Malse Saté Ajam met Zoete Ketjap Marinade

Malse Saté Ajam met Zoete Ketjap Marinade

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéprikkers
  • blender of staafmixer
  • Grote bak of plastic zak
  • Barbecue, contactgrill of oven

Ingrediënten

  • 2 cm gember
  • 2 flinke uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 tl tamarinde
  • 1 tl trassi
  • 6 eetlepels ketjap
  • 2 tl ketoembar korianderpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl kruidnagel
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels arachideolie
  • 1,5 kg kipfilet

Instructies

Marinade Voorbereiden:

  • Pureer de gember, ui en knoflook met een blender of staafmixer.
  • Fruit dit mengsel in een pan met de arachideolie en voeg aan het eind de tamarinde en trassi toe.
  • Laat het mengsel goed afkoelen.

Marineren:

  • Voeg de afgekoelde mix toe aan een kom met de ketjap, ketoembar, nootmuskaat, kruidnagel en bruine basterdsuiker.
  • Roer goed door elkaar.
  • Snijd de kipfilet in kleine blokjes en voeg deze toe aan de marinade.
  • Zorg dat de kip goed bedekt is.
  • Laat de kip het liefst een hele nacht marineren in de koelkast.

Bereiden:

  • Week de satéprikkers in water om splinteren te voorkomen.
  • Rijg de gemarineerde kipblokjes aan de satéprikkers.
  • Bak de saté op een voorverwarmde barbecue, contactgrill of onder de hete grill in de oven tot de kip gaar en lichtbruin is, ongeveer 10-15 minuten.

Serveertips:

  • Serveer de saté met een lekkere satésaus, bijvoorbeeld zelfgemaakte pindasaus.
  • Als variant kun je het vlees kleiner snijden of door een vleesmolen halen, bakken in een wok en gebruiken als vulling voor pasteitjes of bapao.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij de zoete en kruidige smaken van deze Saté Ajam. De lichte zuurgraad van de wijn balanceert mooi met de zoetheid van de marinade.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 10g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Pannenkoekspies met roomkaas, frambozen en kaneelsuiker

Pannenkoekspies met roomkaas, frambozen en kaneelsuiker

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hapjes, Kaas, Tractaties
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéprikkers

Ingrediënten

  • 4 JAN pannenkoeken
  • 100 g roomkaas
  • 200 g verse frambozen
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepel kaneel

Instructies

  • Bereid de pannenkoeken volgens bereidingswijze.
  • Laat ze even afkoelen en bestrijk elk met een dikke laag roomkaas.
  • Verdeel het fruit over de pannenkoeken.
  • Meng de suiker met de kaneel en strooi over het fruit.
  • Rol de pannenkoeken stevig op en snijd ze in stukjes van ca. 2 cm.
  • Steek de stukjes aan spiesen en serveer.
  • Bestrooi met de rest van de kaneelsuiker.

Bladerdeeg de kom je hier vaker kerstboom?

Bladerdeeg de kom je hier vaker kerstboom?

Geen tijd gehad om de kerstboom te versieren? Hier is je kans om het allemaal heel anders te doen!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 Kerstboompjes
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

versiering naar keuze, zoals:

  • decoratie icing,
  • groen evt. rood, wit mini smarties, chocoladefantasie,
  • suikerparels
  • 8 mini marshmallows
  • 8 mini mars

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Rol het deeg uit op het bakpapier.
  • Druk met het bakvormpje ten minste 16 kerstbomen uit het bladerdeeg.
  • Dit lukt het best wanneer het bladerdeeg koud is.
  • Verdeel de kerstbomen L over een bakplaat met bakpapier. eg steeds 2 kerstbomen op elkaar, met een satéprikker ertussen. Zorg dat de prikker aan de bovenkant van de boom iets uitsteekt voor de ‘piek’.
  • Bestrijk de kerstbomen met eigeel.
  • Bak in de oven in circa 6 minuten goudbruin en knapperig.
  • Versier elke kerstboom met gekleurde icing en plak hier Smarties, chocoladefantasie en suikerparels op. Prik bovenop de boom een mini marshmallow.
  • Steek de prikker in een mini Mars en zet de kerstboom rechtop.

Meloen en Parma Ham Pancake Stacks

Meloen en Parma Ham Pancake Stacks

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Lunch, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Servings: 3 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Schil de meloen, verwijder de pitten en snijd de meloen in blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Snijd of scheur de plakken Parma ham in stukken.
  • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de American pancakes volgens de instructies op de verpakking.
  • Bouw de pancake stacks door een pancake te beleggen met een laagje meloenblokjes, stukjes Parma ham en een paar blaadjes rucola.
  • Plaats hierbovenop een tweede pancake en herhaal de laagjes van meloen, ham en rucola.
  • Sluit af met een derde pancake en steek een satéprikker door het midden om de stack bij elkaar te houden.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij de meloen en de ham. De lichte fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van dit gerecht mooi aan.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 16g | Vet: 14g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Witte choculaas poffertjes

Witte choculaas poffertjes

Recept categorieën: Chocolade, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéprikkers

Ingrediënten

Instructies

  • Stamp de speculoos koekjes fijn tot een crumble (in de keukenmachine of met een vijzel).
  • Mix suiker met kaneel.
  • Bereidt de poffertjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Besmeer 1 kant van alle poffertjes met een laagje witte chocolade pasta en een klein beetje kaneelsuiker.
  • Doop de ene helft van de poffertjes in de speculoos crumble, en de andere helft in witte chocolade vlokken.
  • Rijg de poffertjes om en om op een satéprikker.

Thaise Saté met Groene Currygroenten

Thaise Saté met Groene Currygroenten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g pandanrijst
  • 450 g biefstuk
  • 3 eetlepels Thaise groene currypasta potje à 225 g
  • 2 uien
  • 1 zakje driekleuren paprika
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 150 ml kokosmelk

Instructies

  • Week de satéprikkers gedurende 1 minuut in water om verbranden te voorkomen.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Snijd de biefstuk in blokjes en bestrijk deze met 1½ eetlepel currypasta.
  • Rijg de blokjes aan de satéprikkers.
  • Pel en snipper de uien.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes.
  • Verhit de helft van de olie in een wok en roerbak de uien met paprika gedurende 5 minuten.
  • Roer de resterende currypasta en kokosmelk erdoor en verwarm zachtjes.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan of grillpan.
  • Bak de saté in ongeveer 3 minuten gaar.
  • Serveer de saté met de groenten en rijst.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit Thaise gerecht past een frisse witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De levendige smaken van de groene curry en de sappige biefstuk worden mooi aangevuld door de fruitige tonen en de verfrissende zuurgraad van de wijn.

Aardbeienspies

Aardbeienspies

Recept categorieën: Fruit
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéprikkers

Ingrediënten

  • aardbeien
  • stevige chocoladecake

Instructies

  • Rijg om en om op een sateprikker zorg ervoor dat het begint met een aardbei en eindigt

Gepofte Aardappels met Knoflooktopping en Gegrilde Kipspiesjes

Gepofte Aardappels met Knoflooktopping en Gegrilde Kipspiesjes

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip
Land van herkomst: Nederland
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels ongeveer 150 g per stuk
  • 350 g kipfilet
  • 2 uien
  • 10 gedroogde tomaten op olie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g bewust light margarine met olijfolie
  • 1 krop ijsbergsla
  • 2 eetlepels azijn
  • 150 g peen julienne gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Boen de aardappels schoon, prik er gaatjes in en verwarm ze in de magnetron op vol vermogen (700 Watt) gedurende ongeveer 12 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
  • Laat de aardappels afgedekt met een keukenhanddoek nog 10 minuten nagaren.
  • Snijd de kipfilet in ongeveer 16 stukjes van 5 cm.
  • Snipper de halve ui en snijd de rest in 8 stukken.
  • Laat de tomaten uitlekken en vang 4 eetlepels olie op.
  • Rijg afwisselend ui, kip en tomaten aan satéprikkers.
  • Bestrijk de spiesjes met 1 eetlepel van de opgevangen olie.
  • Verwarm een grillpan en bak de spiesjes in ongeveer 10 minuten gaar en bruin.
  • Pers de knoflook boven de bewust light margarine uit.
  • Snijd de rest van de gedroogde tomaten fijn en meng ze door de knoflookmargarine.
  • Maak de sla schoon en snijd deze in reepjes.
  • Meng de gesnipperde ui, peen julienne en sla en maak een dressing van de resterende olie, azijn, zout en peper.
  • Snijd de gepofte aardappels aan de bovenkant in, bestrooi met zout en serveer met de knoflooktopping, sla en kipspiesjes.

Notities

Deze maaltijd is heerlijk met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel

Chocolade Sneeuwballen met Sinaasappel

Luchtige sneeuwballen met een vleugje sinaasappel, omhuld met chocolade en poedersuiker. Een feestelijke traktatie voor de winterse dagen.
excl. afkoelen en opstijven2 uur
Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 6
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • 12 satéprikkers
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren
  • 75 gram chocolade
  • Kaneel
  • Poedersuiker gezeefd + om te bestuiven

Instructies

  • Klop de eiwitten stijf.
  • Klop de poedersuiker en sinaasappellikeur erdoor tot pieken ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Schep bollen op bakpapier met een ijsbolletjestang.
  • Maak pieken op de bollen met een lepel.
  • Bak de bollen 90 minuten in de oven tot ze droog zijn.
  • Laat de bollen afkoelen op een rooster.
  • Verwarm water en suiker op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Steek de bollen op satéprikkers.
  • Bestrijk de bollen met suikerstroop en laat hard worden.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Strijk chocolade op de platte kanten van de bollen.
  • Plak twee bollen tegen elkaar.
  • Laat de chocolade opstijven in de koelkast.
  • Bestuif de sneeuwballen met poedersuiker en kaneel.

Notities

Serveertip:
Serveer de sneeuwballen als feestelijke traktatie bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, past goed bij de chocolade en sinaasappel.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Mediterrane Rivierkreeftspiesjes met Romige Knoflookdip

Mediterrane Rivierkreeftspiesjes met Romige Knoflookdip

Heerlijke mediterrane rivierkreeftspiesjes met olijven en paprika, geserveerd met een romige knoflookdip en knapperige broodpuntjes.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 paprika
  • 2 shoarmabroodjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 el mayonaise
  • 1 el yoghurt
  • 4 takjes peterselie
  • 16 rivierkreeftjes bakje à 100 g
  • 24 olijven pot à 290 g
  • Snufje peper
  • Snufje zout

Instructies

  • Hak de peterselie fijn.
  • Meng de mayonaise, yoghurt en peterselie in een kom.
  • Pers de knoflook boven de mayonaise uit en roer goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in 16 ruitjes.
  • Rijg op een satéprikker in deze volgorde: olijf, paprika, rivierkreeft, olijf, rivierkreeft, paprika, en olijf.
  • Rooster de shoarmabroodjes in een broodrooster tot ze knapperig zijn.
  • Snijd de broodjes in puntjes.
  • Serveer de spiesjes met de broodpuntjes en de knoflookdip.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra fijngehakte peterselie en een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte Spaanse Verdejo past perfect bij de frisse smaken van olijven en rivierkreeftjes.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g