Gegrilde Kabeljauw met Aromatische Tomatensaus

Gegrilde Kabeljauw met Aromatische Tomatensaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g romatomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • ½ kaneelstokje
  • Zout
  • 1 citroen
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel gemalen komijn djinten
  • Peper
  • 600 g kabeljauwfilet

Instructies

  • Ontvel de tomaten en verwijder eventueel de zaadjes.
  • Snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Pel de knoflook en snijd in plakjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de knoflook zachtjes tot de plakjes licht kleuren.
  • Voeg de tomaten, het kaneelstokje en een mespunt zout toe.
  • Laat de tomaten op laag vuur in circa 30 minuten inkoken tot een vrij dikke saus.
  • Halveer de citroen.
  • Pers één helft uit en snijd van de andere helft 4 plakjes.
  • Meng het citroensap met de rest van de olie, paprikapoeder, komijn en een mespunt peper.
  • Bestrijk de kabeljauwfilets rondom met dit mengsel.
  • Verhit de grillpan op matig vuur als de tomatensaus bijna klaar is.
  • Rooster de kabeljauw in circa 4 minuten lichtbruin en net gaar; keer de vis halverwege voorzichtig om.
  • Neem het kaneelstokje uit de saus.
  • Bestrooi de vis licht met zout en leg op vier borden.
  • Schep de saus naast de vis en leg een plakje citroen op de vis.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 32g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Fruittaart van Allerhande

Fruittaart van Allerhande

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg á 450 g, diepvries,
  • 2 perssinaasappels,
  • 1 pakje poeder voor gele banketbakkersroom 140 g, Baukje,
  • 1 bakje bramen 200 g,
  • 1 banaan
  • 2 perziken
  • 2 kiwi's
  • 100 g pitloze witte druiven
  • 50 g pistachenoten zakje á 150 g, AH,
  • 1 pakje chocoglazuur 100 g, Baukje,
  • 1 zakje taartgelei 15 g, Taartina, Oetker,
  • 2 ½ deciliter appelsap
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Bladerdeeg in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Intussen oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Vorm invetten.
  • Bladerdeegplakjes op elkaar leggen en uitrollen tot ronde lap van ca. 3 cm groter dan bakvorm.
  • Bakvorm ermee bekleden.
  • Stukje bakpapier op bladerdeeg leggen.
  • Bonen of blindbakvulling erop verdelen.
  • In midden van oven bladerdeeg in ca. 25 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen sinaasappels uitpersen.
  • Sap met water aanvullen tot 3 dl.
  • Poeder voor banketbakkersroom erdoor mengen zodat mooie gladde room ontstaat.
  • Tot gebruik in koelkast zetten.
  • Taartbodem uit oven nemen, vulling verwijderen en laten afkoelen.

BEREIDEN:

  • Zakje chocoglazuur in ca. 10 minuten in pannetje met heet water laten smelten.
  • Glazuur over taartbodem uitstrijken en laten stollen.
  • In zeef bramen afspoelen onder koud water en laten uitlekken.
  • Banaan pellen en in plakjes snijden.
  • Perziken dun schillen, halveren, pit verwijderen en vruchtvlees in kleine partjes snijden.
  • Kiwi's schillen en in plakjes snijden.
  • Druiven wassen en halveren.
  • Pistachenoten pellen en grof hakken.
  • Room over taartbodem uitstrijken.
  • Fruit naar eigen inzicht erop rangschikken, zodat taart overdadig is bedekt.
  • Taartgelei met appelsap bereiden volgens gebruiksaanwijzing en over fruit schenken.
  • Pistachenoten erover strooien.

Citroentaart

Citroentaart

Aller Hande 1997
Bereidingstijd1 uur
wachttijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 6 personen
Calories: 315kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • lage taartvorm doorsnede ca. 24 cm
  • citruspers

Ingrediënten

  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, Koopmans,
  • 3 citroenen
  • 4 eieren
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 5 eetlepel(s) bloem
  • 4 dl melk
  • ½ eetlepel(s) boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Bladerdeegplakjes in ca. 5 minuten laten ontdooien.
  • Vorm invetten.
  • Aanrecht met 1 eetlepel bloem bestuiven.
  • Bladerdeegplakjes op elkaar leggen en tot ronde lap van ca. 30 cm uitrollen.
  • Vorm met deeg bekleden en bodem met vork inprikken. In koelkast ca. 30 minuten laten rusten.
  • Intussen citroenen onder koud stromend water goed schoonboenen.
  • Schil eraf raspen.
  • Citroenen uitpersen.
  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Taartbodem in midden van oven ca. 10 minuten bakken.
  • Taart uit oven nemen en ca. 5 minuten laten afkoelen.
  • Oven terugschakelen naar 200 °C of gasovenstand 4.
  • Intussen boven twee kommen eieren splitsen.
  • In kom eierdooiers met suiker en rest van bloem door elkaar kloppen.
  • In pan melk aan de kook brengen.
  • Pan van vuur nemen en warme melk scheutje voor scheutje door eiermengsel kloppen.
  • Citroenrasp en -sap door eiermengsel roeren.
  • Mengsel terug doen in pan en op laag vuur al roerend verwarmen, tot mengsel dik gebonden is.
  • Citroencrème in taartbodem schenken.
  • Taart in midden van oven ca. 20 minuten bakken.
  • Intussen helft van eiwitten stijfkloppen (rest wordt niet gebruikt).
  • Eiwit over taart uitstrijken.
  • Taart weer terugzetten in oven en eiwit in ca. 5 minuten bruin laten kleuren.
  • Taart uit oven nemen en in vorm laten afkoelen.

Nutrition

Calories: 315kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 7g | Vet: 16g

Champagne sorbet

Champagne sorbet

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • diepvriesdoos inhoud ca. 1/2 liter,
  • 4 lage (sorbet)glazen
  • citruspers

Ingrediënten

  • 1 limoen
  • 2 deciliter mineraalwater zonder koolzuur
  • 75 g suiker
  • 2 deciliter champagne demi-sec
  • 1 takje munt zakje á 15 g,

Instructies

Voorbereiden:

  • Limoen goed schoonboenen onder koud stromend water.
  • Groene schil eraf raspen.
  • Limoen uitpersen.
  • Mineraalwater met suiker aan de kook brengen.
  • Al roerend suiker laten oplossen en nog ca. 1 minuut laten doorkoken.
  • Van vuur af 1 eetlepel limoensap en limoenrasp erdoor roeren. Iets laten afkoelen.
  • Champagne erbij schenken.
  • Overdoen in diepvriesdoos.
  • In diepvries in ca. 6 uur laten bevriezen, elk uur met vork doorroeren (= sorbetijs).

Bereiden:

  • (Sorbetijs ca. 10 minuten voor gebruik uit diepvries nemen.)
  • takje munt in 4 toefjes verdelen.
  • Glazen helemaal volscheppen met sorbetijs.
  • Garneren met toefjes munt.

Verfrissende Bulghursalade met Aubergine en Rozijnen

Verfrissende Bulghursalade met Aubergine en Rozijnen

Deze bulghursalade met aubergine en rozijnen is een perfecte combinatie van hartige en zoete smaken. Ideaal als licht hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade, Zuidvruchten
Land van herkomst: Midden Oosten
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g rozijnen
  • 1 aubergine
  • 1 bosje lente-uitjes in dunne ringen
  • 1 handvol peterselie fijngehakt
  • 2 el citroensap
  • 2 el fijngesneden munt
  • 2 tomaten in blokjes
  • 3 el olijfolie
  • 300 g grove bulghur
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Doe de bulghur in een pan met een dikke bodem en giet er kokend water overheen totdat de bulghur 2,5 cm onder water staat.
  • Breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook en laat het 15 tot 20 minuten zachtjes garen.
  • Laat de bulghur daarna 1 uur afkoelen.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de aubergine ongeveer 5 minuten.
  • Laat de aubergine uitlekken op keukenpapier.
  • Pers de citroen, snijd de munt fijn, de tomaten in blokjes, en de lente-uitjes in dunne ringen.
  • Meng de afgekoelde bulghur met de gebakken aubergine, 2 eetlepels olijfolie, citroensap, munt, tomaten, lente-uitjes, zout, peper en rozijnen.
  • Garneer met fijngehakte peterselie.

Notities

Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 20g

Salade van gerookte zalm en avocado

Salade van gerookte zalm en avocado

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Zalm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • citruspers
  • klein potje met schroefdeksel,
  • scherp mes

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • ½ krop ijsbergsla
  • 4 kerstomaatjes
  • 100 gram gerookte zalm
  • 1 citroen
  • 1 avocado
  • 4 takjes peterselie
  • 6 sprietjes bieslook
  • 1 limoen of citroen
  • 2 theelepels scherpe mosterd
  • 2 theelepels gembersiroop
  • 2 eetlepels olie
  • versgemalen peper
  • zout

Instructies

  • Was de komkommer en snijd er met een scherp mes 24 flinterdunne plakjes af.
  • Leg de plakjes in een zeef, bestrooi ze met zout en laat ze ± 15 minuten staan.
  • Spoel de komkommerplakjes af en dep ze met keukenpapier droog.
  • Doe 1 eetlepel limoensap, de mosterd, de gembersiroop, olie, de zout en peper in een klein potje met schroefdeksel, schroef het deksel erop en schud het potje tot een gebonden sausje ontstaat.
  • Laat de avocadostukjes in een zeef goed uitlekken.
  • Snijd de ijsbergsla in flinterdunne reepjes en halveer de kerstomaatjes.
  • Leg de plakken zalm op elkaar en snijd ze in vierkantjes van 1½ cm.
  • Pers de citroen uit.
  • Halveer en schil de avocado, snijd het vruchtvlees in kleine stukjes, doe die in een kommetje en schenk het citroensap erover.
  • Knip in een kopje 3 takjes peterselie en de bieslook fijn.
  • Zet de komkommer, ijsbergsla, tomaatjes, zalm en avocado tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  • Snijd van de limoen 4 dunne plakjes af en pers de rest uit.
  • Schep de zalm, de avocado, het peterselie-bieslookmengsel en het sausje in een kom voorzichtig door elkaar.
  • Verdeel de ijsbergsla over 4 bordjes, schep in het midden een bergje van het zalm avocado mengsel en rangschik er de komkommerplakjes en de kerstomaatjes omheen.
  • Snijd de limoenplakjes tot op het midden in, vouw ze open en leg ze als een krul bij het zalm-avocadomengsel.
  • Garneer met een toefje peterselie.

Tropische Sri Lankaanse Citrus Cocktail

Tropische Sri Lankaanse Citrus Cocktail

Een verfrissende tropische cocktail uit Sri Lanka met sinaasappel, limoen, ananas en een sprankelende citroenlimonade. Perfect voor warme dagen!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken, Mocktail
Land van herkomst: Sri Lanka
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 glazen
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sinaasappels vers geperst
  • 4 zoete limoenen vers geperst
  • 2 plakken ananas vers geperst
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 fles citroenlimonade
  • Vergruisd ijs
  • Zout naar smaak
  • Verse muntblaadjes voor garnering

Instructies

  • Pers de sinaasappels, limoenen en ananas afzonderlijk uit.
  • Meng de sappen in een grote kan of kom.
  • Voeg de poedersuiker en een snufje zout toe en roer goed door tot de suiker volledig is opgelost.
  • Zet het mengsel in de koelkast en laat het goed afkoelen.
  • Vlak voor het serveren voeg je de citroenlimonade toe aan het sapmengsel.
  • Vul cocktailglazen met vergruisd ijs.
  • Schenk de cocktail over het ijs.
  • Garneer met verse muntblaadjes.
  • Serveer direct en geniet van de frisse tropische smaken!

Notities

Wijnadvies:
Niet van toepassing – deze cocktail is alcoholvrij en staat op zichzelf.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Sri Lankaanse Zomerpauze Cocktail met Ananas en Citrus

Sri Lankaanse Zomerpauze Cocktail met Ananas en Citrus

Een verfrissende alcoholvrije cocktail uit Sri Lanka met ananas, sinaasappel, limoen en appel. Perfect voor warme zomerdagen!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken, Mocktail
Land van herkomst: Sri Lanka
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 8 glazen
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • verse ananas geschild en schoongemaakt, ± 1 liter sap
  • 3 sinaasappels vers geperst, ± ¼ liter sap
  • 1 grote zoete limoen vers geperst, ± ⅛ liter sap
  • 1 geschilde appel klokhuis verwijderd, in kleine blokjes gesneden
  • Beetje suiker naar smaak
  • 1 mespunt zout
  • IJsblokjes of vergruisd ijs naar wens
  • Partjes sinaasappel voor garnering

Instructies

  • Schil de ananas, verwijder de kern en pers ongeveer 1 liter sap uit de vrucht.
  • Pers de sinaasappels apart om ongeveer ¼ liter sap te verkrijgen.
  • Pers de limoen apart voor ongeveer ⅛ liter sap.
  • Voeg het ananassap, sinaasappelsap, limoensap en de appelblokjes samen in een blender.
  • Voeg een beetje suiker en een mespunt zout toe naar smaak.
  • Blend het mengsel tot een gladde drank.
  • Zet het sapmengsel in de koelkast en laat het goed afkoelen.
  • Vlak voor het serveren voeg je ijsblokjes of vergruisd ijs toe.
  • Schenk de cocktail in glazen en garneer met partjes sinaasappel.
  • Serveer direct en geniet van deze tropische verfrissing!

Notities

Wijnadvies:
Niet van toepassing – deze cocktail is alcoholvrij en op zichzelf al perfect.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Yoghurtroomtaart met limoen en aardbeien

Yoghurtroomtaart met limoen en aardbeien

Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 25 g maïzena
  • 6 eieren
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 2 limoenen
  • 250 ml slagroom
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 500 g aardbeien in vieren

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Bloem en maïzena zeven. In kom eieren en 150 g suiker met handmixer tot schuimige, crèmekleurige massa kloppen.
  • Bloemmengsel erdoor spatelen tot bloem geheel is opgenomen. Beslag overdoen in vorm en gladstrijken.
  • In midden van oven biscuittaart in ca. 40 min. goudbruin en gaar bakken.
  • In open oven taart laten afkoelen.
  • Limoenen schoon boenen en schil eraf raspen.
  • Limoenen uitpersen.
  • Rest van suiker door limoensap roeren. In kom slagroom stijf kloppen met vanillesuiker.
  • Griekse yoghurt en limoenrasp erdoor spatelen.
  • Biscuittaart overlangs halveren en snijvlakken besprenkelen met limoensap.
  • Onderkant op schaal leggen en een derde van room erover uitstrijken.
  • Driekwart van aardbeien erover verdelen.
  • Bovenkant van taart erop zetten.
  • Bovenkant en zijkanten bestrijken met rest van room.
  • Rest van aardbeien over taart verdelen.

Notities

De zijkant van deze taart wordt gegarneerd met amandelen nog mooier. Rooster daarvoor een zakje amandelschaafsel in een droge koekenpan mooi goudbruin en laat ze afkoelen. Druk vervolgens met de hand de amandelen tegen de zijkant van de taart. Draai de taart steeds een slag. Chocoladevlokken of hagelslag geven ook een fraai effect.

Frisse Citroennasi met Gebakken Ei

Frisse Citroennasi met Gebakken Ei

Deze frisse en smaakvolle citroennasi met gebakken ei is een heerlijk Aziatisch geïnspireerd gerecht. Perfect voor een snelle en voedzame maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Rijst, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen schoongeboend
  • 4 eieren
  • 300 gram rijst
  • 800 gram roerbakgroenten
  • 1 zakje kruidenmix voor nasi
  • 2 eetlepels wokolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Breng een ruime pan water met zout aan de kook.
  • Voeg de rijst toe en kook deze in ca.
  • 10 minuten gaar.
  • Giet de rijst af, laat 3 minuten met het deksel op de pan staan en vervolgens zonder deksel afkoelen.
  • Boen de citroen schoon en rasp de schil boven de groenten.
  • Zet een wok op hoog vuur en verhit 1 eetlepel olie.
  • Roerbak de groenten 3 minuten en voeg de citroenrasp toe.
  • Halveer de citroen en knijp het sap over de groenten.
  • Voeg de afgekoelde rijst en kruidenmix toe en roerbak nog 5 minuten.
  • Schep de nasi op borden en houd warm.
  • Verhit opnieuw een scheutje olie in de wok.
  • Bak de eieren tot de randen krokant zijn en bestrooi met zout en peper.
  • Serveer de citroennasi met een gebakken ei bovenop.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra ketjap en sambal naar smaak.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de citroensmaak in dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 16g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 6g