Ossehaas in Bladerdeeg met Honing-Tijmsaus
Een malse ossehaas in knapperig bladerdeeg, gevuld met een kruidige kalfsgehaktvulling. Een indrukwekkend gerecht voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Calories: 598kcal
Author: Cor Klaar
Voor de ossehaas:
- 600 gr ossehaas middenstuk
- 2 eetlepels olie
- Zout en peper naar smaak
- 1,25 dl droge rode wijn
Voor de vulling:
- 200 gr mager kalfsgehakt
- ½ theelepel mosterd
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel groene peper
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 theelepel tijm
- 30 gr geraspte ui
- 1 eetlepel paneermeel
Voor het deeg:
- 450 gr bladerdeeg 10 plakjes
- 1 eidooier
- 2 eetlepels slagroom
Wrijf de ossehaas in met olie en laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
Verhit een pan en braad de ossehaas rondom aan in 10 minuten.
Keer regelmatig zonder in te prikken.
Leg het vlees op aluminiumfolie en bestrooi met zout en peper.
Schenk de wijn in de pan met braadvocht en laat tot 2 eetlepels inkoken.
Bestrijk het vlees met de ingekookte wijn en laat het goed afkoelen in de koelkast.
Meng alle ingrediënten voor de vulling en zet opzij.
Rol het bladerdeeg uit tot een rechte lap van 3 mm dik.
Verdeel een kwart van de vulling over het midden van het deeg, leg de ossehaas erop, en verdeel de rest van de vulling over de bovenkant.
Rol het deeg om de ossehaas en leg met de naad naar onderen in een braadslede.
Snijd reepjes van de deegrestjes en decoreer de bovenkant.
Klop de eidooier los met room en bestrijk het deeg hiermee.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de ossehaas in het midden van de oven 40-50 minuten goudbruin.
Laat 10 minuten rusten voor het aansnijden.
Serveer met een heerlijke honing tijm saus
Wijnadvies:
Een elegante Saint-Émilion begeleidt dit gerecht perfect door zijn complexiteit en balans.
Calories: 598kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 42g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / braadslede
Kalfsbouillon met Seizoensgroenten
Deze huisgemaakte kalfsbouillon met groenten is een culinair hoogstandje, ideaal voor speciale gelegenheden.
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels olie
- 1 kg kalfsbotten in stukken
- 1 kg kalfsschenkel in schijven
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels boter
- 200 g uien grof gesneden
- 200 g wortelen grof gesneden
- 500 g bleekselderij grof gesneden
- 3 teentjes knoflook gehalveerd
- 4 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- Takjes peterselie optioneel
- 1 theelepel zout
- 5 peperkorrels geplet
- 200 g soepgroenten zeer fijn gesneden
- 200 g rundergehakt
- 2 eiwitten
- 200 g prei in dunne ringen
- Fijngehakte kervel
Verwarm de oven voor op 240°C.
Leg de kalfsbotten en kalfsschenkel in een braadslede en braad 20-30 minuten in de oven tot ze bruin zijn.
Doe de gebraden botten en schenkel in een soeppan.
Bak de tomatenpuree in de braadslede op middelhoog vuur en voeg water toe om aanbaksels los te maken.
Giet dit mengsel samen met 4 liter water in de soeppan.
Breng aan de kook en schuim regelmatig af.
Smelt de boter in een pan en bak de ui, wortel en 200 g bleekselderij zachtjes gedurende 5 minuten.
Voeg knoflook, tijm, laurier, peterselie (optioneel), zout en peperkorrels toe aan de soeppan.
Laat de bouillon 4-6 uur zachtjes koken en schuim af en toe af.
Zeef de bouillon boven een andere pan met behulp van een vochtige doek en laat afkoelen.
Bouillon klaren:
Meng de soepgroenten, gehakt en eiwitten door de afgekoelde bouillon.
Breng de bouillon langzaam aan de kook terwijl je blijft roeren.
Zodra schuim ontstaat, is de bouillon geklaard.
Zeef opnieuw.
Laatste hand:
Snijd de rest van de bleekselderij in luciferdunne reepjes.
Laat selderij en prei 5 minuten in de bouillon gaar worden.
Breng op smaak met zout en peper en bestrooi royaal met fijngehakte kervel.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze verfijnde bouillon.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 6g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / braadslede
Spinazieflan met Parmezaanse Kaas en Nootmuskaat
Een romige spinazieflan met parmezaanse kaas, nootmuskaat en een zachte textuur, ideaal als bijgerecht voor een verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg spinazie
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eieren
- 50 g parmezaanse kaas geraspt
- 1 eetlepel slagroom
- Nootmuskaat naar smaak
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en laat de spinazie al roerende slinken.
Laat de spinazie uitlekken.
Klop de eieren los met de parmezaanse kaas, slagroom, nootmuskaat, zout en peper.
Meng het eimengsel met de uitgelekte spinazie.
Schep het spinaziemengsel in de beboterde bakvorm.
Zet de vorm in een braadslede gevuld met heet water (au bain-marie).
Bak de flan 30-40 minuten in de oven totdat het ei gestold is.
Laat de flan iets afkoelen, stort hem uit de vorm en snijd in punten.
Garneer met tuinkers voor een frisse afwerking.
Wijnadvies
Serveer deze spinazieflan met een frisse Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc, die de rijke smaken van de kaas en spinazie aanvult.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 300g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / braadslede
Ossehaas in Deeg
Een verfijnd hoofdgerecht van ossehaas in krokant bladerdeeg, gevuld met een smakelijke kalfsgehaktvulling, ideaal voor de feestdagen.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
rusttijd voor het vlees30 minuten min
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor het vlees:
- 600 g ossehaas middenstuk
- 2 eetlepels olie
- Zout en peper naar smaak
- 1,25 dl droge rode wijn
Voor de vulling:
- 200 g mager kalfsgehakt
- ½ theelepel mosterd
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel groene peper
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 theelepel tijm
- 30 g geraspte ui
- 1 eetlepel paneermeel
Voor het deeg:
- 450 g bladerdeeg 10 plakjes
- 1 eidooier
- 2 eetlepels slagroom
Wrijf de ossehaas in met olie en laat deze 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
Verhit een pan en braad het vlees in 10 minuten rondom aan, regelmatig omkeren (niet inprikken).
Bestrooi het vlees met 1 theelepel zout en 1/4 theelepel peper.
Giet de wijn bij het braadvocht en laat het inkoken tot 2 eetlepels.
Bestrijk de ossehaas hiermee.
Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat het goed koud worden in de koelkast.
Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een rechte lap van 3 mm dik.
Strijk 1/4 deel van de vulling in het midden van het deeg.
Leg de ossehaas erop en verdeel de rest van de vulling erover.
Rol het deeg om het vlees en leg het met de naad naar beneden in een braadslede.
Snijd reepjes uit het resterende deeg en leg ze over de bovenkant van het vlees.
Klop de eidooier los met de slagroom en bestrijk het deeg hiermee.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak het vlees in het midden van de oven gedurende 40-50 minuten, of tot het goudbruin is.
Laat het voor het aansnijden 10 minuten rusten.
Serveer de ossehaas in deeg met honing-tijmsaus.
Wijnadvies
Serveer dit gerecht met een stevige rode wijn, zoals Château Neuf du Pape of een Bordeaux, die goed past bij de rijke smaken van het vlees en de kruiden.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 600g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / braadslede
Heldere Kalfsbouillon met Groenten en Kervel
Een rijke, heldere kalfsbouillon met verse groenten en kruidige kervel, ideaal voor koude dagen.
Bereidingstijd6 uur uur 30 minuten min
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
Grote soeppan
vochtige doek
- 2 eetlepels olie
- 1 kg kalfsbotten in stukken
- 1 kg kalfsschenkel in schijven
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels boter
- 200 g uien grof gesneden
- 200 g worteltjes grof gesneden
- 500 g bleekselderij grof gesneden (200 g + 300 g verdeeld)
- 3 teentjes knoflook gehalveerd
- 4 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- takjes peterselie, optioneel
- Zout
- 5 peperkorrels geplet
- 200 g soepgroenten zeer fijn gesneden
- 200 g rundergehakt
- 2 eiwitten
- 200 g prei in dunne ringen
- Fijngehakte kervel
Verwarm de oven voor op 240°C.
Leg de kalfsbotten en kalfsschenkel in een braadslede en besprenkel met olie.
Bak in het midden van de oven gedurende 20-30 minuten tot ze bruin zijn.
Doe de kalfsbotten en kalfsschenkel in een soeppan.
Voeg de tomatenpuree toe aan de braadslede en bak kort aan.
Roer aanbaksels los met water en voeg samen met 4 liter water toe aan de soeppan.
Breng aan de kook en schuim regelmatig af.
Bak de ui, wortel en 200 g selderij in boter 5 minuten zachtjes aan.
Voeg deze samen met de knoflook, tijm, laurier, peterselie (optioneel), 1 theelepel zout en peperkorrels toe aan de soeppan.
Laat 4-6 uur zachtjes koken en schuim af en toe af.
Zeef de bouillon boven een andere pan door een vochtige doek om de vaste delen te verwijderen.
Klaren van de bouillon: Laat de bouillon afkoelen.
Voeg de soepgroenten, het gehakt en de eiwitten toe en roer door.
Breng de bouillon langzaam aan de kook, al roerende.
Zodra schuim ontstaat, is de bouillon geklaard.
Zeef opnieuw.
Laatste hand: Snijd de resterende selderij in dunne reepjes.
Voeg deze samen met de prei toe aan de bouillon en laat 5 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi royaal met fijngehakte kervel en serveer warm, eventueel met broodjes.
Wijnadvies
Schenk een lichte en soepele witte wijn zoals een Pinot Blanc, die de delicate smaken van de bouillon aanvult.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 16g | Vet: 10g | Zout: 400g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / braadslede
Gevulde Wildzwijnrollade met Pruimen-Sjalotsaus
Deze gevulde wildzwijnrollade met een rijke pruimen-sjalotsaus is een elegant en feestelijk hoofdgerecht. De combinatie van wildvlees, pistachenoten, kaas en een romige saus zorgt voor een bijzondere smaakbeleving.
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g wildzwijnrolladevlees
- 200 g rundergehakt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 eetlepel Zaanse mosterd
- Gehakte peterselie naar smaak
- 75 g pistachenoten gehakt
- 50 g gatenkaas geraspt
- 40 g boter
- 200 g sjalotjes in kwarten gesneden
- 12 pruimen in appelsap geweekt
- 400 ml wildfond
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 1 ½ dl 'room-culinair'
Bestrijk het wildzwijnrolladevlees met een mengsel van rundergehakt, zout, peper, Zaanse mosterd, gehakte peterselie, gehakte pistachenoten en geraspte gatenkaas.
Rol het vlees strak op en bind het vast met rolladetouw of een netje van de slager.
Braad de rollade rondom bruin in verhitte boter.
Voeg de sjalotjes en pruimen toe en bak ze kort mee.
Blus af met wildfond en voeg het takje tijm en laurierblad toe.
Smoor het geheel gedurende 1 ½ uur.
Houd de rollade warm in aluminiumfolie.
Zeef de jus en laat het tot de helft inkoken.
Roer de room-culinair door de saus en laat de saus licht binden.
Serveer de gevulde wildzwijnrollade met de pruimen-sjalotsaus, samen met aardappel-knolselderijpuree.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Syrah of een Cabernet Sauvignon, die goed past bij de rijke smaken van het wild en de pruimen-sjalotsaus.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 45g | Zout: 2.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / braadslede
Hazepâté met Armagnac en Kippenlevers
Een rijke hazepâté met de intense smaak van hazefilet, kippenlevers en Armagnac. Dit elegante voorgerecht is perfect voor de feestdagen en heeft een diep, hartig karakter.
(inclusief marineren en bereiden)2 dagen d
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g magere varkenslapjes
- 700 g vers vet spek waarvan 300 g in plakken
- 4 hazefilets
- 5 sjalotjes gesnipperd
- 5 jeneverbessen geplet
- 1 teentje knoflook gekneusd
- 1 theelepel tijm
- ½ liter droge witte wijn
- 400 g kippenlevers
- 1 dl Armagnac
- 1 eetlepel olie
- 20 g zout
- 2 theelepels versgemalen peper
- 4 eieren
Dag 1:
Snijd de varkenslapjes, 400 g vet spek en 2 hazefilets in dobbelsteentjes.
Voeg sjalot, jeneverbessen, knoflook en tijm toe in een kom en schenk de witte wijn erover.
Leg de overige 2 hazefilets in de marinade.
Doe de kippenlevers in een aparte kom en schenk de Armagnac erover.
Dek alles af en marineer 24 uur in de koelkast.
Dag 2:
Verwarm de oven voor op 170°C.
Haal de 2 hazefilets uit de marinade, dep ze droog en schroei ze dicht in olie.
Haal de hazefilets uit de pan en dep ze opnieuw droog.
Giet het vleesmengsel en de kippenlevers af en maal het tweemaal door de vleesmolen of keukenmachine tot een farce.
Breng op smaak met zout en peper.
Klopt de eieren los en voeg ze toe aan de farce.
Bekleed de pâtévorm met plakken vetspek, zorg dat ze aan de zijkanten overhangen.
Schep de helft van de farce in de vorm, leg de hazefilets erop en schep de rest van de farce erover.
Dek af met het overhangende spek.
Zet de pâtévorm in een braadslede met kokend water en bak gedurende 1 ½ uur in de oven op 170°C.
Laat de pâté een dag staan om de smaken te laten ontwikkelen.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah die goed past bij de rijke, hartige smaken van de hazepâté.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / braadslede
Pâté van Zalm en Tarbot met Bieslook
Een elegante pâté van zalm en tarbot, perfect voor een feestelijk voorgerecht. De romige farce van zalm en slagroom in combinatie met de delicate tarbot en bieslook zorgt voor een verfijnde smaak.
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g verse zalmfilet
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- 3 dl slagroom
- 250 g dun gesneden gerookte zalm
- 200 g tarbotfilet of grietfilet
- 2 eetlepels bieslook
- Zout naar smaak
- Witte peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 70°C.
Pureer de zalmfilet in een keukenmachine.
Voeg, terwijl de machine draait, de eieren en eidooiers toe.
Klop de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het zalm-eimengsel.
Breng het mengsel op smaak met 1 theelepel zout en 1 theelepel witte peper.
Dit is de farce.
Bekleed de pâtévorm met dun gesneden plakken gerookte zalm, zorg ervoor dat de zalm aan de zijkanten overhangt.
Giet de helft van de farce in de vorm.
Snijd de tarbotfilet in dunne reepjes en leg deze op de farce.
Strooi bieslook over de tarbot.
Giet de rest van de farce eroverheen.
Dek af met de overhangende zalm.
Bedek de vorm met aluminiumfolie en het deksel.
Zet de vorm in een braadslede met kokend water en laat deze au bain-marie in de oven in ongeveer 2 uur gaar worden.
Laat de pâté afkoelen voor het serveren.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die de delicate smaken van de vis mooi aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 24g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / braadslede
Citroen-Puddinkjes met Rozemarijn
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 eetlepel zachte boter
- 75 gr suiker
- 20 gr bloem
- 3 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel geraspte citroenschil
- ½ theelepel fijngesneden rozemarijn
- 2 eidooiers
- 2 dl melk
- 2 eiwitten
- Poedersuiker
- Gesuikerd viooltje en rozemarijn voor garnering
Verwarm de oven voor op 175°C.
Meng de zachte boter, suiker, bloem, citroensap, geraspte citroenschil en fijngesneden rozemarijn in een kom.
Klop de eidooiers los met de melk en meng dit door het citroenmengsel.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
Verdeel de crème over 4 ingevette ovenschaaltjes.
Zet de schaaltjes in een braadslede met kokend water.
Bak de citroen-puddinkjes gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn.
Garneer met poedersuiker, gesuikerde viooltjes en rozemarijn.
Geniet van deze heerlijke citroen-puddinkjes als afsluiting van je maaltijd.
Combineer met een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een frisse Moscato.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / braadslede
Pikante Karbonades met Tomatensaus en Champignons
Heerlijke karbonades met een pittige twist, geserveerd in een smaakvolle tomatensaus met champignons. Perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- Olijfolie
- Paar takjes tijm
- Blaadjes van rozemarijn
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 theelepel kristalsuiker
- 4 karbonades elk circa 250 gram
- 1 rode paprika fijngehakt
- 1 rode chilipeper fijngehakt
- 1 blik ongepelde tomaten 400 gram
- 200 gram kastanjechampignons in dunne plakjes
- ½ bol knoflook verdeeld in teentjes (ongepeld)
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een grote braadslede lichtjes in en leg de karbonades erin.
Bestrooi met takjes tijm, rozemarijnblaadjes, knoflookteentjes, en breng op smaak met peper en zout.
Besprenkel de karbonades met olijfolie en bak ze 20 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn.
Verhit voor de saus 3 eetlepels olijfolie in een wijde pan.
Voeg de ui, paprika, chilipeper en champignons toe en verwarm op hoog vuur tot de groenten zacht worden.
Voeg de ongepelde tomaten, suiker, een scheutje water en peper en zout naar smaak toe.
Laat het geheel 10-12 minuten zachtjes sudderen tot de saus iets is ingedikt.
Haal de karbonades uit de oven en laat ze 5 minuten rusten op een warme plek.
Voeg het braadvet toe aan de saus en verwarm deze opnieuw.
Serveer de karbonades met een royale hoeveelheid van de pikante tomatensaus eroverheen.
Serveer met gestoomde groenten en aardappelpuree voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een rode wijn zoals een Merlot of een Syrah past goed bij de pittige tomatensaus en de smaak van de karbonades.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / braadslede