Vegan Oliebollen: Plantaardig en Heerlijk Luchtig

Vegan Oliebollen: Plantaardig en Heerlijk Luchtig

Deze vegan oliebollen zijn heerlijk luchtig en volledig plantaardig. Perfect voor een diervriendelijk Oud & Nieuw!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 350 ml plantaardige melk lauw
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg de lauwe plantaardige melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Roer de rozijnen door het beslag.
  • Dek de kom af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met vegan slagroom voor extra feestelijkheid.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met warme glühwein.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g

Appel-Kaneel Oliebollen: Een Zoete Twist op de Klassieker

Appel-Kaneel Oliebollen: Een Zoete Twist op de Klassieker

Geniet van oliebollen met een zoete twist door stukjes appel en een vleugje kaneel toe te voegen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml melk lauw
  • 1 grote appel in kleine stukjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout, suiker en kaneel in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Roer de stukjes appel door het beslag.
  • Dek de kom af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met extra kaneelsuiker voor een heerlijke zoete smaak.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – combineer met warme appelcider.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 0.3g | Sugar: 7g

Klassieke Oliebollen: Traditioneel Nederlands Recept

Klassieke Oliebollen: Traditioneel Nederlands Recept

Heerlijke klassieke oliebollen, krokant van buiten en luchtig van binnen. Onmisbaar bij Oud & Nieuw!
Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20 stuks
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 10 g gist gedroogd
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 300 ml melk lauw
  • 100 g rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker voor serveren

Instructies

  • Meng de bloem, gist, zout en suiker in een grote kom.
  • Voeg het ei en de lauwe melk toe en mix tot een glad beslag.
  • Voeg de rozijnen toe en meng goed door.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 180 °C.
  • Schep met een ijsschep bolletjes beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer warm, bestrooid met een royale laag poedersuiker voor de ultieme smaakbeleving.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – serveer met warme chocolademelk of glühwein.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g

Aardappelsalade met Goudse Kaas en Paprika

Aardappelsalade met Goudse Kaas en Paprika

Romige aardappelsalade met frisse groenten en Goudse kaas.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gr belegen Goudse kaas
  • 1 rode paprika
  • 2 grote uien
  • 4 flinke augurken
  • 500 gr gekookte aardappelen
  • ½ literblik maïskorrels
  • 2 ½ dl Bulgaarse yoghurt
  • Zout
  • Peper
  • Paprikapoeder
  • Peterselie

Instructies

  • Snijd de Goudse kaas in kleine dobbelsteentjes en de paprika in reepjes.
  • Hak de uien en de augurken fijn.
  • Snijd de gekookte aardappelen in stukjes en laat de maïskorrels uitlekken.
  • Maak een sausje van de yoghurt, zout, peper en paprikapoeder.
  • Meng de kaas, groenten en aardappelen voorzichtig door de yoghurt-dressing.
  • Bestrooi de salade met fijngehakte peterselie.
  • Serveer direct of laat even afkoelen voor een frisse smaak.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de romige en licht zoete smaken van deze aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Aardappelsalade op Amerikaanse Wijze

Aardappelsalade op Amerikaanse Wijze

Een frisse en pittige Amerikaanse aardappelsalade, ideaal voor een zomerse barbecue of picknick.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • scherp mes
  • kookpan
  • Ingrediënten:

Ingrediënten

  • 1 kg geschilde aardappelen in blokjes
  • 1 liter kruidenbouillon tablet
  • 3 geschilde appels in stukjes
  • 1 blikje maïskorrels 250 g, uitgelekt
  • 1 kleine komkommer in blokjes
  • 1 groene paprika in blokjes
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 5 augurkjes in blokjes
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1 gesnipperde ui
  • 4 eetlepels kleine zilveruitjes
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels tacosaus
  • Sap van 1 limoen
  • 1 theelepel kappertjes
  • 2 fijngesneden jalapeñopepers zonder zaadjes
  • Zout en peper
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie

Instructies

  • Kook de aardappelen in de bouillon in circa 20 minuten gaar en laat ze uitlekken.
  • Meng de gekookte aardappelblokjes met appel, maïs, komkommer, groene en rode paprika, augurkjes, tomaten, ui en zilveruitjes in een grote kom.
  • Voor de dressing: Roer olie, azijn, yoghurt, mayonaise, tacosaus, limoensap, kappertjes, jalapeñopepers, zout, peper, basilicum en knoflook door elkaar.
  • Schep de dressing door de salade en laat circa 30 minuten intrekken voor optimale smaak.
  • Garneer de salade met de fijngesneden peterselie.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo vormt een heerlijke combinatie met de pittige en fruitige tonen van de salade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Fruitige Bavarois met Romige Vanilletoets

Fruitige Bavarois met Romige Vanilletoets

Deze luchtige bavarois met fruit naar keuze is een heerlijk fris nagerecht dat smelt in je mond.
+ 8 uur opstijven30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 6
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • puddingvorm

Ingrediënten

  • ½ kg fruit naar keuze vers of diepgevroren, zoals frambozen, aardbeien, citroen, enz.
  • 200 g griessuiker
  • 1 dl water
  • 8 blaadjes gelatine
  • ½ l room
  • 1 pakje vanillesuiker

Instructies

Fruitmengsel bereiden:

  • Doe het fruit, de griessuiker en het water in een pan.
  • Laat zachtjes koken tot het fruit zacht is en de smaken goed zijn vermengd.
  • Indien gewenst, zeef het fruitmengsel om zaadjes te verwijderen.

Gelatine toevoegen:

  • Week de gelatineblaadjes in koud water zoals beschreven op de verpakking.
  • Knijp de blaadjes uit en voeg ze toe aan het warme fruitmengsel.
  • Roer tot de gelatine volledig is opgelost.

Room en vanille toevoegen:

  • Klop de room licht op, zodat deze net luchtig is maar niet volledig stijf.
  • Meng de room voorzichtig door het afgekoelde fruitmengsel.
  • Voeg de vanillesuiker toe en roer tot een glad mengsel.

Bavarois laten opstijven:

  • Giet het mengsel in een puddingvorm en dek af met folie.
  • Laat minstens 8 uur, bij voorkeur een nacht, opstijven in de koelkast.

Serveren:

  • Haal de bavarois uit de vorm door deze kort in warm water te dompelen en op een schaal te storten.
  • Garneer met vers fruit en serveer.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze bavarois met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een frisse rosé.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 24g

Pastasalade met Tonijnsaus en Kipfilet

Pastasalade met Tonijnsaus en Kipfilet

Een heerlijke pastasalade met een romige tonijnsaus, kipreepjes en frisse kappertjes. Deze salade is perfect voor een feestelijke maaltijd of als bijgerecht tijdens de kerst.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Pasta, Salade, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g pasta bijv. Honig Schelpjes
  • 2 eetlepels boter
  • 400 g kipfilet in reepjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 300 g tonijn in olie uitgelekt
  • 1 blikje ansjovis uitgelekt
  • ½ dl olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 eetlepels kappertjes
  • 4 dl zelfgemaakte mayonaise
  • 4 eetlepels augurkjes kleingesneden
  • Verse basilicum

Instructies

  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar, spoel af met koud water en laat afkoelen.
  • Bak de reepjes kip in boter met zout en peper in ongeveer 5 minuten bruin en gaar.
  • Pureer in een keukenmachine de tonijn, ansjovis, olijfolie, citroensap en 3 eetlepels kappertjes tot een gladde pasta.
  • Roer de tonijnsaus door de mayonaise en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de tonijnsaus en de gebakken kip door de afgekoelde pasta.
  • Garneer de salade met de overgebleven kappertjes, augurkjes en verse basilicum.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij de romige tonijnsaus en de lichte smaken van de salade.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Gegratineerde Krab op z’n Chinees met Varkensvlees en Paddestoelen

Gegratineerde Krab op z'n Chinees met Varkensvlees en Paddestoelen

Deze gegratineerde krab op z'n Chinees is een unieke combinatie van krabvlees, mager varkensvlees en verse paddenstoelen, geserveerd in de krabbeschelp. Een exotisch voorgerecht dat perfect is voor een diner met een twist.
Bereidingstijd39 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gekookte krab
  • 500 g verse paddenstoelen fijngehakt
  • 2 eetlepels broodkruimels
  • 500 g mager varkensvlees fijngehakt
  • 1 ei
  • 4 à 5 lente-uitjes fijngesnipperd
  • 1 theelepel sesamolie
  • Zout naar smaak
  • Olie voor het bakken of grillen

Instructies

  • Hak het mager varkensvlees, de paddenstoelen en de gekookte krab fijn.
  • Voeg de fijngesnipperde lente-uitjes toe aan het mengsel en breng op smaak met zout.
  • Meng het geheel goed en bind het mengsel met een ei.
  • Schep het mengsel in de lege krabbeschelp of in kleine ovenbestendige schaaltjes.
  • Bestrooi het geheel met broodkruimels en besprenkel met sesamolie.
  • Plaats het gerecht onder de grill of bak het in hete olie tot het goudbruin en knapperig is.
  • Serveer warm als voorgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht combineert goed met een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling of Sauvignon Blanc, die de delicate smaken van de krab en het varkensvlees aanvullen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gevulde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Goudbruine Kaas

Gevulde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Goudbruine Kaas

Deze Zwitserse gegratineerde karnemelkcrêpes gevuld met kalfsgehakt en gesmolten Emmentaler zijn een heerlijke twist op een klassiek gerecht. Perfect voor een hartige, verwarmende maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Ovenschotel
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 350 g kalfsgehakt
  • 1 kopje karnemelk
  • 1 kopje bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden
  • 1 lente-uitje versnipperd
  • 1 stukje wortel fijngehakt
  • ¼ ui fijngehakt
  • 100 g boter voor invetten
  • 250 ml kalfsfond
  • 2 eetlepels geraspte Emmentaler
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Meng in een grote kom de karnemelk, bloem, 1 ei, zout en nootmuskaat tot een glad crêpesbeslag.
  • Meng in een aparte kom het kalfsgehakt met paneermeel, peterselie, wortel, lente-uitje, ui en het tweede ei.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Bak de crêpes in een koekenpan met een beetje olie tot ze lichtbruin zijn aan beide kanten.
  • Zet apart.
  • Bestrijk elke crêpe met het gehaktmengsel, rol ze op en halveer ze schuin.
  • Vet een ovenschaal in met boter en leg de gevulde crêpes erin.
  • Strooi de geraspte Emmentaler over de crêpes.
  • Giet de kalfsfond over de crêpes en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 25-30 minuten, totdat ze mooi bruin en gaar zijn.
  • Serveer warm uit de oven.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een volle witte wijn zoals een Chardonnay, of een lichtrode wijn zoals een Pinot Noir, die de romige en hartige smaken van de crêpes complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Pittige Kip in Chinese Stijl

Pittige Kip in Chinese Stijl

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: China
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • Kleine mengkom
  • keukenpapier
  • scherp mes
  • Koekenpan of wok
  • Keukenkwast

Ingrediënten

  • 1 groot ei losgeklopt
  • 500 g kippendijenfilets zonder vel in stukken
  • 120 g maizena
  • ¼ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel gemalen witte peper
  • 7 eetlepels kippenbouillon
  • 2 eetlepels lichte sojasaus of tamari voor glutenvrij
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels rijstazijn
  • eetlepel plantaardige olie
  • 3-4 rode chilipepers zaadlijsten verwijderd en gehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte verse gemberwortel
  • 2 lente-uien fijngehakt
  • 1 theelepel geroosterde sesamolie
  • ½ theelepel geroosterd sesamzaad
  • Rijst voor het serveren

Instructies

  • Doe het losgeklopte ei in een grote kom.
  • Dep de stukken kip grondig droog met keukenpapier en leg ze in het ei zodat ze onderstaan.
  • Meng in een aparte kom driekwart van de maizena met het zout en de peper.
  • Schud overtollig ei van de stukken kip en wentel ze door het maizenamengsel zodat alle stukken rondom goed worden bedekt.
  • Plaats de kip in het mandje van de airfryer.
  • Zorg voor ruimte tussen de stukken zodat ze knapperig en gelijkmatig gaar kunnen worden; doe dit zo nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 12 minuten.
  • Schud het mandje halverwege de baktijd om de stukken kip om te keren.
  • De gebakken kip moet droog en knapperig zijn; bak zo nodig nog 1-2 minuten langer.
  • Klop in een andere kom de overgebleven maizena, de bouillon, sojasaus, ketchup, suiker en rijstazijn door elkaar en zet apart.
  • Verhit de olie en chilipeper in een grote koekenpan of wok op matig vuur.
  • Voeg, als de inhoud van de pan zachtjes sist, de knoflook en gember toe en bak voorzichtig tot de geur vrijkomt, niet langer dan 1 minuut.
  • Klop het maizenamengsel nogmaals en schenk het al roerend in de pan; zet het vuur hoger, tot matig-hoog.
  • Voeg zo nodig wat extra water toe als de saus te dik wordt.
  • Breng de saus aan de kook tot hij flink borrelt, voeg dan de kip toe en roer tot de saus aan de kip hecht en dik is; dit duurt ongeveer 2 minuten.
  • Haal van het vuur en roer de gehakte lente-ui en sesamolie erdoor.
  • Verdeel de kip over een schaal, bestrooi hem met het sesamzaad en serveer met rijst.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Riesling past goed bij de pittige en aromatische smaken van deze pittige kip in Chinese stijl.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g