid in de airfryer. Ideaal voor een snelle en smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- Kipfilet hoeveelheid naar wens
- Mozzarella hoeveelheid naar wens
- Tomaat hoeveelheid naar wens
- Italiaanse kruiden naar smaak
- Zout naar smaak
Maak inkepingen in de kipfilet, zodat er ruimte ontstaat om de vulling toe te voegen.
Snijd de mozzarella en tomaat in plakjes.
Stop afwisselend plakjes mozzarella en tomaat in de inkepingen van de kipfilet.
Bestrooi de kipfilet met zout en Italiaanse kruiden naar smaak.
Steek een satéprikker door de hele kipfilet heen om de vulling op zijn plaats te houden.
Plaats de gevulde kipfilets in de airfryer.
Stel de airfryer in op 140°C en bak de kip 8 minuten.
Verhoog vervolgens de temperatuur naar 160°C en bak nog eens 12 minuten totdat de kip gaar is en de mozzarella gesmolten.
Haal de kipspies uit de airfryer en serveer direct.
Wijnadvies:
Deze kipspies gaat goed samen met een lichte Italiaanse rode wijn zoals een Chianti, of een verfrissende witte wijn zoals Pinot Grigio.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 35g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / satéprikkers
Zelfgemaakte Berenklauwen met Pindasaus
Geniet van een heerlijke zelfgemaakte berenklauw met romige pindasaus. Knapperig, smaakvol en perfect voor een gezellige avond of borrel!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Berenklauw:
- 500 g rundergehakt
- 75 g paneermeel
- 50 g boter
- 2 grote uien
- 1 ei
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel sambal oelek
- Peper naar smaak
- Verse peterselie fijngehakt
- Zout naar smaak
Pindasaus:
- 300 ml water
- 10 eetlepels pindakaas
- 4 eetlepels ketjap manis
- 3 theelepels sambal oelek
- 2 eetlepels donkere basterdsuiker
- 2 teentjes knoflook geperst
- Sap van 1 citroen
Meng in een kom het rundergehakt met paneermeel, ei, mosterd, sambal oelek, fijngesneden peterselie, peper en zout.
Vorm gelijke gehaktballen van het mengsel.
Weeg ze eventueel af voor een gelijke grootte.
Bak de gehaktballen in een koekenpan met boter op middelhoog vuur tot ze bijna gaar zijn.
Pers de knoflookteentjes en doe ze samen met het citroensap in een pan.
Voeg de pindakaas, ketjap manis, sambal oelek, basterdsuiker en water toe.
Verwarm de saus op laag vuur terwijl je blijft roeren met een garde.
Pas de dikte van de saus aan door water toe te voegen voor een dunner resultaat of door het mengsel in te koken voor een dikkere saus.
Verwarm de frituurpan voor op 170°C.
Snijd de gehaktballen in drieën en de uien in dikke schijven.
Rijg een schijf ui tussen twee gehaktstukken aan een satéprikker.
Frituur de berenklauwen gedurende 2 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
Serveer direct met de warme pindasaus en geniet!
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade en een handje kroepoek voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij dit hartige gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 38g | Vet: 48g | Zout: 2g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / satéprikkers
Knoflook-Parmezaan Kippenspiesjes
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 10 spiezen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
Rijg de stukjes kippendij op satéprikkers.
Meng de Italiaanse kruidenmix, Salty Lemon kruidenmix en olijfolie en marineer de kipstukjes hiermee.
Zorg ervoor dat alle stukjes goed bedekt zijn met de olie en kruidenmixen.
Verhit wat olijfolie in een pan en bak de kipspiesjes rondom goudbruin en gaar.
Als je de pan afdekt, creëer je een soort oven die ervoor zorgt dat de kip sneller gaart.
Zet de hittebron dan wel wat lager en keer de spiesjes regelmatig om.
Smelt ondertussen de roomboter in een steelpan op een lage temperatuur.
Voeg de fijngehakte knoflook, peterselie, Italiaanse kruidenmix en Salty Lemon kruidenmix toe.
Rasp de Parmezaanse kaas en voeg deze ook toe aan de gesmolten boter.
Roer goed door tot alles goed gemengd is.
Bestrijk de gare kippenspiesjes royaal met de knoflook-Parmezaan botersaus met behulp van een kwastje.
Serveer de knoflook-Parmezaan kippenspiesjes direct en geniet van de heerlijke smaak!
De rijke smaken van de knoflook-Parmezaan kippenspiesjes vragen om een witte wijn met wat body en een lichte kruidigheid. Een Chardonnay of een Viognier zou hier goed bij passen. Als je liever rood drinkt, probeer dan een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitigheid en zachtheid van deze wijnen zullen de smaken van het gerecht mooi aanvullen.
Calories: 350kcal
Receptenplein.nl
Home / satéprikkers
Kokos-Aardbeien Supershake
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 250 gram aardbeien
- 1 eetlepel gemalen kokos
- 1 fles smoothie met aardbei en yoghurt 500 ml
- 4 bolletjes slagroomijs
Maak de aardbeien schoon en rijg 2 aardbeien aan elke satéprikker.
Strooi de gemalen kokos op een bord en wentel de aardbeienprikkers erdoorheen.
Mix de smoothie, het ijs en de resterende aardbeien met een (staaf)mixer tot een schuimige milkshake.
Schenk de milkshake in glazen en garneer met de aardbeienprikkers.
Je kunt de shake eventueel garneren met extra stukjes aardbei of een snufje extra gemalen kokos voor een decoratief effect.
Wijnadvies:
Deze supershake is perfect als verfrissende drank op zichzelf, maar als je iets wilt serveren naast de shake, overweeg dan een frisse mousserende wijn zoals een Prosecco of een lichte rosé.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / satéprikkers