Krakelingen
Zelf krakelingen maken is eenvoudig en leuk! Met dit basisrecept maak je heerlijke krakelingen, en je kunt variëren met smaken zoals sinaasappel, chocolade of kruiden.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 150 g boter gesmolten en afgekoeld
- 2 eetlepels grove kristalsuiker
- 2 eetlepels zeer fijne kristalsuiker
- 2,4 dl warm water
- 300 g bloem
- ½ theelepel zout
- 1 eidooier
- 2 theelepels instantgist
Verwarm de oven voor op 190°C.
Meng 4 eetlepels bloem met de fijne kristalsuiker en de gist.
Roer het warme water erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
Dek het af en laat het 5 minuten op een warme plek staan.
Voeg het gistmengsel en de gesmolten boter toe aan de resterende bloem en het zout.
Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
Plaats het deeg in een ingevette kom, dek af en laat het 30 minuten rijzen.
Verdeel het deeg in 24 porties.
Rol elk stukje deeg uit en vorm er een krakeling van.
Leg de krakelingen op een ingevette bakplaat.
Klop de eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk de krakelingen hiermee.
Bestrooi met grove kristalsuiker.
Bak de krakelingen in 10 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Variaties:
Krakelingen met sinaasappel & karijVoeg na het rijzen 2 theelepels karwijzaad en 2 eetlepels fijngehakte gekonfijte sinaasappel toe aan het deeg.
Krakelingen met chocoladedruppelsVoeg na het rijzen 75 g pure chocoladedruppels toe aan het deeg.
Gekruide krakelingenVoeg na het rijzen 1 theelepel gemalen piment en 1 theelepel gemberpoeder toe aan het deeg.
Serveertip:
Serveer de krakelingen bij de koffie of thee voor een feestelijke traktatie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn past goed bij deze knapperige lekkernij.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom
Amandelbiscotti
Heerlijk knapperige amandelbiscotti, perfect bij de koffie of als zoete traktatie. Probeer ook de varianten met citroen & pistache, chocolade & rozijnen of vijgen & venkel.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 42
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g hele blanke amandelen
- ¼ tl zout
- 2 tl vanille-essence
- 200 g zeer fijne kristalsuiker
- 300 g bloem
- 3 eieren
- 1 tl bakpoeder
Verwarm de oven voor op 150°C (gasstand 1-2).
Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een grote kom.
Klop de eieren en de vanille-essence door elkaar.
Roer het eimengsel door de droge ingrediënten.
Kneed de amandelen door het deeg; het moet wat kleverig zijn.
Verdeel het deeg in twee porties.
Vorm van elk deel een platte rol van 25 cm lang en 5 cm breed.
Bak de rollen 35-40 minuten tot ze lichtgeel zijn.
Haal ze uit de oven en snijd direct in plakjes van 1 cm dik.
Leg de plakjes terug op de bakplaat.
Bak ze 10-15 minuten.
Keer de koekjes om en bak nogmaals 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de biscotti volledig afkoelen.
Bewaar in een goed afsluitbare trommel tot enkele weken.
Variaties:
Citroen & Pistachebiscotti:Vervang de vanille-essence door 2-3 tl geraspte citroenschil en de amandelen door pistachenootjes.
Chocolade & Rozijnenbiscotti:Vervang de amandelen door 75 g rozijnen en 75 g pure chocoladedruppels.
Vijgen & Venkelbiscotti:Vervang de helft van de amandelen door 75 g fijngehakte gedroogde vijgen en de vanille-essence door 2 tl venkelzaad.
Serveertip:
Lekker bij een espresso of als knapperige traktatie na het diner.
Wijnadvies:
Serveer met een glas Vin Santo of een andere zoete dessertwijn.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom
Appel-Walnoot Koekjes
Heerlijke appel-walnoot koekjes met een vleugje kaneel en een zoete suikerglazuur, perfect voor een herfstige traktatie bij de thee of koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Servings: 20
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
garde of mixer
rooster
theelepel
eetlepel
- 1 ei
- 120 g boter op kamertemperatuur
- 125 g walnoten fijngehakt, optioneel
- 150 g appel in kleine stukjes
- 175 g rozijnen lichte
- 240 g bloem
- 240 g bruine suiker
- 60 ml volle melk indien nodig
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl natriumbicarbonaat maagzout
- ½ tl zout
Voor het suikerglazuur:
- 14 g boter 1 eetlepel
- 2 ½ el melk
- 15 g poedersuiker gezeefd
- ½ tl vanille-extract
Verwarm de oven voor op 200°C.
Klop de boter en de suiker tot een romig mengsel.
Voeg het ei toe en klop opnieuw tot een gladde massa.
Meng in een andere kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout, bakpoeder, kaneel, muskaatnoot en kruidnagel.
Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
Voeg de appelstukjes, rozijnen en indien gewenst de fijngehakte walnoten toe en meng goed.
Roer de rest van het bloemmengsel erdoor tot een homogeen deeg ontstaat.
Voeg indien nodig de melk toe als het deeg te dik is.
Schep met een eetlepel porties deeg op een ingevette en bebloemde bakplaat.
Houd 4 cm ruimte tussen elk koekje.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Maak het suikerglazuur door de poedersuiker te zeven en te mengen met de boter, vanille-extract en melk tot een smeerbaar geheel.
Bestrijk de warme koekjes met het glazuur en laat ze verder afkoelen.
Serveertip:
Serveer de appel-walnoot koekjes met een kop warme thee of koffie.
Wijnadvies:
Lekker met een zoete dessertwijn zoals een Muscat.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom
Kweeperentaart met Amandelen
Een heerlijke, luchtige taart met kweeperen en een zachte amandelsmaak. Perfect als nagerecht of bij een kop thee op een herfstige middag.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Bakvorm (±25 cm)
handmixer
keukenpapier
- 25 g amandelschaafsel
- 100 g amandelpoeder
- 5 eiwitten
- 1 eidooier
- 50 g bloem
- 150 g gesmolten boter
- 2 grote kweeperen of handperen
- Schil van 1 citroen
- 175 g suiker
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snijd ze in dunne partjes.
Blancheer de kweepeerpartjes 4 minuten en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
Meng in een kom de suiker, bloem, amandelpoeder en citroenschil.
Voeg de gesmolten boter toe en meng goed.
Klop de eiwitten lobbig.
Schep eerst 1/3 van de eiwitten door het meelmengsel en voeg daarna voorzichtig de rest toe.
Giet het beslag in een ronde bakvorm.
Druk de peerpartjes dakpansgewijs in het deeg.
Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
Bestrooi met amandelschaafsel.
Bak 15 minuten op 200°C.
Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 10 minuten tot de taart bruin en stevig is.
Serveertip:
Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom.
Wijnadvies:
Past goed bij een dessertwijn zoals Sauternes of een lichte, fruitige witte wijn.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom
Feestelijke IJstulband met Rum, Gedroogd Fruit en Chocoladesaus
Een elegante ijstulband met gedroogd fruit, amaretti en een rijke chocoladesaus, perfect voor feestelijke diners.
+ minimaal 1 nacht in de vriezer30 minuten min
Servings: 10
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl rum
- 100 g gedroogde abrikozen in stukjes
- 100 g dadels ontpit, in stukjes
- 200 g amaretti of bitterkoekjes
- 2 eetlepels boter
- 4 blaadjes witte gelatine
- 4 eidooiers
- 100 g suiker
- ¾ liter slagroom
- Geraspte schil van 1 sinaasappel
- 50 g geconfijte sinaasappelschilletjes
Voor de chocoladesaus:
- 100 g cacao
- 50 g suiker
- ¼ liter water
- ⅛ liter slagroom
Voor de ijstulband:
Verwarm de rum in een steelpan.
Laat de abrikozen en dadels 30 minuten in de warme rum weken.
Breek de helft van de koekjes grof en bak deze 5 minuten zachtjes in boter.
Laat afkoelen.
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
Klop de eidooiers met 100 g suiker en 3 eetlepels water au bain-marie in 8-10 minuten tot een dik, luchtig mengsel.
Los de uitgeknepen gelatine al roerende op in het warme dooiermengsel.
Laat dit mengsel afkoelen.
Klop de slagroom stijf en spatel deze door het afgekoelde dooiermengsel.
Meng de abrikozen, dadels, rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en geconfijte sinaasappelschilletjes door het slagroommengsel.
Bekleed de tulbandvorm met plasticfolie, laat de folie 15 cm over de rand hangen.
Schep het mengsel in delen in de vorm, druk het telkens goed aan en strijk de bovenkant glad.
Druk de resterende koekjes bovenop het mengsel en vouw de folie eroverheen.
Zet de vorm minstens 1 nacht in de vriezer.
Voor de chocoladesaus:
Breng de cacao, suiker en water al roerend aan de kook in een steelpan.
Roer de slagroom erdoor en verwarm nog kort door, zonder te koken.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Pedro Ximénez sherry past perfect bij de rijke smaken van dit dessert.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 19g | Vet: 25g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom
Red Velvet Traybake met Luchtige Topping
Een feestelijke Red Velvet traybake met romige topping, rode bessen en een vleugje limoen.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd52 minuten min
Servings: 8 stukken
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak Dr. Oetker Red Velvet Cake
- 2 eieren
- 250 ml slagroom
- 100 g MonChou
- 2 eetlepels water
- 1 zakje Dr. Oetker Chocolate Chips Wit
- 5 takjes rode bessen
- 20 g kokosrasp
- ½ limoen rasp
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 150 °C (elektrische oven).
Doe de Red Velvet cakemix, eieren, 100 ml slagroom en het water in een beslagkom.
Roer het geheel rustig door tot een gladde massa.
Klop met een mixer op de hoogste stand circa 3 minuten tot een luchtig cakebeslag.
Spatel de witte Chocolate Chips door het beslag.
Bekleed een ovenschaal of laag bakblik met bakpapier en verdeel het beslag erin.
Bak de cake in circa 50 minuten gaar.
Laat volledig afkoelen.
Voor de topping:
Doe de MonChou in een beslagkom en mix deze glad met een mixer.
Voeg de overige 150 ml slagroom en de toppingmix toe.
Mix eerst 1 minuut op de laagste stand, vervolgens 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtige topping.
Samenstellen:
Verdeel de luchtige topping over de afgekoelde Red Velvet cake.
Decoreer met rode bessen, kokosrasp en limoenrasp.
Snijd in 8 gelijke stukken en serveer direct of bewaar in de koelkast.
Wijnadvies:
Een licht mousserende dessertwijn zoals Moscato d'Asti past perfect bij deze feestelijke cake.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.5g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom
Crème Brûlée MonChoutaart met Vers Fruit
Een luxe MonChoutaart met een knapperige crème brûlée-suikertopping en vers fruit.
Bereidingstijd30 minuten min
koeltijd3 uur uur
Servings: 12 stukken
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
Mixer met gardes
springvorm (Ø 24 cm)
crème brûlée brander
- 1 pak Dr. Oetker MonChoutaart met kandijkoekjesbodem
- 250 ml slagroom
- 70 g boter
- 200 g MonChou kamertemperatuur
- 100 ml water
- 60 g suiker
- 50 g frambozen
- 50 g bramen
- 5 meringuetoefjes
Voor de bodem:
Leg het bijgesloten bakpapier over de bodem van de springvorm.
Smelt de boter in een steelpan.
Neem de pan van het vuur en roer de kandijkoekjesmix uit het pak door de gesmolten boter.
Verdeel de massa gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
Zet de vorm 10 minuten in de koelkast om op te stijven.
Voor de taartvulling:
Klop de MonChou met een mixer op de hoogste stand 1 minuut glad.
Voeg het water en de taartmix toe aan de MonChou en klop op de middelste stand tot een egale massa.
Voeg de ongeklopte slagroom toe en mix nog ½ minuut op de middelste stand.
Verdeel het taartmengsel gelijkmatig over de bodem en laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Voor de crème brûlée topping:
Strooi de suiker gelijkmatig over de taart, maar laat de randen vrij.
Brand de suiker met een crème brûlée brander totdat deze goudbruin en knapperig is. (Laat de springvorm om de taart zitten tijdens het branden – pas op, deze wordt heet!)
Zet de taart nog minstens 1 uur in de koelkast om verder op te stijven.
Afwerking:
Haal de taart uit de springvorm.
Decoreer de bovenkant met frambozen, bramen en meringuetoefjes.
Serveer direct en geniet van de knapperige topping en romige vulling!
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een mousserende wijn past perfect bij deze MonChoutaart.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 4g | Vet: 24g | Zout: 0.6g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom
Trifle met Aardbeien, Chocolade en Kwark
Een feestelijke trifle met lagen van chocoladecake, aardbeien en luchtige kwark, perfect voor zomerse gelegenheden.
Bereidingstijd30 minuten min
opstijven2 uur uur 30 minuten min
Servings: 12 stukken
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Mixer met gardes
Glazen (trifle)schaal
- 1 pak Dr. Oetker Kwarktaart Aardbei Smaak
- 500 g magere kwark
- 750 ml slagroom
- 30 g suiker
- 300 ml water
- 60 g boter
- 100 g verse aardbeien
- 1 blik aardbeientaartvulling
- ½ chocoladecake in plakken gesneden
- 10 g munt
Voor de kruimelbodem:
Smelt de boter in een steelpannetje.
Roer de kruimelbodemmix uit het pak Dr.
Oetker Kwarktaart door de gesmolten boter.
Zet apart.
Voor het kwarkmengsel:
Doe 300 ml water, de kwark en 250 ml slagroom in een beslagkom.
Meng dit op de laagste stand met een mixer met gardes tot een glad mengsel.
Voeg de taartmix toe en mix het geheel 1 minuut op de laagste stand.
Klop daarna op de hoogste stand in 2,5 minuut tot een luchtige massa.
Laat het mengsel minimaal 2,5 uur opstijven in de koelkast.
Samenstellen van de trifle:
Leg de plakken chocoladecake op de bodem van een glazen (trifle)schaal.
Verdeel het kwarkmengsel gelijkmatig over de cake.
Voeg vervolgens de aardbeientaartvulling toe als een extra laag.
Eindig met een laag slagroom.
Garneren:
Verdeel de kruimelbodem over de bovenkant.
Garneer met verse aardbeien en muntblaadjes.
Serveer direct of bewaar in de koelkast tot gebruik.
Wijnadvies:
Een licht mousserende rosé zoals Moscato Rosé past uitstekend bij deze frisse trifle.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom
Brownie IJstaart met Karamelnoten en Frambozen
Een decadente brownie-ijstaart met frambozen, karamelnoten en witte chocoladedecoratie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
vriezen1 uur uur
Totale tijd2 uur uur
Servings: 8 stukken
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Mixer met gardes
Kleine koekenpan
- 1 pak Dr. Oetker Brownies Choco
- 50 g boter kamertemperatuur
- 100 ml water
- 200 g schepijs smaak naar keuze
- 125 g frambozen
- 50 g macadamianoten
- 3 eetlepels suiker
- 25 g witte chocolade in stukjes
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C (elektrische oven).
Druk de geperforeerde randen van de bakvorm naar beneden.
Klop de boter zacht en romig in een beslagkom met een mixer (niet luchtig kloppen).
Voeg de browniemix en het water toe en meng op de laagste stand tot een egaal beslag.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm.
Bakken:
Bak de brownie in circa 40 minuten gaar.
De bovenkant is klaar wanneer deze mooi glanst.
Laat de brownie afkoelen en snijd deze horizontaal in twee gelijke helften.
Leg de onderste helft op een schaal die in de vriezer past.
Samenstellen:
Schep het ijs op de onderste helft van de brownie en verdeel het gelijkmatig.
Halveer de frambozen (houd 8 apart) en druk deze in het ijs.
Leg de bovenste helft van de brownie erop en druk voorzichtig aan.
Laat de gevulde brownie minstens 1 uur in de vriezer opstijven.
Karamelnoten:
Verwarm de suiker in een kleine koekenpan op middelhoog vuur zonder te roeren.
Wacht tot de suiker gesmolten is en lichtbruin kleurt.
Roer de macadamianoten snel door de gesmolten suiker en giet het geheel op bakpapier.
Laat afkoelen.
Chocoladedecoratie:
Doe de witte chocolade in een spuitzakje en sluit dit goed af.
Zet het zakje in een glas met heet water zodat de chocolade smelt.
Knip een klein puntje van het zakje en versier de ijstaart met slierten witte chocolade.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti past perfect bij deze ijstaart.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 32g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom
Roze Koekentaart met Frambozen en Glazuur
Een feestelijke roze koekentaart met frambozen en botercrème, perfect voor verjaardagen of high tea.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Voor de taart:
- 1 pak Dr. Oetker Roze Koeken bakmix
- 75 ml water
- 240 g boter kamertemperatuur
- 2 eetlepels frambozenjam
- 125 ml melk koud
- 150 g frambozen
Voor de afwerking:
- 1 zakje Dr. Oetker Botercrème
- 1 busje Dr. Oetker Chocofantasie
- 2 takjes rozemarijn
- 25 ml heet water
Bereiding van de taart:
Klop 100 g boter zacht in een beslagkom met een mixer.
Voeg de roze koekenmix en 75 ml water toe en meng het geheel op de hoogste stand tot een glad beslag.
Giet het beslag in de springvorm en bak het 30-35 minuten in de oven tot het gaar is.
Laat de taart volledig afkoelen en snijd deze horizontaal doormidden om twee lagen te maken.
Smeer de frambozenjam gelijkmatig op de onderste laag van de taart, laat de randen vrij.
Bereiding van de botercrème:
Klop 140 g boter zacht in een beslagkom.
Voeg de botercrème mix en 125 ml koude melk toe en mix 1 minuut op de laagste stand.
Klop het mengsel daarna 1 minuut op de hoogste stand tot een luchtige botercrème.
Doe de botercrème in een spuitzak met een kartelspuitmond en spuit deze decoratief over de onderste laag koek.
Verdeel 2/3 van de frambozen over de botercrème en plaats de bovenste laag koek erop.
Afwerking:
Meng de glazuurmix met 25 ml heet water en klop dit op de laagste stand tot een gladde massa.
Klop het glazuur 2 minuten op de hoogste stand luchtig en laat 5 minuten rusten.
Verdeel het glazuur over de bovenkant van de taart.
Decoreer de taart met de resterende frambozen, takjes rozemarijn, gouden bolletjes uit de Chocofantasie en eventueel poedersuiker.
Wijnadvies:
Een glas mousserende rosé past uitstekend bij deze feestelijke taart.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / beslagkom