Gebakken kweepeer met zachte vanillesaus

Gebakken kweepeer met zachte vanillesaus

Zacht gebakken kweeperen in een warme vanillesaus – een heerlijk herfstig nagerecht met klassieke smaken en een romige twist.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 270kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels aardappelmeel maizena of arrowroot
  • 2 eetlepels suiker
  • 40 g boter
  • 50 g honing
  • 500 ml melk
  • 8 kleine kweeperen
  • ½ citroen geraspte schil van
  • 1 vanillepeul

Instructies

  • Was de kweeperen en wrijf ze droog.
  • Verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Snijd de kweeperen een paar keer in.
  • Leg elke kweepeer op een stuk aluminiumfolie.
  • Bestrijk de kweeperen met een deel van de honing.
  • Meng de resterende honing met de boter en de citroenrasp.
  • Vul de kweeperen met het honingmengsel.
  • Vouw de folie luchtig om de kweeperen heen.
  • Bak de kweeperen 60 minuten in een voorverwarmde oven op 160 °C.
  • Meng ondertussen 3 eetlepels melk met de maizena, suiker en eidooiers.
  • Snijd de vanillepeul open en schraap het merg eruit.
  • Verwarm de rest van de melk langzaam met het vanillemerg en de peul.
  • Haal de melk van het vuur zodra deze kookt.
  • Roer langzaam het maizenamengsel door de warme melk.
  • Laat de saus afkoelen.
  • Serveer de warme kweeperen met de vanillesaus.
  • Gebruik eventueel vanillesuiker als alternatief voor de peul en verminder dan de hoeveelheid gewone suiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een snufje kaneel of wat geroosterde noten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Auslese of een licht gekoelde Moscato past hier perfect bij.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 13g | Zout: 0.1g | Sugar: 29g

Fijne smaakmaker met prei en mosterd

Fijne smaakmaker met prei en mosterd

Een zachte, romige preisoep met aardappel, mosterd en een vleugje mierikswortel. Comfort food voor koude dagen, makkelijk vooraf te bereiden.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 gr boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 200 gr aardappelen geschild, in kleine stukjes
  • 250 gr prei schoongemaakt
  • 3 eetl mosterd
  • 4 eetl room
  • ¾ liter bouillon
  • Eierdooier losgeroerd
  • Snufje foelie en/of nootmuskaat
  • 2 theelepels mierikswortel geraspt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in de helft van de bouillon gaar.
  • Stamp de gare aardappelen fijn tot puree.
  • Snijd de prei in fijne reepjes.
  • Fruit de prei met de knoflook in de boter tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rest van de bouillon toe aan het preimengsel.
  • Meng het preimengsel met de aardappelpuree.
  • Breng alles aan de kook.
  • Voeg mierikswortel, zout, foelie en/of nootmuskaat toe.
  • Laat de soep enkele minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat de soep eventueel afkoelen; deze basis kan een dag van tevoren worden gemaakt.
  • Verwarm de soep opnieuw voor het serveren.
  • Meng room, mosterd en eierdooier door elkaar in een kom.
  • Roer het roommengsel door de warme soep, zonder deze opnieuw te laten koken.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stuk knapperig boerenbrood of een klein schepje extra room voor de garnering.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 3g | Vet: 13g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Weense Buideltjes – Variaties met Noten en Vulling

Weense Buideltjes – Variaties met Noten en Vulling

Weense buideltjes zijn heerlijke, zoete koekjes die je kunt vullen met verschillende variaties. Van hazelnoten tot appel, ze zijn altijd een succes!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Koek, Noten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels melk
  • 150 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels bruine rum
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 2 theelepels kristalsuiker
  • 25 gram boter
  • 375 gram bloem
  • 50 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 115 gram gemalen geroosterde hazelnoten
  • 1 ei
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 1 eetlepel broodkruim
  • 1 citroen geraspte schil
  • 2 appels
  • 75 gram pure chocolade druppels
  • 200 gram boter
  • 2 eetlepels kristalsuiker

Instructies

  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Verwarm de melk in een steelpan met 50 gram zeer fijne kristalsuiker.
  • Roer tot de suiker is opgelost en breng aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en roer de hazelnoten, boter en de helft van de rum door de melk.
  • Laat de vulling afkoelen en daarna in de koelkast opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC / gasstand 2-3.
  • Zeef de bloem in een kom, vermeng met de overgebleven suiker en wrijf de boter erdoor.
  • Voeg de geraspte citroenschil, de resterende rum en het ei toe.
  • Kneed het kort door.
  • Verpak het deeg in bakpapier en leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een 3 mm dikke lap en snijd er vierkantjes van 5x5 cm uit.
  • Zet in het midden van elk stukje 2 theelepels koude notenvulling.
  • Vouw elke punt over de vulling heen naar het midden toe en druk ze op elkaar.
  • Bestrijk de pakketjes met eiwit en bestrooi ze met kristalsuiker.
  • Bak de pakketjes 20 minuten.
  • Neem ze uit de oven en zet ze op een rooster.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer de buideltjes met een kopje koffie of een lekker glas warme melk. Ze zijn ook perfect voor feestjes of als traktatie bij de thee.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte, frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Knapperige ANZAC-koeken

Knapperige ANZAC-koeken

Heerlijke knapperige ANZAC-koeken, een klassiek Australisch recept om te genieten bij de koffie of als tussendoortje.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Ontbijt, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Australië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 115 gram boter
  • 1 eetlepel warm water
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 40 gram fijngehakte macadamianoten
  • 50 gram gemalen kokos
  • 0,5 theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Meng de havervlokken, bloem, basterdsuiker en kokos in een kom.
  • Smelt de boter met de golden syrup in een steelpan op laag vuur.
  • Los het zuiveringszout op in het warme water en roer dit door het botermengsel.
  • Voeg het warme botermengsel toe aan de droge ingrediënten en meng goed.
  • Schep eetlepels deeg met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Druk het deeg met een vork iets platter.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kopje thee of koffie voor een authentieke Australische ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een dessertwijn of een zoete muskaat.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 1.5g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g

Groentemousse met Kaassaus

Groentemousse met Kaassaus

Een verfijnde groentemousse met een romige kaassaus, perfect als bijgerecht of voorgerecht. De combinatie van wortel en pastinaak met Roquefort geeft een heerlijke smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl bouillon
  • 2 dl water
  • 4 eieren
  • 4 el slagroom
  • 20 g bloem
  • 20 g margarine
  • 30 g margarine
  • 100 g Roquefort
  • 250 g pastinaak pompoen of knolselderij in blokjes
  • 250 g wortel in stukjes
  • ¼ l koude melk
  • Suiker naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Kook de wortelstukjes met een mespunt suiker en een snufje zout in 2 dl water gaar.
  • Pureer ze.
  • Kook de pastinaak, pompoen of knolselderij in 2 dl bouillon gaar (8-20 minuten, afhankelijk van de groente).
  • Pureer dit.
  • Verdeel 30 g margarine over beide purees en laat ze zachtjes inkoken tot een droge massa.
  • Klop de eidooiers los met de slagroom en roer deze door de purees.
  • Laat afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf en schep ze door de purees.
  • Vet een cakevorm in en schep de purees er laag voor laag in.
  • Trek met een lepelsteel een marmereffect in de mousse.
  • Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet deze in een braadslee met heet water (tot 1 cm onder de rand).
  • Bak de mousse in ca.
  • 45 minuten gaar.
  • Controleer met een satéprikker.
  • Smelt 20 g margarine, voeg al roerende de bloem toe en roer tot een glad mengsel.
  • Voeg langzaam de melk toe en breng aan de kook.
  • Roer de Roquefort los met de crème fraîche en voeg toe aan de saus.
  • Laat de kaas smelten zonder te koken.
  • Laat de mousse 5 minuten afkoelen in de open oven.
  • Stort de mousse op een schaal en snijd in plakken.
  • Serveer warm met de kaassaus.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse salade of geroosterd brood.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de romige kaassaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Revueltos met Rettichsalade

Revueltos met Rettichsalade

Een heerlijk Spaans roerei met snijbiet, gecombineerd met een frisse rettichsalade. Dit gerecht is eenvoudig te bereiden en perfect als lunch of voorgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Lunch, Voorgerechten, Zuidvruchten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • , sap 2 baby rettich,
  • geschild 2 el olijfolie
  • 3-4 el extra virgin olijfolie
  • 4 sneden geroosterd bruin brood zonder korst
  • 4 teentjes knoflook
  • fijngesneden 6 eieren
  • 250 g Indiaas mosterdblad
  • 500 g warmoes snijbiet
  • Kleine handvol platte peterselie
  • Een paar radijsjes
  • 1 paar baby raapjes geschild
  • Olijfolie voor de pan
  • Zout en versgemalen peper

Instructies

  • Breng een pan met gezouten water aan de kook.
  • Snijd het blad van de snijbiet los van de stelen.
  • Snijd de stelen in stukken van 1 cm.
  • Blancheer de bladeren 2 minuten en koel af in ijswater.
  • Kook de stelen beetgaar in hetzelfde water en koel ze af in ijswater.
  • Verwarm olie in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de knoflook goudkleurig.
  • Voeg de snijbietstelen toe, breng op smaak met zout en peper en roerbak 5 minuten.
  • Snijd de bladeren grof en voeg ze toe aan de pan.
  • Bak nog 2 minuten op laag vuur.
  • Klop de eieren los en voeg ze toe aan de snijbiet.
  • Roer constant tot het ei voldoende is gestold.
  • Snijd de rettich, radijsjes en raapjes met een mandoline.
  • Doe de groenten 10 minuten in ijswater en laat goed uitlekken.
  • Meng de groenten met de mosterdbladeren in een kom.
  • Maak een dressing van citroensap, zout en extra virgin olijfolie en meng met de salade.
  • Wrijf het geroosterde brood in met een doorgesneden knoflookteen.
  • Serveer de toast met het roerei en de salade ernaast.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse witte wijn en extra olijfolie om naar smaak toe te voegen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Verdejo of Albariño past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 14g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Hartige preitaart met gruyère

Hartige preitaart met gruyère

Een heerlijke hartige preitaart met een romige saus en gesmolten gruyère, perfect als lunch of diner.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eidooier
  • 1 glas melk
  • 1 eetlepel olie
  • 30 g boter
  • 50 g geraspte gruyère
  • 300 g bloem
  • 4 dikke preien
  • 150 g boter
  • Zout
  • Peper
  • ½ glas water

Instructies

  • Meng de bloem, boter in stukjes, zout en water en kneed tot een deeg.
  • Rol het deeg tweemaal uit en laat 30 minuten rusten.
  • Bekleed een taartvorm met het deeg en prik de bodem in met een vork.
  • Bak de bodem 20 minuten voor in de oven en laat afkoelen.
  • Was de preien, snijd het groen eraf en blancheer het witte deel 10 minuten in gezouten kokend water.
  • Laat de prei uitlekken en snijd in schijfjes.
  • Verwarm de boter met de olie in een pan en bak de prei zachtjes.
  • Haal de prei uit de pan en voeg een lepel bloem toe aan de boter.
  • Giet de melk erbij en breng al roerend aan de kook.
  • Haal van het vuur en meng de room, eidooier en peper erdoor.
  • Giet de helft van de saus over de taartbodem.
  • Verdeel de prei erover en bedek met de rest van de saus en geraspte kaas.
  • Bak 15 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Côtes de Provence.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 9g | Vet: 24g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Gehaktballetjes met Oesterzwammen en Wijnsaus

Gehaktballetjes met Oesterzwammen en Wijnsaus

Smaakvolle gehaktballetjes gecombineerd met oesterzwammen in een romige wijnsaus. Een perfect bijgerecht voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 125 g oesterzwammen in stukjes gesneden
  • dl witte wijn
  • 250 g gehakt rundvlees of gemengd
  • ½ zakje kruidenmix gehakt paprika
  • 3 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels boter

Instructies

  • Pel en snijd het sjalotje fijn.
  • Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier en snijd ze in stukjes.
  • Breng de witte wijn in een steelpan aan de kook, voeg de oesterzwammen toe en laat ze 2 minuten zachtjes koken.
  • Giet de oesterzwammen af in een zeef en bewaar het uitlekvocht.
  • Meng in een kom het gehakt, sjalotje, de helft van de oesterzwammen, kruidenmix en 1 eetlepel slagroom.
  • Vorm 4 gehaktballetjes en laat ze afgedekt rusten in de koelkast.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes in ongeveer 20 minuten rondom bruin en gaar.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal.
  • Voeg aan het bakvet de rest van de oesterzwammen, het wijn-uitlekvocht en de resterende slagroom toe.
  • Roer de aanbaksels los en laat de saus kort inkoken.
  • Serveer de gehaktballetjes met de saus apart.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballetjes met geroosterde groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g

Gegratineerde Mosselen met Pijnboompitten en Anijssmaak

Gegratineerde Mosselen met Pijnboompitten en Anijssmaak

Geniet van deze gegratineerde mosselen met een heerlijke combinatie van knapperige pijnboompitten, anijssmaak en geurige kruiden. Perfect als verfijnd voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ovenschotel, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote lage ovenschaal of 4 eenpersoons schaaltjes
  • Grill (ovenfunctie)

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 1 zakje Silvo Kruidenmix Mosselen
  • 50 g pijnboompitten
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel pastis of anijslikeur
  • ¼ theelepel Silvo Dille
  • ¼ theelepel Silvo Rozemarijn

Instructies

  • Kook de mosselen volgens de aanwijzingen op het zakje Silvo Kruidenmix Mosselen.
  • Verwijder van elke mossel één schelpdeel en leg de mosselen met het vlees in de andere schelp.
  • Plaats de mosselen naast elkaar in een grote lage ovenschaal of in vier kleine eenpersoons schaaltjes.
  • Hak de pijnboompitten fijn.
  • Meng in een kom de olijfolie, pastis, dille, rozemarijn en gehakte pijnboompitten tot een kruidenmengsel.
  • Verdeel het kruidenmengsel gelijkmatig over de mosselen.
  • Verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand.
  • Plaats de schaal ongeveer 15 cm onder de grill en gratineer de mosselen gedurende 2-3 minuten, tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
  • Serveer direct met knapperig stokbrood.

Notities

Serveertip:
Serveer de gegratineerde mosselen met vers stokbrood en een frisse groene salade met een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio voor een perfecte harmonie van smaken.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Gegratineerde Bloemkool met Kaas en Tomatensaus

Gegratineerde Bloemkool met Kaas en Tomatensaus

Een heerlijk bijgerecht van zachtgekookte bloemkool, omhuld met romige kaas en frisse tomatensaus, perfect gegratineerd onder de grill.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool ca. 500 g
  • ½ theelepel zout
  • 6 pitloze groene olijven
  • 1 theelepel Silvo Italiaanse Kruiden
  • 1 dl gezeefde tomaten
  • 75 g oude geraspte kaas
  • 125 ml zure room
  • Klontje boter

Instructies

  • Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes.
  • Kook de bloemkoolroosjes in een pan met weinig water en zout gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Verwarm de grill van de oven op de hoogste stand.
  • Snijd de olijven in stukjes en meng ze met de Italiaanse kruiden en gezeefde tomaten.
  • Meng de geraspte kaas met de zure room in een aparte kom.
  • Vet een kleine ovenschaal in met een klontje boter.
  • Leg de bloemkoolroosjes in de ovenschaal en verdeel de tomatensaus gelijkmatig erover.
  • Strijk het kaas-roommengsel over de tomatensaus.
  • Plaats de schaal ongeveer 10 cm onder de grill en gratineer de bloemkool gedurende 4-5 minuten, tot de bovenkant goudbruin en bubbelt.
  • Serveer direct als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gegratineerde bloemkool met een knapperig stokbrood of als bijgerecht bij een gegrilde kipfilet of vegetarische burger.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij dit romige bloemkoolgerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1g | Sugar: 5g