Pittige tomatensoep met gember-peperroom
AllerHande januari 2004
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 eetlepel(s) olie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 3 theelepel chilipoeder
- 1 eetlepel(s) tomatenpuree
- 500 g tomaten ontveld en in stukjes
- 750 ml kruidenbouillon
- 125 ml slagroom
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
In soeppan olie verhitten en ui en knoflook in 3 minuten zachtjes glazig fruiten.
Chilipoeder en tomatenpuree 3-4 minuten meebakken.
Tomatenstukjes en bouillon toevoegen, aan de kook brengen en soep 20 minuten zachtjes laten koken.
In kom slagroom met gemberpoeder, peper en ½ theelepels zout halfstijf kloppen.
Met staafmixer tomatenmengsel tot gladde soep pureren.
Tomatensoep over vier diepe borden verdelen.
Over bolle kant van lepel gemberroom in midden van soep schenken.
Wat peper erboven malen en peterselie erover strooien.
Variatietip:
In plaats van verse tomaten kunt u ook 2 blikken tomatenblokjes (à 400 g) gebruiken. Voeg dan echter wat minder bouillon toe, ca. 500 ml.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 10
Hammousse 3
AllerHande 13 2009
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ½ komkommer
- 2 eetlepels suiker
- 5 eetlepels wittewijnazijn
- 100 g achterham
- 1 bakje zuivelspread
Schaaf met een kaasschaaf lange dunne repen van de komkommer.
Bestrooi de repen met 2 tl zout en laat in een zeef 30 min. uitlekken.
Los de suiker op laag vuur op in de azijn en laat afkoelen.
Spoel de komkommer af, knijp voorzichtig het overtollige vocht eruit en schep door de azijn.
Snijd de plakjes achterham in reepjes.
Houd enkele reepjes achter voor garnering.
Pureer de rest van de ham samen met de zuivelspread met de staafmixer of in de
keukenmachine en breng op smaak met peper.
Schep met een ijsbolletjestang of 2 natte lepels een bolletje hammousse in een glas en leg de komkommer erop.
Garneer met de rest van de ham.
Lekker met knapperig stokbrood.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 10
Arabische auberginesoep
Calories:
Author: redouan
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 aubergines
- 1 kaneelstokje
- olijfolie om in te bakken
- 1,4 l water
- 500 ml gezeefde tomaten
- 2 groentebouillonblokjes
- 499 gram kikkererwten
- 1 tl harissa
- 1 bos(jes) koriander
- 1 Turks brood
Arabische auberginesoep
Pel en snipper de ui.
Pel en snijd de knoflook fijn.
Snijd de aubergines in kleine blokjes.
Verhit een scheutje olie in een (soep)pan en bak de ui en de knoflook circa 2 minuten.
Voeg de aubergines en het kaneelstokje toe en bak circa 5 minuten mee.
Schenk het water en de gezeefde tomaten bij de aubergines en voeg de groentebouillonblokjes toe.
Kook de aubergines in circa 12 minuten gaar.
Verwijder het kaneelstokje.
Giet de kikkererwten af en spoel ze schoon.
Roer de kikkererwten met de harissa door de soep en warm goed door.
Pureer de soep glad met een staafmixer.
Pluk de blaadjes koriander.
Serveer het brood ernaast.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 10
Gegrilde groenten met zachte tofucrème
AllerHande april 2003
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 schaaltje tofu naturel 375 g in blokjes
- 1 bak groene pesto 100 g
- 3 eetlepel(s) slagroom
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 dl olijfolie
- 1 rode paprika in repen
- ½ duopakje aardappelschijfjes à 700 g
- 2 zongedroogde tomaten op olie in reepjes
In hoge smalle mengkom tofu, pesto en slagroom met staafmixer tot gladde crème pureren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Aubergine en courgette wassen en in de lengte in dikke plakken snijden.
Knoflook door olie roeren.
Aubergine, courgette en paprika bestrijken met knoflookolie en met zout en peper bestrooien.
Grillpan verhitten.
Groenten in porties in 5-7 minuten mooi bruin en gaar roosteren, halverwege keren.
Intussen in koekenpan rest van knoflookolie verhitten en aardappelschijfjes in 10 minuten goudbruin en gaar bakken.
Gegrilde groenten warmhouden.
Gegrilde groenten, aardappels en paprikarepen over vier borden verdelen.
Garneren met reepjes zongedroogde tomaat.
Tofucrème apart erbij geven.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 10
Garnalensoep van Allerhande
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 tomaten
- 1 eetlepel boter of margarine
- 1 theelepel chilipoeder
- 2 eetlepels cognac of vieux slijter
- 1 pot visfond 380 ml AH
- 1 dl droge witte wijn
- 2 theelepel dragon
- 1 visbouillontablet
- ¼ zakje bieslook á 15 g
- 1 pakje room culinair 2 dl Campina
- 1 bak roze garnalen ca. 125 g AH
- zout
- peper
VOORBEREIDEN:
In pan ruim water aan de kook brengen.
Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen. Tomaten in vieren snijden, pitjes verwijderen en in stukjes snijden.
In pan boter verhitten.
Tomaatstukjes met chilipoeder en cognac afgedekt ca. 2 minuten zachtjes smoren.
Fond, wijn en dragon toevoegen en aan de kook brengen.
Bouillontablet erboven verkruimelen en afgedekt ca. 3 minuten zachtjes koken.
Met staafmixer tot gladde soep pureren of boven andere pan door zeef wrijven.
Bieslook in stukjes van ca. 1/2 cm knippen.
BEREIDEN:
Vier soepborden voorverwarmen.
Room door soep roeren.
Soep opnieuw aan de kook brengen.
1/4 Deel van garnalen achterhouden voor garnering, rest door soep roeren en ca. 2 minuten zachtjes meewarmen.
Soep op smaak brengen met zout en peper. In borden scheppen.
Achtergehouden garnalen in midden van soep scheppen.
Bieslook erover strooien.
Serveren met partybroodjes en boter.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 10
Eieren met guacamole
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 10 eieren
- 1 tomaat
- 1 teentje knoflook
- 1 sjalotje
- 1 avocado
- 1 stukje komkommer ca. 3 cm,
- 1 eetlepel magere yoghurt
- ca. 2 eetlepels limoensap
- zout
- peper
- 3 blaadje(s) ijsbergsla
VOORBEREIDEN:
Eieren in ca. 10 minuten hard koken.
Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
Tomaat inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water en ontvellen.
Zaadjes verwijderen en vruchtvlees fijnprakken.
Eieren afspoelen onder koud water, pellen en in lengte halveren.
Eierdooiers eruit wippen.
In kom eierdooiers fijnprakken.
Knoflook pellen en erboven uitpersen.
Sjalot pellen en fijnsnipperen.
Avocado -schillen, halveren, pit verwijderen en in stukjes snijden.
Komkommer schillen en in stukjes snijden.
Vruchtvlees van avocado en komkommer met staafmixer pureren.
Sjalot, tomaat, komkommer, avocado en yoghurt door eierdooiers mengen tot smeuïg mengsel ontstaat.
Op smaak, brengen met limoensap, zout en peper (= guacamole).
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 10
Carpaccio met gegrilde ananas
AllerHande juli 2003
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 zakje verse basilicum 15 g
- 150 ml olijfolie extra vierge
- 1 zakje hazelnoten 65 g, grofgehakt
- 1 kleine ananas
- 200 g carpaccio bediening of koelvak
- chilipeper uit de molen
In vijzel of hoge kom met staafmixer basilicum met 4-5 eetlepels olijfolie tot fijne saus pureren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Hazelnoten halveren en in droge koekenpan goudbruin roosteren.
Op bord laten afkoelen.
Grillpan verhitten.
Ananas in vieren snijden, schillen en harde kern verwijderen.
Stukken ananas met heel scherp, glad mes (of met elektrisch mes) in flinterdunne plakjes snijden.
Plakjes licht bestrijken met olie en in porties in 3-4 minuten lichtbruin grillen, halverwege keren.
Carpaccio op vier borden leggen.
Ananasplakjes op carpaccio leggen, beetje basilicumolie erover sprenkelen.
Chilipeper erboven malen en hazelnoten erover strooien.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 10
Biefstuk met Paddenstoelensaus en Cognac
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 pot vleesfond 380 ml
- 4 eetlepels cognac
- 2 sjalotjes
- 400 g gemengde paddenstoelen bijvoorbeeld champignons, oesterzwammen
- 75 g boter of margarine
- 4 biefstukjes van 125 g
- 1 eetlepel maïsolie
- 1 eetlepel maïzena
- Zout en peper
Giet de vleesfond en cognac in een pan en laat op hoog vuur in ongeveer 10 minuten tot de helft inkoken.
Pel en snipper de sjalotjes.
Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in grove stukken.
Verwarm vier borden voor.
Verhit 25 g boter in een koekenpan.
Bak de biefstukjes in ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant goudbruin.
Wikkel ze daarna in aluminiumfolie om warm te houden.
Verhit in dezelfde koekenpan de maïsolie.
Bak hierin de paddenstoelen en sjalotjes op hoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten, regelmatig omscheppen.
Snijd de resterende boter in blokjes en klop deze met een staafmixer door de ingekookte fond en cognac tot een gladde saus.
Roer in een kopje de maïzena los met 1 eetlepel koud water.
Voeg dit al roerend toe aan de kokende saus en blijf roeren tot de saus mooi gebonden is.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Verdeel de saus over de warme borden.
Leg de biefstukjes in het midden en schep de paddenstoelen eromheen.
Wijnadvies:
Deze biefstuk met paddenstoelensaus en cognac past goed bij een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 24g | Vet: 33g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 10
Romige Avocadosoep met Surimiflakes en Kruidige Crème Fraîche
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 kippenbouillontabletten
- 2 avocado's
- ½ citroen
- 125 ml crème fraîche met verse kruiden
- 1 eetlepel gembersiroop
- 125 g surimiflakes
- 1 bakje stoneleeks 8 stuks
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
Breng in een pan 8 dl water aan de kook.
Verkruimel de kippenbouillontabletten erboven.
Schil, halveer en verwijder de pit van de avocado's.
Snijd het vruchtvlees in stukken en besprenkel het met citroensap.
Roer de avocado, crème fraîche en gembersiroop door de bouillon.
Breng de soep weer tegen de kook aan en pureer met een staafmixer tot een gladde consistentie.
Laat de soep op laag vuur nog ca.
2 minuten zachtjes doorkoken.
Breng op smaak met zout en peper.
Halveer de surimiflakes en snijd de stoneleeks schuin in ringen.
Verdeel de avocadosoep over vier kommen of diepe borden.
Leg de surimiflakes erop en bestrooi met de gesneden stoneleeks.
Wijnadvies:
Deze romige avocadosoep met een vleugje kruidigheid vraagt om een lichte en frisse witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 10
Romige Avocadodressing met een Kick
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 3 personen
Calories: 145kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 tomaat
- 1 rijpe avocado ongeveer 300 g
- 1 ½ eetlepel citroensap
- 2 eetlepels slasaus
- Enkele druppels tabasco
- Zout
Breng in een pan water aan de kook.
Kerf de tomaat in, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
Snijd de tomaat in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Schil, halveer en verwijder de pit van de avocado.
Pureer het vruchtvlees met een staafmixer (of prak fijn met een vork).
Roer het citroensap en de slasaus door de gepureerde avocado tot een gebonden dressing ontstaat.
Breng op smaak met tabasco en zout.
Roer de tomatenblokjes door de dressing.
Wijnadvies:
Deze romige avocadodressing met een pittige kick past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Verdejo uit Spanje.
Calories: 145kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 10