Kipfruitsateetjes

Kipfruitsateetjes

Recept categorieën: Broodjes, Fruit, Gevogelte, Kip
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • ½ l kippenbouillon van tablet
  • 40 g roerbaksaus ‘kip-curry-kokos’
  • ½ verse ananas of 3-4 ringen ananas op eigen sap uit blik
  • 2 bananen
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 1 grote bak kant-en-klare satésaus
  • 4 shoarma- of pitabroodjes
  • worteltjesla

Instructies

  • Snijd van het dikke stuk van 3-4 kipfilets per kind 6 dikke blokjes af.
  • Kook de blokjes 10 minuten in een mengsel van kippenbouillon en de roerbaksaus ‘kip-curry-kokos’. Laat de kipblokjes in de bouillon afkoelen en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
  • Dep de kipblokjes voor gebruik droog met keukenpapier.
  • Snijd de verse ananas in plakken van 2 cm dikte.
  • Snijd de schil eraf en steek de nog aanwezige ‘pitten’ eruit.
  • Laat de kinderen de schijven (vers of uit blik) in stukjes snijden.
  • Laat ze de bananen pellen en in stukjes van 2-3 cm dikte snijden en omscheppen met citroensap.
  • Schep de satésaus in een steelpan en breng de saus al roerende aan de kook.
  • Laat de kinderen aan lange roosterstokjes een blokje kipfilet, een stukje banaan en ananas, een blokje kipfilet, weer een stukje banaan en ananas en een blokje kipfilet rijgen.
  • Reken op 2 stokjes per kind.
  • Laat ze de stokjes met kip en fruit mooi goudbruin roosteren in 2-3 minuten per kant.
  • Laat de pita- of shoarmabroodjes aan beide
  • kanten 1 minuut roosteren.
  • Laat ze de broodjes openmaken, door er een klein stukje vanaf te snijden.
  • Schep in elk broodje wat van de worteltjesla en laat ze er de 2 stokjes met kipsaté inleggen en schep er wat van de dikke pindasaus op.

Poffersticks met Nougatine en Fruit

Poffersticks met Nougatine en Fruit

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Pannenkoeken, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter of margarine
  • 1 zakje nougatine 150 g
  • 40 poffertjes koeling
  • 30 pitloze druiven witte én blauwe
  • 1 Granny Smith appel

Instructies

  • Smelt de boter in een steelpannetje op heel laag vuur en haal het pannetje van het vuur zodra de boter gesmolten is.
  • Doe ondertussen de nougatine in een diep bord.
  • Verwarm de poffertjes 1 minuut op de laagste stand van de magnetron, zodat ze lauwwarm zijn.
  • Besmeer de poffertjes met gesmolten boter en haal ze een voor een door de nougatine.
  • Rijg aan elk satéstokje om en om 4 poffertjes en 3 druiven.
  • Snijd de appel doormidden van boven naar beneden en leg de twee helften elk op een apart bordje met de platte kant naar beneden.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte mousserende wijn, zoals een Prosecco of een Moscato d'Asti, vormt een feestelijke combinatie met deze verrukkelijke poffersticks en zal de fruitige smaken mooi aanvullen.

Saté Babi van Lidy Poll-Weber

Saté Babi van Lidy Poll-Weber

Saté van varkensvlees
Vandaag weer eens 'echte' saté babi gemaakt. Het was weer eens tijd.Een marinade maken kost weinig tijd ca. 5 minuten, een paar uur intrekken en smullen maar...
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram varkesnvlees mals
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 mespunt laospoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel djahe[poeder
  • 1 theelepel asem
  • 1 theelepel goela djawa

Instructies

Voorbereiding

  • Het vlees aan dobbelsteentjes snijden. de sjalotjes en knoflook fijnsnijden en kneuzen met de ketoembar, laos, zout, djahe, asem en goela djawa. de boter even smelten
  • Van het vuur halen en de kruiden met de ketjap erin roeren.
  • Het vlees nu hierin mengen en ongeveer een half uur laten staan.
  • Aan stokjes rijgen en roosteren op de barbecue of onder de grill.

Notities

Serveertips:
Buiten de barbecuetijd kan deze saté gegeten worden met een witte rijst, sajoer kerrie of alleen met wat rijst, komkommer een een mata sapi (gebakken ei).

Clubgehakt met Tomaten, Balsamico en Basilicum

Clubgehakt met Tomaten, Balsamico en Basilicum

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Rundvlees, Vlees
Servings: 4
Calories: 345kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 g mager rundergehakt
  • 2 eiwitten losgeklopt
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Gemalen chilipeper naar smaak
  • 4 middelgrote vleestomaten
  • 4 eetlepels basilicum grof gesneden + 4 kleine takjes

Instructies

  • Kneed het gehakt met de losgeklopte eiwitten, 1 theelepel zout en gemalen chilipeper stevig door elkaar.
  • Verdeel het mengsel in 12 gelijke stukjes en vorm elk stukje tot een balletje.
  • Leg elk balletje tussen twee stukjes vershoudfolie en druk ze met de hand uit tot dunne schnitzels.
  • Los de suiker op in de balsamicoazijn en klop de olijfolie erdoor.
  • Breng op smaak met zout en gemalen chilipeper.
  • Snijd de tomaten in 4 schijven en bestrijk ze met het balsamico-olie mengsel.
  • Bestrijk ook de gehaktschnitzels met het mengsel.
  • Verhit twee ruime koekenpannen en bak in de ene pan de schnitzels in ongeveer 3 minuten aan beide kanten bruin en gaar.
  • Bak in de andere pan de schijven tomaat op hoog vuur ongeveer 1 minuut aan elke kant.
  • Bestrijk de tomatenschijven nogmaals met het balsamico-olie mengsel.
  • Leg op vier bordjes de onderste schijf van de tomaten, strooi er wat basilicum over en leg er een schnitzel op.
  • Herhaal de lagen.
  • Steek een satéstokje in elke clubgehakt en garneer met een takje basilicum.

Notities

Serveer met tagliatelle met pesto.
Deze clubgehakt met tomaten en basilicum gaat goed samen met een lichte Italiaanse rode wijn zoals een Chianti Classico. De fruitige aroma's en milde tannines van de wijn vullen de smaken van het gerecht perfect aan.

Nutrition

Calories: 345kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Saltimbocca Borrelspiesjes

Saltimbocca Borrelspiesjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kalfsvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 4 takjes salie uit een zakje verse Italiaanse kruidenmix, ongeveer 20 g
  • 3 kalfsschnitzels
  • Peper
  • 6 plakken parmaham
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 100 ml Marsala of droge witte wijn

Instructies

  • Snijd de salieblaadjes in ragfijne reepjes.
  • Leg de schnitzels naast elkaar en maal er peper boven.
  • Strooi de helft van de gesneden salie over de schnitzels.
  • Dek de schnitzels af met plakken ham en druk goed aan.
  • Keer de schnitzels om en maal ook aan de andere kant wat peper.
  • Strooi de rest van de salie erover en dek opnieuw af met plakken ham.
  • Laat de schnitzels 5 minuten liggen zodat de ham aan het vlees kan hechten.
  • Snijd elke schnitzel met een scherp mes in 4 lange repen en rijg deze zigzaggend aan de satéstokjes.
  • Bestrijk de spiesjes met olijfolie.
  • Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de spiesjes, indien nodig in gedeelten, in 4-5 minuten goudbruin.
  • Schenk de Marsala of witte wijn erover en laat het op hoog vuur verdampen, keer de spiesjes regelmatig.
  • Leg de spiesjes op een warme schaal en serveer direct.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Verdicchio past goed bij deze saltimbocca borrelspiesjes. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen het zoute en kruidige karakter van het gerecht mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 2g

Lamsgehaktspiesjes met abrikoos en oosterse kruiden

Lamsgehaktspiesjes met abrikoos en oosterse kruiden

Zoet en hartig komen samen in deze Zuid-Afrikaanse sosaties met lamsgehakt, abrikozen en geurige specerijen. Perfect voor grill of barbecue!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Lamsvlees, Roerbakken / Wokken, Vlees, Wraps
Land van herkomst: Zuid Afrika
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 337kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ el citroensap
  • ½ tl ketoembar gemalen koriander
  • ½ tl koenjit kurkuma
  • 1 el abrikozenjam
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 2 kleine uien in 16 partjes
  • 16 gedroogde abrikozen
  • 400 g lamsgehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Wel de abrikozen 10 minuten in heet water.
  • Snijd de uien in 16 partjes en snipper de sjalot fijn.
  • Meng het gehakt met sjalot, citroensap, abrikozenjam, ketoembar, koenjit, peper en zout.
  • Vorm 16 kleine gehaktballetjes van het mengsel.
  • Rijg op elke satéstok 1 gehaktballetje, 1 partje ui en 1 abrikoos, en herhaal.
  • Grill de spiesjes in circa 10 minuten rondom gaar en goudbruin.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met gele rijst met rozijnen en een frisse salade van waterkers en tomaat.
Wijnadvies:
Combineer met een fruitige rosé of een kruidige rode wijn zoals een Pinotage.

Nutrition

Calories: 337kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 24g | Vet: 19g | Zout: 1g | Sugar: 11g

Zoete Saté met Banaan

Zoete Saté met Banaan

Een originele zoet-hartige saté met gehakt en banaan, omhuld met een krokante paprikachipslaag. Perfect voor een zomerse barbecue of maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Fruit, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Indonesië, Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 bananen
  • 40 gram boter
  • 400 gram gehakt
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram paprikachips
  • 4 eetlepels pindakaas
  • peper
  • zout

Instructies

  • Meng 400 gram gehakt met de uitgeperste 2 teentjes knoflook, 4 eetlepels pindakaas, 4 eetlepels gembersiroop, zout en peper en vorm er 16 platte schijfjes van.
  • Verkruimel 100 gram paprikachips en wentel de schijfjes gehakt erdoor.
  • Pel 4 bananen en snijd ze elk in 4 stukken.
  • Steek de gehaktschijfjes en de stukjes banaan afwisselend aan de 8 satéstokjes.
  • Bak de satéstokjes 20 minuten in een koekenpan in 40 gram boter; keer ze af en toe om.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het bakken.
  • Lekker met rijst en een frisse salade.
  • Garneer eventueel met wat extra pindasaus.
Wijnadvies:
  • Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais, of een gekoelde rosé past goed bij de zoet-hartige smaken.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g

Saté Pentol

Saté Pentol

Indonesische gehaktsaté met een geurige mix van kruiden en specerijen. Makkelijk te bereiden en perfect voor een gezellige barbecue.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen het sap van
  • 2 theelepels djinten
  • 1 ei
  • 500 gram gehakt
  • 2 geraspte kemirienoten
  • 2 theelepels ketoembar
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • olie
  • 1 ui
  • ½ theelepel sambal oelek
  • 4 sjalotjes
  • 3 eetlepels kokosmeel
  • 1 theelepel suiker
  • ¼ theelepel trassi
  • 3 eetlepels water
  • zout

Instructies

  • Snijd 1 ui en 4 sjalotjes klein, maak 2 teentjes knoflook schoon en pers deze uit.
  • Vermeng de gesneden ui, de geperste knoflook, ½ theelepel sambal oelek, ¼ theelepel trassi, ½ theelepel djinten, ½ theelepel ketoembar en 2 geraspte kemirienoten.
  • Wrijf alles fijn (gebruik eventueel een vijzel en stamper).
  • Voeg 1 ei, 1 theelepel suiker, 3 eetlepels kokosmeel, 3 eetlepels water, het sap van ½ citroen en 500 gram gehakt bij het kruidenpapje en kneed alles goed door elkaar.
  • Vorm van het aangemaakte gehakt 8 rollen in de vorm van kroketten.
  • Steek door elke rol een satéstokje en braad de saté in warme olie langzaam aan alle kanten bruin en gaar.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de saté pentol met pindasaus, lontong (rijstcake) en atjar.
Wijnadvies:
  • Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais, of een gekoelde, zoete witte wijn.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Maleisische Lamssaté met Chilipindasaus: Pittige Aziatische Smaken

Maleisische Lamssaté met Chilipindasaus: Pittige Aziatische Smaken

Deze Maleisische lamssaté is heerlijk kruidig en vol van smaak, dankzij een marinade met kokosmelk en specerijen. Geserveerd met een pittige chilipindasaus voor een perfecte Aziatische barbecue-ervaring!
inclusief marineren1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Lamsvlees
Land van herkomst: Maleisië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 780kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de saté:

  • 1 limoen
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn djinten
  • 1 theelepel zout
  • eetlepel basterdsuiker
  • 2 dl kokosmelk
  • 300 gram lamsboutlapjes à la minute

Voor de chilipindasaus:

  • 100 gram pinda’s
  • 2 rode pepers
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel trassi oedang garnalenpasta
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Boen de limoen schoon en rasp de schil dun.
  • Pers de limoen uit.
  • Meng in een kom de kurkuma, gemalen komijn, 1 theelepel zout, geraspte limoenschil, ½ eetlepel basterdsuiker en 3 eetlepels dikke kokosmelk door elkaar.
  • Snijd het lamsvlees in blokjes en marineer ze in dit kokosmengsel.
  • Laat het vlees ongeveer 1 uur op kamertemperatuur marineren.
  • Hak de pinda’s grof in een keukenmachine.
  • Maak de pepers schoon.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Pureer in de keukenmachine de pepers, ui, knoflook en trassi tot een gladde pasta.
  • Verhit de olie in een pan en fruit de pasta ongeveer 3 minuten zachtjes.
  • Voeg het limoensap, 1 eetlepel basterdsuiker, 1 theelepel zout en de rest van de kokosmelk toe.
  • Laat het geheel ongeveer 2 minuten zachtjes pruttelen en laat afkoelen.
  • Rijg het lamsvlees aan satéstokjes.
  • Rooster de spiesjes op de barbecue of in een grillpan ongeveer 6-8 minuten, tot ze licht rosé zijn.
  • Roer de gehakte pinda’s door de kokossaus en verwarm het geheel op zacht vuur.
  • Serveer de lamssaté met de chilipindasaus.

Notities

Serveertip:
Serveer de lamssaté met geurige pandanrijst en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rosé, zoals Kangaroo Ridge Rosé, vormt een goede combinatie met dit gerecht.

Nutrition

Calories: 780kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 50g | Vet: 60g | Zout: 2g | Sugar: 12g

Pompoen-aardappelstamppot met Garnalen en Tomatenjus

Pompoen-aardappelstamppot met Garnalen en Tomatenjus

Een verrassende stamppot met romige pompoen en zoete aardappel, geserveerd met knapperige bonen, sappige garnalen en een kruidige tomatenjus.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de tomatenjus:

  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel komijn
  • 2 tenen knoflook geperst
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Voor de stamppot:

  • 1 chilipeper fijngehakt (zonder zaadjes)
  • 4 eieren
  • 250 g garnalen
  • 500 g gemengde bonen sperziebonen, peultjes, snijbonen
  • 750 g pompoen in grove stukken
  • 750 g zoete aardappel in grove stukken

Instructies

  • Bak de tomatenpuree in een droge anti-aanbakpan tot het zoetig ruikt.
  • Voeg de kerrie, komijn en knoflook toe en roer goed door.
  • Blus af met een beetje water tot een jus ontstaat en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de aardappelen en pompoen in grove stukken en kook ze 25 minuten in gezouten water.
  • Snijd de bonen grof, blancheer ze 2 minuten in ruim kokend gezouten water en spoel koud af.
  • Kook de eieren hard, laat ze schrikken, pel ze en snijd in vieren.
  • Rijg de garnalen aan satéstokjes.
  • Giet de aardappel-pompoenmengsel af en laat zonder deksel op laag vuur het vocht verdampen.
  • Stamp het mengsel grof en schep de bonen en rode peper erdoor.
  • Roer een lepel jus door de stamppot en bewaar de rest in een kommetje.
  • Bak de garnalenspiesen in dezelfde pan in het restje van de jus aan beide kanten 2 minuten.
  • Serveer de garnalen bij de stamppot, leg de eieren erbij en schep de jus erover.

Notities

Variatietips:
  • Vervang de gemengde bonen door kousenband.
  • Gebruik geen zoete aardappelen, maar 375 gr gewone aardappelen en 375 gr
    knolselderij en stamp die met de pompoen fijn.
  • Roer er 1 theelepel kerriepoeder door.
Serveertip:
Serveer met extra chilipeper voor een pittige touch of voeg een scheutje kokosmelk toe voor een romigere jus.
Wijnadvies:
Een frisse, aromatische witte wijn zoals een Viognier of een licht gekoelde Grenache Blanc past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen harmoniëren mooi met de pompoen en de kruidige tomatenjus.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 9g