Gehaktballen in Ketjapsaus

Gehaktballen in Ketjapsaus

Smaakvolle Javaanse gehaktballen met een heerlijke ketjapsaus, perfect als bijgerecht bij je Indonesische maaltijd!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Noten, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 ei
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 3 eetlepels ketjap
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eetlepels ketjap
  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Instructies

  • Vermeng het gehakt in een kom met de kleingesneden ui, de knoflook, het ei, paneermeel, sambal, zout, peper, nootmuskaat en het kerriepoeder.
  • Kneed alles goed door en vorm er 8 ballen van.
  • Druk ze een beetje plat.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
  • Voeg de ketjap en het water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel ca.
  • 20 minuten sudderen.
  • Serveer met rijst en een komkommersalade.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gehaktballen met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een perfecte maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Piemontese Schotel

Piemontese Schotel

Een romige aardappelschotel met uien, room en verse Parmezaanse kaas, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kg aardappelen
  • 1 kg uien
  • 100 g boter
  • 750 ml melk
  • 250 ml room
  • 100 g geraspte Parmezaan
  • Peper zout en muskaat

Instructies

  • Snijd de uien fijn en smoor ze in de helft van de boter.
  • Was de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Meng in een kom de room, Parmezaan, peper, zout en muskaat.
  • Leg afwisselend lagen aardappelen en uien in een ovenschaal.
  • Giet de melk erbij tot de bovenste laag net onder staat.
  • Verdeel de rest van de boter in klontjes erover.
  • Bak 2 uur in een voorverwarmde oven op 170°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een groene salade en knapperig brood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn of droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Pannenkoeken met Ham en Champignons

Pannenkoeken met Ham en Champignons

Heerlijke hartige pannenkoeken gevuld met romige champignons en ham, gegratineerd met gruyère kaas.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 200 g meel
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • 3 dl melk
  • 1 snufje zout
  • Voor het garnituur:
  • 250 g ham
  • 250 g champignons
  • 2 sjalotten
  • 50 g meel
  • 50 g boter
  • 500 ml melk
  • 50 g geraspte gruyère kaas
  • Peper en zout

Instructies

  • Giet het meel in een mengkom en maak een kuiltje.
  • Breek de eieren hierin en voeg de gesmolten boter en zout toe.
  • Meng geleidelijk met de koude melk tot een vloeibaar beslag.
  • Laat 1 uur rusten.
  • Pel en snipper de sjalotten.
  • Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de sjalotten zacht.
  • Voeg de in blokjes gesneden champignons toe en stoof tot het vocht verdampt is.
  • Smelt de rest van de boter in een pan en voeg het meel toe.
  • Giet de melk erbij en roer tot een gladde saus.
  • Voeg de champignons en in blokjes gesneden ham toe.
  • Bak de pannenkoeken en vul ze met het mengsel.
  • Rol ze op en leg ze in een ovenschaal.
  • Bestrooi met geraspte gruyère en gratineer 5 minuten in de oven.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Lamsvlees op z’n Hongaars

Lamsvlees op z'n Hongaars

Mals lamsvlees met pittige paprika en een hartige ansjovisboter, perfect voor liefhebbers van de Hongaarse keuken.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 zadelstuk lamsvlees ontbeend
  • 1 blik ansjovisfilets
  • 200 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el paprika
  • 1 el cognac
  • 12 kleine tomaten
  • 3 uien
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies

  • Bestrijk het vlees met olie en paprika en leg het in een ovenschaal.
  • Braad 30 minuten op 180°C.
  • Stoof de uien en tomaten apart met een beetje olie.
  • Prak de ansjovis met knoflook en boter tot een pasta.
  • Smeer het lamsvlees in met de ansjovisboter en bak nog 10 minuten.
  • Schik de groenten op een schaal en houd warm.
  • Deglaceer de ovenschaal met cognac en een beetje water en laat inkoken tot een saus.
  • Serveer het vlees met de groenten en saus.

Notities

Serveertip:
Lekker met aardappelpuree of rijst.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals Saint-Emilion.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 50g | Vet: 40g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Kroon van Tomatenschuim

Kroon van Tomatenschuim

Een luchtig tomatenschuim met een frisse vinaigrette en gekookte eieren, een elegant en smaakvol voorgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,2 kg tomaten
  • 1 krop kropsla
  • 3 eieren
  • 4 el verse room
  • 1 tl gehakte peterselie
  • 2 el olie
  • Voor de vinaigrette:
  • 2 el olie
  • 1 tl azijn
  • Zout en peper

Instructies

  • Was de tomaten, droog ze en snijd ze in vieren.
  • Verwijder de zaadjes.
  • Verhit 2 el olie in een braadpan en laat de tomaten 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Plet de tomaten met een vork en haal ze door een zeef of mixer.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Splits 2 eieren en klop de dooiers met 2 el room.
  • Meng dit met de tomatenpuree.
  • Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig door het mengsel.
  • Beboter een ronde bakvorm en giet het mengsel erin.
  • Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 150°C.
  • Kook de resterende eieren 10 minuten hard en snijd ze in schijfjes.
  • Bereid de vinaigrette door olie, azijn, zout en peper te mengen.
  • Haal de tomatenschuim uit de vorm en garneer met gesneden sla en eieren.
  • Besprenkel met vinaigrette en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer gekoeld voor een verfrissend voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge rosé, zoals Côtes de Provence.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Luchtige Aubergine Soufflé

Luchtige Aubergine Soufflé

Een lichte en luchtige aubergine soufflé met een romige bechamelsaus, perfect als elegant voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g aubergines
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk
  • 3 eieren
  • 1 el gehakte peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de aubergines en snijd ze in stukken.
  • Blancheer ze 7-8 minuten in gezouten kokend water en laat uitlekken.
  • Hak de aubergines fijn en bak ze in 30 g gesmolten boter.
  • Voeg zout, peper en peterselie toe.
  • Bestrooi met bloem en meng goed.
  • Voeg koude melk toe, roer goed en breng langzaam aan de kook.
  • Laat 3-4 minuten sudderen.
  • Haal van het vuur en meng de eierdooiers erdoor.
  • Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig door het mengsel.
  • Vet een soufflévorm in en giet het mengsel erin.
  • Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Notities

Serveertip:
Serveer direct uit de oven, want een soufflé zakt snel in.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit lichte gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Italiaanse Aubergine Ovenschotel

Italiaanse Aubergine Ovenschotel

Een heerlijke ovenschotel met aubergine, tomaat en Parmezaanse kaas, perfect voor een smaakvolle Italiaanse maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg auEbergines
  • 500 g tomaten
  • 1 glas olijfolie
  • 1 glas paneermeel
  • 1 glas geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was en schil de aubergines en snijd ze in lange plakken.
  • Snijd de tomaten in dunne schijfjes.
  • Verwarm de olijfolie in een braadpan en fruit de geperste knoflook kort aan.
  • Bak de tomatenschijfjes 5 minuten per kant, haal ze uit de pan en zet apart.
  • Bak de aubergines in dezelfde pan tot ze zacht zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Vet een ovenschaal in en leg afwisselend een laag aubergine, tomaat en Parmezaanse kaas.
  • Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn.
  • Bestrooi met paneermeel en besprenkel met resterende olie.
  • Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.1g | Sugar: 5g

Rundersgebraad met Groenten

Rundersgebraad met Groenten

Geniet van een klassiek rundersgebraad met groenten, aardappelen en een rijke bouillonsaus. Perfect voor een gezellig diner met familie of vrienden.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,200 kg rundvlees om te roosteren
  • 3 uien
  • 300 g jonge erwten
  • 300 g wortelen
  • 300 g prinsessenbonen
  • 1 snede gerookt spek
  • 250 g kleine aardappelen
  • 1 krop sla
  • 1 glas vleesbouillon
  • 1 laurierblad
  • Peper en zout

Instructies

  • Bruin het rundvlees in een geboterde braadpan.
  • Maak de groenten schoon.
  • Schrap de wortelen en schil de aardappelen.
  • Voeg de in schijfjes gesneden wortelen en uien, het in repen gesneden spek en het laurierblad toe aan het vlees.
  • Voeg de bouillon toe en laat alles onafgedekt sudderen op een klein vuur gedurende 2 uur.
  • Voeg ½ uur voor het einde van de braadtijd de aardappelen toe en laat alles zacht gaar worden.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Kook intussen de erwten en de sla.
  • Voeg een koffielepel suiker toe aan de erwten zodra ze zijn afgegoten.
  • Leg het vlees en de groenten op een dienschotel en serveer met de aangelengde saus in een apart kommetje.

Notities

Serveertip:
Serveer het rundvlees met de groenten en aardappelen op een grote schaal. Voeg de saus apart toe voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze maaltijd gaat goed samen met een Crozes-Hermitage, een volle rode wijn uit de Rhône.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Kippenragout met Groenten en Gekonfijte Krieken

Kippenragout met Groenten en Gekonfijte Krieken

Een rijkgevulde kippenragout met seizoensgroenten en gekonfijte krieken. Een hartig gerecht dat perfect is voor een sfeervolle maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kippenbouten vers of diepvries
  • 1 ui in schijfjes gesneden
  • 6 wortelen in stukken
  • 1 groene selderij met loof
  • 3 witte preistronken
  • 200 g prinsesbonen
  • 6 raapjes geschild
  • 1 komkommer in tweeën gesneden
  • 12 gekonfijte krieken
  • 1 kruidentuiltje
  • 200 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Laat het loof van de selderij heel.
  • Blancheer de gehalveerde komkommer 5 minuten in kokend gezouten water.
  • Spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Blancheer de wortelen en laat ook deze uitlekken.
  • Verhit 100 g boter in een grote pan en stoof de groenten in volgorde: ui, wortelen, selderij, prei, prinsesbonen en raapjes.
  • Voeg als laatste de gesneden komkommer en het kruidentuiltje toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg een beetje water toe en laat de groenten 20 minuten op laag vuur sudderen.
  • Verhit de overige boter in een braadpan en bak de kippenbouten rondom goudbruin.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Braad de kippenbouten 20 minuten op middelhoog vuur en controleer regelmatig.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (thermostaat 6-7).
  • Verwarm een vuurvaste ovenschaal in de oven.
  • Leg de gebakken kippenbouten in de schaal en voeg de gestoofde groenten toe.
  • Deglaceer de braadpan met een beetje water en giet de kippensaus over het gerecht.
  • Schuif de ovenschaal 20 minuten in de oven.
  • Controleer regelmatig en breng indien nodig op smaak.
  • Verwarm ondertussen de gekonfijte krieken lichtjes in hun stroop.
  • Serveer de kippenragout in de ovenschaal met afzonderlijk gekookte aardappelen en de gekonfijte krieken als garnering.

Notities

Serveertip:
Combineer met een frisse salade of knapperig stokbrood voor een extra dimensie.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een Mâcon of een Côtes du Rhône. De volle, fruitige smaak van deze wijnen sluit perfect aan bij de rijke smaken van de kippenragout en de zoetheid van de gekonfijte krieken.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 32g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen

Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen

Een heerlijke Poolse jachtschotel van witte kool, zuurkool, spek, paddenstoelen en worst, doordrenkt met rode wijn – perfect voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Polen
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g gesneden witte kool
  • 500 g zuurkool
  • 6 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 4 speklapjes
  • 2 grote uien in ringen gesneden
  • 1 Gelderse gekookte worst in blokjes gesneden
  • 2 bakjes paddenstoelenmelange à 200 g
  • 3 dl rode wijn

Instructies

  • Kook de witte kool in een braadpan met weinig water beetgaar.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
  • Meng de zuurkool, laurierblaadjes en peperkorrels door de witte kool.
  • Leg het zuurkoolspek bovenop de kool en laat het geheel ca.
  • 15 minuten stoven tot de kool en het spek gaar zijn.
  • Voeg indien nodig wat water toe.
  • Schep de kool af en toe om, maar laat het spek bovenop liggen.
  • Haal het spek uit de pan, laat iets afkoelen en snijd in blokjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de speklapjes ca.
  • 15 minuten op laag vuur.
  • Snijd de uien in ringen en de worst in blokjes.
  • Veeg de paddenstoelen schoon en halveer de grote exemplaren.
  • Haal de speklapjes uit de pan, snijd in stukjes en zet apart.
  • Bak de uien in het bakvet ca.
  • 2 minuten glazig.
  • Verhoog het vuur en voeg de paddenstoelen toe.
  • Bak het geheel ca.
  • 3 minuten al omscheppend.
  • Meng het paddenstoelenmengsel en vlees door de kool.
  • Voeg de rode wijn toe en laat de jachtschotel onafgedekt ca.
  • 10 minuten zachtjes koken.
  • Serveer met gekookte krieltjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade om de rijke smaken te balanceren.
Wijnadvies:
Lichte, soepele, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir of een Merlot passen goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g