Poolse Bigos – Hartige Jachtschotel met Zuurkool en Spek

Poolse Bigos – Hartige Jachtschotel met Zuurkool en Spek

Deze traditionele Poolse jachtschotel, ook wel Bigos genoemd, combineert zuurkool, witte kool, spek en paddenstoelen tot een rijke en smaakvolle stoofpot. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Polen
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g gesneden witte kool
  • 500 g zuurkool
  • 6 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 4 speklapjes
  • 2 grote uien in ringen
  • 1 Gelderse gekookte worst in blokjes
  • 400 g paddenstoelenmelange gehalveerd
  • 3 dl rode wijn

Instructies

  • Kook de witte kool in een braadpan met weinig water tot deze beetgaar is.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en meng dit met de witte kool, laurierblaadjes en peperkorrels.
  • Leg het zuurkoolspek op de kool en laat het geheel ongeveer 15 minuten stoven, tot de kool en het spek gaar zijn.
  • Voeg indien nodig wat water toe en schep de kool af en toe om.
  • Haal het spek uit de pan, laat het iets afkoelen en snijd het in blokjes.
  • Smelt in een koekenpan de boter en bak de speklapjes zachtjes gedurende 15 minuten.
  • Haal ze uit de pan en snijd in stukjes.
  • Bak in het achtergebleven bakvet de uiringen 2 minuten glazig.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak deze 3 minuten al omscheppend.
  • Voeg het paddenstoelmengsel, het gesneden spek en de worstblokjes toe aan de kool.
  • Schenk de rode wijn in de pan en laat de jachtschotel onafgedekt nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Serveer de Bigos met gekookte krieltjes.

Notities

Serveertip:
Serveer deze Bigos met knapperig brood en een scheutje zure room voor een extra romige smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, soepele rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais past perfect bij deze Poolse jachtschotel.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Tongfilets met Garnalen en Romige Champignons

Tongfilets met Garnalen en Romige Champignons

Een luxe gerecht van tongfilets met garnalen en champignons in een romige saus.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 tongfilets
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 ½ dl visbouillon tablet
  • 1 wortel in stukken
  • 1 ui in stukken
  • 2 takjes peterselie
  • 1 laurierblad
  • 150 g garnalen
  • 200 g champignons in dunne plakjes
  • liter slagroom
  • 50 g boter

Instructies

Voorbereiding:

  • Rol de tongfilets op en zet ze vast met cocktailprikkers of bind ze vast met draad.
  • Breng de witte wijn en visbouillon aan de kook met de wortel, ui, peterselie en laurier.
  • Laat dit mengsel 15 minuten zachtjes trekken.

Bereiding:

  • Temper het vuur en leg de visrolletjes in het vocht.
  • Pocheer de vis gedurende 8 minuten (niet laten koken).
  • Schep de vis uit de pan en leg ze op een warme schaal.
  • Verwarm de garnalen gedurende 5 minuten in de bouillon.
  • Plaats de garnalen naast de visrolletjes en houd warm.
  • Zeef de bouillon en laat deze inkoken tot 2 dl.
  • Voeg de room toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Bak ondertussen de champignons in 25 g boter gedurende 5 minuten zacht.
  • Leg de champignons op de schaal met vis en garnalen.
  • Roer de resterende boter door de saus (niet meer laten koken).
  • Serveer de saus apart bij de tongfilets, garnalen en champignons.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc voor een perfecte match met dit verfijnde visgerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g

Matelote van Zoetwatervis met Witte Wijn en Champignons

Matelote van Zoetwatervis met Witte Wijn en Champignons

Een klassieke Franse matelote: zachte zoetwatervis, gestoofd in witte wijn en room, met champignons en krokante croûtons. Een verfijnde delicatesse!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg gemengde visfilets bijv. zalmforel, snoekbaars, snoek, paling
  • 3 el olie
  • 60 g boter
  • 4 sjalotjes gehakt
  • 2-3 takjes peterselie
  • 1 takje tijm vers
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1 el citroensap
  • 2 dl slagroom
  • 2 el cognac
  • 3 dl droge witte wijn bijv. Vouvray
  • 1 el aardappelmeel
  • 250 g kleine champignons
  • 12 croûtons witbrood in hartvorm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de visfilets in stukken van 5 cm.
  • Verhit 1 eetlepel olie en 30 g boter in een grote pan en bak de gehakte sjalotjes 5 minuten op laag vuur.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
  • Voeg de wijn, room, cognac, peterselie, tijm, laurierblad, zout en peper toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de saus 20 minuten zachtjes inkoken.
  • Leg de visfilets in de saus en pocheer ze in 10 minuten gaar (zorg ervoor dat de saus niet kookt).
  • Verhit 15 g boter in een pan en bak de champignons 10 minuten.
  • Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de champignons met het bakvocht door de saus.
  • Meng het aardappelmeel met een beetje water tot een glad papje en voeg het al roerend aan de saus toe om deze te binden.
  • Bak de croûtons in de resterende boter goudbruin.
  • Serveer de vis met saus in een schaal en leg de croûtons langs de rand voor een decoratieve afwerking.

Notities

Serveer de vis met saus in een schaal, leg de croûtons langs de rand.
Wijnadvies:
Serveer deze matelote met een droge witte wijn zoals Vouvray of een frisse Pouilly-Fumé. Beide complimenteren de rijke roomsaus en delicate vis.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 36g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Pittige Honingkip

Pittige Honingkip

Deze pittige honingkip combineert de zoete smaak van honing met de pittige kick van knoflook, perfect bereid en vol van smaak. Ideaal voor een snel en smaakvol diner!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g kipfilet
  • 6 eetlepels honing
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 kipbouillonblokjes

Instructies

  • Snipper de ui fijn en pel de knoflook.
  • Verhit 1 liter water met de bouillonblokjes in een pan en kook de kipfilet gedurende 15 minuten gaar.
  • Haal de kip uit de pan en snijd deze in kleine stukjes.
  • Bewaar de bouillon voor een soep.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui erin.
  • Pers de knoflook boven de pan uit en voeg deze toe.
  • Voeg de kipstukjes en de honing toe aan de pan en roer goed door.
  • Laat alles door en door warm worden en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 18g

Spaghetti Prima Donna met Gehakt en Broccoli

Spaghetti Prima Donna met Gehakt en Broccoli

Een heerlijke en snelle spaghetti met rundergehakt, paprika, broccoli en romige Prima Donna Leggero kaas. Dit gerecht biedt een perfecte balans tussen hartige gehaktsaus en frisse groenten, ideaal voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g spaghetti
  • 500 g broccoli
  • 1 ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 g rundergehakt
  • 600 g tomatensaus
  • 1 zakje geraspte Prima Donna Leggero kaas
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snipper de ui fijn.
  • Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten, en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur en fruit de ui totdat deze glazig is.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul en gaar.
  • Voeg de paprikablokjes en de tomatensaus toe en roer alles goed door.
  • Breng het geheel tegen de kook aan, dek de pan af en laat de saus 10 minuten zachtjes stoven.
  • Kook ondertussen de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking, met een scheutje olijfolie en wat zout.
  • Kook de broccoli in een aparte pan met ruim kokend water en wat zout net gaar.
  • Verdeel de spaghetti over 4 borden en schep de gehaktsaus eroverheen.
  • Schep de gekookte broccoli op de saus en garneer met geraspte Prima Donna Leggero kaas.
  • Serveer direct en geniet van dit smaakvolle gerecht.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze maaltijd met een lichte rode wijn zoals een Sangiovese of Chianti, die de hartige en rijke smaken van de gehaktsaus aanvullen.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Spaghetti Bolognese met Kipgehakt en Spekjes

Spaghetti Bolognese met Kipgehakt en Spekjes

Een rijke, langzaam gesudderde spaghetti bolognese met kipgehakt, spekjes en een vleugje witte wijn. Dit smaakvolle gerecht is perfect voor een doordeweekse avond of een ontspannen weekendmaaltijd.
3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • 1 pond kippengehakt
  • 1 glas witte wijn
  • 400 g gezeefde tomaten
  • Warm water naar behoefte
  • 1 laurierblad
  • 1 middelgrote ui fijn gesneden
  • 1 middelgrote winterpeen fijn gesneden
  • 2 stengels bleekselderij fijn gesneden
  • ½ bakje spekjes
  • Boter voor bakken
  • Olijfolie voor bakken
  • Chilipoeder naar smaak
  • Cayennepeper naar smaak
  • Paprikapoeder naar smaak

Instructies

  • Snijd de ui, winterpeen en bleekselderij zo fijn mogelijk.
  • Verhit boter en olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de spekjes en ui tot de ui glazig is.
  • Voeg de fijngehakte groenten en de kruiden (chilipoeder, cayennepeper en paprikapoeder naar smaak) toe.
  • Roer regelmatig en laat de groenten licht kleuren.
  • Voeg het kippengehakt toe en bak dit rul.
  • Zodra het gehakt gaar is, voeg je de witte wijn toe en laat het sudderen totdat de wijn bijna volledig is verdampt.
  • Roer de gezeefde tomaten en het laurierblad erdoorheen.
  • Voeg eventueel een beetje warm water toe om de saus aan te lengen.
  • Laat de saus op laag vuur 2 à 3 uur sudderen, zodat de smaken zich goed ontwikkelen.
  • Roer af en toe door.
  • Kook ondertussen de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwijder het laurierblad uit de saus voordat je het serveert.
  • Serveer de bolognesesaus en de spaghetti apart of gemengd, naar keuze.

Notities

Als de saus te droog wordt een beetje (warm) water erbij. (je kunt de saus goed invriezen).
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een medium-bodied rode wijn zoals een Chianti of een Sangiovese, die de rijke smaken van de bolognesesaus complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Spaanse Stoofschotel met Hamlappen en Saffraan

Spaanse Stoofschotel met Hamlappen en Saffraan

Een smaakvolle Spaanse stoofschotel met malse hamlappen, aardappelen, paprika en een subtiele hint van saffraan en witte wijn. Deze stoofpot is perfect voor koude dagen en biedt een hartige en verwarmende maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg magere hamlappen
  • 4 grote aardappelen
  • 1 groene paprika
  • 1 tomaat
  • 4 tabletten kippenbouillon
  • 1 klein flesje witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Saffraandraadjes geweekt in warm water
  • Peper naar smaak
  • Olijfolie
  • Knoflook naar smaak

Instructies

  • Schil en was de aardappelen en snijd ze in blokken van ongeveer 2 centimeter.
  • Snijd de groene paprika in blokken en het vlees in blokjes.
  • Breng het vlees op smaak met peper.
  • Week de saffraandraadjes in een beetje warm water.
  • Maak de bouillon door de kippenbouillontabletten op te lossen in water.
  • Verhit olijfolie in een grote braadpan en bak de hamlappen aan totdat ze goed dichtgeschroeid zijn.
  • Voeg de geperste knoflook toe en bak kort mee tot de knoflook glazig is (pas op dat de knoflook niet verbrandt).
  • Giet de bouillon erbij en voeg de aardappelen en paprika toe.
  • Voeg het saffraanwater en de laurierblaadjes toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Giet vervolgens de witte wijn erbij en laat de stoofpot verder pruttelen tot de aardappelen bijna gaar zijn.
  • Snijd de tomaat in blokjes, verwijder de zaadjes en voeg alleen het vruchtvlees toe aan de stoofschotel.
  • Laat de stoofpot verder koken tot de aardappelen gaar zijn en de tomaat volledig is opgenomen in het gerecht.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stoofschotel met een Spaanse witte wijn zoals een Albariño of een lichte, droge Verdejo. Voor rode wijnliefhebbers is een Rioja een perfecte keuze om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 2.8g | Zout: 5g

Spaanse Gebakken Gamba’s met Knoflook en Uien in Sherry

Spaanse Gebakken Gamba's met Knoflook en Uien in Sherry

Deze Spaanse gebakken gamba's met knoflook, uien en een vleugje sherry zijn een smaakvolle, snel te bereiden maaltijd. Perfect met rijst en gestoofde groenten voor een mediterrane twist.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Warme hapjes, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 24 rauwe gamba's
  • 4 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden
  • 2 kleine uien in dunne ringen gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels medium sherry
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie vers of uit de diepvries

Instructies

  • Was de gamba's en dep ze droog.
  • Pel de knoflookteentjes en snijd ze in zeer dunne plakjes.
  • Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een braadpan en bak de plakjes knoflook lichtbruin.
  • Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg de uienringen toe aan de pan en bak ze 4 minuten op hoog vuur.
  • Schep ze uit de pan en zet apart.
  • Verhit de rest van de olijfolie in de pan en bak de gamba's al omscheppend in 3-4 minuten gaar.
  • Voeg de sherry, het citroensap, de knoflook en de uien weer toe aan de pan.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het geheel kort doorwarmen en strooi de fijngehakte peterselie erover.
  • Serveer met gekookte rijst en gestoofde courgette met rode paprika voor een complete maaltijd.

Notities

Lekker met gekookte rijst met stukjes rode paprika erdoor en gestoofde courgette.
Wijnadvies:
Dit gerecht combineert goed met een frisse, droge witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo, die de smaken van de gamba's en de sherry aanvullen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Spaanse Borrelballetjes met Chorizo en Cognacsaus

Spaanse Borrelballetjes met Chorizo en Cognacsaus

Heerlijke Spaanse borrelballetjes met chorizo, gekruid met paprika en een pittige cognacsaus. Perfect voor feestjes of als tapas met een glas rode Spaanse wijn!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 125 g chorizo of salami
  • 1 groene Spaanse peper zonder zaadjes
  • 1 ui gesneden
  • 2 eetlepels paprikapoeder edelsüß
  • 2 eieren
  • 500 g rundergehakt
  • 2 vleestomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels cognac of vieux
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • Mespuntje sambal
  • Wat room naar smaak

Instructies

  • Snijd de chorizo, Spaanse peper en ui in kleine stukjes.
  • Meng dit met het paprikapoeder en de eieren door het rundergehakt.
  • Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel.
  • Kruis de vleestomaten in en dompel ze enkele tellen in heet water.
  • Pel ze en snijd ze in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en gaar in ongeveer 10 minuten.
  • Haal de balletjes uit de pan.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan het braadvet en roer de blokjes tomaat en cognac erdoor.
  • Laat de saus even inkoken.
  • Voeg peper, zout, de geperste knoflook en een mespuntje sambal toe.
  • Pureer de saus met een staafmixer.
  • Voeg naar smaak wat room toe en verwarm de saus opnieuw.
  • Giet de saus over de gehaktballetjes en serveer in een schaal.
  • Serveer met stokbrood of vloerbrood en een glas Spaanse rode wijn.

Notities

Wijnadvies:
Deze borrelballetjes passen perfect bij een volle, Spaanse rode wijn zoals een Tempranillo of een Crianza. De kruidigheid van de chorizo en de pittige saus sluiten mooi aan bij de rijke smaken van de wijn.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Cha Ca Thang Long

Cha Ca Thang Long

inclusief marineren2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Vietnam
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 280 gram stevige witte vis in stukken
  • 4 eetlepels olie
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 bosje dille fijngehakt
  • 4 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 50 gram pinda’s fijngehakt
  • 1 Spaanse peper in ringetjes gesneden (optioneel zonder zaadjes)

Voor de marinade:

  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 teen knoflook fijngeperst
  • 1 cm gember geraspt
  • 1 sjalotje versnipperd
  • 5 takjes dille fijngehakt
  • ½ theelepel zwarte peper

Instructies

Marineren:

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een mengkom.
  • Dep de stukken vis goed droog en leg ze in de marinade.
  • Dek de schaal af en laat de vis 2 uur marineren in de koelkast.

Voorbereiding:

  • Snijd de ui fijn en de Spaanse peper in ringetjes.
  • Hak de dille en pinda’s fijn.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.

Bakken:

  • Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Dep de gemarineerde vis droog en bak voorzichtig in de pan gedurende ongeveer 5 minuten, tot de vis net gaar is.

Afwerking:

  • Voeg de fijngesneden ui en Spaanse peper toe aan de pan en bak kort mee.
  • Bestrooi met de fijngehakte dille en pinda’s.

Serveren:

  • Serveer de Cha Ca Thang Long met een frisse komkommersalade en witte rijst.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 2g