Groene Varkenscurry met Kokos en Pisang Ambon

Groene Varkenscurry met Kokos en Pisang Ambon

Deze geurige Thaise varkenscurry met kokosmelk en Pisang Ambon combineert pittige en zoete smaken op een unieke manier. Perfect met gestoomde rijst!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Marineertijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Azië, Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de curry:

  • 800 g varkenshaasje grof gesneden
  • 4 dl kokosmelk
  • ½ dl maïsolie
  • 1 handvol cashewnoten
  • Enkele blaadjes munt
  • ½ bosje koriander
  • 1 dl Pisang Ambon

Voor de groene kerriepasta:

  • 6 lente-uitjes
  • 4-6 groene pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gember fijngehakt
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel zout
  • 1 stengel citroengras sereh, fijngehakt
  • ½ bosje basilicum
  • ½ bosje koriander
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • Schil van 4 limoenen fijngehakt
  • Sap van 4 limoenen

Instructies

  • Schil de limoenen met een dunschiller en hak de schil fijn.
  • Doe de gehakte limoenschil, het limoensap en alle overige ingrediënten voor de kerriepasta in een blender.
  • Mix tot een gladde, groene pasta ontstaat.
  • Marineer het varkensvlees 30 minuten in 2 eetlepels kerriepasta en de Pisang Ambon.
  • Verhit de maïsolie in een wok en bak het gemarineerde varkensvlees 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de rest van de kerriepasta toe en roer goed door.
  • Schenk de kokosmelk erbij en laat het geheel zachtjes 10 minuten sudderen op laag vuur.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met gebroken cashewnoten en gehakte koriander en munt.
  • Serveer met gestoomde rijst.

Notities

Serveertip:
Serveer deze curry met Thaise jasmijnrijst of kleefrijst en een frisse komkommersalade met limoendressing.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland vormt een goed contrast met de pittige en aromatische smaken van de curry.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 38g | Vet: 40g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Zoete soja varkensstoof met mie en wokgroenten

Zoete soja varkensstoof met mie en wokgroenten

Een kruidige en zoete varkensstoof met zachte mie en knapperige groenten, perfect in balans met frisse atjar.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g boemboe voor zoete soja varkensstoof
  • 500 g varkensstoofvlees
  • 400 g mie-nestjes
  • 3 eetlepels oosterse roerbakolie
  • 400 g Chinese groentemix
  • 125 g taugé
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 350 g atjar tjampoer
  • 200 ml water
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Breng in een braadpan de boemboe met 200 ml water aan de kook.
  • Voeg het varkensstoofvlees toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Laat onafgedekt 45 minuten zacht sudderen tot het vlees mals is.
  • Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing en laat uitlekken.
  • Verhit in een wok de olie en roerbak de groentemix 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de taugé en ketjap manis toe en roerbak nog 1 minuut.
  • Meng de gekookte mie door de groenten en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de zoete soja varkensstoof met de mie en atjar tjampoer.

Notities

Serveertip:
Garneer met gesneden bosui en sesamzaadjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals Riesling past goed bij de zoete en hartige tonen van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 12g

Visballetjes met Sweet Chili-Koriandersaus

Visballetjes met Sweet Chili-Koriandersaus

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hapjes, Vis
Land van herkomst: Azië
Servings: 4 personen
Calories: 170kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram koolvis
  • 3 eetlepels koriander fijngehakt
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 eetlepel Conimex Sambal Tjampoer
  • Conimex Wok Olie
  • dl Conimex Sweet Chili Saus

Instructies

  • Maal de koolvis in een foodprocessor zeer fijn.
  • Voeg op het laatst kort 2/3 van de koriander, het citroensap, de maïzena en de sambal toe aan het vismengsel en maal nogmaals kort door tot alles goed gemengd is.
  • Rol kleine gladde balletjes van het vismengsel.
  • Verhit een flinke scheut Wok Olie in een grote wok op hoog vuur.
  • Bak de visballetjes voorzichtig in 2 porties bruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Meng ondertussen de Sweet Chili Saus met de resterende koriander.
  • Schep de visballetjes op een schaal en serveer met de Sweet Chili-Koriandersaus.
  • Eventueel kun je wat cocktailprikkers apart serveren voor het gemak van eten.

Notities

Variatietip:

Je kunt de helft van de koolvis vervangen door gepelde rauwe garnalen. Voeg de garnalen toe samen met de koriander. Vervang de Sambal door ½ eetlepel Conimex Sojasaus of Ketjap Asin.

Wijnadvies:

Deze pittige visballetjes met sweet chili-koriandersaus gaan goed samen met een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Moscato uit Italië. Hun verfrissende smaak zal de pittigheid van de saus mooi in balans brengen.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Penne met rucola, zalmblokjes en basilicum pesto

Penne met rucola, zalmblokjes en basilicum pesto

Een smaakvolle pasta met malse zalmblokjes, frisse rucola en een romige basilicum pesto. Een eenvoudig en snel gerecht dat perfect is voor een doordeweekse avond.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g penne rigate pasta
  • 600 g zalmfilet in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 g olijven gehalveerd
  • 15 g verse basilicum in reepjes gesneden
  • 100 g groene pesto
  • 75 g rucola
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de penne rigate in ruim kokend water met een snufje zout bijna gaar (ongeveer 10 minuten, iets korter dan op de verpakking staat).
  • Spoel de pasta af met koud water en laat uitlekken in een vergiet.
  • Bestrooi de zalmblokjes met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de zalmblokjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin en gaar.
  • Laat de olijven uitlekken en halveer ze.
  • Snijd de basilicum in fijne reepjes.
  • Verwarm de groene pesto in een wok op laag vuur.
  • Voeg de pasta toe en meng goed, zodat de pasta volledig bedekt is met pesto.
  • Haal de wok van het vuur en schep de rucola, gehalveerde olijven en gesneden basilicum door de pasta.
  • Verdeel de pasta over vier borden en leg de gebakken zalmblokjes er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade en extra basilicumblaadjes voor garnering.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse Pinot Grigio sluit perfect aan bij de smaken van de zalm, basilicum pesto en rucola. De citrusachtige tonen maken het gerecht compleet.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 38g | Vet: 25g | Zout: 1.6g | Sugar: 2g

Mihoen met zalm, shiitake en Chinese kool

Mihoen met zalm, shiitake en Chinese kool

Een licht en smaakvol wokgerecht met mihoen, malse zalm, shiitake en frisse Chinese kool. Perfect voor een snelle Aziatische maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g zalmfilet in blokjes van 4 cm gesneden
  • 1 Chinese kool in reepjes gesneden
  • 300 g shiitake schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 pak mihoen
  • 8 eetlepels woksaus knoflook-koriander
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • Gebakken uitjes voor garnering
  • Wokolie

Instructies

  • Breng in een grote pan water aan de kook.
  • Voeg eventueel wat zout of ketjap asin toe.
  • Kook de mihoen in het kokende water volgens de instructies op de verpakking (ca.
  • 2 minuten).
  • Giet af, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
  • Verhit een scheutje wokolie in een grote wok op hoog vuur.
  • Roerbak de zalmblokjes voorzichtig in ongeveer 3 minuten gaar.
  • Haal ze uit de wok en houd warm.
  • Maak de wok schoon en verhit opnieuw met een scheutje olie.
  • Roerbak de Chinese koolreepjes en shiitake gedurende 5 minuten.
  • Voeg de gekookte mihoen, gebakken zalmblokjes, ketjap manis en woksaus toe naar smaak (ongeveer 8 eetlepels) en roerbak nog 2 minuten voorzichtig.
  • Verdeel de mihoen met zalm en shiitake over diepe borden of kommen.
  • Garneer met gebakken uitjes en serveer direct.

Notities

Variatietip:
Gebruik in plaats van zalmfilet een andere stevige vis zoals roodbaarsfilet, rauwe gepelde garnalen of kipfiletreepjes. Vervang shiitake door andere paddenstoelen zoals champignons of kastanjechampignons.
Serveertip:
Serveer met sambal, ketjap of sojasaus en kroepoek, zodat iedereen het gerecht naar eigen smaak kan aanvullen.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de zalm en de frisse Aziatische smaken.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g

Kipsaté met bami en pindasatésaus

Kipsaté met bami en pindasatésaus

Een smakelijk en eenvoudig Aziatisch geïnspireerd gerecht met malse kipsaté, bami met kool en een romige pindasatésaus.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kinderkoken, Kip, Mie, Noedels
Land van herkomst: Azië, Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 250 g mie nestjes
  • 600 g witte kool in reepjes gesneden
  • 2 bananen niet te rijp
  • 400 ml pindasatésaus
  • 2 el Conimex Ketjap Marinade
  • 1 bakje Conimex Boemboe voor Bami Goreng
  • Conimex Wokolie voor het wokken
  • ½ dl water

Instructies

  • Steek de barbecue aan of verhit de grill, grillplaat of grillpan op de hoogste stand.
  • Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook, voeg eventueel wat zout of ketjap toe.
  • Kook de mie in ongeveer 12 minuten gaar, giet af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Snijd ondertussen de kipfilet in kleine blokjes en marineer ze met een scheutje ketjap marinade.
  • Rijg de kipblokjes aan satéstokjes en laat ze kort marineren.
  • Rooster de kipsaté op de hete barbecue, onder de grill of in de grillpan gedurende 10 minuten, keer ze regelmatig tot ze gaar zijn.
  • Pel de bananen en snijd ze in dikke plakjes.
  • Verhit een scheutje wokolie in een grote wok en roerbak de koolreepjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg ½ dl water en de boemboe toe en meng goed.
  • Schep de uitgelekte mie en de plakjes banaan door de kool en roerbak nog 3 minuten.
  • Verwarm de pindasatésaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Schep de bami in diepe borden of kommen, leg de kipsaté ernaast en schenk wat pindasatésaus erover.
  • Serveer de rest van de saus apart.

Notities

Serveertip:
Zet kroepoek, seroendeng en gebakken uitjes op tafel, zodat iedereen naar smaak kan toevoegen.
Wijnadvies:
Een frisse en lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2.1g | Sugar: 12g

Tilapia Roerbakschotel met Wokgroenten en Rijst

Tilapia Roerbakschotel met Wokgroenten en Rijst

Een snelle en gezonde roerbakschotel met tilapia, kleurrijke wokgroenten en rijst, ideaal voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Azië, Europa, Fusion
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 gram rijst
  • 2 schaaltjes tilapiafilet ca. 250 gram elk
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 zak wokgroenten grofgesneden (400 gram)
  • 3 eetlepels worcestershiresaus
  • 4 eetlepels gembersiroop

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Snijd de tilapia in reepjes.
  • Pel en snipper de uien en knoflook.
  • Verhit de olie in een wok en fruit de ui en knoflook 1 minuut.
  • Voeg de tilapia toe en bak 3 minuten mee.
  • Schep de tilapia uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de wokgroenten toe aan de overgebleven bakolie en bak 3 minuten mee.
  • Roer de worcestershiresaus en gembersiroop erdoor en laat 2 minuten meewarmen.
  • Schep de tilapia door de groenten.
  • Serveer de roerbakschotel met rijst.

Notities

Deze roerbakschotel gaat goed samen met een droge Riesling of een lichte Sauvignon Blanc, die de smaken van de tilapia en wokgroenten complementeert.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 2.2g | Sugar: 10g

Roerbakschotel met tilapia en rijst

Roerbakschotel met tilapia en rijst

Een snelle en gezonde roerbakschotel met tilapia, verse groenten en een vleugje gember.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 500 g tilapiafilet 2 schaaltjes à ca. 250 g
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 400 g wokgroenten
  • 3 eetlepels worcestershiresaus
  • 4 eetlepels gembersiroop

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Snijd de tilapiafilet in reepjes.
  • Pel en snipper de uien en knoflook fijn.
  • Fruit de ui en knoflook 1 minuut in 3 eetlepels olijfolie in een wok.
  • Voeg de tilapiareepjes toe en bak ze 3 minuten mee.
  • Haal de tilapia uit de pan en houd deze warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de wokgroenten toe aan de resterende olie en bak 3 minuten mee.
  • Roer de worcestershiresaus en gembersiroop door de groenten en laat nog 2 minuten meewarmen.
  • Voeg de tilapia weer toe aan de groenten en meng alles goed door elkaar.
  • Serveer de roerbakschotel met de rijst.

Notities

Serveertip:
Strooi sesamzaadjes of verse koriander over de schotel voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de lichte en smaakvolle tilapia en groenten.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Romige lasagne met spinazie en zalm

Romige lasagne met spinazie en zalm

Geniet van deze romige lasagne met verse spinazie, sappige zalm en een vleugje nootmuskaat. Een smaakvolle en voedzame ovenschotel!
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Zalm
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 600 g verse spinazie gewassen en gedroogd
  • 250 g ricotta
  • 100 g oude kaas geraspt
  • 1 tl nootmuskaat
  • 4 zalmmoten in kleine stukjes
  • 12 lasagnevellen
  • 100 ml melk
  • 2 tomaten in plakjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een wok en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten.
  • Voeg de spinazie in delen toe en laat deze op hoog vuur slinken.
  • Schep overtollig vocht uit de spinazie en meng de helft van de ricotta en de helft van de geraspte kaas erdoor.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Maak in een ovenschaal laagjes van spinazie, zalm en lasagnevellen.
  • Klop de rest van de ricotta los met melk, zout, peper en nootmuskaat.
  • Strijk dit mengsel over de laatste laag lasagnevellen.
  • Bedek met plakjes tomaat en bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
  • Dek de ovenschaal af met vershoudfolie en zet een uur in de koelkast (overslaan bij gebruik van verse lasagnevellen).
  • Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht).
  • Bak de lasagne 45 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de lasagne goed doorwarmd is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een stuk knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio is een perfecte aanvulling op de romige textuur van de lasagne en de delicate smaak van de zalm.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 34g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Mie-wokschotel met paksoi en tofu

Mie-wokschotel met paksoi en tofu

Deze snelle en smaakvolle wokschotel met mie, paksoi, tofu en een vleugje ketjap is perfect voor een doordeweekse maaltijd. Binnen 30 minuten klaar!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g Chinese eiermie
  • 1 struik paksoi
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 4 el zonnebloemolie
  • 180 g tofu
  • 50 ml ketjap manis
  • 4 el seroendeng kokos-pindamengsel
  • Thaise chilisaus optioneel, om te serveren

Instructies

  • Kook de eiermie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet af en laat uitlekken.
  • Maak de paksoi schoon en snijd in repen.
  • Snijd de paprika in stukjes en de ui in halve ringen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok en roerbak de ui en tofu gedurende 2 minuten.
  • Voeg de paprika en paksoi toe en roerbak 3 minuten mee.
  • Schenk de ketjap manis erbij en laat 1 minuut meewarmen.
  • Schep de gekookte mie door het groentemengsel en roerbak nog 1 minuut.
  • Verdeel de wokschotel over vier borden en bestrooi met seroendeng.
  • Serveer eventueel met Thaise chilisaus voor extra pit.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Kies voor een frisse en fruitige witte wijn, zoals Concilio Pinot Grigio Trentino, die mooi aansluit bij de smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g