Gebakken Zwarte Koolvisfilet met Pastinaakpuree en Groene Kool

Gebakken Zwarte Koolvisfilet met Pastinaakpuree en Groene Kool

Deze gebakken zwarte koolvisfilet, geserveerd met romige pastinaakpuree en knapperige groene kool, vormt een heerlijk en voedzaam hoofdgerecht. Perfect voor koude dagen en feestelijke diners!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings:
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kleine zwarte koolvisfilets schoongemaakt
  • 5 pastinaakwortels
  • ¾ pakje boerenroomboter
  • Scheut room
  • 2 kroppen groene kool
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Schil de pastinaakwortels en snijd ze in blokjes.
  • Zet ze op in een pan met gezouten water en kook ze gedurende 25 minuten tot ze goed gaar en zacht zijn.
  • Kook ondertussen de koolvisfilets op gemiddeld vuur rustig gaar.
  • Giet de pastinaak af en doe ze in een kom.
  • Voeg de boter, een scheut room, zout en peper toe en pureer het geheel tot een gladde massa.
  • Roerbak de groene kool kort op hoog vuur tot deze knapperig is, en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Serveer de koolvisfilets op een bedje van pastinaakpuree en begeleid door de roergebakken groene kool.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 6g

Gebakken Zeetong met Witbier Sabayon en Tagliolini

Gebakken Zeetong met Witbier Sabayon en Tagliolini

Geniet van deze verfijnde gebakken zeetong, geserveerd met een luchtige sabayon op basis van witbier en vergezeld door al dente tagliolini en verse groenten. Een perfect gerecht voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings:
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g zeetongfilet
  • Zout en versgemalen peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 20 cl keizerskroon witbier
  • 200 g tagliolini
  • 3 eidooiers
  • 100 g roomboter in twee delen
  • 250 g verse groenten zoals worteltjes broccoli, peultjes, asperges
  • 2 limoenen in partjes

Instructies

  • Was en schil de groenten, blancheer ze beetgaar en zet apart.
  • Bestrooi de tongfilets met zout en peper en wentel ze door de bloem, klop het overtollige bloem eraf.
  • Verwarm 4 eetlepels olijfolie en 25 g roomboter in een pan.
  • Bak de tongfilets aan beide zijden lichtbruin, haal ze uit de pan en houd ze warm.
  • Kook de tagliolini al dente in een pan met gezouten water en 1 eetlepel olijfolie.
  • Giet af en zet apart.
  • Voor de sabayon: Klop de eidooiers samen met het witbier en een snufje zout au bain marie tot de saus goed warm en schuimig is.
  • Klop er vervolgens 25 g roomboter in kleine vlokjes doorheen tot de boter volledig is opgenomen.
  • Verdeel de tagliolini over voorverwarmde borden, leg de geblancheerde groenten erop en plaats de gebakken zeetong bovenop.
  • Schep de sabayon rondom de zeetong en garneer met partjes limoen.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas witbier of een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gebakken Zalm met Rode Wijnsaus en Limoen

Gebakken Zalm met Rode Wijnsaus en Limoen

Deze gebakken zalmfilets, overgoten met een rode wijnsaus op basis van Beaujolais, kaneel en kruidnagel, zijn een verfijnd gerecht. Perfect voor een speciale gelegenheid of een heerlijk diner!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings:
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets van ± 150 gram
  • 3 eetlepels bloem
  • 40 gram boter of olijfolie

Voor de saus:

  • 3 deciliter jonge rode Beaujolais
  • 2 schijfjes limoen
  • 30 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • Kruidnagel naar smaak
  • Zwarte peper en zout naar smaak

Voor de garnering:

  • Schijfjes limoen en citroen

Instructies

Begin met de saus:

  • doe de rode wijn, limoen, suiker, kaneelstokje, kruidnagel, peper en zout in een pan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 15 minuten trekken op laag vuur.
  • Zeef de vloeistof en bind de saus door 30 gram boter te smelten (niet laten bruinen) en voeg 30 gram bloem toe.
  • Roer het mengsel op laag vuur en voeg langzaam de gezeefde wijn toe, beetje bij beetje, terwijl je blijft roeren tot alle wijn is opgenomen en de saus glad is.

Bereid de zalm:

  • haal de zalmfilets door de bloem en bak ze mooi bruin in hete boter of olijfolie.
  • Leg de gebakken zalmfilets op een schaal en versier met schijfjes citroen en limoen.
  • Overgiet de zalm met de warme rode wijnsaus en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een jonge, rode Beaujolais of een lichte Pinot Noir om de smaken van de saus te complementeren.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Geroosterde Wintergroenten met Spekjes en Verse Kruiden

Geroosterde Wintergroenten met Spekjes en Verse Kruiden

Geniet van deze smaakvolle combinatie van gebakken wintergroenten met spekjes en aromatische kruiden. Dit hartige Italiaanse gerecht is perfect voor koude winteravonden!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Servings:
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g koolrabi
  • 1 venkel
  • 1 grote tomaat
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 rode uien in stukken gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 g spekjes in blokjes
  • 1 dl witte wijn
  • 2 takjes tijm
  • 6 blaadjes salie driemaal doorgesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • en laat ze afkoelen.
  • Ontvel de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Bewaar deze voor de garnering.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de fijngehakte knoflook, rode ui en spekblokjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de witte wijn, tijm en salie toe aan de pan en laat het kort sudderen.
  • Voeg de beetgare groenten toe en schep alles goed om, zodat de groenten bedekt zijn met de smaken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer het gerecht warm, gegarneerd met de blokjes tomaat.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Romige Andijvieschotel met Gehakt en Spekjes

Romige Andijvieschotel met Gehakt en Spekjes

Deze romige andijvieschotel met gehakt en spekjes is een hartige en verwarmende maaltijd, perfect voor een stevige lunch of diner. Gemakkelijk te bereiden in de airfryer!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: flinke eters
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gesneden andijvie
  • 100 g spekjes
  • 400 g gehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 knoflookteen fijngehakt
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 bekertje crème fraîche
  • 1 ei
  • Geraspte kaas naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Klontjes boter

Instructies

  • Bak de spekjes uit in een bakpan en schep ze vervolgens uit de pan.
  • Bak het gehakt in het spekvet en voeg de ui, knoflook en Italiaanse kruiden toe.
  • Voeg de gesneden andijvie toe en bak deze mee tot het slinkt.
  • Meng in een kom de crème fraîche met het ei, geraspte kaas, peper en nootmuskaat.
  • Giet het gehakt-andijviemengsel in een ovenschaal.
  • Schenk het crème fraîche mengsel over het gehakt en de andijvie.
  • Strooi de uitgebakken spekjes en wat extra geraspte kaas over de schotel.
  • Voeg een paar klontjes boter toe.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde airfryer en bak op 170°C gedurende 20 minuten.
  • Serveer de andijvieschotel warm.
  • Dit gerecht kan zonder aardappels gegeten worden

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Speenvarken met Tonijnmayonaise en Kappertjes

Speenvarken met Tonijnmayonaise en Kappertjes

Geniet van een elegant gerecht van speenvarkenfilet met een romige tonijnmayonaise, knapperige aardappelen en een frisse dressing. Perfect voor een verfijnd diner!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • bakpan
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

Voor het speenvarken en aardappelen:

  • 400 gr speenvarkenfilet of varkenshaas
  • 3 rozeval-aardappelen ongeschild
  • 30 gr boter
  • Sprieten bieslook voor garnering
  • Gezouten water om in te koken

Voor de tonijnmayonaise:

  • 1 blikje tonijn 185 gr, uitgelekt
  • Geraspte schil van 1 1/2 citroen
  • ½ eetlepel mayonaise
  • ½ eetlepel crème fraîche
  • 2 gedroogde tomaten in dunne reepjes
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel augurk in kleine blokjes
  • 1 ½ eetlepel fijngesneden bieslook
  • 1 ½ eetlepel fijngesneden peterselie

Voor de dressing:

  • ¾ eetlepel Japanse sojasaus
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels fijngesneden groene kruiden bieslook, peterselie

Instructies

  • Laat het speenvarken 30 minuten rusten in gezouten water.
  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Dep het vlees droog en bak het in boter in 4 minuten rondom bruin.
  • Plaats het vlees in de oven en laat nog 10 minuten garen.
  • Snijd de aardappelen in dunne schijfjes en kook ze in gezouten water gedurende 15 minuten beetgaar.
  • Maak de tonijnmayonaise door de tonijn te pureren en deze te mengen met citroenschil, mayonaise, crème fraîche, gedroogde tomaten, kappertjes, augurk, bieslook en peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak de dressing door de sojasaus, olijfolie en groene kruiden te mengen.
  • Snijd het vlees in dunne plakken en leg ze, afwisselend met de aardappelschijfjes, op het bord in de vorm van een rozet.
  • Schep een lepel tonijnmayonaise op het vlees en druppel de dressing ernaast.
  • Garneer met bieslook en serveer direct.

Notities

Opmerking:

Bij de slager kunt u kleurzout kopen. Zout daarmee het water naar smaak.

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij dit gerecht. De fruitige en knisperende smaken complementeren de romige tonijnmayonaise en het zachte vlees van het speenvarken.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 35g | Vet: 34g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Spies van Grote Garnalen met Belgische Spinazie

Spies van Grote Garnalen met Belgische Spinazie

Geniet van sappige grote garnalen op spies, perfect gecombineerd met flonkerende Belgische spinazie. Een smaakvolle en elegante maaltijd!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Servings: personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • bakpan
  • spiesen
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 16 grote zoetwatergarnalen
  • 500 g Belgische spinazie
  • Knoflookolie
  • Boter
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Pel de garnalen en verwijder het darmkanaaltje.
  • Bestrooi de garnalen met zout en peper.
  • Was de spinazie en dep deze droog.
  • Verhit de boter in een pan en bak de spinazie gaar.
  • Verhit de knoflookolie in een bakpan en bak de garnalen tot ze gaar en roze zijn.
  • Rijg de garnalen aan een spies.
  • Leg de beetgare spinazie op keukenpapier om overtollig vocht te absorberen.
  • Serveer de garnalen op spies met de spinazie.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio om de delicate smaken van de garnalen en spinazie te complementeren.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Snoek met bieslook

Snoek met bieslook

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • pan met dikke bodem
  • bakpan
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 8 moten snoek ca. 5 cm. Dik
  • 4 dunne schijfjes limoen -of citroen
  • 2 eetlepels limoensap -of citroensap
  • Zout
  • witte peper uit de molen
  • 3 eetlepels bloem gezeefd
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 75 gram boter bijvoorkeur licht gezouten

2 Eetlepel fijngesneden bieslook:

  • Voor de garnering
  • 4 kerstomaatjes
  • 4 bosjes bieslook sprieten a 12 stuks

Instructies

Voorbereiding

  • Spoel de vis onder stromend koud water.
  • Leg de moten 2 minuten in ruim kokend water waaraan enkele limoen-of citroen schijfjes zijn toegevoegd.
  • Spoel ze daarna onder koud water zolang tot de vis volkomen is afgekoeld.
  • Verwijder daarna de schubben en spoel de mootjes opnieuw onder stromend koud water.
  • Maak de moten vervolgens droog met keukenpapier en wrijf ze in met limoen-of citroensap.
  • Laat de vis tenminste 10 minuten liggen.
  • Maak de moten daarna opnieuw droog en wrijf ze in met wat zout en peper.
  • Wentel ze vervolgens door de bloem.
  • Schud overtollige bloem eraf.

Bereidingswijze

  • Verhit een bakpan en laat de olie er even door walsen.
  • Voeg 25 gram boter toe.
  • Wacht tot het schuim van de boter vrijwel geheel is verdwenen.
  • Temper de warmtebron.
  • Bak de moten in 12-15 minuten aan alle kanten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertips

Presentatie:
neem de vis uit de pan en leg de motennaast elkaar in het midden van een
voorverwarmde schaal.
Verwijder olie en boter uit de pan.
Laat onmiddelijk daarna 50 gram boter in de pan heet worden.
Schenk de hete en bruisende boter over de snoekmoten.
Strooi er fijngesneden bieslook over.
Garneer het gerecht door er gehalveerde tomaatjes en bosjes bieslook bij te leggen.
Geef gekookte aardappelen(Opperdoezer Ronde)en gesmoorde komkommer of courgettes erbij.
Van snoek wordt gezegd dat ze in de herfst het beste smaakt.
Eerlijk gezegd smaakt de snoek mij ook in de zomer goed.
De aanvoer van verse snoek vindt vrijwel altijd plaats tijdens en vrij kort na een periode met ruig, stormachtig weer.
Bij de vishandel wordt verse snoek in moten verkocht.
Het nadeel van de snoiek is dat ze vrij veel graten bevat, hetgeen de meeste Nederlanders niet aanstaat.
Over de juiste bereidingswijze van snoek lopen de meningen nogal uiteen.
De een beweert dat de snoek onmiddellijk na de vangst moet worden schoongemaakt en leeg moet bloeden om zijn rietachtige smaak kwijt te raken.
Anderen wassen de bek uit met wat azijn en/of spoelen de vis in water waaraan azijn is toegevoegd.
Wanneer men de vis daarna hangend laat drogen zullen de fijnste graten als het ware in het visvlees zijn opgelost.

Groentecurry met Pangasiusfilet en Basmati Rijst

Groentecurry met Pangasiusfilet en Basmati Rijst

Een romige groentecurry met zachte pangasiusfilet, perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Curry's, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Herfst
Servings:
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g basmati rijst gekookt
  • 1 el Hindoestaanse madras
  • 1 el Thai curry madras
  • 1 pakje kookroom ongeveer 200 ml
  • 1 ui gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 350 g pangasiusfilet in blokjes
  • 65 ml water
  • 1 zak gemengde groente bloemkool, broccoli en worteltjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden (boven- en onderwarmte).
  • Bak de gesneden ui in een bakpan tot deze glazig is.
  • Kook de gemengde groenten 3 minuten in een kookpan.
  • Maak een saus door de kookroom, geperste knoflook, Hindoestaanse madras, Thai curry madras, peper en zout te mengen.
  • Doe de voorgekookte groenten in een ovenschaal en leg de pangasiusfilet blokjes en gebakken ui er bovenop.
  • Giet de saus over de vis en groenten.
  • Plaats de ovenschaal voor 90 minuten in de oven.
  • Kook de basmati rijst in de laatste 15 minuten van de oventijd.
  • Serveer de groentecurry met de rijst en geniet van dit smaakvolle gerecht.

Notities

Een frisse, droge Riesling of een Pinot Grigio past goed bij de zachte smaken van de vis en de kruidigheid van de curry.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Aardappelgratin uit de Provence met Tomaat en Basilicum

Aardappelgratin uit de Provence met Tomaat en Basilicum

Deze Provençaalse aardappelgratin combineert de rijke smaken van tomaat, basilicum en knoflook met aardappelschijfjes en geraspte kaas. Een perfect bijgerecht of hoofdgerecht voor elk seizoen!
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 350kcal
Author: Frans Huits

Ingrediënten

  • 2 uien in ringen gesneden
  • 3 eetlepels olie
  • 400 gram tomaatblokjes blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 kg aardappels in dunne plakjes gesneden
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 gram belegen kaas geraspt
  • 25 gram boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de uienringen in 3 eetlepels olie gedurende 5 minuten in een pan.
  • Voeg de tomaatblokjes, tomatenpuree, basilicum, zout, peper en geperste knoflook toe.
  • Laat het mengsel 5 minuten sudderen.
  • Leg de dunne aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal en schenk het tomaatmengsel erover.
  • Verdeel de fijngesneden peterselie, geraspte belegen kaas en boter gelijkmatig over het mengsel.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de folie en bak nog eens 30 minuten, totdat de aardappels gaar en de bovenkant goudbruin is.
  • Laat de gratin iets afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas rosé uit de Provence of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g