Pittige Javaanse gehaktballen in ketjapsaus

Pittige Javaanse gehaktballen in ketjapsaus

Deze Javaanse gehaktballen zijn heerlijk kruidig met knoflook, sambal en ketjap. Perfect als bijgerecht bij rijst en een frisse komkommersalade.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 365kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 ei
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eetlepels ketjap
  • 500 g rundergehakt
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 1 ui

Instructies

  • Snipper de ui en pers de knoflook.
  • Meng in een kom het gehakt met de ui, knoflook, ei, paneermeel, sambal, zout, peper, nootmuskaat en kerriepoeder.
  • Kneed alles goed door en vorm er 8 platte ballen van.
  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan.
  • Bak de gehaktballen rondom bruin.
  • Voeg de ketjap en het water toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en dek de pan af.
  • Laat de gehaktballen ongeveer 20 minuten sudderen.
  • Serveer met rijst en komkommersalade.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met pandanrijst en atjar tjampoer als friszuur contrast.
Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht, of een kruidige rosé.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 24g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 3.2g

Knapperige risottokoeken met champignons

Knapperige risottokoeken met champignons

Deze krokante risottokoeken met champignons zijn heerlijk als bijgerecht of vegetarische snack en perfect om van tevoren te bereiden.
Voorbereidingstijd1 uur 20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Rijst, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram champignons dungesneden
  • 225 gram risottorijst
  • 8 dl groentebouillon
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • Olijfolie

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur laag en laat zacht koken met de deksel op de pan.
  • Verhit olijfolie in een braadpan.
  • Fruit de ui op middelhoog vuur in 3 minuten glazig.
  • Voeg de rijst toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
  • Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten mee.
  • Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en roer tot opgenomen.
  • Herhaal tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar en romig is (circa 20 minuten).
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen in een kom.
  • Zet de kom minstens 1 uur in de koelkast.
  • Vorm met vochtige handen ronde koeken van het mengsel.
  • Leg de koeken 15 minuten terug in de koelkast.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan.
  • Bak de koeken 3 tot 4 minuten per kant goudgeel en knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:

Serveer de risottokoeken met een frisse rucolasalade of een yoghurtdip met verse kruiden.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Pittige bruine bonenschotel met rookworst

Pittige bruine bonenschotel met rookworst

Een kruidige, verwarmende bonenschotel met rookworst en een pittige kick van sambal. Heerlijk voor koude dagen en makkelijk te maken!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter bruine bonen uit blik, uitgelekt
  • 1 rookworst 350 g
  • liter zure room
  • ¼ liter tomatensaus kant-en-klaar
  • 2-3 stengels prei ca. 500 g
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels koriander fijngehakt
  • 1-2 eetlepels sambal brandal

Instructies

  • Was de preien.
  • Snijd de preien in smalle ringen.
  • Snijd de rookworst in plakken.
  • Verhit de olie in een ruime braadpan.
  • Bak de preiringen 4 minuten op matig hoog vuur.
  • Roer de sambal door de prei.
  • Voeg de tomatensaus toe.
  • Voeg de plakjes rookworst toe.
  • Voeg de uitgelekte bruine bonen toe.
  • Breng het geheel al roerend tegen de kook aan.
  • Laat het 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer de koriander erdoor.
  • Schep de bonenschotel op borden.
  • Garneer met een lepel zure room.

Notities

Serveertip:

Serveer met warme pistoletjes of knapperig stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:

Een licht gekoelde rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 21g | Vet: 34g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Frisse roerbak met vis en groenten

Frisse roerbak met vis en groenten

Een snelle en lichte roerbakschotel boordevol groenten, malse visfilet en aardappelpartjes. Perfect voor een zomerse maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 1 klein blikje doperwten
  • 1 laurierblad
  • 1 kleine ui
  • 1 rode paprika
  • 200 gram tilapia- of andere visfilet
  • 250 gram broccoli
  • 450 gram voorgekookte aardappelpartjes
  • 1 dl bouillon van tablet
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de groenten schoon.
  • Snijd de ui klein, de broccoli in roosjes en de paprika in blokjes.
  • Laat de doperwten uitlekken.
  • Verwarm de olie in een wok of braadpan.
  • Fruit hierin de ui met peper en zout.
  • Voeg de aardappelpartjes toe en roerbak ze bruin.
  • Voeg de broccoli, paprika, doperwten, bouillon en het laurierblad toe.
  • Stoof het geheel 3 minuten met de deksel op de pan.
  • Snijd de vis in blokjes en bestrooi met peper en zout.
  • Voeg de vis toe en stoof nog 5 minuten tot de vis gaar is.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Frisse wokschotel met kalkoen en spitskool

Frisse wokschotel met kalkoen en spitskool

Een lichte en smaakvolle roerbakschotel met kalkoen, frisse spitskool en paprika. Perfect voor een snelle, gezonde maaltijd.
Voorbereidingstijd1 uur 15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 275kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel sherry
  • 1 rode paprika
  • 1 theelepel azijn
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels ketjap
  • 200 gram kalkoenfilet
  • 500 gram spitskool
  • Stukje gemberwortel ± 1 cm
  • Zout

Instructies

  • Snijd de kalkoenfilet in blokjes.
  • Schil de gemberwortel en rasp deze fijn.
  • Meng in een kom de sherry, ketjap, azijn, sambal en geraspte gember.
  • Marineer de kalkoenblokjes in dit mengsel en zet 1 uur in de koelkast.
  • Maak de spitskool schoon en snijd in repen.
  • Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.
  • Verwarm de olie in een wok of braadpan.
  • Bak de kalkoenblokjes in enkele minuten bruin.
  • Voeg de paprika en spitskool toe.
  • Roerbak het geheel in circa 8 minuten gaar.
  • Breng op smaak met zout.

Notities

Serveertip:
Serveer met zilvervliesrijst of volkoren noedels voor een voedzame maaltijd.
Wijnadvies:
Licht gekoelde Pinot Noir of een droge Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 275kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 30g | Vet: 11g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Gehaktballen in Ketjapsaus

Gehaktballen in Ketjapsaus

Smaakvolle Javaanse gehaktballen met een heerlijke ketjapsaus, perfect als bijgerecht bij je Indonesische maaltijd!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Noten, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 ei
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 3 eetlepels ketjap
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eetlepels ketjap
  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Instructies

  • Vermeng het gehakt in een kom met de kleingesneden ui, de knoflook, het ei, paneermeel, sambal, zout, peper, nootmuskaat en het kerriepoeder.
  • Kneed alles goed door en vorm er 8 ballen van.
  • Druk ze een beetje plat.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
  • Voeg de ketjap en het water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel ca.
  • 20 minuten sudderen.
  • Serveer met rijst en een komkommersalade.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gehaktballen met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een perfecte maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Piemontese Schotel

Piemontese Schotel

Een romige aardappelschotel met uien, room en verse Parmezaanse kaas, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kg aardappelen
  • 1 kg uien
  • 100 g boter
  • 750 ml melk
  • 250 ml room
  • 100 g geraspte Parmezaan
  • Peper zout en muskaat

Instructies

  • Snijd de uien fijn en smoor ze in de helft van de boter.
  • Was de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Meng in een kom de room, Parmezaan, peper, zout en muskaat.
  • Leg afwisselend lagen aardappelen en uien in een ovenschaal.
  • Giet de melk erbij tot de bovenste laag net onder staat.
  • Verdeel de rest van de boter in klontjes erover.
  • Bak 2 uur in een voorverwarmde oven op 170°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:

Serveer met een groene salade en knapperig brood.
Wijnadvies:

Een lichte rode wijn of droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Pannenkoeken met Ham en Champignons

Pannenkoeken met Ham en Champignons

Heerlijke hartige pannenkoeken gevuld met romige champignons en ham, gegratineerd met gruyère kaas.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 200 g meel
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • 3 dl melk
  • 1 snufje zout
  • Voor het garnituur:
  • 250 g ham
  • 250 g champignons
  • 2 sjalotten
  • 50 g meel
  • 50 g boter
  • 500 ml melk
  • 50 g geraspte gruyère kaas
  • Peper en zout

Instructies

  • Giet het meel in een mengkom en maak een kuiltje.
  • Breek de eieren hierin en voeg de gesmolten boter en zout toe.
  • Meng geleidelijk met de koude melk tot een vloeibaar beslag.
  • Laat 1 uur rusten.
  • Pel en snipper de sjalotten.
  • Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de sjalotten zacht.
  • Voeg de in blokjes gesneden champignons toe en stoof tot het vocht verdampt is.
  • Smelt de rest van de boter in een pan en voeg het meel toe.
  • Giet de melk erbij en roer tot een gladde saus.
  • Voeg de champignons en in blokjes gesneden ham toe.
  • Bak de pannenkoeken en vul ze met het mengsel.
  • Rol ze op en leg ze in een ovenschaal.
  • Bestrooi met geraspte gruyère en gratineer 5 minuten in de oven.

Notities

Serveertip:

Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals Beaujolais.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Lamsvlees op z’n Hongaars

Lamsvlees op z'n Hongaars

Mals lamsvlees met pittige paprika en een hartige ansjovisboter, perfect voor liefhebbers van de Hongaarse keuken.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 zadelstuk lamsvlees ontbeend
  • 1 blik ansjovisfilets
  • 200 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el paprika
  • 1 el cognac
  • 12 kleine tomaten
  • 3 uien
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies

  • Bestrijk het vlees met olie en paprika en leg het in een ovenschaal.
  • Braad 30 minuten op 180°C.
  • Stoof de uien en tomaten apart met een beetje olie.
  • Prak de ansjovis met knoflook en boter tot een pasta.
  • Smeer het lamsvlees in met de ansjovisboter en bak nog 10 minuten.
  • Schik de groenten op een schaal en houd warm.
  • Deglaceer de ovenschaal met cognac en een beetje water en laat inkoken tot een saus.
  • Serveer het vlees met de groenten en saus.

Notities

Serveertip:

Lekker met aardappelpuree of rijst.
Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals Saint-Emilion.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 50g | Vet: 40g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Kroon van Tomatenschuim

Kroon van Tomatenschuim

Een luchtig tomatenschuim met een frisse vinaigrette en gekookte eieren, een elegant en smaakvol voorgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,2 kg tomaten
  • 1 krop kropsla
  • 3 eieren
  • 4 el verse room
  • 1 tl gehakte peterselie
  • 2 el olie
  • Voor de vinaigrette:
  • 2 el olie
  • 1 tl azijn
  • Zout en peper

Instructies

  • Was de tomaten, droog ze en snijd ze in vieren.
  • Verwijder de zaadjes.
  • Verhit 2 el olie in een braadpan en laat de tomaten 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Plet de tomaten met een vork en haal ze door een zeef of mixer.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Splits 2 eieren en klop de dooiers met 2 el room.
  • Meng dit met de tomatenpuree.
  • Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig door het mengsel.
  • Beboter een ronde bakvorm en giet het mengsel erin.
  • Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 150°C.
  • Kook de resterende eieren 10 minuten hard en snijd ze in schijfjes.
  • Bereid de vinaigrette door olie, azijn, zout en peper te mengen.
  • Haal de tomatenschuim uit de vorm en garneer met gesneden sla en eieren.
  • Besprenkel met vinaigrette en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer gekoeld voor een verfrissend voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge rosé, zoals Côtes de Provence.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g