Lapis Soerabaja van Lidy Poll-Weber
Rundvlees zoals in Surabaya
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram sucadelappen
- 1 lombok rawit of 1 flinke theelepel sambal oelek
- 1,5 eetlepel(s) ketoembar
- 3 kruidnagels eventueel gemalen
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel gemberpoeder djahé of een stukje verse gember
- ½ theelepel peper
- zout
- 2 eetlepel(s) olie om te bakken
Wrijf de scherpe peper, ketoembar, kruidnagelen, nootmuskaat, gember(wortel) en zwarte peper met wat zout in een oelekan (vijzel of mixer) fijn.
Wrijf het vlees in met deze kruiden boemboe).
Leg ze in een pan en schenk er zoveel water bij dat ze net onder staan.
Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en temper de hittebron.
Stoof het vlees zachtjes in 2 à 2,5 uur tot bijna al het kookvocht is verdampt.
Haal het vlees uit de pan en laat het uitlekken.
Vang het kookvocht op.
Verhit de olie in een wadjan of braadpan en bak het vlees rondom bruin en knapperig.
Schep er het kookvocht door en laat dit even tot sausdikte inkoken.
Naar smaak kan je er ook een scheut ketjap manis aan toevoegen.
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 5
Nam prik penang
Penang currypasta
Calories:
Author: Cor Klaar
- 5 grote thai chocolates chilipepers zongedroogde
- 1 grote thai chocolates rode chilipeper
- 5 sjalotten fijngesneden
- ½ tl zout
- 5 peperkorrels witte
- 1 eetlepel(s) galangal
- 1 tl limoenrasp
- 1 tl korianderwortel fijngehakt
- 1 tl thaise garnalenpasta kapi
Stamp de zongedroogde chilipepers 2 minuten in een vijzel.
Doe alle andere ingrediënten een voor een in volgorde van de ingrediëntenlijst erbij en stamp ze een voor een tot een gelijkmatige pasta.
De pasta mag rustig wat aan de grove kant zijn.
Noot:
Dit recept is voldoende voor 2 el pasta en genoeg voor 2 Penangcurry's voor 2 personen.
Deze pasta kunt je 10 dagen in de koelkast of 3-12 maanden in de diepvries bewaren.
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 5
Nam prik pao
Chilipasta in sojaolie
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 10 grote chilipepers zongedroogde
- 3 eetlepel(s) vissaus
- 5 dl sojaolie
- ¼ tl zout
- 8 sjalotten gepeld en in plakjes
- 6 tenen knoflook gepeld en fijngehakt.
- 1 mok garnalen gedroogde
- 1 - 2 eetlepel(s) kokos palmsuiker
- ½ - 1 eetlepel(s) tamarindepasta of rijstazijn
Verhit de olie in een wok en fruit de sjalotten en knoflook goudgeel, uit de olie scheppen en laten uitlekken.
Doe nu de gedroogde garnalen en de gedroogde chilipepers in de wok.
Bak ze tot ze goudbruin zijn, uit de olie scheppen en laten uitlekken.
Doe de garnalen, knoflook, chilipepers, sjalotten en suiker in een vijzel en stamp het mengsel tot een goed gemengde homogene pasta.
Voeg de vissaus, tamarindepasta, zout en de afgekoelde sojaolie uit de wok toe.
Stamp alles nog eens goed door tot u een smeuïge pasta heeft.
De chilipasta kan men in een luchtdicht afgesloten potje 3-4 maanden in de koelkast bewaren.
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 5
Nam prik gaeng masaman
Masamancurry is Indiase/Thaise curry, een mengsel van verse en gedroogdeingrediënten.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ⅛ tl peper zwarte korrels
- ⅛ tl komijnzaad
- ¼ tl korianderzaad
- ¼ tl kruidnagel
- ¼ tl kaneel
- ¼ tl kardamon
- ⅛ tl zout
- 3-5 grote thai chocolates zongedroogde chilipepers. Zaad verwijderen en 10 min. laten wellen in water.
- ¼ tl gra-chai / ginza (Indonesische naam, temu kuntji. Schrap de schil eraf en snijd in zeer dunne plakjes. vervanger: oude doffe gemberwortel
Rooster de droge ingrediënten in een droge wok op een lage vlam.
Blijf roeren tot alles begint te geuren.
Dit proces duurt gewoonlijk 1-4 min. afhankelijk van de hoeveelheid olie en water in de kruiderijen.
Haal de wok meteen van het vuur als u de geur begint te ruiken, de olie in de kruiderijen kunnen n.l. zo heet worden dat de zaden van binnenuit verbranden.
Doe de droge geroosterde ingrediënten in een vijzel en stamp alles tot een poeder.
Voeg de gra-chai/ginza, citroengras en korianderwortel toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
Voeg de knoflook, sjalot, kapi en gedroogde chilipepers toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
Dit recept is voldoende voor 2 el pasta en genoeg voor 2 Masamancurry's voor 2 personen.
U kunt het recept ook 2 of 3 maal vermenigvuldigen en onder een flinke laag sojasaus zeker 2 maanden bewaren in een luchtdicht potje dat je in de kelder of provisiekast zet.
In de koelkast zetten is niet nodig en zelfs niet wenselijk want het reduceerd de smaak en de geur.
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 5
Limoen Amandelcakejes uit Australië
Servings: 12 stuks
Calories: 275kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g gepelde amandelen
- 75 g bloem gezeefd
- 150 g poedersuiker
- Schil van 1/2 limoen geraspt
- 5 eieren
- 200 g boter gesmolten
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de muffinvormpjes in of plaats cupcakepapiertjes erin.
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine of met een vijzel.
Meng de gemalen amandelen in een grote kom met de gezeefde bloem, poedersuiker (houd 1 eetlepel apart) en geraspte limoenschil.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een mespunt zout tot ze schuimig maar niet stijf zijn.
Spatel voorzichtig de opgeklopte eiwitten door de droge ingrediënten.
Roer vervolgens voorzichtig de gesmolten boter door het amandelmengsel.
Vul de muffinvormpjes tot twee derde met het beslag en bak ze in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Laat de cakejes 5 minuten in de vormpjes zitten en laat ze daarna verder uitdampen op een rek.
Bestrooi de cakejes met de overgebleven poedersuiker
Een zoete, mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze heerlijke en licht zoete amandelcakejes.
Serving: 1cakeje | Calories: 275kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 21g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 5
Abon van vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 g rundvlees
- 1 tl ketumbar
- 1 tl djinten
- 1 ui
- 2 knoflook
- suiker
- zout
- 1 tl tamarinde uit de fles
- 1 kopje olie
Het vlees kookt men zacht en gaar, dan in stukjes of reepjes snijden, waarna men het zo fijn mogelijk stampt. Door de vleesmolen kan ook.
In de vijzel de ketumbar, djinten, ui en knoflook fijn wrijven.
Dit door het gestampte vlees mengen met zout, assam en suiker naar smaak.
Terwijl men goed blijft roeren, de abon in de olie krokant bakken.
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 5
Ajam goreng koening
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 stukjes koenjit verse wortel á 3 cm of 1 theelepel koenjitpoeder
- 40 gram laos wortel verse geschild
- 20 gram gember verse geschild
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 2 eetlepels suiker
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel ketoembar gemalen
- 1 theelepel azijn
- ½ eetlepel tamarindepasta
- 2 dl kokosmelk blik
- 1 kg kip of 1 kg drumsticks
- 1 liter frituurolie
Stamp de koenjit, laos, gember, knoflook en rode peper in een vijzel fijn of pureer ze in een keukenmachine.
Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een pan, voeg 2 1/2 dl water toe en breng het geheel aan de kook.
Kook de kip ± 30 minuten tot alle vocht is verdampt.
Neem de kip uit de pan, dep hem droog en frituur hem in de hete olie (180°C) in 5-10 minuten krokant.
Voor een extra lekkere smaak kunt u de kruiden mee frituren (zeef de olie na het frituren).
Serveer de kip zonder kruiden.
Het gerecht wordt extra lekker als u de kip na het koken 1 nacht laat staan en hem pas de volgende dag frituurt.
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 5
Romige Gevogelte Royale
Een zachte en elegante gevogelte royale met een romige textuur en subtiele kruiding. Perfect als verfijnd voorgerecht voor een klassiek diner.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd44 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar
Au bain-marie pan
Vier beboterde vormpjes
vijzel
- ½ dl slagroom
- ½ ei
- 1 el béchamelsaus
- 2 eieren
- 50 g kipfilet
- Nootmuskaat naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Stamp de kipfilet met de slagroom fijn in een vijzel tot een glad mengsel.
Voeg de béchamelsaus en de losgeklopte eieren toe.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Passeer het mengsel door een zeef om een fijne structuur te krijgen.
Giet het beslag in de beboterde vormpjes.
Pocheer de vormpjes au bain-marie gedurende 40 à 45 minuten tot het mengsel volledig gestold is.
Laat de gevogelte royale buiten de bain-marie afkoelen.
Stort de royale uit de vormpjes en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een lichte saus, zoals een romige champignonsaus of een truffelsaus, voor extra verfijning.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals Chardonnay past perfect bij dit voorgerecht. De frisse en fruitige tonen contrasteren mooi met de romige textuur van de royale.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 12g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 5
Romige Truffel Royale met Diepe Umami Smaak
Een luxueuze truffel royale, zacht gepocheerd au bain-marie met een diepe umami-smaak door de toevoeging van demiglace. Perfect voor een elegant voorgerecht.
Voorbereidingstijd9 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Vier beboterde vormpjes
vijzel
Au bain-marie pan
- 50 g truffel
- 2 eieren
- 1 el demiglace saus
Stamp de truffel in een vijzel fijn samen met de demiglace saus.
Klop de eierdooiers los en voeg ze toe aan het truffel-demiglace mengsel.
Passeer het mengsel door een zeef voor een fluweelzachte textuur.
Giet het mengsel in de beboterde vormpjes.
Plaats de vormpjes in een au bain-marie pan en pocheer gedurende 40 à 45 minuten tot de royale gestold is.
Laat buiten de bain-marie afkoelen voordat je de royales voorzichtig uit de vormpjes stort.
Serveertip:
Serveer met dunne toast en een paar druppels truffelolie voor een extra verfijnde smaak.
Wijnadvies:
Een droge, mousserende witte wijn zoals een Champagne of een Crémant past perfect bij dit gerecht. De verfijnde bubbels en frisse zuren complementeren de intense smaak van de truffel.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 10g | Vet: 11g | Zout: 0.7g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 5
Zachte Vis Royale met Romige Textuur
Een fluweelzachte Franse vis royale, bereid met gekookte vis, slagroom en bechamelsaus. Een luxe voorgerecht met een verfijnde smaak.
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
Au bain-marie pan
vijzel
fijne zeef
Vier beboterde vormpjes
Stamp de gekookte vis fijn in een vijzel samen met de slagroom.
Voeg de bechamelsaus en de losgeklopte eierdooiers toe en meng goed.
Breng het mengsel op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat.
Passeer het mengsel door een fijne zeef om een gladde textuur te verkrijgen.
Giet het mengsel in beboterde vormpjes.
Pocheer de vormpjes au bain-marie gedurende 40 à 45 minuten, tot de royale gestold is.
Laat de vormpjes buiten het waterbad afkoelen alvorens voorzichtig te storten.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een scheutje citroensap voor een verfijnde smaak.
Wijnadvies:
Een elegante witte wijn zoals een Chablis of een droge Sauvignon Blanc past perfect bij dit lichte en romige gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 14g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / vijzel / Pagina 5