Langzaam Gegaarde Amerikaanse Runderstoof

Langzaam Gegaarde Amerikaanse Runderstoof

Deze smaakvolle Amerikaanse runderschotel is perfect voor de slowcooker. Het vlees valt uit elkaar en combineert heerlijk met tortilla’s of een frisse salade.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd9 uur
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosje lente-uitjes fijngesneden
  • 1.5-2 kg doorregen runderlappen
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1-2 eetlepels Tabasco
  • 225 ml witte wijn
  • 3 eetlepels knoflook geperst
  • 400 gr gezeefde tomaten
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Plaats het vlees in de slowcooker.
  • Overgiet het vlees met witte wijn, gezeefde tomaten en tabasco.
  • Voeg de geperste knoflook toe.
  • Kruid met zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.
  • Dek de slowcooker af.
  • Laat het gerecht 8-9 uur garen op de lage stand.
  • Trek het vlees uit elkaar met twee vorken zodra het gaar is.
  • Meng het draadjesvlees met het vrijgekomen vocht.
  • Voeg de lente-uitjes toe en roer goed door.

Notities

Serveertip:

Serveer met tortilla’s en een frisse groene salade of koolsalade voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:

Combineer met een stevige rode wijn zoals een Zinfandel of een Shiraz.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 38g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Seitan-wontons met groentevulling

Seitan-wontons met groentevulling

Deze seitan-wontons met wortel en ui zijn een hartig vegan alternatief dat perfect past in de Aziatische keuken. Zelfgemaakt of met kant-en-klare vellen!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 el sojasaus
  • 100 g fijngesneden wortel
  • 100 g gemalen seitan
  • 150 g fijngesneden ui
  • 1 kop gebuild meel
  • 50 ml kokend water
  • Snufje zout
  • Wontonvellen optioneel, bij de toko verkrijgbaar

Instructies

  • Meng het meel met zout en olie in een kom.
  • Voeg al roerend het kokende water toe en meng tot een deeg.
  • Kneed het deeg 5-10 minuten.
  • Laat het deeg rusten onder een vochtige doek.
  • Verhit olie in een pan en bak de ui glazig.
  • Voeg de wortel toe en bak kort mee.
  • Voeg wat vocht van de seitan toe en stoof 5 minuten met de deksel op de pan.
  • Voeg de seitan toe en laat het vocht verdampen.
  • Verdeel het deeg in 10 balletjes.
  • Rol elk balletje uit tot een cirkel van 10 cm doorsnee.
  • Schep 1 à 2 eetlepels vulling op elk lapje.
  • Vouw dicht tot halve maantjes en druk de randen dicht met een vork.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan.
  • Bak de flapjes aan beide kanten bruin.
  • Voeg 100 ml water met sojasaus toe en dek de pan af.
  • Laat 5 minuten stoven.
  • Keer de wontons en bak de andere kant ook kort.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse komkommersalade of een lichte sojadip.
Wijnadvies:

Een droge Riesling past perfect bij de hartige smaken van seitan en sojasaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 14g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g

Snijbietballetjes in Bouillon of met Salade

Snijbietballetjes in Bouillon of met Salade

Deze heerlijke snijbietballetjes zijn een perfect bijgerecht, zowel in bouillon als met een frisse groene salade. Makkelijk te maken en vol van smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Groenten, Noten
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1-2 el meel
  • 2 eieren
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 3 oude broodjes
  • 750 g snijbiet
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 scheutje Worcestersaus
  • Peper
  • Paneermeel om te binden of kruimels van oud droog brood
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Ongeveer 1/8 l melk
  • 2 el olijfolie

Instructies

  • Snij de broodjes in dobbelsteentjes en giet er in een kom melk over.
  • Voeg niet alle melk in één keer toe, maar beetje bij beetje.
  • Tussendoor telkens goed mengen en laten weken.
  • Het brood moet weken, maar in geen geval papperig worden.
  • Blancheer de snijbiet, naar keuze inclusief de stelen.
  • Druk zoveel mogelijk vocht uit de groente en snij of hak ze zeer fijn.
  • Bak de ui even glazig en voeg de knoflook toe.
  • Vermeng dit met het brood, evenals de snijbiet en de eieren.
  • Goed kruiden met zout, peper, nootmuskaat en Worcestersaus.
  • Voeg het meel toe en meng dit tot een stevig deeg, en laat dit even rusten.
  • Draai beslist als proef eerst één balletje, valt die uit elkaar, voeg dan een lepel meel en wat paneermeel toe.
  • Wordt het balletje te vast, voeg dan wat meel aan het deeg toe.
  • Proef of het deeg voldoende gekruid is!
  • Kook de balletjes 10 tot 15 min.
  • in een brede pan in net niet kokend, gezouten water.
  • Kook zoveel balletjes in één keer als er naast elkaar in de pan kunnen.
  • Serveer, zoals men in Tirol zegt, de balletjes "te water" (zu Wasser), in een goede bouillon, of "ter land" (zu Lande) met een groene salade.

Notities

Serveertip:

Serveer de balletjes in een rijke bouillon of met een frisse groene salade, zoals in Tirol gebruikelijk is.
Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past uitstekend bij dit gerecht.

Appelnotentaartjes met Amandelen

Appelnotentaartjes met Amandelen

Deze appelnotentaartjes met een vleugje kaneel en een knapperige amandelcrust zijn de perfecte zoetigheid voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakkerijvormpjes
  • keukenpapier
  • plasticfolie
  • Theeglas
  • vork

Ingrediënten

  • 100 gram rozijntjes
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel koud water
  • 1 mespunt zout
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 2 geklutste eieren
  • 200 gram gehakte amandelen
  • 4 appels
  • 4 eetlepels suiker
  • 4 halve walnoten
  • 75 gram boter op kamertemperatuur
  • 75 gram suiker

Instructies

  • Laat de rozijntjes 15 minuten wellen in lauw water.
  • Meng de boter, suiker, zout en het ei goed door elkaar.
  • Voeg de bloem, bakpoeder en koud water toe en meng goed.
  • Maak een bal van het deeg en wikkel deze in plasticfolie.
  • Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
  • Was en schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
  • Haal de rozijntjes uit het water, dep ze droog met keukenpapier.
  • Meng de rozijntjes, suiker, kaneel, citroensap en amandelen door de appelstukjes.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm.
  • Steek rondjes uit het deeg met een theeglas.
  • Vet de bakplaat in met boter en leg de deegrondjes in de bakvormpjes.
  • Prik gaatjes in elk rondje met een vork.
  • Vul de vormpjes met de appel-notenvulling en druk de vulling voorzichtig aan.
  • Bestrijk de vulling met geklutst ei.
  • Druk een halve walnoot of bestrooi met amandelen op elk taartje en bestrijk opnieuw met ei.
  • Bak de taartjes 30 minuten in de voorverwarmde oven op 150°C totdat ze mooi bruin zijn.
  • Laat de taartjes afkoelen voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Serveer de taartjes met een kopje thee voor een gezellige en zoete afsluiting van de middag.
Wijnadvies:


Een frisse witte wijn of een lichte rosé past perfect bij de zoetheid van de appelnotentaartjes.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Snickerdoodles Koekjes

Snickerdoodles Koekjes

Heerlijke, knapperige snickerdoodles die je snel kunt maken. Variëren kan met rozijnen, chocolade of gember voor een extra twist.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 165 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 190 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenzuur
  • 225 gram boter
  • ½ theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC/gasstand 4.
  • Zeef de bloem met het wijnsteenzuur, zuiveringszout en de helft van de kaneel in een kom en voeg het zout toe.
  • Klop de boter met 2 eetlepels suiker romig in een andere kom.
  • Roer het ei door het botermengsel.
  • Meng de droge ingrediënten door het botermengsel totdat een glad deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Meng de achtergehouden suiker met de kaneel.
  • Vorm balletjes van het deeg en rol ze door de kaneelsuiker.
  • Leg de balletjes met 5 cm tussenruimte op een bakplaat.
  • Druk de balletjes met een vork iets platter.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer de snickerdoodles met een glas koude melk voor een heerlijk snackmoment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat past perfect bij de kaneelsmaak van deze koekjes.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.05g | Sugar: 15g

Knapperige ANZAC-koeken

Knapperige ANZAC-koeken

Heerlijke knapperige ANZAC-koeken, een klassiek Australisch recept om te genieten bij de koffie of als tussendoortje.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Ontbijt, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Australië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 115 gram boter
  • 1 eetlepel warm water
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 40 gram fijngehakte macadamianoten
  • 50 gram gemalen kokos
  • 0,5 theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Meng de havervlokken, bloem, basterdsuiker en kokos in een kom.
  • Smelt de boter met de golden syrup in een steelpan op laag vuur.
  • Los het zuiveringszout op in het warme water en roer dit door het botermengsel.
  • Voeg het warme botermengsel toe aan de droge ingrediënten en meng goed.
  • Schep eetlepels deeg met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Druk het deeg met een vork iets platter.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kopje thee of koffie voor een authentieke Australische ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een dessertwijn of een zoete muskaat.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 1.5g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g

Hartige taart met merg, uien en rozijnen

Hartige taart met merg, uien en rozijnen

Een unieke hartige taart met zachte uien, rozijnen en romig merg, gebakken in een knapperig bladerdeeg. Ideaal als verrassend voorgerecht.
(plus voorbereidingstijd de dag ervoor)45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakvorm (25 cm doorsnee)
  • kookpan
  • mes
  • vork

Ingrediënten

  • 500 g bladerdeeg diepvries, ontdooid
  • 3 à 4 mergpijpen ongeveer 250 g merg
  • 1 kg uien
  • 125 g sultanarozijnen
  • 3 eetlepels olie
  • 2 eetlepels suiker
  • Zout en peper

Instructies

  • Haal het bladerdeeg een dag van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast om te ontdooien.
  • Week de rozijnen een nacht in water of rode wijn.
  • Pel en snijd de uien fijn.
  • Verhit de olie in een pan en stoof de uien zonder ze te laten bruinen.
  • Voeg de suiker toe en meng goed.
  • Breng de gestoofde uien op smaak met zout en peper.
  • Voeg de uitgelekte rozijnen toe en roer door.
  • Haal het merg uit de beenderen met een stevig mes en voeg het merg toe aan het uienmengsel.
  • Laat zachtjes koken.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm en bekleed een ingevette bakvorm ermee.
  • Prik gaatjes in het deeg met een vork.
  • Giet het uien-mergmengsel in de bakvorm en spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de taart iets afkoelen en serveer lauwwarm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een rode Bourgogne past perfect bij deze hartige taart.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 9g | Vet: 22g | Zout: 1.1g | Sugar: 12g

Romige Eiersalade met Rookvlees en Augurk

Romige Eiersalade met Rookvlees en Augurk

Deze romige eiersalade met rookvlees en frisse augurk is een heerlijke combinatie van smaken. Perfect op toast, stokbrood of als bijgerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ei, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Barbecue, Pasen, Picknick
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 50 g rookvlees
  • 2 augurken
  • 1 sjalotje
  • eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel Silvo Peterselie
  • Silvo Witte Peper Gemalen naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren in ongeveer 9 minuten hard.
  • Spoel de eieren af onder koud water, pel ze en hak ze fijn.
  • Snijd het rookvlees in dunne reepjes.
  • Snijd de augurken in kleine blokjes.
  • Pel het sjalotje en snijd het zeer fijn.
  • Doe de fijngehakte eieren, rookvlees, augurkjes, sjalotje, mayonaise en peterselie in een mengkom.
  • Schep alles goed door elkaar.
  • Breng de eiersalade op smaak met gemalen witte peper.
  • Serveer direct of bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Notities

Serveertip:
Serveer deze eiersalade op knapperig stokbrood, toastjes of als vulling in een sandwich.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio sluit mooi aan bij de romige textuur en hartige smaken van de salade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Gebakken Spinazie met Knoflook

Gebakken Spinazie met Knoflook

Een eenvoudig maar smaakvol bijgerecht van gebakken spinazie, subtiel op smaak gebracht met knoflook. Perfect als lichte en voedzame aanvulling op feestelijke hoofdgerechten.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Boter voor bakken
  • 1 teentje knoflook
  • Grofbladige spinazie

Instructies

  • Verhit boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Prik een teentje knoflook aan een vork en wrijf het meerdere keren door de pan, zodat de smaak vrijkomt.
  • Voeg de grofbladige spinazie toe en laat deze snel slinken in de pan, terwijl je roert.
  • Laat de gebakken spinazie kort uitlekken voordat je het serveert.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo, die goed samengaat met de subtiele smaak van de gebakken spinazie.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g

Broccoli-Tonijntaart met Kaassaus uit de Airfryer

Broccoli-Tonijntaart met Kaassaus uit de Airfryer

Deze broccoli-tonijntaart met een romige kaassaus is een heerlijk hartig gerecht, perfect voor een voedzaam diner. Snel en eenvoudig te bereiden in de airfryer!
Bereidingstijd45 minuten
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 blikjes tonijn op water uitgelekt
  • 1 kg broccoliroosjes
  • 1 el vloeibare boter
  • 40 g bloem
  • 3 dl halfvolle melk
  • 100 g geraspte kaas
  • Paprikapoeder naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 5 plakjes hartige taartdeeg

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 200°C.
  • Vet de springvorm in en bekleed deze met de plakjes hartige taartdeeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Laat de tonijn goed uitlekken en verdeel deze over de bodem van de taartvorm.
  • Was de broccoli en blancheer deze enkele minuten in kokend water.
  • Spoel af onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
  • Verdeel de broccoli over de tonijn in de taartvorm.
  • Voor de saus: Smelt de vloeibare boter in een pan en voeg de bloem toe.
  • Roer goed door en giet geleidelijk al roerend de melk erbij totdat een gladde saus ontstaat.
  • Meng de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
  • Giet de kaassaus over de broccoli en tonijn in de taartvorm.
  • Bak de taart ongeveer 30 minuten in de airfryer op 170°C tot de bovenkant goudbruin is en de taart goed doorbakken is.
  • Laat de taart enkele minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveer.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g