Luchtige vla met cranberrycompote
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 ml slagroom
- 1 pot cranberrycompote 350 g
- 300 ml blanke vla
- 4 kletskoppen koekjes
Met mixer slagroom half stijf kloppen.
Compote losroeren, 4 eetlepels voor garnering achterhouden.
Slagroom, compote en vla luchtig mengen en over vier coupes verdelen.
Met rest van compote garneren.
Kletskoppen in stukjes breken en over compote verdelen.
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 13
Lasagne met spinazie en gerookte kip
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 pak spinazie deelblokjesdiepvries, 450 g
- 1 schaaltje gerookte kipfilet ca. 200 g
- 2 teentjes knoflook
- 150 g gorgonzola blauwaderkaas
- 50 g boter
- 50 g bloem
- ½ l halfvolle melk
- 200 g lasagnebladen pak à 250 g
Oven voorverwarmen op 200°C.
In pan spinazie volgens gebruiksaanwijzing ontdooien.
Kipfilet in reepjes snijden.
Knoflook boven spinazie uitpersen.
Kaas in stukjes snijden.
Helft van kaas, kipreepjes, zout en peper door spinazie roeren.
Boter in steelpan smelten.
Bloem erdoor roeren tot bal ontstaat.
Helft van melk toevoegen en aan de kook brengen.
Met garde bloemmengsel er stevig doorkloppen, blijven kloppen tot alle klontjes zijn opgelost.
Rest van melk in gedeelten erbij schenken en goed blijven roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
In ovenschaal dun laagje saus schenken.
Met lasagnebladen afdekken.
Achtereenvolgens 2 lagen spinaziemengsel met lasagneblad afwisselen.
Rest van kaas door saus roeren.
Saus over lasagne schenken.
Schotel in midden van oven in 30 minuten gaarbakken.
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 13
Knapperige ei spinazietaart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 pak fillobladerdeeg diepvries, 225 g
- 6 eieren
- 1 pak spinazie deelblokjes, 450 g
- 2 tomaten
- 4 eetlepel(s) vloeibare margarine
- 1 pakje roomkaas met kruiden 125 g
Fillodeeg op kamertemperatuur laten ontdooien.
Helft eieren in ca. 7 minuten hard koken, pellen en in plakjes snijden.
Spinazie in magnetron laten ontdooien en in zeef vocht eruit drukken.
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Tomaten in kleine blokjes snijden.
Fillodeeg uit verpakking nemen en uitvouwen.
Met kwastje 3 vellen bestrijken met margarine, op elkaar in vorm leggen.
Dit 2 keer herhalen, telkens iets verspringen.
Rest van eieren loskloppen met roomkaas, zout en peper.
Spinazie met roomkaasmengsel en tomaat mengen.
Helft van mengsel in vorm leggen, eiplakjes erover verdelen.
Rest van spinaziemengsel in vorm leggen.
Laatste vel fillodeeg in stukjes scheuren en over taart strooien.
Taart in ca. 45 minuten goudbruin bakken.
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 13
Aardappelbrood met Volkoren Meel
Dit zachte aardappelbrood combineert bloem, volkoren meel en aardappelpuree tot een heerlijk luchtig brood. Perfect bij soepen, salades of gewoon met een beetje boter voor een smakelijke snack!
(inclusief rijzen)2 uur uur
Servings: 1 brood
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 150 gram bloem
- 150 gram volkoren meel
- 2 aardappels geschild en gekookt
- 2 theelepels zout
- 1½ theelepel gist
- 1 ei
- 50 gram zachte boter
- 3 deciliter melk
Verhit 1 deciliter melk en gebruik dit om de gekookte aardappels tot puree te stampen.
Voeg de aardappelpuree toe aan de rest van de ingrediënten en kneed het deeg gedurende 10 minuten, tot het soepel en elastisch is.
Doe het deeg in een ingevette broodvorm en laat het anderhalf uur rijzen op een warme plaats, tot het in omvang is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak het brood gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot het goudbruin is en een hol geluid maakt als je op de onderkant klopt.
Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.
Geniet van dit smakelijke aardappelbrood met een heerlijke combinatie van bloem, volkoren meel en zachte aardappelpuree. Perfect om te serveren bij soepen, salades of gewoon met een beetje boter als snack.
Wijnadvies:
Dit aardappelbrood past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of serveer het met een warme kop thee of koffie.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 5g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 13
Verfrissende Sperziebonensalade met Mosterdvinaigrette
Een lichte en knapperige sperziebonensalade met een pittige mosterdvinaigrette, ideaal als bijgerecht of lichte lunch.
(plus 30 minuten doortrekken)10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ eetlepel s azijn
- 1 grote ui
- 1 theelepel mosterd
- 3 eetlepel s slaolie
- 500 gram gare sperziebonen
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Laat de gare sperziebonen uitlekken.
Maak de ui schoon en snijd deze zeer fijn.
Vermeng in een kom de azijn met de mosterd, peper, en zout.
Klop er al kloppend de slaolie doorheen om een vinaigrette te maken.
Schep de sperziebonen en de fijngehakte ui door de vinaigrette.
Laat de salade 30 minuten in de koelkast doortrekken voor het beste resultaat.
Serveer koel als bijgerecht.
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 13
Gevulde Omelet met Knapperige Spekjes en Mexicaanse Groenten
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar
grote koekenpan
Grote (spat)deksel
- 1 eetlepel olijfolie
- 100 gram magere spekreepjes
- 8 eieren M
- 1 deciliter kookroom
- 3 eetlepels bieslook geknipt
- 1 blik 400 g Mexicomelange
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de spekreepjes knapperig en laat het overtollige vet uitlekken.
Klop de eieren los met de kookroom, peper, zout en bieslook in een kom.
Roer de uitgelekte Mexicomelange door het eimengsel.
Schenk het eimengsel in de pan bij de spekjes.
Roer kort om en laat de omelet op een halfhoog vuur stollen.
Zodra de onderkant stevig en goudbruin is, keer de omelet met een deksel of spatel.
Bak de andere kant nog 2 minuten tot deze lichtbruin is.
Snijd de omelet in punten en serveer direct.
Serveertip:
Lekker met geroosterde aardappeltjes en sperziebonen.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals Vina Baida Tinto past goed bij dit gerech
Calories: 390kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 29g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 13
Krokante Karbonades met Romige 4-Kazensaus
Deze krokante schouderkarbonades met een romige 4-kazensaus zorgen voor een smaakvolle maaltijd die heerlijk combineert met aardappelen en groenten.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei M
- 30 gram paneermeel
- 4 schouderkarbonades
- 3 eetlepels vloeibare bakboter
- 1 zakje 4-kazensaus Maggi of huismerk
- 1 eetlepel bieslook geknipt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Klop het ei los in een diep bord met peper en zout naar smaak.
Strooi het paneermeel in een ander diep bord.
Wentel de karbonades eerst door het eimengsel en druk ze vervolgens goed aan in het paneermeel.
Verhit de bakboter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de karbonades aan beide kanten goudbruin.
Temper het vuur en laat de karbonades in ongeveer 15 minuten gaar bakken.
Bereid intussen de 4-kazensaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer de karbonades met de saus eroverheen.
Bestrooi met vers geknipte bieslook voor extra smaak.
Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen en spruitjes.
Wijnadvies:
Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke 4-kazensaus en het malse varkensvlees.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 40g | Vet: 37g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 13
Geroosterde Broccolibeignets met Zoete Chilisaus
Deze krokante broccolibeignets met een vleugje citroen en sesam zijn heerlijk als borrelhapje of voorgerecht. Geserveerd met zoete chilisaus voor een perfecte balans tussen hartig en zoet.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g bloem
- 1 groot ei gesplitst
- Schil van 1 citroen 2 theelepels geraspt
- 3 eetlepels sesamzaad
- ½ theelepel versgemalen zwarte peper
- 300 g panklare broccoliroosjes
- Olie om te frituren
- 100 ml zoete chilisaus
Zeef de bloem boven een kom en voeg een snufje zout toe.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg het eigeel toe.
Roer met een garde terwijl je langzaam 150-175 ml koud water toevoegt tot er een glad beslag ontstaat.
Boen de citroen schoon en rasp 2 theelepels van de schil.
Roer de citroenrasp, sesamzaad en zwarte peper door het beslag.
Laat het beslag 30 minuten rusten op een koele plek.
Verhit de frituurolie tot 180°C.
Klop het eiwit stijf en spatel het luchtig door het beslag.
Wentel de broccoliroosjes door het beslag en frituur ze in porties goudbruin in 3-4 minuten.
Schep de beignets uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de broccolibeignets warm met zoete chilisaus om te dippen.
Serveertip:
Serveer deze beignets direct uit de frituur voor maximale knapperigheid en voeg extra sesamzaadjes toe als garnering.
Wijnadvies:
Combineer met een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Riesling. Deze wijnen complementeren de pittigheid van de chilisaus en de delicate smaak van de beignets.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 13
Gekarameliseerde Prei Pilaf met Geroosterde Citroenkip
Een heerlijk gerecht met gekarameliseerde prei pilaf en geroosterde citroenkip.
Perfect voor een smaakvolle, uitgebalanceerde maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
Grill (of barbecue)
Kleine kom
pan met dikke bodem
- 1 citroen sap
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 flinke hand platte peterselie fijngehakt
- 250 g dun gesneden ontbijtspek
- 300 g wilde rijst
- 2 vegetarische bouillonblokjes voor 1 liter bouillon
- 6 flinke preien dun gesneden
- 650 g scharrelkipfilets
- ½ kopje olijfolie
- 1 kopje volle boerenyoghurt
- Boter voor bakken
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- Zout naar smaak
Maak de kipmarinade door citroensap, olijfolie, zout en zwarte peper te mengen.
Marineer de kipfilets hierin en laat ze 30 minuten tot een uur op kamertemperatuur staan, af en toe omdraaien.
Breng water aan de kook voor de bouillon.
Smelt boter in een pan met dikke bodem, bak de rijst gedurende 5 minuten tot het lichtbruin is.
Stoof de dun gesneden preiringen in een diepe koekenpan met een flinke klont boter tot ze lichtbruin worden.
Voeg vervolgens de ontbijtspekrepen toe en bak tot het spek knapperig is.
Voeg het spek en de prei toe aan de pan met de gebakken rijst en meng goed zodat elke korrel bedekt is met een laagje olie.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan de rijst totdat deze net onder water staat.
Plaats een deksel halfopen op de pan en laat de rijst sudderen totdat al het vocht is opgenomen.
Voeg op het laatst fijngehakte peterselie toe aan de rijst.
Rooster de gemarineerde kipfilets onder de grill gedurende 5 minuten aan elke kant of tot ze gaar zijn.
Barbecueën is ook een smakelijke optie.
Snijd de kipfilets diagonaal in plakken.
Meng in een kom de boerenyoghurt met peterselie en geperste knoflook.
Breng op smaak met zwarte peper en zout.
Verdeel de plakjes geroosterde kip over de borden.
Schep naast de kip 2 bolletjes pilaf met behulp van een ijsschep.
Bestrooi met extra gehakte peterselie voor kleur.
Serveer de knoflookyoghurt in een apart bakje.
Serveer met een frisse witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc om de citrustonen van de kip te complementeren.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 13
Kruidige Volkoren Focaccia
Deze kruidige volkoren focaccia is een heerlijke toevoeging aan elke maaltijd. Het zachte, smaakvolle brood met verse kruiden en zeezout is perfect voor bij de lunch of als bijgerecht.
(inclusief rijstijd)1 uur uur 20 minuten min
Servings: 2 broden (ca. 8-10 porties per brood)
Calories: 232080kcal
Author: Cor Klaar
Houten werkoppervlak
theedoek
- 1 el grofkorrelig zeezout
- 1 el zeezout
- 1 ei
- 30 g verse gist
- 500 g volkoren bloem
- 500 g witte bloem
- 500 ml lauw water
- Extra vierge olijfolie
- Verse kruidenmix bijv. oregano, tijm, rozemarijn
Los de gist op in lauw water en roer met een vork of garde totdat het volledig is opgelost.
Maak een berg van de bloem op een schoon werkoppervlak, maak een kuiltje en voeg het zout, ei, verse kruiden en een scheutje olijfolie toe.
Voeg beetje bij beetje het opgeloste gistwater toe aan het bloemmengsel en kneed tot een samenhangende deegbal.
Voeg extra bloem toe als het deeg te vochtig is.
Kneed het deeg gedurende 5 minuten en laat het vervolgens 20 minuten rusten onder een schone, droge theedoek op een houten ondergrond.
Verwijder na 20 minuten de theedoek, sla met de vlakke hand op het deeg en verdeel het in 2 stukken.
Plaats de twee stukken deeg op een ingevet bakblik en druk ze enigszins plat.
Maak putten in het deeg met je vingers, besprenkel rijkelijk met olijfolie en bestrooi met grofkorrelig zeezout.
Laat het deeg opnieuw 20 minuten rijzen onder een theedoek terwijl de oven voorverwarmt tot 175 graden Celsius.
Bak het brood in 25 minuten gaar in een heteluchtoven.
Laat de focaccia afkoelen op een rooster voordat je ervan geniet.
Serveer met een lichte, fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio of een kruidige rode wijn zoals Chianti.
Calories: 232080kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 13