Krokant Gefrituurde Aspergebeignets
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 eieren
- 250 g bloem
- 250 ml koel bier
- 500 g witte asperges
- 4 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel scherpe mosterd
- Grof zeezout
- 1 citroen
- Olie om te frituren
Splits de eieren.
Roer in een schaal een glad beslag van de eidooiers, bloem, bier en een mespunt zout.
Laat het beslag afgedekt een kwartier rusten op een koele plek.
Maak de asperges schoon, halveer ze en snijd ze in de lengte door.
Roer in een kom de mayonaise en mosterd door elkaar.
Verhit de frituurolie tot 180 ºC en verwarm de oven voor op 100 ºC.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf.
Spatel het eiwitschuim voorzichtig door het beslag.
Haal een deel van de aspergerepen met een vork door het beslag en laat ze een voor een in de frituurolie glijden.
Frituur de aspergebeignets in 4-5 minuten goudbruin, keer ze regelmatig om voor een gelijkmatige kleur.
Laat de aspergebeignets uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in de oven op een serveerschaal.
Bestrooi met grof zeezout en serveer met de mosterdmayonaise en partjes citroen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc vormt een mooie combinatie met deze krokant gefrituurde aspergebeignets. De levendige zuren van de wijn snijden door het vettige van het gefrituurde gerecht en versterken de smaken van de asperges.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 14g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 9
Marokkaanse Honingkoekjes
Chabakia
Servings: 4 personen
Calories: 950kcal
Author: Cor Kevenaar
grote kom
Magnetron (optioneel)
plasticfolie
grote schaal
- 110 g amandelen gepeld
- 125 g sesamzaad
- 250 g patentbloem
- ½ zakje bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gedroogde gist
- 1 envelopje saffraan
- 50 g boter
- 1 ei
- 1 eetlepel natuurazijn
- 1 liter zonnebloemolie
- 700 g vloeibare honing
Deeg maken:
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
Zeef de bloem boven een grote kom en meng met het amandelmeel, tweederde van het geroosterde sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week hierin de saffraan.
Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
Roer in een kom het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en een mespunt zout door de gesmolten boter.
Meng het botermengsel met je vingers door het bloemmengsel.
Voeg nog enkele lepels water toe en kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
Laat het deeg 10 minuten rusten en verdeel het dan in ballen ter grootte van sinaasappels.
Verpak de deegballen in plasticfolie om uitdrogen te voorkomen.
Koekjes bakken:
Verhit de olie in een frituurpan tot 180°C.
Breng een laag water aan de kook in een ruime pan.
Laat de honing uit de potten in een kleine pan lopen.
Hang de kleine pan in de pan met kokend water en verwarm de honing op zeer laag vuur (niet laten koken!
).
Rol de deegballen op een met bloem bestoven werkblad uit tot deeglappen van 2 mm dik.
Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed uit de deeglappen.
Maak 'wokkels': rol elke reep twee keer losjes op, vouw de onderste deegreep over de wokkel en druk deze aan de bovenkant vast.
Frituur de koekjes (chabakia) in kleine porties goudbruin.
Haal de porties met een schuimspaan uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Laat de chabakia even drijven in de verwarmde honing, zodat ze de honing kunnen absorberen.
Neem de koekjes uit de honing, leg ze naast elkaar op een grote schaal en bestrooi ze royaal met het achtergehouden sesamzaad.
Wijnadvies:
Deze zoete en aromatische koekjes gaan goed samen met een glas Marokkaanse muntthee. De verfrissende smaak van de thee vormt een perfect contrast met de rijke zoetheid van de honingkoekjes en helpt de smaken in balans te brengen.
Calories: 950kcal | koolhydraten: 143g | Protein: 15g | Vet: 38g | Zout: 0.1g | Sugar: 95g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 9
Geroosterde Broccolibeignets met Zoete Chilisaus
Deze krokante broccolibeignets met een vleugje citroen en sesam zijn heerlijk als borrelhapje of voorgerecht. Geserveerd met zoete chilisaus voor een perfecte balans tussen hartig en zoet.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g bloem
- 1 groot ei gesplitst
- Schil van 1 citroen 2 theelepels geraspt
- 3 eetlepels sesamzaad
- ½ theelepel versgemalen zwarte peper
- 300 g panklare broccoliroosjes
- Olie om te frituren
- 100 ml zoete chilisaus
Zeef de bloem boven een kom en voeg een snufje zout toe.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg het eigeel toe.
Roer met een garde terwijl je langzaam 150-175 ml koud water toevoegt tot er een glad beslag ontstaat.
Boen de citroen schoon en rasp 2 theelepels van de schil.
Roer de citroenrasp, sesamzaad en zwarte peper door het beslag.
Laat het beslag 30 minuten rusten op een koele plek.
Verhit de frituurolie tot 180°C.
Klop het eiwit stijf en spatel het luchtig door het beslag.
Wentel de broccoliroosjes door het beslag en frituur ze in porties goudbruin in 3-4 minuten.
Schep de beignets uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de broccolibeignets warm met zoete chilisaus om te dippen.
Serveertip:
Serveer deze beignets direct uit de frituur voor maximale knapperigheid en voeg extra sesamzaadjes toe als garnering.
Wijnadvies:
Combineer met een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Riesling. Deze wijnen complementeren de pittigheid van de chilisaus en de delicate smaak van de beignets.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 9
Olijfbolletjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Laat het bladerdeeg ontdooien en snijd de plakjes elk in 9 gelijke stukjes.
Leg in het midden van de stukjes bladerdeeg wat kaas en een olijf, vouw het deeg er omheen en druk het goed aan.
Laat de pakketjes in de koelkast tenminste 30 minuten rusten en frituur ze dan in de hete olie goudbruin.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 9
Berliner bollen 3
Servings: 24
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
uitsteekvormpje Ø 6cm
- 40 gram gist verbrokkeld
- 1¼ dl melk lauwe
- 80 gram suiker
- 500 gram bloem
- 1 mespunt zout
- 2 theelepel geraspte citroenschil
- 1 ei
- 2 eidooiers
- 80 gram boter
- 200 gram jam dikke
- frituurolie
- poedersuiker
Los de gist in 4 eetlepels lauwe melk op. voeg 1 theelepel suiker toe en laat het gistmengsel staan tot zich bellen vormen.
Zeef de bloem, maak een kuiltje in het midden, doe de gistoplossing, de rest van de melk, de rest van de suiker, het zout, de citroenschil, het ei, de eidooiers en de boter in het kuiltje en kneed dit met de handen tot een samenhangende deegbal die loslaat van de kom.
Laat het deeg afgedekt ± 45 minuten op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld.
Kneed het deeg nog even door, deel het in tweeën en rol elk deel tot een lap van ½ cm dikte uit.
Schep op 1 deeglap met 6 cm tussenruimte lepeltjes jam en leg de tweede deeglap hierop.
Druk het deeg rond de jam aan en steek er rondjes uit van 6 cm doorsnede en druk de randen aan.
Verhit de frituurolie tot 160°C en bak de bollen in gedeelten in 5-7 minuten goudgeel en gaar.
Keer ze halverwege.
Laat de bollen op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.
Serveer hierbij een glas Weisse Rössl.
U kunt de bollen in plaats van met jam ook met (ontpitte) pruimen vullen.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 9
Oliebollen recept Astrid Veltman
Servings: 25
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram bloem
- 15 gram gist
- 1½ dl water of melk
- 25 gram suiker
- 1 snufje zout
- 1 ei
Doe de bloem in een kom.
Verbrokkel de gist en meng hem met het lauwe water of de lauwe melk.
Voeg 1 eetlepel suiker toe.
Maak een kuiltje in de bloem, giet daar het gistmengsel in en voeg er geleidelijk de lauwe melk bij.
Besla het deeg flink met een houten lepel en voeg er het ei bij.
Bedek de kom met een doek en laat het deeg 30 minuten rijzen.
Dompel, om plakken te vermijden, een lepel in vet of olie en schep daarmee het deeg uit de kom.
Bak de bollen in zeer heet frituurvet en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Dien ze op, bestrooid met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 9
Oliebollen met krenten en sukade
Servings: 40
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- zout
- 2 dl water
- 2 dl melk
- 1 ei nr. 3
voor de vulling:
- 200 gram krenten en/of rozijnen
- 50 gram sukade
- slaolie
- poedersuiker
Laat de olie heet worden (180°C), zodat er nog net geen damp af komt.
Zeef het bakmeel en het zout in een kom.
Roer vanuit het midden de melk en het ei door het bakmeel, voeg geleidelijk het water toe en meng het tot het een glad geheel is.
Meng als laatste de goed uitgelekte rozijnen en/of krenten en de sukade door het beslag.
Vorm met 2 lepels of een ijsbolletjesschep direct bollen van het beslag en laat die voorzichtig in de hete olie glijden.
Bak de oliebollen in ± 10 minuten gaar en goudbruin en laat ze in een met enkele vellen keukenpapier beklede vergiet uitlekken.
Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 9
Oliebollen met karnemelk
Servings: 20
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 5 dl karnemelk
- 200 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 1 ei
- 500 gram bloem
- zout
- 2 zakjes gist gedroogde / Oetker
- frituurolie
- poedersuiker
Neem de karnemelk ± 15 minuten voor gebruik uit koelkast.
Spoel de rozijnen en de krenten in een zeef onder koud stromend water af.
Laat de rozijnen en krenten ± 10 minuten in een kom met ruim warm water wellen.
Laat ze dan in een zeef uitlekken en dep ze met keukenpapier droog.
Klop intussen het ei in een kom los.
Zeef boven een grote kom de bloem en 2 eetlepels zout, meng de gist erdoor en maak
in het midden van de bloem een kuiltje.
Schenk daar het ei in en voeg al roerend de karnemelk toe.
Blijf ± 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat.
Roer de rozijnen en krenten erdoor.
Dek de kom met plastic folie af en laat het beslag op een warme plaats ± 1¼uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
Roer het beslag daarna niet meer.
Bekleed een vergiet met keukenpapier.
Verhit de olie in een frituurpan tot 175°C of tot er witte damp vanaf komt.
Doop een ijsbolletjestang (of 2 metalen eetlepels) in de olie, schep met de tang een bergje beslag uit de kom en laat dit in de hete olie glijden (of schep met een eetlepel een bergje beslag uit de kom en schuif dat met een andere lepel in de olie).
Frituur de oliebollen met ± 5 tegelijk in ± 6 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege.
Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in de vergiet uitlekken.
Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 9
Loempia Jakarta
Authentieke loempia's uit Jakarta, gevuld met een smaakvolle mix van gehakt, garnalen en groenten. Geserveerd met een zoetzure loempiasaus.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Voor de vulling:
- 1 eetlepel s selderie, gehakt
- 50 gram garnalen gepelde
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 1 stuk witte kool gesnipperd
- 150 gram varkensgehakt
- 1 prei in dunne ringetjes
- ½ theelepel sambal badjak
- 1 gesnipperd uitje of sjalot
- 50 gram taugé
- verse peper
- zout
Verder nog:
- 1 losgeroerd ei
- 8 loempiavellen
- olie om te frituren
- enkele druppels sesamolie
Voor de loempiasaus:
- Gelijke delen ketjap chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry)
- Gelijke delen gembersiroop of een oplossing van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water
- Een mespunt vijfkruidenpoeder
Maak eerst de vulling.
Was de 50 gram taugé en verwijder de schilletjes.
Laat de taugé uitlekken en opdrogen.
Hak de 50 gram garnalen in stukjes.
Bak de 150 gram varkensgehakt in de 1 eetlepel olie tot het verkleurt en in kruimels uiteen valt.
Voeg dan 1 prei, in dunne ringetjes gesneden, 1 stuk witte kool, gesnipperd, 1 gesnipperd uitje of sjalot en zout en peper toe.
Laat alles 2 minuten onder voortdurend omscheppen zachtjes bakken.
Schep de taugé erdoor en pers de 1 teen knoflook erboven uit en voeg stukjes garnaal, ½ theelepel sambal badjak en 1 eetlepel(s) gehakte bladselderij toe.
Schep alles goed om.
Doe het dan in een vergiet en laat het afkoelen en uitlekken.
Leg de 8 loempiavellen uit.
Doe de afgekoelde vulling in een kom, sprenkel er enkele druppels sesamolie over en schep alles goed om.
Schep de vulling in het midden van de loempiavellen.
Bestrijk het onbedekte deel van de vellen met een kwastje met 1 losgeroerd ei.
Vouw de vellen om de vulling dicht.
Verhit de olie om te frituren totdat een lichtblauwe walm zichtbaar is.
Bak de loempia's aan weerszijden goudbruin.
Niet meer dan 2 tot 3 loempia's tegelijk anders zakt de temperatuur van de olie teveel.
Houd ze daarna eventueel warm in de oven.
Meng gelijke delen ketjap, chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry) en gembersiroop met elkaar.
Roer hierdoor een mespunt vijfkruidenpoeder.
Om de gembersiroop te vervangen kan je een oplossing gebruiken van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water.
Serveertip:
Serveer de loempia's warm. Serveer met de zelfgemaakte loempiasaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 9
Marine Loempia's
Hartige loempia's met een rijke vulling van kip, groenten en omelet, geïnspireerd op de recepten van de Koninklijke Marine.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eieren
- gekookte kip
- 1½ lepel chinese sojasaus
- 1 flinke prei
- selderij
- 1 grote ui
- 20 loempiavellen
- 2 blokjes goudbouillon
- reuzel om in te fruiten
- frituurvet om in te frituren
- 1 theelepel ve-tsin eventueel
- eiwit of zout water om dicht te plakken
Snijd de 1 grote ui en 1 flinke prei en fruit ze met de rest van de ingrediënten (behalve de kip en de eieren) in wat reuzel.
Na 5 min.
het gekookte en in stukjes gehakte kipvlees bij de kruiden doen.
Bak van de 4 eieren een omelet en snijd deze in dunne reepjes.
Leg wat vulling en reepjes ei op een loempiavel, vouw dicht en plak dicht met wat eiwit of zout water.
De loempia's moeten eerst worden voorgebakken, waarna ze, nadat ze afgekoeld zijn in de koelkast, bewaard kunnen worden.
Voor het opdienen bakken in heet frituurvet.
Serveren met sate- of pangsitsaus.
Ook andere pittige sauzen komen in aanmerking.
Serveertip:
- Serveren met sate- of pangsitsaus.
- Ook andere pittige sauzen komen in aanmerking.
Wijnadvies:
- Een frisse witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een koud biertje, past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 9