Krokante Macaroni Snacks

Krokante Macaroni Snacks

Dit krokante en smaakvolle gerecht van gefrituurde macaroni is perfect als bijgerecht of snack voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Pasta, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Carnaval, Kerst, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gr macaroni
  • 6 eetlepels oude kaas geraspt
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zout en peper
  • Bloem
  • 2 eieren losgeklopt
  • Paneermeel
  • Frituurolie

Instructies

  • Kook de macaroni volgens de verpakking gaar.
  • Laat de macaroni uitlekken zonder af te spoelen.
  • Roer de geraspte oude kaas, crème fraîche, gehakte peterselie, zout en peper door de macaroni.
  • Laat het mengsel 30 minuten opstijven en vorm schijven door stevig aan te drukken.
  • Wentel de schijven door bloem, losgeklopt ei en paneermeel.
  • Verhit de frituurolie tot 190 °C.
  • Frituur de schijven in ongeveer 5 minuten goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze krokante macaroni snacks met een droge witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Spaanse Gehaktballetjes in Tomatensaus

Spaanse Gehaktballetjes in Tomatensaus

Bruiloftsgehakt
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 400 g half-om-half gehakt
  • 60 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 100 g broodkruimels
  • 2 eieren
  • Zout
  • Peper
  • Geraspte schil van ½ sinaasappel
  • Paneermeel
  • 400 g tomaten
  • 1 teentje knoflook

Instructies

  • Meng het gehakt met de geraspte Parmezaanse kaas, broodkruimels, eieren, zout, peper en geraspte sinaasappelschil.
  • Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel en rol ze door paneermeel.
  • Verhit olie in een frituurpan en frituur de gehaktballetjes tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Snijd ondertussen de tomaten klein en stoof ze met geperste knoflook in wat olie gedurende 15 minuten totdat de tomaten zacht zijn en een saus vormen.
  • Serveer de gefrituurde gehaktballetjes in de tomatensaus.

Notities

Serveertip:

Serveer deze Spaanse gehaktballetjes als tapas of als hoofdgerecht met wat vers brood om in de saus te dippen.

Wijnadvies:

Deze smaakvolle Spaanse gehaktballetjes passen goed bij een glas rode wijn, zoals een Tempranillo of een Rioja. Als je liever wit drinkt, probeer dan een frisse Verdejo.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 23g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Knapperige Bloemkoolbeignets op een Bedje van Spinazie

Knapperige Bloemkoolbeignets op een Bedje van Spinazie

Heerlijke krokante bloemkoolbeignets geserveerd op een bedje van kort gebakken spinazie. Een smakelijke combinatie die perfect is als bijgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool ongeveer 600 g
  • 200 g spinazie
  • 2 eieren
  • Bloem of glutenvrije bloem
  • Aceto balsamico
  • Olijfolie om te frituren
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de bloemkool grondig en verwijder de buitenste bladeren.
  • Kook de bloemkool in gezouten water gaar.
  • Giet de bloemkool af en laat iets afkoelen.
  • Pureer 150 g van de gekookte bloemkool met de eieren, een snufje zout en 1 eetlepel bloem tot een beslag.
  • Snijd de rest van de bloemkool in plakjes en meng deze door het beslag.
  • Verhit de olijfolie in een frituurpan tot 150°C.
  • Haal met een lepel een plakje bloemkool uit het beslag en bak deze in de hete olie tot ze goudgeel zijn.
  • Laat de beignets uitlekken op keukenpapier.
  • Roerbak de spinazie kort in een koekenpan met een beetje olie, zout en enkele druppels aceto balsamico.
  • Serveer de krokante bloemkoolbeignets op een bedje van de gebakken spinazie.

Notities

Serveertip:
Garneer de bloemkoolbeignets met een extra scheutje aceto balsamico en serveer ze warm voor de beste smaakervaring.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Gris of een Chardonnay sluit perfect aan bij de knapperige bloemkoolbeignets en de licht zure toets van de balsamico.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Brabantse bloedworstbitterballen

Brabantse bloedworstbitterballen

Een unieke twist op de klassieke bitterbal: gevuld met Brabantse bloedworst.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Snack, Vlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en voeg de bloem toe.
  • Roer goed om tot een gladde roux.
  • Voeg geleidelijk de kippenbouillon toe terwijl je blijft roeren, totdat een dikke saus ontstaat.
  • Laat het geheel zachtjes doorkoken.
  • Snijd de Brabantse bloedworst in kleine blokjes (brunoise) en meng deze door de saus.
  • Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Vorm ballen van het afgekoelde mengsel en rol ze door het paneermeel.
  • Haal de ballen door het eiwit en laat het overtollige eiwit eraf glijden.
  • Verhit de frituurpan tot 180°C en frituur de bitterballen tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de bitterballen uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer direct en geniet van deze hartige hapjes!

Notities

Serveertip:
Serveer met een mosterddip of een lichte aioli voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze hartige bitterballen gaan goed samen met een verfrissend biertje zoals een Pilsner of een Blond bier. De lichte bitterheid en frisheid van het bier snijden door de rijke smaak van de bloedworst en vullen het knapperige van de bitterballen aan.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Zelfgemaakte Berenklauwen met Pindasaus

Zelfgemaakte Berenklauwen met Pindasaus

Geniet van een heerlijke zelfgemaakte berenklauw met romige pindasaus. Knapperig, smaakvol en perfect voor een gezellige avond of borrel!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Rundvlees, Snack
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Berenklauw:

  • 500 g rundergehakt
  • 75 g paneermeel
  • 50 g boter
  • 2 grote uien
  • 1 ei
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel sambal oelek
  • Peper naar smaak
  • Verse peterselie fijngehakt
  • Zout naar smaak

Pindasaus:

  • 300 ml water
  • 10 eetlepels pindakaas
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 3 theelepels sambal oelek
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • Sap van 1 citroen

Overig:

  • Frituurolie

Instructies

  • Meng in een kom het rundergehakt met paneermeel, ei, mosterd, sambal oelek, fijngesneden peterselie, peper en zout.
  • Vorm gelijke gehaktballen van het mengsel.
  • Weeg ze eventueel af voor een gelijke grootte.
  • Bak de gehaktballen in een koekenpan met boter op middelhoog vuur tot ze bijna gaar zijn.
  • Pers de knoflookteentjes en doe ze samen met het citroensap in een pan.
  • Voeg de pindakaas, ketjap manis, sambal oelek, basterdsuiker en water toe.
  • Verwarm de saus op laag vuur terwijl je blijft roeren met een garde.
  • Pas de dikte van de saus aan door water toe te voegen voor een dunner resultaat of door het mengsel in te koken voor een dikkere saus.
  • Verwarm de frituurpan voor op 170°C.
  • Snijd de gehaktballen in drieën en de uien in dikke schijven.
  • Rijg een schijf ui tussen twee gehaktstukken aan een satéprikker.
  • Frituur de berenklauwen gedurende 2 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Serveer direct met de warme pindasaus en geniet!

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade en een handje kroepoek voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij dit hartige gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 38g | Vet: 48g | Zout: 2g | Sugar: 9g

Krokante Gefrituurde Prei-Julienne

Krokante Gefrituurde Prei-Julienne

Krokante gefrituurde prei-julienne is een heerlijk knapperig bijgerecht of snack. Perfect als topping voor soepen, salades of gewoon als borrelhapje!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hapjes, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g prei alleen het witte deel
  • Frituurolie

Instructies

  • Halveer de prei in de lengte en snijd in zeer dunne reepjes (julienne) van ongeveer 7 cm lengte.
  • Zet de preireepjes in ruim koud water en breng aan de kook.
  • Spoel ze koud af en dep ze zorgvuldig droog.
  • Verhit de frituurolie tot 180 °C.
  • Frituur de preireepjes in ongeveer 3 minuten knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij de lichte en knapperige textuur van deze gefrituurde prei.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 2g

Indonesische Martabak van Rundergehakt

Indonesische Martabak van Rundergehakt

Martabak smaakt heerlijk met een pittige saus zoals sambal en een frisse salade.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 1 kg meel
  • 1 groot glas water
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 750 gram rundergehakt
  • 3 kleine uitjes fijn gesneden
  • 2 stukken prei en een bosje selderij fijn gesneden
  • Vers gemalen peper en zout naar smaak
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • ½ theelepel fijngemalen kruidnagel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 100 gr margarine
  • 10 eieren
  • 1 eetlepel bruine suiker of een stuk gula djawa Javaanse palmsuiker

Instructies

Deeg maken:

  • Doe het meel in een kom en voeg beetje bij beetje water toe terwijl je goed roert, tot er een soepele bal ontstaat.
  • Kneed het deeg grondig.
  • Hoe langer je kneedt, hoe soepeler het deeg wordt.
  • Gooi het deeg af en toe stevig op de tafel om lucht te laten ontsnappen.
  • Laat het deeg vervolgens een uur rusten onder een vochtige theedoek.

Vulling bereiden:

  • Fruit de gesneden uitjes in de margarine.
  • Voeg het rundergehakt toe en meng goed.
  • Breng op smaak met peper, zout, kerriepoeder, kruidnagel en nootmuskaat.
  • Voeg de fijngesneden prei, selderij en de 10 eieren toe.
  • Blijf roeren tot de eieren net beginnen te stollen.
  • Haal van het vuur en laat de vulling afkoelen.

Martabaks vormen:

  • Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een flink ei.
  • Rol ieder bolletje uit tot een dunne lap van ongeveer 3 mm dik.
  • Leg een portie vulling op een deeglapje en vouw het deeg om de vulling heen.

Frituren:

  • Verhit ruim olie in een frituurpan.
  • Frituur de martabaks aan beide kanten goudbruin.
  • Laat de gebakken martabaks uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

  • Serveer de martabaks warm.

Gevulde Tomaten met Geitenkaas en Tempura Beslag

Gevulde Tomaten met Geitenkaas en Tempura Beslag

Deze verfijnde gevulde tomaten met geitenkaas, omhuld door krokant tempura beslag, maken elke speciale gelegenheid bijzonder. Perfect als elegant voorgerecht.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 16 pomodori tomaten
  • 8 takjes tijm
  • 8 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zeezout
  • 250 g geitenkaas

SAUS:

  • 1 bos peterselie
  • 1 bos waterkers
  • 3 dl bouillon
  • 40 g boter
  • ½ dl olijfolie
  • ½ knolselderij
  • 1 bos basilicum

TEMPURABESLAG:

  • 80 g bloem
  • 40 g zetmeel
  • 5 g bakpoeder
  • IJswater
  • Zout
  • Instructies:

Instructies

POMODORI'S:

  • Halveer de tomaten en verwijder de zaden.
  • Bedek een bakplaat met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
  • Leg de gehalveerde tomaten met de snijkant naar beneden op de bakplaat.
  • Bestrooi met gehakte tijm en knoflook, zout en peper, en besprenkel met olijfolie.
  • Droog de tomaten in een oven van 100°C gedurende ongeveer 2 uur.

SAUS:

  • Kook de peterselie en waterkers gedurende 4 minuten, laat uitlekken en pureer met de helft van de bouillon.
  • Verwarm de rest van de bouillon, voeg de puree toe, breng aan de kook en monteer met boter en olijfolie.
  • Breng op smaak met zout en peper.

KNOLSELDERIJ:

  • Snijd de knolselderij in plakken van ½ cm en steek er 32 rondjes uit met een diameter van 3 cm.
  • Blancheer deze in kokend water met zout en spoel ze koud.

KAAS:

  • Verdeel de geitenkaas in 32 gelijke stukken.
  • TEMPURABESLAG:
  • Meng bloem, zetmeel, bakpoeder en zout in een kom en roer er ijswater onder tot een niet te dik beslag ontstaat.

MONTAGE:

  • Plaats een stuk geitenkaas op elke gehalveerde tomaat en vouw de tomaat om de kaas.
  • Haal de gevulde tomaten door het beslag en frituur ze in olie op 180°C.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de saus en de knolselderij in een beetje water en boter.
  • Serveer de gefrituurde tomaten op de saus en garneer met een takje basilicum.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past uitstekend bij deze gevulde tomaten met geitenkaas.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Gefrituurde Kalfszwezerik met Sjalottencompote en Gemberroomsaus

Gefrituurde Kalfszwezerik met Sjalottencompote en Gemberroomsaus

Geniet van deze verfijnde gefrituurde kalfszwezerik, geserveerd met een zoete sjalottencompote en een romige gemberappelsaus. Een delicaat gerecht dat perfect is voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur 31 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 850kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kalfszwezerik
  • 1 prei grof gesneden
  • 100 g knolselderij in stukken
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • Voor het beslag:
  • 80 g bloem
  • 40 g zetmeel
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels bruschetta kruiden
  • IJswater

Voor de sjalottencompote:

  • 1 kg sjalotten geschild en in vieren gesneden
  • 100 g boter
  • 1 dl witte wijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Suiker naar smaak

Voor de saus:

  • 2 wortelen in stukken gesneden
  • 4 Granny Smith appels geschild en in stukken gesneden
  • Gembersiroop naar smaak
  • 2 dl room
  • Zout en peper naar smaak

Voor de garnering:

  • Plakjes gember
  • Kervel

Instructies

Zwezerik:

  • Spoel de kalfszwezerik grondig in koud water.
  • Pocheer de zwezerik met de prei, knolselderij, sjalot, laurier en tijm tot gaarheid.
  • Laat de zwezerik afkoelen en snijd deze in plakken.
  • Wentel de plakken zwezerik eerst door de bloem en vervolgens door het beslag, en frituur ze tot ze goudbruin zijn.

Compote:

  • Bak de sjalotten in de boter tot ze beginnen te karameliseren.
  • Voeg de witte wijn toe en laat het geheel sudderen tot de sjalotten zacht en gaar zijn.
  • Breng op smaak met zout, peper en suiker.

Saus:

  • Kook de wortelen in een pan met water tot ze zacht zijn.
  • Voeg de appels toe en kook tot ook deze zacht zijn.
  • Pureer het mengsel en voeg de room en gembersiroop toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Dresseren:

  • Schep een lepel sjalottencompote in het midden van de borden.
  • Leg de gefrituurde zwezerik bovenop de compote.
  • Garneer het gerecht met plakjes gember en kervel.
  • Schep de saus rondom het gerecht en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze gefrituurde kalfszwezerik met een volle witte wijn zoals een Chardonnay. De romige en rijke smaken van de wijn passen goed bij de zachte zwezerik en de zoete sjalottencompote.

Nutrition

Calories: 850kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 50g | Vet: 55g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Winterdessert met Gemberijs, Appelnougatine en Frangipane

Winterdessert met Gemberijs, Appelnougatine en Frangipane

Een winters dessert dat warme smaken van gember en appel combineert met knapperige nougatine en fris gemberijs. Een perfect einde aan een feestelijk diner.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de gember-appelbol:

  • 250 g bloem
  • ¼ dl lauwe melk
  • 15 g gist
  • 5 g zout
  • 1 ei
  • 50 g gember
  • 1 Granny Smith appel
  • Kaneel
  • Poedersuiker
  • Gemberpoeder

Voor de appelnougatine:

  • 4 appels
  • Voor het sabledeeg:
  • 125 g boter
  • 60 g poedersuiker
  • Zout naar smaak
  • 20 g ei
  • 70 g amandelpoeder
  • 130 g bloem

Voor de frangipane:

  • 125 g boter
  • 100 g amandelpoeder
  • 75 g suiker
  • 100 g eieren
  • 25 g amandelspijs
  • 38 g bloem

Voor de nougatine:

  • 200 g suiker
  • 100 g glucose
  • 100 g amandelen

Voor het gemberijs:

  • 2,5 dl kokosmelk
  • 2,5 dl melk
  • ½ dl gembersiroop
  • 100 g suiker
  • 50 g glucose
  • 80 g eidooier
  • 2 dl room

Voor de garnering:

  • Poedersuiker
  • Muntblaadjes

Instructies

Gember-Appelbol:

  • Meng de melk met de gist en voeg bloem en ei toe.
  • Roer tot een homogene massa.
  • Hak de gember fijn en snijd de appel in brunoise.
  • Meng beide met zout door het beslag en laat onder een vochtige doek rijzen.
  • Snijd de gefermenteerde deegbollen in kleine stukjes en frituur ze tot ze goudbruin zijn.
  • Meng de gebakken bollen met kaneel, poedersuiker en gemberpoeder.

Appelnougatine:

  • Snijd de appels in dunne plakken en droog ze in de oven op lage temperatuur tot ze knapperig zijn.

Sabledeeg:

  • Klop de boter luchtig en voeg poedersuiker, zout, amandelpoeder en ei toe.
  • Meng goed.
  • Voeg de bloem toe en kneed tot een glad deeg.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm en steek cirkels van 10 cm uit.
  • Bak ze af op 190 graden Celsius gedurende 15 minuten.

Frangipane:

  • Klop de boter luchtig en voeg suiker, amandelpoeder, amandelspijs, eieren en bloem toe.
  • Laat het mengsel 20 minuten rusten.

Nougatine:

  • Rooster de amandelen in de oven op 180 graden Celsius gedurende 5 minuten.
  • Karameliseer de suiker met glucose en roer de warme amandelen erdoor.
  • Giet het mengsel op een siliconenmat en rol het dun uit.
  • Steek cirkels van 8 cm uit en laat ze afkoelen.

Gemberijs:

  • Verhit kokosmelk, melk, suiker en glucose tot het kookpunt.
  • Voeg eidooiers en gembersiroop toe en verwarm tot 85 graden Celsius.
  • Voeg de room toe en laat afkoelen.
  • Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs.

Serveren:

  • Plaats een diep bordje op een vierkant bord.
  • Leg de gefrituurde deegbol in het diepe bord.
  • Zet het appeltaartje ervoor en leg er een bol gemberijs op.
  • Plaats de nougatine op het ijs en garneer met poedersuiker en muntblaadjes.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit dessert met een glas lichtzoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 10g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 50g