Knoflook-Parmezaan Kippenspiesjes

Knoflook-Parmezaan Kippenspiesjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Boters, Kip
Servings: 10 spiezen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Kip Knoflook Parmezaan:

Knoflookboter:

Instructies

  • Rijg de stukjes kippendij op satéprikkers.
  • Meng de Italiaanse kruidenmix, Salty Lemon kruidenmix en olijfolie en marineer de kipstukjes hiermee.
  • Zorg ervoor dat alle stukjes goed bedekt zijn met de olie en kruidenmixen.
  • Verhit wat olijfolie in een pan en bak de kipspiesjes rondom goudbruin en gaar.
  • Als je de pan afdekt, creëer je een soort oven die ervoor zorgt dat de kip sneller gaart.
  • Zet de hittebron dan wel wat lager en keer de spiesjes regelmatig om.
  • Smelt ondertussen de roomboter in een steelpan op een lage temperatuur.
  • Voeg de fijngehakte knoflook, peterselie, Italiaanse kruidenmix en Salty Lemon kruidenmix toe.
  • Rasp de Parmezaanse kaas en voeg deze ook toe aan de gesmolten boter.
  • Roer goed door tot alles goed gemengd is.
  • Bestrijk de gare kippenspiesjes royaal met de knoflook-Parmezaan botersaus met behulp van een kwastje.

Notities

Serveer de knoflook-Parmezaan kippenspiesjes direct en geniet van de heerlijke smaak!
De rijke smaken van de knoflook-Parmezaan kippenspiesjes vragen om een witte wijn met wat body en een lichte kruidigheid. Een Chardonnay of een Viognier zou hier goed bij passen. Als je liever rood drinkt, probeer dan een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitigheid en zachtheid van deze wijnen zullen de smaken van het gerecht mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 350kcal

Kokos-Aardbeien Supershake

Kokos-Aardbeien Supershake

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Koude Dranken
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram aardbeien
  • 1 eetlepel gemalen kokos
  • 1 fles smoothie met aardbei en yoghurt 500 ml
  • 4 bolletjes slagroomijs

Instructies

  • Maak de aardbeien schoon en rijg 2 aardbeien aan elke satéprikker.
  • Strooi de gemalen kokos op een bord en wentel de aardbeienprikkers erdoorheen.
  • Mix de smoothie, het ijs en de resterende aardbeien met een (staaf)mixer tot een schuimige milkshake.
  • Schenk de milkshake in glazen en garneer met de aardbeienprikkers.

Notities

Je kunt de shake eventueel garneren met extra stukjes aardbei of een snufje extra gemalen kokos voor een decoratief effect.

Wijnadvies:

Deze supershake is perfect als verfrissende drank op zichzelf, maar als je iets wilt serveren naast de shake, overweeg dan een frisse mousserende wijn zoals een Prosecco of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Malse Saté Ajam met Zoete Ketjap Marinade

Malse Saté Ajam met Zoete Ketjap Marinade

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéprikkers
  • blender of staafmixer
  • Grote bak of plastic zak
  • Barbecue, contactgrill of oven

Ingrediënten

  • 2 cm gember
  • 2 flinke uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 tl tamarinde
  • 1 tl trassi
  • 6 eetlepels ketjap
  • 2 tl ketoembar korianderpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kruidnagel
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels arachideolie
  • 1,5 kg kipfilet

Instructies

Marinade Voorbereiden:

  • Pureer de gember, ui en knoflook met een blender of staafmixer.
  • Fruit dit mengsel in een pan met de arachideolie en voeg aan het eind de tamarinde en trassi toe.
  • Laat het mengsel goed afkoelen.

Marineren:

  • Voeg de afgekoelde mix toe aan een kom met de ketjap, ketoembar, nootmuskaat, kruidnagel en bruine basterdsuiker.
  • Roer goed door elkaar.
  • Snijd de kipfilet in kleine blokjes en voeg deze toe aan de marinade.
  • Zorg dat de kip goed bedekt is.
  • Laat de kip het liefst een hele nacht marineren in de koelkast.

Bereiden:

  • Week de satéprikkers in water om splinteren te voorkomen.
  • Rijg de gemarineerde kipblokjes aan de satéprikkers.
  • Bak de saté op een voorverwarmde barbecue, contactgrill of onder de hete grill in de oven tot de kip gaar en lichtbruin is, ongeveer 10-15 minuten.

Serveertips:

  • Serveer de saté met een lekkere satésaus, bijvoorbeeld zelfgemaakte pindasaus.
  • Als variant kun je het vlees kleiner snijden of door een vleesmolen halen, bakken in een wok en gebruiken als vulling voor pasteitjes of bapao.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij de zoete en kruidige smaken van deze Saté Ajam. De lichte zuurgraad van de wijn balanceert mooi met de zoetheid van de marinade.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Pannenkoekspies met roomkaas, frambozen en kaneelsuiker

Pannenkoekspies met roomkaas, frambozen en kaneelsuiker

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hapjes, Kaas, Tractaties
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéprikkers

Ingrediënten

  • 4 JAN pannenkoeken
  • 100 g roomkaas
  • 200 g verse frambozen
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepel kaneel

Instructies

  • Bereid de pannenkoeken volgens bereidingswijze.
  • Laat ze even afkoelen en bestrijk elk met een dikke laag roomkaas.
  • Verdeel het fruit over de pannenkoeken.
  • Meng de suiker met de kaneel en strooi over het fruit.
  • Rol de pannenkoeken stevig op en snijd ze in stukjes van ca. 2 cm.
  • Steek de stukjes aan spiesen en serveer.
  • Bestrooi met de rest van de kaneelsuiker.

Bladerdeeg de kom je hier vaker kerstboom?

Bladerdeeg de kom je hier vaker kerstboom?

Geen tijd gehad om de kerstboom te versieren? Hier is je kans om het allemaal heel anders te doen!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 Kerstboompjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

versiering naar keuze, zoals:

  • decoratie icing,
  • groen evt. rood, wit mini smarties, chocoladefantasie,
  • suikerparels
  • 8 mini marshmallows
  • 8 mini mars

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Rol het deeg uit op het bakpapier.
  • Druk met het bakvormpje ten minste 16 kerstbomen uit het bladerdeeg.
  • Dit lukt het best wanneer het bladerdeeg koud is.
  • Verdeel de kerstbomen L over een bakplaat met bakpapier. eg steeds 2 kerstbomen op elkaar, met een satéprikker ertussen. Zorg dat de prikker aan de bovenkant van de boom iets uitsteekt voor de ‘piek’.
  • Bestrijk de kerstbomen met eigeel.
  • Bak in de oven in circa 6 minuten goudbruin en knapperig.
  • Versier elke kerstboom met gekleurde icing en plak hier Smarties, chocoladefantasie en suikerparels op. Prik bovenop de boom een mini marshmallow.
  • Steek de prikker in een mini Mars en zet de kerstboom rechtop.

Meloen en Parma Ham Pancake Stacks

Meloen en Parma Ham Pancake Stacks

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Lunch, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Servings: 3 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Schil de meloen, verwijder de pitten en snijd de meloen in blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Snijd of scheur de plakken Parma ham in stukken.
  • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de American pancakes volgens de instructies op de verpakking.
  • Bouw de pancake stacks door een pancake te beleggen met een laagje meloenblokjes, stukjes Parma ham en een paar blaadjes rucola.
  • Plaats hierbovenop een tweede pancake en herhaal de laagjes van meloen, ham en rucola.
  • Sluit af met een derde pancake en steek een satéprikker door het midden om de stack bij elkaar te houden.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij de meloen en de ham. De lichte fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van dit gerecht mooi aan.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 16g | Vet: 14g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Witte choculaas poffertjes

Witte choculaas poffertjes

Recept categorieën: Chocolade, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéprikkers

Ingrediënten

Instructies

  • Stamp de speculoos koekjes fijn tot een crumble (in de keukenmachine of met een vijzel).
  • Mix suiker met kaneel.
  • Bereidt de poffertjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Besmeer 1 kant van alle poffertjes met een laagje witte chocolade pasta en een klein beetje kaneelsuiker.
  • Doop de ene helft van de poffertjes in de speculoos crumble, en de andere helft in witte chocolade vlokken.
  • Rijg de poffertjes om en om op een satéprikker.

Saté Boemboe Dendeng: Gekruide Varkenssaté

Saté Boemboe Dendeng: Gekruide Varkenssaté

Heerlijke varkenssaté gemarineerd met een boemboe van ui, knoflook en aromatische kruiden. Perfect voor de barbecue!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
marineren2 uur
Recept categorieën: Barbecue, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • het sap van ½ citroen
  • ¼ cm santen
  • 1 eetlepel heet water
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespunt laos
  • peper
  • 3 rode uien of ½ gewone ui
  • 250 gram varkenshaas
  • 1 eetlepel suiker
  • zout

Instructies

  • Snijd de varkenshaas in dobbelstenen van ongeveer 2-3 cm.
  • Pel de uien en snipper ze fijn.
  • Pel de knoflookteentjes.
  • Leg de gesnipperde uien en knoflook op een houten snijplank.
  • Voeg de ketoembar, laos en een beetje zout toe aan de uien en knoflook.
  • Wrijf alles met een houten lepel fijn tot een kruidenpapje (boemboe) ontstaat.
  • Doe het kruidenpapje in een kom en voeg de ketjap, suiker, het citroensap, zout en peper naar smaak toe.
  • Roer goed door.
  • Doe het hete water in een kopje, los de santen erin op en giet dit ook bij de marinade.
  • Roer opnieuw.
  • Voeg de varkenshaasdobbelstenen toe aan de marinade en vermeng goed, zodat al het vlees bedekt is.
  • Laat het vlees minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
  • Langer marineren geeft een intensere smaak.
  • Rijg het gemarineerde vlees aan satéprikkers.
  • Verhit een barbecue of grill.
  • Rooster of gril de saté gaar in ongeveer 15-20 minuten.
  • Keer regelmatig zodat de saté gelijkmatig gaart en een mooie kleur krijgt.
  • Serveer de saté warm.

Notities

Serveertip:
Lekker met nasi, witte rijst, satésaus, atjar en kroepoek.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een fruitige rosé past goed bij de kruidige smaken van de saté.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Zoete Varkenssaté (Saté Manis)

Zoete Varkenssaté (Saté Manis)

Saté manis is een zoete en malse varkenssaté. Dit Indonesische gerecht met ketjap en sambal is perfect voor de barbecue.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Indonesië, Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: € 4,00 per persoon

Equipment

Ingrediënten

  • 2 tenen Knoflook uit de knijper
  • naar smaak Zout
  • 500 gram Varkensfricandeau
  • 6 eetlepels Ketjap manis
  • 1 eetlepel Javaanse suiker of 2 eetlepels bruine suiker
  • ½ theelepel Sambal manis
  • het sap van 1/2 Citroen

Instructies

  • Vermeng de knoflook uit de knijper met wat zout.
  • Snijd de varkensfricandeau in niet te kleine dobbelstenen.
  • Smeer het vlees in met de knoflookpulp en laat dit een half uur intrekken.
  • Maak een marinade van de ketjap, de suiker, de sambal en het citroensap en klop deze energiek door elkaar, zodat de suiker goed oplost.
  • Giet de marinade over het vlees en laat het vlees zo 3 uur staan.
  • Laat het vlees uitlekken, maar vang de marinade op.
  • Dep het vlees droog en rijg het aan pennen of stokjes.
  • Rooster de satés op de barbecue of grill en bestrijk ze daarbij regelmatig met de achtergebleven marinade.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte rijst, gebakken uitjes en komkommer atjar.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige rode wijn, zoals een jonge Pinot Noir of een volle, zoete witte wijn zoals een Moscato.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 20g

Thaise Saté met Groene Currygroenten

Thaise Saté met Groene Currygroenten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g pandanrijst
  • 450 g biefstuk
  • 3 eetlepels Thaise groene currypasta potje à 225 g
  • 2 uien
  • 1 zakje driekleuren paprika
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 150 ml kokosmelk

Instructies

  • Week de satéprikkers gedurende 1 minuut in water om verbranden te voorkomen.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Snijd de biefstuk in blokjes en bestrijk deze met 1½ eetlepel currypasta.
  • Rijg de blokjes aan de satéprikkers.
  • Pel en snipper de uien.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes.
  • Verhit de helft van de olie in een wok en roerbak de uien met paprika gedurende 5 minuten.
  • Roer de resterende currypasta en kokosmelk erdoor en verwarm zachtjes.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan of grillpan.
  • Bak de saté in ongeveer 3 minuten gaar.
  • Serveer de saté met de groenten en rijst.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit Thaise gerecht past een frisse witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De levendige smaken van de groene curry en de sappige biefstuk worden mooi aangevuld door de fruitige tonen en de verfrissende zuurgraad van de wijn.