Knapperige snijbietrolletjes uit de oven
Deze knapperige snijbietrolletjes gevuld met kwark en vegetarische ham zijn een verrassend licht en smaakvol ovengerecht, perfect als bijgerecht of lunch.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Calories: 215kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 100 g vegetarische ham AH, in stukjes
- 10-12 loempiavellen of 2-3 Börekblätter
- ⅛ l melk
- 150 g magere kwark
- 400 g snijbietblad of spinazie
- 1 tl kerriepoeder
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C).
Hak de snijbiet of spinazie fijn.
Meng de groente met de magere kwark in een kom.
Voeg de stukjes vegetarische ham toe.
Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Leg 1 à 2 eetlepels van het mengsel op een hoek van een loempiavel en smeer het uit.
Vouw de zijkanten naar binnen en rol het vel losjes op tot een pakketje.
Herhaal dit met de rest van de vellen en de vulling.
Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de bovenkant met melk en bestrooi met kerriepoeder.
Bak de pakjes ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Heerlijk met een frisse tomatensalade of gestoomde groente naar keuze.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 215kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 14g | Vet: 9g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier
Walnotenkoek met honing en amandelbodem
Een knapperige koekbodem met een smeuïge bovenlaag van walnoten, honing en boter: deze Marokkaanse walnotenplaatkoek is een ware traktatie bij de thee.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Calories: 435kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 40 gram suiker
- 50 gram gemalen amandelen met schil
- 65 gram boter voor deeg
- 75 gram boter voor bovenlaag
- 90 gram suiker voor bovenlaag
- 100 gram gebroken walnoten
- 110 gram meel
- 2 eetlepels honing
- ½ ei
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
Meng 65 gram boter met 40 gram suiker tot een romig mengsel.
Voeg het halve ei toe en meng goed.
Meng de gemalen amandelen met het meel.
Voeg het amandel-meelmengsel beetje bij beetje toe aan het botermengsel.
Kneed het geheel kort tot een samenhangend deeg.
Bekleed een bakblik van ca.
20 x 24 cm met bakpapier.
Rol het deeg uit tot een rechthoek die precies op het bakpapier past.
Leg het deeg met het bakpapier in het bakblik.
Bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven.
Smelt ondertussen 75 gram boter, 90 gram suiker en 2 eetlepels honing in een pannetje op laag vuur.
Roer tot de suiker is opgelost en haal dan van het vuur.
Voeg de gebroken walnoten toe en roer voorzichtig door.
Haal het bakblik na 10 minuten uit de oven.
Giet het walnotenmengsel voorzichtig over de deegbodem en verdeel gelijkmatig met een lepel, laat de randjes vrij.
Zet de plaatkoek terug in de oven en bak nog 25 minuten.
Laat de koek afkoelen in het bakblik.
Snijd de koek met een pizzasnijder in stukjes.
Serveertip:
Serveer de stukjes walnotenplaatkoek bij een kopje muntthee of Arabische koffie.
Wijnadvies:
Deze zoete koek combineert goed met een dessertwijn zoals Muscat of een licht gekoelde tawny port.
Calories: 435kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 5g | Vet: 32g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier
Krokante honing-wafelrolletjes
Deze knapperige Marokkaanse wafelrolletjes met honing en kaneel zijn een perfecte traktatie bij de thee of als zoet tussendoortje.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Calories: 170kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 50 gram boter
- 50 gram meel
- 50 gram suiker
- 2 eetlepels honing
- Snufje kaneel
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Smelt de boter, suiker en honing in een pan.
Laat het mengsel lichtbruin worden en haal van het vuur.
Voeg direct de meel en kaneel toe en roer goed door tot het egaal is.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Schep met een eetlepel kleine porties van het beslag op de bakplaat.
Smeer de rondjes goed uit tot dunne laagjes.
Laat voldoende ruimte tussen elk rondje.
Bak de koekjes in de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin zijn.
Haal ze uit de oven en rol direct één voor één op terwijl ze nog warm zijn.
Als ze te hard zijn geworden om te rollen, verwarm ze kort opnieuw in de oven.
Serveertip:
Serveer ze met een glaasje muntthee of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies van toepassing bij zoete koekjes.
Calories: 170kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 1g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier
Luchtige laagjescakejes met frambozenjam
Deze vrolijk gekleurde laagjescakejes met frambozenjam zijn feestelijk, luchtig en heerlijk zoet. Perfect voor verjaardagen, high tea of als traktatie.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 280kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Cakepapiertjes
kommen
Vork of lepel
- 1 zakje bakpoeder
- 2 zakjes vanillesuiker
- 200 g suiker
- 200 ml zonnebloemolie
- 350 g meel
- 5 eieren
- Cakepapiertjes
- Frambozenjam naar keuze
- Geraspte citroenschil
- Marsepeinen roosjes
- Rode kleurstof
- Eetbare blaadjes
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng zonnebloemolie, suiker en vanillesuiker goed door elkaar.
Voeg één voor één de eieren toe en mix telkens grondig.
Roer de geraspte citroenschil erdoorheen.
Meng bakpoeder door het meel tot het niet meer zichtbaar is.
Voeg het meel geleidelijk aan het beslag toe en roer goed door.
Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
Voeg aan één deel een paar druppels rode kleurstof toe en roer goed.
Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel het in twee helften met aluminiumfolie.
Giet het lichte beslag in één helft en het roze beslag in de andere helft.
Bak de cake 30 minuten in de oven tot deze gaar is.
Laat de cake afkoelen en haal voorzichtig uit het bakblik.
Snijd beide cakes in drie lange stroken.
Bestrijk vijf van de stroken royaal met jam en stapel ze op elkaar.
Plaats de zesde strook zonder jam bovenop.
Druk alles goed aan tot één lange staaf.
Snijd de cake in stukken van ongeveer 2 cm breed.
Decoreer de bovenkant met marsepeinen roosjes en eetbare blaadjes.
Plaats de stukjes in cakepapiertjes en serveer.
Serveertip:
Strooi eventueel wat geraspte kokos op de buitenkant van de cake voor extra smaak en uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete mousserende wijn zoals Moscato d'Asti.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 4g | Vet: 13g | Zout: 0.2g | Sugar: 21g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier
Krokante Marokkaanse Fekkas met Amandel en Sesam
Deze krokante Marokkaanse Fekkas met amandel en sesam is snel klaar, heerlijk knapperig en perfect bij de thee. Geen wachttijd, wel maximaal resultaat!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 380kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 100 gram zachte boter
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
- 300 gram meel
- 1 zakje bakpoeder
- Amandelschaafsel naar smaak
- Sesamzaad naar smaak
- Stukjes chocola naar smaak
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Meng de boter, suiker en vanillesuiker goed door elkaar.
Voeg de eieren toe en meng opnieuw goed.
Meng in een aparte kom het meel met het bakpoeder.
Voeg het meel-bakpoeder mengsel toe aan het boter-suiker-ei mengsel.
Voeg sesamzaad, amandelschaafsel en eventueel stukjes chocola toe.
Kneed het geheel tot een soepel deeg.
Verdeel het deeg in stukken en vorm er staven van.
Leg de staven op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de staven ongeveer 15 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn.
Haal de bakplaat uit de oven en leg de staven op het aanrecht.
Snijd de staven in schuine stukjes.
Leg de plakjes weer op de bakplaat en bak ze nog eens 15 minuten.
Keer de koekjes halverwege met een mes.
Laat de koekjes volledig afkoelen.
Bewaar ze in een luchtdichte doos.
Serveertip:
Serveer met een glaasje muntthee of een espresso voor een heerlijk Marokkaans moment.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met thee of koffie.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier
Luchtige Marokkaanse Donuts met Vanille en Sinas
Deze luchtige donuts met een vleugje vanille en sinaasappel zijn een Marokkaanse traktatie. Heerlijk met poedersuiker of witte chocolade en nougatine.
Voorbereidingstijd2 uur uur
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 410kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Bloem om te bestuiven
Diepe koekenpan,
Flessendop
Ronde uitsteker
theedoek
- 1 ei
- 100 gram gesmolten boter
- 100 gram suiker
- 150 ml lauwe melk
- 150 ml sinaasappelsap
- 2 zakjes vanillesuiker
- 20 gram gist
- 600 gram meel
- Een half zakje bakpoeder
- Poedersuiker
- Zonnebloemolie
Smelt de boter en verwarm de melk.
Meng boter, melk en gist goed door elkaar.
Voeg suiker, vanillesuiker, sinaasappelsap en ei toe en meng goed.
Meng bakpoeder met meel.
Voeg beetje bij beetje het meel toe aan het natte mengsel.
Kneed tot het deeg soepel is en niet meer plakt.
Bestuif het werkblad met bloem.
Rol het deeg uit tot iets meer dan een halve centimeter dik.
Steek rondjes uit het deeg en vervolgens kleinere rondjes in het midden (bijv.
met een flessendop).
Leg de donuts op een bakplaat met bakpapier.
Laat 2 uur rijzen op een warme plek onder een theedoek.
Verhit zonnebloemolie in een diepe koekenpan.
Bak de donuts goudbruin.
Laat de donuts afkoelen.
Bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Bestrooi de donuts royaal met poedersuiker of versier ze met gesmolten witte chocolade en nougatine voor een feestelijke touch.
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete mousserende wijn of muntthee voor een klassieke Marokkaanse combinatie.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier
Goudbruine chocoladekrakelingen met notendecoratie
Heerlijk krokante chocoladekrakelingen met een zachte bite, afgewerkt met witte of melkchocolade en een topping naar keuze zoals noten of sesam.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Calories: 285kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 ei
- 100 gram suiker
- 125 gram boter
- 250 gram meel
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 3 repen witte of melkchocolade 75 gram per stuk
- 1 theelepel koekkruiden
- Sesamzaad gehakte amandelen, nougatine (naar keuze)
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de boter en de suiker tot een romig mengsel.
Voeg het ei toe en meng goed door.
Meng de koekkruiden met het meel.
Voeg het meel beetje bij beetje toe aan het botermengsel.
Kneed het deeg kort tot een stevige bal.
Vorm van het deeg een lange staaf en snijd in stukjes.
Rol elk stukje uit tot een slangetje.
Vorm van de slangetjes kleine krakelingen.
Leg de krakelingen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak ze ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin zijn.
Smelt de chocolade samen met de zonnebloemolie au-bain-marie.
Doop de krakelingen in de gesmolten chocolade.
Haal ze eruit met een vork en leg op bakpapier.
Bestrooi direct met sesamzaad, gehakte amandelen of nougatine.
Laat de chocolade uitharden voor het serveren.
Serveertip:
Serveer de krakelingen op een mooi schaaltje met een mix van witte en bruine krakelingen voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een Marokkaanse muntthee.
Calories: 285kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 19g | Zout: 0.1g | Sugar: 11g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier
Krokante pastinaakkoekjes uit de oven
Deze knapperige pastinaakkoekjes uit de oven zijn heerlijk als bijgerecht of gezonde snack en combineren aardse smaken met een frisse kruidigheid.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Was de pastinaak en snijd in schijfjes.
Kook de pastinaak in de groentebouillon gaar in circa 20 minuten, voeg zonodig extra vocht toe.
Pureer de pastinaak met het kookvocht tot een gladde massa.
Strooi de bloem over de puree.
Voeg het ei, peper, zout en de fijngehakte peterselie toe en meng goed.
Vorm met natte handen koekjes van het mengsel.
Leg de koekjes op een met olie ingevette bakplaat.
Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 200 °C tot ze goudbruin en krokant zijn.
Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurt-muntsaus of een salade van rucola en tomaat.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de aardse smaak van pastinaak.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier
Gevulde zandkoekjes met fruitige twist
Zandkoekjes met een zachte vulling van jam of andere variaties zoals lemon curd of appel-kaneel: perfect voor elke zoete trek!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Calories: 85kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Bakplaten
Deegkom
handmixer
rooster
theelepel
- ½ theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 115 gram boter
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram bloem
- 75 gram jam naar eigen smaak
Verwarm de oven voor op 175°C of gasstand 2-3.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Klop de boter met de suiker tot een bleke, luchtige massa.
Klop het ei erdoor.
Zeef de bloem met het bakpoeder en roer dit door de botermassa.
Vorm balletjes van het deeg en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Druk met een wijsvinger een kuiltje in elk koekje.
Vul elk kuiltje met een beetje jam.
Bak de koekjes in 10 minuten lichtbruin.
Schep nog een beetje jam op de warme koekjes.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar ze 4 tot 5 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Serveer met een beetje poedersuiker bovenop of in een mooi koekblik bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Past goed bij een zoete dessertwijn zoals Muscat of een lichte rosé.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.05g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier
Fijne Oostenrijkse Buideltjes met Notenvulling
Deze Weense buideltjes zijn knapperige koekjes gevuld met een zachte hazelnootvulling en een vleugje rum. Een echte lekkernij bij de koffie!
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Oostenrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 160kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Kleine steelpan
kwastje
Mengkommen
rooster
- 1 ei
- 1 eiwit
- 115 gram gemalen geroosterde hazelnoten
- 150 gram zeer fijne kristalsuiker
- 2 eetlepels bruine rum
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 25 gram boter voor de vulling
- 375 gram bloem
- 4 eetlepels melk
- 50 gram kristalsuiker voor de vulling
- 200 gram boter voor het deeg
- Geraspte schil van 1 citroen 2-3 theelepels
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Verwarm de melk in een steelpan met 50 gram suiker tot deze is opgelost en breng aan de kook.
Neem van het vuur en roer de hazelnoten, 25 gram boter en 1 eetlepel rum erdoor.
Laat de notenvulling afkoelen en opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C (gasstand 2-3).
Zeef de bloem in een kom, voeg 2 eetlepels suiker toe en wrijf 200 gram boter erdoor.
Voeg citroenrasp, 1 eetlepel rum en 1 ei toe en kneed kort tot een deeg.
Verpak het deeg in bakpapier en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik en snijd in vierkantjes van 5x5 cm.
Plaats 2 theelepels vulling in het midden van elk vierkantje.
Vouw de punten naar het midden en druk samen.
Bestrijk met eiwit en bestrooi met kristalsuiker.
Bak 20 minuten in de oven.
Laat afkoelen op een rooster.
Bewaar maximaal 5 dagen in een afgesloten trommel.
Serveertip:
Serveer met een royale laag glazuur en een kopje koffie voor een feestelijke afsluiting.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Auslese of een licht mousserende Moscato.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier