Dacquoise Koek met Abrikozen Bavarois en Chocolade Ganache

Dacquoise Koek met Abrikozen Bavarois en Chocolade Ganache

Deze verfijnde dacquoise koek met een zachte abrikozen bavarois en rijke chocolade ganache is het perfecte dessert voor een luxe diner. Afgemaakt met knapperige amandelkoekjes.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 6
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Biscuit:
  • 150 g eiwit
  • 50 g suiker
  • 125 g amandelpoeder
  • 125 g poedersuiker
  • Ganache:
  • 150 g room
  • 50 g suiker
  • 50 g glucose
  • 50 g boter
  • 125 g pure chocolade
  • Bavarois:
  • 3 dl abrikozenpuree
  • 1 vanillestokje
  • 100 g suiker
  • 8 g gelatine
  • 2 dl room
  • Amandelkoekje:
  • 200 g desiccated kokos
  • 50 g amandelen

Instructies

  • Biscuit: Klop het eiwit stijf en voeg de suiker toe.
  • Spatel vervolgens het amandelpoeder en de poedersuiker erdoor.
  • Bak dit uit tot een plaat en snijd er 15 ovale plakken van.
  • Ganache: Breng de room, glucose en suiker aan de kook.
  • Voeg de pure chocolade toe en roer tot het smelt.
  • Voeg de boter toe en laat afkoelen.
  • Bavarois: Kook de abrikozenpuree met het vanillestokje en de suiker, laat het mengsel trekken.
  • Voeg de gelatine toe en laat afkoelen totdat het begint te stollen.
  • Meng met opgeklopte room en giet het in vormpjes.
  • Laat het opstijven in de koeling.
  • Amandelkoekjes: Meng de amandelen met kokos en bak deze goudbruin.
  • Laat afkoelen.
  • Dresseren: Spuit de ganache op de dacquoise plakken en stapel ze.
  • Plaats de bavarois op de ganache.
  • Garneer het geheel met een amandelkoekje, munt en bestuif met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit dessert met een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Sauternes. De zoete tonen van de wijn passen perfect bij de abrikozen en chocolade

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g

Aspergebavarois met Vinaigrettesaus en Truffelstengel

Aspergebavarois met Vinaigrettesaus en Truffelstengel

Deze delicate aspergebavarois, gecombineerd met een kruidige vinaigrette en krokante truffelstengels, is een verfijnd voorgerecht dat perfect past bij een elegante maaltijd.
+ tijd om op te stijven1 uur
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g Coppa de marcassin
  • 1 kg asperges
  • 20 g gelatine
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 dl room
  • 1 dl aspergevocht
  • ½ dl witte wijn
  • ½ dl dragonazijn
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 dl druivenpitolie
  • Mosterd naar smaak
  • Bieslook fijngehakt
  • Peterselie fijngehakt
  • Dragon fijngehakt
  • Kappertjes fijngehakt
  • Truffelpasta naar smaak
  • 2 lapjes bladerdeeg
  • Kervel voor garnering

Instructies

Bavarois:

  • Schil de asperges en snijd de koppen af op 5 cm.
  • Snijd 2 cm van de onderkant af.
  • Kook de aspergeschillen en kontjes in water en passeer de bouillon.
  • Kook hierin de aspergepunten beetgaar en laat ze afkoelen.
  • Pureer de aspergestukken en kook het aspergevocht.
  • Voeg de gelatine toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het mengsel licht opstijven en spatel er vervolgens de geklopte room doorheen.
  • Vul natgemaakte vormen met het mengsel en laat de bavarois in de koeling volledig opstijven.

Vinaigrette:

  • Snipper de sjalot en reduceer deze samen met aspergevocht, witte wijn en dragonazijn tot er ongeveer 1 dl overblijft.
  • Roer de mosterd door de vloeistof en voeg al roerend de verschillende oliën toe.
  • Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper en voeg de fijngehakte kruiden en kappertjes toe.

Truffelstengels:

  • Bestrijk het bladerdeeg met truffelpasta en rol het uit.
  • Snijd het deeg in dunne stengels en bak deze gedurende 10 minuten af op 180 graden.
  • Laat afkoelen.

Dresseren:

  • Stort de bavarois voorzichtig op de borden.
  • Leg de coppa langs de bavarois en besprenkel met de vinaigrette.
  • Garneer met de truffelstengels en enkele takjes kervel.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pouilly-Fumé. De zuren en frisse aroma’s van de wijn passen perfect bij de delicate smaak van asperges en de vinaigrette.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 55g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Zomerse Coupe met Vanille-ijs, Aardbeien en Amandelen

Zomerse Coupe met Vanille-ijs, Aardbeien en Amandelen

Een heerlijke zomerse coupe met huisgemaakt vanille-ijs, verse aardbeien, slagroom en geroosterde amandelen. Perfect om af te sluiten met een frisse, zoete traktatie!
(exclusief koeltijd)45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 2 vanillestokjes gespleten
  • 250 g suiker
  • 200 g eidooiers
  • 3 dl room
  • Saus:
  • 5 dl aardbeiencoulis
  • 1 dl fraises des bois kleine wilde aardbeien

Garnituur:

  • 500 g aardbeien gewassen en in vieren gesneden
  • 4 dl room
  • 150 g amandelschaafsel
  • 1 chocolade sigaret per coupe

Instructies

Vanille-ijs:

  • Doe de melk in een pan samen met de gespleten vanillestokjes en voeg de helft van de suiker toe.
  • Breng aan de kook.
  • Draai het vuur uit en laat de melk met vanille 20 minuten trekken onder een deksel.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker luchtig en wit.
  • Giet de warme melk op het dooiermengsel en verwarm dit samen opnieuw tot 80°C.
  • Voeg de room toe, roer goed door en koel het geheel terug.
  • Plaats het mengsel in een ijsmachine en draai tot ijs.

Saus:

  • Roer de fraises des bois door de aardbeiencoulis.
  • Zet apart.

Garnituur:

  • Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Was de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd ze in vieren.
  • Klop de room met een beetje suiker stijf.

Dresseren:

  • Schep een bol vanille-ijs in gekoelde coupes.
  • Voeg wat aardbeien en saus toe.
  • Voeg nog een bol ijs toe, gevolgd door aardbeien en saus.
  • Garneer met een flinke toef slagroom, de geroosterde amandelen en een chocolade sigaar.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze coupe met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een frisse rosé voor een zomerse combinatie.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 10g | Vet: 40g | Zout: 0.2g | Sugar: 50g

Krokante Tortillachips met Geroosterde Kip, Witte Bonen Dip en Komkommersalade

Krokante Tortillachips met Geroosterde Kip, Witte Bonen Dip en Komkommersalade

Een heerlijke combinatie van krokante tortillachips, perfect gekruide geroosterde kippenboutjes, romige witte bonen dip en een frisse komkommersalade. Ideaal voor een gezellige maaltijd vol smaak en textuur.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dip, Hoofdgerechten, Kip, Salade, Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote wraptortilla's
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 3 tenen knoflook
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 4 kippenboutjes
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel komijnzaad
  • Zout
  • Peper
  • 1 pot witte bonen 330 g
  • 2 takjes koriander
  • 100 ml olijfolie
  • 2 limoenen
  • 1 komkommer
  • ½ rode ui gesnipperd
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 2 eetlepels koriander fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de 3 wraptortilla's in punten en haal ze door een mengsel van 50 ml zonnebloemolie, 1 teen geperste knoflook en 1 theelepel paprikapoeder.
  • Bak de tortillachips in ongeveer 10 minuten knapperig in de oven.
  • Kook de kippenboutjes 5 minuten voor en dep ze droog.
  • Wrijf de kippenboutjes in met een mengsel van 1 eetlepel paprikapoeder, 1 eetlepel oregano, een snuf cayennepeper, ½ theelepel nootmuskaat, 1 theelepel komijnzaad, 1 teen geperste knoflook en 1 theelepel zout.
  • Rooster de kippenboutjes in ongeveer 15 minuten gaar en bruin in de oven, keer ze regelmatig om.
  • Laat de witte bonen uitlekken en pureer ze samen met 1 teen knoflook, een paar takjes koriander, 3 eetlepels olijfolie en de rasp van ½ limoen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de komkommer fijn en meng met ½ gesnipperde rode ui, 1 fijngehakte rode peper en 2 eetlepels fijngesneden koriander.
  • Maak een dressing van het sap van 1 limoen, 50 ml olijfolie en een snufje zout en schep dit door de komkommersalade.

Notities

Serveer met de knapperige tortillachips, dipsaus en komkommersalade.
 

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een Sauvignon Blanc die goed past bij de pittige en frisse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Soep met brood en geroosterde knoflook

Soep met brood en geroosterde knoflook

Een romige en smaakvolle soep met brood en geroosterde knoflook, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Brood, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • liter groentebouillon
  • 250 ml koksroom
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 bol knoflook
  • 1 stokbrood
  • 1 handje pijnboompitten fijngemalen
  • 1 grote hand croutons
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de tenen knoflook met schil op een bakplaat en rooster ze 30 minuten tot ze zacht zijn.
  • Fruit de gesnipperde ui in een ruime pan met een scheutje olijfolie gedurende 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de groentebouillon en koksroom toe en breng aan de kook.
  • Laat het op laag vuur sudderen.
  • Haal de knoflook uit de oven, druk de zachte knoflook uit de schil en snijd fijn.
  • Voeg dit toe aan de soep.
  • Verwijder de harde korst van het stokbrood, snijd het zachte brood grof en voeg dit toe aan de soep.
  • Laat het mengsel 10-15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de fijngemalen pijnboompitten 2 minuten voor het einde toe en roer goed door.
  • Bereid de croutons door stukjes brood te roosteren in de oven of op te bakken in een koekenpan met olijfolie.
  • Laat de soep een paar minuten afkoelen en schep het in kommen.
  • Garneer met croutons en serveer direct.

Notities

Serveer deze soep met een extra scheutje olijfolie en wat verse kruiden, zoals peterselie of bieslook.
Wijnadvies:

Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Pittig Gehaktbrood in Bladerdeeg

Pittig Gehaktbrood in Bladerdeeg

Een pittig gehaktbrood omhuld met bladerdeeg. Makkelijk te maken en heerlijk met frietjes en salade.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Spanje
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei geklopt
  • 1 sjalotje fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 tl sambal
  • 1 el beschuitkruim
  • 1 el El-Andalus kruiden
  • 2 tomaatjes in stukjes gesneden
  • 2 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 250 gr gehakt
  • ½ tl maizena

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Meng in een grote kom het gehakt met de sambal, tomaatjes, El-Andalus kruiden, geklopt ei, sjalotje, knoflook, beschuitkruim en maizena tot een gelijkmatig mengsel.
  • Leg een plak bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Vorm een bal van het gehaktmengsel en leg deze op het bladerdeeg.
  • Verspreid het gehakt gelijkmatig over het deeg, maar laat 1/2 cm van de randen vrij.
  • Leg het tweede plak bladerdeeg over het gehakt en druk de randen aan met een vork om het goed af te sluiten.
  • Bak het gehaktbrood 22 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Notities

Serveer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz voor een optimale smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Mexicaanse Gevulde Paprika’s met Romige Walnotensaus

Mexicaanse Gevulde Paprika's met Romige Walnotensaus

Een heerlijk en kleurrijk gerecht geïnspireerd door de Mexicaanse keuken, met een vullende gehaktmix en een rijke walnotensaus. Perfect voor zowel vleesliefhebbers als vegetariërs.
Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gr walnoten
  • 100 gr feta
  • 100 ml gecondenseerde melk
  • 250 gr gehakt of vegetarisch gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tomaat in blokjes gesneden
  • 1 appel of perzik in kleine stukjes gesneden
  • 1 bakbanaan of onrijpe banaan in kleine stukjes gesneden
  • 2 el rozijnen
  • 45 gr amandelen fijngehakt
  • 4 zoete puntpaprika's gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
  • 1 granaatappel of bakje granaatappelpitjes
  • 100 ml water
  • Zout naar smaak
  • Basmati rijst hoeveelheid naar wens

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Gebruik een keukenmachine om de walnoten, feta en gecondenseerde melk te pureren tot een dikke, romige saus.
  • Zet apart.
  • Verhit een koekenpan en rul het gehakt of vegetarisch gehakt.
  • Voeg vervolgens de gesnipperde ui, tomaat, appel (of perzik), bakbanaan, rozijnen en gehakte amandelen toe.
  • Bak het geheel 3 minuten zachtjes door.
  • Voeg 100 ml water en wat zout toe aan het gehaktmengsel.
  • Laat het mengsel nog even doorpruttelen totdat alles goed gemengd is.
  • Halveer de zoete puntpaprika's en vul ze met het gehaktmengsel.
  • Plaats de gevulde paprika's op een bakplaat en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Kook ondertussen de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de gevulde paprika's op borden met de basmatirijst.
  • Giet de walnotensaus over de paprika's en garneer met granaatappelpitjes.

Notities

Dit gerecht combineert goed met een fruitige witte wijn zoals een Viognier of een lichte rosé.
 

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Gebakken Witte Vis met Romige Tahinsaus en Walnoten

Gebakken Witte Vis met Romige Tahinsaus en Walnoten

Geniet van deze heerlijk gebakken witte vis in een romige tahinsaus met knapperige walnoten, een ware smaaksensatie!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Mediterraan, Midden Oosten
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 scheut arachideolie
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl geraspte gember
  • 100 gr walnoten
  • 2 el tahin
  • 3 el olijfolie
  • 50 gr pijnboompitten
  • 800 gr witte vis
  • 1 citroen rasp ervan
  • 1 ui klein gesneden
  • Grof zeezout naar smaak

Instructies

  • Wrijf de vis in met grof zeezout en laat deze uitlekken in een vergiet.
  • Spoel de vis af, wrijf in met arachideolie en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
  • Terwijl de vis in de oven staat, fruit de gesneden ui en pijnboompitten 10 minuten in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Meng in een kom de tahin, citroensap, en 2 eetlepels water.
  • Voeg de basilicum, geraspte gember en een snufje grof zeezout toe.
  • Voeg dit tahinmengsel toe aan de gefruite uien en pijnboompitten, en laat de saus 5-10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de vis uit de oven en giet de tahinsaus eroverheen.
  • Strooi de walnoten over de vis.
  • Zet de vis terug in de oven en laat nog 10 minuten sudderen.

Notities

Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Vega gevulde paprika

Vega gevulde paprika

Deze vega gevulde paprika's met courgette en vega gehakt zijn een heerlijk en gezond hoofdgerecht, perfect voor een voedzame maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Oventijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 puntpaprika’s gehalveerd en zaadjes verwijderd
  • 300 g vega gehakt
  • ½ courgette in kleine blokjes gesneden
  • 1 ui zeer fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eieren
  • Plakjes oude kaas
  • Handvol rozijnen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • ½ zakje taco kruiden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was de paprika’s, halveer ze en verwijder de zaadjes.
  • Meng in een grote kom het vega gehakt, courgetteblokjes, ui, knoflook, eieren, rozijnen, zout, peper en taco kruiden goed door elkaar.
  • Leg de gehalveerde paprika's op een bakplaat en vul ze met het vega mengsel.
  • Bedek de gevulde paprika’s met plakjes oude kaas.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de paprika’s gedurende 20 minuten tot de kaas goudbruin is.
  • Kook ondertussen 65 g rijst per persoon en bereid eventueel een frisse meloensalade als bijgerecht.
  • Serveer de gevulde paprika's warm, samen met de rijst en salade.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een koele rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 17g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Aziatische Kerriesoep met Kokosmelk en Wokgroenten

Aziatische Kerriesoep met Kokosmelk en Wokgroenten

Geniet van deze romige Aziatische kerriesoep met een vleugje sambal en wokgroenten. Perfect voor een snelle, smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Azië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 tl sambal brandal
  • 2 zakjes kerrie boemboe
  • 600 g Aziatische wokgroenten
  • 3 cm gember heel fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 L water
  • 2 el ketjap manis toevoegen na het koken
  • 4 stuks naanbrood opwarmen volgens de instructies op de verpakking

Instructies

  • Doe de kokosmelk, bouillonblokjes, sambal, kerrie boemboe, wokgroenten, fijn gesneden gember, knoflook en water in een grote soeppan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg na het koken 2 eetlepels ketjap manis toe en roer goed door.
  • Terwijl de soep kookt, bak het naanbrood volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de soep warm, samen met het versgebakken naanbrood.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Riesling of een lichte rosé past goed bij de pittige smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g