Kippe-Saté op Thaise wijze

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Thailand
Porties: 2

Equipment

  • grill
  • satéstokjes
  • mi

Ingrediënten

  • 1 halve kip ontbeend en in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden (gaat het best na de kip lichtjes te hebben ingevrozen)
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ teelepel koriander poeder
  • ½ teelepel kerrie poeder
  • ¼ teelepel komijn poeder
  • 1 teelepel sambal oelek
  • 1 teelepel vers limoensap
  • 1 tot 1 1/2 eetlepels vis saus "Nham Pla" is het woord voor vissaus in het Thais
  • 1 eetlepel(s) bruine suiker
  • 2 eetlepel(s) olie

Instructies

Maak de marinade :

  • Doe de knoflook. koriander, kerrie, komijn, sambal oelek, limoensap, vis saus, bruine suiker en olie in de keukenrobot-mixer, en mix alle ingredienten onder elkaar (kan ook met de hand als u de knoflook perst of heel fijn snippert)
  • Marineer de kip in de marinade voor minimum 1 uur (een nachtje marineren laat de marinade natuurlijk volledig in het vlees trekken)
  • Vierendeel de ui.
  • Halveer elk kwart (maantje) van de ui en pel de rokken van de ui.
  • Plaats nu 1 stukje ui op een saté-stokje, dan een stukje kip en herhaal tot uw saté-stokje bijna vol is. Voeg als laatste een stukje ui toe.
  • Gril de satés voor 10 minuten aan 1 kant en 10 minuten aan de andere kant.
  • Gebruik de ui als indicator voor de hitte van uw gril : Als de ui binnen de 10 minuten zwart wordt, is uw vlees te dicht bij de gril of is de gril te warm.
  • Plaats het vlees verder weg van de gril en eet de zwarte ui niet op.

Notities

In Thailand is er geen ui op de satestokjes, wat de bereiding sneller maakt.

Sole dorée

(vergulde zeetong)
Recept categorieën: Vis
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 tongen van 250 g
  • 8 dunne sneden witbrood
  • 5 dl courtbuillon
  • 4 eetlepel(s) slagroom
  • 100 g amandelen geschaafde
  • 4 plakjes kaas
  • zout
  • peper
  • 8 langoustines
  • 180 g boter
  • 4 schijfjes citroen

Instructies

  • Snij de korsten van het brood en rooster licht aan één kant.
  • Pocheer de langoustines 8 minuten in de bouillon.
  • Pel ze en snij ze in de lengte doormidden.
  • Smelt 100 g boter in een pan en leg hierin de tongen.
  • Bak ze heel zachtjes aan een kant gedurende 6 minuten.
  • Geef er dan 50 g gesmolten boter over, die goed heet is en zet de schaal even onder de grill om de bovenkant te bruinen.
  • Leg op de niet geroosterde kanten van 4 sneetjes brood een plakje kaas.
  • Leg daarop twee langoustine helften en daarop een tweede sneetje brood met de geroosterde kant naar boven.
  • Druk dit goed aan.
  • Smeer ze in met gesmolten boter en zet ze op een bakplaat in de oven van 170ºC.
  • Laat ze daar tot de kaas gesmolten is.
  • Snij ze diagonaal door.
  • Doe de verwarmde room in een ovale voorverwarmde schaal.
  • Leg hier de tongen in en bestrooi met zout en peper en hou ze warm.
  • Smelt 30 g boter in een pan en bak hierin snel de geschaafde amandelen aan.
  • Laat uitlekken en verdeel over de tongen.
  • Zet er de broodjes bij en serveer.

Gegrilde Gevulde Hotdogs met Romige Aardappelpuree en Zuurkool

Deze gegrilde hotdogs zijn heerlijk gevuld met gesmolten kaas en omwikkeld met knapperig spek, geserveerd met romige aardappelpuree en verwarmende zuurkool. Een stevig en smakelijk gerecht dat ideaal is voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Porties: 4
calorieën: 620kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 1 zak diepvries aardappelpuree 750 g
  • 750 g wijnzuurkool
  • 4 jeneverbessen
  • 1 pot hotdogs in Amerikaanse stijl 540 g
  • 100 g belegen kaas in reepjes gesneden
  • 8 plakjes gerookt ontbijtspek

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Verwarm de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verwarm de zuurkool zachtjes met de jeneverbessen.
  • Laat de hotdogs uitlekken.
  • Snijd de kaas in reepjes.
  • Snijd de hotdogs gedeeltelijk in de lengte in en leg een reepje kaas in de inkeping.
  • Wikkel vervolgens elke hotdog in een plakje ontbijtspek.
  • Gril de hotdogs gedurende 5 minuten, of tot ze warm zijn en het spek knapperig is.
  • Laat de zuurkool uitlekken en verwijder de jeneverbessen.
  • Serveer de hotdogs met de zuurkool en aardappelpuree.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 3.5mg | Sugar: 2g

Gegrilde hamlapjes met roergebakken taugé

Recept categorieën: Roerbakken / Wokken, Varkensvlees
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 21/2 cm gemberwortel
  • 2 eetlepels fijngehakt korianderblad
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel honing
  • ½ eetlepel oestersaus
  • 2 eetlepels olie
  • peper
  • 4 hamlapjes á 100 gr
  • 1 rode peper
  • ½ eetlepel oosterse roerbakolie Royal Mail
  • 280 gram taugé
  • 3 bosuitjes

Instructies

  • Pel de knoflook en schil de gemberwortel.
  • Hak de knoflook met de gemberwortel, de koriander, de sojasaus, de honing,
  • de oestersaus, de olie en wat peper in een keukenmachine of met een staafmixer fijn en marineer het vlees minstens 30 minuten in dit mengsel.
  • Maak intussen het pepertje schoon, verwijder de zaadjes en snijd de rest in ringetjes.
  • Was de taugé en snipper de bosuitjes.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Leg het vlees in een ovenvaste schaal en laat het onder de hete grill in ± 20 minuten bruin en gaar worden; keer het vlees tussentijds eenmaal.
  • Verhit 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd de roerbakolie in een ruime pan of wok en bak de peper met de bosuitjes al omscheppend 3 minuten.
  • Voeg de taugé toe en bak die 2 minuten mee.
  • Serveer de groenten bij het vlees.
  • Lekker met pandanrijst.

Camembertfantasie

Recept categorieën: Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 courgettes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml paprikapuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 0,5 deciliter rode wijn
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 theelepel basilicum
  • 1 theelepel tijm
  • zout
  • peper
  • 250 g camembert

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Was de courgettes en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak ui en courgette al omscheppend ca. 3 minuten.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg paprikapuree, tomaten met sap, wijn, bouillontablet, basilicum en tijm toe.
  • Laat dit ca. 10 minuten sudderen.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Schep het courgettemengsel in een lage ovenschaal.
  • Snijd de camembert in plakjes en leg ze op het courgettemengsel.
  • Schuif de schaal onder de hete grill en laat de kaas in ca. 3 minuten smelten en iets bruin kleuren.

Tropische Kokos-Ananas Pudding met Gegrilde Mango

Bereidingstijd20 minuten
opstijftijd van de pudding2 uur
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
calorieën: 375kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

Ingrediënten

  • 7 blaadjes gelatine witte
  • 1 blik ananas 8 schijven op eigen sap (432 g netto)
  • 1 blikje kokosmelk 400 ml
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels pina colada likeur
  • 125 ml slagroom
  • 1 rijpe mango
  • Poedersuiker om te bestuiven
  • 1 theelepel olie om in te vetten

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
  • Vet intussen een puddingvorm dun in.
  • Pureer de ananas in een keukenmachine.
  • Meng de kokosmelk en witte basterdsuiker door de gepureerde ananas.
  • Verwarm de pina colada in een steelpan.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in de hete pina colada.
  • Roer het gelatinemengsel door het ananas-kokosmengsel en laat het iets afkoelen.
  • Klop intussen de slagroom stijf in een kom.
  • Schep het luchtige ananas-kokosmengsel voorzichtig door de opgeklopte slagroom.
  • Schenk het puddingmengsel in de ingevette vorm.
  • Laat de pudding ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in mooie plakken van de pit.
  • Halveer de plakken mango.
  • Bestuif beide zijden van de mangoplakken met poedersuiker.
  • Leg de mangoplakken op een grillplaat en laat ze onder de hete grill in 2 á 3 minuten goudbruin kleuren, halverwege keren.
  • Leg de gegrilde mangoplakken naast de pudding om te serveren.

Notities

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese past perfect bij dit exotische dessert. De fruitige tonen van de wijn vullen de tropische smaken van de kokos, ananas en mango aan, terwijl de verfrissende zuurgraad een mooie balans biedt.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.1mg | Sugar: 40g

Tomatenschotel

Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 vleestomaten
  • 0,5 eetlepel(s) zonnebloem olie
  • 2 lente-uitjes
  • 2 eetlepel(s) gesnipperde peterselie
  • 2 eetlepel(s) gesnipperde basilicum
  • 50 gram geraspte oude kaas of parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel(s) Italiaanse kruiden

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Was de tomaten en snijd ze overlangs doormidden.
  • Vet een lage ovenschaal in met de olie en zet de tomaten er naast elkaar in, met de snijvlakken naar boven.
  • Snijd de schoongemaakte uitjes in smalle ringetjes, meng de uiringetjes met de peterselie, basilicum, kaas en de Italiaanse kruiden, verdeel dit mengsel over de tomaten.
  • Zet de schaal ca. 15 cm onder de hete grill en laat de tomaten in ca. 5 minuten warm worden en de kaas smelten. ( Lekker er bij zigeunerschnitzels ) en pasta.

Taboulehsalade met lamskoteletjes en doperwtenguacamole

Totale tijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lamsvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill
  • of
  • Grillplaat

Ingrediënten

Voor de taboulehsalade:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 gram aubergine in blokjes
  • 300 gram grove bulghur natuurvoedingswinkel
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels munt
  • 2 to maten in blokjes fijngesneden
  • 1 bosje lente-uitjes in dunne ringen
  • zout
  • peper
  • 100 gram zwarte olijven

Voor de doperwtenguacamole:

  • 300 gram doperwten gedopte diepvries
  • 1 kleine ui
  • 2 tomaten
  • 1 rood pepertje vers
  • zout
  • 25 gram verse koriander
  • 2 eetlepels limoensap

Voor de lamskoteletjes:

Instructies

Taboulehsalade:

  • Verhit 1 eetlepel olie en bak de aubergine +- 5 minuten.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Schenk in een pan zoveel kokend water over de bulghur dat die 21/2 cm onder staat. Breng de bulghur met de deksel op de pan aan de kook en kook ze in 15-20 minuten zachtjes gaar.
  • Laat de bulghur dan in +- 1 uur afkoelen.
  • Vermeng de afgekoelde bulghur met de aubergine, 2 eetlepels olie, het citroensap, de munt, tomaten, lente-uitjes, zout, peper en olijven.

Doperwtenguacamole:

  • Pureer alle ingrediënten.

Lamskoteletjes:

  • Verhit de grill of grillplaat.
  • Wrijf de lamskoteletjes in met knoflook, zout, peper en olie en rooster ze onder de grill of op de grillplaat aan beide zijden +- 4 minuten.

Mexicaanse schotel met tortillachips

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 300 g nasivlees
  • 30 g tortillachips
  • 2 zak Iglo Wereld wokgroenten Mexicaanse fajitas à 400 g
  • 50 g cheddarkaas geraspt

Instructies

  • Verhit de olie in een wok en bak het vlees al omscheppend bruin en gaar.
  • Voeg de wokgroenten toe en bak ze al omscheppend in ± 8 minuten beetgaar.
  • Voeg de woksaus uit de verpakking toe en warm alles goed door.
  • Doe het gerecht over in een ovenschaal, verdeel er de chips over en bestrooi met de kaas.
  • Laat de kaas onder de hete grill smelten.

Notities

Wijnadvies:
Tanguero, rosé Malbec

Gegratineerde mosselen met prei

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 1 flinke steel prei
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 40 g boter
  • 1 laurierblaadje
  • 1 glas droge witte wijn
  • 2 sneetjes wittebrood
  • 4 eetlepel(s) jongbelegen Goudse kaas versgeraspte
  • 200 g crème fraîche
  • 1 mespunt kerrie
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Borstel de mosselen zonodig schoon onder de koude kraan.
  • Gooi kapotte schelpen en schelpen die open blijven staan als er flink op wordt getikt weg.
  • Snijd het lichtgekleurde deel van de prei in smalle halve ringen en het groene deel in grove stukken.
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Verhit de helft van de boter in de mosselpan en laat de ui, de knoflook, het groen van de prei en het laurierblaadje kort fruiten.
  • Blus af met de wijn.
  • Doe de mosselen in de pan en laat ze op hoog vuur met het deksel op de pan circa 5 minuten koken tot de schelpen open staan.
  • Schud ze in die tijd een paar keer om.
  • Giet de mosselen af in een vergiet en vang het kookvocht op.
  • Zeef het kookvocht door een fijne zeef die met een natgemaakte doek is bekleed.
  • Haal de mosselen uit de schelpen als ze iets zijn afgekoeld.
  • Verkruimel het brood en meng er de kaas door.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Verhit de resterende boter in een pan en laat de preiringetjes kort fruiten zonder te kleuren.
  • Roer er het opgevangen mosselvocht en de crème fraîche door en laat de saus kort koken tot hij licht bindt.
  • Breng op smaak met de kerrie en wat zout en peper.
  • Schep er de mosselen door en verdeel het mengsel over ovenvaste schaaltjes.
  • Bestrooi met het brood-kaasmengsel en zet onder de voorverwarmde grill tot het korstje begint te kleuren.

Notities

Geef er knapperig stokbrood bij waarmee de saus wordt opgedipt.