Warning: Invalid Jetpack option name: edit_links_calypso_redirect in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/jetpack-social/jetpack_vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-options.php on line 233
stoompan – Receptenplein.nl

Taugé courgetteschotel

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • stoompan of hoge pan met vergiet en deksel

Ingrediënten

  • 1 kleine courgette ca. 200 g,
  • ½ theelepel zout
  • 125 g taugé
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel citroensap

Instructies

  • Courgette wassen en in plakken van ca. 1/2 cm dik snijden.
  • Plakken in vieren snijden.
  • Pan voor 1/3 deel vullen met water en aan de kook brengen.
  • Courgette in mandje (of vergiet) doen en bestrooien met zout.
  • Courgette afgedekt ca. 5 à 8 minuten stomen.
  • Taugé toevoegen en geheel afgedekt nog ca. 5 minuten stomen.
  • Intussen in droge koekenpan pijnboompitten in ca. 2 minuten lichtbruin roosteren. In kommetje sojasaus, olie en citroensap tot sausje roeren.
  • Groenten overdoen in schaal.
  • Sausje erdoor scheppen.
  • Bestrooien met pijnboompitten.
  • Direct serveren.

Chinese stoombroodjes met gehakt

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: China
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • stoompan

Ingrediënten

  • 200 gram varkensgehakt
  • snufje zout
  • ¼ pakje witbroodmix
  • snufje peper
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel suiker
  • 1 eetlepel selderij verse, fijngehakt
  • ½ eetlepel citroensap
  • 2 theelepel olie
  • ½ ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete

Instructies

  • Bereid de witbroodmix met suiker volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking tot een deeg en laat dit rijzen.
  • Verhit ondertussen olie in een wok en fruit hierin de ui, knoflook en gember ca. 3 minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
  • Schep de selderij, ketjap, citroensap, zout en peper door de vulling en laat deze afkoelen.
  • Rol 4 balletjes van het gerezen deeg en druk deze plat.
  • Leg wat vulling midden op het deeg en vouw het deeg om de vulling heen tot een dichte bal.
  • Maak op deze wijze ook de andere gevulde deegballen.
  • Leg de deegballen op bakpapier en laat deze afgedekt met een theedoek ca. 30 minuten rijzen.
  • Leg de deegballen met bakpapier in een stoompan en laat de broodjes in ca. 25 minuten gaar stomen.

Notities

Lekker met chilisaus.

Gegrilde Varkenskoteletten met Frisse Flageolets en Sperzieboontjes

Een heerlijk zomers gerecht met gegrilde varkenskoteletten, frisse flageolets en knapperige sperzieboontjes. Perfect voor een uitgebreide maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 6 personen
calorieën: 550kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • Aardewerken slabak
  • Grillplaat
  • kookpan
  • stoompan
  • mes

Ingrediënten

  • 6 varkenskoteletten
  • 2 teentjes knoflook gepeld en fijngehakt
  • 1 kopje olijfolie
  • 1 eetlepel zoete donkere ketjap
  • 300 gram gedroogde flageolets
  • 300 gram jonge sperzieboontjes
  • 2 rode uien dun gesneden in ringen
  • 1 vers laurierblad
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • Naar smaak versgemalen peper
  • Naar smaak zout

Instructies

  • Bereid een marinade van een kopje olijfolie, de fijngehakte knoflook en een royale eetlepel donkere ketjap.
  • Marineer de koteletten en laat ze 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Kook de flageolets volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar, voeg een laurierblad toe voor extra smaak.
  • Stoom de sperzieboontjes tot ze beetgaar zijn en hun groene kleur behouden.
  • Giet de groenten af en zet apart.
  • Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een pan en bak de uienringen kort tot de randjes bruin worden.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Doe de warme uiensaus in een aardewerken slabak en voeg een eetlepel rode wijnazijn, versgemalen peper en zout toe.
  • Voeg de gekookte flageolets en gestoomde sperzieboontjes toe aan de uiensaus en roer voorzichtig om.
  • Verhit de grillplaat en bak de gemarineerde varkenskoteletten op hoog vuur, ongeveer 5 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin en gaar zijn.
  • Serveer de gegrilde varkenskoteletten met de frisse flageolets en sperzieboontjes.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Merlot of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Lemper Ajam

Een heerlijke Indische snack gemaakt van Ketan rijst en gevuld met gekruide kip. Ketan rijst is een speciaal soort (kleef)rijst en de enige geschikte rijst. Omdat het best een tijdrovend klusje is maak ik zelf meestal meteen een heleboel en vries porties in. Maar op het moment dat bekend is dat ik Lempers ga maken kan ik meteen een berg extra gaan rollen want iedereen wil een portie hahaha, zo lekker is het gewoon. Het rollen vereist enige handvaardigheid, daarom heb ik een filmpje gemaakt en toegevoegd aan het artikel.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Snack
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 40 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 KG Ketan rijst - verkrijgbaar bij elke Toko Verdeel de rijst in 2 kommen van een pond rijst per kom. Was de rijst 2 keer goed in koud water. Zet de rijst in de kom onder een ruime hoeveelheid water in de week. LAAT HET EEN NACHT WEKEN!
  • 2 blikken Santen Cream van Aroy-D. de cream, die is dikker en romiger ander merk mag maar daar ben ik niet bekend mee.
  • 1 stengel Sereh Citroengras
  • 6 blaadjes Daun Djeroek Poeroet Limoenbladeren
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 4 Kipfilets
  • 1 blok kippenbouillon
  • water Ruime pan kokend
  • 2 Uien
  • 3 tenen knoflook grote "Solo" tenen of 5 à 6 gewone teentjes
  • 2 cm Gember
  • 2 cm Laos
  • 1 Lombok rode peper
  • 4 Kemiri noten
  • 2 tl Koenjit Gemalen geelwortel, ook wel Turmeric of Kurkuma genoemd
  • 2 tl Ketoembar Gemalen koriander
  • 1 tl Djinten gemalen Komijn
  • 2 eetlepel(s) Gula Djawa Palmsuiker
  • 1 blokjes Kipbouillon opgelost in 150 ML kokend water
  • 2 eetlepel(s) Aromat
  • 1 stengel Sereh
  • 3 Blaadjes Daun Djeroek Poeroet
  • 2 Blaadjes Daun Salam een soort Indische Laurier

Instructies

  • Begin met het maken van de vulling.
  • Zet een pan op met ruim water en een bouillonblokje, wanneer het water kookt voeg je de kipfilets toe en laat deze ongeveer 10 minuten koken.
  • Snijd alle ingrediënten tussen de stippellijn grof en pureer deze in een vijzel of met de staafmixer. Voeg er de Koenjit, Ketoembar, Aromat aan toe.
  • Zet de puree even aan de kant. Snijd alle kip héél erg fijn. Echt gesnipperd, dit kan ook in de keukenmachine.
  • OP DIT MOMENT KAN JE DE RIJST OOK ALVAST BEGINNEN TE STOMEN (zie instructies verderop in het artikel)
  • Verhit wat olie in een wok en fruit de puree aan.
  • Kneus de Sereh en leg er een knoop in, zo komen er geen draadjes in je vlees.
  • Voeg de Sereh, Daun Djeroek Poeroet en Daun Salam toe.
  • Voeg na een paar minuten fruiten de kip toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg de bouillon opgelost in kokend water toe en de Gula Djawa.
  • Laat alles even pruttelen.
  • Proef, proef, proef.
  • Maak op smaak met zout, suiker, bouillon blokje...wat jij wilt.
  • Het vlees moet krachtig van smaak zijn want het wordt gerold in rijst dus de smaak wordt daarna weer 'verdeeld'.
  • Als het op smaak is doe je alles in een grote kom en zet opzij.

DE RIJST:

  • In een stoompan (dus NIET een elektrische rijstkoker) voldoende water aan de kook brengen.
  • Stoom de rijst per 500 gram, of als je echt een grote pan hebt kan het misschien wel een kilo in 1 keer, ik heb hier geen ervaring mee.
  • Stoom het (voor 1 pond) in 38 minuten gaar.
  • Hou het niveau van het water in de gaten, voeg eventueel wat uit de waterkoker toe als het droog dreigt te koken.
  • In een andere grote pan verwarm je de Santen.
  • Splijt de Sereh doormidden, leg er een knoop in en doe deze samen met 3 blaadjes Daun Djeroek Poeroet en een snufje zout in de Santen.
  • Laat alles zachtjes trekken tot de rijst gaar is.
  • Haal de Sereh en de Daun Djeroek Poeroet uit de Santen zodra de rijst gaar is.
  • Voeg dan de rijst toe aan de pan met Santen en roer dit alles heel erg goed door elkaar.
  • Laat het met de deksel op de pan staan tot het iets afgekoeld is, warm genoeg om te rollen maar niet heet aan je handen.
  • Was de pan van de rijst af en zet de tweede batch rijst op.
  • TIP: Zet een kookwekker voor de stoomtijd van de rijst op 38 minuten.

LEMPERS ROLLEN:

  • Leg de rol 3 in 1 huishoudfolie voor je neer en rol deze uit. Leg het malletje onder de folie.
  • Leg een schep ketanrijst op de folie in het midden van de mal.
  • Leg het boterhamzakje op de rijst en druk zo het malletje vol en dan met een zijwaartse beweging strijk je het malletje vol en de overtollige rijst naar de zijkant.
  • De overtollige rijst doe je terug in de pan.
  • Verwijder de mal, vorm het plakje rijst nog een beetje meer tot een brede, smalle plak rijst.
  • Verdeel er 2 a 3 theelepels vulling op en met de zijkant van je hand onder de folie rol je vervolgens de plak rijst op zodat de vulling binnenin zit.
  • Druk het geheel goed aan, schuif de Lemper naar het begin van de folie en rol het een paar keer in de folie.
  • Knip de folie af, draai de zijkanten tegelijkertijd dicht en druk gaandeweg de Lemper steeds meer naar het midden van de folie en pers en knijp het zo tot een compacte rol.
  • Bekijk het filmpje voor een gedetailleerde uitleg.
  • Zodra de Lempers zijn afgekoeld leg je ze in de vriezer.
  • Als je ze gaat eten kun je ze rechtsreeks uit de vriezer in de magnetron opwarmen.
  • LET OP: Laat de folie erom zitten als je ze opwarmt! 90 seconden in de magnetron is voldoende. Test eerst even door met 60 seconden te beginnen want ik ken het vermogen van je magnetron natuurlijk niet.
  • Als ze warm zijn knip je aan 1 kant de folie af en dan glijdt de Lemper zo uit de folie.
  • Eet met wat Sweet Chili Saus of wat Sambal.

Notities

  • Plan genoeg tijd in, dit doe je niet even tussendoor.
  • Bereid de rijst de dag voordat je gaat beginnen voor door het te wassen en in een grote pan water te weken.
  • Lempers maken vereist enige oefening, bekijk het filmpje, lees de instructies. Er zijn diverse methodes, welke jij het makkelijkst vindt is voor jou de beste.
  • Het mooiste is wanneer ze allemaal dezelfde afmeting hebben (een dunne kroket ongeveer), maar het boeit echt niet wanneer er wat verschillen in zitten.
  • Stoom het met een pond rijst per keer. Dit is de perfecte hoeveelheid om de lempers te draaien terwijl de rijst nog warm (en dus soepel) is.
  • De vulling kan uit kip of gehakt bestaan, dit recept is voor kip...Ajam.
Lees meer: https://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/lemper-ajam/

Bebotok Ajam 2

kip in pakjes
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kippenborst stukken
  • blok santen
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 dl water

Kruiden:

  • 5 eetlepel(s) uien gesnipperde
  • 8 kemiries
  • 2 theelepel laos
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel kentjoer
  • 4 salamblaadjes

Instructies

  • Snijd het vlees van de botten, hak het fijn of draai het 1 maal door de vleesmolen.
  • Wrijf uien, kemiries, laos, ketoembar, kentjoer en wat zout tot een brij.
  • Fruit deze brij in de olie tot de uien geel zijn.
  • Voeg er het water aan toe en de santen en dan het kippengehakt.
  • Kook dit in tot het dik begint te worden, verdeel het over de stukken aluminiumfolie.
  • Leg in ieder pakjes salamblaadje, vouw de pakjes dicht en stoom ze ca. 20 min. in de stoompan.

Magnetron:

  • Verwarm de olie in een magnetronschaal van 1 liter 1 à 2 min. op 100%.
  • Schep het fijngewreven kruidenmengsel erdoor en verwarm alles onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
  • Voeg er het water, geraspte santen en de kip aan toe en verwarm alles onafgedekt in 5 à 6 min. op 70%.
  • Verdeel het kipmengsel over stukken bakpapier, maak de pakjes dicht en verwarm ze 10 à 12 min. op 70%.

Hakata mushi

Gestoomd varkensgehakt
Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Japan
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram Chinese kool 2 minuten geblancheerd
  • 3 eieren geklopte
  • 400 gram varkensgehakt
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 mespuntje zout

Voor de saus:

  • 6 dl dashi of kippenbouillon
  • 3 eetlepels sojasaus
  • ½ teen knoflook geperste
  • 1 eetlepel maïzena

Instructies

  • Bekleed de bodem van een beboterde cakevorm met 1/3 van de koolbladeren.
  • Vermeng 1/3 van het ei met het vlees, de bloem, de sojasaus en het zout.
  • Giet de helft van de rest van het ei over de koolbladeren en druk de helft van het vleesmengsel hierop.
  • Leg daarop weer 1/3 van de koolbladeren met een laag vlees.
  • Giet de rest van het ei over het vlees en bedek deze laag met de rest van de koolbladeren.
  • Druk het geheel goed aan en bedek de vorm met aluminiumfolie.
  • Breng in een grote stoompan met een goed sluitende deksel water aan de kook en stoom het vleesmengsel 50 minuten met het deksel stevig op de pan.
  • Vermeng 2 eetlepels dashi met de maïzena.
  • Breng de rest van de dashi aan de kook en voeg de sojasaus en de knoflook toe.
  • Roer er dan geleidelijk het maïzenapapje bij tot het mengsel dik wordt.
  • Leg een stuk vetvrij papier op de saus om velvorming tegen te gaan en laat de saus afkoelen.
  • Laat de Hakata mushi tot kamertemperatuur afkoelen en snijd hem vervolgens in vierkanten of plakken.
  • Serveer het gerecht met de dipsaus.

Kabeljauw met pistasch kruidenkorst

Recept categorieën: Vis
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • stoompan

Ingrediënten

  • Voor de kabeljauw
  • 1-2 sneetje volkorenbrood 40 gram
  • 500 gram kabeljauwfilet
  • 60 gram pistachenootjes
  • 4 el Parmezaanse kaas - of kies voor oude kaas 30+ 30 gram
  • Peper naar smaak
  • 240 gram magere yoghurt
  • Voor de groentesalade
  • 280 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram chiogga bietjes of neem rode bietjes
  • 350 gram broccoli
  • 80 gram rucola
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 4 eetlepel(s) appel azijn
  • een snuf peper en zout

Instructies

  • Laat de kabeljauwfilets op kamertemperatuur komen voordat je begint met koken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Breng een pan met water aan de kook voor de rijst.
  • Toast het brood 5 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Halveer de 2 kabeljauwfilets zodat je 4 filets hebt.
  • Pel de pistachenootjes en hak ze tot fijne stukjes
  • Verkruimel de toast en meng met de gehakte pistachenootjes en kaas.
  • Breng het mengsel op smaak met een snuf peper.
  • Schep de yoghurt in een kom.
  • Haal de filets eerst door de yoghurt (schud het teveel aan yoghurt eraf) en wentel de filets door het pistachekruim.
  • De filets moeten rondom bedekt zijn.
  • Leg de filets op de ovenplaat en bak in 15 minuten gaar in de oven.
  • Bereid de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de bietjes in kleine partjes en de broccoli in kleine roosjes.
  • Stoom de bietjes en broccoli in 6 tot 8 minuten beetgaar*.
  • Giet de rijst af en meng in een grote kom de rijst samen met de gestoomde groenten en rucola.
  • Breng de salade op smaak met olijfolie, appelazijn en een snuf peper.
  • Verdeel de groentesalade over twee diepe borden en leg daarop de kabeljauwfilets met het heerlijke korstje van pistache.

Notities

* Heb je geen stoompan. Breng dan een laag water aan de kook in een grote pan. Hang de groenten in de pan in een vergiet. Doe de deksel erop en tadaaa! Je hebt een stoompan.

Roti Koekoes

Recept categorieën: Cake, Gebak
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel voorkeur: Honig
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 deciliter halfvolle melk
  • cacao

Instructies

  • Zet uw stoompan op met water en daarop de binnenpan met gaatjes (toch wel aangeschaft toch? ).
  • Neem een schone theedoek en doe die in de binnenpan, de hoeken over de pan naar buiten vouwen.
  • Doe hierin (over de theedoek) bakpapier en vouw deze dusdanig dat hierin beslag gedeponeerd kan worden, komvormig dus.
  • Zorg dat het water kookt, en verwarm de theedoek en papier voor (het bakpapier wordt door de hitte zachter dus beter te buigen).
  • Maak van de suiker, eieren, melk en bakmeel een goed dik beslag (moet aan de garde hangen) en sla deze luchtig zodat de suiker goed opgelost is.
  • Leng eventeel aan met wat melk als het beslag te dik is, toch moet het beslag zwaar zijn!
  • Stort ¾ van het beslag in het bakpapier en meng cacao (naar smaak en kleur) met de rest van het beslag.
  • Stort het chocolade beslag precies midden in het lichtgele beslag.
  • Bedek het beslag (of sluit de pan) met het deksel en vouw de vier theedoekpunten over de deksel heen, (let wel op dat deze bij het opwarmen niet vlam vatten, dus voorzichtig met het vuur).
  • Nu moet het beslag 45 minuten stomen, let hierbij dan er voldoende water in de pan blijft en deze niet droogkookt. Tijdens het stomen de deksel gesloten houden!
  • Waarom het chocolade beslag in het midden moet heeft een reden, dit beslag is iets zwaarder dan het gele beslag en zal tijdens het koken naar beneden ‘zinken’.
  • Terwijl dit gebeurd wordt de onderkant alweer verhit door het stoom en stroomt de chocolade beslag via de buitenkant weer naar boven.
  • Het resultaat is een prachtige krul van donker beslag als men de roti aansnijdt!
  • Dit is een basis recept waarbij andere mogelijkheden mogelijk zijn.
  • De Indische keuken is vooral ontstaan door experimenten dus wat let u!
  • U kunt de melk vervangen door Spa Rood of vanille suiker toepassen.
  • Ook zijn roti’s bekend met klapper.
  • Ook populair zijn de (natuurlijke) kleurstoffen in Indonesië vooral bruin, rood en groen wordt op grote schaal bij allerlei zoetigheden en gebak toegepast.