Maak het deeg volgens de instructies op het pak broodmix en laat het 15 minuten rijzen, afgedekt met plasticfolie.
Kneed het deeg opnieuw en laat het nog eens 15 minuten rijzen.
Verhit 2 eetlepels olie in een pan en fruit de ui en prei 3 minuten.
Voeg het gehakt toe en bak het rul.
Pers de knoflook erboven uit.
Roer 2 eetlepels bloem, tabasco, laospoeder, ketoembar, ketjap en zout door het mengsel en bak nog 2 minuten.
Laat afkoelen.
Verdeel het deeg in 12 porties, maak bolletjes en laat ze 15 minuten rijzen.
Rol elk bolletje uit tot een cirkel van 10 cm.
Schep 1 eetlepel gehaktvulling in het midden, bevochtig de randen met water en vouw het deeg om de vulling.
Vorm bolletjes met de naad naar beneden.
Laat de bolletjes nogmaals 15 minuten rijzen.
Stoom de broodjes in een ingevette stoompan in 15 minuten gaar.
Saus:
Meng in een pan water, tomatenketchup, tabasco, citroensap, suiker, ketjap en gemberpoeder.
Breng aan de kook.
Meng maïzena met 1 eetlepel water tot een gladde massa en voeg toe aan de saus.
Laat de saus binden.
Serveertip:
Serveer de gestoomde broodjes warm met de pittige saus.
Notities
Als de broodjes koud zijn geworden, kun je ze in ongeveer 2 minuten opnieuw stomen of in de magnetron opwarmen.Wijnadvies:Combineer met een licht zoete witte wijn zoals Riesling of serveer met thee.
Een heerlijke Indische snack gemaakt van Ketan rijst en gevuld met gekruide kip. Ketan rijst is een speciaal soort (kleef)rijst en de enige geschikte rijst. Omdat het best een tijdrovend klusje is maak ik zelf meestal meteen een heleboel en vries porties in. Maar op het moment dat bekend is dat ik Lempers ga maken kan ik meteen een berg extra gaan rollen want iedereen wil een portie hahaha, zo lekker is het gewoon. Het rollen vereist enige handvaardigheid, daarom heb ik een filmpje gemaakt en toegevoegd aan het artikel.
1KGKetan rijst - verkrijgbaar bij elke Toko Verdeel de rijst in 2 kommen van een pond rijst per kom. Was de rijst 2 keer goed in koud water. Zet de rijst in de kom onder een ruime hoeveelheid water in de week. LAAT HET EEN NACHT WEKEN!
2blikken Santen Cream van Aroy-D. de cream, die is dikker en romiger ander merk mag maar daar ben ik niet bekend mee.
3tenenknoflookgrote "Solo" tenen of 5 à 6 gewone teentjes
2cmGember
2cmLaos
1Lombokrode peper
4Kemiri noten
2tlKoenjitGemalen geelwortel, ook wel Turmeric of Kurkuma genoemd
2tlKetoembarGemalen koriander
1tlDjintengemalen Komijn
2eetlepel(s)Gula DjawaPalmsuiker
1blokjesKipbouillon opgelost in 150 ML kokend water
2eetlepel(s)Aromat
1stengel Sereh
3BlaadjesDaun Djeroek Poeroet
2BlaadjesDaun Salameen soort Indische Laurier
Instructies
Begin met het maken van de vulling.
Zet een pan op met ruim water en een bouillonblokje, wanneer het water kookt voeg je de kipfilets toe en laat deze ongeveer 10 minuten koken.
Snijd alle ingrediënten tussen de stippellijn grof en pureer deze in een vijzel of met de staafmixer. Voeg er de Koenjit, Ketoembar, Aromat aan toe.
Zet de puree even aan de kant. Snijd alle kip héél erg fijn. Echt gesnipperd, dit kan ook in de keukenmachine.
OP DIT MOMENT KAN JE DE RIJST OOK ALVAST BEGINNEN TE STOMEN (zie instructies verderop in het artikel)
Verhit wat olie in een wok en fruit de puree aan.
Kneus de Sereh en leg er een knoop in, zo komen er geen draadjes in je vlees.
Voeg de Sereh, Daun Djeroek Poeroet en Daun Salam toe.
Voeg na een paar minuten fruiten de kip toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg de bouillon opgelost in kokend water toe en de Gula Djawa.
Laat alles even pruttelen.
Proef, proef, proef.
Maak op smaak met zout, suiker, bouillon blokje...wat jij wilt.
Het vlees moet krachtig van smaak zijn want het wordt gerold in rijst dus de smaak wordt daarna weer 'verdeeld'.
Als het op smaak is doe je alles in een grote kom en zet opzij.
DE RIJST:
In een stoompan (dus NIET een elektrische rijstkoker) voldoende water aan de kook brengen.
Stoom de rijst per 500 gram, of als je echt een grote pan hebt kan het misschien wel een kilo in 1 keer, ik heb hier geen ervaring mee.
Stoom het (voor 1 pond) in 38 minuten gaar.
Hou het niveau van het water in de gaten, voeg eventueel wat uit de waterkoker toe als het droog dreigt te koken.
In een andere grote pan verwarm je de Santen.
Splijt de Sereh doormidden, leg er een knoop in en doe deze samen met 3 blaadjes Daun Djeroek Poeroet en een snufje zout in de Santen.
Laat alles zachtjes trekken tot de rijst gaar is.
Haal de Sereh en de Daun Djeroek Poeroet uit de Santen zodra de rijst gaar is.
Voeg dan de rijst toe aan de pan met Santen en roer dit alles heel erg goed door elkaar.
Laat het met de deksel op de pan staan tot het iets afgekoeld is, warm genoeg om te rollen maar niet heet aan je handen.
Was de pan van de rijst af en zet de tweede batch rijst op.
TIP: Zet een kookwekker voor de stoomtijd van de rijst op 38 minuten.
LEMPERS ROLLEN:
Leg de rol 3 in 1 huishoudfolie voor je neer en rol deze uit. Leg het malletje onder de folie.
Leg een schep ketanrijst op de folie in het midden van de mal.
Leg het boterhamzakje op de rijst en druk zo het malletje vol en dan met een zijwaartse beweging strijk je het malletje vol en de overtollige rijst naar de zijkant.
De overtollige rijst doe je terug in de pan.
Verwijder de mal, vorm het plakje rijst nog een beetje meer tot een brede, smalle plak rijst.
Verdeel er 2 a 3 theelepels vulling op en met de zijkant van je hand onder de folie rol je vervolgens de plak rijst op zodat de vulling binnenin zit.
Druk het geheel goed aan, schuif de Lemper naar het begin van de folie en rol het een paar keer in de folie.
Knip de folie af, draai de zijkanten tegelijkertijd dicht en druk gaandeweg de Lemper steeds meer naar het midden van de folie en pers en knijp het zo tot een compacte rol.
Bekijk het filmpje voor een gedetailleerde uitleg.
Zodra de Lempers zijn afgekoeld leg je ze in de vriezer.
Als je ze gaat eten kun je ze rechtsreeks uit de vriezer in de magnetron opwarmen.
LET OP: Laat de folie erom zitten als je ze opwarmt! 90 seconden in de magnetron is voldoende. Test eerst even door met 60 seconden te beginnen want ik ken het vermogen van je magnetron natuurlijk niet.
Als ze warm zijn knip je aan 1 kant de folie af en dan glijdt de Lemper zo uit de folie.
Eet met wat Sweet Chili Saus of wat Sambal.
Notities
Plan genoeg tijd in, dit doe je niet even tussendoor.
Bereid de rijst de dag voordat je gaat beginnen voor door het te wassen en in een grote pan water te weken.
Lempers maken vereist enige oefening, bekijk het filmpje, lees de instructies. Er zijn diverse methodes, welke jij het makkelijkst vindt is voor jou de beste.
Het mooiste is wanneer ze allemaal dezelfde afmeting hebben (een dunne kroket ongeveer), maar het boeit echt niet wanneer er wat verschillen in zitten.
Stoom het met een pond rijst per keer. Dit is de perfecte hoeveelheid om de lempers te draaien terwijl de rijst nog warm (en dus soepel) is.
De vulling kan uit kip of gehakt bestaan, dit recept is voor kip...Ajam.
4elParmezaanse kaas - of kies voor oude kaas 30+30 gram
Peper naar smaak
240grammagere yoghurt
Voor de groentesalade
280gramzilvervliesrijst
400gramchiogga bietjesof neem rode bietjes
350grambroccoli
80gramrucola
4eetlepel(s)olijfolie
4eetlepel(s)appel azijn
een snuf peper en zout
Instructies
Laat de kabeljauwfilets op kamertemperatuur komen voordat je begint met koken.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Breng een pan met water aan de kook voor de rijst.
Toast het brood 5 minuten in de voorverwarmde oven.
Halveer de 2 kabeljauwfilets zodat je 4 filets hebt.
Pel de pistachenootjes en hak ze tot fijne stukjes
Verkruimel de toast en meng met de gehakte pistachenootjes en kaas.
Breng het mengsel op smaak met een snuf peper.
Schep de yoghurt in een kom.
Haal de filets eerst door de yoghurt (schud het teveel aan yoghurt eraf) en wentel de filets door het pistachekruim.
De filets moeten rondom bedekt zijn.
Leg de filets op de ovenplaat en bak in 15 minuten gaar in de oven.
Bereid de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de bietjes in kleine partjes en de broccoli in kleine roosjes.
Stoom de bietjes en broccoli in 6 tot 8 minuten beetgaar*.
Giet de rijst af en meng in een grote kom de rijst samen met de gestoomde groenten en rucola.
Breng de salade op smaak met olijfolie, appelazijn en een snuf peper.
Verdeel de groentesalade over twee diepe borden en leg daarop de kabeljauwfilets met het heerlijke korstje van pistache.
Notities
* Heb je geen stoompan. Breng dan een laag water aan de kook in een grote pan. Hang de groenten in de pan in een vergiet. Doe de deksel erop en tadaaa! Je hebt een stoompan.
Zet uw stoompan op met water en daarop de binnenpan met gaatjes (toch wel aangeschaft toch? ).
Neem een schone theedoek en doe die in de binnenpan, de hoeken over de pan naar buiten vouwen.
Doe hierin (over de theedoek) bakpapier en vouw deze dusdanig dat hierin beslag gedeponeerd kan worden, komvormig dus.
Zorg dat het water kookt, en verwarm de theedoek en papier voor (het bakpapier wordt door de hitte zachter dus beter te buigen).
Maak van de suiker, eieren, melk en bakmeel een goed dik beslag (moet aan de garde hangen) en sla deze luchtig zodat de suiker goed opgelost is.
Leng eventeel aan met wat melk als het beslag te dik is, toch moet het beslag zwaar zijn!
Stort ¾ van het beslag in het bakpapier en meng cacao (naar smaak en kleur) met de rest van het beslag.
Stort het chocolade beslag precies midden in het lichtgele beslag.
Bedek het beslag (of sluit de pan) met het deksel en vouw de vier theedoekpunten over de deksel heen, (let wel op dat deze bij het opwarmen niet vlam vatten, dus voorzichtig met het vuur).
Nu moet het beslag 45 minuten stomen, let hierbij dan er voldoende water in de pan blijft en deze niet droogkookt. Tijdens het stomen de deksel gesloten houden!
Waarom het chocolade beslag in het midden moet heeft een reden, dit beslag is iets zwaarder dan het gele beslag en zal tijdens het koken naar beneden ‘zinken’.
Terwijl dit gebeurd wordt de onderkant alweer verhit door het stoom en stroomt de chocolade beslag via de buitenkant weer naar boven.
Het resultaat is een prachtige krul van donker beslag als men de roti aansnijdt!
Dit is een basis recept waarbij andere mogelijkheden mogelijk zijn.
De Indische keuken is vooral ontstaan door experimenten dus wat let u!
U kunt de melk vervangen door Spa Rood of vanille suiker toepassen.
Ook zijn roti’s bekend met klapper.
Ook populair zijn de (natuurlijke) kleurstoffen in Indonesië vooral bruin, rood en groen wordt op grote schaal bij allerlei zoetigheden en gebak toegepast.