Gevulde pepernoten van Astrid Veltman

Gevulde pepernoten van Astrid Veltman

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 25
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel hazelnoten fijngehakte
  • 1 eetlepel amandelen fijngehakte
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels fijne tafelsuiker

Instructies

  • Zeef de bloem met de basterdsuiker, het zout en de koekkruiden.
  • Snijd de boter er met twee messen door en kneed het geheel daarna tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg in plasticfolie ± 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Vermeng de noten en de honing.
  • Verdeel het deeg in ± 25 stukjes.
  • Druk de stukjes een beetje plat, schep er wat vulling op (bijvoorbeeld en vouw het deeg eromheen.
  • Bak de pepernoten op de bakplaat ± 20 minuten in het midden van de oven en rol ze dan direct door tafelsuiker.

Bebotok Ajam 2

Bebotok Ajam 2

kip in pakjes
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kippenborst stukken
  • blok santen
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 dl water

Kruiden:

  • 5 eetlepel(s) uien gesnipperde
  • 8 kemiries
  • 2 theelepel laos
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel kentjoer
  • 4 salamblaadjes

Instructies

  • Snijd het vlees van de botten, hak het fijn of draai het 1 maal door de vleesmolen.
  • Wrijf uien, kemiries, laos, ketoembar, kentjoer en wat zout tot een brij.
  • Fruit deze brij in de olie tot de uien geel zijn.
  • Voeg er het water aan toe en de santen en dan het kippengehakt.
  • Kook dit in tot het dik begint te worden, verdeel het over de stukken aluminiumfolie.
  • Leg in ieder pakjes salamblaadje, vouw de pakjes dicht en stoom ze ca. 20 min. in de stoompan.

Magnetron:

  • Verwarm de olie in een magnetronschaal van 1 liter 1 à 2 min. op 100%.
  • Schep het fijngewreven kruidenmengsel erdoor en verwarm alles onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
  • Voeg er het water, geraspte santen en de kip aan toe en verwarm alles onafgedekt in 5 à 6 min. op 70%.
  • Verdeel het kipmengsel over stukken bakpapier, maak de pakjes dicht en verwarm ze 10 à 12 min. op 70%.

Bebotok

Bebotok

vis in pakjes met santen
Recept categorieën: Magnetron koken, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 moten vis
  • 3 kemiries
  • 2 theelepel laos
  • 1 theelepel koenjit
  • 3 lomboks
  • 5 rode uien
  • 2 witte uien
  • 1 mespuntje ketoembar
  • ½ theelepel trassi
  • 1 kopje dikke santen
  • asem
  • zout

Instructies

  • De vismoten in een asempapje (keukentamarinde) doen.
  • De kruiden fijnmaken en met dikke santen mengen.
  • Dan wikkelt men elk moot vis met een weinig van de saus in een pisangblad of aluminiumfolie en laat ze 30 min. lang stomen of 20-30 min. in de oven of op een houtskoolvuur.
  • Voor garnalen hetzelfde recept met toevoeging van wat geraspte kokos en gesneden groene lombok.

Magnetron:

  • Gebruik bakpapier in plaats van aluminiumfolie.
  • Het bakpapier hoeft niet met olie ingesmeerd te worden.
  • Gebruik geen zout op de vis.
  • Verwarm 1 eetlepel olie ineen glazen litermaat onafgedekt 1 min. op 100%.
  • Schep het kruidenmengsel erdoor en verwarm het onafgedekt 2-3 min. op 100%.
  • Roer de santen erdoor.
  • Leg de vis met aan alle kanten kruidenmengsel met santen op het bakpapier en vouw alles tot pakjes.
  • Leg de pakjes vis op een groot bord en verwarm ze 6-7 min. op 100%.

Frisse Salade met Röstirondjes, Romige Burrata en Basilicum Vinaigrette

Frisse Salade met Röstirondjes, Romige Burrata en Basilicum Vinaigrette

Deze frisse salade combineert knapperige röstirondjes met romige burrata en een smaakvolle basilicum-knoflookvinaigrette. Perfect voor een lichte lunch of als voorgerecht.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 verpakking Aviko Rösti Rondjes naturel 750 g
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 takje basilicum fijngehakt
  • 1 komkommer in lange linten geschaafd en opgerold
  • 100 g jonge bladslamelange
  • 2 sjalotten gehalveerd en in reepjes gesneden
  • 4 bollen burrata à 150 g uitgelekt
  • 1 tl mosterd
  • 2 el citroensap
  • 6 el olijfolie extra vierge
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Bak de röstirondjes in de oven of airfryer volgens de aanwijzingen op de verpakking, totdat ze goudbruin en gaar zijn.
  • Klop in een kom een vinaigrette van mosterd, citroensap en olijfolie.
  • Pers de knoflook en hak de basilicum fijn, en voeg beide toe aan de vinaigrette.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schaaf de komkommer in lange linten en rol ze op.
  • Leg de röstirondjes in 4 kommen of op 4 borden.
  • Meng de bladslamelange met de sjalotten en de basilicum-knoflookvinaigrette.
  • Verdeel de salade en de komkommerrolletjes over de röstirondjes.
  • Leg op elke salade een bol burrata.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Asperge-ham tompouce met hollandaisesaus

Asperge-ham tompouce met hollandaisesaus

Elegante tompouce van verse asperges en beenham, met een romige hollandaisesaus en een vleugje oude kaas.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Asperges, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Koningsdag, Pasen
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 24 niet te dikke verse asperges
  • Zout
  • 4 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg
  • 5 eieren
  • 250 gram beenham aan een stuk
  • 1 zakje hollandaisesaus
  • 1 zakje frisée-sla
  • Verse peterselie
  • Een stukje heel oude kaas

Instructies

  • Schil de asperges en kook ze zachtjes in water met zout gedurende 10-15 minuten.
  • Laat ze daarna nog 15-20 minuten in het warme water staan.
  • Halveer de bladerdeegplakjes, rol ze iets langer uit en leg ze op bakpapier op de bakplaat.
  • Bestrijk ze met losgeklopt ei.
  • Bak het bladerdeeg in een voorverwarmde oven op 200°C in 12 minuten goudbruin.
  • Kook 4 eieren 8 minuten, laat ze schrikken, pel ze en snijd ze in kwarten.
  • Snijd de beenham in dunne plakjes.
  • Bereid de hollandaisesaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Leg op elk bord een bladerdeegplakje (de eikant naar beneden).
  • Garneer met een plukje frisée, plakjes beenham, 1/4 van de asperges, een schep hollandaisesaus, wat verse peterselie en schaaf er wat oude kaas over.
  • Dek af met een tweede bladerdeegplakje.
  • Leg de in kwarten gesneden eieren en wat extra frisée naast de tompouce.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer eventueel met extra verse kruiden.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 3g

IJstaart met bosvruchten

IJstaart met bosvruchten

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 200 gram lange vingers
  • 50 gram amandelpoeder
  • 100 gram echte boter
  • Zeste van een limoen of citroen

Ingrediënten voor de vulling:

  • 400 ml slagroom 40 % vetgehalte
  • 250 gram mascarpone
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 150 gram poedersuiker
  • 30 ml Limoen of citroensap
  • Zaadjes van 2 vanille stokjes of vanille extract naar smaak
  • 125 gram braambessen
  • 125 gram blauwe bessen
  • 125 gram frambozen
  • 125 gram aardbeien

Ingrediënten voor de afwerking:

  • Verse braambessen blauwe bessen, frambozen en aardbeien.

Instructies

  • Maal of hak de lange vingers fijn en voeg er het amandelpoeder aan toe.
  • Smelt de boter op een laag vuur en schenk dit bij de lange vingers.
  • Roer goed door. Neem de springvorm erbij.
  • Maak de rand los van de bodem.
  • Knip een stuk bakpapier uit en leg dit op de bodem.
  • Zet de rand erover heen en sluit deze nu af.
  • Je bakpapier trekt zich nu mooi recht.
  • Doe er de kruimels in.
  • Verdeel dit mooi gelijkmatig over de bodem en druk aan met een rond glas of iets dergelijks. Zet de bodem in de diepvries.
  • Pureer de aardbeien en haal ze boven een kommetje door een zeef.
  • Zet aan de kant en doe hetzelfde met de frambozen, blauwe bessen en braambessen.
  • Als je deze volgorde aanhoudt dan heb je geen extra afwas ?
  • Klop de slagroom stijf.
  • Doe de yoghurt, mascarpone, poedersuiker, limoen of citroensap en de vanille zaadjes of extract met elkaar in een kom.
  • Klop tot het een mooi geheel is.
  • Voeg hier de slagroom aan toe en meng deze eronder.
  • Neem de kommetjes met puree erbij en voeg aan elke kom 200 gr slagroom/yoghurt beslag toe.
  • Roer goed door met een garde.
  • Zet alle kommetjes behalve de braambessen afgedekt in de koelkast.
  • Neem de springvorm uit de diepvries en leg de eerste laag (braambessen) op de bodem.
  • Strijk mooi egaal uit met een paletmes.
  • Klop met de springvorm lichtjes op het aanrecht zodat de laag mooi egaal uitloopt.
  • Zet deze nu een 45 minuten in de diepvries.
  • Wanneer de eerste laag bevroren is neem je de 2de laag (frambozen) en schenk je deze op de laag braambessen.
  • Strijk weer uit met een paletmes, klop lichtjes aan en zet het weer 45 minuten in de diepvries. Daarna volgt de 3de laag ( witte laag ), uitstrijken, aankloppen en invriezen.
  • De 4de laag (blauwe bessen) vullen, uitstrijken, aankloppen en invriezen en eindigen met de 5de laag (aardbeien), uitstrijken, aankloppen en invriezen.
  • Voordat je de ijstaart gaat serveren leg je er wat verse braambessen, blauwe bessen, frambozen en aardbeien op.

Notities

Het fruit mag uit de diepvries komen en hoeft niet per se vers te zijn aangezien het gepureerd wordt.

Herfsttaart

Herfsttaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Ingrediënten voor de vlaaibodem:

  • 120 gram echte koude boter
  • 60 gram poedersuiker
  • een snuf zout
  • een snuf kaneel
  • Vanille extract
  • 1 koud ei maat M
  • 190 gram bloem
  • 60 gram amandel poeder

Ingrediënten voor de stoofpeertjes:

  • 6 tot 8 stoofperen of hele harde handperen
  • 100 ml rode wijn of bessensap
  • Water
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 90 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 50 gram puddingpoeder Imperial of Custard kookpudding

Ingrediënten voor de bodem:

  • 100 gram chocolade naar keuze

Ingrediënten voor de topping:

  • Het restje siroop van de stoofpeertjes
  • 1 zakje taartina
  • eventueel nog wat water
  • Gemalen en geroosterde walnootjes

Instructies

  • Schil de peren en snijd ze in 4 kwarten.
  • Verwijder het klokhuis.
  • Leg de peren in een pan en voeg de rest van de ingrediënten toe.
  • Vul de peren nu aan met het water totdat ze volledig onder staan.
  • Plaats de deksel op de pan en zet deze op het vuur en breng aan de kook.
  • Wanneer het kookt verlaag je de temperatuur iets.
  • Het moet nog steeds koken maar niet heel hard.
  • Houd je peren in de gaten.
  • Doordat de suiker gaat koken krijg je een siroop.
  • Wordt deze te dik en zijn je peren nog niet gaar, voeg dan nog een beetje water toe.
  • Niet te veel want je moet een mooie siroop overhouden.
  • Dus beter 3 keer een beetje toevoegen dan 1 keer teveel.
  • Wanneer je peren gaar zijn neem je een kom en een zeef.
  • Zet de zeef op de kom en schenk er de peren in.
  • Laat deze goed uitlekken en afkoelen.
  • De siroop bewaar je voor de topping.
  • Maak de banketbakkersroom door 400 ml melk met de suiker en het kaneelstokje aan de kook te brengen.
  • De resterende 100 ml meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een gedeelte bij het koude papje, roer door en schenk het terug in de pan.
  • Breng dit nu onder voortdurend roeren terug aan de kook.
  • Wanneer je pudding blubt is hij goed en haal je hem van het vuur.
  • Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie.
  • Laat de pudding afkoelen.

Maak je deeg voor de bodem.

  • Voeg alle ingrediënten toe in de kom.
  • Zet de machine aan en laat deze mengen tot je een vaste massa krijgt.
  • Haal het zanddeeg uit de kom en verpak het in plastic folie.
  • Leg het een 1/2 uurtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Na koeling rol je het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je vorm.
  • Leg de lap in de ingevette vorm.
  • Knip bakpapier op maat en leg dit op het zanddeeg.
  • Vul met bakparels of gedroogde erwten en bak de bodem in ca 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Laat de bodem volledig afkoelen.
  • Smelt ondertussen de chocolade en wrijf hiermee de bodem en de binnenkant zijkanten in.
  • Dit zorgt ervoor dat je zanddeeg knapperig blijft.

Samenstellen vlaai:

  • Neem de pudding erbij en klop deze met een handmixer heel goed door zodat je een mooie crème krijgt.
  • Vul de bodem met de crème.
  • Neem de peren erbij en rangschik ze mooi over de vlaai.
  • Meet hoeveel ml siroop je hebt opgevangen en vul dit eventueel aan tot 200 ml met water en breng het geheel aan de kook.
  • Meng de Taartina met een scheutje water.
  • Je moet geen suiker meer toevoegen aan de siroop !
  • Wanneer de siroop kookt voeg je het scheutje water met Taartina toe en breng het onder voortdurend roeren terug aan de kook.
  • Verdeel de siroop nu over de peren en de pudding.
  • Zorg dat er ook siroop zit tegen de rand aan.
  • Neem de gemalen en geroosterde walnootjes erbij en verdeel deze over de rand van de vlaai.
  • Laat de taart nog even koelen in de koelkast, maak koffie en geniet ervan.

Heksenhoedjes voor Halloween

Heksenhoedjes voor Halloween

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Halloween
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Ingrediënten voor de cupcakes:

  • 150 gram boter
  • 150 gram Suiker
  • 1 Mespuntje zout
  • Vanille extract
  • 2 Eieren op kamertemperatuur
  • 190 gram Bloem
  • ½ tl Bakpoeder
  • ¼ tl Natrium bicarbonaat
  • Eventueel wat melk op kamertemperatuur

Ingrediënten voor de topping:

  • 50 gram water
  • 120 gram suiker
  • 50 gram eiwit
  • 180 gram boter op kamertemperatuur
  • Vanille extract of beter nog de zaadjes van een vanille stokje
  • Oranje kleurstof liefst poeder, pasta of kleurstof geschikt voor chocolade
  • 12 ijshoorntjes
  • 200 gram pure of melkchocolade
  • 12 oranje Smarties

Instructies

Werkwijze cupcakes:

  • Klop de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe.
  • Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zeef ze boven de kom.
  • Klop verder.
  • Als het beslag nog te stevig is schenk je er een klein scheutje melk bij.
  • LET OP, dit is geen lopend beslag, je moet het met een ijslepel in de cupcakes kunnen scheppen dus melk mag maar moet niet !
  • Bakken op 175°C ca 20 minuutjes.
  • Na het bakken volledig laten afkoelen op een rooster.

Werkwijze topping:

  • Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
  • Klop ondertussen het eiwit stijf op.
  • Voeg het suikerwater rustig in een kleine straal toe aan het eiwit. zet de machine op de hoogste snelheid en laat het geheel nu terug koud kloppen.
  • Denk eraan, je eiwit moet koud zijn anders smelt je boter weg en is je topping mislukt.
  • Wanneer het eiwit koud is voeg je beetje voor beetje de blikjes boter toe.
  • Laat de machine ondertussen op een redelijke snelheid verder draaien.
  • Voeg als laatste de smaak en kleurstof toe.
  • Neem een spuitzak met spuitmondje M1 van Wilton en vul de zak met de botercrème.
  • Leg hem even aan de kant.
  • Liefst niet in de koelkast want dan wordt de botercrème hard en kun je hem niet meer opspuiten.

Werkwijze hoedjes:

  • Neem de ijshoorntjes erbij en een scherp broodmes.
  • Snijd nu voorzichtig de punten op de gewenste lengte.
  • Zorg dat ze redelijk recht zijn van onder anders vallen ze straks om wanneer je ze omhult met chocolade.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en laat deze nu terug afkoelen tot een 29°C.
  • Zet de hoedjes op een rooster en voorzie elk hoedje van chocolade.
  • Neem een vel bakpapier en schenk hier de chocolade op uit maar houd nog een beetje chocolade achter.
  • Strijk dit uit met een paletmes.
  • Neem de uitsteekring erbij en maak 12 rondjes in de chocolade.
  • Laat deze nu volledig uitharden.
  • Neem een hoedje en strijk eventuele overtollige chocolade weg met een paletmesje.
  • Als je wilt kun je met een kleine prikker nog figuurtjes in de chocolade maken.
  • Laat de hoedjes uitharden.

Opbouwen:

  • Neem de cupcakes erbij en spuit een mooie toef botercrème erop.
  • Neem een chocolade rondje erbij en leg deze op de botercrème.
  • Zorg dat je nog een beetje gesmolten chocolade nu erbij hebt.
  • Deze mag niet heet zijn !
  • Neem een hoedje, dip licht met de onderkant in de chocolade en zet het boven op het rondje. Even vasthouden en nog eventueel recht zetten.
  • Neem een oranje Smartie en dip deze ook lichtjes in de chocolade.
  • Zet hem op het randje van de hoed vast.
  • Laat de chocolade goed uitharden.
  • Je kunt ze eventueel in de koelkast zetten maar haal ze ruim een uur op voorhand van serveren uit de koeling.
  • Dan zijn ze het lekkerste.

Hasseltse Speculaas van Jolanda’s Bakhuisje

Hasseltse Speculaas van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 30 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 gram pattiserie bloem
  • 500 gram donkere basterdsuiker
  • 1 zakje bapoeder
  • ½ koffielepel natrium bicarbonaat
  • ½ koffielepel speculaaskruiden
  • 250 gram boter
  • 3 eieren gesplitst
  • 20 ml water
  • Amandel extract
  • Handvol amandelschaafsel
  • Handvol amandelpoeder

Instructies

  • Doe alle droge ingrediënten ( dus ook de amandelschilfers en amandelpoeder ) in een grote kom of in de keukenmachine.
  • Voeg een paar druppels amandel extract toe.
  • Snijd de boter in stukjes en voeg toe.
  • Als je een keukenmachine hebt zet hem dan in de eerste stand.
  • Ik doe dit met een handdoek erom heen gewikkeld zodat de bloem niet zo stuift.
  • Laat de machine langzaam draaien tot de boter opgenomen is.
  • Heb je geen keukenmachine dan kun je dit best met de hand onder elkaar kneden.
  • Behandel het deeg als kruimeldeeg, dus met je vingers kneden en niet met de volle hand.
  • Als je alles lekker korrelig hebt gekneed voeg je de 3 eidooiers toe en kneed verder.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg toe aan het deeg.
  • Meng verder met de machine of met de hand.
  • Voeg nu het water toe.
  • Het deeg mag niet te nat en plakkerig worden dus houd dit goed in de gaten.
  • Kneed nog even verder en leg dan het deeg in een kom die je luchtdicht kunt afsluiten of verpak in plastic folie.
  • Laat het nu 24 uur op een koele plaats rusten ( liefst niet in de koelkast ).
  • Na 24 uur neem je het deeg en kneed je het nog even door.
  • Maak nu een lange dikke rol en snijd met een deegkrabber of mes stukken af van ongeveer 2 à 2.5 cm dik en een 8 cm lang.
  • Deel deze schijven nogmaals door zodat je 2 stukken hebt.
  • Rol er met de hand rolletjes van en leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier. Leg ze een 5 cm uit elkaar zodat ze niet tegen elkaar komen te plakken.
  • Het deeg loopt namelijk iets uit door de warmte.
  • Als je wilt kun je nu nog eventueel wat amandelschilfers in de rolletjes duwen als decoratie.
  • Bak ze 15 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 ° C.
  • Na het bakken trek je het bakpapier van het bakblik en leg je de speculaas op een rooster.
  • Laat de speculaas niet op het bakblik afkoelen !
  • Bak de rest van de koeken af.

Notities

Bewaar de speculaas in een koekdoos.

Harde wenerbodem met banaan en chocolade

Harde wenerbodem met banaan en chocolade

Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de bodem:
  • 250 gram bloem
  • 170 gram echte boter
  • 85 gram witte basterdsuiker
  • Snuifje zout
  • zakje vanillesuiker
  • Ingrediënten voor de chocolade laag:
  • 150 gram gesmolten chocolade
  • Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder custard
  • 1 eidooier
  • Ingrediënten voor de afwerking:
  • Stuk of 5 bananen
  • Halve liter slagroom
  • suiker naar wens
  • Zakje taartina volg de gebruiksaanwijzing op het zakje
  • Chocolade/koffieboontjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en laat deze alles goed kneden tot een bal deeg.
  • Heb je geen keukenmachine, dan kun je dit best even met de hand doen.
  • Beboter een vlaaivorm met losse bodem.
  • Rol het deeg uit tot een plak die net iets groter is als je bakvorm en leg de plak in de vorm.
  • Bak de bodem blind in een voorverwarmde oven van 160°C.
  • Baktijd ongeveer 60 minuten.
  • Tijdens de laatste 5 minuten kun je het bakpapier met de bakbonen verwijderen en de vorm nog even terug in de oven zetten zodat de bodem ook kleurt.
  • Maak de banketbakkersroom:
  • Neem het grootste gedeelte van de melk en breng dit aan de kook met de suiker.
  • De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Goed roeren zodat je een mooi papje krijgt.
  • Wanneer de melk kookt schenk je een gedeelte bij de eidooier en roert het geheel goed door. Schenk terug in de pan en breng alles nogmaals aan de kook.
  • Onmiddellijk in een lage grote schaal schenken en de pudding (niet de schaal) afdekken met plastic folie zodat er geen vel op komt.
  • Zet in de koelkast om af te koelen.
  • Wanneer de bodem uit de oven is en staat af te koelen smelt je de chocolade en verdeel je deze over de bodem met een paletmes.
  • Wanneer de chocolade terug hard is klop je de afgekoelde pudding even op met de mixer zodat je een smeuïge pudding krijgt. Verdeel over de bodem en zet koel weg.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf.
  • Leg een mooie laag slagroom bovenop de pudding.
  • Snijd de bananen in stukjes en verdeel over de taart.
  • Maak de taartina en verdeel over de bananen.
  • Spuit mooie rozetjes op de taart met de rest van de slagroom en werk af met een chocolade/koffieboontje.
  • Laat de vlaai nog oven opstijven in de koelkast.