Kaascrisp met geitenkaas en sesam

Kaascrisp met geitenkaas en sesam

Knapperige kaascrisp met geitenkaas en sesam, een heerlijk en eenvoudig hapje.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Boter
  • 2 sneetjes casinobrood zonder korst
  • Hollandse geitenkaas dunne plakjes
  • Wit sesamzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Halveer het brood schuin en rooster 5 minuten in de oven.
  • Besmeer met boter.
  • Beleg met geitenkaas en bestrooi met sesamzaad.
  • Bak 10 minuten in de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer direct.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Appel-stiltonstrudel met portsaus

Appel-stiltonstrudel met portsaus

Een feestelijke appel-stiltonstrudel met een heerlijk portsausje, perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Engeland, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10 plakken
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kleine geschilde appels in blokjes
  • 2 eetlepels citroensap
  • 225 gram Stilton
  • Tijmpoeder
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 10 vellen ontdooid fyllodeeg
  • 100 gram boter gesmolten
  • 100 gram paneermeel
  • 1 rode appel
  • 1 ½ dl port
  • 1 theelepel cranberrycompote
  • 1 theelepel suiker

Instructies

  • Meng de blokjes appel, citroensap, Stilton, tijmpoeder, peper en zout in een kom.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Leg een vochtige theedoek op het aanrecht.
  • Leg 2 vellen fyllodeeg op de theedoek, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
  • Herhaal dit 4 keer.
  • Verdeel het appel-Stiltonmengsel over het deeg en rol op met behulp van de theedoek.
  • Leg de strudel op de bakplaat, bestrijk met boter en bestrooi met paneermeel.
  • Bak 30-35 minuten in de oven.
  • Steek sterretjes uit de rode appel.
  • Snijd plakken van de strudel en leg op borden.
  • Portsausje: Doe port, cranberrycompote en suiker in een pannetje en kook 2 minuten in.
  • Breng op smaak met citroensap.
  • Verwarm het sausje vlak voor het serveren.
  • Garneer met appelsterretjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de strudel warm met het portsausje.
Wijnadvies:
Een dessertwijn, zoals een zoete sherry of port.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Zalm Wellington met bieslookroomkaas

Zalm Wellington met bieslookroomkaas

Een elegante Zalm Wellington met bieslookroomkaas, perfect voor een feestelijke maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Land van herkomst: Engeland, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg diepvries
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ei
  • 100 gram roomkaas met bieslook
  • 400 gram zalmfilet in 2 gelijke stukken
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol de helft van het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 30 x 20 cm.
  • Leg op de bakplaat en prik er gaatjes in.
  • Rol de rest van het deeg uit tot dezelfde grootte.
  • Bestrooi de zalm met zout en peper.
  • Bestrijk de zalm met roomkaas en leg op het deeg.
  • Klop het ei los met water en bestrijk de randen van het deeg.
  • Maak inkepingen in de tweede deeglap.
  • Leg over de zalm en druk de randen aan.
  • Bestrijk met ei.
  • Bak 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer met Hollandse roerbakmix. Maak kleine zalmpakketjes door de zalm te halveren. Garneer met bieslook.
Wijnadvies:
Viré Classé.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Varkensvlees met tomaat en basilicumtoast

Varkensvlees met tomaat en basilicumtoast

Sappig varkensvlees met geroosterde tomaten en knapperige basilicumtoast, een smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bundel basilicum
  • 100 gram cheddar
  • 2 citroenen elk in 4 partjes
  • Olijfolie
  • Peper
  • 100 gram jonge spinazie
  • 6 tomaten
  • 1 Turks brood
  • 300 gram varkensgebraad
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Snijd de tomaten overlangs door.
  • Vet een bakplaat in met olijfolie.
  • Leg het vlees en de tomaten op de bakplaat.
  • Bedruppel met olijfolie en kruid met peper.
  • Zet 20 minuten in de oven.
  • Laat het vlees rusten.
  • Snijd het brood in parten en overlangs door.
  • Bestrijk met olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Leg op een rooster en bedek de helft met kaas.
  • Zet onder de grill tot de kaas gesmolten is.
  • Snijd het vlees in plakjes en bestrooi met zeezout.
  • Verdeel spinazie, vlees, tomaten en basilicum over de toastjes zonder kaas.
  • Dek af met de toastjes met kaas en serveer met citroen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals Merlot.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Spaghetti met paprikapesto, courgette en spek

Spaghetti met paprikapesto, courgette en spek

Een kleurrijke spaghetti met zelfgemaakte paprikapesto, geroosterde courgette en knapperig ontbijtspek.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Italië, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • blender of keukenmachine
  • Grillpan (of ovengrill)
  • kookpan

Ingrediënten

  • 100 gram belegen kaas
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 100 gram olijven
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 100 gram ontbijtspek in halve plakjes
  • 2 paprika's
  • 400 gram spaghetti
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten.
  • Leg de paprikahelften met de snijkant naar boven op een bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel olie.
  • Rooster de paprika's onder de grill tot het vel zwartgeblakerd is (ca.
  • 10 minuten).
  • Laat afkoelen, verwijder het vel en pureer met 3 eetlepels olie, knoflook en kaas tot pesto.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de spaghetti beetgaar.
  • Snijd de courgette in plakken en bestrijk met 2 eetlepels olie.
  • Rooster de courgette en spek onder de grill (4-5 minuten per kant).
  • Giet de spaghetti af en verdeel over borden.
  • Verdeel de paprikapesto, courgette, olijven en spek erover.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra kaas en basilicum.
Wijnadvies:
Een fruitige Italiaanse rode wijn, zoals Chianti.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Rodekoolsalade met Roquefort en Croutons

Rodekoolsalade met Roquefort en Croutons

Een kleurrijke en smaakvolle rodekoolsalade met roquefort, knapperige croutons en uitgebakken bacon.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kropje sla
  • 1 sneetje witbrood
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel azijn
  • 15 gram boter
  • 100 gram roquefort
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 200 gram bacon
  • 4 gram mosterd
  • ½ rode kool
  • 1 dl olie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd de rodekool fijn met een keukenmachine.
  • Breng de wijnazijn aan de kook en roer door de rodekool.
  • Snijd de bacon in blokjes en bak uit.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar het vet.
  • Maak een vinaigrette van mosterd, azijn, olie en spekvet.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Smeer het brood in met knoflook en boter, snijd in blokjes.
  • Leg op een bakplaat en bak 5 minuten op 220°C.
  • Leg slablaadjes op een bord.
  • Meng rodekool, bacon en vinaigrette.
  • Leg een hoopje van het mengsel op het bord en strooi croutons erover.
  • Verkruimel de roquefort erover en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals Beaujolais

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Zelfgebakken Pepernoten

Zelfgebakken Pepernoten

Zelfgebakken pepernoten, heerlijk kruidig en perfect voor Sinterklaasavond.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram basterdsuiker
  • 60 gram boter

Instructies

  • Doe het bakmeel, de suiker, de speculaaskruiden en de boter in een kom.
  • Snijd de boter in de kom in stukjes.
  • Kneed het mengsel tot een bal.
  • Vet een bakplaat in en verwarm de oven voor op 170°C.
  • Draai kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
  • Druk de balletjes licht in met je duim.
  • Bak de pepernoten in ± 10 minuten gaar in de oven.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de pepernoten afkoelen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een kopje warme chocolademelk.
Wijnadvies:
Geen specifieke aanbeveling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Mini Cakejes in Papieren Vormpjes

Mini Cakejes in Papieren Vormpjes

Luchtige mini cakejes, perfect voor een traktatie of bij de koffie. Makkelijk te maken en heerlijk van smaak.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 14 stuks
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • ½ zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 mespuntjes zout
  • 2 eetlepels melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Klop de boter en suiker licht en romig.
  • Voeg vanillesuiker en zout toe en klop de eieren erdoor.
  • Klop het deeg 5 minuten luchtig.
  • Voeg de melk toe en schep het gezeefde bakmeel luchtig door het deeg.
  • Vul de vormpjes tot de helft met het deeg.
  • Bak de cakejes 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de cakejes afkoelen.

Notities

Serveertip:
  • Garneer met poedersuiker, glazuur of slagroom.
  • Voeg eventueel stukjes chocolade, noten of vruchten toe aan het deeg.
Wijnadvies:
  • Geen specifieke wijn aanbevolen.
  • Lekker met koffie, thee of sap.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Aspergerolletjes met Roomkaas

Aspergerolletjes met Roomkaas

Feestelijk en makkelijk hapje voor bij de borrel: aspergerolletjes met roomkaas en een krokant jasje van croissantdeeg.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Asperges, Borrelhapjes, Groenten, Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje croissantdeeg
  • 500 gram groene asperges
  • Roomkaas met mierikswortel
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de asperges 1 minuut in ruim water met zout en laat ze uitlekken.
  • Rol het croissantdeeg uit en snijd er repen van 3 cm breed uit.
  • Bestrijk de deegrepen met roomkaas.
  • Rol de deegrepen spiraalsgewijs om de asperges.
  • Snijd de rolletjes doormidden.
  • Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak ze 10-15 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met een frisse dip, zoals yoghurtdip of een kruidendip.
  • Serveer direct na het bakken voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Prosecco: Een sprankelende wijn die goed past bij de hartige smaken van het hapje.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de asperges complementeert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Asperge-Champignon Pizza

Asperge-Champignon Pizza

Lenteachtige pizza met groene asperges, champignons en mozzarella. Een heerlijke combinatie van smaken.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Ovenschotel, Pizza
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Pizza en Tomato deeg
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 150 gram gemengde paddenstoelen
  • 2 eetlepels basilicum fijngesneden
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram groene asperges
  • Mozzarella plakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het pizzadeeg uit en bekleed een ingevette bakplaat.
  • Roer basilicum door de tomatensaus en bestrijk de deegbodem.
  • Snijd de asperges in stukken van 5 cm.
  • Verhit olijfolie en fruit de knoflook.
  • Roerbak de asperges 3 minuten en schep ze uit de pan.
  • Roerbak de champignons 2 minuten in de olie.
  • Verdeel de asperges en champignons over de pizzabodem.
  • Leg de plakken mozzarella op de pizza.
  • Bak de pizza 20 minuten in de oven.
  • Besprenkel de pizza met groene pesto.
  • Snijd de pizza in vierkanten.
  • Garneer elk vierkant met een basilicumblad.

Notities

Serveertip:
Serveer de pizza direct.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een frisse, droge witte wijn die goed past bij de asperges en champignons.
  • Rosé wijn: Een lichte rosé complementeert de smaken van de pizza.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g