Chocoladetaart met Peer en Rijke Ganache
Een decadente chocoladetaart met een laagje perenjam, rijkelijk gegarneerd met gedroogde peer en chocoladekrullen. Perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd3 uur uur 30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor de perenjam:
- 2 conference peren in blokjes
- 200 g rietsuiker
- ½ kaneelstokje
- 1 stukje gember ongeveer 1/2 cm, gesnipperd
- ½ steranijs of 1/4 tl gemalen steranijs
Voor de taart:
- 1 rol Tante Fanny Quiche- en taartdeeg
- 150 g perenjam zelfgemaakt of kant-en-klaar
- 200 g gehakte chocolade
- 250 ml slagroom
- 50 g suiker
- 50 g roomboter in kleine stukjes
- Gedroogde stukjes peer en chocoladekrullen ter garnering
- 500 g gedroogde witte bonen voor blindbakvulling
Verwarm de oven voor op 200°C en haal het taartdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol het deeg uit met het bakpapier en plaats in een quichevorm.
Versterk de rand met eventueel overgebleven deeg en prik gaatjes in de bodem.
Bedek het deeg met bakpapier en vul met gedroogde witte bonen.
Bak de taartbodem gedurende 25-30 minuten op 200°C.
Verwijder de bonen en bak de bodem nog eens 8-10 minuten tot deze mooi droog en goudbruin is.
Bereid de ganache:
Breng de slagroom en suiker aan de kook in een steelpan.
Haal van het vuur en voeg de gehakte chocolade toe.
Laat 4-5 minuten staan en roer de ganache glad met een garde.
Voeg stukjes boter toe en roer tot een gladde massa.
Maak de perenjam:
Doe de peren, suiker, kaneelstokje, gember en steranijs in een pan en breng aan de kook.
Laat pruttelen tot de peren zacht zijn.
Verwijder het kaneelstokje en steranijs en pureer het mengsel.
Laat afkoelen.
Laat de taartbodem afkoelen en giet 150 ml perenjam erin.
Laat 10-15 minuten opstijven in de koelkast.
Giet de ganache over de jam en vul de taart tot net onder de rand.
Laat 3 uur opstijven in de koelkast.
Garneer de taart voor het serveren met gedroogde peer en chocoladekrullen.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra luxe ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een lichte rode port, die mooi aansluit bij de rijke chocoladesmaak.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 56
Herfststrudel met Appel, Peer en Noten
Een knapperige strudel gevuld met appel, peer, cranberries en pecannoten, perfect als warme herfsttraktatie met een bolletje ijs of slagroom.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 2 appels bijv. Jonagold of Elstar, in blokjes gesneden
- 1 peer bijv. Conference, in blokjes gesneden
- 40 g gedroogde cranberries
- 40 g grof gehakte pecannoten
- 2 eetlepels appelmoes
- 2 theelepels maïzena
- 1 ei geklutst
- Rietsuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte).
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Meng in een kom de blokjes appel, peer, cranberries, pecannoten, appelmoes en maïzena tot een gelijkmatig mengsel.
Rol het bladerdeeg uit en gebruik een rasterroller om een deel van het deeg in te snijden.
Snijd dit raster voorzichtig af.
Verdeel het appel-peer mengsel over het resterende deeg, laat een klein randje vrij.
Bestrijk de vrijgelaten randen van het deeg met water.
Leg het uitgesneden rasterdeeg over het mengsel en druk de randen goed aan om de strudel te sluiten.
Bestrijk de bovenkant met geklutst ei en bestrooi met rietsuiker.
Plaats de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat en bak gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij goudbruin is.
Serveertip:
Serveer de strudel warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra verwenmoment.
Wijnadvies:
Combineer met een glas zoete dessertwijn, zoals een Auslese Riesling, die de fruitige en notige smaken van de strudel perfect aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 56
Vegan pizza met broccoli, shiitake en bonensaus
Een heerlijke vegan pizza met broccoli, shiitake en een romige bonensaus. Perfect als gezonde hoofdmaaltijd met een frisse, groene salade!
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
Voor de pizza:
- 1 rol glutenvrij spelt-pizzadeeg
- ½ stronk broccoli in grove stukken
- 1 el olijfolie
- 185 g shiitake in plakjes gesneden
- ¾ tl paprikapoeder
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 1 kleine sjalot in dunne ringen gesneden
- Groene peper uit pot in ringen
- 1 tomaat in reepjes
- Oregano naar smaak
Voor de bonensaus:
- 50 g cannellinibonen
- 2 el water
- 1 el citroensap
- 1 teentje knoflook
- ¼ tl truffelolie
- Peper en zout naar smaak
Groenten:
Blancheer de broccoli 1 minuut in kokend gezouten water.
Spoel af met koud water en zet apart.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de shiitake 1 minuut.
Voeg paprikapoeder en knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
Pizza samenstellen:
Rol het pizzadeeg uit op het meegeleverde bakpapier.
Verdeel de helft van de bonensaus over de bodem.
Beleg met broccoli, shiitake, sjalot en oregano.
Bak de pizza onderin de oven gedurende 15-20 minuten tot deze goudbruin is.
Serveertip:
Serveer de pizza met een frisse groene salade en een glas fruitige witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, voor een evenwichtige maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé past perfect bij de frisse en hartige smaken van deze vegan pizza.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 9g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 56
Mini appeltaartjes met abrikozenlaagje
Deze knapperige mini appeltaartjes, met een vleugje kaneel en een glanzende abrikozenlaag, zijn perfect als dessert of bij de koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 6
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol glutenvrij vers bladerdeeg
- 3 appels geschild en in blokjes
- 2 el suiker
- 1 el custardpoeder
- ¼ tl kaneelpoeder
- 1 ei geklutst, om te bestrijken
- 2 el amandelschaafsel
- 100 g abrikozenjam
Voorbereiding:
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat.
Vullen en vouwen:
Verdeel de appelvulling diagonaal over elk stukje deeg.
Vouw één punt van het deeg over de vulling en maak de andere punt nat.
Vouw de natte punt over de vulling en druk deze voorzichtig aan zodat de punten blijven plakken.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een dot slagroom voor een extra feestelijke ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn, zoals een late harvest riesling, voor een harmonieus geheel.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 56
Amandel Pruimen Galette
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol glutenvrij bladerdeeg
- 60 g amandelmeel
- 500 g pruimen in kwarten gesneden
- 50 g bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 eetlepel rietsuiker
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verdeel het amandelmeel over het deeg, laat een rand van 3-4 cm over.
Meng de pruimen met de bruine basterdsuiker in een kom en schep dit op het deeg.
Vouw de randen van het deeg naar binnen en bestrijk met losgeklopt ei.
Strooi vervolgens de rietsuiker erover.
Bak gedurende 35-40 minuten in het midden van de oven, tot de galette goudbruin en gaar is.
Serveer met een bolletje glutenvrij vanille-ijs voor een heerlijke combinatie.
Wijnadvies
Deze galette gaat goed samen met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling uit de Elzas.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 23g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 56
Gevlochten Chocoladebroodje
Geniet van dit heerlijke chocolade vlechtbroodje, perfect als dessert of bij de koffie. Met een krokante laag bladerdeeg en een smeuïge chocoladevulling.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Totale tijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 reep chocolade 225 g
- 50 g hazelnoten grof gehakt
- 1 ei om mee te bestrijken
Verwarm de oven voor op 220°C en laat het deeg 10 minuten rusten buiten de koelkast.
Rol het deeg uit met het bakpapier en leg het in de lengte voor je neer.
Plaats de chocoladereep in het midden van het deeg in de lengte.
Snijd reepjes van ongeveer 1 cm breed langs beide zijden van de chocoladereep.
Vlecht de reepjes kruislings over elkaar, beginnend onderaan.
Vouw de onderste flapjes van het deeg over of onder de vlecht.
Bestrijk het geheel met ei en strooi de gehakte hazelnoten erover.
Bak het broodje gedurende 20-25 minuten onderin de oven tot het goudbruin is.
Een glas lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke chocoladesmaak van dit vlechtbroodje.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 56
Herfstige Appel-Pistache Galette
Deze herfstige appel-pistache galette combineert knapperig deeg met romige vanillepudding en een topping van frisse appels en knapperige pistachenoten.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Totale tijd1 uur uur 5 minuten min
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 500 ml melk of appelsap voor een veganistische versie
- 1 zakje vanillepuddingpoeder
- 2 eetlepels suiker
- 1 grote groene appel
- 50 ml appelsap water kan ook
- Kaneel naar smaak
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel gehakte pistachenoten
Bereid de vanillepudding volgens de instructies op de verpakking met melk of appelsap.
Laat de pudding afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in dunne plakjes.
Rol het deeg met bakpapier uit op een bakplaat.
Bestrijk het deeg met de afgekoelde vanillepudding, laat ongeveer 4 cm aan de rand vrij.
Verdeel de plakjes appel in een cirkel over de pudding en vouw de randen van het deeg over de vulling.
Bak de galette in ongeveer 40 minuten goudbruin in het midden van de oven.
Kook het klokhuis van de appel met appelsap, vanillesuiker en kaneel ongeveer 5 minuten tot een siroop.
Bestrijk de nog warme galette met de siroop en bestrooi met gehakte pistachenoten.
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Muscat of een Riesling past goed bij deze appel-pistache galette. De zoetheid van de wijn balanceert mooi met de frisse appels en het romige vanillepuddinglaagje.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 56
Knapperige Groentechips met Romige Yoghurtdip
Geniet van deze zelfgemaakte knapperige groentechips, perfect geserveerd met een romige yoghurtdip. Ideaal als gezonde snack voor elk moment van de dag.
Voorbereidingstijd20 minuten min
voor het drogen van de chips8 uur uur
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Voor de groentechips:
- 1 rode biet
- 1 zoete aardappel
- ½ winterwortel
- 1 pastinaak
- Olijfolie naar smaak
- Zout naar smaak
Voor de dipsaus:
- 150 ml Griekse yoghurt
- 1 teen knoflook
- 1 takje munt
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 eetlepel olijfolie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de rode biet (gebruik handschoenen), zoete aardappel, winterwortel en pastinaak.
Snijd de groenten in zeer dunne plakjes.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier en bestrijk deze met olijfolie.
Bestrooi met zout.
Verdeel de groenteschijfjes gelijkmatig over de bakplaten.
Besprenkel met extra olijfolie en een snufje zout.
Plaats een bakplaat op de bodem van de warmhoudlade en de andere op het rek.
Verwarm de warmhoudlade voor op 85°C en droog de groenten 8 uur, tot ze knapperig zijn.
Heb je geen warmhoudlade?
Droog de groentechips dan in de oven op Hetelucht Plus 75°C gedurende 5-7 uur.
Open af en toe de ovendeur om vocht te laten ontsnappen.
Voor de dipsaus: Plet de knoflookteen en hak de munt fijn.
Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de knoflook en komijn tot ze geurig zijn.
Laat afkoelen.
Meng de afgekoelde knoflook en komijn met de Griekse yoghurt.
Voeg de gehakte munt toe en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de knapperige groentechips met de romige yoghurtdip.
Deze knapperige groentechips combineren goed met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé. De romige yoghurtdip past ook uitstekend bij deze wijnen.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 56
Fruitige Crumble met Ananas en Aardbeien
Serveer deze heerlijke Fruitige Crumble met Ananas en Aardbeien als verfrissend en feestelijk dessert!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
Voor het ananasmengsel:
- Een kwart ananas zonder schil, in kleine blokjes gesneden
- Sap en zest van limoen
- 3 eetlepels witte rum
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 1 eetlepel munt fijngehakt
Voor het aardbeienmengsel:
- 250 gram aardbeien in kleine blokjes gesneden
- Sap en zest van limoen
- 3 eetlepels likeur fraise des bois
- 2 eetlepels aardbeienjam
- 1 eetlepel munt fijngehakt
Voor de crumble:
- 200 gram bloem
- 100 gram boter
- 50 gram suiker
- 1 ei
Voor de yoghurtcrème:
- 200 ml yoghurt
- 200 ml crème fraîche
- Sap van limoen
- 1 eetlepel poedersuiker
Bereid twee afzonderlijke fruitmengsels volgens de ingrediëntenlijst, maar bewaar de munt voor later.
Marineer de fruitmengsels au bain-marie (of in de stoomoven), 10 minuten op laag vuur.
Snijd de munt fijn en meng deze door beide fruitmengsels.
Laat de fruitmengsels afkoelen en koel ze verder in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht).
Meng voor de crumble bloem, boter, suiker en ei tot grove kruimels.
Verspreid de kruimels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende ongeveer 8 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
Laat afkoelen.
Meng voor de yoghurtcrème yoghurt, crème fraîche, limoensap en poedersuiker.
Doe het mengsel in een spuitzak en zet deze in de koelkast tot gebruik.
Bouw de crumble op in hoge glazen door afwisselend lagen ananasmengsel, kruimels, yoghurtcrème, aardbeienmengsel en kruimels toe te voegen, tot de glazen vol zijn.
Garneer de bovenkant van de crumble met extra kruimels, fruit en munt.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of Muscaat uit Zuid-Frankrijk past goed bij deze crumble.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 7g | Vet: 25g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 56
Chocoladesoesjes met romige slagroomvulling
Luchtige soesjes gevuld met romige slagroom en gedoopt in fluweelzachte gesmolten chocolade. Perfect voor elke feestelijke gelegenheid!
Servings: 25 stuks
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
Voor de soezen:
- 200 ml melk en/of water
- 100 g roomboter
- 100 g bloem
- 4-5 eieren 200-250 g
- Snufje zout
Voor de gesmolten chocolade:
- 300 g chocolade
- 300 ml slagroom opgeklopt
Voor de soezen:
Verwarm in een pan de melk en/of water samen met de boter en een snufje zout tot het kookpunt.
Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de bloem toe.
Roer tot een glad beslag ontstaat.
Plaats de pan terug op een matig vuur en gaar het beslag, terwijl je blijft roeren.
Meng de eieren één voor één door het beslag tot het een dikke, gladde consistentie heeft.
Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit dopjes van het beslag ter grootte van een euromunt, met voldoende tussenruimte.
Druk eventuele puntjes plat met een natte vinger.
Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht) en bak de soezen in 20 minuten gaar en droog.
Voeg indien mogelijk twee stoominjecties toe tijdens de eerste 12 minuten van het bakken.
Open de oven niet tussentijds.
Laat de soezen afkoelen op een rooster.
Voor de gesmolten chocolade:
Doe de chocolade in een stoomovenpan en dek deze af met folie.
Laat de chocolade in de stoomoven smelten op 60 °C gedurende 10 minuten, of gebruik het automatische programma voor chocolade.
Klop intussen de slagroom stijf met weinig of geen suiker.
Vul de afgekoelde soezen via de onderkant met de slagroom.
Roer de gesmolten chocolade glad en doop de gevulde soezen één voor één in de chocolade.
Plaats de soezen op vetvrij papier en laat de chocolade uitharden.
Serveertip:
Serveer de soesjes op een mooie schaal en garneer met geraspte chocolade of poedersuiker voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een glas dessertwijn, zoals een Ruby Port, om de rijke chocoladesmaak te complementeren.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 56