Briouats met Garnalen
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 10 gram boter
- 10 gram bloem
- 20 cl melk
- 175 gram gepelde garnalen
- het geel van 2 eitjes
- 4 blaadje(s) filodeeg in 4 gesneden
- zout en peper
Laat de boter smelten in een pannetje, voeg er de bloem aan toe en roer met een houten lepel. Giet er onder voortdurend roeren, beetje bij beetje de melk bij.
Breng al roerend aan de kook en laat 1 minuutje doorkoken op een zacht vuurtje.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de garnalen toe en laat ze opwarmen.
Leg een stukje van de vulling op een filodeegblaadje en rol dit op.
Bestrijk de raakvlakken van het filodeeg met wat eigeel zodat het rolletje dichtgeplakt blijft.
Bak de briouats in de frituurpan mooi bruin op 180 graden.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 11
Mini Loempia's met Frisse Sla
Krokante mini-loempia's geserveerd met een frisse groentesalade. Een smaakvolle combinatie van warme en koude elementen, perfect als hapje of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Airfryer (optioneel)
Koekenpan (optioneel)
Lepel
mes
- 1 Chinese kool
- 1 komkommer
- 2 eetlepel s honing
- 2 eetlepel s olijfolie
- 1 rode peper
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 100 gram taugé
- 2 eetlepel s tomatenketchup
- 200 gram haricots verts
- 16 mini loempia's
Kies altijd een vloeibaar vet en zorg dat je vet rond de 180 graden is.
Je kunt de loempia's ook in de airfryer of koekenpan bakken.
Schil de 1 komkommer, halveer deze en haal met een lepel het zaad eruit.
En snijd de komkommers in hoefijzers.
Maak de 1 rode paprika schoon door de kop en de kont er af te snijden.
Halveer de paprika en verwijder het zaad.
Snijd de paprika in lange repen.
Blancheer de 100 gram taugé en 200 gram haricots verts in ruim water en spoel de taugé koud.
Goed laten uitlekken.
Snijd de 1 Chinese kool door de helft en verwijder de buitenste bladeren.
Chinese kool is vrij zacht van structuur en smaak, waardoor het goed als salade te verwerken is.
Schil de 1 rode ui, en snijd grove halve ringen.
Meng de ingrediënten voor de sla luchtig door elkaar.
Maak de salade op smaak met fijngesneden 1 rode peper, 2 eetlepels honing en 2 eetlepels olijfolie.
Frituur de 16 mini loempia's snel en kort (kijk op de verpakking voor de bereiding).
Geniet van de salade met warme knapperige loempia's.
Voor een eventuele dip is 2 eetlepels tomatenketchup goed aan te raden.
Serveertip:
- Serveer deze salade eens met Chinese stokjes, gezellig en het geeft je gerecht een echte oosterse tint.
Wijnadvies:
- Een frisse witte wijn, zoals een Riesling, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 11
Vastenavondkoeken met Rozewater
Deze heerlijke Vastenavondkoeken, gekruid met rozewater en bestrooid met poedersuiker, zijn perfect voor een feestelijke gelegenheid tijdens carnaval of de Vastenavond.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram bloem
- 30 gram boter
- 125 gram suiker
- 4 eieren
- 1 dl room
- 1 eetlepel rozewater
- Frituurvet
- Poedersuiker
Meng de bloem, de gesmolten en afgekoelde boter, de suiker, de eieren, de room en het rozewater tot een soepel deeg.
Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht zo dun mogelijk uit.
Snijd het deeg in langwerpige stukken en bak ze in heet frituurvet lichtbruin.
Laat de koeken uitlekken en bestuif ze dik met poedersuiker.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze luchtige en zoete Vastenavondkoeken.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 11
Oliebollen ala Astrid
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram bloem
- ½ liter lauwe melk
- 20 gram gist
- 5 gram zout
- 1 ei
- 100 gram krenten
- 100 gram rozijnen
- 25 gram oranjesnippers
- 25 gram sukade
- frituurolie
- poedersuiker
Maak een gistbeslag van de bloem, de met de lauwe melk aangemaakte gist, het zout en het ei.
Meng er de krenten en de rozijnen, de oranjesnippers en de sukade door en laat het beslag op een warme plaats ± 1 uur rijzen.
Maak de olie heet, schep er met 2 eetlepels bolletjes beslag in en bak de bollen bruin en gaar.
Laat ze uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.
Geef ze koud of warm.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 11
Channa dal
Gekruide kikkererwten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram kikkererwten channa dal
- 1 theelepel zout
- 2 theelepel zuiveringszout
- 2 liter koud water
- plantaardige olie om te frituren
- 1 eetlepel garam masala
- 2 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 2 theelepel zout
- 2 theelepel rietsuiker of bruine basterdsuiker
Was de erwten grondig.
Doe zout en zuiveringszout in een grote kom, giet het koude water erover en roer tot alles is opgelost.
Voeg de erwten toe en laat ze vervolgens 48 uur weken.
Laat de erwten uitlekken en spoel ze grondig onder koud water.
Laat weer uitlekken, spreid ze uit op een bakplaat en laat ze ± 30 minuten drogen in een voorverwarmde oven van 150 °C.
Verhit de olie in een frituurpan zodanig, dat een toegevoegde erwt meteen gaat sissen en drijven.
Frituur de erwten in porties tot ze verkleuren; schep ze op met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier; bak intussen de rest.
Doe de warme erwten in een grote pot met de kruiden, het zout en de suiker.
Schud goed om tot alles gelijkmatig is bedekt.
Deze erwten zijn vooral populair onder bioscoopgangers in India. Wat popcorn voor Amerika is, is Channa dal voor India. Daar de weektijd van de erwten nogal lang is, loont het de moeite om per keer ook een behoorlijke hoeveelheid te bakken. Hoewel ze de eerste dag het lekkerst zijn, blijven ze tot 2 weken smakelijk in een luchtdichte fles of pot.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 11
Olive all’ascolana
Gevulde Olijven / Het gerecht komt oorspronkelijk uit De Marken (Le Marche) maar is inmiddels zo wijdverspreid dat menige Italiaan vermoedt dat ie z’n eigen lokale specialiteit eet. Deze gevulde olijven werden rond 1800 erg populair in de keuken van de adellijke families want de bereiding vereist een lange voorbereiding (zonder keukenmachines en staafmixers). Dit gerecht kwam eigenlijk alleen bij speciale gelegenheden voor belangrijke gasten op tafel per fare bella figura (vrijvertaald: om goed voor de dag te komen). Tegenwoordig worden de gevulde olijven veelal geserveerd als anti-pasto of als snack bij l’aperitivo.Voor dit recept worden stevige grote groene olijven gebruikt, de Ascolana-olijven, die groeien op de heuvels in de regio rond Ascoli-Piceno in De Marken. In Nederland zijn deze olijven niet altijd makkelijk verkrijgbaar, maar elke grote stevige groene olijf kun je gebruiken voor dit gerecht.
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1000 gram gehakt gemengd varken/rund
- 1 ui
- 200 gram geraspte parmigiano of grana padano
- 1 kg olijven b.v. pot van 1600 gram met 1050 gram uitlekgewicht
- 400 ml witte wijn
- bouillonpoeder
- 10 hele kruidnagels
- peper en zout
- olie (naar keuze, om te frituren)
Kook in 200 ml witte wijn de kruidnagels ongeveer twintig minuten totdat het vocht is ingekookt tot minder dan de helft.
Verwijder de kruidnagels en laat het kookvocht afkoelen.
Pureer met een staafmixer de aan stukken gesneden ui met 100 ml witte wijn tot een smeuïge brei.
Verwarm een braadpan met een scheut olie en voeg de gepureerde ui toe en voeg direct een 100 ml witte wijn toe zodat de ui niet wordt gebraden, maar feitelijk gestoofd wordt.
Na twee minuten (ui hoeft niet gaar te worden) voeg je het vlees toe.
Vermeng het gehakt met de ui en blijf een beetje roeren totdat het vlees enigszins verkleurt (het mag half rauw blijven, omdat het later nog een keer wordt gefrituurd).
Doe het mengsel over in een schaal of kom zodat het snel afkoelt.
Terwijl je het vlees laat afkoelen kun je de olijven voorbereiden.
Wanneer het vleesmengsel is afgekoeld voeg je de ingekookte wijn (met kruidnagelsmaak), een eetlepel bouillonpoeder, flink wat gemalen zwarte peper en een halve theelepel zout toe. Als laatste voeg je de geraspte kaas toe en meng je alles goed door elkaar.
Laat de olijven uitlekken. Schil met een scherp mesje vlak langs de pit het vruchtvlees en probeer daarbij (net als met het schillen van een appel) het vruchtvlees als één schil aan elkaar te houden.
Rol van het gehakt kleine balletjes en vul hiermee de olijven.
Je hoeft de olijven niet dicht te maken in hun originele vorm.
Het gehakt mag duidelijk zichtbaar zijn
Doe de eieren in een grote schaal met lage rand en kluts deze met een vork.
Doe paneermeel in een andere schaal.
Roer de gevulde olijven eerst door het eimengsel en vervolgens door de paneermeel.
Frituur de gevulde olijven tot ze lichtbruin kleuren.
Van het eventueel overgebleven gehakt maak je gefrituurde balletjes zonder olijven.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 11
Scrigno di tuorlo fritto
gefrituurde eidooiers met ossenworst.“Een gefrituurde eidooier?”Toen we dit de eerste keer hoorden was onze belangstelling gewekt. Ons werd verteld dat dit een heel eenvoudig recept is en er toch heel spectaculair uitziet. Eerst zien, dan geloven.En waarachtig, het klopt. En uiteraard smaakt het …… gewoon naar ei, maar het oog wil ook wat.Wij aten het de eerste keer als alternatief voor een volledig rauw ei bij tartaar.Onderstaand het recept met ossenworst.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 verse!! eieren
- 300 gram ossenworst 4 mooie plakken of tartaar
- broodkruim/paneermeel
- mayonaise
- mosterd
- peper & zout
- olie om te frituren
Strooi royaal paneermeel in een diep bord.
Splits de eieren en leg de eidooiers heel voorzichtig op het paneermeel.
Bestrooi de eidooiers met voldoende paneermeel.
Zet het geheel enkele uren in de koelkast.
Meng twee eetlepels mayonaise met een theelepel mosterd.
Haal het vlees tijdig uit de koelkast zodat het niet ijskoud wordt geserveerd.
Bestrooi het vlees aan beide zijden met peper & zout en leg op ieder bord een plak ossenworst.
Wentel de koud geworden eidooiers nogmaals heel voorzichtig door het paneermeel en frituur deze vervolgens ongeveer 30 seconden in olie of frituurvet op 160 graden.
Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Leg op iedere plak ossenworst een gefrituurd eigeel.
Serveer met een ‘streep’ mosterdmayonaise.
Je gasten zullen verrast zijn wanneer ze het gefrituurde ‘balletje’ opensnijden en het vloeibare eigeel er uit loopt…. Daarom wordt dit gerecht in Italië ‘Scrigno di Tuorlo Fritto’ genoemd, waarbij het woord ‘scrigno’ staat voor ‘schrijn’, een plaats voor het bewaren van kostbare zaken oftewel een reliekhouder. Na het opensnijden van het knapperige korstje, stroomt het eigeel als vloeibaar goud over je bord.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 11
Asparagi Fritti in pastella
Gefrituurde asperges
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram kleine asperges
- 1 deciliter bier *1)
- 1 ei
- 100 gram bloem
- zout
- olie om te frituren
Schil de asperges, halveer eventuele dikkere exemplaren over de lengte en kook de asperges in een paar minuten beetgaar.
Laat de gekookte asperges goed uitlekken.
Klop het bier, ei, bloem met (flink wat) zout tot een glad mengsel.
Het recept komt niet zo nauw.
Indien tijdens het bakken blijkt dat het beslag te dun of te dik is, voeg eenvoudigweg wat bloem of bier toe.
Verhit een pan met olie (slaolie, zonnebloem- of arachideolie).
Haal de dunne asperges door het beslag en frituur deze in de hete olie.
Wanneer je ziet dat ze mooi bruin worden, draai ze dan (bijvoorbeeld met twee vorken) nog even om zodat ook de andere kant mooi kleurt.
Haal met een schuimspaan de gefrituurde asperges uit de olie halen en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
In onze omgeving zijn de meeste Itallianen verzot op ‘fritte’, alles wat gefrituurd wordt. En dan hebben we het niet over de Nederlandse bitterballen, frikandellen of kroketten, nee we hebben het hier over een breed scala van vis, vlees maar met name groenten. Groente wordt in pastella, een beslag, gedompeld en vervolgens gefrituurd. Afhankelijk van het seizoen: wortel, dunne plakken aubergine of courgette, uienringen, paprika, dunne repen knolselderij. Wel heel bijzonder smaken de gefrituurde salieblaadjes.
‘Fritte’ is een typerend voorbeeld van de eenvoudige en povere Friuliaanse keuken. In het zomerseizoen waarin groente volop beschikbaar is – zeker op het platteland waar bijna iedereen een orto, een moestuin, heeft – wordt telkens een andere methode gebruikt om verse producten te verwerken om te vermijden dat je telkens hetzelfde eet.
Asperge-tijd
Het is nu echt de asperge periode. Uiteraard worden hier in Noord-Italië de asperges gegeten op de wijze die we in Nederland kennen, met ham en gekookte eieren soms zelfs met gekookte aardappelen. Of een variant met zalm. Bij vrienden aten we regelmatig de gekookte asperges koud als een soort salade met stukjes gekookt ei met een dressing van olijfolie en balsamico-azijn.
Als échte Limburger (Ad) en geïmporteerde Brabanders eten wij het liefst de dikke exemplaren. Echter, niet alleen aan het einde van het seizoen, ook tussendoor zijn er ook kleinere, dunne asperges te koop. Juist voor dit recept zijn de dunne exemplaren, de ‘minder goede’ en daarmee goedkopere asperges heel goed te gebruiken.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 11
Risottokroketjes
Recept categorieën: Rijst
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Snipper de ui en de knoflook.
Smelt de boter en fruit de ui en de knoflook op halfhoog vuur in ± 5 minutenglazig.
Voeg de rijst toe en bak de korrels al omscheppend tot ze glazig zien.
Voeg1/3 deel van de bouillon toe en breng alles al roerend aan de kook.
Voeg, als de bouillon helemaal is opgenomen, weer 1/3 deel toe.
Breng opnieuw aan de kook en voeg, als de risotto alle vocht heeft opgenomen, de rest van de bouillon toe.
Kook de risotto in ± 25 minuten gaar en roer regelmatig.
Schep de Parmezaanse kaas, de tomatenpuree, de bieslook, de worcestershiresaus en peper en zout door de risotto en laat alles afkoelen.
Vorm met natgemaakte handen kroketjes van de risotto.
Wentel ze door de losgeklopte eieren en vervolgens door het paneermeel en bak de kroketjes in hete olie rondom lichtbruin.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 11
Zucchine ripiene van iltramonto
Courgettepakketjes gevuld met mozzarella.Onze Italiaanse vrienden en buren zijn erg creatief wanneer moeder natuur veel courgettes biedt. Gekookt, gebakken, gepanneerd of in dit geval plakken gevuld met kaas. Eenvoudig te maken. Lekker als snack, voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 courgettes
- 200 gram mozzarella
- 3 eieren
- 50 gram bloem
- 50 gram paneermeel
- peper & zout
- 50 gram gemalen kaas Parmezaanse kaas of andere kaas naar keuze
- olie om te frituren
- 1 citroen voor de liefhebbers
Verwarm een pan met voldoende olie tot 190-200 graden.
Was de courgette(s) en snij aan beide kanten de ‘kontjes’ af en snij met een scherp mes, kaasschaaf of vleeswarenmachine dunne plakken.
Snij de mozzarella in plakken en snij de grootste plakken in tweeën.
Klop de eieren met voldoende peper en zout en giet het mengsel in een schaaltje.
Doe de bloem, paneermeel en gemalen kaas in drie verschillende schaaltjes.
Leg 2 plakken courgette haaks op elkaar en leg in het midden een stuk mozzarella. Bestrooien met peper & zout.
Vouw de plakken courgette om de kaas en maak er een pakketje van.
Prik er één of meerdere cocktailprikkers in om het pakketje bij elkaar te houden.
Wentel de pakketjes één voor één eerst door de bloem, vervolgens door het eimengsel, dan door de geraspte kaas en als laatste door het paneermeel.
Frituur de pakketjes in 3 tot 4 minuten knapperig bruin (eventueel met een vork halverwege wentelen).
Warm opdienen (met citroen voor de liefhebbers).
Onze Italiaanse vrienden eten dit met tomatenketchup of eigengemaakte tomatensaus.
Maar ook erg lekker met niet-Italiaanse sauzen zoals currysaus of zoete chilisaus (de zogenaamde loempia-saus).
BUON APPETITO !!!!!
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 11