Crostini met Olijventapenade

Recept categorieën: Koude Hapjes, Tapas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingredients

  • 1 stokbrood
  • 1 blik zwarte olijven uitgelekt, zonder pit
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 1 eetlepel(s) verse peterselie fijngesneden
  • peper en zout

Instructions

  • Doe alle ingrediënten voor de tapenade in de foodprocessor en maal alles fijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snij het stokbrood in sneetjes en bak de sneetjes langs beide kanten mooi bruin onder de grill.
  • Besmeer de crostini met de tapenade en serveer meteen.

Ciabatta met Tomaten en Knoflook

Recept categorieën: Broodjes, Tapas, Warme hapjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingredients

  • 4 rijpe tomaten ontveld, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • sap en geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • peper en zout
  • 1 ciabatta brood

Instructions

  • Doe de tomaten, de knoflook, de geraspte citroenschil en de bruine suiker in een pan met deksel en verwarm gedurende een 10 minuutjes.
  • Voeg er het citroensap en de olijfolie bij en laat zonder deksel nog eens 10 minuten pruttelen zodat het mengsel wat dikker wordt.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snij enkele sneden van het ciabatta brood en toast ze in de broodrooster of onder de grill.
  • Smeer op elke snede ciabatta wat van de saus.
  • Warm serveren.

Bruschetta met Tomaat en Mozarella

Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingredients

  • 1 stokbrood
  • 4 tomaten
  • 1 bolletje mozarella
  • 10 blaadje(s) verse basilicum fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Instructions

  • Snij het stokbrood in sneetjes van 1.5cm en rooster deze in de broodrooster of onder de grill goudbruin.
  • Ontvel en ontpit de tomaten en snij in kleine blokjes.
  • Doe ze in een kom.
  • Snij de mozarella in kleine blokjes en voeg deze toe aan de tomaten.
  • Roer er de basilicum, knoflook en de olijfolie door en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het mengsel over de broodsneetjes en zet deze gedurende 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 220 graden.

Notes

Warm serveren.

Bruschetta met Sardientjes

Recept categorieën: Tapas, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill

Ingredients

  • 1 stokbrood
  • 1 blik sardientjes op olie
  • 1 sjalotje zeer fijn gesneden
  • kappertjes ter garnering
  • enkele zwarte olijven ter garnering

Instructions

  • Snij het stokbrood in sneetjes van 1.5 cm en rooster deze in de broodrooster of onder de grill goudbruin.
  • Prak de sardientjes samen met 1 eetlepel olie uit het blik fijn.
  • Meng er het sjalotje onder.
  • Beleg de bruschetta met dit mengsel en garneer met enkele kappertjes en plakjes zwarte olijf.

Bruschetta met Guacamole en Garnaal

Recept categorieën: Koude Hapjes, Tapas
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill

Ingredients

  • 1 stokbrood
  • 1 potje guacamole
  • 150 gram grijze garnalen gepeld
  • enkel blaadjes verse koriander ter garnering

Instructions

  • Snij het stokbrood in sneetjes van 1.5cm en rooster deze in de broodrooster of onder de grill goudbruin.
  • Besmeer ze met de gaucamole en leg er enkele garnalen bovenop.
  • Werk af met wat fijngesneden korianderblad.

Tagliatelle met geroosterde tomaatjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pasta
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 715kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingredients

  • 400 gram tagliatelle
  • 2 bakje mini romatomaatje a 250 gr.
  • 5 eetlepel(s) kruidenolie knoflook & peterselie (drogheria&alimentari, flesje a 80 ml.)
  • 100 gram gepelde walnoten.
  • 75 gram rucola
  • 50 gram gemalen oude kaas

Instructions

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Tagliatelle koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Tomaatjes wassen, halveren, in ovenschaal legen en besprenkelen met 3 el kruiden olie.
  • Tomaatjes in ca. 5 min. gaar roosteren.
  • Intussen noten grof hakken.
  • Tagliatelle mengen met rest van de olie, tomaatjes, rucola en noten.
  • Aan tafel bestrooien met kaas

Nutrition

Calories: 715kcal | koolhydraten: 73g | Protein: 22g | Vet: 38g

Gegratineerde Rösti met Zalm

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Zwitserland
Servings: 4
Calories: 375kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingredients

  • 3 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 200 gram zalmfilet in stukjes
  • 400 gram rösti
  • 2 eetlepels olijfolie met basilicum
  • Zout en gemalen peper naar smaak
  • ½ beker crème fraîche
  • 75 gram geraspte oude kaas

Instructions

  • Verwarm de grill voor.
  • Bak de rösti in een wok volgens de instructies op de verpakking.
  • Voeg van het vuur af de zalm, bosuitjes, zout en peper toe aan de gebakken rösti en meng goed.
  • Doe het mengsel in een ovenschaal.
  • Strijk de crème fraîche gelijkmatig over de bovenkant van het mengsel en strooi de geraspte kaas erover.
  • Plaats de ovenschaal onder de grill en laat het geheel 5 minuten gratineren, of tot de kaas goudbruin en bubbelt.

Notes

Wijnadvies:

Deze gegratineerde rösti met zalm past goed bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Zwitserland. De citrusachtige tonen van de wijn complementeren de zalm en zorgen voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Kerriesalade met geroosterde kipfilet

Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Salade
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingredients

  • 400 gram kipfilet
  • knolselderij
  • 1 ui
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • 1 mandarijn
  • 100 ml crème fraîche
  • 2 stengels bosui
  • 25 gram pijnboompitten
  • 4 sneetjes pompoenpitten brood
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje peper
  • zout

Instructions

  • Zet een grote pan met ruim water op hoog vuur.
  • Schil de knolselderij, door eerst een de kop en kont eraf te snijden.
  • Met een groot koksmes snijd je nu de zijkanten er rondom vanaf.
  • Snijd de knolselderij in plakken en stapel deze op.
  • De plakken in repen snijden en in water met een beetje citroensap bewaren.
  • Knolselderij verkleurt snel en met citroen kun je dat voorkomen.
  • Blancheer de knolselderij kort en koel de repen snel terug in water.
  • Lekker knapperig is het mooist.Grill de kipfilet in een grillpan.
  • Éen minuut grillen, kwartslag draaien voor het mooie grill ruitje en doe aan de andere kant van de kipfilet hetzelfde.
  • Bestrooi de kip met peper en zout en zet de kipfilet in een oven van 120 graden om langzaam te garen.
  • Als de kip bijna gaar is(kip veert niet meer terug) uit de oven halen en laten afkoelen.
  • Snijd de bosui in ringen, snipper de ui, pel de mandarijn en roer de crème fraîche los.
  • Meng de knolselderij, de mandarijn, gesnipperde ui, beetje kerrie en crème fraîche met elkaar.
  • Lekker op smaak maken met verse peper en eventueel zout.
  • Rooster de sneetjes pompoenpitten brood in het rooster en de pijnboompitten in een pannetje.
  • Leg de salade op een groot bord en strooi de bosui ringen en pijnboompitten erover.
  • Snijd het brood in punten, leg ze bij de salade en smullen maar.

Notes

In plaats van het garen van de kipfilet in de oven kun je ook na het grillen het vuur onder je grill laag zeten en met een deksel afdekken.

Kippe-Saté op Thaise wijze

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Thailand
Servings: 2
Calories:

Equipment

  • grill
  • satéstokjes
  • mi

Ingredients

  • 1 halve kip ontbeend en in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden (gaat het best na de kip lichtjes te hebben ingevrozen)
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ teelepel koriander poeder
  • ½ teelepel kerrie poeder
  • ¼ teelepel komijn poeder
  • 1 teelepel sambal oelek
  • 1 teelepel vers limoensap
  • 1 tot 1 1/2 eetlepels vis saus "Nham Pla" is het woord voor vissaus in het Thais
  • 1 eetlepel(s) bruine suiker
  • 2 eetlepel(s) olie

Instructions

Maak de marinade :

  • Doe de knoflook. koriander, kerrie, komijn, sambal oelek, limoensap, vis saus, bruine suiker en olie in de keukenrobot-mixer, en mix alle ingredienten onder elkaar (kan ook met de hand als u de knoflook perst of heel fijn snippert)
  • Marineer de kip in de marinade voor minimum 1 uur (een nachtje marineren laat de marinade natuurlijk volledig in het vlees trekken)
  • Vierendeel de ui.
  • Halveer elk kwart (maantje) van de ui en pel de rokken van de ui.
  • Plaats nu 1 stukje ui op een saté-stokje, dan een stukje kip en herhaal tot uw saté-stokje bijna vol is. Voeg als laatste een stukje ui toe.
  • Gril de satés voor 10 minuten aan 1 kant en 10 minuten aan de andere kant.
  • Gebruik de ui als indicator voor de hitte van uw gril : Als de ui binnen de 10 minuten zwart wordt, is uw vlees te dicht bij de gril of is de gril te warm.
  • Plaats het vlees verder weg van de gril en eet de zwarte ui niet op.

Notes

In Thailand is er geen ui op de satestokjes, wat de bereiding sneller maakt.

Sole dorée

(vergulde zeetong)
Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingredients

  • 4 tongen van 250 g
  • 8 dunne sneden witbrood
  • 5 dl courtbuillon
  • 4 eetlepel(s) slagroom
  • 100 g amandelen geschaafde
  • 4 plakjes kaas
  • zout
  • peper
  • 8 langoustines
  • 180 g boter
  • 4 schijfjes citroen

Instructions

  • Snij de korsten van het brood en rooster licht aan één kant.
  • Pocheer de langoustines 8 minuten in de bouillon.
  • Pel ze en snij ze in de lengte doormidden.
  • Smelt 100 g boter in een pan en leg hierin de tongen.
  • Bak ze heel zachtjes aan een kant gedurende 6 minuten.
  • Geef er dan 50 g gesmolten boter over, die goed heet is en zet de schaal even onder de grill om de bovenkant te bruinen.
  • Leg op de niet geroosterde kanten van 4 sneetjes brood een plakje kaas.
  • Leg daarop twee langoustine helften en daarop een tweede sneetje brood met de geroosterde kant naar boven.
  • Druk dit goed aan.
  • Smeer ze in met gesmolten boter en zet ze op een bakplaat in de oven van 170ºC.
  • Laat ze daar tot de kaas gesmolten is.
  • Snij ze diagonaal door.
  • Doe de verwarmde room in een ovale voorverwarmde schaal.
  • Leg hier de tongen in en bestrooi met zout en peper en hou ze warm.
  • Smelt 30 g boter in een pan en bak hierin snel de geschaafde amandelen aan.
  • Laat uitlekken en verdeel over de tongen.
  • Zet er de broodjes bij en serveer.