Hertenbiefstukjes met chocoladesaus

Hertenbiefstukjes met chocoladesaus

Allerhande 2002
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 4 hertenbiefstukjes
  • 3 dl rode wijn
  • ½ rode peper
  • 1 tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g hazelnoten
  • 2 pruimen gewelde
  • 50 g boter
  • 2 takjes tijm
  • ½ theelepel piment
  • ½ tablet vleesbouillon
  • zout
  • 30 g chocolade pure
  • peper

Instructies

  • Ui pellen en halveren.
  • Helft in ringen snijden, andere helft fijn snipperen.
  • Biefstukjes ca. 2 uur marineren in 2 dl wijn met uiringen.
  • Peper halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
  • Tomaat wassen en in stukjes snijden.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Hazelnoten en pruimen grof hakken.
  • In pan helft van boter verhitten.
  • Uisnippers, peper en knoflook ca. 2 minuten bakken.
  • Tomaat, hazelnoten,pruimen, tijm, piment, bouillontablet, 1 dl wijn en 1 1/2 dl water toevoegen.
  • Saus ca. 15 minuten laten sudderen.
  • Tijm uit pan nemen, saus met staafmixer glad pureren.
  • Vlees uit marinade nemen en droogdeppen. In pan rest van boter verhitten.
  • Vlees in ca. 4 minuten rondom bruinbakken, uit pan nemen, bestrooien met zout en peper en in aluminiumfolie warm houden.
  • Chocolade breken en in saus laten smelten.
  • Saus zachtjes doorwarmen.
  • Vlees en saus over borden verdelen.

Notities

Serveren met gegratineerde aardappels en zuurkool.
 

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 31g | Vet: 26g

Hertenbiefstuk met kastanjechampignons en aspergepunten

Hertenbiefstuk met kastanjechampignons en aspergepunten

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Roerbakken / Wokken, Wild
Servings: 2 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 hertenbiefstukjes
  • 100 g groene aspergetips
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 rode peper
  • 250 g kastanjechampignons
  • 3 eetlepels oosterse roerbakolie
  • ½ eetlepel suiker
  • ½ pot wildfond a 380 ml
  • 3 eetlepels sojasaus

Instructies

  • Biefstuk dwars op draad in plakjes snijden en in ca. 10 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Plakje van onderkant aspergepunten afsnijden.
  • Ui pellen en in dunne partjes snijden.
  • Knoflook, gember en peper schoonmaken en fijn hakken.
  • Champignons schoonvegen, grote exemplaren halveren.
  • Wok verhitten tot gloeiend heet.
  • Olie over panbodem laten uitvloeien.
  • Knoflook, gember en peper kort roerbakken tot mengsel gaat geuren.
  • Vlees toevoegen en al omscheppend op hoog vuur in ca.2 min rondom bruinbakken.
  • Vlees op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warm houden.
  • In bakvet ui en champignons nog ca. 2 minuten roerbakken.
  • Aspergepunten, suiker, fond en sojasaus toevoegen.
  • Op halfhoog vuur ca. 3 minuten verwarmen, tot ongeveer helft laten inkoken.
  • Vlees erdoor mengen en nog 2 minuten meewarmen.

Notities

Serveren met aardappelpuree.
 

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 44g | Vet: 20g

Broodje rauwe ham en rookkaas

Broodje rauwe ham en rookkaas

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch, Varkensvlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 485kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 kropje little gem sla
  • ½ bosje radijsjes
  • 2 Tasty Tom tomaten
  • 4 Italiaanse bollen
  • 4 eetlepels olijfmayonaise
  • 4 plakken rauwe ham ronde plakken
  • 4 plakken rookkaas

Instructies

  • Eieren in ca. 7 minuten hard koken en onder koud stromend water laten schrikken.
  • Afgekoelde eieren pellen, (met eisnijdertje) in plakken snijden en bestrooien met zout en peper.
  • Intussen blad van kropje little gem loshalen.
  • Radijs schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Tomaten in dunne plakken snijden.
  • Kapjes van Italiaanse bollen afsnijden, broodkruim met vingers uit bol plukken.
  • Elke uitgeholde broodbol met bolle kant van lepel insmeren met eetlepel olijfmayonaise.
  • Bollen achtereenvolgens vullen met laagje sla, ham, kaas, tomaat, ei en radijs. Vulling stevig aandrukken, kapje weer op broodje zetten.
  • Bollen strak inpakken in folie en (gekoeld) meenemen voor onderweg.

Nutrition

Calories: 485kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 19g | Vet: 25g

Varkenshaas met appeltjes

Varkenshaas met appeltjes

Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes a 300 g
  • zout
  • 1 kleine ui
  • 50 g boter of margarine
  • 1 appel zure
  • 125 ml cider
  • ½ tablet bouillon
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • peper

Instructies

  • Varkenshaasjes bestrooien met zout en peper.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Varkenshaasjes en ui toevoegen en vlees rondom dichtschroeien.
  • Vuur laag draaien.
  • Intussen appel schillen en in vieren snijden.
  • Klokhuis verwijderen en parten in plakjes snijden.
  • Appelplakjes aan pan toevoegen.
  • Cider in pan schenken en bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Met deksel schuin op pan 15 minuten stoven.
  • Varkenshaasjes uit pan nemen en in schuine plakken snijden.
  • Warm houden onder aluminiumfolie.
  • Intussen stoofvocht met appeltjes met staafmixer pureren.
  • Crème fraîche toevoegen en saus 2 minuten inkoken.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper en serveren bij plakjes varkenshaas.

Notities

Wijnadvies

Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen
 

Miniwraps met gegrilde groenten

Miniwraps met gegrilde groenten

Recept categorieën: Hapjes, Wraps
Land van herkomst: Fusion
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kleine rode paprika
  • 1 zakje stoneleeks
  • 1 eetlepel olie
  • 1 schaaltje aspergetips 100 g
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 bloemtortilla's doorsnede 25 cm
  • ½ zakje waterkers a 75 g
  • 1 bakje Thousand Island dressing 100 g

Instructies

  • Paprika in dunne reepjes snijden en kromme uiteinden eraf snijden.
  • Van stoneleeks puntjes afsnijden en stoneleeks in stukken van 8 cm snijden.
  • Grillpan verhitten tot gloeiend heet en dun bestrijken met olie.
  • Aspergetips,paprika en stoneleeks in ca. 2 minuten mooi bruin en gaar roosteren, af en toe keren.
  • Groenten in lage schaal scheppen, zout en peper erover strooien en laten afkoelen. Met behulp van klein bordje of kommetje uit elke tortilla drie rondjes met een
  • doorsnede van ca. 10 cm snijden.
  • In midden van elk tortillarondje reepjes groenten en takje waterkers leggen.
  • Beetje dressing erover sprenkelen.
  • Onderkant iets over vulling vouwen en zijkanten ook over vulling vouwen. Onderkanten omwikkelen met stukje bakpapier of aluminiumfolie.

Notities

bereidingstijd 20 minuten

Forel met riesling

Forel met riesling

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 475kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g boter of margarine
  • 2 sjalotjes
  • 4 forellen a 200 g
  • 2 dl riesling witte wijn
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • zout
  • peper
  • ½ zakje verse bieslook a 25 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC of gasovenstand 4.
  • Ovenschaal invetten met 1 eetlepel boter.
  • Rest van boter in klontjes verdelen.
  • Sjalotjes pellen, fijn snipperen en in ovenschaal leggen.
  • Forellen schoonmaken, met keukenpapier droogdeppen en in ovenschaal leggen.
  • Riesling over forellen schenken.
  • Helft van boter over forellen verdelen.
  • Afdekken met aluminiumfolie.
  • Forellen midden in de oven in 15 minuten gaar laten worden.
  • Vocht uit ovenschaal boven steelpan zeven, met een schuimspaan vis tegenhouden.
  • Ovenschaal met vis afdekken met aluminiumfolie.
  • Vocht tot de helft laten inkoken.
  • Crème fraîche en rest van boter erdoorheen kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Bieslook boven saus fijn knippen.
  • Vis in ovenschaal opdienen.

Notities

Saus apart serveren.

Nutrition

Calories: 475kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 36g

Wase Vlaai

Wase Vlaai

Deze vlaai is heel anders dan Limburgse vlaai; het is meer een pudding. Al rond 1700 werden de Waaslandse vlaaien tijdens de kermis gebakken en veel Oost-Vlamingen doen dat nog steeds! Heeft u een stukje vlaai over, dan smaakt dit heerlijk op vers wit brood.
Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Servings: 10 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gr speculaas in stukjes
  • 300 gr ontbijtkoek in stukjes
  • 3 kokosmakronen verbrokkeld
  • 50 gr beschuit verbrokkeld
  • 6 dl volle melk
  • 2 eieren gescheiden
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen foelie
  • 100 gr bruine suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • zout
  • 50 gr sukade in stukjes
  • 100 gr geconfijte sinaasappelschilletjes oranjesnippers

Instructies

  • Meng de speculaas, ontbijtkoek, kokosmakronen en beschuit en schenk er de melk over.
  • Roer de eidooiers, kaneel, foelie, bruine suiker en bloem door het koekmengsel en laat het ± 10 minuten intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop het koekmengsel met een mixer glad en smeuïg.
  • Voeg, als het mengsel te vochtig is, wat extra ontbijtkoek en beschuit toe en voeg, als het te droog is, wat extra melk toe.
  • Klop de eiwitten met een mespunt zout stijf en spatel ze met de sukade en 50 gr
  • sinaasappelschilletjes door het koekmengsel.
  • Schep het beslag in de ovenschaal en bak de vlaai in het midden van de oven in ± 1 uur lichtbruin en gaar.
  • Dek de schaal met aluminiumfolie af als de vlaai, voordat de baktijd om is te bruin wordt.
  • De vlaai is gaar als een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt.

Notities

Serveer de vlaai in stukjes gesneden met lobbig geklopte slagroom en de rest van de
sinaasappelschilletjes.

Varkensfilet met romige biersaus

Varkensfilet met romige biersaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 vastkokende aardappels ± 500 gr
  • 100 gr boter
  • 100 gr champignons
  • 100 gr Ardennerham in plakjes
  • 700 gr varkensfilet
  • zout peper
  • 1 flesje Westmalle Dubbel bruin Trappistenbier
  • 1 beker crème fraîche 200 ml

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C of gasovenstand 4.
  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Smelt in een pan de helft van de boter.
  • Bak de aardappelblokjes tot ze licht zijn gebruind.
  • Veeg de champignons met keukenpapier schoon en snijd ze in plakjes.
  • Snijd de ham in reepjes.
  • Bak de champignons en de ham 1-2minuten met de aardappelblokjes mee en schep het aardappelmengsel dan in een ovenschaal.
  • Bak het ± 20 minuten in het midden van de oven.
  • Snijd de varkensfilet intussen in 12 medaillons en bestrooi ze met zout en peper.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak de medaillons aan beide kanten bruin.
  • Doe ze over in een ovenschaal en zet ze ± 8 minuten in de oven erbij.
  • Neem ze uit de oven en houd ze onder aluminiumfolie warm.
  • Schenk het bier bij het bakvet van de medaillons en laat het ± 5 minuten koken.
  • Roer de crème fraîche erdoor en laat nog 1-2 minuten zachtjes pruttelen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep op de borden elk 3 eetlepels saus, verdeel de medaillons over de borden en schep het aardappelmengsel ernaast.

Notities

Serveer de rest van de saus er apart bij.

Pastinaak met wortelmousse

Pastinaak met wortelmousse

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 650 gr pastinaak geschild en in stukken gesneden
  • 450 gr wortel geschild en in stukken gesneden
  • 830 ml groente bouillon
  • 4 eieren
  • 225 ml room
  • zout
  • peper
  • 15 gr boter

Voor decoratie:

  • peterselieblaadjes platte

Instructies

  • Doe de groenten in 2 aparte pannen en voeg bouillon toe tot ze net onder staan.
  • Kook de groenten langzaam tot ze helamaal zacht zijn.
  • Pureer de pastinaak volledig tot een zachte puree.
  • Giet er de helft van de room en 2 eieren bij en pureer tot een geheel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe ook zo met de wortel.
  • Beboter de ramequins (180 ml inhoud).
  • Schep er in drie lagen de pastinaak en de wortel in
  • Zet de ramequins in een bak met water (au bain-marie), bedek ze met bakpapier of aluminium folie en bak dit 45 min.
  • in een voorverwarmde oven op 200 °C.
  • Laat de mousse 5-10 min. afkoelen en haal ze dan uit de bak.
  • Ga met een mes langs de rand om de mousses te lossen.
  • Keer ze voorzichtig op borden en versier ze met een blaadje peterselie.

Gehaktbrood met olijven en kappertjes

Gehaktbrood met olijven en kappertjes

Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 8 personen
Calories: 205kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 sneetjes oud witbrood verkruimeld
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 volle eetlepel kappertjes
  • 15 zwarte olijven zonder pit, in vieren
  • 3 eetlepels groene tapenade
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • In kom gehakt, ei, broodkruim, 1 theelepel zout, peper, knoflook, kappertjes, olijven, tapenade en peterselie door elkaar kneden.
  • Gehaktmengsel in vorm scheppen en bovenkant gladstrijken.
  • Afdekken met aluminiumfolie. In oven gehaktbrood ca. 30 minuten bakken.
  • Folie verwijderen en gehaktbrood in nog ca. 20 minuten mooi bruin bakken.
  • Gehaktbrood uit oven nemen, vet eraf schenken en in vorm minstens 20 minuten laten rusten.
  • Daarna gehaktbrood lauwwarm of koud in dikke plakken serveren.

Notities

Lekker met citroensaus.

Nutrition

Calories: 205kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 14g | Vet: 15g