Wortelsoep met pepernoten van gehakt

Wortelsoep met pepernoten van gehakt

Snel te maken / AllerHande november 2003
Recept categorieën: Rundvlees, Soep, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote winterpeen
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 750 ml kippenbouillon van tablet
  • 1 schaaltje rundersoepballetjes verse ca. 200 g
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 eetlepel(s) slagroom

Instructies

  • Winterpeen schoonmaken en in plakken snijden.
  • In soeppan 1 eetlepel olie verwarmen en wortelplakjes 5 minuten zachtjes bakken.
  • Sinaasappelsap en bouillon erbij schenken en met deksel op pan aan de kook brengen.
  • Soep 10-15 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Intussen soepballetjes iets platter drukken, tot vorm van pepernoot.
  • Beetje grove peper erboven malen.
  • In koekenpan rest van olie verwarmen en gehaktballetjes in 5 minuten bruinbakken,
  • Halverwege voorzichtig keren.
  • Staafmixer in pan zetten en soep pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep in vier diepe borden scheppen en gehaktballetjes erover verdelen.
  • Slagroom door soep roeren.

Pittige tomatensoep met gember-peperroom

Pittige tomatensoep met gember-peperroom

AllerHande januari 2004 Snel te maken
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepel(s) olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 3 theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel(s) tomatenpuree
  • 500 g tomaten ontveld en in stukjes
  • 750 ml kruidenbouillon
  • 125 ml slagroom
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt

Instructies

  • In soeppan olie verhitten en ui en knoflook in 3 minuten zachtjes glazig fruiten.
  • Chilipoeder en tomatenpuree 3-4 minuten meebakken.
  • Tomatenstukjes en bouillon toevoegen, aan de kook brengen en soep 20 minuten zachtjes laten koken.
  • In kom slagroom met gemberpoeder, peper en ½ theelepels zout halfstijf kloppen.
  • Met staafmixer tomatenmengsel tot gladde soep pureren.
  • Tomatensoep over vier diepe borden verdelen.
  • Over bolle kant van lepel gemberroom in midden van soep schenken.
  • Wat peper erboven malen en peterselie erover strooien.

Notities

Variatietip:
In plaats van verse tomaten kunt u ook 2 blikken tomatenblokjes (à 400 g) gebruiken. Voeg dan echter wat minder bouillon toe, ca. 500 ml.

Cashewnotensoep

Cashewnotensoep

AllerHande februari 2003
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stengels bleekselderij
  • 100 g ongezouten cashewnoten
  • 35 g boter
  • 25 g bloem
  • 2 kruidenbouillontabletten
  • 1 beker slagroom 125 ml
  • 125 ml droge witte wijn
  • zout en peper
  • ½ zakje verse bieslook à 25 g

Instructies

  • Bleekselderij schoonmaken en in dunne plakjes snijden.
  • Cashewnoten in keukenmachine fijnmalen.
  • In (soep)pan boter smelten.
  • Bleekselderij (op 2 eetlepels na) ca. 3 minuten zachtjes roerbakken.
  • Bloem en gemalen noten erover strooien en geheel al roerend nog ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen, 8 dl water toevoegen.
  • Soep aan de kook brengen en ca. 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Slagroom, wijn en achtergehouden bleekselderij door soep roeren.
  • Soep nog 1 minuut verwarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep in vier diepe borden scheppen en bieslook erboven fijnknippen.

Notities

Lekker met geroosterd witbrood.

Biologische Bruine Bonensoep met Verse Kruiden

Biologische Bruine Bonensoep met Verse Kruiden

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 g panklare hutspotgroente wortel, ui, prei
  • ½ eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 pot bruine bonen 370 ml
  • ½ fles tomatensaus passato di pomodoro, à 690 g
  • 1 groentebouillontablet
  • 2 sneetjes Brabants roggebrood pakje à 400 g
  • 50 g verse roomkaas met knoflook

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de hutspotgroente met de gedroogde Italiaanse kruiden ca.
  • 5 minuten zachtjes.
  • Pureer de helft van de bruine bonen met het vocht en de tomatensaus in een keukenmachine.
  • Roer de tomaten-bonenpuree en de rest van de bonen door de groenten.
  • Verkruimel de groentebouillontablet erboven en voeg 5 dl kokend water toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat deze ca.
  • 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Schep de bonensoep in twee grote kommen.
  • Halveer de sneetjes roggebrood diagonaal, besmeer ze met roomkaas en serveer ze bij de soep.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij deze smaakvolle bonensoep. De fruitige tonen van deze wijnen vullen de kruidige en hartige smaken van de soep mooi aan.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Romige Bietensoep met Wortel

Romige Bietensoep met Wortel

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

  • 4 eetlepels boter
  • 2 gekookte rode bieten in reepjes
  • 1 duopak aardappelschijfjes 700 g
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 fles wortelsap 750 ml
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 zakje verse dille 15 g, grofgeknipt

Instructies

  • Smelt de boter in een soeppan en bak de bietenreepjes en aardappelschijfjes al omscheppend gedurende 10 minuten.
  • Bak de laatste minuut de tomatenpuree mee.
  • Roer de crème fraîche erdoor en schenk het wortelsap in de pan.
  • Verkruimel de groentebouillontabletten boven de pan en verwarm de soep goed door.
  • Schep de soep in vier diepe borden en garneer met de grofgeknipte dille.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige bietensoep met een vleugje tomaat vraagt om een frisse en lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 4g | Vet: 17g | Zout: 2.2g | Sugar: 17g

Chinese tomatensoep van C1000

Chinese tomatensoep van C1000

Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

  • 1 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 100 g magere spekreepjes
  • 1 fles Maggi basis voor tomatensoep à 255 ml
  • 80 g snelkookrijst
  • 150 g sperziebonen schoongemaakt en gebroken
  • 100 g taugé

Instructies

  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur.
  • Voeg de spekreepjes toe en bak ze 5 minuten mee.
  • Schenk de basis voor tomatensoep erbij en voeg de op de fles aangegeven hoeveelheid water toe.
  • Breng de soep aan de kook.
  • Schep de rijst erdoor en kook de soep 10 minuten op een laag vuur.
  • Voeg de sperziebonen toe en kook ze 5 minuten mee.
  • Schep de taugé door de soep en breng alles aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en laat de soep 5 minuten met de deksel op de pan staan.

Notities

Lekker met een stukje stokbrood.

Bruine bonensoep met rookworst

Bruine bonensoep met rookworst

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

  • 2 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 125 g magere spekreepjes
  • 1 ui in ringen
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij in dunne plakjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 potten bruine bonen à 700 g
  • 1 laurierblad
  • l rundvleesbouillon van tabletten
  • 1 slagersrookworst in plakjes
  • 2 eetlepel(s) selderijblad fijngeknipt

Instructies

  • Verwarm de olie in een ruime soeppan.
  • Bak de spekreepjes 3 minuten op een hoog vuur.
  • Voeg de ui en de knoflook toe en bak ze 3 minuten op een halfhoog vuur mee.
  • Bak de bleekselderij 5 minuten al omscheppend mee.
  • Spoel intussen de bruine bonen in een zeef, onder stromend water, af.
  • Steek de kruidnagels in het laurierblad.
  • Voeg de bonen, het laurierblad met de kruidnagels en de bouillon toe.
  • Breng alles aan de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
  • Roer de soep regelmatig om, om aanzetten te voorkomen.
  • Schep de worst erdoor en warm deze 5 minuten mee.
  • Garneer de soep met de selderij.

Notities

Lekker met donker boerenbrood.

Lentefrisse Vissoep

Lentefrisse Vissoep

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

  • 2 visbouillontabletten
  • 300 g diepvries doperwtjes
  • 1 zakje tuinkruidensoepgroenten 150 g
  • 1 schaaltje kabeljauwfilet ca. 175 g, in kleine stukjes
  • Zout
  • Peper
  • ½ zakje peterseliecroutons a 75 g
  • Warm stokbrood optioneel

Instructies

  • Breng in een soeppan 7 dl water aan de kook en los de visbouillontabletten hierin op.
  • Voeg de diepvries doperwtjes toe en breng de soep opnieuw aan de kook.
  • Laat de soep afgedekt ongeveer 4 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de tuinkruidensoepgroenten en de stukjes kabeljauw toe aan de soep.
  • Laat de soep nog ongeveer 4 minuten zachtjes koken, totdat de kabeljauw gaar is en de groenten zacht zijn.
  • Verdeel de kabeljauw met een lepel in kleine stukjes.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Serveer de vissoep met peterseliecroutons en eventueel warm stokbrood.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk vormt een mooie combinatie met deze vissoep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 5g

Romige Bloemkool-Gorgonzolasoep

Romige Bloemkool-Gorgonzolasoep

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • ½ bloemkool of 1 zak panklare bloemkoolroosjes 350 g
  • 25 g boter
  • 750 ml groentebouillon van tablet
  • 125 ml slagroom
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • 75 g gorgonzola kaas

Instructies

  • Snijd de dikke stronk en bladeren van de bloemkool af.
  • Was de bloemkool en snijd hem in stukjes.
  • Smelt de boter in een soeppan.
  • Bak de bloemkool op laag vuur gedurende 5 minuten, zonder dat de bloemkool kleurt.
  • Voeg de warme bouillon en slagroom toe aan de bloemkool en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep afgedekt 10 minuten zachtjes doorkoken, tot de bloemkool gaar is.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat en (witte) peper.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden en verkruimel de gorgonzola erboven.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc vormt een mooie combinatie met de romige textuur van de soep en de smaak van de gorgonzola.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Verfrissende Lentesoep met Peultjes en Garnalen

Verfrissende Lentesoep met Peultjes en Garnalen

Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6 personen
Calories: 70kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

  • ¼ citroen
  • 2 potten gevogeltefond à 380 ml
  • 200 g peultjes
  • 200 g garnalen
  • ½ zakje peterselie à 30 g, fijngeknipt

Instructies

  • Boen de citroen goed schoon en rasp de schil fijn.
  • Breng de gevogeltefond met de citroenrasp en 750 ml water aan de kook.
  • Maak de peultjes schoon en snijd ze in ruitvorm.
  • Voeg de peultjes toe aan de bouillon en kook ze in 3 minuten beetgaar.
  • Roer de laatste minuut de garnalen door de soep en verwarm kort mee.
  • Verdeel de soep over zes diepe borden en bestrooi met fijngeknipte peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze lichte lentebouillon. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de frisheid van de citroenrasp aan en vormen een mooie aanvulling op de zachte smaken van de peultjes en garnalen.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 8g | Vet: 2g | Zout: 1g | Sugar: 1g