Piccolos
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- voor 10 stuks
- 500 g tarwebloem
- 20 g verse gist
- 8 gr zout
- 300 ml ijskoud water
Doe alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine of maak het deeg op tafel.
Meng tot er een deeg ontstaat en voeg dan het zout toe.
Kneed intensief gedurende 18 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
Bebloem de werktafel en laat het deeg hierop afgedekt een uurtje rijzen.
Sla de lucht uit het deeg en verdeel in 10 gelijke delen.
Bol elk deegstukje op en vorm ze daarna al wat langwerpig.
Laat eventueel opnieuw 10 minuten rusten.
Dan kan je ze nadien gemakkelijker opbollen.
Klop de deegstukjes plat en rol ze op tot puntvormige broodjes.
Leg op licht ingevette bakplaten of op boterpapier.
Laat het deeg een uur rijzen op een warme tochtvrije plaats.
Bak af in een voorverwarmde oven van 230°C gedurende 15 à 18 minuten.
Hou je van extra krokante broodjes, bestuif de broodjes dan net voor het bakken met een plantenspuit?
Perfect gebakken stokbrood, knispert en kraakt wanneer het pas uit de oven is gekomen.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 19
Pizza ala Sofie Dumont
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Pizzadeeg voor 2 pizzabodems met een doorsnede van 30 cm
- 1 eetlepel suiker
- 15 g verse gist
- 225 ml lauw water
- 450 g bloem
- halve theelepel zout
- 4 eetlepels olijfolie
- maïsmeel
Tomatensaus voor 4 dl saus
- 250 g rijpe pruimtomaten of een blik tomatenblokjes
- 8 blaadjes basilicum
- 4 teentjes knofloof geperst
- 2 sjalotjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
Beleg
- rode ui
- olijven
- dungesneden beenham
- bolletje mozarella
- geraspte kaas emmenthaler
Bereiding tomatensaus:
Snipper sjalotjes en stoof aan in olijfolie, voeg de geperste knoflook toe.
Schep 2 lepels tomatenpuree er bij en laat de puree even meebakken.
Verwijder de zaadjes van de tomaten en mix ze samen met de basilicumblaadjes in de blender.
Voeg toe aan de sjalot.
Schenk er de olijfolie bij en laat een 10 minuutjes pruttelen.
Breng op smaak met peper en zout.
Laat de tomatensaus minstens een halfuur trekken en afkoelen.
Bereiding pizzadeeg:
Doe de suiker en de gist in een kommetje en roer er de helft van het water doorheen.
Zet op een warme tochtvrije plaats tot de gist begint te schuimen.
Meng de bloem en het zout in een kom of op het werkblad.
Maak een kuiltje en giet er de olijfolie, het resterende water en het gistmengsel bij.
Meng alles tot er een deeg vormt.
Kneed tien minuten tot een soepel deeg dat niet meer aan je handen kleeft.
Wrijf de binnenkant van een grote kom in met olijfolie.
Rol het deeg hierin zodanig dat het met een laagje olie bedekt is en snij er aan de bovenkant met een mes een kruis in.
Bedek met handdoek of een plastic folie en laat het anderhalf uur rijzen op een tochtvrije plaats.
Sla de lucht uit het deeg en verdeel het in 2 porties.
Duw een portie deeg tot een grote cirkel of rol uit met een deegrol tot een cirkel van 30 cm doorsnede.
Leg de pizzabodem op een licht ingevette, met maïsmeel bestoven bakplaat.
Lepel enkele scheppen tomatensaus op de bodem en strijk open tot een dun laagje.
Beleg met dunne uiringen, plakjes mozarella, ham, olijven en geraspte kaas.
Bak de pizza in een voorverwarmde oven op 240°C gedurende 10 à 15 minuten.
Leg nadien enkele takjes waterkers op de pizza en serveer meteen.
Je kan het deeg ook een dag op voorhand maken. Zet het deeg in een kom met plastic folie en bewaar het in de koelkast tot gebruik.
Op een pizzabodem hoeft zeker niet te veel tomatensaus, enkele lepels volstaan ruimschoots. Beleg de pizza ook niet ‘te zwaar’
Ik gebruik graag olijven met pit. Deze zijn immers veel lekkerder. Wil je toch vermijden dat je gasten zich verslikken in een pit, haal dan de pitten net voor het bakken uit de olijven.
Italianen leggen graag wat rucola op een pizza als die uit de oven komt. Ik geef de voorkeur aan lekkere waterkers. Het pittige van waterkers vormt een ideale smaakcombinatie met de andere ingrediënten.
Heb je wat deeg over? Kneed er wat geraspte parmezaan-kaas door en rol uit. Snij met een deegsnijrolletje of een pizzasnijder dunne bandjes van en bak af. Zo heb je leuke en lekkere soepstengels.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 19
Chocoladetaart van Sofie Dumont
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Chocoladebiscuit:
- 6 eieren
- 180 g suiker
- 115 g bloem
- 40 g maïzena
- 25 g cacao ongezoet
Snel klaar chocolademousse:
- 5 dl slagroom
- 50 g poedersuiker
- 130 g gesmolten pure chocolade
Ganache:
- 200 ml slagroom
- 50 g suiker
- 5 g glucose/honing
- 125 g pure chocolade
- 50 g boter
Sauceer-vloeistof:
- kop koffie
- scheut bruine rum
Bereiding chocoladebiscuit:
Klop eieren en suiker luchtig op tot een luchtige witte massa.
Zeef de bloem, maizena en cacaopoeder samen en onder het beslag.
Spatelen zodat de bloem mooi is ondergemengd.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Zet hierop een inox ring (doorsnede ongeveer 18 cm ) zonder bodem.
Je hoeft de ring zelfs niet in te boteren.
Heb je geen inox-ring, dan kan je de chocoladebiscuit uiteraard ook bakken in een gewone biscuitvorm.
In dit geval moet je de vorm wel inboteren en lichtjes met bloem bestuiven.
Bak de biscuit 25 minuten op 180°C.
Test de gaartijd door met een satéstokje in de biscuit te steken.
Als er niets meer aan het stokje blijft plakken, is de biscuit gaar.
Snij met een mesje de biscuit los en laat hem afkoelen op een rooster waarop je een handdoek legt.
Was intussen de inox-ring af, want die hebben we opnieuw nodig.
Bereiding ganache:
Hak de chocolade in stukjes.
Neem een kookpot en breng de room, honing en suiker aan de kook.
Voeg de gehakte chocolade toe en meng tot een gladde massa.
Roer er daarna de boter door.
Zet even opzij.
Snij de afgekoelde biscuit overlangs door en leg beide helften open.
Meng de koude koffie met de rum.
Leg een vel bakpapier ter grootte van de biscuit op een platte schotel.
Zet hierop de inox ring.
Leg de bovenkant van de biscuit als eerste in de inox ring.
Dep de halve biscuit met het sauceer-mengsel.
Dep ook de andere kant van de biscuit met het sauceermengsel.
Zet even opzij en maak eerst de snel-klaar chocomousse.
Bereiding snel klaar chocomousse:
Klop de slagroom met de poedersuiker halflopend.
Voeg de lauwe gesmolten chocolade toe.
Klop verder tot de mousse halfvast wordt.
Vul meteen een spuitzak en breng een royale laag chocolade mousse aan.
Leg hierop de andere biscuit-helft met de gesauceerde kant op de mousse.
Druk wat aan zodat de biscuit overal mooi gelijk is.
Zet de biscuit met ring een uurtje of twee in de koelkast.
De biscuit moet in ieder geval goed koud zijn.
Neem intussen een roostertje dat je over een opvangbakje zet.
Haal de taart uit de koelkast.
Zet de taart op een omgedraaid potje en verwijder de ring door hem licht op te warmen met een crème-brulée brander of een haardroger.
De ring zal nu mooi van de taart schuiven.
Zet de taart op het roostertje en warm de ganache lichtjes op tot lichaamstemperatuur.
Overgiet de taart met de ganache.
Laat even uitdruipen.
Zet de taart met behulp van een groot paletmes rechtstreeks op een presentatieschotel.
Eventueel kan je een versiering aanbrengen met witte chocolade.
Vul een papieren hoorntje met witte chocolade en laat je fantasie èn je vaste hand dan maar werken.
Zet de chocolade-taart op een koele plaats.
Maar liefst niet in koelkast om condensvorming te vermijden.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 19
Chocoladebroodje met bananencompote
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 vierkant vel kant-en-klaar bladerdeeg van 40 x 40 cm
- pure chocolade
Bananencompote:
- 1 banaan
- snuifje suiker
- 1 cl honing
- sap van halve citroen
Bereiding bananencompote:
Neem een kommetje en prak met een vork de banaan.
Voeg snuifje suiker, de honing en het citroensap toe en meng.
Bereiding chocoladebroodjes:
Snij het bladerdeeg in rechthoekjes van 12 x 8 cm.
Leg op ¼ van de helft van de deeglapjes een stuk chocolade.
Lepel wat bananencompote op de chocolade.
Bestrijk het bladerdeeg even in met wat water om een betere hechting te krijgen.
Rol de bladerdeegstukjes op en duw de zijkanten goed aan.
Schik ze op de bakplaat.
Bestrijk met wat losgeklopt ei met een scheutje melk.
Laat de chocoladebroodjes bij voorkeur een halfuurtje rusten.
Bak af in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 15 à 20 minuten.
Geen fan van banaan? Probeer dan eens de combinatie van peer met geroosterde amandelen en chocolade.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 19
Shortbread
AH 12 maanden Lekker Eten
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 100 g boter op kamertemperatuur
- 75 g fijne suiker
- 200 g bloem
Verwarm de oven voor op 150°c
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Klop in een kom de boter met 50 g suiker in 5 min. licht en romig.
Klop de bloem er in gedeelten door tot een stevig deeg ontstaat.
Maak er een bal van.
Bestuif het werkvlak met bloem.
Rol het deeg uit tot een ronde lap met een doorsnede van ca. 20 cm.
Leg de deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd hem in 12 punten.
Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het shortbread in ca. 35 min. goudbruin en gaar.
Neem de bakplaat uit de oven en bestrooi de koek met de resterende suiker.
Laat de koek op de bakplaat afkoelen.
Breek het shortbread in punten en serveer ze op een schaal.
Shortbread is kruimelig Schots biscuit met een volle botersmaak.
Iedere Schotse familie heeft zijn eigen recept.
Sommigen rollen het deeg dun uit, anderen maken er langwerpige koekjes van.
Dit is een ronde variant in koekpunten.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 19
Salade van gebakken brood met tonijn
AH 12 maanden Lekker Eten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 pain de campagne ongesneden (400 g), zonder korst
- 4 el olijfolie extra vierge
- 2 sjalotten in dunne plakjes
- 1 el witte wijnazijn
- 4 trostomaten
- 1 teen knoflook
- 200 g tonijn vers (dikke stukken)
- 4 el zwarte olijven
- 2 el kappertjes
Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 175°c
Scheur het brood in kleine stukjes, meng ze met 2el olijfolie en leg ze op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster het brood in ca. 10 min. goudbruin en krokant.
Meng in een kom de sjalotten met de azijn en marineer ze 5 minuten.
Ontvel de tomaten (zie Notitie: ).
Schep de zaadjes eruit en snijd de tomaten in grove stukken.
Pureer de helft van de tomaten en de knoflook met de staafmixer.
Klop deze gepureerde tomaten met de resterende 2 el olie met zout en peper door de azijn in de schaal.
Bereiden
Verhit een koekenpan.
Bestrooi de tonijn met zout en peper en bestrijk de vis met olie.
Bak de tonijn aan elke kant 1½ minuut.
Snijd de tonijn in dunne plakken.
Schep de tonijn, olijven, kappertjes, stukken tomaat en het gebakken brood door de dressing.
Verdeel de salade over 4 borden.
Tomaten ontvellen:
kruis ze aan 1 kant in, dompel ze in kokend water, kijk of het schilletje loslaat en leg ze vervolgens in koud water.
Het velletje moet er nu eenvoudig af te halen zijn.
Weet:
hoe rijper de tomaat, hoe makkelijker te pellen.
Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van in olijfolie gebakken brood en tomaten.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 19
Vietnamese rolletjes
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 el zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 250 g gehakt half-om-half
- 1 ½ el vloeibare honing
- ½ tl koekkruiden
- ½ tl djinten
- 2 el koriander verse fijngehakt
- 1 pak filodeeg diepvries, ontdooid
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit in een kleine koekenpan ½ eetlepel olie en fruit hierin de knoflook en bosuitjes zachtjes 1 minuut.
Voeg het gehakt toe en bak het op een hoog vuur rul.
Roer de honing, koekkruiden, komijn en koriander erdoor.
Stoof alles nog 2 minuten.
Breng pittig op smaak met zout en peper.
Laat het gehakt iets afkoelen.
Snijd het pakket met deegvellen doormidden, zodat er 20 velletjes deeg zijn.
Spreid een lapje deeg uit en bestrijk het dun met olie.
Schep 2 cm van de onderkant een reepje gehakt.
Sla de zijkanten over de vulling en rol het deeg stevig op.
Leg de rolletjes op de bakplaat en bestrijk ze met de rest van de olie.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de rolletjes in ca. 15 min. goudbruin en gaar.
Serveer ze lauwwarm of op kamertemperatuur.
Lekker met toefjes koriander en zoete chilisaus.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 19
Pizza met gehakt en artisjokken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 g rundergehakt
- 2 tl pizzakruiden
- 1 ui in ringen
- 1 blik pizzadeeg met saus
- 200 g gemarineerde artisjokken gehalveerd
- 1 gele paprika kleine in reepjes
- 50 g zwarte olijven zonder pit
- 50 g pizzakaas
- 75 g rucola
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak het gehakt rul.
Voeg de pizzakruiden, een mespunt zout en peper toe.
Bak de uiringen 2 min. mee.
Roer de saus uit het pizzapakket door het gehakt.
Rol het deeg uit op een stuk bakpapier.
Strijk de gehaktsaus uit over de pizza.
Verdeel de artisjokken, paprika, ringen ui en olijven over de pizza.
Strooi de kaas erover.
Bak de pizza 15 min. in de oven en strooi de rucola erover.
Laat de artisjokken wel goed uitlekken voordat u ze op de pizza legt.
Roer voor een lekkere pittige pizza wat gemalen chilipeper door de tomatensaus. Gorgonzola is een lekkere afwisseling met pizzakaas.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 19
Plaattaartjes met gekarameliseerde ui
Servings: 4 personen
Calories: 65kcal
Author: Cor Klaar
- 8 uien
- 2 takjes rozemarijn
- 50 g roomboter
- 8 plakjes bladerdeeg diepvries
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 romatomaten
- 4 ansjovisfilets
- zwarte peper
- zout
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
Uien pellen en in ringen snijden.
Rozemarijn van takjes rissen en fijnhakken.
In pan met dikke bodem boter smelten.
Uienringen erdoor scheppen en 25 à 30 minuten zachtjes fruiten tot ze zoetig van smaak en zacht zijn; niet bruin laten worden.
Regelmatig omscheppen.
Rozemarijn erdoor scheppen.
Intussen bladerdeeg in ca. 10 minuten laten ontdooien.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
Werkvlak en deegroller dun bestuiven met bloem.
Telkens 2 plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot dunne langwerpige lap (ca. 20 x 10 cm).
Deeglapjes op bakplaat leggen.
Randjes van lapjes deeg bestrijken met water, ca. 1 centimeter naar binnen vouwen en aandrukken.
Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
Uienmengsel op plakjes deeg scheppen, randen vrijlaten en bestrijken met olijfolie.
Bakplaat in midden van oven schuiven en taartjes in 15 à 20 minuten goudbruin bakken.
Intussen tomaten wassen, in vieren snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
Ansjovis met keukenpapier droogdeppen en fijnsnijden.
Ansjovis door tomaten scheppen.
Plaattaartjes uit oven nemen en tomatenmengsel erover verdelen.
Taartjes royaal bestrooien met zwarte peper.
Calories: 65kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 9g | Vet: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 19
Plaattaartje met asperges en ham
Allerhande 2002
Servings: 4 personen
Calories: 385kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g witte asperges
- zout
- 2 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
- 150 g ham plakjes
- 3 takjes peterselie
- 125 g mascarpone
- 1 ei
- peper versgemalen
- nootmuskaat
- 1 eetlepel roomboter zachte
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
Asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden.
Houtachtige uiteinden eraf snijden.
In aspergepan (of in wijde pan) asperges met kopjes omhoog in ruim kokend water met zout ca. 10 minuten koken.
Van vuur af ca. 10 minuten afgedekt laten staan.
Intussen oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
Bladerdeeg laten ontdooien. 50 g ham en peterselie fijnhakken.
In kom mascarpone losroeren met ei, fijngehakte ham en peterselie.
Zout, peper en nootmuskaat naar smaak toevoegen.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
Aanrecht bestuiven met bloem, plakjes bladerdeeg halveren en uitrollen tot repen van ca. 18 cm lang.
Naast elkaar op bakplaat leggen.
Bestrijken met mascarponemengsel, 1/2 cm van rand rondom vrijhouden.
Asperges uit pan nemen, goed laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Met kopjes naar één kant over bladerdeegrepen verdelen.
Bestrijken met boter.
In oven taartjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Intussen rest van ham in brede repen snijden.
Aspergetaartjes op vier borden leggen en hamrepen erop draperen.
Calories: 385kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 13g | Vet: 31g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 19