Bierpastei van Haas in Groene Kool

Bierpastei van Haas in Groene Kool

Een verfijnd voorgerecht met hazenrugfilet, groene kool en een rijke biersaus. Perfect voor een speciaal diner in het wildseizoen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gourmet, Ovenschotel, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de pastei:

  • 400 g hazenrugfilet
  • 1 theelepel tijm
  • Zeezout
  • Groene peperkorrels
  • 60 g eidooier
  • 3 dl room
  • 2 flesjes bokbier 330 ml per flesje
  • 100 g magere spekblokjes
  • 8 grote groene koolbladeren
  • Nootmuskaat
  • 2 dl wildfond
  • 1 eetlepel honing
  • 3 jeneverbessen
  • 75 g koude boter in blokjes

Voor de garnering:

  • 15 g pijnboompitten
  • ½ krop eikenbladsla
  • ½ bakje veldsla
  • ½ bakje rucola

Instructies

Voorbereiding:

  • Blancheer de koolbladeren kort in kokend water en laat uitlekken.
  • Snijd de hazenrugfilet in blokjes en pureer in de keukenmachine.

Maak de farce:

  • Voeg tijm, zeezout en groene peperkorrels toe aan de puree.
  • Meng er de eidooiers door, gevolgd door de room en ½ dl bier.
  • Zet de farce in de koelkast.

Bereid de kool:

  • Bak de spekblokjes uit in een pan, blus af met 1 flesje bokbier en kook tot de helft in.
  • Voeg de koolbladeren toe, breng op smaak met nootmuskaat, en laat enkele minuten zachtjes koken.

Samenstellen:

  • Bekleed een cakevorm met huishoudfolie en leg de koolbladeren erin.
  • Vul de vorm tot de helft met hazenfarce, leg een laag koolblad erop en vul verder met de farce.
  • Vouw de koolbladeren dicht.

Bakken:

  • Zet de cakevorm in een braadslee met kokend water en bak in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 35 minuten.
  • Maak de saus:
  • Kook de wildfond in met 2 dl bier, honing en jeneverbessen.
  • Klop de boter in klontjes door de saus.

Garnering:

  • Was, droog en pluk de slasoorten.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.

Serveren:

  • Keer de cakevorm om, verwijder de folie en snijd de pastei in plakken.
  • Leg op elk bord een plak pastei en schenk de saus erover.
  • Garneer met sla en pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stevige plak volkorenbrood of een sneetje brioche om de rijke saus mee op te nemen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah past perfect bij de complexe smaken van deze bierpastei en de rijke biersaus.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 36g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 11g

Bierpastei van Haas in Groene Kool met Wildfond en Garnering

Bierpastei van Haas in Groene Kool met Wildfond en Garnering

Een verfijnd voorgerecht van hazenrugfilet in een knapperige groene koolomhulsel, geserveerd met een rijke wildfondsaus en frisse garnering.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gourmet, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 1
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g hazenrugfilet in blokjes gesneden
  • 1 theelepel tijm
  • Zeezout naar smaak
  • Groene peperkorrels naar smaak
  • 60 g eidooier
  • 3 dl room
  • 2 flesjes bokbier
  • 100 g magere spekblokjes
  • 8 grote groene koolbladeren blancheer
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 dl wildfond
  • 1 eetlepel honing
  • 3 jeneverbessen
  • 75 g koude boter in blokjes
  • Voor de garnering:
  • 15 g pijnboompitten geroosterd
  • ½ krop eikenbladsla
  • ½ bakje veldsla
  • ½ bakje rucola

Instructies

  • Blancheer de koolbladeren.
  • Snijd de hazenrugfilet in blokjes en pureer deze in de keukenmachine.
  • Voeg tijm, zeezout en groene peperkorrels toe.
  • Voeg de eidooier toe en daarna de room en ½ dl bier.
  • Zet de hazenfarce in de koelkast.
  • Bak de spekblokjes uit in een pan en blus ze af met 1 flesje bier.
  • Kook het bier in tot de helft en leg de koolbladeren in de pan.
  • Breng op smaak met nootmuskaat en laat het geheel zachtjes koken.
  • Bekleed een cakevorm met huishoudfolie en leg de koolbladeren erin.
  • Vul de cakevorm tot de helft met hazenfarce en dek dit af met koolblad.
  • Vul verder met hazenfarce en vouw de koolbladeren over de vulling.
  • Zet de cakevorm in een braadslee met kokend water en bak in een voorverwarmde oven op 180°C voor 35 minuten.
  • Kook de wildfond in met 2 dl bier, honing en jeneverbessen.
  • Klop de koude boter er in klontjes door voor een romige saus.
  • Was, slinger droog en pluk de slasoorten.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
  • Keer de cakevorm om, verwijder het folie en snijd de pastei in plakken.
  • Leg een plak pastei op elk bord, schenk er wat saus over en garneer met sla en pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse, lichte salade en een glas robuuste rode wijn voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een krachtige Merlot past goed bij het rijke wildsmaak van de pastei.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 1.3g | Sugar: 5g

Kaneeltoetje met Karamelsaus en Warme Kersen

Kaneeltoetje met Karamelsaus en Warme Kersen

+ 12 uur bevriezen30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eidooiers
  • 75 g suiker
  • 4 eetlepels kaneellikeur
  • 4 eetlepels droge witte wijn
  • 50 g bitterkoekjes verkruimeld
  • 1 eetlepel amandellikeur
  • ¼ liter slagroom stijfgeklopt
  • 100 g suiker voor de karamelsaus
  • 75 g hazelnoten grof gehakt
  • 1 pot kersen ontpit
  • Voor de Karamelsaus:
  • 100 g suiker
  • 2 eetlepels water

Instructies

  • Zet een kom met eidooiers en 75g suiker in een bak met warm water en klop gedurende 10 minuten tot een dikke, lichtgele en schuimige massa.
  • Voeg de kaneellikeur toe en klop nogmaals door.
  • Breng de witte wijn aan de kook en klop het eimengsel er straalsgewijs doorheen.
  • Laat op laag vuur licht binden tot een dunne vla zonder te koken.
  • Laat afkoelen en roer af en toe om.
  • Besprenkel de verkruimelde bitterkoekjes met amandellikeur.
  • Spatel het mengsel van bitterkoekjes en de stijfgeklopte slagroom door de vla.
  • Schep het mengsel in een kleine cakevorm en laat het 12 uur in de diepvriezer bevriezen.
  • Voor de karamelsaus: Verwarm 100g suiker met 2 eetlepels water in een pannetje totdat de suiker smelt.
  • Roer het overige water erdoor wanneer de suiker begint te kleuren.
  • Zet het vuur iets hoger en blijf roeren totdat een stroperige saus ontstaat.
  • Roer de hazelnoten erdoor.
  • Verwarm de kersen in hun eigen sap.
  • Snijd het kaneelijs in 8 dikke plakken en snijd uit elke plak grote ruiten.
  • Leg steeds 2 ijsruiten op een bordje, schep er wat karamelsaus overheen en voeg de uitgelekte warme kersen toe.

Notities

Wijnadvies:

Deze kaneeltoetje met karamelsaus en warme kersen is heerlijk te combineren met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een krachtige port.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.3g | Sugar: 50g

Luchtige Vanillecake

Luchtige Vanillecake

Een luchtige en heerlijke vanillecake, perfect voor elk moment van de dag!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 10 eetlepels suiker
  • 12 eetlepels plantaardige olie
  • 12 eetlepels zelfrijzende bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC.
  • Vet een cakevorm in en bestrooi met bloem.
  • Klop de eieren, suiker en vanillesuiker in een grote kom met een mixer tot een luchtig en schuimig mengsel.
  • Voeg voorzichtig de plantaardige olie toe aan het eimengsel en mix tot alles goed gecombineerd is.
  • Voeg geleidelijk de zelfrijzende bloem toe aan het mengsel en mix op lage snelheid tot een glad beslag ontstaat.
  • Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 55 minuten, of tot een tandenstoker die in het midden van de cake wordt gestoken er schoon uitkomt.
  • Laat de cake even afkoelen in de vorm voordat je hem uit de vorm haalt en op een rooster laat afkoelen.

Notities

Serveertip:

Serveer de vanillecake als dessert, eventueel gegarneerd met verse bessen, een toefje slagroom of een glazuur naar keuze. Enjoy!
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Muscat of een lichte Sauvignon Blanc zou een mooie aanvulling zijn op dit zoete dessert.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 6g | Vet: 22g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Romige Blauwkaasterrine met Rode Ui en Komkommer

Romige Blauwkaasterrine met Rode Ui en Komkommer

Een verfijnde blauwkaasterrine met de subtiele smaak van rode ui en komkommer. De combinatie van romige kaas en frisse ingrediënten maakt dit gerecht perfect als voorgerecht of bijgerecht.
Bereidingstijd29 minuten
opstijven in de koelkast4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 170kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 cl rode porto
  • 1 dl room
  • 1 eetlepel agar-agar
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 cl arachideolie
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • 150 g blauwschimmelkaas
  • 75 g halfvolle verse kaas
  • 1 rode ui
  • ½ komkommer
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Klop de room stijf en zet opzij.
  • Vet een kleine cakevorm in met arachideolie.
  • Snipper de rode ui en fruit deze in een beetje arachideolie in een koekenpan.
  • Voeg de helft van de rode porto toe en laat kort koken.
  • Haal van het vuur.
  • Was de komkommer, snijd deze in plakjes en breng ze met de helft van het citroensap aan de kook in een bodempje water.
  • Giet af en laat uitlekken.
  • Pureer de gefruite ui met het vocht, de komkommer en de blauwschimmelkaas in een kom.
  • Breng de rest van het citroensap en de rode porto samen met wat water en de agar-agar aan de kook.
  • Roer tot de agar-agar volledig is opgelost.
  • Haal van het vuur en meng dit mengsel door de kaasmassa.
  • Voeg de stijf geslagen room, de verse kaas en de helft van de bieslook toe aan het kaasmengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep het mengsel in de ingevette cakevorm, strijk het glad en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer met de overgebleven bieslook en serveer in plakken.

Notities

Serveertip:
Serveer met krokant brood of crackers.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de romige textuur en pittige smaak van de blauwkaasterrine.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Hemelse Chocolade Swirl Cake

Hemelse Chocolade Swirl Cake

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Cake, Chocolade
Servings: 1 Cake
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 5 eieren op kamertemperatuur
  • 3 theelepels cacao
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel melk
  • 1 vanilleboon
  • ¼ theelepel zout
  • Chocoladekoeken of Kanjers chocoladekoeken

Botercrème:

  • 100 gram roomboter kamertemperatuur
  • 100 gram poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • In een mengkom, mix de roomboter en suiker samen.
  • Snijd de vanilleboon doormidden en schraap het merg eruit.
  • Voeg het merg en zout toe aan de kom.
  • Mix gedurende 5 minuten tot een luchtig geheel.
  • Voeg één voor één de eieren toe en meng goed.
  • Voeg dan de gezeefde bloem en bakpoeder toe en meng tot een glad cakebeslag.
  • Giet een derde van het beslag in de cakevorm bekleed met bakpapier.
  • Neem nog een derde van het beslag uit de kom en doe dit in een aparte schaal.
  • Meng in een klein kommetje de cacao met melk tot goed gemengd.
  • Spatel dit cacaomengsel door het apart gehouden beslag.
  • Giet dit mengsel over het vanillebeslag in de cakevorm.
  • Voeg de rest van het vanillebeslag toe bovenop het cacaobeslag.
  • Strijk het beslag glad.
  • Gebruik de achterkant van een Siliconen Spatel om door het beslag te gaan voor een swirl-effect (wij adviseren vijf krullen).
  • Strijk nogmaals glad.
  • Bak gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Controleer de gaarheid met een satéprikker.
  • Als deze er droog uitkomt, is de cake gaar.
  • Laat de cake volledig afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt.
  • Voor de botercrème, klop je de zachte boter in een kom luchtig met een keukenmixer of een stevige garde.
  • Voeg de helft van de poedersuiker toe en klop opnieuw luchtig.
  • Voeg de rest van de poedersuiker toe en klop tot een luchtige crème.
  • De botercrème is klaar wanneer de boter en suiker goed gemengd zijn.
  • Voeg de suiker in twee delen toe om klontjes te voorkomen.
  • De crème moet zacht zijn zonder korrels.
  • Doe de botercrème in een spuitzak met een kartelmond en spuit toeven botercrème op de cake.
  • Maak de cake af door de chocoladekoeken te breken en in de bovenkant te steken.

Notities

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Ruby Port past goed bij deze rijke cake.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 25g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g

Mousse van Groene Asperges met Gerookte Zalm

Mousse van Groene Asperges met Gerookte Zalm

Een verfijnde mousse van groene asperges en gerookte zalm, perfect voor een feestelijk voorgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
opstijven3 uur
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg groene asperges
  • 150 g gerookte zalm in een dikke plak
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 eetlepels dille fijngehakt
  • 6 dl slagroom
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1-2 theelepels citroensap
  • Zalmeitjes
  • Peper
  • Zout

Instructies

Voorbereiden:

  • Schil de asperges indien nodig en snijd ze in stukjes.
  • Houd circa 12 hele asperges apart.
  • Kook de asperges 5-10 minuten in kokend water en laat ze uitlekken.
  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  • Pureer de warme asperges in een keukenmachine en los de uitgeknepen gelatine in de puree op.
  • Zeef het mengsel en meet 6 dl puree af.
  • Laat het al roerend afkoelen.
  • Klop de slagroom lobbig en meng deze door de aspergepuree.
  • Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Snijd de gerookte zalm in dikke repen.

In vorm doen:

  • Doe 1/3 van de mousse in een cakevorm.
  • Leg de helft van de apart gehouden asperges en repen zalm erop.
  • Voeg de helft van de mousse toe, leg de rest van de asperges en zalm erop, en dek af met de resterende mousse.
  • Dek de vorm af en laat deze minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Afwerken:

  • Meng in een kom de crème fraîche met dille, citroensap, zout en peper.
  • Garneer de mousse met zalmeitjes, takjes dille en/of groene asperges.
  • Serveer de saus apart.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, past perfect bij dit verfijnde voorgerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 21g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Grootmoeders Feestelijk Krentenbrood

Grootmoeders Feestelijk Krentenbrood

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g rozijnen optioneel geweekt
  • 50 g gedroogde abrikozen fijngesneden
  • 50 g gedroogde vijgen fijngesneden
  • 200 g suiker
  • 1 ei
  • 400 ml melk lauwwarm

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet een cakevorm in.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel, de rozijnen, abrikozen, vijgen en suiker in een kom.
  • Voeg naar smaak een snufje zout toe.
  • Klop het ei los en roer het met de helft van de melk door het bakmeelmengsel.
  • Voeg geleidelijk de rest van de melk toe, tot een stevig deeg ontstaat.
  • Doe het deeg in de ingevette cakevorm en strijk het glad met een natte lepel.
  • Bak het krentenbrood in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 15 minuten, of tot het brood gaar is.
  • Controleer de gaarheid door met een breinaald in het brood te prikken.
  • Als de naald er schoon uitkomt, is het brood klaar.
  • Laat het krentenbrood afkoelen voordat je het serveert.

Notities

Geniet van dit feestelijke krentenbrood met een laagje boter als traktatie bij het ontbijt of de brunch.

Boeren Appelkruimeltaart

Boeren Appelkruimeltaart

Bereidingstijd1 uur 28 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 10
Calories: 360kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 appels bijv. Jonagold, geschild en in stukjes
  • 1 theelepel kaneel
  • Sap en rasp van ½ citroen
  • 200 g zachte roomboter
  • 200 g fijne suiker
  • 4 eieren
  • 200 g boerencakemeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Meng in een kom de appelstukjes met kaneel, citroensap en -rasp.
  • Klop in een beslagkom de boter, suiker en een mespunt zout met een mixer gedurende 10 minuten tot een licht, romig mengsel.
  • Voeg de eieren en het cakemeel in één keer toe en meng het geheel met de mixer op de laagste stand tot een glad beslag.
  • Mix nog even op de hoogste snelheid tot het beslag luchtig is.
  • Spatel de appelstukjes door het beslag.
  • Schep het beslag in een ingevette cakevorm (deze mag niet meer dan ¾ gevuld zijn) en strijk de bovenkant glad met een spatel.
  • Plaats de vorm op een rooster in de oven, één richel onder het midden.
  • Bak de cake in 65-75 minuten goudbruin en gaar (een erin gestoken satéstokje komt er dan schoon uit).
  • Haal de vorm uit de oven en laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen.
  • Haal de cake voorzichtig uit de vorm (indien nodig even met een glad mes langs de rand gaan) en laat hem verder afkoelen op een rooster.
  • Snijd de afgekoelde cake vlak voor het serveren in plakken of bewaar de plakken tot serveren in plasticfolie.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Auslese past goed bij deze taart. De fruitige tonen van de wijn vullen de zoete appels en het romige van de cake aan, terwijl de verfrissende zuurgraad het geheel in balans brengt.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g

Cake basisrecept

Cake basisrecept

40 recepten voor cakepops
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Cake
Servings: 1 cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 250 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 250 g bloem gezeefd
  • 50 ml melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 160°C.
  • Klop met de mixer of in de keukenmachine de boter met de suiker, de vanillesuiker en een snuf zout zacht en romig.
  • Klop er één voor één de eieren door.
  • Voeg het volgende ei toe als het vorige helemaal is opgenomen.
  • Klop tenslotte de melk erdoor.
  • Voeg de bloem in 2-3 porties toe en klop tot een glad beslag.
  • Schep het beslag in de vorm
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven in 75 minuten goudbruin en gaar.
  • Controleer of de cake gaar is door met een prikker in de cake te prikken: de cake is gaar als er geen beslag meer aan de prikker plakt.
  • Zet de cake eventueel nog 5 minuten terug in de oven en controleer de gaarheid opnieuw.