Romige brandnetelsoep met bosui en oude kaas

Romige brandnetelsoep met bosui en oude kaas

Een verrassend zachte soep met jonge brandnetels, romige slagroom en een vleugje nootmuskaat – perfect voor een frisse lentedag.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Servings: 8
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ liter slagroom
  • 1 bosje bosui
  • 1 eetlepel havervlokken
  • 2 liter kippenbouillon
  • 350 gram brandnetelblaadjes gerist
  • flinke teen knoflook
  • geraspte extra oude kaas
  • klontje roomboter
  • peper/zout naar smaak
  • snufje geraspte nootmuskaat

Instructies

  • Was de bosui en snijd in ringetjes, inclusief het groen.
  • Verwarm een klontje roomboter in een pan en smoor de bosui kort.
  • Voeg 2/3 van de gehakte brandnetelblaadjes en de fijngehakte knoflook toe.
  • Laat het geheel enkele minuten smoren.
  • Voeg de kippenbouillon en havervlokken toe.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Doe per kom een flinke scheut slagroom en wat verse brandnetelblaadjes.
  • Schenk hier de hete soep overheen.
  • Garneer eventueel met geraspte extra oude kaas.

Notities

Serveertip:
Serveer in warme kommen en garneer met extra oude kaas en een snufje nootmuskaat.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past perfect bij deze zachte, kruidige soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Frisse spinaziesoep met room

Frisse spinaziesoep met room

Een romige, gebonden spinaziesoep boordevol smaak. Heerlijk als voorgerecht of lichte lunch, perfect voor elk moment van het jaar.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Roerzeef of staafmixer
  • soepkommen
  • Soepopscheplepel
  • Vleesmes

Ingrediënten

  • 1 grote aardappel geschild
  • 1 grote ui
  • 2 theelepels citroensap
  • 40 gram boter
  • 450 gram spinazie gewassen, uitgelekt en fijngehakt
  • ¾ theelepel groentebouillon
  • ½ theelepel peper
  • ¼ theelepel zout
  • Foelie naar smaak
  • Ruim 1 deciliter room
  • 1 liter water

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan.
  • Voeg de gesneden aardappel en ui toe.
  • Smoor dit tot het glazig is, maar niet bruin.
  • Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook.
  • Voeg de fijngehakte spinazie toe.
  • Doe de bouillon, peper, zout, foelie en citroensap erbij.
  • Laat zachtjes koken tot de aardappel gaar is.
  • Pureer de soep met een staafmixer of roerzeef.
  • Roer de room erdoor, laat niet meer koken.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met een swirl van extra room of wat vers geraspte nootmuskaat.
Wijnadvies:
Licht gekoelde Sauvignon Blanc past perfect bij de romige frisheid van deze soep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Soep van geroosterde pastinaak met groentechips

Soep van geroosterde pastinaak met groentechips

Een heerlijke, romige pastinaaksoep met een subtiele kruidige smaak, afgemaakt met knapperige groentechips voor een extra bite. Perfect voor een winterse dag!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Nog Zonder foto

Equipment

Ingrediënten

Voor de soep:

  • 1,5 l bouillon
  • 1 kg pastinaak geschild en in grote stukken
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook grof gesneden
  • 3 el honing
  • 3 takjes verse tijm
  • 450 ml room
  • 1 ui grof gesneden
  • 1-2 tl hete kerriepoeder
  • Zout en versgemalen peper

Voor de groentechips:

  • Olie om te frituren
  • ½ meiknolletje geschild
  • ½ pastinaak geschild
  • ½ rode biet geschild
  • ½ wortel geschild

Voor het serveren:

  • 250 ml room
  • Sap van ½ citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de pastinaak, ui, knoflook, tijm, honing en kerriepoeder in een bakblik.
  • Strooi er peper en zout over en besprenkel met olijfolie.
  • Rooster de groenten 25-30 minuten tot ze zacht en goudkleurig zijn.
  • Breng de bouillon aan de kook en voeg de room toe.
  • Voeg de geroosterde groenten toe en laat zachtjes sudderen.
  • Giet 250 ml bouillon in het bakblik, roer de restanten los en voeg toe aan de soep.
  • Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm olie in een frituurpan tot 190°C.
  • Snij de groenten met een dunschiller in lange repen.
  • Frituur tot goudkleurig en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Klop de room tot zachte pieken en roer het citroensap erdoor.
  • Serveer de soep met een schepje room en groentechips.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra tijmblaadjes en een drizzle honing voor een verfijnde smaak.
Wijnadvies:
Een zachte, romige Chardonnay of een Viognier past perfect bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 11g

Wildfondsoep met Shiitake en Gevulde Ravioli

Wildfondsoep met Shiitake en Gevulde Ravioli

Een verfijnde soep op basis van wildfond met shiitake, verse groenten en met ricotta gevulde ravioli. Deze wildfondsoep is een heerlijk voorgerecht voor de feestdagen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g shiitake paddenstoelen hoedjes in dunne reepjes gesneden
  • ½ teen knoflook geperst
  • 1 eetlepel boter
  • 1 kleine winterwortel in dunne reepjes gesneden
  • 1 steel bleekselderij in dunne reepjes gesneden
  • 10 verse basilicumblaadjes in reepjes gesneden
  • 18 met ricotta gevulde gedroogde ravioli
  • 2 potten wildfond ongeveer 1 1/8 liter
  • ½ dl Madeira-wijn of rode port
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 8 sneetjes casino-bruin brood

Instructies

  • Bak de shiitake paddenstoelen met knoflook in boter gedurende 4 minuten.
  • Laat ze uitlekken op een zeef.
  • Blancheer de reepjes winterwortel en bleekselderij gedurende 1 minuut en laat ze uitlekken.
  • Snijd de basilicumblaadjes in reepjes.
  • Kook de gedroogde ravioli gaar in gezouten water, spoel af met koud water en zet koel weg.
  • Breng de wildfond samen met Madeira-wijn of rode port al roerend aan de kook.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de ravioli kort mee in de bouillon.
  • Verdeel de shiitake, wortel, bleekselderij, basilicum en ravioli over de verwarmde soepkommen.
  • Rooster de sneetjes casino-bruin brood en steek er sterren uit.
  • Schenk de hete bouillon over de soepkommen en serveer met de broodsterren.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze soep met een glas volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een stevige Madeira om de rijke smaken van de wildfond te complementeren.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Authentieke Toscaanse Bonensoep

Authentieke Toscaanse Bonensoep

Een rijke Toscaanse bonensoep, boordevol smaak en perfect voor elke gelegenheid. Makkelijk te maken en zeer voedzaam.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Dieët: Lactosevrij
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen
Servings: 6 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook heel fijn gesneden
  • 3 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
  • 4 à 5 eetlepels olijfolie
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 125 gr gedroogde conchigliette
  • 300 gr borlottibonen uit blik uitgelekt
  • 300 gr cannellinibonen uit blik uitgelekt en afgespoeld
  • 600 ml kippen- of groentebouillon
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Pureer de helft van de cannellinibonen en de helft van de borlottibonen samen met de helft van de bouillon in een keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Giet het bonenmengsel in een grote pan met dikke bodem en voeg de resterende bonen en bouillon toe.
  • Roer goed door.
  • Breng de soep aan de kook en voeg de conchigliette toe.
  • Laat de soep opnieuw koken, verlaag daarna het vuur en laat het 15 minuten zachtjes koken tot de pasta net gaar is.
  • Verhit ondertussen 3 eetlepels olijfolie in een kleine koekenpan.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze 2 à 3 minuten tot de knoflook goudbruin is.
  • Voeg de gebakken knoflook samen met de peterselie toe aan de soep.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de soep in voorverwarmde soepkommen en besprenkel eventueel met de resterende olijfolie.

Notities

Serveer deze soep met een Chianti Classico of een Pinot Grigio voor een authentieke Toscaanse ervaring.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Klassieke Minestronesoep met Kip en Chipolataworstjes

Klassieke Minestronesoep met Kip en Chipolataworstjes

Een stevige en smaakvolle minestronesoep vol groenten, kip en chipolataworstjes. Perfect voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Soep
Land van herkomst: Italië
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote aardappel in blokjes gesneden
  • 1 handvol macaroni
  • 1 ui in vieren gedeeld
  • 2 tenen knoflook
  • 4 chipolataworstjes in stukjes gesneden
  • 4 kipdijfilets in stukjes gesneden
  • 750 ml groentebouillon
  • 8 tomaten niet ontveld maar wel gekookt
  • Grove soepgroente hoeveelheid naar keuze

Instructies

  • Breng in een grote soeppan de groentebouillon aan de kook en voeg de tomaten, ui, knoflook, aardappel, kipdijfilet, chipolataworstjes en grove soepgroente toe.
  • Voeg ook de macaroni toe en laat het geheel zachtjes koken totdat alle ingrediënten gaar zijn.
  • Zodra alles goed gaar is, gebruik je een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde consistentie.
  • Laat de soep nog enkele minuten op laag vuur pruttelen om de smaken goed te laten mengen.
  • Serveer de soep warm in soepkommen.

Notities

Deze minestronesoep gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals een Chianti.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 7g

Romige Kerriesoep met Kipfilet

Romige Kerriesoep met Kipfilet

Geniet van deze romige kerriesoep met kipfilet, vol van smaak en perfect voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Soep, Voorgerechten
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Hakmolen of mes
  • soepkommen

Ingrediënten

  • 1 kipfilet
  • 1 L water
  • 1 middelgrote ui in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 el bloem
  • 2 el rijst
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 kipbouillonblokjes
  • 7 tl kerriepoeder
  • 200 ml kookroom
  • 1 el peterselie vers gehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng in een kookpan 1 liter water met de kipbouillonblokjes aan de kook.
  • Voeg de kipfilet en rijst toe en laat deze zachtjes koken tot de kip gaar is.
  • Haal de kipfilet uit de pan, laat afkoelen en hak deze fijn met een hakmolen of snijd klein met een mes.
  • Verhit ondertussen een braadpan op laag vuur en bak de ui en paprika zachtjes aan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de bloem toe aan de ui en paprika en roer goed door.
  • Blus af met een beetje bouillon uit de kookpan.
  • Voeg nu het kerriepoeder en de kookroom toe aan de braadpan.
  • Roer goed door en warm het geheel voorzichtig op zonder te koken.
  • Schep het mengsel uit de braadpan lepel voor lepel in de kookpan met de bouillon, onder voortdurend roeren om klontjes te voorkomen.
  • Voeg de fijngehakte kip weer toe aan de soep en breng alles opnieuw aan de kook, terwijl je goed blijft roeren.
  • Laat de soep zachtjes doorkoken tot hij goed warm is en de smaken goed vermengd zijn.
  • Serveer de soep in soepkommen en garneer met verse gehakte peterselie.

Notities

Deze kerriesoep combineert goed met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 20g | Vet: 16g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Traditionele Hollandse Erwtensoep

Traditionele Hollandse Erwtensoep

Een stevige, traditionele erwtensoep die perfect is voor koude winterdagen. Deze klassieke Hollandse soep is een maaltijd op zich, vol van smaak en boordevol groenten en vlees.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote soeppan
  • Staafmixer of blender
  • soepkommen

Ingrediënten

  • 1 L water
  • ½ knolselderij in blokjes gesneden
  • ½ prei in stukjes gesneden
  • 1 braadworst
  • 1 klein stokbrood in schijfjes gesneden
  • 1 schouderkarbonade
  • 1 speklap
  • 1 grote ui in stukjes gesneden
  • 2 bouillonblokjes
  • 250 gr spliterwten goed afgespoeld
  • 250 gr winterpeen in schijfjes gesneden
  • ½ rookworst in schijfjes gesneden

Instructies

  • Breng in een grote soeppan het water samen met de bouillonblokjes, speklap, schouderkarbonade en braadworst aan de kook.
  • Laat het vlees zachtjes garen in de bouillon.
  • Haal daarna het vlees uit de pan en zet opzij.
  • Voeg de spliterwten, winterpeen, knolselderij, prei en ui toe aan de bouillon.
  • Laat de groenten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
  • Zet een aantal schijfjes wortel en een paar spliterwten apart voor garnering.
  • Pureer de rest van de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa.
  • Snijd ondertussen het gare vlees in blokjes en de braadworst in plakjes.
  • Voeg het vlees terug in de soep en proef of de smaak goed is; breng indien nodig op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de soep opnieuw en leg de schijfjes rookworst erop om ze door te verwarmen.
  • Serveer de soep in soepkommen, garneer met de apart gehouden wortelschijfjes en spliterwten.
  • Rooster het stokbrood of serveer met roggebrood en katenspek voor een traditionele touch.

Notities

Deze erwtensoep gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot, of serveer met een koud glas bier voor een klassieke combinatie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Smaakvolle Thaise Noedelsoep

Smaakvolle Thaise Noedelsoep

Ervaar de rijke smaken van Thailand met deze heerlijke Thaise noedelsoep. Malse kip, verse groenten, en Chinese mie in een hartige bouillon, perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noedels, Soep
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bakje Thaise roerbakolie en kruiden 100 g
  • 300 g kipfilet in blokjes
  • 400 g Thaise groentemix
  • 250 g Chinese mie
  • 3 eetlepels Thaise vissaus

Instructies

  • Breng een pan met ruim water aan de kook.
  • Verhit de Thaise roerbakolie in een wok.
  • Bak de kipfilet al omscheppend ca.
  • 2 minuten totdat deze goudbruin is.
  • Voeg de Thaise groentemix toe en bak nog ca.
  • 3 minuten mee.
  • Schenk 3/4 liter kokend water bij de kip en groenten in de wok en laat de soep ca.
  • 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de Chinese mie toe aan het resterende kokende water en kook in ca.
  • 5 minuten beetgaar.
  • Breng de soep op smaak met Thaise vissaus.
  • Giet de mie af en verdeel deze over vier grote soepkommen.
  • Schep de soep met groenten en kip over de mie in de kommen.

Notities

Bij deze Thaise noedelsoep past een frisse witte wijn, zoals een Riesling of Sauvignon Blanc, die de pittige smaken mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 2g

Verfrissende Erwtensoep

Verfrissende Erwtensoep

Een eigentijdse benadering van de Nederlandse klassieker: erwtensoep. Deze lichte, voedzame variant brengt de traditionele smaken naar een hoger niveau. Geniet van de vernieuwde erwtensoep met mals vlees en knapperige groenten.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 stuks
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram spliterwten
  • 400 gram mager varkensvlees of kalfsvlees met bot
  • 2 stevige preien
  • 500 gram knolselderij
  • ½ bosje bladselderij
  • 1 verkruimeld laurierblaadje
  • 4 runderbouillonblokjes
  • Ruime hoeveelheid zwarte peper
  • 2 liter water

Instructies

  • Spoel de spliterwten grondig af onder de kraan in een vergiet.
  • Doe ze in een soeppan en voeg het in kleine blokjes gesneden vlees (en evt. het bot) toe.
  • Verkruimel de bouillonblokjes erin en voeg het verkruimelde laurierblaadje en 2 liter water toe.
  • Dek de pan af, breng aan de kook en laat ongeveer 45-50 minuten zachtjes koken.
  • Schil, was en snijd de preien in plakjes.
  • Snijd de knolselderij in plakken, schil ze, was ze en snijd ze in kleine blokjes.
  • Hak de bladselderij fijn.
  • Voeg de gesneden groenten toe aan de soep in de pan, samen met 3/4 van de gehakte bladselderij.
  • Laat zachtjes koken totdat alles gaar is.
  • Snijd de runderrookworst in dunne plakjes en verwarm ze mee in de soep.
  • Maak de soep af met de rest van de gehakte bladselderij en zwarte peper naar smaak.

Notities

Serveer in mooie soepkommen en serveer met stokbrood of Marokkaans brood.
Geniet van deze verfrissende erwtensoep, een smaakvolle update van het traditionele recept!

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 5g | Sugar: 5g