Portugese Cataplana met Mosselen

Portugese Cataplana met Mosselen

Dit gerecht is heerlijk met vers brood en een frisse salade.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Portugal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 uien in halve ringen
  • 100 g chorizo in blokjes
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g, uitgelekt
  • 2 kg panklare mosselen
  • 1 dikke plak ham 100 g, in blokjes
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiden van de basis:

  • Verhit de olijfolie in een mosselpan of braadpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de uien en chorizo toe en bak deze ongeveer 5 minuten zachtjes tot de uien glazig zijn en de chorizo zijn vet begint los te laten.

Toevoegen van specerijen en tomaten:

  • Voeg de paprikapoeder en uitgelekte tomatenblokjes toe aan de pan.
  • Laat het geheel nog 3 minuten zachtjes bakken, totdat het meeste vocht is verdampt.

Voorbereiden van de mosselen:

  • Spoel de mosselen grondig onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
  • Verwijder kapotte mosselen en openstaande mosselen die niet sluiten na een tik tegen het aanrecht.

Samenstellen van het gerecht:

  • Voeg de ham en de helft van de peterselie toe aan het uimengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de mosselen in de pan en schep wat van het uimengsel erover.

Garen van de mosselen:

  • Doe de deksel op de pan en laat de mosselen op zacht vuur in 8-10 minuten gaar worden.
  • Schud de pan af en toe om de mosselen gelijkmatig te laten garen.

Serveren:

  • Serveer de mosselen in de pan, bestrooid met de resterende peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze Cataplana met mosselen past een frisse en droge witte wijn zoals een Vinho Verde of een Albariño uitstekend. De lichte en citrusachtige smaken van deze wijnen complementeren de zoute en pittige tonen van het gerecht perfect.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 24g | Zout: 3.5g | Sugar: 6g

Spaanse Aardappeltortilla met Gekarameliseerde Ui en Peterselie

Spaanse Aardappeltortilla met Gekarameliseerde Ui en Peterselie

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Tortilla
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • pan met dikke bodem
  • grote kom
  • Grote koekenpan met deksel
  • Bord

Ingrediënten

  • 4 grote uien in ringen
  • 500 g aardappelen geschild en in blokjes
  • 8 eieren
  • 5 eetlepels peterselie fijngesneden
  • 6 eetlepels olie bijv. olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

Ui karamelliseren:

  • Verwarm 3 eetlepels olie in een pan met dikke bodem.
  • Stoof de uienringen op laag vuur gedurende 20 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Aardappelen koken:

  • Kook ondertussen de aardappelblokjes gedurende 8 minuten.
  • Laat ze uitdampen in een vergiet.

Ei-mengsel maken:

  • Klop de eieren los in een grote kom.
  • Voeg peper, zout en de fijngesneden peterselie toe.
  • Roer de aardappelblokjes erdoor en laat dit mengsel 15 minuten staan.

Tortilla bereiden:

  • Verwarm de rest van de olie in een grote koekenpan.
  • Schep de helft van het aardappel-eimengsel in de pan en verdeel de gekarameliseerde uienringen er gelijkmatig over.
  • Schep de rest van het aardappel-eimengsel er bovenop.

Tortilla stollen:

  • Leg een deksel op de pan en laat de tortilla op laag vuur gedurende 20 minuten langzaam stollen.
  • Laat de tortilla daarna voorzichtig op een bord glijden.

Serveren:

  • Serveer de tortilla warm of koud.
  • Lekker met mosterd.

Notities

Voorbereidingstip:

Je kunt de tortilla 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar deze afgedekt in de koelkast. Haal de tortilla een half uur voor serveren uit de koelkast en serveer koud in punten.

Wijnadvies:

Bij deze aardappeltortilla past een lichte, frisse witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo goed. Voor een niet-alcoholische optie is een glas verfrissend mineraalwater met een schijfje citroen ook een uitstekende keuze.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Frisse Aardappelsalade met Gerookte Paling en Peultjes

Frisse Aardappelsalade met Gerookte Paling en Peultjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 200 g peultjes
  • 1 citroen
  • 200 g gerookte palingfilet
  • 100 ml yogonaise
  • 1 komkommer in plakjes
  • ½ potje Amsterdamse uien 340 ml, gehalveerd
  • 25 g verse bieslook fijngeknipt
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 cm.
  • Kook de aardappelblokjes in een pan met kokend water en wat zout in 5-10 minuten beetgaar.
  • Snijd de puntjes van de peultjes, halveer ze en kook ze in ruim water in 3-4 minuten beetgaar.
  • Boen de citroen schoon en rasp de helft van de gele schil eraf.
  • Pers de citroen uit.
  • Snijd de paling schuin in stukken van circa 3 cm.
  • Klop in een grote kom het citroensap met de citroenschil, yogonaise, mosterd, en zout en peper naar smaak tot een dressing.
  • Laat de aardappelblokjes en peultjes in een vergiet uitlekken en schep ze dan warm met de komkommer door de dressing.
  • Voeg ook de Amsterdamse uitjes en driekwart van de bieslook toe en meng goed.
  • Verdeel de stukken paling over de salade en strooi de rest van de bieslook erover.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past uitstekend bij deze aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g

Traditionele Gado-Gado met Tofu en Pindasaus

Traditionele Gado-Gado met Tofu en Pindasaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 375 g tofu naturel
  • 250 g sperziebonen panklaar gebroken
  • 200 g bloemkoolroosjes
  • 300 g gesneden wittekool
  • 125 g taugé
  • 5 el olie
  • 300 ml pindasaus controleer op suikers en allergenen
  • 75 g emping kroepoek bijvoorbeeld van Go-Tan
  • komkommer in plakken
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren in een steelpan in 8 minuten hard.
  • Spoel ze af onder koud water en pel ze.
  • Snijd de tofu in blokjes en dep ze droog.
  • Breng in een grote pan water met wat zout aan de kook.
  • Kook de sperziebonen gedurende 6-8 minuten, de bloemkool gedurende 5 minuten, de wittekool gedurende 4 minuten en de taugé gedurende 1 minuut beetgaar.
  • Schep de groenten uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Verhit intussen de olie in een wok en bak de tofu in 2-3 porties lichtbruin.
  • Laat de gebakken tofu uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de pindasaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schik de groenten en tofu op een schaal.
  • Schenk de warme pindasaus erover.
  • Serveer de gado-gado met de hardgekookte eieren, emping kroepoek en plakjes komkommer.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht, maar een ijsthee of water met citroen zijn ook goede opties.

Notities / Tips:

Voor een veganistische versie laat je de eieren weg. Serveer met rijst voor een volledige maaltijd.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Zomerse Aardappelsalade met Veldsla en Romatomaten

Zomerse Aardappelsalade met Veldsla en Romatomaten

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 410kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • kg kruimige aardappels geschild en in stukken
  • Zout
  • 250 g romaatjes kleine tomaatjes, gehalveerd
  • 1 bosje verse bieslook fijngeknipt
  • 150 g veldsla
  • 125 ml crème fraîche
  • Versgemalen peper
  • Snufje nootmuskaat
  • 35 g spekreepjes uitgebakken (optioneel, laat weg voor vegetarische versie)

Instructies

  • Kook de aardappels in een pan met ruim water en zout in 20-25 minuten gaar.
  • Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen.
  • Stamp de aardappels tot een stevige puree met de crème fraîche, versgemalen peper en nootmuskaat.
  • Voeg de veldsla, gehalveerde romaatjes, fijngeknipte bieslook en eventueel de uitgebakken spekreepjes toe aan de puree.
  • Meng alles goed door elkaar tot een smeuïge salade.
  • Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze zomerse aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 10g | Vet: 13g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Zomerse Minestronesoep met Pesto Ciabatta

Zomerse Minestronesoep met Pesto Ciabatta

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 30 g fusilli pasta
  • 2 kleine rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g haricots verts
  • 8 snijbonen
  • 4 stengels bleekselderij
  • ½ venkelknol
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 groentebouillon tabletten
  • 1 ciabattina
  • 4 eetlepels pesto
  • 15 g verse basilicum
  • 100 g geraspte Parmezaan

Instructies

  • Kook de pasta beetgaar.
  • Spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Snijd de steeltjes van de haricots verts.
  • Snijd de snijbonen schuin in ruiten.
  • Schil de bleekselderij dun en snijd schuin in ruiten.
  • Maak de venkelknol schoon en snijd in dunne parten.
  • Bewaar het venkelgroen en snijd fijn.
  • Verhit de olie in een ruime pan en bak de knoflook en ui 2 minuten zachtjes.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven en voeg 1,5 liter water toe.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Voeg alle groenten toe en kook ca.
  • 7 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Roer de pasta en het venkelgroen door de soep en laat nog 3 minuten meekoken.
  • Snijd de zijkanten van het broodje en snijd het in 4 plakken.
  • Rooster de sneetjes goudbruin en besmeer met 1 eetlepel pesto.
  • Haal de steeltjes van de basilicum en scheur de grote blaadjes in stukken.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden, leg in elk bord een pestobroodje en garneer met de basilicumblaadjes.
  • Serveer de geraspte Parmezaan er apart bij.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc voor een perfecte combinatie met de zomerse smaken van de soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Frisse Witte Bonensalade met Mosselen en Tonijnsaus

Frisse Witte Bonensalade met Mosselen en Tonijnsaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 kilo mosselen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 blik reuzenbonen 400 g
  • 1 zakje rucola 30 g
  • 1 bakje verse pastasaus Tonino 225 g
  • 1 citroen

Instructies

  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Was de mosselen grondig en verwijder mosselen die na een tik op het aanrecht niet dichtgaan en kapotte mosselen.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok en bak de mosselen met de knoflook in ongeveer 7 minuten gaar, terwijl je ze regelmatig omschept.
  • Laat de bonen uitlekken in een vergiet.
  • Verdeel de rucola en bonen over vier borden.
  • Giet de mosselen af en voeg de pastasaus toe aan de mosselen in de wok, verwarm al omscheppend.
  • Snijd de citroen in partjes.
  • Voeg de resterende olijfolie toe aan de saus en verdeel de mosselen met saus over de bonen en rucola.
  • Garneer met de uienringen en partjes citroen.

Notities

Serveer met grof volkorenbrood.

Wijnadvies

Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Veldsla met Nectarine en Knapperige Kipgrillworst

Veldsla met Nectarine en Knapperige Kipgrillworst

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Brunch, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g groene aspergepunten
  • Zout
  • 150 g kipgrillworst
  • 2 nectarines
  • 50 g amandelen
  • 2 eetlepels witte-wijnazijn
  • 2 theelepels Zaanse mosterd
  • 6 eetlepels walnotenolie
  • Versgemalen peper
  • 150 g veldsla met bietjes

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Kook de aspergepunten in een pan met ruim water en zout in ongeveer 5 minuten beetgaar.
  • Spoel de aspergepunten af onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de kipgrillworst in blokjes en spreid uit op een bakplaat.
  • Plaats de bakplaat ongeveer 10 cm onder de hete grill en rooster de worst in circa 5 minuten knapperig bruin, regelmatig omscheppen.
  • Was de nectarines en snijd het vruchtvlees in dunne partjes.
  • Hak de amandelen grof.
  • Klop in een slaschaal de azijn met de mosterd, walnotenolie, zout en peper tot een dressing.
  • Schep de veldsla met bietjes, aspergepunten en nectarine door de dressing.
  • Strooi de blokjes worst en de gehakte amandelen over de salade.

Notities

Voor een vegetarische variant kunnen blokjes rookkaas in plaats van kipgrillworst gebruikt worden. Dit behoudt de rokerige smaak die goed contrasteert met het friszoete van de bietjes en nectarines.
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Vegetarische Wontons met Pittige Tofu

Vegetarische Wontons met Pittige Tofu

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Fingerfood, Voorgerechten
Land van herkomst: Azië, China
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak filobladerdeeg diepvries
  • 100 g winterwortel
  • 1 rode peper
  • 15 g verse koriander
  • 3 bosuitjes
  • 200 g pittig gekruide roerbaktofu
  • 5 dl arachideolie
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Laat het filodeeg volgens de gebruiksaanwijzing ontdooien en dek af met een vochtige theedoek.
  • Schil de wortel en rasp grof.
  • Maak de peper schoon en hak fijn.
  • Hak de koriander fijn.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd in zeer dunne reepjes van 3 cm.
  • Hak de tofu grof.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak de rode peper, bosui, wortel en tofu ongeveer 3 minuten.
  • Schep de koriander erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
  • Dek het filodeeg af met een vochtige theedoek.
  • Snijd elke plak filodeeg in 3 lange stroken en bestrijk de stroken met water.
  • Schep op elke strook onderaan 1 eetlepel tofuvulling.
  • Vouw de punt van het deeg schuin erover, zodat een driehoekje ontstaat.
  • Vouw het driehoekje zigzag naar boven, zodat het rondom omhuld wordt door filodeeg.
  • Herhaal dit proces voor de overige wontons.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de rest van de olie in een wok tot er lichte damp afkomt.
  • Bak de wontons met ongeveer 6-7 tegelijk in circa 4 minuten goudbruin.
  • Schep de wontons met een schuimspaan in het vergiet en laat uitlekken.

Notities

Leg de wontons op een schaal en serveer met chilisaus of sesamdip.
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Varkensschnitzel met Rösti en Sperziebonen

Varkensschnitzel met Rösti en Sperziebonen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Notenvrij
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 varkensschnitzels
  • 2 el boter
  • 2 el tapenade van gedroogde tomaatjes
  • 250 g sperziebonen
  • 300 g rösti
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng in een ruime pan water met zout aan de kook.
  • Maak de sperziebonen schoon en kook ze in ongeveer 5 minuten beetgaar.
  • Laat uitlekken in een vergiet.
  • Halveer intussen de varkensschnitzels in de lengte en snijd ze in reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan.
  • Vorm van de rösti 4 koekjes en bak ze volgens de gebruiksaanwijzing aan beide zijden goudbruin.
  • Verhit de rest van de boter in een wok.
  • Roerbak de schnitzelreepjes ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de sperziebonen en tomatentapenade toe aan het vlees en bak nog 1-2 minuten mee.
  • Leg het bonen-vleesmengsel op borden en schep de rösti ernaast.

Notities

Bij dit gerecht past een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g