Lapis Soerabaja van Lidy Poll-Weber

Lapis Soerabaja van Lidy Poll-Weber

Rundvlees zoals in Surabaya
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • vijzel
  • wadjan

Ingrediënten

  • 500 gram sucadelappen
  • 1 lombok rawit of 1 flinke theelepel sambal oelek
  • 1,5 eetlepel(s) ketoembar
  • 3 kruidnagels eventueel gemalen
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder djahé of een stukje verse gember
  • ½ theelepel peper
  • zout
  • 2 eetlepel(s) olie om te bakken

Instructies

  • Wrijf de scherpe peper, ketoembar, kruidnagelen, nootmuskaat, gember(wortel) en zwarte peper met wat zout in een oelekan (vijzel of mixer) fijn.
  • Wrijf het vlees in met deze kruiden boemboe).
  • Leg ze in een pan en schenk er zoveel water bij dat ze net onder staan.
  • Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en temper de hittebron.
  • Stoof het vlees zachtjes in 2 à 2,5 uur tot bijna al het kookvocht is verdampt.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het uitlekken.
  • Vang het kookvocht op.
  • Verhit de olie in een wadjan of braadpan en bak het vlees rondom bruin en knapperig.
  • Schep er het kookvocht door en laat dit even tot sausdikte inkoken.
  • Naar smaak kan je er ook een scheut ketjap manis aan toevoegen.

Nam prik penang

Nam prik penang

Penang currypasta
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Thailand
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • vijzel

Ingrediënten

  • 5 grote thai chocolates chilipepers zongedroogde
  • 1 grote thai chocolates rode chilipeper
  • 5 sjalotten fijngesneden
  • ½ tl zout
  • 5 peperkorrels witte
  • 1 eetlepel(s) galangal
  • 1 tl limoenrasp
  • 1 tl korianderwortel fijngehakt
  • 1 tl thaise garnalenpasta kapi

Instructies

  • Stamp de zongedroogde chilipepers 2 minuten in een vijzel.
  • Doe alle andere ingrediënten een voor een in volgorde van de ingrediëntenlijst erbij en stamp ze een voor een tot een gelijkmatige pasta.
  • De pasta mag rustig wat aan de grove kant zijn.

Notities

Noot:
Dit recept is voldoende voor 2 el pasta en genoeg voor 2 Penangcurry's voor 2 personen.
Deze pasta kunt je 10 dagen in de koelkast of 3-12 maanden in de diepvries bewaren.

Nam prik pao

Nam prik pao

Chilipasta in sojaolie
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Thailand
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 grote chilipepers zongedroogde
  • 3 eetlepel(s) vissaus
  • 5 dl sojaolie
  • ¼ tl zout
  • 8 sjalotten gepeld en in plakjes
  • 6 tenen knoflook gepeld en fijngehakt.
  • 1 mok garnalen gedroogde
  • 1 - 2 eetlepel(s) kokos palmsuiker
  • ½ - 1 eetlepel(s) tamarindepasta of rijstazijn

Instructies

  • Verhit de olie in een wok en fruit de sjalotten en knoflook goudgeel, uit de olie scheppen en laten uitlekken.
  • Doe nu de gedroogde garnalen en de gedroogde chilipepers in de wok.
  • Bak ze tot ze goudbruin zijn, uit de olie scheppen en laten uitlekken.
  • Doe de garnalen, knoflook, chilipepers, sjalotten en suiker in een vijzel en stamp het mengsel tot een goed gemengde homogene pasta.
  • Voeg de vissaus, tamarindepasta, zout en de afgekoelde sojaolie uit de wok toe.
  • Stamp alles nog eens goed door tot u een smeuïge pasta heeft.
  • De chilipasta kan men in een luchtdicht afgesloten potje 3-4 maanden in de koelkast bewaren.

Nam prik gaeng masaman

Nam prik gaeng masaman

Masamancurry is Indiase/Thaise curry, een mengsel van verse en gedroogdeingrediënten.
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Thailand
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • tl peper zwarte korrels
  • tl komijnzaad
  • ¼ tl korianderzaad
  • ¼ tl kruidnagel
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl kardamon
  • tl zout
  • 3-5 grote thai chocolates zongedroogde chilipepers. Zaad verwijderen en 10 min. laten wellen in water.
  • ¼ tl gra-chai / ginza (Indonesische naam, temu kuntji. Schrap de schil eraf en snijd in zeer dunne plakjes. vervanger: oude doffe gemberwortel

Instructies

  • Rooster de droge ingrediënten in een droge wok op een lage vlam.
  • Blijf roeren tot alles begint te geuren.
  • Dit proces duurt gewoonlijk 1-4 min. afhankelijk van de hoeveelheid olie en water in de kruiderijen.
  • Haal de wok meteen van het vuur als u de geur begint te ruiken, de olie in de kruiderijen kunnen n.l. zo heet worden dat de zaden van binnenuit verbranden.
  • Doe de droge geroosterde ingrediënten in een vijzel en stamp alles tot een poeder.
  • Voeg de gra-chai/ginza, citroengras en korianderwortel toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
  • Voeg de knoflook, sjalot, kapi en gedroogde chilipepers toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
  • Dit recept is voldoende voor 2 el pasta en genoeg voor 2 Masamancurry's voor 2 personen.
  • U kunt het recept ook 2 of 3 maal vermenigvuldigen en onder een flinke laag sojasaus zeker 2 maanden bewaren in een luchtdicht potje dat je in de kelder of provisiekast zet.
  • In de koelkast zetten is niet nodig en zelfs niet wenselijk want het reduceerd de smaak en de geur.

Limoen Amandelcakejes uit Australië

Limoen Amandelcakejes uit Australië

Recept categorieën: Cake, Gebak
Land van herkomst: Australië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 stuks
Calories: 275kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g gepelde amandelen
  • 75 g bloem gezeefd
  • 150 g poedersuiker
  • Schil van 1/2 limoen geraspt
  • 5 eieren
  • 200 g boter gesmolten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de muffinvormpjes in of plaats cupcakepapiertjes erin.
  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine of met een vijzel.
  • Meng de gemalen amandelen in een grote kom met de gezeefde bloem, poedersuiker (houd 1 eetlepel apart) en geraspte limoenschil.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een mespunt zout tot ze schuimig maar niet stijf zijn.
  • Spatel voorzichtig de opgeklopte eiwitten door de droge ingrediënten.
  • Roer vervolgens voorzichtig de gesmolten boter door het amandelmengsel.
  • Vul de muffinvormpjes tot twee derde met het beslag en bak ze in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de cakejes 5 minuten in de vormpjes zitten en laat ze daarna verder uitdampen op een rek.
  • Bestrooi de cakejes met de overgebleven poedersuiker

Notities

Een zoete, mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze heerlijke en licht zoete amandelcakejes.

Nutrition

Serving: 1cakeje | Calories: 275kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 21g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Abon van vlees

Abon van vlees

Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • vijzel

Ingrediënten

  • 500 g rundvlees
  • 1 tl ketumbar
  • 1 tl djinten
  • 1 ui
  • 2 knoflook
  • suiker
  • zout
  • 1 tl tamarinde uit de fles
  • 1 kopje olie

Instructies

  • Het vlees kookt men zacht en gaar, dan in stukjes of reepjes snijden, waarna men het zo fijn mogelijk stampt. Door de vleesmolen kan ook.
  • In de vijzel de ketumbar, djinten, ui en knoflook fijn wrijven.
  • Dit door het gestampte vlees mengen met zout, assam en suiker naar smaak.
  • Terwijl men goed blijft roeren, de abon in de olie krokant bakken.

Ajam goreng koening

Ajam goreng koening

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 stukjes koenjit verse wortel á 3 cm of 1 theelepel koenjitpoeder
  • 40 gram laos wortel verse geschild
  • 20 gram gember verse geschild
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel ketoembar gemalen
  • 1 theelepel azijn
  • ½ eetlepel tamarindepasta
  • 2 dl kokosmelk blik
  • 1 kg kip of 1 kg drumsticks
  • 1 liter frituurolie

Instructies

  • Stamp de koenjit, laos, gember, knoflook en rode peper in een vijzel fijn of pureer ze in een keukenmachine.
  • Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een pan, voeg 2 1/2 dl water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Kook de kip ± 30 minuten tot alle vocht is verdampt.
  • Neem de kip uit de pan, dep hem droog en frituur hem in de hete olie (180°C) in 5-10 minuten krokant.
  • Voor een extra lekkere smaak kunt u de kruiden mee frituren (zeef de olie na het frituren).
  • Serveer de kip zonder kruiden.

Notities

Het gerecht wordt extra lekker als u de kip na het koken 1 nacht laat staan en hem pas de volgende dag frituurt.

Romige Gevogelte Royale

Romige Gevogelte Royale

Een zachte en elegante gevogelte royale met een romige textuur en subtiele kruiding. Perfect als verfijnd voorgerecht voor een klassiek diner.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Kip, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Au bain-marie pan
  • Vier beboterde vormpjes
  • vijzel

Ingrediënten

  • ½ dl slagroom
  • ½ ei
  • 1 el béchamelsaus
  • 2 eieren
  • 50 g kipfilet
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Stamp de kipfilet met de slagroom fijn in een vijzel tot een glad mengsel.
  • Voeg de béchamelsaus en de losgeklopte eieren toe.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Passeer het mengsel door een zeef om een fijne structuur te krijgen.
  • Giet het beslag in de beboterde vormpjes.
  • Pocheer de vormpjes au bain-marie gedurende 40 à 45 minuten tot het mengsel volledig gestold is.
  • Laat de gevogelte royale buiten de bain-marie afkoelen.
  • Stort de royale uit de vormpjes en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een lichte saus, zoals een romige champignonsaus of een truffelsaus, voor extra verfijning.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals Chardonnay past perfect bij dit voorgerecht. De frisse en fruitige tonen contrasteren mooi met de romige textuur van de royale.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 12g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Romige Truffel Royale met Diepe Umami Smaak

Romige Truffel Royale met Diepe Umami Smaak

Een luxueuze truffel royale, zacht gepocheerd au bain-marie met een diepe umami-smaak door de toevoeging van demiglace. Perfect voor een elegant voorgerecht.
Voorbereidingstijd9 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Vier beboterde vormpjes
  • vijzel
  • Au bain-marie pan

Ingrediënten

  • 50 g truffel
  • 2 eieren
  • 1 el demiglace saus

Instructies

  • Stamp de truffel in een vijzel fijn samen met de demiglace saus.
  • Klop de eierdooiers los en voeg ze toe aan het truffel-demiglace mengsel.
  • Passeer het mengsel door een zeef voor een fluweelzachte textuur.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes.
  • Plaats de vormpjes in een au bain-marie pan en pocheer gedurende 40 à 45 minuten tot de royale gestold is.
  • Laat buiten de bain-marie afkoelen voordat je de royales voorzichtig uit de vormpjes stort.

Notities

Serveertip:
Serveer met dunne toast en een paar druppels truffelolie voor een extra verfijnde smaak.
Wijnadvies:
Een droge, mousserende witte wijn zoals een Champagne of een Crémant past perfect bij dit gerecht. De verfijnde bubbels en frisse zuren complementeren de intense smaak van de truffel.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 10g | Vet: 11g | Zout: 0.7g | Sugar: 0g

Zachte Vis Royale met Romige Textuur

Zachte Vis Royale met Romige Textuur

Een fluweelzachte Franse vis royale, bereid met gekookte vis, slagroom en bechamelsaus. Een luxe voorgerecht met een verfijnde smaak.
Recept categorieën: Vis
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Au bain-marie pan
  • vijzel
  • fijne zeef
  • Vier beboterde vormpjes

Ingrediënten

Instructies

  • Stamp de gekookte vis fijn in een vijzel samen met de slagroom.
  • Voeg de bechamelsaus en de losgeklopte eierdooiers toe en meng goed.
  • Breng het mengsel op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat.
  • Passeer het mengsel door een fijne zeef om een gladde textuur te verkrijgen.
  • Giet het mengsel in beboterde vormpjes.
  • Pocheer de vormpjes au bain-marie gedurende 40 à 45 minuten, tot de royale gestold is.
  • Laat de vormpjes buiten het waterbad afkoelen alvorens voorzichtig te storten.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een scheutje citroensap voor een verfijnde smaak.
Wijnadvies:
Een elegante witte wijn zoals een Chablis of een droge Sauvignon Blanc past perfect bij dit lichte en romige gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 14g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 0g