Verfrissende Bonensalade met Deense Kaas

Verfrissende Bonensalade met Deense Kaas

Een kleurrijke en voedzame bonensalade met Deense kaasblokjes, munt en een frisse citroendressing.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g sperziebonen
  • 15 g muntblaadjes
  • 1 kropsla
  • 1 citroen geperst
  • 2 eetlepels olie
  • 375 g witte bonen uit pot
  • 4 tomaten in stukken
  • 1 bakje Deense salade kaasblokjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de sperziebonen in een pan met ruim water gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Giet de sperziebonen af en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Was de kropsla en scheur deze in grove stukken.
  • Scheur de muntblaadjes in kleinere stukken.
  • Snijd de tomaten in stukken.
  • Spoel de witte bonen af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Klop in een kleine kom een dressing van het citroensap, de olie, zout en peper.
  • Meng in een grote kom de sla, sperziebonen, witte bonen, tomaten, munt en Deense kaasblokjes.
  • Schenk de dressing over de salade en meng voorzichtig door.

Notities

Lekker met geroosterd brood en varkenshaasmedaillons van de grill.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rosé past perfect bij deze verfrissende salade.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Hollandse Bonenmix met Snijbonen en Witte Bonen

Hollandse Bonenmix met Snijbonen en Witte Bonen

Een klassieke Hollandse bonenmix van snijbonen en witte bonen, verrijkt met een vleugje boter. Perfect als bijgerecht bij een stevige maaltijd!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g witte bonen geweekt of uit blik/pot
  • ½ kg snijbonen
  • 20 g boter of margarine
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Als je gedroogde witte bonen gebruikt, laat ze dan 12 uur weken in water.
  • Kook de geweekte bonen in het weekvocht gedurende ongeveer 1 uur tot ze gaar zijn.
  • Gebruik je bonen uit blik of pot?
  • Giet ze af en spoel ze goed af.
  • Was de snijbonen, verwijder de uiteinden en snijd ze in dunne reepjes.
  • Breng een pan met water aan de kook en voeg de snijbonen toe.
  • Kook de snijbonen in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Giet het kookwater van beide soorten bonen af en meng ze samen in een grote kom.
  • Roer de boter door de bonen en breng op smaak met zout.
  • Serveer de gemengde bonenmix warm als smakelijk bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer deze bonenmix als bijgerecht bij een stevige stoofpot of een traditioneel stuk vlees zoals een karbonade of rookworst.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Blanc past uitstekend bij dit gerecht, dankzij zijn frisse en subtiele smaakprofiel.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 7g | Vet: 3g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Traditionele Stamppot met Snijbonen en Witte Bonen

Traditionele Stamppot met Snijbonen en Witte Bonen

Een klassieke stamppot met snijbonen, witte bonen en romige aardappelpuree. Heerlijk met een sudderlapje, gehaktbal of rookworst voor een stevige maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 600 g gezouten snijbonen
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 2 dl melk
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel boter
  • Azijn naar smaak
  • Zout naar smaak
  • ½ potje witte bonen

Instructies

  • Kook de gezouten snijbonen in ruim water tot ze gaar zijn.
  • Giet ze af en zet ze opnieuw onder water.
  • Breng ze opnieuw aan de kook en laat ze nog 10 minuten koken.
  • Schil ondertussen de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze met wat zout in 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een aardappelstamper.
  • Voeg melk, nootmuskaat, bouillonpoeder, boter, peper en azijn toe aan de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree.
  • Roer de uitgelekte witte bonen en snijbonen door de aardappelpuree.
  • Serveer de stamppot met een sudderlapje, gehaktbal, rookworst of spek.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een klontje boter bovenop en een scheutje azijn voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past uitstekend bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn vullen de hartige smaken van de stamppot mooi aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Poolse Bigos – Hartige Jachtschotel met Zuurkool en Spek

Poolse Bigos – Hartige Jachtschotel met Zuurkool en Spek

Deze traditionele Poolse jachtschotel, ook wel Bigos genoemd, combineert zuurkool, witte kool, spek en paddenstoelen tot een rijke en smaakvolle stoofpot. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Polen
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g gesneden witte kool
  • 500 g zuurkool
  • 6 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 4 speklapjes
  • 2 grote uien in ringen
  • 1 Gelderse gekookte worst in blokjes
  • 400 g paddenstoelenmelange gehalveerd
  • 3 dl rode wijn

Instructies

  • Kook de witte kool in een braadpan met weinig water tot deze beetgaar is.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en meng dit met de witte kool, laurierblaadjes en peperkorrels.
  • Leg het zuurkoolspek op de kool en laat het geheel ongeveer 15 minuten stoven, tot de kool en het spek gaar zijn.
  • Voeg indien nodig wat water toe en schep de kool af en toe om.
  • Haal het spek uit de pan, laat het iets afkoelen en snijd het in blokjes.
  • Smelt in een koekenpan de boter en bak de speklapjes zachtjes gedurende 15 minuten.
  • Haal ze uit de pan en snijd in stukjes.
  • Bak in het achtergebleven bakvet de uiringen 2 minuten glazig.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak deze 3 minuten al omscheppend.
  • Voeg het paddenstoelmengsel, het gesneden spek en de worstblokjes toe aan de kool.
  • Schenk de rode wijn in de pan en laat de jachtschotel onafgedekt nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Serveer de Bigos met gekookte krieltjes.

Notities

Serveertip:
Serveer deze Bigos met knapperig brood en een scheutje zure room voor een extra romige smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, soepele rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais past perfect bij deze Poolse jachtschotel.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Grieks Broodje Gyros met Huisgemaakte Tzatziki

Grieks Broodje Gyros met Huisgemaakte Tzatziki

Geniet van een heerlijk Grieks broodje gyros met sappige kippendijen, frisse tzatziki en knapperige frietjes. Perfect voor een snelle, smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
marineren3 uur
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Kip, Lunch
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Gyros:

  • 50 ml olijfolie
  • 20 g gyros kruidenmix
  • 4 kippendijfilets
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 naanbroden
  • 2 takjes dille
  • 2 takjes peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel Hot & Spicy kruidenmix
  • 1 rode ui
  • 1 theelepel "Kan op alles" kruidenmix
  • 1 tomaat
  • Franse frietjes of zelfgemaakte friet
  • Frituurolie

Tzatziki:

  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • 5 blaadjes munt
  • 3 takjes peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 scheut extra vierge olijfolie
  • ½ komkommer
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak de gyrosmarinade door in een ruime kom Griekse yoghurt te mengen met olijfolie, gyros kruidenmix, Hot & Spicy kruidenmix, fijngehakte knoflook en de rasp van een citroen.
  • Snijd de kippendijfilets in reepjes, voeg ze toe aan de marinade en meng goed.
  • Laat de kip 1 tot 3 uur marineren in de koelkast.
  • Bereid de tzatziki door de komkommer over de lengte doormidden te snijden en de zaadlijsten te verwijderen met een theelepel.
  • Rasp de komkommer en laat het uitlekken in een vergiet.
  • Druk het overtollige vocht uit de komkommer met een lepel.
  • Doe de Griekse yoghurt in een schaaltje en voeg de uitgelekte komkommer toe.
  • Pers de knoflooktenen uit en meng ze met een scheutje extra vierge olijfolie door de yoghurt.
  • Hak de munt en peterselie fijn en voeg toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en zet de tzatziki in de koelkast.
  • Bak de naanbroden zoals aangegeven op de verpakking.
  • Snijd de tomaat in plakken en de rode ui in dunne ringen.
  • Verwarm de friteuse voor op 170°C en bak de frietjes goudbruin.
  • Bak de gemarineerde kipstukjes in een droge koekenpan gaar en goudbruin.
  • Beleg de naanbroden met een laag tzatziki, plakken tomaat, frietjes, rode uienringen en de gyros.
  • Garneer met grof gesneden peterselie en dille.
  • Serveer de broodjes gyros direct en geniet!

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse Griekse salade en extra tzatziki voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Assyrtiko of een droge Retsina past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 38g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Griekse Pita’s met Gyros Gehaktballetjes

Griekse Pita's met Gyros Gehaktballetjes

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Vlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Gehaktballetjes

Tzatziki

  • 10 blaadjes munt
  • 6 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 takjes peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie Extra vierge
  • ½ komkommer
  • Peper
  • Zout

Pita's:

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • Zout

Toppings:

  • 1 handje peterselie
  • 1 rode ui

Instructies

  • Snijd de komkommer over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een theelepel.
  • Rasp de komkommer met een blokrasp en laat uitlekken in een vergiet.
  • Druk met een lepel de overtollige sappen uit.
  • Meng de uitgelekte komkommer met Griekse yoghurt, geperste knoflook, fijngesneden peterselie en muntblaadjes.
  • Breng op smaak met peper, zout en een scheutje extra vierge olijfolie om de tzatziki af te maken.
  • Pel en pers de knoflook.
  • Snipper de ui fijn.
  • Meng het gehakt met knoflook, gesnipperde ui, ei, peterselie en Gyros Kruidenmix.
  • Kneed goed door en vorm twaalf gehaktballetjes.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Dek de pan af en laat de balletjes op laag vuur gaar worden.
  • Houd warm tot de pita's klaar zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Meng zelfrijzend bakmeel met een snuf zout en Griekse yoghurt.
  • Kneed tot een glad deeg.
  • Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol deze uit met een deegroller tot platte broodjes.
  • Bak de pita's 10 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
  • Besmeer de warme pita's royaal met tzatziki, leg de gehaktballetjes erbovenop en garneer met rode ui en peterselie.
  • Serveer direct en geniet van deze smakelijke Griekse traktatie!

Notities

Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Pinot Noir past uitstekend bij de kruidige smaken van de Gyros gehaktballetjes en de verfrissende tzatziki. De levendige fruittonen en zachte tannines van deze wijnen zullen de smaken van het gerecht mooi aanvullen zonder te overheersen. Als je liever witte wijn hebt, kies dan voor een frisse Assyrtiko uit Griekenland of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen hebben een goede zuurgraad en fruitige aroma's die perfect samengaan met de frisheid van de tzatziki en de kruidigheid van de gehaktballetjes.

Nutrition

Serving: 1broodje | Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Oosterse Bami Goreng

Oosterse Bami Goreng

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g eiermie
  • 100 g varkensvlees in blokjes
  • 100 g kippenvlees in blokjes
  • 50 g ontbijtspek in stukjes
  • 4 eieren
  • ½ blik visballetjes in vieren gesneden (optioneel)
  • 200 g spitskool fijngesneden
  • 50 g prei in dunne ringen
  • 50 g ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 25 g selderij fijngehakt
  • 3 eetlepels vis sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • Peper naar smaak
  • Mespuntje ve-tsin optioneel
  • 6 eetlepels olie
  • Margarine

Instructies

  • Snijd het varkensvlees, kippenvlees en ontbijtspek in kleine blokjes.
  • Verdeel eventueel de visballetjes.
  • Snijd de selderij, spitskool, prei, ui en knoflook.
  • Bak de eieren met een beetje margarine.
  • Als ze bijna gaar zijn, schraap ze dan op een hoopje en zet ze even opzij.
  • Kook de eiermie gedurende 5 minuten in 2 liter kokend water.
  • Trek de slierten met twee vorken uit elkaar.
  • Laat de mie uitlekken in een vergiet en besprenkel met een beetje olie om plakken te voorkomen.
  • Fruit de ui glazig in een wok of grote pan en voeg de knoflook en prei toe.
  • Voeg het varkensvlees, kippenvlees, visballetjes (indien gebruikt), ontbijtspek, selderij en spitskool toe.
  • Voeg de vis sojasaus, ketjap manis, peper en ve-tsin toe.
  • Meng alles goed terwijl je op laag vuur kookt.
  • Voeg tot slot de gekookte mie toe en bak het geheel op, waarbij je alles goed omschept.
  • Serveer de Oosterse Bami Goreng direct.

Notities

Serveertip:

Garneer de bami goreng met wat fijngehakte lente-ui of gebakken uitjes voor extra smaak en textuur.

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chenin Blanc past goed bij dit gerecht.

Italiaanse Sperziebonensalade met Amandelen

Italiaanse Sperziebonensalade met Amandelen

Deze frisse Italiaanse sperziebonensalade met geroosterde amandelen en een lichte vinaigrette is een heerlijk bijgerecht voor elke maaltijd. Eenvoudig te maken en vol van smaak!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Noten, Salade
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g sperziebonen
  • 50 g lente-uitjes in fijne ringen gesneden
  • 20 g geroosterde geschaafde amandelen
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 50 ml olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de lente-uitjes in fijne ringen en leg ze 10 minuten in een beetje witte wijnazijn om ze te laten marineren.
  • Was en punt de sperziebonen.
  • Kook ze 10 minuten in kokend gezouten water totdat ze beetgaar zijn.
  • Giet de sperziebonen af en laat ze afkoelen.
  • Doe de afgekoelde sperziebonen in een schaal en voeg de uitgelekte uienringen toe.
  • Bestrooi de salade met geroosterde geschaafde amandelen.
  • Meng in een aparte kom 1 eetlepel witte wijnazijn, een snufje zout en circa 50ml olijfolie om een vinaigrette te maken.
  • Breng de salade vlak voor het serveren op smaak met de vinaigrette.
  • Maak het af met royaal versgemalen zwarte peper en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een Vermentino.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Sperziebonen met Taugé en Banaan in Ketjapsaus

Sperziebonen met Taugé en Banaan in Ketjapsaus

Een verrassende combinatie van sperziebonen, taugé, en banaan in een smaakvolle ketjapsaus. Dit Indonesische bijgerecht is snel te maken en ideaal om te serveren bij een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Azië, Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 kleine rode paprika
  • 4 bananen
  • 250 gram taugé
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 750 gram sperziebonen

Instructies

  • Snijd de uien en paprika in kleine stukjes.
  • Was de taugé en laat goed uitlekken.
  • Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de ui 3 minuten totdat deze glazig is.
  • Voeg de paprika toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Voeg de sperziebonen, ketjap, sambal en 1 deciliter water toe.
  • Dek de pan af en laat 10 minuten koken als de sperziebonen uit de diepvries komen, anders 2 minuten als ze vers zijn.
  • Pel de bananen en snijd ze in stukjes.
  • Verwijder het deksel en verwarm nog 5 minuten.
  • Roer de taugé erdoor en verwarm nog 1 minuut.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge Riesling of een lichte, fruitige rosé.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 3g | Zout: 1.5g | Sugar: 20g

Spaghetti met Zalm en Prei in Tomatensaus

Spaghetti met Zalm en Prei in Tomatensaus

Deze heerlijke spaghetti met zalm, prei en een romige tomatensaus is een snel en smaakvol gerecht, perfect voor een doordeweekse avond. De toevoeging van kruidenroomkaas en bieslook zorgt voor een frisse en romige twist.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 groot blik zalm 450 g
  • 400 g spaghetti
  • Slaolie voor het bakken
  • 2 preien
  • ½ l kant-en-klare tomatensaus
  • 150 g verse roomkaas met kruiden
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti in een ruime pan met kokend water, een snufje zout en een scheutje olie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af, laat uitlekken en meng met wat versgemalen peper.
  • Laat ondertussen de zalm uitlekken, verwijder eventuele graatjes en verdeel de vis in stukjes.
  • Snijd de preien in dunne ringen en bak ze zachtjes glazig in een diepe pan met 3 eetlepels slaolie.
  • Roer de kant-en-klare tomatensaus door de prei en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de saus een paar minuten zachtjes pruttelen.
  • Verkruimel de kruidenroomkaas en voeg deze, samen met de zalm, toe aan de saus.
  • Warm de saus nog 2 minuten door.
  • Doe de gekookte spaghetti in een grote schaal, schep de saus erover en verdeel de verse roomkaas en de bieslook over het gerecht.
  • Serveer direct en geniet van deze romige en smakelijke maaltijd.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht past uitstekend bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, die de romige smaken van de zalm en roomkaas complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 6g