Romige Borstplaat met Smaakvariaties
Zelfgemaakte romige borstplaat met diverse smaakopties, een klassieke traktatie voor Sinterklaas.
Bereidingstijd55 minuten min
Totale tijd55 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaat of plank
borstplaatvormen
- 25 gram roomboter
- 4 eetlepels slagroom
- 200 gram suiker
- Enkele druppels essence naar smaak
Leg bakpapier op een bakplaat of plank.
Maak borstplaatvormen nat en leg ze op het bakpapier.
Bekleed een kleine taartvorm met aluminiumfolie voor wilde borstplaat.
Breng suiker, room en boter al roerend aan de kook op laag vuur.
Laat de suiker smelten en het mengsel 5 minuten zachtjes doorkoken.
Test de dikte door de gesmolten suiker van de lepel te laten lopen.
Haal de pan van het vuur als de laatste druppel als draad aan de lepel hangt.
Roer eventueel essence door het mengsel.
Roer de suikersiroop krachtig door tot het mengsel afkoelt en krast.
Schenk het mengsel direct in de vormen.
Druk de vormen tegen de bakplaat om lekken te voorkomen.
Laat de borstplaat afkoelen en hard worden.
Schuif de vormen na 15 minuten voorzichtig over het bakpapier.
Draai de vormen om en laat de andere kant drogen.
Verwijder de vormen en leg de borstplaat op een schaal.
Snijd wilde borstplaat in stukken met een nat mes.
Serveertip:
Serveer de borstplaat als traditioneel Sinterklaas snoepgoed.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez sherry, past goed bij de borstplaat.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 21
Romige Warme Chocolademelk met Pure Smaak
Deze romige, echte warme chocolademelk wordt gemaakt met pure chocolade en melk voor een volle, rijke smaak. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Staafmixer of garde
maatbeker
Hittebestendige bekers
- 200 g chocolade in kleine stukjes
- 750 ml melk
Schenk de melk in een pan en voeg de chocolade toe.
Zet de pan op laag vuur en laat de chocolade al roerend smelten.
Verwarm de chocolademelk tot net onder het kookpunt, maar laat het niet koken.
Klop met een staafmixer of garde de chocolademelk schuimig.
Schenk de warme chocolademelk in bekers en serveer direct.
Serveertip:
Voeg een snufje speculaaskruiden, kaneel of grof gemalen zwarte peper toe voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies, maar heerlijk met een scheutje rum of Baileys voor een volwassen variant.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 21
Romige Kippenmousse met Balsamico-Aspic
Een verfijnde mousse van kip, perfect gecombineerd met een frisse balsamico-aspic. Ideaal als feestelijk voorgerecht of luxe borrelhapje!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 gram kipfilet
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 10 blaadjes witte gelatine
- 1 liter kippenbouillon van tabletten
- 75 ml slagroom
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel honing
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Controleer de kipfilet op botjes en ongerechtigheden.
Vet een schaal dun in met zonnebloemolie.
Week de gelatineblaadjes in een kom met water.
Breng 500 ml kippenbouillon aan de kook in een pan.
Pocheer de kipfilet in de bouillon gedurende 25 minuten tot deze gaar is.
Laat de kipfilet iets afkoelen en snijd in blokjes.
Pureer de kip in een keukenmachine en voeg tijdens het pureren de slagroom toe tot een smeuïg geheel ontstaat.
Breng de mousse op smaak met zout en peper.
Verdeel de mousse over vier kleine bakjes en dek af met folie.
Laat de mousse 1 uur opstijven in de koelkast.
Breng de overige 500 ml kippenbouillon in een sauspan aan de kook.
Voeg de balsamicoazijn en honing toe en roer goed door.
Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit.
Breng een bodempje water in een steelpan aan de kook en los hierin al roerend de gelatine op.
Voeg de opgeloste gelatine toe aan de kippenbouillon en laat een minuut zachtjes doorkoken.
Giet de bouillon in de ingevette schaal en laat afkoelen tot aspic.
Snijd de gestolde aspic in kleine blokjes of figuren.
Plaats de bakjes mousse op het bord en schep de aspic eromheen.
Serveer met warm stokbrood en boter of toast.
Serveertip:
Lekker met stokbrood, toast en een frisse salade met rucola en walnoten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 21g | Zout: 1.3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 21
Vegetarische Biryani met Saffraan en Groenten
Een geurige en kleurrijke vegetarische biryani, perfect voor een vullend diner. Gecombineerd met saffraan, groenten en een rijke kruidenmix, is dit gerecht een feest voor de zintuigen.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g rijst bij voorkeur basmati
- 100 g sperzieboontjes
- 1 paprika fijngesneden
- 2 tomaten zonder zaad en fijngesneden
- 100 g doperwtjes diepvries
- 1 ui in halve manen
- ½ tl gember geraspt
- 2 tenen knoflook fijngeperst
- ½ rode peper gehakt
- 6 kardemompeulen
- ½ kaneelstokje
- 2 laurierbladeren
- 1 el komijnzaad
- 10 g saffraan 1/10 g
- Sap van ½ citroen
Garnering:
- Korianderblad
- Rozijnen
- Cashewnoten
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking of kook ze 8 minuten in ruim water, giet af en laat nog 10 minuten stomen.
Breng het citroensap met voldoende water om de bodem van een steelpan te bedekken aan de kook.
Haal van het vuur en laat de saffraan er een kwartier in weken.
Roer het saffraanaftreksel door de gare rijst.
Verhit olie in een pan en voeg het komijnzaad, laurierblad, kaneelstokje en kardemompeulen toe.
Fruit de kruiden kort aan.
Voeg de ui toe en bak deze tot ze glazig is.
Voeg de gember, knoflook en rode peper toe en bak dit mengsel een paar minuten.
Doe de sperzieboontjes, paprika en tomaat in de pan en roer goed om.
Dek de pan af en laat de groenten zachtjes gaar stoven.
Voeg de doperwtjes de laatste vijf minuten toe.
Schep de helft van de rijst in een ingevette ovenschaal.
Voeg de groenten eroverheen en dek af met de resterende rijst.
Garneer met korianderblad, rozijntjes en cashewnoten en zet de biryani 30 minuten in een oven van 200 graden Celsius.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een yoghurtsaus om het gerecht compleet te maken.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 21
Afbreekbaar paasbrood met rozijnen en amandelspijs
Dit feestelijke afbreekpaasbrood met rozijnen en een verrassing van amandelspijs is luchtig, zacht en perfect om samen van te genieten tijdens Pasen.
Voorbereidingstijd35 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 16
Calories: 262kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 citroen
- 1 ei
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels maanzaad
- 25 g boter
- 250 g rozijnen
- 250 ml melk
- 150 g amandelspijs
- 500 g witbroodmix
- 1 zakje vanillesuiker
Spoel de rozijnen in een zeef onder koud water, laat uitlekken en dep droog.
Meng de rozijnen in een schaal met de bloem.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Doe de broodmix in een kom en meng met de citroenrasp en vanillesuiker.
Smelt de boter in een steelpan.
Klop het ei los met een vork en meng met de melk en gesmolten boter.
Voeg dit toe aan de broodmix en kneed met mixer of keukenmachine tot een soepel deeg.
Kneed de rozijnen met de hand door het deeg.
Dek af met plasticfolie en laat 10 minuten rijzen op een warme plek.
Verdeel het deeg in 16 porties en rol tot bolletjes.
Vorm 16 bolletjes van de amandelspijs.
Druk met je duim een gat in elk deegbolletje, stop er een spijsbolletje in en vouw dicht.
Vorm een bloem in een taartvorm (24 cm): 1 bol in het midden, 5 eromheen, 10 aan de buitenrand.
Laat 30 minuten rijzen onder een theedoek.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrooi het gerezen brood met maanzaad.
Bak 25 minuten in het midden van de oven goudbruin.
Keer om met een bord of taartschaal en laat afkoelen op een rooster.
Serveer het brood zodat iedereen zelf een bolletje kan afbreken.
Serveertip:
Serveer dit afbreekpaasbrood met een likje boter of een beetje jam voor een feestelijk Paasontbijt of -brunch.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Muscat of Sauternes voor een perfecte balans met het spijs.
Calories: 262kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.4g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 21
Salade met Geitenkaas, Haverkorn Croutons en Appelstroopdressing
Een frisse salade met romige geitenkaas, knapperige haverkorn croutons en een lichtzoete appelstroopdressing. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 zak sla naar keuze
- 1 geitenkaas bijv. zachte geitenkaas
- 2 sneetjes haverkorn brood
- 1 handje cherrytomaten gehalveerd
- ¼ komkommer in kleine stukjes
- 1 handje radijs in dunne plakjes
Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de sla in een kom en voeg de gesneden tomaten, komkommer en radijs toe.
Scheur of snijd het haverkorn brood in kleine stukjes en voeg dit toe aan de salade.
Plaats de geitenkaas op een ovenbestendig bordje en verwarm deze ongeveer 5 minuten in de oven tot hij zacht wordt.
Maak ondertussen de dressing door de appelstroop, azijn, olijfolie, peper en zout in een kommetje te mengen.
Giet het mengsel in een steelpan en verwarm het kort totdat de appelstroop vloeibaarder wordt.
Giet de dressing in een schaaltje en serveer deze apart of direct over de salade.
Haal de geitenkaas uit de oven en leg deze bovenop de salade.
Serveer direct en geniet van deze heerlijke, eenvoudige salade!
Serveertip:
Lekker met een handje walnoten of een scheutje honing voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Chenin Blanc past perfect bij de romige geitenkaas en de zoete dressing.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.1g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 21
Pittige Paprika-Rozijnensaus
Een smaakvolle saus met zoete rozijnen, pittige chilipoeder en zachte paprika, perfect als smaakmaker bij stamppot of gegrild vlees.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui gesnipperd
- 1 paprika fijngehakt
- 1 el olijfolie
- 2 tl chilipoeder
- 1 dl tomatensap
- 2 el rozijnen
- Snufje zout
- Snufje peper
Pel en snipper de ui.
Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie in een steelpan en fruit de ui en paprika kort aan.
Voeg het chilipoeder toe en bak dit kort mee om de smaken vrij te laten komen.
Giet het tomatensap erbij en laat de saus ± 10 minuten zachtjes sudderen.
Was de rozijnen en voeg ze toe aan de saus.
Laat nog ± 5 minuten op laag vuur verder sudderen.
Breng op smaak met zout en peper en giet de saus in een sauskom.
Serveer apart bij een stamppot of een ander hartig gerecht.
Serveertip:
Deze saus past uitstekend bij een stamppot, gegrild vlees of als dip bij geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Merlot past goed bij de zoet-pittige smaak van deze saus.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 21
Veldslastamppot met Knapperige Spekjes en Gegrilde Gelderse Worst
Een heerlijke stamppot van romige aardappelpuree met frisse veldsla, knapperige spekjes en gegrilde Gelderse worst. Perfect voor een snelle, smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappelen geschild en in blokjes
- 50 g magere spekblokjes
- 200 g gekookte Gelderse worst in plakken van 1 cm dik
- 6 kerstomaten gehalveerd
- 100 g veldsla gewassen
- 1 dl melk
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 15 minuten gaar.
Verwarm een grillpan of de oven op grillstand voor.
Bak de spekblokjes in een steelpan zachtjes knapperig en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Rooster de plakjes Gelderse worst in de grillpan of onder de grill tot ze mooi bruin en licht krokant zijn.
Halveer de kerstomaten en verwijder de worteltjes van de veldsla.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Roer zoveel melk en het spekvet door de puree tot een smeuïge consistentie ontstaat.
Schep de veldsla, kerstomaten en spekjes door de puree en warm de stamppot nog even door op laag vuur.
Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over twee diepe borden en leg de plakjes gegrilde worst erop.
Serveertip:
Lekker met een grove mosterd of een frisse komkommersalade als bijgerecht.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een soepele Merlot past goed bij de hartige smaken van de spekjes en worst.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 21
Tomaten-Basilicumstamppot met Romige Sjalottensaus
Een frisse en kruidige stamppot met tomaten en basilicum, geserveerd met een romige sjalottensaus voor extra diepgang in smaak.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1¼ kg aardappelen geschild en in stukken
- 50 g boter
- 750 g tomaten in blokjes
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- ½ pakje basilicum diepvries of vers
- 5 kerstomaten in vieren
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Voor de sjalottensaus:
- 30 g boter
- 6 sjalotten fijn gesnipperd
- ½ eetlepel wijnazijn
- 1½ dl kruidenbouillon van een tablet
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de tomaten met de Italiaanse kruiden 2 minuten al omscheppend.
Verhit 30 g boter in een steelpan en fruit de sjalotten zachtjes glazig.
Voeg de wijnazijn en kruidenbouillon toe, breng aan de kook en laat 3 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout en peper.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de gebakken tomaten, basilicum en 25 g boter.
Schep voorzichtig de kerstomaatjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de stamppot met de warme sjalottensaus.
Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse tomatensmaak en romige saus.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 21
Witlofstamppot met Ananas en Pittige Kerriesaus
Een verrassende stamppot met witlof, ananas en rozijnen, geserveerd met een romige en pittige kerriesaus. Een smaakvolle twist op een klassiek gerecht!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 530kcal
Author: Cor Klaar
Voor de stamppot:
- 1½ kg aardappelen in blokjes
- 1 groene peper in dunne reepjes
- 50 g boter
- 1 dl melk
- 4 struikjes witlof in reepjes
- 4 el ananasstukjes uit blik, uitgelekt
- 2 el blanke rozijnen geweekt en uitgelekt
- Snufje zout
- Snufje peper
Voor de kerriesaus:
- 45 g boter
- 40 g bloem
- 1 el kerriepoeder
- 3 dl kippenbouillon van tablet
- Tabasco of chilisaus naar smaak
Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
Blancheer de reepjes groene peper 1 minuut in kokend water en laat ze uitlekken.
Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem en het kerriepoeder toe en laat 2 minuten garen.
Voeg de bouillon toe en breng al roerend aan de kook.
Roer de saus glad en laat nog 2-3 minuten zachtjes koken.
Breng de saus pittig op smaak met tabasco of chilisaus.
Stamp de aardappelen met de boter en melk fijn tot een puree.
Schep de witlof, ananas, rozijnen en reepjes peper door de puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot met de kerriesaus.
Serveertip:
Garneer met verse koriander of peterselie voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de zoete en pittige smaken van dit gerecht.
Calories: 530kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 9g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 21