Marokkaanse Filodeeg Koekjes met Amandelspijs

Marokkaanse Filodeeg Koekjes met Amandelspijs

Deze Marokkaanse filodeeg koekjes met amandelspijs zijn heerlijk krokant, zoet en eenvoudig te maken. De combinatie van honing en oranjebloesemwater maakt ze extra bijzonder.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • Amandelspijs kant-en-klaar
  • Filodeeg een paar vellen
  • Honing
  • Oranjebloesemwater
  • Sesamzaad ter decoratie
  • Gesmolten boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Snijd de filodeeg in repen van ongeveer 4 centimeter breed.
  • Bestrijk een reep voorzichtig met gesmolten boter.
  • Verdeel de amandelspijs in kleine stukjes en leg deze in een rij op de filodeegreep, met een paar millimeter tussen de stukjes.
  • Rol de reep horizontaal op, zodat er een lange slang ontstaat.
  • Rol de slang vervolgens op in de vorm van een slakkenhuisje.
  • Werk snel, want het deeg kan breken als je te lang wacht.
  • Plaats de koekjes op een bakplaat en bak ze tot ze goudbruin zijn (ongeveer 15 minuten).
  • Verwarm de honing met een beetje oranjebloesemwater in een pan.
  • Laat de koekjes na het bakken voorzichtig in de warme honing glijden en laat ze even liggen.
  • Leg de koekjes in bonbonpapiertjes en bestrooi eventueel met sesamzaad.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes als een zoet gebak bij de thee of als onderdeel van een Marokkaans buffet.
Wijnadvies:

Een zoete witte wijn of een lichte rosé zou goed passen bij deze koekjes.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Pastinaakrondjes met Sperziebonen

Pastinaakrondjes met Sperziebonen

Een smaakvol bijgerecht met pastinaak en sperziebonen, perfect als aanvulling op diverse hoofdgerechten.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 85 g sperziebonen geblancheerd
  • ½ pastinaak geschild en in dikke plakken gesneden
  • ½ pastinaak geschild en fijn geraspt
  • Ongezouten boter
  • Olie

Instructies

  • Kook de sperziebonen tot ze beetgaar zijn.
  • Leg de pastinaakrondjes in een pan en voeg water toe tot ze voor ¾ onder staan.
  • Voeg een klont boter toe en kook de pastinaak 15 tot 20 minuten.
  • Verhit olie in een pan en frituur de geraspte pastinaak 1 à 2 minuten.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Halveer de sperziebonen in de lengte.
  • Serveer de bonen op een bord, leg daarop de pastinaakrondjes en garneer met de gefrituurde pastinaak.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse yoghurtdressing of een scheutje citroensap.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 4g

Tweekleurige salade met kool, aardappelen en appel

Tweekleurige salade met kool, aardappelen en appel

Een kleurrijke en smaakvolle salade met witte en rode kool, aardappelen en appel, geserveerd met twee soorten mayonaisedressing.
Bereidingstijd30 minuten
marineren2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ witte kool
  • ½ rode kool
  • 400 g aardappelen
  • 1-2 appels
  • 8 eetlepels olie
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 laurierbladeren
  • 2 takjes peterselie
  • 2 uienringen
  • 1 bol mayonaise
  • 2 snufjes mierikswortel
  • 2 koffielepels tomatenconcentraat
  • 2 citroenen sap
  • Zout en peper

Instructies

  • Was de witte en rode kool en snijd ze in fijne reepjes of rasp ze.
  • Meng de kool met de olie, azijn, laurierbladeren, peterselie en uienringen in een grote kom.
  • Laat minstens 2 uur marineren en roer af en toe door.
  • Kook de aardappelen met schil.
  • Pel ze en snijd ze in schijfjes.
  • Besprenkel de aardappelschijfjes met citroensap.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Besprenkel ook deze met citroensap.
  • Bereid de mayonaise en verdeel deze in twee delen.
  • Meng het tomatenconcentraat door het ene deel en de mierikswortel door het andere deel.
  • Laat de gemarineerde kool uitlekken.
  • Meng de witte kool met de aardappelen en de mayonaise met mierikswortel.
  • Meng de rode kool met de appel en de mayonaise met tomatenconcentraat.
  • Schep de witte en rode koolmengsels afwisselend in een schaal voor een kleurrijk effect.

Notities

Serveertip:
Garneer de salade met extra peterselie voor een frisse uitstraling en serveer als bijgerecht bij een hoofdgerecht of barbecue.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 3g | Vet: 22g | Zout: 0.9g | Sugar: 5g

Frisse Bietensalade met Paksoi en Zalm

Frisse Bietensalade met Paksoi en Zalm

Een frisse en kleurrijke bietensalade met paksoi, zalm en een vleugje azijn – perfect als voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Azië, Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 paksoi alleen de groene bladeren
  • 4 rode bietjes gekookt, in stukjes gesneden
  • 4 rode uien fijn gesneden
  • 300 g zalm in reepjes gesneden
  • Wijnazijn naar smaak

Instructies

  • Gebruik alleen de groene bladeren van de paksoi en meng deze met wat wijnazijn.
  • Snijd de bietjes en rode ui fijn en meng ze met wat azijn naar smaak.
  • Snijd de zalm in kleine reepjes.
  • Leg de paksoi in een ruime schaal en verdeel het bietjes- en uienmengsel erbovenop.
  • Leg de reepjes zalm bovenop de salade.
  • Laat de salade een kwartiertje afgedekt in de koelkast staan voor de smaken zich goed te mengen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een extra beetje citroensap voor een frisse, zure kick.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van de bietensalade.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Aardbeien Tiramisu met Limoen Jelly

Aardbeien Tiramisu met Limoen Jelly

Geniet van deze verfrissende aardbeien tiramisu, waarin een heerlijke jelly van aardbeien en limoen de basis vormt voor een romige laag mascarpone en koffie-drenkbare lange vingers.
Bereidingstijd40 minuten
afkoelen in de koelkast2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g aardbeien
  • ½ limoen
  • blaadje gelatine
  • 1 Silvo Vanillestokje
  • 2 dl koud water
  • 50 g suiker
  • 1 dl slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eierdooiers
  • 250 g mascarpone
  • 8 lange vingers
  • 2 eetlepels sterke koffie
  • 1 eetlepel Amaretto
  • Cacaopoeder

Instructies

  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in stukjes.
  • Was de limoen en snijd deze in stukjes.
  • Week de gelatine in ruim koud water.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan 2 dl koud water aan de kook met de aardbeien, vanillestokje, vanillemerg, suiker en limoen.
  • Laat 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan het aardbeienvocht, laat het oplossen.
  • Giet het vocht door een fijne zeef en verdeel het over 4 grote wijnglazen.
  • Zet de glazen in de koelkast tot de jelly gestold is (minstens 2 uur).
  • Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker stijf.
  • Klop in een mixer de eierdooiers met de resterende suiker tot een romige massa.
  • Voeg lepel voor lepel de mascarpone toe en meng goed door.
  • Roer voorzichtig de slagroom door het mascarponemengsel.
  • Besprenkel de lange vingers met koffie en Amaretto.
  • Haal de glazen met de jelly uit de koelkast.
  • Verdeel de lange vingers bovenop de jelly.
  • Giet het mascarponemengsel over de lange vingers en bestrooi de bovenkant met cacaopoeder.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past uitstekend bij dit luchtige en fruitige nagerecht. De zoetheid van de wijn combineert perfect met de aardbeien en de rijke mascarpone

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 35g

Aardbeien met Zwarte Peper en Anijslikeur

Aardbeien met Zwarte Peper en Anijslikeur

Verwen jezelf met deze verrassende combinatie van aardbeien, zwarte peper en anijslikeur, afgewerkt met een romige slagroomdressing. Een uniek en verfrissend nagerecht.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Valentijnsdag
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g aardbeien
  • ½ dl anijslikeur
  • ¼ theelepel Silvo Dille
  • dl slagroom
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • Silvo Zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
  • Doe de aardbeien in een kom en maal er royaal zwarte peper overheen.
  • Schenk de anijslikeur over de aardbeien en laat dit ± 1 uur intrekken.
  • Klop de slagroom met de basterdsuiker stijf in een kom.
  • Roer de dille door de slagroom.
  • Schep de slagroom door de aardbeien en serveer.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete mousserende wijn, zoals een Prosecco of Moscato d'Asti, past perfect bij dit lichte en aromatische nagerecht. De frisheid van de wijn komt goed samen met de aardbeien en anijslikeur.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 2g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Aardappelsalade met Knapperige Spekjes en Frisse Appel

Aardappelsalade met Knapperige Spekjes en Frisse Appel

Deze aardappelsalade met spekjes is een heerlijke en makkelijke bijgerecht voor elke gelegenheid. De combinatie van spek, aardappel en frisse ingrediënten zorgt voor een perfecte balans van smaken.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel water
  • 125 g magere rookspekblokjes
  • 1 kleine appel
  • 1 sjalotje
  • 4 augurken
  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 1 eetlepel Silvo Shake It Salade kruiden

Instructies

  • Schil de aardappelen, kook ze gaar en laat ze afkoelen.
  • Snijd ze in blokjes.
  • Bak de spekblokjes uit tot ze knapperig zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Pel en snijd het sjalotje fijn.
  • Snijd de augurken in plakjes en was de appel.
  • Verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
  • Meng de Silvo Shake It Salade kruiden, water, mayonaise en yoghurt in een schaal.
  • Voeg de aardappelblokjes, spekjes, sjalot, augurken en appel toe en meng alles goed door elkaar.
  • Laat de salade minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Roer de salade nogmaals goed door en laat deze op kamertemperatuur komen voordat je hem serveert.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling, past goed bij deze salade. Het zuur van de wijn balanceert de romigheid van de mayonaise en de zoute spekjes.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Klassieke Banoffeetaart met Chocolade en Slagroom

Klassieke Banoffeetaart met Chocolade en Slagroom

Een klassieke Britse Banoffeetaart met banaan, karamel en slagroom.
(inclusief koken en koelen)3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 pakje biscuits
  • 1 reep chocolade
  • 3 grote bananen
  • 50 g boter
  • Slagroom

Instructies

  • Kook de gecondenseerde melk 3 uur in een pan met water, het blikje volledig ondergedompeld.
  • Breek de biscuits in een plastic zak door er met een deegroller overheen te rollen.
  • Smelt de boter en meng deze met de gebroken biscuits.
  • Druk het mengsel stevig in een schaal als taartbodem.
  • Snijd de bananen in plakjes en verdeel deze over de bodem, zodat de hele oppervlakte bedekt is.
  • Smeer de gekookte gecondenseerde melk (nu karamel) gelijkmatig over de bananen.
  • Klop de slagroom stijf en smeer deze over de karamel.
  • Rasp de chocolade en strooi deze over de slagroom.
  • Laat de taart 12 uur opstijven in de koelkast voordat je hem serveert.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een dessertwijn zoals een lichtzoete Sauternes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 32g

Klassieke Banofitaart met Romige Karamel en Chocolade

Klassieke Banofitaart met Romige Karamel en Chocolade

Een onweerstaanbare Banofitaart met banaan, karamel en chocolade, perfect voor feestelijke gelegenheden.
(inclusief kooktijd en wachttijd)3 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Taart
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Moederdag, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 reep chocolade
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 pakje biscuits
  • 3 grote bananen
  • Slagroom
  • 50 g boter

Instructies

  • Kook de gecondenseerde melk, met blik en al, 3 uur lang om karamel te maken.
  • Doe de biscuits in een plastic zak en verkruimel ze door er met een deegroller overheen te gaan.
  • Smelt de boter en meng deze met de verkruimelde biscuits.
  • Druk het biscuitmengsel in de bodem van een schaal om een stevige basis te vormen.
  • Snijd de bananen in stukjes en leg deze op de biscuitbodem zodat de hele bodem bedekt is.
  • Verdeel de gekookte gecondenseerde melk over de banaanlaag.
  • Klop de slagroom stijf en smeer deze gelijkmatig over de laag karamel.
  • Rasp de chocolade en strooi dit over de slagroomlaag.
  • Zet de taart minimaal 12 uur in de koelkast om stevig te worden en de smaken goed te laten mengen.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte dessertwijn, zoals een Moscato, past goed bij deze rijke taart.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 27g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g

Tartelettes au Brie met Bladselderij

Tartelettes au Brie met Bladselderij

Deze heerlijke tartelettes au Brie met een romige vulling van brie, slagroom en nootmuskaat zijn een perfect hapje voor de feestdagen. Serveer als onderdeel van een feestelijk menu.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 32 stuks
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g rijpe brie
  • 2 eidooiers
  • 1 ½ dl slagroom
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 32 mini-pasteibakjes of ragoutbakjes bijv. Jos Poell
  • 5 eetlepels bladselderij fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verwijder de korst van de brie en pureer de brie.
  • Voeg de eidooiers, slagroom, nootmuskaat, zout en peper toe aan de gepureerde brie en meng goed.
  • Vul de pasteibakjes met het brie-mengsel, maar vul ze niet helemaal tot de rand.
  • Bak de gevulde pasteitjes in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, of tot ze lichtbruin zijn.
  • Bestrooi de gebakken pasteitjes met fijngehakte bladselderij voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een glas droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc, die mooi past bij de romige textuur van de brie.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g