Eendentaart met Kervelroom
Deze eendentaart met romige kervelsaus is een verfijnd gerecht dat perfect past bij feestelijke gelegenheden zoals kerst of oud en nieuw.
Servings: 4 personen
Calories: 510kcal
Author: Auteur onbekend
- 300 gr eendenborst
- 100 gr eendenlever
- 150 gr aardappelen
- 20 gr boter
- 2 sjalotjes fijngehakt
- 1 ½ eetlepel cognac
- Zout en peper naar smaak
- 300 gr bladerdeeg 6-7 plakjes, diepvries
- 1 eidooier losgeklopt
- 1 ½ dl slagroom
- 2 eetlepels fijngehakte kervel
Snijd de eendenborst en lever in dunne repen en bestrooi met zout en peper.
Schil de aardappelen en kook ze gedurende 10 minuten.
Snijd ze vervolgens in plakjes van 3 mm dik.
Bak in boter de sjalotjes gedurende 5 minuten.
Voeg cognac toe en bak kort mee.
Voeg het vlees, de lever en de aardappelen toe.
Breng op smaak met zout en peper en bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol de ontdooide bladerdeegplakjes op elkaar uit en steek 2 ronde lappen uit (doorsnede 18 cm en 24 cm).
Leg de grote deeglap op een vochtige bakplaat, schep de vulling erop en laat de rand vrij.
Bestrijk de randen met water en bedek met de kleinere deeglap.
Druk de randen goed aan en bestrijk het deeg met eidooier.
Teken met een mesje een cirkel (doorsnede 12 cm) op de bovenkant van de taart als deksel en bak de taart 30-40 minuten in de oven.
Verwarm de slagroom en roer de kervel erdoor.
Snijd het deksel los en schenk de kervelroom in de taart.
Bak nog 10 minuten met het deksel erop.
Laat de taart 10 minuten staan voordat je hem aansnijdt.
Wijnadvies:
Deze rijke eendentaart gaat perfect samen met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah.
Calories: 510kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 24g | Vet: 32g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 8
Rode Uien Focaccia met Ansjovis en Olijven
Een heerlijk hartig brood met gekarameliseerde rode uien, ansjovis en olijven. Perfect als bijgerecht of voor een smakelijke lunch.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 10 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 gr rode uien in ringen
- 55 gr boter
- Gedroogde kruiden naar smaak: tijm rozemarijn, salie, oregano
- Zout en peper
- 1 blikje ansjovis
- 2 dl melk
- 1 pak witbroodmix 500 gr
- 1 ei losgeklopt
- 100 gr gepelde pistachenoten
- 15 zwarte olijven ontpit
Smelt 30 gr boter in een pan.
Bak de uien met kruiden, zout en peper gedurende 45 minuten zachtjes tot ze gekarameliseerd zijn.
Snijd de ansjovis in dunne reepjes en laat ze weken in de melk.
Bereid het deeg volgens de instructies op het pak witbroodmix, met 3 dl handwarm water en de rest van de boter.
Laat het deeg 15 minuten rijzen.
Hak de pistachenoten grof en kneed ze door het deeg.
Laat het deeg nogmaals 15 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol het deeg dun uit in een pizzavorm of op een bakplaat.
Bedek het deeg met de gebakken uien en garneer met de uitgelekte reepjes ansjovis en olijven.
Bestrijk de rand van het deeg met losgeklopt ei.
Bak het brood in de oven gedurende 30 minuten, tot het gaar en goudbruin is.
Wijnadvies
Serveer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Vermentino of een frisse Sauvignon Blanc
Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 8
Italiaanse vleespastei
Pasticcio / Italiaanse Vleespastei, een rijke en smaakvolle traktatie vol heerlijk gemarineerd vlees en hartige ingrediënten.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 10 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend
- 200 gr kippenlevertjes
- 2 dl Marsala wijn
- 1 dl witte wijn
- 450 gr kalfsvlees in kleine blokjes
- 450 gr varkenslappen in blokjes
- 200 gr vet spek in blokjes
- 2 eieren
- 3 eetlepels slagroom
- 100 gr gebrande hazelnoten grof gehakt
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel marjolein
- Zout en versgemalen peper
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalotje fijngehakt
- 200 gr bacon dun gesneden
- 1 pakje bladerdeeg diepvries
- 1 dikke plak gekookte ham 1 cm, in repen
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 ei losgeklopt
Marineer de kippenlevertjes 3 uur in 1 dl Marsala en witte wijn.
Maal het kalfs- en varkensvlees samen met het spek fijn in een keukenmachine.
Voeg Marsala, eieren, room, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe.
Bak het sjalotje in boter tot glazig.
Voeg de kippenlevers toe, bak ze bruin maar niet gaar.
Haal de levers uit de pan en laat de marinade inkoken tot 3 el.
Zeef en laat afkoelen.
Voeg de afgekoelde marinade toe aan het vleesmengsel.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm, leg dunne plakjes bacon erop.
Plaats een derde van de vulling in het midden van het deeg.
Verdeel de kippenlevers erover en voeg nog een derde van de vulling toe.
Leg de repen ham in de lengte, bestrooi met peterselie en bedek met de rest van de vulling.
Vouw de bacon en het deeg eromheen.
Prik gaatjes in de bovenkant en decoreer met deegfiguren.
Bestrijk met ei en bak 15 minuten op 220 °C, verlaag dan de temperatuur naar 170 °C en bak nog 45 minuten.
Optioneel:
giet aspic door de openingen in de bovenkant en laat opstijven.
Geniet van deze heerlijke Italiaanse vleespastei!
Wijnadvies:
Serveer met een volle Italiaanse rode wijn zoals Barolo of Chianti.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 8
Schotse Zalm met Kervel-Sabayon
Een delicaat gerecht van Schotse zalm geserveerd met een romige kervel-sabayon, perfect als verfijnd voorgerecht voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Auteur onbekend
- 750 gr zalmfilet in 4 stukken
- Zout en peper
- 4 eidooiers
- 1 dl droge witte wijn
- ½ dl Els La Vera Limburgs bitter
- 4 eetlepels fijngesneden kervel
- 100 gr gesmolten boter
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Wrijf de zalmfilets in met zout en peper en leg ze op een bakplaat.
Bak de zalm gedurende 12 minuten in het midden van de oven, of tot de vis gaar is.
Klop ondertussen de eidooiers los met witte wijn en Els La Vera in een kom.
Plaats de kom boven een pan met heet water (au bain-marie) en klop het mengsel luchtig totdat het begint te binden.
Voeg de gesmolten boter en fijngesneden kervel toe en blijf kloppen tot de saus goed gemengd en gebonden is.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Serveer de zalm op borden en giet de kervel-sabayon ernaast of eroverheen.
Wijnadvies
Dit gerecht past perfect bij een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay met een frisse, kruidige toets.
Calories: 540kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 45g | Vet: 38g | Zout: 1g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 8
Perzikrol met IJs
Deze perzikrol met ijs is een luchtig en knapperig dessert, gevuld met een zoete perzik- en appelvulling, geserveerd met romig perzik-yoghurtijs.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend
- 30 gr pijnboompitten
- 150 gr amandelspijs
- 2 eetlepels perziklikeur
- 6 halve perziken uit blik uitgelekt en in kleine blokjes
- 200 gr appels geschild en in kleine blokjes
- Boter
- ½ theelepel kaneel
- 8 plakjes filodeeg 18 x 30 cm, ontdooid
- Poedersuiker
- ½ liter perzik-yoghurtijs bijv. Häagen-Dazs
- Slagroom
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan.
Verkruimel de amandelspijs en meng met de perziklikeur, stukjes perzik, appel en de geroosterde pijnboompitten.
Smelt de boter en meng met kaneel.
Spreid de plakjes filodeeg uit en bestrijk ze dun met de kaneelboter.
Verdeel het perzik-appelmengsel over het deeg en rol de plakjes op tot rollen, met de naad naar beneden.
Leg de rollen op een bakplaat en bak ze 15-20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.
Snijd elke rol in 2 of 3 delen.
Verdeel de strudels over de bordjes en bestrooi met poedersuiker.
Schep 2 kleine bolletjes perzik-yoghurtijs naast elke strudel en garneer met een toefje slagroom.
Maak dit taartje ook eens met peer en/of alleen appel.
Wijnadvies
Serveer met een glaasje perziklikeur of appelcider voor een extra fruitige beleving.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 13g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 8
Knapperige Pommes Duchesse met Amandelkorst
Deze knapperige Pommes Duchesse torentjes met een korst van amandelen zijn een elegant bijgerecht met een heerlijke combinatie van een zachte binnenkant en een krokante buitenkant.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 362kcal
Author: Auteur onbekend
- 300 g aardappelen afkokers
- 40 g boter
- 1 eidooier
- Nootmuskaat naar smaak
- 2 eetlepels bloem
- 2 eieren
- 1 eetlepel olie
- 150 g grofgehakte amandelen
- Frituurolie
- Sprietjes bieslook
Voorbereiding:
Kook de aardappels in de schil gaar gedurende 20 minuten.
Verwijder de schil en pureer de aardappels.
Laat de puree lichtjes uitdampen.
Roer de boter, eidooier en nootmuskaat door de puree.
Klop de eieren los met olie en 1 eetlepel water.
Vorm kleine torentjes van de puree en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het ei-mengsel en de grofgehakte amandelen.
Bereiding:
Verhit de frituurolie tot 180°C.
Frituur de torentjes in kleine porties, ongeveer 4 minuten per keer, tot ze goudgeel zijn.
Steek een sprietje bieslook bovenin elk torentje voor garnering.
- De torentjes kunnen warm worden gehouden in de oven gedurende 15-30 minuten.
- Serveer deze elegante aardappel-torentjes als bijgerecht en geniet van de knapperige buitenkant en zachte binnenkant met een vleugje amandel.
Wijnadvies:
Deze knapperige Pommes Duchesse met Amandelkorstje gaan goed samen met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Calories: 362kcal | koolhydraten: 22.4g | Vet: 26.5g | Zout: 0.1g | Sugar: 0.8g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 8
Broccolitaart met Roomkaas en Knapperige Deegkorst
Een eenvoudige en smakelijke broccolitaart met roomkaas en een krokante korst.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 eetlepel ketchup
- 1 teen knoflook fijn gesnipperd
- 3 plakjes deeg voor hartige taart
- 150 g roomkaas
- 300 g broccoli alleen de roosjes
- Bloem voor bestuiven
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Breng een pan water aan de kook met een snufje zout.
Snijd de broccoli in kleine roosjes en blancheer deze 30 seconden in het kokende water.
Spoel de broccoli direct af met koud water en laat uitlekken.
Leg de drie plakjes deeg op een bebloemd werkvlak en rol ze uit tot een rechthoekige lap.
Smeer de ketchup gelijkmatig uit over de deegbodem.
Leg de broccoli-roosjes op de bodem, met rondom een rand van 4 cm deeg vrij.
Verdeel de roomkaas over de broccoli en strooi de gesnipperde knoflook erover.
Breng op smaak met zout en peper.
Vouw de deegrand omhoog en druk deze voorzichtig tussen de broccoli, zodat hij blijft staan.
Leg de taart op een bakplaat en bak 20-30 minuten in de oven tot goudbruin.
Serveer warm als hoofdgerecht of bijgerecht met een hartige salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 8
Zoete Boterbloempjes met Amandelspijs
Luchtige boterbloempjes gevuld met een zoete amandelspijsvulling en een vleugje kaneel.
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
Deeg:
- 20 g verse gist
- 2 dl lauwe melk
- 375 g tarwebloem plus extra voor verwerken
- ½ theelepel kaneel
- 75 g zachte roomboter
- ½ theelepel zout
- 40 g suiker
Vulling:
- 50 g zachte roomboter
- ½ theelepel kaneel
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 g amandelspijs
- 1 eierdooier
- Amandelschaafsel
Brokkel de gist in een kom en roer glad met de lauwe melk.
Zeef de bloem met kaneel en voeg boter, zout en suiker toe.
Kneed tot een glad deeg.
Dek af met een vochtige doek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
Maak ondertussen de vulling: kneed de boter, kaneel en vanillesuiker door het amandelspijs.
Kneed het deeg nogmaals op een met bloem bestoven aanrecht.
Verdeel het deeg in twee stukken en rol elk stuk uit tot een rechthoek van 30 x 36 cm.
Bestrijk het deeg met de vulling, vouw dubbel en snijd in stukken van 4 cm breed.
Maak inkepingen aan één lange zijde en vouw de uiteinden naar het midden.
Leg de stukken in een cirkel op een bakplaat met bakpapier.
Laat opnieuw 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Bestrijk de deegstukken met losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel.
Bak de boterbloempjes in het midden van de oven in 10 minuten goudbruin.
Geniet van deze heerlijke boterbloempjes als een zoete traktatie bij de koffie ofthee.
De amandelspijsvulling en het kaneelaroma geven een smaakvolle twist aan dit gebak.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas koude melk past uitstekend bij dit gebak.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 1.3g | Zout: 0.4g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 8
Knapperige Gevulde Bladerdeeghapjes met Ui en Kaas
Deze knapperige bladerdeeghapjes met ui en kaas zijn de perfecte snack of borrelhapje voor elke gelegenheid, eenvoudig te maken en heerlijk van smaak.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 plakje bladerdeeg voor 4 pakketjes
- 1 ui
- 50 g belegen kaas
- Peper
- 1 ei losgeklopt
Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de instructies op de verpakking.
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de ui heel fijn en hak de kaas in kleine stukjes.
Meng het eigeel met het eiwit in een kom.
Snijd het bladerdeeg in vieren, zodat je 4 vierkantjes krijgt.
Leg op elk vierkantje bladerdeeg wat fijngehakte ui en stukjes kaas.
Bestrooi de vulling met een beetje zwarte peper naar smaak.
Vouw de punten van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze stevig tegen elkaar aan om kleine pakketjes te vormen.
Besmeer de bovenkant van de pakketjes met het losgeklopte ei en bestrooi ze met extra kaas.
Plaats de bladerdeegpakketjes op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten, of tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
Laat de hapjes even afkoelen voordat je ze serveert.
Serveertip:
Serveer deze bladerdeeghapjes met een frisse salade of dip naar keuze.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij de hartige smaken van de ui en kaas.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 17g | Zout: 4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 8
Knapperige Bladerdeegpakketjes met Ratatouille en Gehakt
Deze knapperige bladerdeegpakketjes gevuld met een smakelijk gehaktmengsel van ratatouille en rundergehakt zijn perfect voor lunch of als onderdeel van een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 pakje bladerdeegplakjes ongeveer 10 plakjes
- 300 g rundergehakt
- 1 potje of blikje ratatouille
- 1 zakje hamburgermix
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 ei losgeklopt
Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de instructies op de verpakking.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng het rundergehakt met de hamburgermix, ratatouille en tomatenpuree in een kom en zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
Maak de randen van de bladerdeegplakjes nat met je vinger, zodat ze beter dichtgevouwen kunnen worden.
Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over de bladerdeegplakjes.
Vouw de bladerdeegplakjes dicht en druk de randen goed aan met een vork om ze te sluiten.
Bestrijk de bovenkant van de bladerdeegpakketjes met het losgeklopte ei.
Plaats de bladerdeegpakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten, of totdat ze goudbruin en gaar zijn.
Serveer de heerlijke bladerdeegpakketjes als een smakelijke toevoeging aan je lunch of brunch.
Serveertip:
Deze bladerdeegpakketjes zijn heerlijk te combineren met een frisse groene salade of wat geroosterde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze bladerdeegpakketjes gaan goed samen met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van het gehakt en de ratatouille mooi aan.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 0.7g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 8