Pâté met appel en cranberries

Pâté met appel en cranberries

Deze pâté met gebakken appel en cranberries is een verfijnd en smaakvol voorgerecht, perfect voor speciale gelegenheden of een feestelijk buffet.
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kleine rode appels
  • 2 el boter
  • 150 g roompaté
  • 2 el cranberries uit pot bijv. Ocean Spray
  • ½ ciabattastokbrood 225 g

Instructies

  • Was de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor.
  • Snijd elke appel in 4 plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Bak de appelplakken op hoog vuur gedurende 2 minuten, keer ze halverwege.
  • Neem de appelplakken uit de pan en laat ze afkoelen op keukenpapier.
  • Snijd de ciabatta in 8 plakken en rooster deze lichtbruin in de broodrooster.
  • Besmeer de geroosterde ciabatta plakken royaal met roompaté.
  • Leg de gebakken appelplakken op de paté.
  • Garneer met cranberries.

Notities

Combineer dit gerecht met een lichtzoete dessertwijn zoals een Sauternes of een frisse Riesling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 24g | Zout: 0.8g | Sugar: 10g

Knapperig Yankee Ontbijtbroodje

Knapperig Yankee Ontbijtbroodje

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: America
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 harde broodjes
  • Yofresh of een andere plantaardige spread
  • 8 plakjes ontbijtspek of bacon
  • Handvol sla
  • 4 eieren
  • Curry naar smaak

Instructies

  • Rooster de harde broodjes in een broodrooster tot ze knapperig zijn.
  • Smeer een laagje Yofresh op elk broodje.
  • Leg een handvol sla bovenop de Yofresh-laag.
  • Bak het ontbijtspek of de bacon in een koekenpan knapperig.
  • Leg 2 plakjes spek boven op de sla op elk broodje.
  • Kook de eieren hard in een aparte pan, pel ze en snijd ze doormidden.
  • Plaats een half hardgekookt ei boven op het spek op elk broodje.
  • Breng het geheel op smaak met een vleugje curry.

Notities

Wijnadvies:

Dit hartige ontbijtbroodje gaat goed samen met een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 15g | Vet: 23g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Boterhammen met Tonijn

Boterhammen met Tonijn

Een lichte en gezonde lunch: geroosterde boterhammen met romige tonijn, frisse tomaat en knapperige ijsbergsla.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 bruine boterhammen
  • 1 blikje tonijn op waterbasis
  • 1 zakje ijsbergsla
  • 2 eetlepels yogonaise
  • 2 tomaten
  • Aromat
  • Zout

Instructies

  • Rooster de boterhammen in een broodrooster of onder de grill.
  • Laat de tonijn uitlekken, snipper deze in kleine stukjes en meng met de yogonaise, Aromat, zout en peper.
  • Snijd de tomaten in kleine stukjes en meng ze door het tonijnmengsel.
  • Was en droog de ijsbergsla.
  • Beleg de geroosterde boterhammen met een flinke hand ijsbergsla.
  • Smeer het tonijnmengsel royaal over de sla en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Combineer deze boterhammen met tonijn met een frisse salade of serveer met partjes citroen voor een extra smaakdimensie. Geniet van een gezonde en smakelijke lunch!
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past uitstekend bij de lichte en romige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 18g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Spaans Tomatenbrood met Knoflook en Olijfolie

Spaans Tomatenbrood met Knoflook en Olijfolie

Maak eenvoudig dit traditionele Spaanse tomatenbrood, ideaal voor Sinterklaas, waarbij je het brood in feestelijke vormen kunt snijden. Een heerlijk, knapperig broodje met tomaat, knoflook en olijfolie.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch, Snack
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 sneetjes boerenbrood
  • Zout
  • Olijfolie

Instructies

  • Halveer de tomaten en knoflookteentjes.
  • Rooster het boerenbrood totdat het knapperig is.
  • Leg de tomaten, knoflook, en het geroosterde brood op een schaal en zet op tafel.
  • Wrijf het geroosterde brood eerst in met de knoflook en vervolgens met de tomaat.
  • Bestrooi met zout en sprenkel wat olijfolie over het brood.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een licht sprankelende Cava voor een authentieke Spaanse ervaring.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Hollandse Haring Club Sandwich

Hollandse Haring Club Sandwich

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 sneetjes wit-casinobrood
  • 4 maatjesharingen elk 2 stuks
  • 1 bakje tuinkers biologisch
  • 50 g verse roomkaas naturel
  • 37½ g veldsla met bietjes
  • ½ eetlepel Zaanse mosterd

Instructies

  • Snijd de korsten van de sneetjes brood en rooster het brood in de broodrooster.
  • Verdeel elke maatjesharing in de lengte in 2 filets.
  • Knip de tuinkers van het bed.
  • Roer de mosterd en de helft van de tuinkers door de roomkaas.
  • Besmeer 4 sneetjes brood aan 1 kant dun met de mosterdcrème.
  • Snijd alle sneetjes brood diagonaal door.
  • Beleg de besmeerde brooddriehoekjes met de veldsla en uitjes (uit de verpakking van de maatjesharing) en leg op elke driehoek 1 haringfilet.
  • Leg steeds 2 belegde driehoekjes op elkaar en dek af met een onbesmeerd brooddriehoekje.
  • Druk de stapeltjes iets aan en steek ze vast met een vlaggetje (optioneel).
  • Zet de clubsandwiches op de borden en bestrooi met de rest van de tuinkers.

Notities

Deze Hollandse Haring Club Sandwich is heerlijk te combineren met aardappelchips.

Wijnadvies:

Voor een perfecte lunchervaring, serveer met een verfrissend glas koud bier of een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 14g | Vet: 13g | Zout: 1.8g | Sugar: 1.5g

Garnalensalade met Citroenmayonaise en Toast

Garnalensalade met Citroenmayonaise en Toast

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 248kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • 2 x 100 g Hollandse garnalen
  • ½ zakje verse dille à 15 g fijngesneden
  • 12 sprietjes bieslook in stukjes
  • ½ komkommer geschild
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels volle yoghurt
  • 2 sneetjes witbrood ontkorst
  • 4 mooie bladen ijsbergsla

Instructies

  • Boen de citroen schoon, rasp de schil eraf en pers het sap uit.
  • Meng de garnalen in een kommetje met dille, bieslook, citroensap en peper naar smaak.
  • Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten met een lepel.
  • Snijd de komkommer vervolgens in kleine blokjes.
  • Meng in een ander kommetje de mayonaise met de yoghurt en de helft van de citroenrasp.
  • Bewaar de garnalenmengsel, komkommer en citroenmayonaise tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Rooster de sneetjes brood goudbruin in een broodrooster en snijd ze schuin doormidden.
  • Verdeel de bladen ijsbergsla over vier borden.
  • Meng de komkommer door het garnalenmengsel en schep het mengsel in de slabladeren.
  • Schep de citroenmayonaise naast de garnalen in de slabladen en strooi de rest van de citroenrasp eroverheen.
  • Serveer met geroosterde toast.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse garnalensalade met citroenmayonaise past goed bij een droge, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chablis uit Frankrijk.

Nutrition

Calories: 248kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Boerse Kaas-Uitsmijter

Boerse Kaas-Uitsmijter

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel roomboter
  • 3 plakjes rauwe boerenham vleeswaren
  • 2 eieren
  • 50 g belegen boerenkaas
  • 2 sneetjes boerentijgerbrood naar keuze wit of bruin
  • 1 kleine tomaat in plakjes
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 takjes peterselie fijngesneden

Instructies

  • Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag de helft van de boter.
  • Bak de plakjes ham in 1-2 minuten krokant.
  • Breek de eieren boven de pan en laat ze in het bakvet glijden.
  • Draai de pan voorzichtig rond zodat het eiwit gelijkmatig uitvloeit.
  • Prik met een mespunt de dooiers stuk.
  • Bak de eieren 3-4 minuten tot het eiwit bijna gestold is en de onderzijde van het ei lichtbruin kleurt.
  • Verlaag het vuur en verdeel de plakjes kaas over de eieren.
  • Laat de kaas smelten met de deksel op de pan.
  • Rooster intussen de sneetjes brood in een broodrooster tot ze lichtbruin zijn.
  • Besmeer ze vervolgens met de rest van de boter.
  • Leg de sneetjes brood naast elkaar op een bord en verdeel de plakjes tomaat erover.
  • Leg de uitsmijter op de tomaat en bestrooi met versgemalen zwarte peper en fijngesneden peterselie.
  • Serveer de boerse kaas-uitsmijter direct en geniet van dit heerlijke gerecht!

Notities

Wijnadvies:

Deze hartige boerse kaas-uitsmijter gaat goed samen met een licht mousserende wijn zoals een droge witte Prosecco. De verfrissende bubbels van de wijn zullen de rijke smaken van de kaas en ham mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 18g | Vet: 17g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Romige Yoghurt-Spinaziesoep

Romige Yoghurt-Spinaziesoep

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 g panklare spinazie
  • 150 g basmatirijst
  • 1 theelepel komijn djinten
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 1 pak naanbrood naturel 2 stuks
  • 300 g Griekse yoghurt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui 3 minuten.
  • Voeg de spinazie toe en laat deze, al roerend, in ongeveer 3 minuten slinken.
  • Schep de rijst en komijn door de spinazie en schenk de hete groentebouillon erbij.
  • Laat de soep ongeveer 8 minuten koken, tot de rijst gaar is.
  • Rooster ondertussen de naanbroden in stukken in een broodrooster.
  • Breng de Griekse yoghurt op smaak met zout en peper.
  • Haal de pan van het vuur en roer de yoghurt door de spinaziesoep.
  • Verdeel de soep over vier grote kommen en serveer met de geroosterde naanbrood.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige spinaziesoep past goed bij een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen complementeren de frisse en romige smaken van de yoghurt en spinazie in de soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Zomerse Minestronesoep met Pesto Ciabatta

Zomerse Minestronesoep met Pesto Ciabatta

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 30 g fusilli pasta
  • 2 kleine rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g haricots verts
  • 8 snijbonen
  • 4 stengels bleekselderij
  • ½ venkelknol
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 groentebouillon tabletten
  • 1 ciabattina
  • 4 eetlepels pesto
  • 15 g verse basilicum
  • 100 g geraspte Parmezaan

Instructies

  • Kook de pasta beetgaar.
  • Spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Snijd de steeltjes van de haricots verts.
  • Snijd de snijbonen schuin in ruiten.
  • Schil de bleekselderij dun en snijd schuin in ruiten.
  • Maak de venkelknol schoon en snijd in dunne parten.
  • Bewaar het venkelgroen en snijd fijn.
  • Verhit de olie in een ruime pan en bak de knoflook en ui 2 minuten zachtjes.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven en voeg 1,5 liter water toe.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Voeg alle groenten toe en kook ca.
  • 7 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Roer de pasta en het venkelgroen door de soep en laat nog 3 minuten meekoken.
  • Snijd de zijkanten van het broodje en snijd het in 4 plakken.
  • Rooster de sneetjes goudbruin en besmeer met 1 eetlepel pesto.
  • Haal de steeltjes van de basilicum en scheur de grote blaadjes in stukken.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden, leg in elk bord een pestobroodje en garneer met de basilicumblaadjes.
  • Serveer de geraspte Parmezaan er apart bij.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc voor een perfecte combinatie met de zomerse smaken van de soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Pitatoastje met paling

Pitatoastje met paling

Allerhande 2002
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Lunch, Vis
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 375kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 shoarmabroodje
  • 1 bosuitje
  • 3 gedroogde tomaatjes in olie
  • 100 g paling filet gerookte
  • ½ citroen
  • 4 eetlepels bieslookpesto bakje

Instructies

  • Pitabroodje overlangs halveren en in broodrooster roosteren.
  • Bosuitje schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Tomaatjes in ragfijne reepjes snijden.
  • Palingfilets in stukken van ca. 3 cm snijden en citroen erboven uitknijpen.
  • Pitabroodjes besmeren met 2 eetlepels bieslookpesto.
  • Met ¾ van uiringetjes en tomaatreepjes in midden van broodjes bergje maken.
  • Palingstukken ertegenaan zetten en erop leggen.
  • Rest van bieslookpesto over paling scheppen en rest van uiringetjes en tomaatreepjes erover verdelen.

Notities

Europese paling vind je niet meer bij Albert Heijn, die komt pas weer terug als-ie weer in voldoende aantallen rondzwemt.
Kies voor gerookte forelfilet als goed alternatief.
 

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 14g | Vet: 28g