Amandel kerststol uit Duitsland
Servings: 1 stollen (30 sneetjes)
Calories:
Author: Cor Klaar
- 200 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 6 theelepel rum
- 1 kilo bloem
- 40 gram gist
- 200 gram suiker
- ¼ theelepel melk
- 500 gram boter
- zout
- citroen
- 1 snufje kardemom
- kruidnagel
- kaneel
- 100 gram sinaasappelschil gekonfijte
- 100 gram citroen
- 100 gram amandelen
- 4 druppel(s) amandelolie bittere
- 100 gram boter
- 100 gram suiker
- poedersuiker
De rozijnen en de krenten wassen, laten uitlekken en in de rum een nacht afgedekt laten weken.
De bloem in een kom doen en er een kuiltje in drukken.
Hier de gist boven verbrokkelen en met 1 el suiker bestrooien.
Vermengen met 1/8 I melk en de bloem.
Afdekken en ± 15 min. laten rijzen.
Afdekken en ± 15 min. laten rijzen. De boter smelten en met zout, de citroenschil, de specerijen en de rest van de suiker en de melk aan het deeg toevoegen.
Vervolgens alles met de deeghaken van de mixer goed kneden.
Afdekken en 30 min. laten rijzen.
De oven voorverwarmen op 180 graden.
De rozijnen, de krenten, de gekonfijte sinaasappel- en citroenschil, de amandelen en de amandelolie door het deeg kneden.
Een bakplaat bedekken met bakpapier.
De stol erop leggen en in de oven (gas 2-3; hete lucht 160 graden C) ruim een uur bakken.
100 g boter smelten en de warme stol hiermee bestrijken.
Bestrooien met 100 g suiker.
Vervolgens laten afkoelen en met poedersuiker bestuiven.
Kooktips: Stol vormen: het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht iets uitrollen. Een kant tot op de helft naar binnen slaan en de andere kant eroverheen klappen. Om de stol bij het bakken goed in vorm te houden, en om te voorkomen dat de stol te bruin wordt, kunt u de stol afdekken met een hoog deksel of een braadvorm.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 38
Aardbeiensterren
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Deeg:
- ½ theelepel Dr. Oetker Backin
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 gram kristalbloem (Koopmans)
- citroen
- 150 gram boter
- 1 ei
- 2 eetlepel(s) poedersuiker
Vulling:
- 200 gram aardbeienjam warme
Verwarm de oven voor. Heteluchtoven: 150 graden Celsius
Bloem en Backin mengen en boven een beslagkom zeven.
De overige ingrediënten van het deeg toevoegen.
Kneed het geheel door met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
Plaats het deeg 1 uur in de koelkast.
Vorm van het deeg een rol.
Rol het deeg uit tot een dikte van 2mm.
Steek met behulp van een stervormig uitstekertje sterren uit het deeg.
Bij de helft van de uitgestoken sterren steekt u in het midden een kleine ster uit.
Leg de deegplakjes op een ingevette bakplaat.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
De nog warme sterren, waar een kleine ster is uitgestoken, met poedersuiker bestrooien.
Zodra de andere sterren zijn afgekoeld, deze met aardbeienjam bestrijken.
Leg de met poedersuiker bestrooide sterren, met de poedersuiker naar boven, op de met aardbeien bestreken sterren.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 38
Spaanse Gehaktflapjes
Hartige Spaanse gehaktflapjes gevuld met pittig gekruid gehakt en gebakken in de oven. Perfect als tapa's of borrelhapjes.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Spanje Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 blikje gekoeld pizzadeeg
- 1 dl vleesbouillon
- 500 gram gehakt
- 1 kleine ui
- 2 tenen knoflook
- 1 paprika
- 1 eetlepel chilipoeder
- ½ dl koffiemelk
- 2 theelepels oregano
- peper
- zout
- 2 eetlepels tomatenpuree
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak het 500 gram gehakt rul in een koekenpan.
Maak intussen de 1 kleine ui, de 2 tenen knoflook en de 1 paprika schoon en hak ze heel fijn.
Schep de ui, de knoflook en de paprika door het gehakt en bak het geheel nog 2 minuten.
Bak 1 eetlepel chilipoeder en 2 theelepels oregano 1 minuut mee, roer er 2 eetlepels tomatenpuree en 1 dl vleesbouillon door en laat het gehakt op laag vuur ± 10 minuten sudderen tot al het vocht is verdampt.
Rol het gekoelde pizzadeeg uit en steek er met een schoteltje 8 rondjes uit.
Schep het gehakt op de plakjes deeg, klap ze dubbel en druk de randen met een schulprandje dicht.
Leg de flapjes op een bakplaat en bestrijk ze met ½ dl koffiemelk.
Bak de flapjes in de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Laat de flapjes voor het serveren wat afkoelen.
Serveertip:
- Serveer warm als tapa's of borrelhapje.
- Lekker met een aioli of tomatensalsa.
Wijnadvies:
- Een Spaanse rode wijn, zoals een Rioja of een Tempranillo, past goed bij de pittige smaak.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 38
Gevulde Gestoomde Broodjes
Zachte, gestoomde broodjes gevuld met een smaakvol gehaktmengsel. Een heerlijke traktatie met Aziatische invloeden.
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 12 broodjes
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 afgestreken eetlepel maïzena
- 3 dl water
- 1 ei
- 100 gram ham of spek
- 500 gram bloem
- 300 gram gehakt
- 1 eetlepel ketjap manis
- knoflook
- 1 eetlepel olie
- peper naar smaak
- 2 el fijngehakte selderij
- 1 eetlepel suiker
- 1 volle eetlepel suiker
- een snufje zout
- zout
- wat djahé gember
- 25 gram gist
- 2 grote ui
Doe 25 gram gist in een kopje, giet er ½ dl lauw water bij en los de gist al roerend op.
Meng 500 gram bloem, de opgeloste gist, 1 ei, 1 eetlepel suiker en een snufje zout in een beslagkom.
Meng er beetje bij beetje de rest van het lauwe water (2.
5 dl) bij en besla het deeg dan tot een soepele bal ontstaat.
Leg het deeg in de beslagkom en dek die met een vochtige doek af.
Snipper 2 grote uien fijn en fruit ze in 1 eetlepel olie lichtbruin.
Neem ze uit de pan en braad 300 gram gehakt zonder olie of vet met peper en zout; maak het met 2 vorken los en laat het niet aanbranden.
Snijd 100 gram ham of spek fijn en voeg het, als het gehakt bruin wordt, toe.
Laat het verder fruiten en voeg de uien weer toe.
Meng 1 afgestreken eetlepel maïzena, 1 volle eetlepel suiker en 1 eetlepel ketjap manis in een kopje met wat zout tot een vloeibaar papje ontstaat.
Voeg dit bij het gehakt en roer het een paar minuten door.
Neem de pan van het vuur en roer er 2 el fijngehakte selderij door.
Verdeel het gerezen deeg in 12 stukjes en rek elk stuk deeg op de met olie ingevette handpalm met de andere hand naar alle kanten uit.
Leg in het midden van de lap 1/12 deel van het gehaktmengsel en vouw het deeg eromheen, zodat een mooi bolletje ontstaat.
Leg het bolletje met de dichtgevouwen kant omlaag op een stukje niet ingevet boterhampapier van 10 x 10 cm.
Stoom ze op een bakplaat boven een met water gevulde bakplaat in een hete oven in 1 1/2 uur gaar.
(In een rijststomer duurt het wat langer).
Serveertip:
- Serveer de gestoomde broodjes warm.
- Lekker met chilisaus en/of sojasaus.
Wijnadvies:
- Een licht fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 38
Gehaktbrood in Bladerdeeg
Sappig gehaktbrood, gehuld in een knapperig bladerdeegjasje en smaakvol gevuld met ui, tomaat en paprika. Een elegant en smaakvol gerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 6 plakjes bladerdeeg
- 500 gram gehakt
- 3 ei
- 2 gesnipperde ui
- 2 tomaat in kleine stukjes
- 1 kleine paprika in kleine stukjes
- 4 fijngeknipte takjes peterselie
- 2 eetlepels kappertjes
- zout
- peper
- water
Verwarm de oven voor op 200°C en vet een bakplaat in.
Spreid 6 plakjes bladerdeeg uit en laat het ontdooien.
Meng in een kom 500 gram gehakt, 2 eieren, 2 gesnipperde ui, 2 tomaat (in kleine stukjes), 1 kleine paprika (in kleine stukjes), 4 fijngeknipte takjes peterselie en 2 eetlepels kappertjes door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Leg 6 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een vierkante lap van ± 25 x 25 cm.
Snijd van de lap een rand van ± 3 cm af en snijd hier blaadjes uit.
Teken met een mesje nerven in de blaadjes.
Vorm van het gehakt een brood en leg dat op de bladerdeeglap.
Vouw de lap eromheen en plak de randen met water vast.
Plak de blaadjes er met water op.
Leg het gehaktbrood op de bakplaat en bak het in het midden van de oven in ± 40 minuten goudbruin en gaar.
Dek het deeg, als het te bruin wordt, met aluminiumfolie af.
Neem het gehaktbrood uit de oven en laat het ± 10 minuten rusten.
Snijd het voorzichtig in plakken.
Serveertip:
Serveer de plakken gehaktbrood warm. Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 38
Gehaktbroodje Suisse met Ham en Kaas
Een rijk gevuld gehaktbroodje met ham, kaas en spek, omhuld met een knapperig jasje van katenspek. Perfect voor een smaakvolle en gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g gehakt half-om-half
- 2 verkruimelde beschuiten
- 1 ei
- 1 theelepel zout
- Peper
- Nootmuskaat
- 100 g gekookte ham in blokjes
- 100 g belegen kaas in blokjes
- 100 g katenspek plakjes
- 2 eetlepels geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng het gehakt, verkruimelde beschuiten, ei, zout, peper en nootmuskaat in een kom.
Kneed er de blokjes ham en kaas door.
Vorm van het gehaktmengsel een langwerpig broodje.
Leg de plakjes katenspek dakpansgewijs naast elkaar op een plat oppervlak, zodat ze een grote plak vormen.
Leg het gehaktbroodje op het katenspek en vouw het katenspek eromheen, zodat het gehakt volledig bedekt is.
Leg het omwikkelde gehaktbroodje op een bakplaat.
Strooi de geraspte kaas over het gehaktbroodje.
Bak het gehaktbroodje ca.
35 minuten in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
Snijd het gehaktbroodje in plakken en serveer warm.
Serveertip:
Serveer het gehaktbroodje warm met gebakken aardappelen en een frisse salade met een lichtzure dressing. Maak eventueel kleine gehaktbroodjes (zonder katenspek) als borrelhapje; de baktijd is dan ca. 20 minuten.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Pinot Noir.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 38
Zelf Bossche Bollen Bakken
De iconische Bossche Bol: een grote soes gevuld met slagroom en overgoten met een rijke chocoladeglazuur. Een heerlijke traktatie uit Den Bosch!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Recept categorieën: Gebak Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de soezen:
- 1 dl water
- Snufje zout
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 2 eieren
- Boter om in te vetten
Voor de vulling:
- 200 ml slagroom
- 2 eetlepels suiker
- Slagroomversteviger optioneel
- Voor het glazuur:
- 60 g poedersuiker
- 1 eetlepel cacao
- Enkele druppels water
Verwarm de oven voor op 200°C.
Breng het water met zout en boter aan de kook.
Voeg in één keer alle bloem toe en roer tot een deegbal ontstaat die loslaat van de pan.
Haal de pan van het vuur en klop één voor één de eieren erdoor.
Voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
Roer nog 5 minuten krachtig.
Verdeel het deeg in 8 bolletjes.
Vet een bakplaat in met boter en leg de deegbolletjes erop.
Bak de soezen 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Open de oven niet tijdens het bakken.
Verlaag de oventemperatuur en bak de soezen nog 10 minuten.
Laat de soezen afkoelen op een rooster.
Klop de slagroom met suiker stijf (voeg eventueel slagroomversteviger toe).
Vul de soezen met de slagroom met behulp van een spuitzak.
Meng de poedersuiker en cacao.
Voeg enkele druppels water toe en roer tot een glad papje.
Bedek de bovenkant van de soezen met het chocoladeglazuur.
Serveer direct.
Om te voorkomen dat de slagroom terugloopt en de bollen daardoor week worden, kunt u wat slagroomversteviger toevoegen. Dit poeder is in zakjes te koop en ligt meestal bij de afdeling met ingrediënten om zelf gebak te maken
Serveertip:
Serveer de Bossche Bollen direct. Zorg dat de bollen goed gevuld en bedekt zijn met glazuur.
Wijnadvies:
Past goed bij een kop koffie of thee.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 38
Ambachtelijke Worstenbroodjes uit Brabant
Een klassiek Brabants broodje, rijk gevuld met gekruid gehakt. Perfect als hartige snack, bij de lunch of als traktatie.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 12 stuks
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Deeg:
- 500 g bloem
- 25 g gist
- 10 g zout
- 2 dl melk lauwwarm
- 50 g boter zacht
- 1 ei
Vulling:
- 300 g mager rundergehakt
- 150 g varkensgehakt
- 1 snee witbrood zonder korst, geweekt in melk
- 1 ei
- Peper & zout
- Nootmuskaat
Deeg:
Zeef de bloem in een kom.
Maak een kuiltje in het midden en verkruimel hierin de gist.
Strooi het zout langs de rand van de kom.
Giet de lauwwarme melk in het kuiltje en roer de gist met wat bloem tot een papje.
Laat het afgedekt 30 minuten op een warme plaats rusten.
Voeg de zachte boter en het ei toe en kneed alles tot een soepel deeg (ca.10 minuten).
Laat het deeg afgedekt 15 minuten rusten.
Vulling:
Meng het runder- en varkensgehakt met het geweekte brood, ei, peper, zout en nootmuskaat.
Vorm van het gehakt 12 rolletjes van ca.
12 cm lang.
Worstenbroodjes:
Vet een bakplaat in met boter.
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ½-¾ cm dik.
Snijd de lap in 12 rechthoeken van 18x12 cm.
Bestrijk de lapjes met water.
Leg op elk lapje een gehaktrolletje.
Vouw de korte randen om het gehakt en rol het dan op.
Zorg dat het deeg goed sluit en er geen lucht tussen het deeg en het gehakt zit.
Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op de bakplaat.
Laat de worstenbroodjes afgedekt 30-45 minuten rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 200-225°C.
Klop het ei los met 2 theelepels water en bestrijk de worstenbroodjes ermee.
Bak de worstenbroodjes in 20-30 minuten goudbruin en gaar.
Serveertip:
Serveer de Brabantse worstenbroodjes warm of koud. Lekker als tussendoortje, bij de lunch of op een feestje.
Wijnadvies:
Past goed bij een koud biertje of een rode wijn zoals een Merlot.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 38
Knapperige Rozendaalse Krentenkoekjes
Knapperige koekjes met krenten, gemaakt van een combinatie van bloem en boekweitmeel, een traditioneel recept uit Rozendaal.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
rijstijd1 uur uur
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g bloem
- 250 g boekweitmeel
- Snufje zout
- 20 g gist
- 1 dl melk
- 1 dl water
- 2 eieren
- 250 g krenten
- Boter om in te vetten
Doe de bloem, het boekweitmeel en het zout in een kom en maak in het midden een kuiltje.
Los de gist op in de lauwwarme melk en giet dit in het kuiltje.
Voeg het water en de losgeklopte eieren toe.
Kneed alles snel tot een soepel deeg dat niet meer aan de handen plakt en van de kom loslaat.
Laat het deeg op een lauwwarme plek 1 uur rijzen.
Was de krenten en laat ze goed uitlekken.
Kneed de krenten door het deeg.
Vorm van het deeg een of meerdere rollen met een diameter van ca.
50 eurocent.
Snijd de rollen in plakjes (koekjes).
Beboter een bakplaat en leg de koekjes erop.
Verwarm de oven voor op 240 °C.
Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 8-10 minuten gaar en bruin.
Haal de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen.
Serveertip:
- Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
- Geen wijn, maar een kopje koffie of thee.
Opmerkingen:
- Boekweitmeel geeft de koekjes een unieke, nootachtige smaak.
- De koekjes zijn het lekkerst als ze vers zijn.
Calories: 100kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 3g | Zout: 0.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 38
Feestelijk Driekoningenbrood met Amandelspijs
Een traditioneel zoet brood met amandelspijs, amandel en poedersuiker. Perfect voor een feestelijke gelegenheid als Driekoningen.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
rijstijd1 uur uur
Totale tijd2 uur uur 15 minuten min
Recept categorieën: Brood Feestdagen etc: Drie Koningen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 1 tl zout
- 50 g suiker
- 1 geraspte citroen
- 1 ½ dl melk
- 40 g gist
- 125 g boter
- 2 eieren
- 75 g amandelspijs
- 1 amandel
- bloem
- boter
- poedersuiker
Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng er de suiker en de geraspte citroenschil door.
Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gistoplossing, de gesmolten boter en de eierdooiers in.
Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg.
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.
Kneed dan de amandelspijs door het deeg, druk de amandel erin en maak van het deeg een bol.
Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over.
Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 minuten op een warm plekje rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Bak het brood iets onder het midden van de oven in 45 minuten goudbruin en gaar.
Smelt wat boter in een pannetje en laat afkoelen.
Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten, afgekoelde boter.
Bestrooi het driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met poedersuiker en leg er een uitgeknipte goudkleurige ster op.
Serveertip:
Serveer warm of koud, eventueel met een glaasje zoete wijn of port.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, kan goed passen bij dit feestelijke brood.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 38