Gevulde aubergine van Hetty van Es

Gevulde aubergine van Hetty van Es

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 125 ml olijfolie voor frituren
  • 2 middelgrote uien fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 kleine tomaten fijngesneden
  • 1 groene paprika ontlijst en fijngesneden
  • 1 eetlepel(s) verse peterselie fijngesneden
  • zout en peper naar smaak
  • 425 gram paneermeel
  • 150 gram feta verbrokkeld

Instructies

  • Blad verwijderen en aubergines in lengterichting halveren.
  • Schep het vruchtvlees er tot 1 cm van de rand voorzichtig uit, zodat de aubergines op bootjes lijken.
  • Het vruchtvlees fijnsnijden en apart zetten.
  • De oven voorverwarmen op 180°C/ gas stand 4.
  • In een grote koekenpan op een middelhoog vuur de olie verhitten en daarin een paar minuten ui en knoflook sauteren tot ze zacht zijn.
  • Gesneden aubergine toevoegen en in ong. 5 minuten zacht bakken.
  • Tomaat, groene paprika en peterselie toevoegen en ong. 10 minuten laten sudderen.
  • Van het vuur halen en overscheppen in een grote kom.
  • Paneermeel toevoegen, tot een gelijkmatige massa vermengen en dit over de 4 uitgeholde aubergines verdelen.
  • Feta erover strooien en de gevulde aubergines over een bakplaat verdelen.
  • 15-20 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de bovenkant bruin is en de kaas gesmolten.

Notities

Warm of koud opdienen.

Griekse Spinazie

Griekse Spinazie

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 g pijnboompitten
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 grote ui grofgehakt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 200 g diepvriesspinazie
  • 3 rijpe tomaten in kleine stukjes en uitgelekt
  • 100 g ricotta
  • 100 g feta
  • snufje versgeraspte nootmuskaat
  • 6 vellen filodeeg totaal ca. 270 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C/ gas stand 5.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze licht kleuren en hun aroma vrijkomt; schud de pan steeds goed.
  • Schep ze op een bord.
  • Schenk 1 eetl. van de olijfolie in de pan en fruit hierin ui en knoflook ca. 8 min. op laag vuur, af en toe omscheppend. Voeg spinazie en tomaat toe en laat het spinaziemengsel ca. 6 min. zachtjes pruttelen.
  • Schep het spinaziemengsel in een grote kom en laat het enigszins afkoelen.
  • Ricotta en feta door het spinaziemengsel scheppen.
  • Voeg pijnboompitten, nootmuskaat en wat zout en peper toe.
  • Vet een ondiepe, rechthoekige bakvorm van ca. 20 x 28 cm licht in met een beetje olie.
  • Leg op de bodem 2 vellen filodeeg en laat de deegvellen enigszins over de randen van de bakvorm hangen.
  • Schep de helft van het spinaziemengsel erop en spreid het gelijkmatig uit.
  • Leg hierop weer 2 vellen filodeeg.
  • Schep hierop de rest van het spinaziemengsel.
  • Spreid de laatste 2 vellen filodeeg over de spinazievulling uit.
  • Vouw de deegranden naar binnen.
  • Bestrijk de bovenkant licht met olie.
  • Bak de spinaziepastei 25 min., tot hij goudbruin en knapperig is.

Kardemom brood

Kardemom brood

Recept categorieën: Cake
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • tulbandvorm 16,5 cm,
  • grote kom

Ingrediënten

  • 200 ml rijstmelk of ander plantaardig melk naar wens
  • 1 tl appel azijn
  • 200 gram speltmeel volkoren (of amandelmeel)
  • 2 tl kardemompoeder
  • ¼ tl vanillepoeder ongezoet
  • 100 gram pistachenoten ongezouten
  • ½ tl baking soda zuiveringszout
  • kokosolie of ghee voor het invetten

Instructies

  • Verwarm de oven op 180 °C.
  • Kluts de eieren luchtig in een grote kom, doe de rest van de natte ingrediënten erbij en roer goed.
  • Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe (bewaar eventueel een handje pistachenoten voor de dopping) en roer alles door elkaar.
  • Vet de vorm in met olie en schep het deeg in de vorm en bak de cake 30-40 minuten in de oven.
  • Check af en toe met een prikker of hij gaar is.
  • Haal de cake uit de oven, laat afkoelen, snijd het doormidden en serveer met een hartige spread.

Cranberrybrood

Cranberrybrood

Recept categorieën: Brood, Fruit
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 60 gram boter
  • 1 eetlepel(s) sinaasappel geraspte schil
  • 3 grote eieren
  • 200 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 300 ml cranberries verse of ingevroren fijngehakte
  • 115 gram vanillesuiker
  • 115 ml karnemelk
  • snufje zout
  • 115 ml pecannoten fijngehakte

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet een broodvorm in.
  • Mix boter,suiker, sinaasappelschil en vanillesuiker in een grote kom tot het mengsel licht en luchtig is.
  • Voeg de eieren toe.
  • Meng alles weer goed door elkaar.
  • Meng bloem, bakpoeder en zout. Roer dit beetje voor beetje samen met de karnemelk door het botermengsel.
  • Voeg dan de noten en cranberries toe.
  • Doe het beslag in de vorm en bak het brood in 50 a 60 minuten gaar.

Voor de Broodbakmachine:

  • Doe het mengsel in de broodbakmachine.
  • Klop met de mixer in een beslagkom de boter,suiker,sinaasappelschil en vanillesuiker licht en luchtig.
  • Start de machine op de stand bakingpowder/bakpoeder.
  • Voeg eerst de eieren en dan bloem/bakpoeder/karnemelk toe.
  • Als dit goed is gemengd, voeg dan de noten en cranberries toe.
  • Laat het programma uitlopen tot het eind.

Beignets met sint jakobsschelpen

Beignets met sint jakobsschelpen

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • scherp mes
  • grote kom
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 100 gram dunne sperziebonen
  • 1 rode Spaanse peper
  • 450 gram sint-jakobsschelpen
  • 1 ei
  • 3 lente-uitjes in ringen
  • 50 gram rijstebloem
  • 1 eetlepel(s) vissaus
  • olie om in te frituren
  • zoete chilidipsaus om erbij te serveren

Instructies

  • Snijd de sperziebonen met een scherp mes in piepkleine stukjes.
  • Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en hak hem fijn.
  • Breng een steelpan met water en een snufje zout aan de kook en kook de bonen in 3-4 minuten beetgaar.
  • Verwijder hom of kuit uit de sint-jakobsschelpen, hak de schelpen grof en doe ze in een grote kom.
  • Voeg de sperziebonen toe.
  • Meng ei, lente-uitjes, rijstebloem, vissaus en Spaanse peper.
  • Roer dit mengsel door de sint-jakobsschelpen.
  • Verhit ca. 2,5 cm olie in een grote voorverwarmde wok.
  • Schep een soeplepel van het mengsel in de wok en frituur het 5 minuten tot het goudbruin en gaar is.
  • Laat de beignet op keukenpapier uitlekken en frituur de rest van de beignets.
  • Serveer de beignets heet met een zoete chilidipsaus.

Notities

Variatie:
* Gebruik garnalen of strandgapers in plaats van sint-jakobsschelpen.

Romig vispotje met broccoli uit de oven

Romig vispotje met broccoli uit de oven

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram broccoli
  • zout
  • peper versgemalen
  • 1 grote rode ui
  • 1 gele paprika
  • 25 gram boter
  • 1 citroen
  • 300 gram kabeljauwfilet
  • 300 gram zalmfilet
  • 100 gram MonChou
  • 1 deciliter slagroom
  • 0.5 eetlepel tijmblaadjes verse
  • nootmuskaat
  • 100 gram gekookte mosselen
  • 100 gram Hollandse garnalen

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de broccoliroosjes van de stronk en blancheer ze in ruim kokend water met zout in ca. 3 minuten beetgaar.
  • Laat de broccoli uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de ui in dunne partjes en de paprika in stukken.
  • Smelt de boter in een pan en fruit de ui en paprika ca. 5 minuten op laag vuur.
  • Was de citroen en rasp de schil.
  • Pers hem daarna uit.
  • Snijd de kabeljauw en de zalmfilet in stukken van ca. 3 x 3 cm en besprenkel ze met het citroensap.
  • Roer in een grote kom de MonChou met de slagroom, tijm, zout, peper, de citroenrasp en een snuf nootmuskaat door elkaar.
  • Schep de broccoli, kabeljauw, zalm, mosselen, garnalen en het ui-paprikamengsel erdoor en vul hiermee een ondiepe ovenschaal.

Afwerking:

  • Strooi de geraspte kaas erover en bak de visschotel in de oven in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Lekker met aardappelpuree en een salade van wortel en kervel.

Honinggemarineerde Kipfilet met Krokante Sla

Honinggemarineerde Kipfilet met Krokante Sla

(inclusief marineren)12 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Kip, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de kip en marinade:

  • 2 kipfilets ongeveer 400g in totaal
  • 2 eetlepels notenolie
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 mespunt gemberpoeder
  • Peper en zout naar smaak

Voor de sla en dressing:

  • 50 gram gemengde sla
  • 1 ei
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 dl arachideolie
  • ½ dl wijnazijn
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

De dag vooraf:

  • Vermeng de notenolie, honing, wijnazijn, geperste knoflook en gemberpoeder in een grote kom.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de kipfilets in de marinade, dek ze af met huishoudfolie en laat ze ongeveer 12 uur op een koele plaats intrekken.

De dag zelf:

  • Was de gemengde sla en droog deze in een slacentrifuge.
  • Klop het ei los met de mosterd en suiker.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg druppelsgewijs eerst de arachideolie en vervolgens de wijnazijn toe terwijl je blijft roeren tot een gladde vinaigrette.
  • Meng de vinaigrette door de sla en verdeel deze over 4 borden.
  • Verwarm de barbecue of grill en leg een stuk aluminiumfolie op het rooster.
  • Rooster de gemarineerde kipfilets op de aluminiumfolie tot ze gaar zijn (het folie voorkomt dat de marinade op het vuur druipt en vlammen veroorzaakt).
  • Snijd de kipfilets schuin in dunne plakjes en schik deze op de sla.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Authentieke Zuid-Afrikaanse Bobotie

Authentieke Zuid-Afrikaanse Bobotie

Proef de rijke smaken van Zuid-Afrika met deze authentieke bobotie. Een hartige ovenschotel vol kruiden en specerijen!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Zuid Afrika
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg runder- of lamsgehakt
  • 2 plakjes witbrood
  • 2 ½ dl melk
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma koenjit
  • 1 tl koriander ketoembar
  • ½ tl gemalen komijn djinten
  • 1 mespunt kruidnagel
  • 1 groene peper fijngesneden
  • 1 tl zout
  • ½ tl peper
  • 2-3 el citroensap
  • 75 g sultanarozijnen
  • 50 g amandelen
  • 1 el mangochutney of abrikozenchutney
  • ½ tl munt
  • ½ tl oregano
  • 3 eieren
  • 5 citroenblaadjes daoen djeroek poeroet

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Week de plakjes witbrood in ½ dl melk, knijp ze uit en verkruimel het brood.
  • Meng het gehakt met het verkruimelde brood, de fijngesneden ui, knoflook, kerriepoeder, kurkuma, koriander, komijn, kruidnagel, groene peper, zout, peper, citroensap, rozijnen, amandelen, chutney, munt en oregano in een grote kom.
  • Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en druk het goed aan.
  • Strijk de bovenkant glad.
  • Klop de eieren los met de resterende 2 dl melk en giet dit over het gehaktmengsel in de ovenschaal.
  • Druk de citroenblaadjes in de bovenlaag van het gehaktmengsel.
  • Bak de bobotie in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Een droge Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc of een lichte Merlot passen perfect bij deze bobotie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Gegrilde Groenten Pastasalade

Gegrilde Groenten Pastasalade

Een hartige, gezonde en verrukkelijke pastasalade met gegrilde groenten. Perfect voor zomerse avonden of winterse dagen.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 peper
  • 1 rode peper
  • 1 rode ui
  • 15 gram basilicum vers
  • 2 courgettes
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels Hellmann's Real
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 225 gram fusilli
  • 50 gram olijven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de courgettes, pepers, ui en olijven.
  • Doe de groenten met 1 eetlepel olijfolie in een braadslee.
  • Braad de groenten 25 minuten, roer halverwege.
  • Kook de pasta volgens de verpakking.
  • Giet de pasta af in een vergiet.
  • Meng de groenten met mayonaise, basilicum, azijn en fusilli in een kom.

Notities

Serveertip:
Serveer de pasta direct of koud.
Wijnadvies:
Rosé wijn.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Schotse Nieuwjaars Pint

Schotse Nieuwjaars Pint

Een traditioneel Schots drankje, geserveerd op nieuwjaarsmorgen. Een warme en kruidige start van het nieuwe jaar.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Alcoholische drank, Warme dranken
Land van herkomst: Schotland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • Kannen

Ingrediënten

  • 3 eieren M
  • 4 pints licht bier
  • ½ pint whisky
  • Suiker naar smaak
  • 1 flinke theelepel versgeraspte nootmuskaat

Instructies

  • Doe het bier in een ruime pan, voeg nootmuskaat toe en verhit tot net onder het kookpunt.
  • Voeg suiker naar smaak toe.
  • Klop de eieren los in een grote kom.
  • Voeg geleidelijk het hete bier toe aan de eieren (om schifting te voorkomen).
  • Voeg de whisky toe en giet alles terug in de pan.
  • Verhit het geheel, voortdurend roerend, tot net onder het kookpunt.
  • Giet het drankje meerdere malen over en weer in verwarmde kannen tot het helder en schuimig is.

Notities

Serveertip:
Serveer de Schotse Pint warm in verwarmde kannen, traditioneel op nieuwjaarsmorgen.
Wijnadvies:
Dit drankje is op zichzelf al een complete traktatie, een wijnadvies is niet van toepassing.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g