Gegratineerde asperges met kervelboter en ham

Gegratineerde asperges met kervelboter en ham

Deze gegratineerde asperges met kervelboter, ham en gesmolten Goudse kaas zijn een heerlijke combinatie van zachte asperges, hartige ham en romige kaas. Perfect voor een voorjaarsmaaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram witte aspergepunten
  • 100 gram groene aspergepunten
  • 4 sneetjes casinobrood
  • 4 plakjes gerookte ham
  • 80 gram Goudse belegen kaas in blokjes
  • 60 gram boter kamertemperatuur
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel kervel fijngehakt
  • ½ citroen sap gezeefd
  • Extra boter voor het roosteren

Instructies

  • Leg 60 gram boter op een schoteltje en laat op kamertemperatuur komen.
  • Schil en gaar de asperges volgens het basisrecept.
  • Was de kervel, dep droog met keukenpapier en hak fijn.
  • Pers de citroen uit en zeef het sap.
  • Roer de boter smeuïg en meng er de kervel door.
  • Breng op smaak met zout en enkele druppels citroensap.
  • Bestrijk de sneetjes casinobrood met boter en rooster ze licht in een koekenpan.
  • Bestrijk één kant van de toast met de kervelboter.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Laat de gare asperges goed uitlekken en leg ze op keukenpapier.
  • Snijd de aspergepunten in de lengte doormidden.
  • Leg de halve aspergepunten op de kervelboter.
  • Leg er een plakje gerookte ham op en verdeel de blokjes Goudse kaas over de ham.
  • Plaats de toastjes in de oven en bak ze 12 minuten tot de kaas gesmolten en lichtbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer deze aspergetoastjes met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij de delicate smaak van asperges en ham.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Dikke Roomboterspeculaas

Dikke Roomboterspeculaas

Deze dikke roomboterspeculaas heeft een heerlijk kruidige smaak en een knapperige bite. Perfect voor de herfst en winter, vooral tijdens Sinterklaas!
inclusief rusten en bakken1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 12
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 450 g bloem
  • 350 g roomboter
  • 225 g basterdsuiker
  • 5 tl bakpoeder
  • 4 el speculaaskruiden
  • Snufje zout

Instructies

  • Meng de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
  • Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel.
  • Kneed met koele handen tot een soepele deegbal die geen deegresten meer achterlaat.
  • Rol het deeg op een met boter ingevette of met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dikte van ongeveer 1 cm.
  • Laat het deeg 1 uur rusten op een koele plaats.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de speculaas in het midden van de oven gedurende 35 minuten.
  • Laat het gebak kort afkoelen en leg het daarna op een taartrooster om volledig koud te worden.
  • Snijd in stukken en serveer.

Notities

Serveertip:

Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een heerlijk wintermoment.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry of een Glühwein past perfect bij de rijke speculaassmaak.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g

Gevulde Pepernoten met Hazelnoot en Amandel

Gevulde Pepernoten met Hazelnoot en Amandel

Deze heerlijke gevulde pepernoten met een romige hazelnoot- en amandelvulling zijn een luxe variant op de klassieke kruidnoot. Perfect voor pakjesavond!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Koek, Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 25 stuks
Calories: 55kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 50 g basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 el koekkruiden
  • 50 g boter
  • 1 el hazelnoten fijngehakt
  • 1 el amandelen fijngehakt
  • 1 el honing
  • 3 el suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zeef de bloem, basterdsuiker, het zout en de koekkruiden in een kom.
  • Snijd de boter in kleine blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel.
  • Gebruik twee messen of je vingers om de boter door het mengsel te snijden en kneed het daarna tot een soepel deeg.
  • Meng in een aparte kom de hazelnoten, amandelen, honing en suiker tot een smeuïg geheel.
  • Neem een klein stukje deeg, maak er een plat schijfje van en leg een beetje van de vulling in het midden.
  • Vouw het deeg dicht en rol het tot een bolletje.
  • Herhaal dit voor alle pepernoten.
  • Leg de gevulde pepernoten op de bakplaat en bak ze in 15-18 minuten goudbruin.
  • Laat ze volledig afkoelen voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:

Serveer bij een kop warme chocolademelk of speculaasthee voor een ultiem Sinterklaasmoment.

Wijnadvies:

Een glas PX sherry of een warme Glühwein past goed bij de kruidige en zoete smaken van de gevulde pepernoten.

Nutrition

Calories: 55kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.1g | Sugar: 4g

Knapperige dikke speculaasbrokken

Knapperige dikke speculaasbrokken

Deze dikke speculaasbrokken zijn heerlijk kruidig en knapperig. Perfect bij een kop koffie of thee en onmisbaar tijdens Sinterklaas!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram basterdsuiker
  • 75 gram boter
  • 50 gram amandelen ontvliesd
  • 4 eetlepels melk
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout, de speculaaskruiden en de basterdsuiker boven een kom.
  • Snijd de boter met twee messen klein en meng door het bloemmengsel.
  • Voeg de melk toe en kneed alles tot een soepel deeg.
  • Druk het deeg op een beboterde bakplaat uit tot een laag van ongeveer 1 cm dik.
  • Strooi de amandelen over het deeg en bestrijk met wat melk.
  • Bak de speculaasbrokken 45 minuten in een voorverwarmde oven op 140-150°C, iets onder het midden.
  • Laat volledig afkoelen en breek de speculaas daarna in brokken.

Notities

Serveertip:
Serveer de speculaasbrokken met een warme kop chocolademelk of glühwein voor een extra gezellige winterse sfeer.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een glas glühwein past goed bij de kruidige smaak van speculaasbrokken.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.4g | Sugar: 30g

Vegan Caesar Salade met Krokante Croutons

Vegan Caesar Salade met Krokante Croutons

Een frisse en romige vegan Caesar salade met knapperige croutons en plantaardige reepjes. Perfect als lichte maaltijd of bijgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 krop Romeinse sla
  • 8 sneetjes volkoren brood
  • 1 pak plantaardige reepjes licht gekruid
  • 100 g vegan Parmezaanse kaas optioneel
  • 1 el plantaardige boter of olie
  • Dressing:
  • ¼ blok tofu
  • 1 tl mosterd
  • Sap van ½ citroen
  • 100 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 50 g vegan Parmezaanse kaas
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het volkoren brood in grove stukken en besprenkel met olijfolie.
  • Leg de broodstukjes op een bakplaat en rooster ze 10 minuten tot ze knapperig zijn.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de plantaardige reepjes goudbruin.
  • Was en droog de Romeinse sla en scheur de bladeren in grove stukken.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Meng de sla, croutons en plantaardige reepjes met 3 eetlepels dressing.
  • Garneer de salade met vegan Parmezaanse kaas en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra dressing aan de kant en een schijfje citroen voor een frisse touch.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Noors Platbrood met Zaden en Oude Kaas

Noors Platbrood met Zaden en Oude Kaas

Dit Noorse platbrood, rijk aan zaden en oude kaas, is heerlijk knapperig en perfect voor een koolhydraatarm dieet.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Vleesvervangers
Land van herkomst: Noorwegen
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 130 g oude kaas geraspt
  • 1 el mayonaise
  • 2 el roomkaas of Griekse yoghurt, Mon Chou
  • 1,5 tl wijnsteenbakpoeder
  • 70 g sesamzaad
  • 65 g lijnzaad
  • 75 g zonnebloempitten
  • 80 g pompoenpitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200-225°C.
  • Meng in een kom de eieren, oude kaas, mayonaise, roomkaas en bakpoeder tot een dun beslag.
  • Voeg de zaden en pitten toe tot het mengsel steviger wordt, maar zorg ervoor dat het niet te droog is.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de plaat.
  • Gebruik de achterkant van een vochtige lepel om het platbrood gelijkmatig uit te smeren tot een plak van 1-1,5 cm dik.
  • Bak het platbrood in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten tot het goudbruin is.
  • Laat volledig afkoelen en snijd in ca.
  • 16 stukken.

Notities

Serveertip:

Serveer met roomboter, kruidenkaas of als knapperige basis voor beleg.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een zachte Riesling past goed bij de nootachtige smaken van dit platbrood.

Nutrition

Serving: 100Per 100 gram Noors platbrood koolhydraatarm: | Calories: 340kcal | koolhydraten: 5.4g | Protein: 18.4g | Vet: 28.2g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Krokante Sacristains met Amandelspijs en Glaçage

Krokante Sacristains met Amandelspijs en Glaçage

Deze knapperige Franse sacristains, gemaakt van bladerdeeg met een heerlijke vulling van amandelspijs en een zoete glaçage, zijn perfect bij de koffie of thee.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ei gesplitst
  • 100 g amandelspijs zeer fijn verkruimeld
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • 40 g boter
  • 20 g maïzena 2 x 10 g
  • Rasp van ½ citroen
  • ¼ tl citroensap
  • 30 g amandelen grof gehakt
  • 100 g poedersuiker + extra om te bestrooien

Instructies

  • Meng de eidooier, amandelspijs, vanillesuiker, boter, citroenrasp en 10 g maïzena tot een homogeen mengsel (frangipane).
  • Zet apart.
  • Roer 20 g eiwit met 100 g poedersuiker, 10 g maïzena en ¼ tl citroensap tot een dikke pasta (glaçage).
  • Zet apart.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het over de lengte in tweeën.
  • Smeer de frangipane gelijkmatig uit over één helft van het bladerdeeg.
  • Leg de andere helft bladerdeeg erbovenop en druk licht aan.
  • Smeer de glaçage gelijkmatig uit over de bovenkant.
  • Strooi de gehakte amandelen over de glaçage.
  • Snijd het deeg in repen van ongeveer 2 cm breed met een pizzasnijder.
  • Draai elke reep twee keer een halve slag en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de sacristains 10 minuten op 200°C.
  • Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de sacristains afkoelen op een taartrooster en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:

Serveer met een kop espresso of een glas dessertwijn.

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti past goed bij de zoete en knapperige textuur van de sacristains.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 12g

Kersenmuffins met Glazuur en Wijngums

Kersenmuffins met Glazuur en Wijngums

Deze luchtige kersenmuffins met een zoete glazuurlaag en een vrolijke wijngum zijn een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 16 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 potje kersen netto 185 g, uitgelekt en gehalveerd
  • 150 g boter
  • 150 g suiker
  • 3 eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespunt zout
  • 175 g poedersuiker
  • 16 kersenwijngums

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Giet de kersen af en vang het sap op in een kommetje.
  • Laat de kersen goed uitlekken en snijd ze doormidden.
  • Plaats 16 muffinvormpjes op een bakplaat.
  • Klop de boter en suiker met een mixer tot een romig mengsel.
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix steeds tot een glad beslag.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel met een mespunt zout in een andere kom en spatel het voorzichtig door het beslag.
  • Schep de gehalveerde kersen door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en vul ze tot de helft.
  • Bak de muffins 25 minuten in het midden van de oven.
  • Zet de oven uit en laat de muffins nog 5 minuten in de oven staan.
  • Laat de muffins volledig afkoelen op een rooster.
  • Meng de poedersuiker met 3 eetlepels kersensap tot een dik glazuur.
  • Verdeel een eetlepel glazuur over elke muffin en strijk het voorzichtig uit.
  • Druk een kersenwijngum op elke muffin en laat het glazuur 1 uur uitharden.

Notities

Serveertip:

Serveer deze muffins als feestelijke traktatie met een kop thee of koffie.

Wijnadvies:

Een frisse Moscato d'Asti past goed bij de zoete smaak van de muffins en het fruitige kersenglazuur.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Knapperige Kaas-Sesam Spiralen

Knapperige Kaas-Sesam Spiralen

Deze krokante kaas-sesam spiralen van bladerdeeg zijn heerlijk als borrelhapje of bij een feestelijke gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 25 personen
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
  • Laat de plakjes bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien.
  • Strooi wat bloem op het werkblad of een snijplank.
  • Leg telkens 2 plakjes bladerdeeg op elkaar en verwijder het bakpapier ertussen.
  • Snijd de stapeltjes bladerdeeg in 6 gelijke repen.
  • Draai elke reep in een spiraalvorm.
  • Meng in een diep bord de sesamzaadjes en Parmezaanse kaas.
  • Klop in een kommetje de eieren los met 2 eetlepels water.
  • Bestrijk de spiralen met het losgeklopte ei en bestrooi met het kaas-sesammengsel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de spiralen erop.
  • Bak de spiralen 20-25 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:

Serveer warm of op kamertemperatuur als borrelhapje of bij een kaasplank.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Prosecco past perfect bij deze kaas-sesam spiralen.

Nutrition

Calories: 95kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 0.5g

Knapperige Kaaskrakers met Tortillachips

Knapperige Kaaskrakers met Tortillachips

Deze knapperige kaaskrakers van tortillachips en gesmolten kaas zijn het perfecte borrelhapje. Serveer ze met tomatenketchup voor extra smaak!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 10 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 zakken tortillachips naturel à 150 g
  • 300 g jonge kaas geraspt
  • Tomatenketchup

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg de tortillachips in rijtjes op de bakplaat.
  • Bestrooi elke chip met een beetje geraspte kaas in het midden.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak ongeveer 10 minuten, tot de kaas gesmolten is.
  • Gebruik ovenwanten om de bakplaat uit de oven te halen en laat de kaaskrakers even afkoelen.
  • Serveer op een grote schaal met een bakje tomatenketchup in het midden of spuit een toefje ketchup op elke chip.

Notities

Serveertip:

Serveer met guacamole, zure room of een pittige salsa voor extra variatie.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht gekoelde rosé past goed bij de knapperige chips en gesmolten kaas.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g