Snijbietballetjes in Bouillon of met Salade

Snijbietballetjes in Bouillon of met Salade

Deze heerlijke snijbietballetjes zijn een perfect bijgerecht, zowel in bouillon als met een frisse groene salade. Makkelijk te maken en vol van smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Groenten, Noten
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1-2 el meel
  • 2 eieren
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 3 oude broodjes
  • 750 g snijbiet
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 scheutje Worcestersaus
  • Peper
  • Paneermeel om te binden of kruimels van oud droog brood
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Ongeveer 1/8 l melk
  • 2 el olijfolie

Instructies

  • Snij de broodjes in dobbelsteentjes en giet er in een kom melk over.
  • Voeg niet alle melk in één keer toe, maar beetje bij beetje.
  • Tussendoor telkens goed mengen en laten weken.
  • Het brood moet weken, maar in geen geval papperig worden.
  • Blancheer de snijbiet, naar keuze inclusief de stelen.
  • Druk zoveel mogelijk vocht uit de groente en snij of hak ze zeer fijn.
  • Bak de ui even glazig en voeg de knoflook toe.
  • Vermeng dit met het brood, evenals de snijbiet en de eieren.
  • Goed kruiden met zout, peper, nootmuskaat en Worcestersaus.
  • Voeg het meel toe en meng dit tot een stevig deeg, en laat dit even rusten.
  • Draai beslist als proef eerst één balletje, valt die uit elkaar, voeg dan een lepel meel en wat paneermeel toe.
  • Wordt het balletje te vast, voeg dan wat meel aan het deeg toe.
  • Proef of het deeg voldoende gekruid is!
  • Kook de balletjes 10 tot 15 min.
  • in een brede pan in net niet kokend, gezouten water.
  • Kook zoveel balletjes in één keer als er naast elkaar in de pan kunnen.
  • Serveer, zoals men in Tirol zegt, de balletjes "te water" (zu Wasser), in een goede bouillon, of "ter land" (zu Lande) met een groene salade.

Notities

Serveertip:

Serveer de balletjes in een rijke bouillon of met een frisse groene salade, zoals in Tirol gebruikelijk is.
Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past uitstekend bij dit gerecht.

Pastinaakpannenkoeken

Pastinaakpannenkoeken

Geniet van deze heerlijke pastinaakpannenkoeken, perfect als bijgerecht of als gezonde snack. De combinatie van pastinaak en pannenkoekenbeslag is een verrassende smaakmaker!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Pannenkoeken, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bord
  • Lepel
  • messen
  • Ovenschaal (optioneel)
  • Pannetje

Ingrediënten

  • Pastinaak 250 g
  • Pannenkoekenbeslag 1 portie

Instructies

  • Snijd een schoongemaakte pastinaak in stukken.
  • Kook de pastinaak in een weinig water in 10 minuten gaar.
  • Pureer de gekookte pastinaak of gebruik een vork om deze fijn te prakken.
  • Maak een lekker pannenkoekenbeslag naar wens.
  • Voeg de pastinaakpuree toe aan het pannenkoekenbeslag.
  • Klop het beslag goed door.
  • Bak de pannenkoeken in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de pastinaakpannenkoeken met een frisse salade of een beetje appelcompote voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de milde smaak van de pastinaak.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Goudbruine Gebakken Aubergine met Kerriekruiden

Goudbruine Gebakken Aubergine met Kerriekruiden

Deze goudbruine gebakken aubergine met een mix van kerrie, knoflookpoeder en basilicum is een snel en smaakvol bijgerecht dat perfect past bij elke maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine ca. 350 g
  • 2 eetlepels bloem
  • theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel basilicum
  • 2 eetlepels olie

Instructies

  • Was de aubergine en snijd deze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Halveer de plakken.
  • Meng in een bord de bloem met kerriepoeder, knoflookpoeder en basilicum.
  • Wentel de aubergineplakken door het bloemmengsel zodat ze goed bedekt zijn.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de aubergineplakken ongeveer 8 minuten, draai ze regelmatig om zodat beide kanten goudbruin en gaar worden.
  • Serveer direct als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer de gebakken aubergine met een frisse yoghurtdip of hummus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé past perfect bij dit kruidige bijgerecht.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.4g | Sugar: 4g

Aardappeltortilla met Walnoten

Aardappeltortilla met Walnoten

Deze snelle aardappeltortilla met walnoten is een eenvoudig en smakelijk bijgerecht dat perfect is voor een feestelijke maaltijd of als hartige snack.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Tortilla
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 50 g boter of margarine
  • 50 g gepelde walnoten
  • 4 eetlepels koffieroom
  • 425 g aardappelplakjes of partjes 1 zakje
  • ½ theelepel Silvo Bieslook
  • ½ theelepel Silvo Peterselie
  • 1 theelepel Silvo Selderieblad
  • Silvo Cayennepeper naar smaak
  • Zeezout, naar smaak

Instructies

  • Verhit de boter in een grote koekenpan.
  • Bak de aardappelplakjes of -partjes in ca.
  • 10 minuten rondom bruin, terwijl je af en toe omschept.
  • Hak de walnoten grof.
  • Klop in een kom de eieren, koffieroom, zout, cayennepeper, bieslook, selderieblad en peterselie goed door elkaar.
  • Voeg de walnoten toe aan de aardappelen en meng dit door elkaar.
  • Giet het eimengsel over de aardappelen en zet de deksel op de pan.
  • Laat de tortilla in ca.
  • 8 minuten gaar w

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Verdejo of een Chardonnay past goed bij de hartige aardappeltortilla, waarbij de walnoten en kruiden in de tortilla goed worden aangevuld.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Krokante Zalmkroketten of Garnalenkroketten

Krokante Zalmkroketten of Garnalenkroketten

Heerlijke krokante kroketten gemaakt met zalm of garnalen, perfect voor een borrel of als voorgerecht. Deze krokante lekkernijen zijn eenvoudig te maken in de Airfryer en ideaal voor iedereen die houdt van een knapperige buitenkant en een smaakvolle binnenkant. Perfect te combineren met zelfgemaakte knoflook-mayonaise en frietjes van knolselderij of pastinaak!
Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje roze zalm circa 200 gram uitgelekt, of 200 gram Hollandse garnaaltjes
  • 1 ei los geklopt
  • 1 eetlepel verse dille
  • 1 eetlepel verse bieslook
  • 1 theelepel Keltisch zeezout
  • 1 eetlepel geraspte geitenkaas (oud)
  • Paneermeel van boekweitmeel of ½ verpakking boekweitcrackers of kastanjecrackers
  • Vers gemalen peper

Instructies

  • Maak de zalm of garnalen met een vork fijn in een schaaltje.
  • Meng het ei, de kaas en de verse kruiden erdoor.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Meng in een ander bord of schaaltje de paneermeel of verkruimelde crackers met het zout.
  • Vorm van het mengsel 8 kroketjes en rol deze door het paneermeel.
  • Bak de kroketten in de Airfryer 9 minuten op 180°C.
  • Blijf erbij en haal ze eruit wanneer ze knapperig zijn.
  • Voedingswaarden (per kroket, geschat)

Notities

Wijnadvies:
Kies voor een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio om de krokante kroketten te complementeren. Deze wijnen passen goed bij de subtiele smaken van zalm en garnalen.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Airfryer Kip Piccata

Airfryer Kip Piccata

Geniet van dit heerlijke en eenvoudig te bereiden gerecht met een frisse salade en knapperige friet voor een complete maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Italië
Dieët: Suikervrij
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kipfilets alle vet verwijderd
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Eiwit van 2 grote eieren
  • 4 eetlepels paneermeel met kruiden glutenvrij indien nodig
  • Bakspray van olijfolie
  • 1 citroen in schijfjes, voor het serveren
  • 2 eetlepels gehakte bladpeterselie voor het serveren

Voor de saus:

  • 1 eetlepel zachte boter
  • 5 eetlepels kippenbouillon glutenvrij indien nodig
  • 3 eetlepels droge witte wijn
  • Sap van 1 citroen bewaar de halve citroenen en snijd ze in schijfjes
  • 1 eetlepel kappertjes uitgelekt

Instructies

  • Dep de kipfilets grondig droog met keukenpapier en halveer ze horizontaal om twee dunne plakken te maken van elke filet.
  • Leg elke plak tussen twee vellen bakpapier of plasticfolie en sla ze met de bodem van een zware pan of een vleeshamer tot een dikte van 2 cm.
  • Bestrooi beide kanten met zout en peper.
  • Klop in een ondiepe kom het eiwit los met een theelepel water.
  • Strooi het paneermeel op een bord.
  • Doop elk stuk kip in het eiwitmengsel, wentel het door het paneermeel en leg het dan op een schoon bord.
  • Bespuit beide kanten van de kip royaal met de bakspray en leg ze in het mandje van de airfryer; doe dit zo nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 190 °C en de timer op 9 minuten.
  • Keer de kipstukken halverwege de baktijd om en bak ze gaar, knapperig en goudbruin.
  • Smelt intussen voor de saus de boter in een pan.
  • Voeg de kippenbouillon, wijn, het citroensap, de schijfjes citroen en peper naar smaak toe.
  • Kook op hoog vuur in 3-4 minuten tot de helft in.
  • Haal de pan van het vuur, verwijder de schijfjes citroen en roer de kappertjes erdoor.
  • Leg de stukken kip voor het serveren op een schaal, schep de saus erover, beleg met de verse schijfjes citroen en bestrooi met de peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past goed bij de frisse en scherpe smaken van de citroensaus in deze Kip Piccata.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Snelle Aubergine Parmigiana uit de Airfryer

Snelle Aubergine Parmigiana uit de Airfryer

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Drie ondiepe kommen
  • Bord
  • Keukenkwast

Ingrediënten

  • 5 el fijn paneermeel of glutenvrij paneermeel
  • 4 el geraspte Parmezaanse kaas plus extra voor het serveren (vegetarische variant indien nodig)
  • Zeezout en zwarte peper
  • 3 el bloem of glutenvrije bloem
  • 2 grote eieren losgeklopt
  • 2 grote aubergines in plakken van 1,25 cm dik
  • 8 el knoflook-tomatensaus of meer indien nodig
  • 8 plakken mozzarella of meer indien nodig
  • Handvol kleine verse basilicumblaadjes voor het serveren

Instructies

  • Meng in een ondiepe kom het paneermeel, de Parmezaanse kaas, zout en peper.
  • Doe de bloem in een aparte ondiepe kom en het losgeklopte ei in een derde kom.
  • Haal de plakken aubergine eerst door de bloem, dan door het ei, en wentel ze tot slot door het paneermeelmengsel.
  • Leg de gepaneerde plakken aubergine op een bord (stapel ze niet) en laat ze 5 minuten rusten.
  • Plaats de gepaneerde plakken aubergine in het mandje van de airfryer, zorg ervoor dat ze elkaar niet raken of overlappen; doe dit zo nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 190 °C en de timer op 8 minuten.
  • Keer na 8 minuten elke plak om en bak ze nog 4-6 minuten tot de gewenste knapperigheid.
  • Schep een lepel knoflook-tomatensaus op elke plak aubergine en leg er een plak mozzarella op.
  • Zet het mandje terug in de airfryer, stel de timer in op 2 minuten en bak tot de kaas begint te smelten.
  • Bestrooi voor het serveren met geraspte Parmezaanse kaas en verse basilicumblaadjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze aubergine parmigiana gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Chianti of een Barbera.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Gebakken Selderij met Kruidenpanade

Gebakken Selderij met Kruidenpanade

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 knolselderij geschild en in 1 cm dikke plakken gesneden
  • 1 losgeklopt ei
  • 3 eetlepels geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel fijngesneden rozemarijn
  • 60 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels boter

Instructies

  • Kook de knolselderijplakken 6-8 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat ze uitlekken en dep ze droog.
  • Haal elke plak selderij eerst door het losgeklopte ei.
  • Meng de geraspte citroenschil, fijngesneden rozemarijn, geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper op een bord.
  • Wentel de selderijplakken door dit mengsel, zodat ze goed bedekt zijn.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een pan.
  • Bak de selderijplakken aan elke kant gedurende ongeveer 3 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveer de gebakken selderij met bijvoorbeeld sperziebonen en gebakken tomaten. Bestrooi met extra rozemarijn voor een extra aroma.
Geniet van dit smaakvolle bijgerecht van gebakken selderij met kruidenpanade! Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g

Gerookte Zalmfilet met Citroenpeper en Kruiden

Gerookte Zalmfilet met Citroenpeper en Kruiden

Een heerlijke gerookte zalmfilet, gekruid met citroenpeper en kruiden, perfect voor een feestelijk diner of als luxe gerecht.
(plus extra tijd voor roken)2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Afsluitbare bewaardoos
  • Bord
  • rookoven
  • Rookhout

Ingrediënten

  • 1 verse zalmfilet van ongeveer 1 kg
  • 100 g bruine suiker
  • 250 g zeezout
  • 50 g citroenpeper
  • Zeste van 2 citroenen
  • 2 eetlepels gedroogde basilicum en/of dille
  • Water
  • Jenever
  • Tijm
  • Rozemarijn

Instructies

  • Maak een droog pekel mengsel door suiker, zout, citroenpeper, citroenzeste en basilicum te mengen.
  • Bedek de bodem van een afsluitbare bewaardoos met de helft van dit mengsel en leg de zalm erop.
  • Strooi de rest van het mengsel over de zalm en sluit de doos goed af.
  • Plaats de doos 2 uur in de koelkast.
  • Haal de zalm uit, spoel hem af en dep hem droog.
  • Laat de zalm goed drogen in de koelkast.
  • Maak de rookoven aan met een mengsel van water en jenever in de waterschaal.
  • Voeg enkele takjes tijm en rozemarijn toe aan het smeulende schaafsel.
  • Rook de zalmfilet gedurende 2 uur op ongeveer 40°C en vervolgens nog een kwartier op 50°C.
  • Serveer de zalm met een salade en een sinaasappelsausje.
  • De zalm is ook lekker koud!

Notities

Wijnadvies:
Voor deze rokerige zalmfilet past een frisse, minerale witte wijn zoals een Sancerre of een Sauvignon Blanc perfect.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Authentieke Indonesische Nasi Goreng

Authentieke Indonesische Nasi Goreng

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Wok of grote koekenpan
  • Snijplank en mes
  • Koekenpan voor de omelet
  • Bord

Ingrediënten

  • 300 gr gekookte witte rijst
  • 350 gr varkensfilet hamlap of schouderlappen, in blokjes
  • 75 gram ontbijtspek of gekookte achterham fijn gesneden
  • 100 gr garnalen gepeld en gekookt (of gedroogde garnalen, geweekt in warm water)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels plantaardige olie geen olijfolie
  • 1 prei fijngesneden
  • 4 eieren
  • Snufje koenjit geelwortelpoeder voor de omelet
  • Peper en zout naar smaak

Boemboe:

  • 4 grote sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 rode Spaanse pepers
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 2 theelepels trassie oedang garnalenpasta
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Maal de sjalotten, knoflook, Spaanse pepers en trassie oedang met zout fijn tot een boemboe.
  • Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en fruit de boemboe tot deze halfgaar is.
  • Voeg het vlees en de garnalen toe en bak deze al roerend mee.
  • Schep de gekookte rijst en ketjap manis erdoor en bak verder op hoog vuur tot alles goed vermengd en verhit is.
  • Voeg de fijngesneden prei toe en bak deze kort mee.
  • Voor de omelet: Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en een snufje koenjit.
  • Bak een dunne omelet in een aparte koekenpan op laag vuur.
  • Laat de omelet iets afkoelen, rol op en snijd in smalle reepjes.
  • Serveer de nasi goreng op een grote schaal en leg de reepjes omelet erbovenop.
  • Je kunt ook gebakken spiegeleieren toevoegen.
  • Garneer met zilveruitjes, augurkjes, sambal, ketjap manis, atjar en gebakken uitjes.
  • Serveer met verschillende soorten kroepoek.

Notities

Wijnadvies:

Deze pittige en smaakvolle Nasi Goreng past goed bij een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc. Als je liever bier drinkt, kies dan voor een koel glas pils.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g