Pittige tomatensoep met gember-peperroom

Pittige tomatensoep met gember-peperroom

AllerHande januari 2004 Snel te maken
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepel(s) olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 3 theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel(s) tomatenpuree
  • 500 g tomaten ontveld en in stukjes
  • 750 ml kruidenbouillon
  • 125 ml slagroom
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt

Instructies

  • In soeppan olie verhitten en ui en knoflook in 3 minuten zachtjes glazig fruiten.
  • Chilipoeder en tomatenpuree 3-4 minuten meebakken.
  • Tomatenstukjes en bouillon toevoegen, aan de kook brengen en soep 20 minuten zachtjes laten koken.
  • In kom slagroom met gemberpoeder, peper en ½ theelepels zout halfstijf kloppen.
  • Met staafmixer tomatenmengsel tot gladde soep pureren.
  • Tomatensoep over vier diepe borden verdelen.
  • Over bolle kant van lepel gemberroom in midden van soep schenken.
  • Wat peper erboven malen en peterselie erover strooien.

Notities

Variatietip:
In plaats van verse tomaten kunt u ook 2 blikken tomatenblokjes (à 400 g) gebruiken. Voeg dan echter wat minder bouillon toe, ca. 500 ml.

Hammousse 3

Hammousse 3

AllerHande 13 2009
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 2 eetlepels suiker
  • 5 eetlepels wittewijnazijn
  • 100 g achterham
  • 1 bakje zuivelspread

Instructies

  • Schaaf met een kaasschaaf lange dunne repen van de komkommer.
  • Bestrooi de repen met 2 tl zout en laat in een zeef 30 min. uitlekken.
  • Los de suiker op laag vuur op in de azijn en laat afkoelen.
  • Spoel de komkommer af, knijp voorzichtig het overtollige vocht eruit en schep door de azijn.
  • Snijd de plakjes achterham in reepjes.
  • Houd enkele reepjes achter voor garnering.
  • Pureer de rest van de ham samen met de zuivelspread met de staafmixer of in de
  • keukenmachine en breng op smaak met peper.
  • Schep met een ijsbolletjestang of 2 natte lepels een bolletje hammousse in een glas en leg de komkommer erop.
  • Garneer met de rest van de ham.

Notities

Lekker met knapperig stokbrood.

Arabische auberginesoep

Arabische auberginesoep

Recept categorieën: Lunch, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: redouan

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 aubergines
  • 1 kaneelstokje
  • olijfolie om in te bakken
  • 1,4 l water
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 499 gram kikkererwten
  • 1 tl harissa
  • 1 bos(jes) koriander
  • 1 Turks brood

Instructies

Arabische auberginesoep

  • Pel en snipper de ui.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Snijd de aubergines in kleine blokjes.
  • Verhit een scheutje olie in een (soep)pan en bak de ui en de knoflook circa 2 minuten.
  • Voeg de aubergines en het kaneelstokje toe en bak circa 5 minuten mee.
  • Schenk het water en de gezeefde tomaten bij de aubergines en voeg de groentebouillonblokjes toe.
  • Kook de aubergines in circa 12 minuten gaar.
  • Verwijder het kaneelstokje.
  • Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon.
  • Roer de kikkererwten met de harissa door de soep en warm goed door.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer.
  • Pluk de blaadjes koriander.

Turks brood

  • Snijd het brood in plakken en besprenkel met olijfolie.
  • Verwarm de grillpan en gril het brood om en om in circa 3 minuten goudbruin.

Serveren

  • Schenk de soep in soepkommen/soepborden en bestrooi met de koriander.

Notities

Serveer het brood ernaast.

Gegrilde groenten met zachte tofucrème

Gegrilde groenten met zachte tofucrème

AllerHande april 2003
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 schaaltje tofu naturel 375 g in blokjes
  • 1 bak groene pesto 100 g
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 dl olijfolie
  • 1 rode paprika in repen
  • ½ duopakje aardappelschijfjes à 700 g
  • 2 zongedroogde tomaten op olie in reepjes

Instructies

  • In hoge smalle mengkom tofu, pesto en slagroom met staafmixer tot gladde crème pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Aubergine en courgette wassen en in de lengte in dikke plakken snijden.
  • Knoflook door olie roeren.
  • Aubergine, courgette en paprika bestrijken met knoflookolie en met zout en peper bestrooien.
  • Grillpan verhitten.
  • Groenten in porties in 5-7 minuten mooi bruin en gaar roosteren, halverwege keren.
  • Intussen in koekenpan rest van knoflookolie verhitten en aardappelschijfjes in 10 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Gegrilde groenten warmhouden.
  • Gegrilde groenten, aardappels en paprikarepen over vier borden verdelen.
  • Garneren met reepjes zongedroogde tomaat.
  • Tofucrème apart erbij geven.

Garnalensoep van Allerhande

Garnalensoep van Allerhande

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 tomaten
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels cognac of vieux slijter
  • 1 pot visfond 380 ml AH
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 theelepel dragon
  • 1 visbouillontablet
  • ¼ zakje bieslook á 15 g
  • 1 pakje room culinair 2 dl Campina
  • 1 bak roze garnalen ca. 125 g AH
  • zout
  • peper

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • In pan ruim water aan de kook brengen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen. Tomaten in vieren snijden, pitjes verwijderen en in stukjes snijden.
  • In pan boter verhitten.
  • Tomaatstukjes met chilipoeder en cognac afgedekt ca. 2 minuten zachtjes smoren.
  • Fond, wijn en dragon toevoegen en aan de kook brengen.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen en afgedekt ca. 3 minuten zachtjes koken.
  • Met staafmixer tot gladde soep pureren of boven andere pan door zeef wrijven.
  • Bieslook in stukjes van ca. 1/2 cm knippen.

BEREIDEN:

  • Vier soepborden voorverwarmen.
  • Room door soep roeren.
  • Soep opnieuw aan de kook brengen.
  • 1/4 Deel van garnalen achterhouden voor garnering, rest door soep roeren en ca. 2 minuten zachtjes meewarmen.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper. In borden scheppen.
  • Achtergehouden garnalen in midden van soep scheppen.
  • Bieslook erover strooien.

Notities

Serveren met partybroodjes en boter.

Eieren met guacamole

Eieren met guacamole

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Borrelhapjes, Ei, Hapjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • 1 tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1 avocado
  • 1 stukje komkommer ca. 3 cm,
  • 1 eetlepel magere yoghurt
  • ca. 2 eetlepels limoensap
  • zout
  • peper
  • 3 blaadje(s) ijsbergsla

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Eieren in ca. 10 minuten hard koken.
  • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Tomaat inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water en ontvellen.
  • Zaadjes verwijderen en vruchtvlees fijnprakken.
  • Eieren afspoelen onder koud water, pellen en in lengte halveren.
  • Eierdooiers eruit wippen.
  • In kom eierdooiers fijnprakken.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Sjalot pellen en fijnsnipperen.
  • Avocado -schillen, halveren, pit verwijderen en in stukjes snijden.
  • Komkommer schillen en in stukjes snijden.
  • Vruchtvlees van avocado en komkommer met staafmixer pureren.
  • Sjalot, tomaat, komkommer, avocado en yoghurt door eierdooiers mengen tot smeuïg mengsel ontstaat.
  • Op smaak, brengen met limoensap, zout en peper (= guacamole).

BEREIDEN:

  • Sla wassen, uitslaan en in reepjes snijden.
  • Op schaal leggen.
  • Eieren vullen met guacamole.
  • Op sla zetten.

Carpaccio met gegrilde ananas

Carpaccio met gegrilde ananas

AllerHande juli 2003
Recept categorieën: Fruit, Vlees, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 150 ml olijfolie extra vierge
  • 1 zakje hazelnoten 65 g, grofgehakt
  • 1 kleine ananas
  • 200 g carpaccio bediening of koelvak
  • chilipeper uit de molen

Instructies

  • In vijzel of hoge kom met staafmixer basilicum met 4-5 eetlepels olijfolie tot fijne saus pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Hazelnoten halveren en in droge koekenpan goudbruin roosteren.
  • Op bord laten afkoelen.
  • Grillpan verhitten.
  • Ananas in vieren snijden, schillen en harde kern verwijderen.
  • Stukken ananas met heel scherp, glad mes (of met elektrisch mes) in flinterdunne plakjes snijden.
  • Plakjes licht bestrijken met olie en in porties in 3-4 minuten lichtbruin grillen, halverwege keren.
  • Carpaccio op vier borden leggen.
  • Ananasplakjes op carpaccio leggen, beetje basilicumolie erover sprenkelen.
  • Chilipeper erboven malen en hazelnoten erover strooien.

Notities

Lekker met ciabatta.

Biefstuk met Paddenstoelensaus en Cognac

Biefstuk met Paddenstoelensaus en Cognac

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 4 eetlepels cognac
  • 2 sjalotjes
  • 400 g gemengde paddenstoelen bijvoorbeeld champignons, oesterzwammen
  • 75 g boter of margarine
  • 4 biefstukjes van 125 g
  • 1 eetlepel maïsolie
  • 1 eetlepel maïzena
  • Zout en peper

Instructies

  • Giet de vleesfond en cognac in een pan en laat op hoog vuur in ongeveer 10 minuten tot de helft inkoken.
  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in grove stukken.
  • Verwarm vier borden voor.
  • Verhit 25 g boter in een koekenpan.
  • Bak de biefstukjes in ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant goudbruin.
  • Wikkel ze daarna in aluminiumfolie om warm te houden.
  • Verhit in dezelfde koekenpan de maïsolie.
  • Bak hierin de paddenstoelen en sjalotjes op hoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten, regelmatig omscheppen.
  • Snijd de resterende boter in blokjes en klop deze met een staafmixer door de ingekookte fond en cognac tot een gladde saus.
  • Roer in een kopje de maïzena los met 1 eetlepel koud water.
  • Voeg dit al roerend toe aan de kokende saus en blijf roeren tot de saus mooi gebonden is.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de saus over de warme borden.
  • Leg de biefstukjes in het midden en schep de paddenstoelen eromheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze biefstuk met paddenstoelensaus en cognac past goed bij een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 24g | Vet: 33g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Romige Avocadosoep met Surimiflakes en Kruidige Crème Fraîche

Romige Avocadosoep met Surimiflakes en Kruidige Crème Fraîche

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kippenbouillontabletten
  • 2 avocado's
  • ½ citroen
  • 125 ml crème fraîche met verse kruiden
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 125 g surimiflakes
  • 1 bakje stoneleeks 8 stuks
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Breng in een pan 8 dl water aan de kook.
  • Verkruimel de kippenbouillontabletten erboven.
  • Schil, halveer en verwijder de pit van de avocado's.
  • Snijd het vruchtvlees in stukken en besprenkel het met citroensap.
  • Roer de avocado, crème fraîche en gembersiroop door de bouillon.
  • Breng de soep weer tegen de kook aan en pureer met een staafmixer tot een gladde consistentie.
  • Laat de soep op laag vuur nog ca.
  • 2 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Halveer de surimiflakes en snijd de stoneleeks schuin in ringen.
  • Verdeel de avocadosoep over vier kommen of diepe borden.
  • Leg de surimiflakes erop en bestrooi met de gesneden stoneleeks.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige avocadosoep met een vleugje kruidigheid vraagt om een lichte en frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Romige Avocadodressing met een Kick

Romige Avocadodressing met een Kick

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dressings
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 3 personen
Calories: 145kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 tomaat
  • 1 rijpe avocado ongeveer 300 g
  • 1 ½ eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels slasaus
  • Enkele druppels tabasco
  • Zout

Instructies

  • Breng in een pan water aan de kook.
  • Kerf de tomaat in, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
  • Snijd de tomaat in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Schil, halveer en verwijder de pit van de avocado.
  • Pureer het vruchtvlees met een staafmixer (of prak fijn met een vork).
  • Roer het citroensap en de slasaus door de gepureerde avocado tot een gebonden dressing ontstaat.
  • Breng op smaak met tabasco en zout.
  • Roer de tomatenblokjes door de dressing.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige avocadodressing met een pittige kick past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Verdejo uit Spanje.

Nutrition

Calories: 145kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g