Warning: Invalid Jetpack option name: edit_links_calypso_redirect in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/jetpack-social/jetpack_vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-options.php on line 233
vijzel – Pagina 5 – Receptenplein.nl

Gevogelte Royale

Royale de volaille
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 120kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

  • Vier beboterde vormpjes
  • vijzel
  • Au bain-marie pan

Ingrediënten

Instructies

  • Stamp de kipfilet met de slagroom fijn in een vijzel.
  • Voeg de béchamelsaus toe en de losgeklopte eieren.
  • Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.
  • Passeer de compositie door een zeef.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes en pocheer dit au bain-marie tot de compositie gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat buiten de bain-marie afkoelen alvorens te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit voorgerecht. De frisse, fruitige tonen van de wijn zullen mooi contrasteren met de romige textuur van de gevogelte royale.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 8g | Vet: 9g | Zout: 0.8mg | Sugar: 1g

Truffel Royale

Voorbereidingstijd9 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 100kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

  • Vier beboterde vormpjes
  • vijzel
  • Au bain-marie pan

Ingrediënten

  • 50 g truffel
  • 2 eieren
  • 1 el demiglace saus

Instructies

  • Stamp de truffel in een vijzel fijn samen met de demiglace saus.
  • Klop de eierdooiers los en voeg ze toe aan de truffel-demi-glace mengsel.
  • Passeer de compositie door een zeef.
  • Giet het mengsel in de beboterde vormpjes en pocheer dit au bain-marie tot de compositie gestold is, dit vergt 40 à 45 minuten.
  • Laat buiten de bain-marie afkoelen alvorens te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, mousserende witte wijn zoals een Champagne of een Crémant past goed bij dit voorgerecht. De verfijnde bubbels en frisse zuren van de wijn zullen de intense smaak van de truffel complementeren.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.5mg

Romige Wild Royale

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 160kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

  • vijzel
  • Kleine bakvormpjes

Ingrediënten

  • 50 gram gekookt wildvlees fijngehakt
  • ½ deciliter slagroom
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eieren waarvan 1 heel en 2 losgeklopt
  • ½ deciliter wildbouillon

Instructies

  • Bereidingswijze:
  • Verwarm de oven voor op 180°C (350°F).
  • Vet de bakvormpjes in met boter.
  • Stamp het gekookte wildvlees fijn in een vijzel samen met de slagroom.
  • Passeer het mengsel door een zeef om een gladde textuur te krijgen.
  • Voeg de wildbouillon en de losgeklopte eieren toe aan het wildmengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet het mengsel in de ingevette bakvormpjes.
  • Plaats de bakvormpjes in een bakblik en vul het bakblik met heet water tot de helft van de hoogte van de bakvormpjes (au bain-marie).
  • Bak de royales in de voorverwarmde oven gedurende 40 tot 45 minuten, of tot ze gestold zijn.
  • Laat de royales buiten de au bain-marie afkoelen alvorens ze uit de vormpjes te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux blend of een Pinot Noir past uitstekend bij dit gerecht. De complexe smaken van het wildvlees worden mooi aangevuld door de rijke tonen van de rode wijn.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 0.8mg

Romige Schaaldieren Royale

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 130kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

  • vijzel
  • Kleine bakvormpjes

Ingrediënten

  • 50 gram schaaldierenvlees bijv. garnalen, krab of kreeft, fijngehakt
  • ½ deciliter slagroom
  • 2 eieren waarvan 1 heel en 1 losgeklopt
  • Nootmuskaat zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel bechamelsaus

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (350°F).
  • Vet de bakvormpjes in met boter.
  • Stamp het schaaldierenvlees fijn in een vijzel samen met de slagroom.
  • Voeg de bechamelsaus en het losgeklopte ei toe aan het schaaldiermengsel.
  • Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  • Passeer het mengsel door een zeef om een gladde textuur te krijgen.
  • Giet het mengsel in de ingevette bakvormpjes.
  • Plaats de bakvormpjes in een bakblik en vul het bakblik met heet water tot de helft van de hoogte van de bakvormpjes (au bain-marie).
  • Bak de royales in de voorverwarmde oven gedurende 40 tot 45 minuten, of tot ze gestold zijn.
  • Laat de royales buiten de au bain-marie afkoelen alvorens ze uit de vormpjes te storten.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay uit de Bourgogne past goed bij dit gerecht. De romige textuur van de schaaldieren royale wordt mooi gecompenseerd door de volle smaak van de Chardonnay.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 9g | Vet: 9g | Zout: 0.7mg

Verfijnde Kwarteleitjes met Roquefortcrème en Frambozenconfituur op Geroosterd Brood

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Ei, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Frankrijk, Spanje
Porties: 8 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • vijzel
  • bakpan

Ingrediënten

Voor het kwarteleitje op toast:

  • 8 kwarteleitjes
  • 1 stokbrood of ciabatta
  • 4 plakken Spaanse ham optioneel
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels geroosterd komijnzaad
  • Olijfolie voor het bakken

Voor de roquefortcrème met frambozenconfituur:

  • 250 gram roquefort bijvoorkeur Roquefort Dulce con Moras
  • 250 gram mascarpone
  • Frambozenconfituur
  • Gesneden brood getoast

Instructies

Kwarteleitje op toast:

  • Stamp het zeezout en komijnzaad fijn in een vijzel.
  • Snijd schuine plakken van het brood en rooster ze goudbruin.
  • Bak de kwarteleitjes voorzichtig in een beetje olie tot ze gaar zijn.
  • Leg een plakje Spaanse ham op de geroosterde toast en plaats hierop een gebakken kwarteleitje.
  • Serveer de kwarteleitjes direct en bestrooi met het zout en komijnmengsel.
  • Garneer met verse kruiden zoals peterselie of koriander.

Roquefortcrème met frambozenconfituur:

  • Meng de gelijke delen roquefort en mascarpone tot een zachte crème.
  • Serveer de crème in een bakje op een schaal samen met de toast en de frambozenconfituur.
  • Besmeer wat van de crème op de geroosterde toast en voeg een klein lepeltje frambozenconfituur toe.
  • Dit verfijnde hapje vormt een heerlijke combinatie met de kwarteleitjes op toast.

Notities

  • Voor een extra smaakdimensie kunt u de kwarteleitjes stomen gedurende 3 minuten op 100 °C, vervolgens laten afkoelen en pellen. Dip ze daarna in het zout en komijn voor een bijzondere smaakbeleving.

Wijnadvies:

Combineer deze delicatesse met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc voor een perfecte harmonie.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g