Hartige Tomatenbouillon met Zuurkool en Coburger Ham
Verwarm jezelf met deze hartige tomatenbouillon, verrijkt met de verrassende combinatie van zuurkool en Coburger ham. Een perfect gerecht voor de koude dagen!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
soeppan
Middelgrote pan
mes
- 15 g verse tijm
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 3 eetlepels olijfolie
- 250 g ongekookte wijnzuurkool
- ½ eetlepel suiker
- 4 tomaten
- 1 teentje knoflook
- 1½ dl medium dry sherry
- 380 ml vleesfond uit een pot
- 100 g Coburger rauwe ham
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Ris de blaadjes van 3 takjes tijm en zet apart.
Pel en snipper de sjalotjes.
Verhit de helft van de olijfolie in een middelgrote pan en fruit de helft van de gesnipperde sjalotjes ongeveer 2 minuten zachtjes.
Voeg de zuurkool, suiker en de helft van de geriste tijmblaadjes toe en smoor dit afgedekt ongeveer 15 minuten op laag vuur.
Kruis de tomaten in en dompel ze kort onder in kokend water.
Ontvel ze, snijd ze in parten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Verhit de rest van de olijfolie in een soeppan en fruit de resterende sjalotjes ongeveer 2 minuten zachtjes.
Pers het teentje knoflook boven de pan uit en voeg de tomaatblokjes en de resterende geriste tijmblaadjes toe.
Bak dit zachtjes mee gedurende 3 minuten.
Voeg de sherry, vleesfond en 2 dl water toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de bouillon ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Snijd de Coburger ham in dunne repen.
Breng de bouillon op smaak met zout, peper en eventueel een beetje extra suiker.
Schep de bouillon in vier voorverwarmde kommen.
Leg in het midden van elke kom een flinke pluk zuurkool en leg de reepjes ham erbovenop.
Garneer elke kom met een takje tijm en serveer warm.
Serveer deze soep met een glas medium dry sherry, die ook in het gerecht wordt gebruikt, of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 5
Gourmet Thee van Visbouillon met Zalm en Garnalen
Ontdek een verfijnde en verrassende manier om visbouillon te serveren met deze gourmet thee van visbouillon, verrijkt met zalm, garnalen en frisse tuinkers. Een elegante en smakelijke ervaring voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 venkel
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml droge witte wijn
- 380 ml visfond
- Zout en peper naar smaak
- 3 eetlepels Japanse sojasaus
- 1,5 eetlepel citroensap
- 125 g cocktailgarnalen
- 1 Schots zalmhaasje
- 1 bakje tuinkers
Snijd de venkel en bleekselderij in grove stukken.
Halveer de knoflookteentjes.
Doe de venkel, bleekselderij en knoflook in een soeppan.
Voeg de wijn, visfond en 400 ml water toe.
Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat de bouillon, afgedekt, ca.
20 minuten trekken.
Zeef de bouillon boven een andere grote pan (de groenten worden niet meer gebruikt).
Breng de bouillon op smaak met zout, peper, sojasaus en eventueel citroensap.
Laat de bouillon snel afkoelen en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Verwarm de bouillon opnieuw.
Snijd de garnalen in kleine stukjes en de zalm in kleine blokjes.
Meng de tuinkers met de garnalen en zalm.
Verdeel het visgarnituur over vier diepe borden.
Schenk de hete bouillon uit de theepot over de vis en garnituur in de borden.
Serveer met een glas droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, die de delicate smaken van de bouillon mooi aanvult.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 1.5g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 5
Tomaten kippensoep met maïs
Aller Hande 1996
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 kipfilet fumé ca. 125 g,
- 1 kleine ui
- 1 dunne prei
- 1 blikje maïs netto ca. 150 g, Bonduelle,
- ½ eetlepel olijfolie
- 1 blik tomatenblokjes netto ca. 400 g, AH,
- 2 theelepels tacokruiden
- 2 tabletten kippenbouillon
- zout
- peper
- 3 takjes peterselie
Voorbereiden:
Kipfilet in stukjes snijden.
Ui pellen en fijnsnipperen.
Prei schoonmaken, in dunne ringetjes snijden en wassen.
Maïs afgieten.
Bereiden:
In soeppan olie verhitten.
Ui ca. 1 minuut fruiten.
Toevoegen: tomatenblokjes, 3 dl water, maïs, kipfilet en tacokruiden. Bouillontabletten erboven verkruimelen.
Soep aan de kook brengen en ca. 5 minuten zachtjes laten koken.
Prei erdoor scheppen en ca. 1 minuut meewarmen.
Op smaak brengen met zout en peper.
In twee kommen scheppen.
Peterselie erboven fijnknippen.
Serveren met tortillachips.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 5
Pakketjes met gegrilde zalm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 moten zalm à ca. 150 g
- 1 dl olijfolie milde
- 1 eetlepel(s) citroensap
- ½ kleine gele courgette
- ½ kleine groene courgette
- zeezout
- versgemalen peper
- 4 bouquets garni van 4 laurierbladeren &8 takjes krulpeterselie en venkelgroen
- 1 citroen
- 50 gram boter
- 1 dl olijfolie milde + beetje extra
- 2 eetlepel(s) peterselie fijngesneden
- takjes tijm
Verhit de helft van de boter in een soeppan en fruit de ui en aardappel 3 minuten.
Voeg de bouillon en bloemkool toe (houd wat roosjes apart voor de garnering) en laat het geheel 10-15 minuten pruttelen.
Spoel de zalmmoten af, dep ze droog en leg ze in een schaal.
Klop de olie en het citroensap door elkaar en schenk dit mengsel over de vis.
Laat de vis 1 uur marineren.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak de courgettes schoon, schaaf ze in lange, dunne sliertjes (bijv. met een kaasschaaf) en kook ze 1-2 minuten in water met wat zout.
Giet ze af en spoel ze met koud water.
Giet de vis af en kerf het vel twee keer licht in.
Verhit een grillpan met anti-aanbaklaag (niet invetten) en bak de moten, met de velkant eerst, ca. 3 minuten per kant.
De vis mag van binnen nog een beetje roze zijn.
Knip 8 rechthoeken van 25 x 20 cm uit vetvrij papier.
Bestrijk 4 vellen papier dun met wat olie, leg er een bouquet garni op en daarna de zalmmoot.
Bestrooi de vis met zout en peper en leg op elke moot een bergje courgette en daarop nog een stuk papier.
Vouw de randen van het papier om tot niet te strakke pakketjes.
Leg de pakketjes op een bakplaat en zet ze 5 minuten in de oven.
Boen de citroen schoon en snijd hem in partjes of plakken.
Smelt de boter in een pannetje.
Neem de zalm uit de oven, vouw de pakketjes open en schenk een beetje boter over de vis.
Garneer de pakketjes met de citroen, peterselie en tijm.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 5
Verfrissende Erwtensoep
Een eigentijdse benadering van de Nederlandse klassieker: erwtensoep. Deze lichte, voedzame variant brengt de traditionele smaken naar een hoger niveau. Geniet van de vernieuwde erwtensoep met mals vlees en knapperige groenten.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 stuks
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 400 gram spliterwten
- 400 gram mager varkensvlees of kalfsvlees met bot
- 2 stevige preien
- 500 gram knolselderij
- ½ bosje bladselderij
- 1 verkruimeld laurierblaadje
- 4 runderbouillonblokjes
- Ruime hoeveelheid zwarte peper
- 2 liter water
Spoel de spliterwten grondig af onder de kraan in een vergiet.
Doe ze in een soeppan en voeg het in kleine blokjes gesneden vlees (en evt. het bot) toe.
Verkruimel de bouillonblokjes erin en voeg het verkruimelde laurierblaadje en 2 liter water toe.
Dek de pan af, breng aan de kook en laat ongeveer 45-50 minuten zachtjes koken.
Schil, was en snijd de preien in plakjes.
Snijd de knolselderij in plakken, schil ze, was ze en snijd ze in kleine blokjes.
Hak de bladselderij fijn.
Voeg de gesneden groenten toe aan de soep in de pan, samen met 3/4 van de gehakte bladselderij.
Laat zachtjes koken totdat alles gaar is.
Snijd de runderrookworst in dunne plakjes en verwarm ze mee in de soep.
Maak de soep af met de rest van de gehakte bladselderij en zwarte peper naar smaak.
Serveer in mooie soepkommen en serveer met stokbrood of Marokkaans brood.
Geniet van deze verfrissende erwtensoep, een smaakvolle update van het traditionele recept!
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 5
Maaltijdsoep met pesto
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 1 zak Italiaanse groentemix 400 g
- 1 zakje verse basilicum 15 g
- 2 zakken Italiaanse tomatensoep (à 400 ml)
- 100 g schelpjespasta
- 6 eetlepel(s) pesto rosso potje
- 80 g geraspte parmezaanse kaas
- 1 zak Pan Tostado Italiaans geroosterd brood 160 g
In soeppan olie verhitten.
Groentemix ca. 3 minuten bakken.
Basilicum fijnhakken.
Soep, 200 ml water en schelpjes toevoegen en op laag vuur in ca. 10 minuten gaar koken, af en toe roeren.
Pesto en basilicum door soep roeren.
Soep bestrooien met kaas en serveren met Pan Tostado.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 5
Maaltijdsoep met spinazie en kip
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 1 zak roerbakgroentemix 400 g
- 2 zakken spinazie-gorgonzolasoep a 400 ml
- 1 schaaltje kipfilet fumé gerookte kipfilet, ca. 190 g
- 1 bruin stokbrood
- 75 g smeerbare roomboter kuipje à 250 g
In soeppan olie verhitten.
Groente ca. 3 minuten bakken.
Soep toevoegen en tegen de kook aan brengen.
Kipfilet in blokjes snijden.
Kip aan soep toevoegen en door en door warm laten worden.
Op smaak brengen met zout en peper.
Serveren met stokbrood en roomboter.
Serveren met stokbrood en roomboter.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 5
Knolselderijsoep met paddenstoelen
Snel te maken
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 uien gesnipperd
- 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
- ½ knolselderij in blokjes
- 200 ml kookroom light
- 750 ml kippenbouillon van tablet
- 200 g paddestoelenmelange in reepjes
- 25 g selderij verse / fijngeknipt
In soeppan ui in helft van olie goudbruin fruiten.
Knolselderij erdoor roeren en 5 minuten meebakken.
Kookroom en bouillon toevoegen en 15 minuten zachtjes doorkoken.
Intussen in koekenpan rest van olie verhitten en paddenstoelen op hoog vuur 5 minuten bakken, op smaak brengen met zout en peper.
Met staafmixer soep pureren en op smaak brengen met (zout en) peper.
Soep over vier kommen verdelen en paddestoelen erin leggen.
Selderij erover strooien.
Grote pan soep gemaakt om wat over te houden voor een ander moment?
Zet de warme
pan in een bak met koud water en roer de soep goed door.
Op die manier koelt de soep snel af en dat is belangrijk om zuur worden te voorkomen.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 5
Paprikasoep met aubergine
Snel te maken.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 aubergines ca. 500 g
- 3 eetlepel olijfolie
- 1 doosje(s) Italiaanse kruiden diepvries 50 g
- 1 pot paprika's hele geroosterde 465 g
- 1 pak gezeefde tomaten 500 g
- 2 tabletten groentebouillon
- 1 beker fetablokjes kaas 200 g
- 4 meergranenpistolets
Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
Aubergines schoonmaken, in lange repen snijden en op bakplaat leggen.
Besprenkelen met zout en helft van olie.
Auberginerepen ca. 15 minuten roosteren.
Rest van olie verhitten in soeppan.
Kruiden en helft van paprika's ca. 1 minuut bakken.
Gezeefde tomaten toevoegen en geheel pureren.
Bouillontabletten en 200 ml water toevoegen.
Soep zacht laten koken.
Rest van paprika's in blokjes snijden.
Auberginerepen in blokjes snijden.
Groenteblokjes door soep roeren.
Soep pittig op smaak brengen met zout en peper.
Fetablokjes verkruimelen.
Helft van kaas in soep laten smelten.
Soep serveren in grote kommen, met pistolets.
Rest van kaas erover strooien.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 5
Paprika champignonsoep met sandwich
Snel te maken.
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 voorgebakken ciabatta 250 g
- 1 groene paprika
- ½ duopakje gerookte spekblokjes à 250 g
- 1 pakje champignonsoep 115 g
- ½ potje tomatentapenade à 140 g
- 1 zakje rucolasla 30 g
- 75 g achterham in plakken, vleeswaren
- 3 eetlepel(s) slagroom
Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5 en ciabatta afbakken volgens gebruiksaanwijzing.
Paprika schoonmaken en in blokjes snijden.
In soeppan spekblokjes in ca. 3 minuten uitbakken.
Paprika erdoor scheppen en ca. 2 minuten meebakken.
Pakje soep toevoegen en al roerend met garde 1½ l koud water erbij schenken.
Soep al roerend aan de kook brengen, met deksel schuin op pan ca. 5 minuten laten doorkoken (af en toe roeren).
Intussen ciabatta opensnijden, besmeren met tapenade en onderste helft beleggen met rucola en ham.
Bovenkant er weer opleggen en in ciabatta 4 punten snijden.
Room door soep roeren en op smaak brengen met zout en peper.
Receptenplein.nl
Home / soeppan / Pagina 5