Warning: Invalid Jetpack option name: edit_links_calypso_redirect in /var/www/receptenplein.nl/public/wp-content/plugins/jetpack-social/jetpack_vendor/automattic/jetpack-connection/legacy/class-jetpack-options.php on line 233
Bord – Receptenplein.nl

Krokante Zalmkroketten of Garnalenkroketten

Heerlijke krokante kroketten gemaakt met zalm of garnalen, perfect voor een borrel of als voorgerecht. Deze krokante lekkernijen zijn eenvoudig te maken in de Airfryer en ideaal voor iedereen die houdt van een knapperige buitenkant en een smaakvolle binnenkant. Perfect te combineren met zelfgemaakte knoflook-mayonaise en frietjes van knolselderij of pastinaak!
Bereidingstijd25 minuten
Porties: 4
calorieën: 120kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje roze zalm circa 200 gram uitgelekt, of 200 gram Hollandse garnaaltjes
  • 1 ei los geklopt
  • 1 eetlepel verse dille
  • 1 eetlepel verse bieslook
  • 1 theelepel Keltisch zeezout
  • 1 eetlepel geraspte geitenkaas (oud)
  • Paneermeel van boekweitmeel of ½ verpakking boekweitcrackers of kastanjecrackers
  • Vers gemalen peper

Instructies

  • Maak de zalm of garnalen met een vork fijn in een schaaltje.
  • Meng het ei, de kaas en de verse kruiden erdoor.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Meng in een ander bord of schaaltje de paneermeel of verkruimelde crackers met het zout.
  • Vorm van het mengsel 8 kroketjes en rol deze door het paneermeel.
  • Bak de kroketten in de Airfryer 9 minuten op 180°C.
  • Blijf erbij en haal ze eruit wanneer ze knapperig zijn.
  • Voedingswaarden (per kroket, geschat)

Notities

Wijnadvies:
Kies voor een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio om de krokante kroketten te complementeren. Deze wijnen passen goed bij de subtiele smaken van zalm en garnalen.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.5mg | Sugar: 1g

Airfryer Kip Piccata

Geniet van dit heerlijke en eenvoudig te bereiden gerecht met een frisse salade en knapperige friet voor een complete maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Italië
Dieët: Suikervrij
Porties: 2
calorieën: 400kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kipfilets alle vet verwijderd
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Eiwit van 2 grote eieren
  • 4 eetlepels paneermeel met kruiden glutenvrij indien nodig
  • Bakspray van olijfolie
  • 1 citroen in schijfjes, voor het serveren
  • 2 eetlepels gehakte bladpeterselie voor het serveren

Voor de saus:

  • 1 eetlepel zachte boter
  • 5 eetlepels kippenbouillon glutenvrij indien nodig
  • 3 eetlepels droge witte wijn
  • Sap van 1 citroen bewaar de halve citroenen en snijd ze in schijfjes
  • 1 eetlepel kappertjes uitgelekt

Instructies

  • Dep de kipfilets grondig droog met keukenpapier en halveer ze horizontaal om twee dunne plakken te maken van elke filet.
  • Leg elke plak tussen twee vellen bakpapier of plasticfolie en sla ze met de bodem van een zware pan of een vleeshamer tot een dikte van 2 cm.
  • Bestrooi beide kanten met zout en peper.
  • Klop in een ondiepe kom het eiwit los met een theelepel water.
  • Strooi het paneermeel op een bord.
  • Doop elk stuk kip in het eiwitmengsel, wentel het door het paneermeel en leg het dan op een schoon bord.
  • Bespuit beide kanten van de kip royaal met de bakspray en leg ze in het mandje van de airfryer; doe dit zo nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 190 °C en de timer op 9 minuten.
  • Keer de kipstukken halverwege de baktijd om en bak ze gaar, knapperig en goudbruin.
  • Smelt intussen voor de saus de boter in een pan.
  • Voeg de kippenbouillon, wijn, het citroensap, de schijfjes citroen en peper naar smaak toe.
  • Kook op hoog vuur in 3-4 minuten tot de helft in.
  • Haal de pan van het vuur, verwijder de schijfjes citroen en roer de kappertjes erdoor.
  • Leg de stukken kip voor het serveren op een schaal, schep de saus erover, beleg met de verse schijfjes citroen en bestrooi met de peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past goed bij de frisse en scherpe smaken van de citroensaus in deze Kip Piccata.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.5mg | Sugar: 1g

Snelle Aubergine Parmigiana uit de Airfryer

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Italië
Porties: 2
calorieën: 400kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • Drie ondiepe kommen
  • Bord
  • Keukenkwast

Ingrediënten

  • 5 el fijn paneermeel of glutenvrij paneermeel
  • 4 el geraspte Parmezaanse kaas plus extra voor het serveren (vegetarische variant indien nodig)
  • Zeezout en zwarte peper
  • 3 el bloem of glutenvrije bloem
  • 2 grote eieren losgeklopt
  • 2 grote aubergines in plakken van 1,25 cm dik
  • 8 el knoflook-tomatensaus of meer indien nodig
  • 8 plakken mozzarella of meer indien nodig
  • Handvol kleine verse basilicumblaadjes voor het serveren

Instructies

  • Meng in een ondiepe kom het paneermeel, de Parmezaanse kaas, zout en peper.
  • Doe de bloem in een aparte ondiepe kom en het losgeklopte ei in een derde kom.
  • Haal de plakken aubergine eerst door de bloem, dan door het ei, en wentel ze tot slot door het paneermeelmengsel.
  • Leg de gepaneerde plakken aubergine op een bord (stapel ze niet) en laat ze 5 minuten rusten.
  • Plaats de gepaneerde plakken aubergine in het mandje van de airfryer, zorg ervoor dat ze elkaar niet raken of overlappen; doe dit zo nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 190 °C en de timer op 8 minuten.
  • Keer na 8 minuten elke plak om en bak ze nog 4-6 minuten tot de gewenste knapperigheid.
  • Schep een lepel knoflook-tomatensaus op elke plak aubergine en leg er een plak mozzarella op.
  • Zet het mandje terug in de airfryer, stel de timer in op 2 minuten en bak tot de kaas begint te smelten.
  • Bestrooi voor het serveren met geraspte Parmezaanse kaas en verse basilicumblaadjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze aubergine parmigiana gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Chianti of een Barbera.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 2.5mg | Sugar: 8g

Gebakken Selderij met Kruidenpanade

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Herfst
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Porties: 4 personen
calorieën: 200kcal
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 knolselderij geschild en in 1 cm dikke plakken gesneden
  • 1 losgeklopt ei
  • 3 eetlepels geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel fijngesneden rozemarijn
  • 60 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels boter

Instructies

  • Kook de knolselderijplakken 6-8 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat ze uitlekken en dep ze droog.
  • Haal elke plak selderij eerst door het losgeklopte ei.
  • Meng de geraspte citroenschil, fijngesneden rozemarijn, geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper op een bord.
  • Wentel de selderijplakken door dit mengsel, zodat ze goed bedekt zijn.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een pan.
  • Bak de selderijplakken aan elke kant gedurende ongeveer 3 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveer de gebakken selderij met bijvoorbeeld sperziebonen en gebakken tomaten. Bestrooi met extra rozemarijn voor een extra aroma.
Geniet van dit smaakvolle bijgerecht van gebakken selderij met kruidenpanade! Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.7mg | Sugar: 2g

Authentieke Indonesische Nasi Goreng

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: Auteur onbekend

Equipment

  • Wok of grote koekenpan
  • Snijplank en mes
  • Koekenpan voor de omelet
  • Bord

Ingrediënten

  • 300 gr gekookte witte rijst
  • 350 gr varkensfilet hamlap of schouderlappen, in blokjes
  • 75 gram ontbijtspek of gekookte achterham fijn gesneden
  • 100 gr garnalen gepeld en gekookt (of gedroogde garnalen, geweekt in warm water)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels plantaardige olie geen olijfolie
  • 1 prei fijngesneden
  • 4 eieren
  • Snufje koenjit geelwortelpoeder voor de omelet
  • Peper en zout naar smaak

Boemboe:

  • 4 grote sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 rode Spaanse pepers
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 2 theelepels trassie oedang garnalenpasta
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Maal de sjalotten, knoflook, Spaanse pepers en trassie oedang met zout fijn tot een boemboe.
  • Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en fruit de boemboe tot deze halfgaar is.
  • Voeg het vlees en de garnalen toe en bak deze al roerend mee.
  • Schep de gekookte rijst en ketjap manis erdoor en bak verder op hoog vuur tot alles goed vermengd en verhit is.
  • Voeg de fijngesneden prei toe en bak deze kort mee.
  • Voor de omelet: Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en een snufje koenjit.
  • Bak een dunne omelet in een aparte koekenpan op laag vuur.
  • Laat de omelet iets afkoelen, rol op en snijd in smalle reepjes.
  • Serveer de nasi goreng op een grote schaal en leg de reepjes omelet erbovenop.
  • Je kunt ook gebakken spiegeleieren toevoegen.
  • Garneer met zilveruitjes, augurkjes, sambal, ketjap manis, atjar en gebakken uitjes.
  • Serveer met verschillende soorten kroepoek.

Notities

Wijnadvies:

Deze pittige en smaakvolle Nasi Goreng past goed bij een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc. Als je liever bier drinkt, kies dan voor een koel glas pils.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g

Frisse Mangosorbet met Sinaasappel en Appel

Voorbereidingstijd10 minuten
koeltijd1 uur
Recept categorieën: Fruit, IJs, Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Bord

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels navel
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur slijter
  • 1 groene appel Granny Smith
  • 1 bakje mangosorbetijs 500 ml

Instructies

  • Schil de sinaasappels dik en verwijder alle witte schilletjes.
  • Snijd de sinaasappel in 12 dunne plakken, besprenkel ze met sinaasappellikeur en laat ze in de koelkast circa 1 uur goed koud worden.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in dunne partjes.
  • Leg op elk bord een plak sinaasappel en leg de appelpartjes eroverheen.
  • Schep er een flinke bol mangosorbetijs op en dek deze af met een plak sinaasappel.

Notities

Serveer het dessert direct voor een verfrissende ervaring. Je kunt dit dessert ook garneren met verse muntblaadjes voor een extra frisse smaak.

Wijnadvies

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit dessert.

Gegrilde Kaas-Komkommer Sandwich met Griekse Yoghurt

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 2 personen
calorieën: 550kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels dille diepvries, fijngesneden
  • Versgemalen zwarte peper
  • 15 cm komkommer
  • 6 sneetjes tijgerbrood wit
  • 35 gr rucola-sla of waterkers
  • 120 g port salut kaas voorgesneden

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen op een bord.
  • Meng in een kom de Griekse yoghurt met olijfolie, dille en naar smaak zout en peper.
  • Schil de komkommer, halveer in de lengte en schraap met een theelepel de zaadjes eruit.
  • Snijd de komkommer in dunne plakjes en meng met de helft van de dille-yoghurt.
  • Bestrijk de sneetjes brood dik met de dille-yoghurt.
  • Verdeel rucola, kaas en pijnboompitten over 4 sneetjes brood.
  • Schep de komkommersalade op 2 sneetjes brood en stapel deze op de andere 2 belegde sneetjes brood.
  • Leg de laatste sneetjes met de yoghurtkant naar beneden op de stapels.
  • Druk de sandwiches iets aan en snijd tweemaal diagonaal door voor serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze gegrilde kaas-komkommer sandwich. De frisheid van de wijn vormt een mooie aanvulling op de romige textuur van de Griekse yoghurt en de lichte smaak van de kaas en komkommer.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g

Kaas-Ham Fonduemaaltijd met Geroosterde Tomaatjes

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 1 persoon
calorieën: 850kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • magnetronbestendige kom
  • Bord
  • vork

Ingrediënten

  • 250 g cherrytomaatjes
  • 1 eetlepel olijfolie met knoflook en chilipeper
  • Zout
  • 2 plakjes rauwe ham
  • 1 à 2 meergranen pistolets of andere broodjes naar keuze
  • 200 g kaasfondue
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden diepvries

Instructies

  • Verwarm de cherrytomaatjes in een koekenpan met antiaanbaklaag in olijfolie gedurende 2-3 minuten, of tot de velletjes knappen.
  • Bestrooi met zout.
  • Snijd ondertussen de rauwe ham in dunne reepjes en de broodjes in blokjes.
  • Leg de broodblokjes en tomaatjes op een groot bord.
  • Doe de kaasfondue in een magnetronbestendige kom.
  • Roer de hamreepjes en Italiaanse kruiden erdoorheen.
  • Verwarm de kaasfondue 1 minuut op de hoogste stand in de magnetron, roer door en verwarm nog 1 minuut.
  • Plaats de fondueschaal op het bord en schep de tomaatjes ernaast.
  • Bestrooi de tomaatjes met zout.
  • Prik telkens een tomaatje of broodblokje aan een vork en doop in de gesmolten kaas.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij deze kaas-ham fonduemaaltijd. De frisheid van de wijn snijdt door het rijke en romige karakter van de kaasfondue, terwijl het ook de hartigheid van de ham aanvult.

Nutrition

Calories: 850kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 44g | Vet: 55g | Zout: 7.5mg | Sugar: 10g

Magnetron-gepofte Aardappel met Gegrilde Zalm

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Glutenvrij
Porties: 1 persoon
calorieën: 550kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote aardappel bijv. Super Aardappel, gewassen
  • 6 zwarte olijven zonder pit
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels citroensap
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • ½ komkommer in plakjes
  • 1 zalmmoot

Instructies

  • Prik de aardappel met een vork in en leg deze op een bord.
  • Verwarm in de magnetron op vol vermogen (700 watt) gedurende 6-8 minuten, tot bijna gaar.
  • Draai halverwege om.
  • Laat de aardappel 5 minuten nagaren in een theedoek.
  • Hak de olijven grof en meng ze met de kappertjes, 1 eetlepel olie, 1 theelepel citroensap, oregano en zout en peper naar smaak.
  • Meng de plakjes komkommer met de resterende olie en citroensap.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit een grillpan en bestrooi de zalmmoot met zout en peper.
  • Grill de zalm 8 minuten, waarbij je halverwege keert.
  • Snijd de aardappel diep in en vul deze met de olijvensalsa.
  • Leg de gegrilde zalm naast de aardappel op het bord en serveer de komkommersalade ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de zachte smaak van de aardappel en de vettigheid van de zalm. De frisse citrustonen van de wijn zullen de smaken van de komkommer en citroen in het gerecht versterken.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 35g | Vet: 29g | Zout: 1.6mg | Sugar: 3g

Verfijnd Grand Dessert met Soesjes en Sorbetijs

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 ml yoghurtsorbetijs
  • 250 ml citroensorbetijs
  • 50 g poedersuiker + 2-3 eetlepels extra
  • 100 g witte chocolade
  • 8 slagroomsoesjes diepvries
  • Gepofte mihoen
  • 1 beker vanillemilkshake diepvries, pak à 2 stuks
  • 4 eetlepels sinaasappellikeur

Instructies

  • Haal de helft van het ijs uit de verpakking en laat het in de koelkast iets zachter worden.
  • Roer de poedersuiker met enkele theelepels water tot een dik glazuur.
  • Schaaf de chocolade.
  • Doop de soesjes in het glazuur, zet ze op een bord en strooi er een kwart van het chocoladeschaafsel over.
  • Laat de soesjes in 1 uur ontdooien.
  • Schep met een warme ijsbolletjestang van elke smaak vier bolletjes sorbetijs op een bord.
  • Zet ze tot gebruik terug in de vriezer.
  • Strooi royaal poedersuiker over de gepofte mihoen.
  • Bestrooi vier dessertborden met de rest van het chocoladeschaafsel en zet op elk een mooi glaasje.
  • Verwarm de milkshake volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Leg op elk bord twee bolletjes sorbetijs en twee soesjes.
  • Roer de likeur door de milkshake en schenk deze in de glaasjes.
  • Leg een pluk gepofte mihoen op het sorbetijs en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een dessertwijn zoals een Sauternes vormen een heerlijke combinatie met dit grand dessert.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 7g | Vet: 23g | Zout: 0.5mg | Sugar: 38g