Citroenkoekjes met Luchtige Vulling
Geniet van deze verfrissende citroenkoekjes met een luchtige, frisse vulling. Perfect voor een elegante traktatie bij de thee!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Recept categorieën: Koek, Noten Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Voor de koekjes:
- 225 gram boter
- 225 gram bloem
- 3 eetlepels maizena
- 50 gram poedersuiker
- ½ theelepel vanille-essence
- Geraspte schil van 3 citroenen 6-9 theelepels
Voor de vulling:
- 50 gram boter
- 125 gram poedersuiker
- Geraspte schil van 2 citroenen 4-6 theelepels
- Sap van ½ citroen 2 eetlepels
Verwarm de oven voor tot 175 ºC / gasstand 2-3.
Klop de boter met poedersuiker, vanille en geraspte citroenschil tot een bleke, luchtige massa.
Zeef de bloem met maizena en roer het door de botermassa.
Doe het deeg in een spuitzak met een stervormige spuitmond van 1 cm doorsnee.
Spuit met 4 cm tussenruimte 5 cm lange reepjes op een bakplaat met bakpapier of een antiaanbaklaag.
Bak de koekjes 12 minuten en laat ze even opstijven.
Leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
Klop voor de vulling de boter met poedersuiker en citroenschil en -sap licht en luchtig.
Strijk wat vulling op de platte kant van een koekje en druk er een tweede tegenaan.
Serveertip:
Geniet van deze koekjes bij een kopje geurige Earl Grey-thee voor een elegante traktatie!
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn past goed bij de citroensmaak van deze koekjes.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 2
Dubbele Boterkoekjes met Vulling
Maak verrukkelijke dubbele boterkoekjes met een romige vulling. Lekker met frambozenjam, roomkaas en een vleugje vanille.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Recept categorieën: Koek, Noten Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram boter
- 150 gram zeer fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 1½ theelepel vanille-essence
- 3 eetlepels verse roomkaas
- 4 eetlepels frambozenjam
- 75 gram poedersuiker gezeefd
- 300 gram bloem
- mespunt zout
Klop de boter op 25 gram na met de suiker en vanille tot een romige, maar niet luchtige massa.
Klop het ei erdoor.
Voeg zout en bloem toe en meng alles tot een glad deeg.
Vorm er een platte, ronde bal van en leg hem verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 175ºC/gasstand 2-3.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een 3 mm dikke lap en steek er 35 rondjes van 5 cm doorsnee uit.
Leg ze met steeds 2½ cm tussenruimte op een bakplaat met een antiaanbaklaag.
Bak de 12 tot 15 minuten.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Klop de overgebleven boter met de poedersuiker tot een bleke, romige massa.
Roer de verse roomkaas erdoor.
Besmeer de helft van de koekjes met jam en de andere helft met het roomkaasmengsel.
Druk er steeds twee tegen elkaar en bestuif ze met poedersuiker.
Bewaar ze maximaal 7 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Voor variaties, probeer de sinaasappelversie met een beetje geraspte sinaasappelschil of de variant met ahornsiroop en pecannoten voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 2
Chocoladekoekjes met Walnoten
Heerlijke chocoladekoekjes met een rijke smaak van pure chocolade en een crunch van walnoten, ideaal voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 20
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g basterdsuiker
- 225 g bruine suiker
- 2 eieren
- 2 tl vanille-extract
- 375 g bloem
- 1 tl baksoda
- 2 tl heet water
- ½ tl zout
- 350 g pure chocolade grof gehakt
- 125 g fijngehakte walnoten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
Meng de basterdsuiker, bruine suiker en boter tot een gladde massa.
Klop de eieren er een voor een doorheen.
Roer het vanille-extract erdoor.
Los het baksoda op in het hete water en voeg dit samen met het zout aan het beslag toe.
Roer de bloem, chocolade stukjes en walnoten door het mengsel.
Schep met een lepel bergjes deeg op een bakplaat (hoeft niet ingevet te worden).
Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten of totdat de buitenkant mooi bruin is.
Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of als een lekker tussendoortje bij de koffie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato past goed bij de rijke smaak van de chocoladekoekjes.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 2
Appelplaatkoek met kaneel en amandelschaafsel
Een heerlijke appelplaatkoek met kaneel, rozijnen en amandelschaafsel. Perfect voor bij de koffie of als zoete traktatie.
Bereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 25 g amandelschaafsel
- 3 eetlepels jam naar keuze
- 40 g rozijnen
- 50 g suiker
- 150 g zachte margarine
- 750 g zure appels bijv. Goudreinet, Jonagold, in kleine stukjes
- 1 pak Honig Mix voor Appeltaart
- 2 eetlepels kaneel
Verwarm de oven voor op 160 °C (elektrisch), 150 °C (hetelucht), of gasoven stand 3.
Meng de Mix voor Appeltaart, 150 g margarine en 2/3 van het ei in een beslagkom.
Gebruik een mixer met kneedhaken om het te kneden tot een glad deeg.
Rol het deeg uit op een bakplaat tot een lap van ca.
30 x 40 cm.
Verdeel de kaneel en de rozijnen over het deeg.
Meng de appelstukjes met de suiker.
Verdeel de appelstukjes over het deeg en bestrijk ze met de jam.
Bestrooi het geheel met het amandelschaafsel.
Bak de appelplaatkoek ongeveer 50 minuten tot deze goudbruin is.
Serveertip:
Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn of appelcider.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 26g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 2
Appel-Walnoot Koekjes
Heerlijke appel-walnoot koekjes met een vleugje kaneel en een zoete suikerglazuur, perfect voor een herfstige traktatie bij de thee of koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Servings: 20
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
garde of mixer
rooster
theelepel
eetlepel
- 1 ei
- 120 g boter op kamertemperatuur
- 125 g walnoten fijngehakt, optioneel
- 150 g appel in kleine stukjes
- 175 g rozijnen lichte
- 240 g bloem
- 240 g bruine suiker
- 60 ml volle melk indien nodig
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl natriumbicarbonaat maagzout
- ½ tl zout
Voor het suikerglazuur:
- 14 g boter 1 eetlepel
- 2 ½ el melk
- 15 g poedersuiker gezeefd
- ½ tl vanille-extract
Verwarm de oven voor op 200°C.
Klop de boter en de suiker tot een romig mengsel.
Voeg het ei toe en klop opnieuw tot een gladde massa.
Meng in een andere kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout, bakpoeder, kaneel, muskaatnoot en kruidnagel.
Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
Voeg de appelstukjes, rozijnen en indien gewenst de fijngehakte walnoten toe en meng goed.
Roer de rest van het bloemmengsel erdoor tot een homogeen deeg ontstaat.
Voeg indien nodig de melk toe als het deeg te dik is.
Schep met een eetlepel porties deeg op een ingevette en bebloemde bakplaat.
Houd 4 cm ruimte tussen elk koekje.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Maak het suikerglazuur door de poedersuiker te zeven en te mengen met de boter, vanille-extract en melk tot een smeerbaar geheel.
Bestrijk de warme koekjes met het glazuur en laat ze verder afkoelen.
Serveertip:
Serveer de appel-walnoot koekjes met een kop warme thee of koffie.
Wijnadvies:
Lekker met een zoete dessertwijn zoals een Muscat.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 2
Kool in Bladerdeeg
Knapperig bladerdeeg gevuld met zachte kool, ui en gehakte eieren voor een verrassend hartig gerecht.
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 witte kool of klein hart van groene kool
- 4 eieren
- 1 ui
- 500 g bladerdeeg
- 60 g boter
- 1 el olie
- 1 kruidnagel
- Peper
- Zout
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Kook de eieren 10 minuten en hak ze fijn.
Snijd de kool in dunne reepjes en hak de ui fijn.
Verhit boter en olie en fruit de ui en kool 20-25 minuten.
Breng op smaak met peper en zout en meng de gehakte eieren erdoor.
Rol het bladerdeeg uit tot twee rechthoeken.
Verdeel de koolvulling over één plak, laat 1 cm van de randen vrij.
Bedek met de tweede plak bladerdeeg en druk de randen stevig aan.
Prik gaatjes in de bovenkant en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Serveer lauw.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn of droge witte wijn past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 2
Zalmfilet in papillotte met zuring en venkel
Zalmfilet verpakt in papillotte met frisse zuring, venkel en een vleugje citroen. Een elegant en smaakvol gerecht met een zachte botersaus.
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g boter
- 1 citroen
- 500 g zuring
- 6 zalmfilets 200 g per stuk
- Peper en zout naar smaak
- Een paar venkelzaadjes
Was de zuring, knijp het overtollige vocht eruit en hak fijn.
Maak de zalmfilets schoon door de huid en eventuele graten te verwijderen.
Leg de zalmfilets op een stuk aluminiumfolie.
Verdeel een beetje gehakte zuring over elke filet.
Breng op smaak met peper en zout.
Strooi enkele venkelzaadjes over de vis.
Leg op elke filet een klontje boter en een schijf citroen.
Vouw de aluminiumfolie dicht, maar laat wat ruimte tussen de vis en de folie.
Leg de papillotten op een vuurvaste schotel en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Serveer direct in de papillotten, zodat de aroma’s goed behouden blijven.
Serveertip:
Serveer met een frisse maître d'hôtel-boter van peterselie, citroensap, peper en zout voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Vouvray of een elegante witte Graves past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 42g | Vet: 27g | Zout: 0.5g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 2
Chocoladesoesjes met warme chocoladesaus
Luchtige soezen met een decadente warme chocoladesaus, perfect voor een feestelijk dessert.
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- Voor de soezen:
- 150 g meel
- 100 g boter
- 6 eieren
- 50 g poedersuiker
- 250 ml water
- 1 snuifje zout
- Voor de chocoladesaus:
- 200 g fondantchocolade
- 100 ml slagroom
- 30 g boter
Begin met het deeg: Doe de boter, suiker, water en zout in een grote pan en breng dit aan de kook.
Voeg in één keer het meel toe zodra het kookpunt is bereikt.
Verlaag de warmtebron en roer krachtig met een houten lepel.
Verwerk het mengsel totdat het makkelijk van de randen loskomt.
Haal de pan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe, goed mengend na elke toevoeging.
Klop het laatste ei los en voeg het beetje bij beetje toe totdat de massa smeuïg is.
Vet een bakplaat in en spuit rondjes deeg van ongeveer 3 cm diameter met een spuitzak, met 2 cm ruimte tussen de soezen.
Bak de soezen in een matig warme oven (thermostaat 5-6) gedurende ongeveer 25 minuten.
Laat de ovendeur de eerste 5 minuten op een kier staan.
Maak de chocoladesaus: Laat de chocolade smelten in een klein beetje water op laag vuur.
Voeg de slagroom toe en verwarm zonder het aan de kook te brengen, terwijl je voortdurend roert.
Haal van het vuur en voeg de boter toe.
Klop de saus met een kwast tot een gladde en zalvige textuur.
Bouw met de soezen een piramide op een schotel en giet de warme chocoladesaus erover.
Serveer onmiddellijk, met de resterende chocoladesaus apart in een kommetje.
Serveertip:
Serveer de soezen met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een glas Pedro Ximénez-sherry of een volle dessertwijn.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 2
Soesjes met patisseriecrème
Luchtige soezen gevuld met een romige patisseriecrème, een klassieker onder de desserts.
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Voor de soezen:
- 150 g meel
- 100 g boter
- 6 eieren
- 50 g poedersuiker
- 250 ml water
- 1 snuifje zout
Voor de patisseriecrème:
- 500 ml melk
- 100 g suiker
- 5 eieren
- 50 g meel
- 1 vanillestokje
Begin met het deeg: Doe de boter, suiker, water en zout in een grote pan en breng dit aan de kook.
Voeg in één keer het meel toe zodra het kookpunt is bereikt.
Verlaag de warmtebron en roer krachtig met een houten lepel.
Verwerk het mengsel totdat het makkelijk van de randen loskomt.
Haal de pan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe, goed mengend na elke toevoeging.
Klop het laatste ei los en voeg het beetje bij beetje toe totdat de massa smeuïg is.
Vet een bakplaat in en spuit rondjes deeg van ongeveer 7 cm diameter met een spuitzak, met 2 cm ruimte tussen de soezen.
Bak de soezen in een matig warme oven (thermostaat 5-6) gedurende ongeveer 25 minuten.
Laat de ovendeur de eerste 5 minuten op een kier staan.
Maak intussen de patisseriecrème: Breng de melk met het vanillestokje aan de kook.
Meng in een kom de eidooiers en suiker.
Voeg het meel toe en los alles op in de kokende melk.
Roer tot het mengsel glad is.
Giet het mengsel terug in een pan en breng al kloppend opnieuw aan de kook.
Haal van het vuur zodra de crème begint te koken.
Laat de crème afkoelen en dek af met licht beboterde aluminiumfolie om velvorming te voorkomen.
Vul de afgekoelde soezen met de patisseriecrème met behulp van een spuitzak.
Bestrooi met kristalsuiker vlak voor het opdienen.
Serveertip:
Serveer de soezen op een mooie schaal en garneer met vers fruit of een beetje poedersuiker.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Sauternes past perfect bij de romige en zoete smaken van dit gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 2
Zomers Broodje Hotdog met Courgette en Hummus
Geniet van een zomers broodje hotdog met sappige hotdogs, romige hummus, gegrilde courgette en frisse koriander. Perfect voor een picknick of stranddag!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine courgette in plakken van 1 cm dik
- 3 eetlepels olijfolie
- 8 Unox Hot Dogs blik à 550 g
- 1 klein Turks brood
- 2 geroosterde rode paprika's uit pot, in repen gesneden
- 150 g hummus
- 2 eetlepels fijngesneden koriander
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand.
Leg de plakken courgette op een met aluminiumfolie beklede bakplaat.
Bestrijk de courgetteplakken aan beide kanten met de helft van de olijfolie.
Bestrooi de courgette met versgemalen peper en eventueel zout.
Rooster de courgette 5 minuten aan elke kant onder de hete grill, tot ze zacht en licht gekleurd zijn.
Haal de courgette uit de oven en zet apart.
Verwarm de hotdogs volgens de instructies op de verpakking.
Maak het Turkse brood vochtig met een beetje water en leg het 3 minuten onder de hete grill om het op te warmen.
Snijd het Turkse brood in 8 punten en snijd elke punt open.
Bestrijk de onderkant van elk broodje met een royale laag hummus.
Verdeel de gegrilde courgette, gehalveerde hotdogs, geroosterde paprika en koriander over de broodjes.
Dek af met de bovenkant van het brood en serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze broodjes warm, met een frisse salade of een paar plakjes komkommer voor extra crunch. Perfect als zomerse maaltijd of snack.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rosé of een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. Voor een alcoholvrij alternatief past een glas ijskoude citroenlimonade er perfect bij.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 2