Nigeriaanse Egusi Stoofpot met Rundvlees en Garnalen

Nigeriaanse Egusi Stoofpot met Rundvlees en Garnalen

Een rijke en smaakvolle Nigeriaanse stoofpot met gemalen egusi pitten, rundvlees, garnalen en spinazie. Perfect voor wie iets nieuws wil proberen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nigeria
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g egusi pitten of pompoenpitten
  • 100 ml arachideolie pindaolie
  • 675 g runderstoofvlees in blokjes
  • 2 grote tomaten gehalveerd
  • 1 kleine ui in vieren gesneden
  • 2 groene chilipepers zonder zaadjes
  • 600 g tomatensaus passata
  • 3 el tomatenpuree
  • 350 ml water
  • 1 kg verse garnalen schoongemaakt, darmkanaal verwijderd
  • 500 g verse spinazie gesneden
  • Snufje zout
  • Snufje versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Maal de egusi pitten of pompoenpitten in een keukenmachine gedurende 30-40 seconden tot een fijn poeder.
  • Zet apart.
  • Verhit de arachideolie in een grote pan op middelhoog vuur gedurende 4-5 minuten.
  • Voeg het runderstoofvlees toe en bak het 3-5 minuten aan tot de buitenkant mooi bruin is.
  • Pureer de tomaten, ui en chilipepers in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Voeg dit tomatenmengsel toe aan het stoofvlees, zet het vuur lager en plaats het deksel op de pan.
  • Laat 40-50 minuten zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de tomatensaus, tomatenpuree, water en garnalen toe.
  • Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de spinazie en de gemalen egusi pitten toe.
  • Laat nog 10 minuten sudderen tot de spinazie is geslonken en de stoofpot goed is ingedikt.

Notities

Serveertip:
Serveer de egusi stoofpot met gestoomde rijst of fufu voor een authentieke Nigeriaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Shiraz past goed bij de kruidige en rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 50g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg mosselen
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 dl witte wijn
  • Grof zeezout om mosselen op te zetten
  • 50 g gemalen amandelen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 g zachte boter
  • Fijngesneden rode peper voor garnering

Instructies

  • Spoel de mosselen grondig af onder koud stromend water en verwijder eventuele baarden.
  • Kook de mosselen met de gesnipperde sjalot en witte wijn in een afgedekte pan al omschuddend ongeveer 5 minuten, totdat de schelpen opengaan.
  • Verwijder de dichte mosselen.
  • Verwijder van elke mossel de helft van de schelp.
  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Zet de mosselen op een laag grof zeezout in een ovenschaal.
  • Meng de gemalen amandelen, zout, peper, fijngesneden peterselie en zachte boter in een kom.
  • Verdeel dit mengsel over de mosselen.
  • Gratineer de mosselen in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 5 minuten, totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Bestrooi de gegratineerde mosselen met fijngesneden rode peper voor een beetje pit.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de rijke en romige smaak van de gegratineerde mosselen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Heerlijke Stoofschotel met Lamsvlees en Groenten

Heerlijke Stoofschotel met Lamsvlees en Groenten

Deze stoofschotel met malse lamslappen en een overvloed aan groenten is het ultieme comfort food. Met aardappelen, pompoen, courgette en meer, biedt dit gerecht een rijke, voedzame maaltijd die perfect is voor een gezellige familiediner.
Bereidingstijd1 uur 40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Stoofpot
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote pan met deksel
  • Keukenmes
  • Kommetje voor maïzena

Ingrediënten

  • 750 g in flinke blokken gesneden lamslappen
  • 1 schoongemaakte en kleingesneden ui
  • 1 schoongemaakte en in ringen gesneden prei
  • 1 schoongemaakte en in stukjes gesneden stengel bleekselderij
  • 1 in plakjes gesneden wortel
  • 1 eetlepel grofgehakte peterselie
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Mespuntje gemalen komijn
  • Zout en peper naar smaak
  • ± 7 dl water
  • 500 g geschilde en in stukken gesneden aardappelen
  • 250 g schoongemaakte en in stukjes gesneden pompoen
  • 2 in plakjes gesneden courgettes
  • 250 g schoongemaakte en gebroken sperziebonen
  • 350 g maïskorrels uit blik uitgelekt
  • 2 eetlepels maïzena

Instructies

  • Doe de blokken lamsvlees, kleingesneden ui, prei, bleekselderij, wortel, gehakte peterselie, laurierblad, oregano, komijn en wat zout en peper in een grote pan.
  • Voeg zoveel water toe dat alles net onder staat en breng het geheel aan de kook.
  • Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat alles 1 uur zachtjes koken.
  • Voeg de stukken aardappel en pompoen toe en laat deze 10 minuten meekoken.
  • Voeg de plakjes courgette en sperziebonen toe en laat alles nog eens 20 minuten zachtjes koken.
  • Roer de maïskorrels door het vlees-groentemengsel en verwarm deze 5 minuten mee.
  • Maak de maïzena aan met wat water in een kommetje en bind hiermee de stoofschotel tot de gewenste dikte.
  • Serveer de stoofschotel in een diepe schaal en geniet van een rijke, smaakvolle maaltijd.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een robuuste rode wijn zoals een Shiraz of Malbec.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Hartig Gierststoofpotje met Komijnekaas

Hartig Gierststoofpotje met Komijnekaas

Een hartig en vullend gierststoofpotje met prei, tomaten en komijnekaas, op smaak gebracht met kruiden en een scheutje room. Perfect voor een warme maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Rijst, Soep, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote pan met deksel

Ingrediënten

  • Boter of olie
  • 2 blikken tomaten
  • 200 g gierst
  • Koffieroom
  • 200 g komijnekaas
  • Peterselie
  • Poeder voor preisoep
  • 1 grote prei
  • Tijm
  • 4 ui
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snipper de uien en de prei.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Doe olie of boter in een grote pan (met deksel).
  • Voeg uisnippers toe en laat glazig worden.
  • Voeg de gepelde tomaten met vocht en tijm toe.
  • Roer om en laat 5 minuten sudderen op zacht vuur.
  • Voeg gierst toe, roer om en stoof 20 minuten.
  • Voeg eventueel water toe om aanbakken te voorkomen.
  • Meng het preispoeder met een grote kop heet water.
  • Meng de preiringen met de gierstmassa.
  • Voeg het opgeloste preispoeder toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten doorkoken op zeer zacht vuur.
  • Roer de kaas en peterselie erdoor.
  • Voeg een scheutje room toe.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
  • Een fruitige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Ierse Gehaktballetjes in Romige Runderjus

Ierse Gehaktballetjes in Romige Runderjus

Geniet van deze Ierse gehaktballetjes in een romige runderjus. Een traditioneel gerecht met een volle smaak dat perfect past bij een licht bier of een zachte rode wijn.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • Grote pan met deksel
  • maatbeker

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 450 g gehakt
  • 100 g gehakt
  • 1 kopje fijne droge broodkruimels of paneermeel
  • 1 kop melk
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels fijngehakte ui

Voor de jus:

  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 1 kop runderbouillon of een mix van blond en oud bruin bier
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels koud water

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen in een grote kom en kneed tot een gelijkmatig gehaktmengsel.
  • Vorm hiervan 8 grote of 40-50 kleine gehaktballetjes.
  • Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin.
  • Zet het vuur laag, sluit de pan en laat de gehaktballen sudderen: 15 minuten voor grote gehaktballen en 8 minuten voor kleine.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en giet het overtollige vet af.
  • Voeg de runderbouillon of het biermengsel toe aan de pan en breng zachtjes aan de kook.
  • Meng de maïzena met koud water tot een papje en voeg dit toe aan de pan.
  • Roer door tot de jus dikker wordt.
  • Proef en voeg indien nodig extra zout en peper toe.
  • Serveer de gehaktballen met de jus eroverheen.

Notities

Serveertip:
Serveer met gestampte aardappelen of colcannon (Ierse aardappelpuree met kool) en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Deze Ierse gehaktballetjes passen goed bij een licht bier zoals een Ierse stout of een amber ale. Voor wijnliefhebbers is een lichte rode wijn zoals Pinot Noir een uitstekende keuze.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 26g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Friese Mossel-Eierpot met Spek en Tomaat

Friese Mossel-Eierpot met Spek en Tomaat

Een traditioneel Fries gerecht met mosselen, knapperig spek, sappige tomaten en romig eiermengsel. Perfect voor een hartverwarmende maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 50 g doorregen spek in dobbelsteentjes gesneden
  • 10 g boter
  • 3 tomaten
  • 6 eieren
  • 1 theelepel gemengde kruiden diepvries
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 kopje melk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de mosselen in licht gezouten water gedurende 10-15 minuten, totdat de schelpen openstaan.
  • Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit de schelpen.
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de spekblokjes knapperig.
  • Snijd de tomaten kruisgewijs in, dompel ze kort in kokend water en daarna in koud water.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in dikke plakken en leg ze op het gebakken spek.
  • Klop de eieren in een kom met een garde en voeg zout, peper, gemengde kruiden, bloem en melk toe.
  • Giet het eimengsel voorzichtig in de pan over het spek en de tomaten.
  • Leg de mosselen bovenop het eiermengsel.
  • Dek de pan af en laat het gerecht op laag vuur stollen.
  • Serveer warm, direct uit de pan.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood of een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g

Italiaanse Mosselen met Groentestoofpot

Italiaanse Mosselen met Groentestoofpot

Geniet van deze Italiaanse klassieker: sappige mosselen gecombineerd met een rijke stoofpot van aardappelen, courgette, tomaten en geurige kruiden.
Bereidingstijd40 minuten
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • ½ kopje olijfolie
  • 500 g aardappelen geschild en in stukken gesneden
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 2 courgettes in schijven gesneden
  • 4 tomaten gekruist en in blokjes gesneden
  • ¼ liter droge witte wijn
  • ¼ liter water
  • Tijm naar smaak
  • Basilicum naar smaak
  • Zout naar smaak, bij zoutarm dieet matig gebruiken
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Stoof de aardappelen gedurende 10 minuten, terwijl je regelmatig roert.
  • Voeg de uien toe en stoof nog eens 5 minuten.
  • Voeg de courgettes toe en stoof opnieuw 5 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en stoof nogmaals 5 minuten.
  • Schenk de witte wijn en het water in de pan.
  • Breng op smaak met tijm, basilicum, zout (matig bij natriumarm dieet) en peper.
  • Voeg de mosselen toe aan de pan.
  • Dek de pan af en laat de mosselen 10-15 minuten koken, of totdat de schelpen openstaan.
  • Roer voorzichtig met een schuimspaan om de mosselen gelijkmatig te laten garen.
  • Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  • Serveer direct in diepe borden met wat kookvocht erbij.

Notities

Serveertip:
Serveer met een knapperig glutenvrij broodje om de heerlijke saus op te dippen.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Belgische Mosselen met Romige Uiensaus en Prei

Belgische Mosselen met Romige Uiensaus en Prei

Deze klassieke Belgische mosselen met uiensaus en prei zijn een ware delicatesse. Snel, eenvoudig en perfect voor een zomerse maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kg mosselen
  • ¼ kopje water
  • 1 prei
  • 4 uien
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de uien en snijd ze in smalle ringen.
  • Giet het water in een grote pan en voeg de uien toe.
  • Stoof de uien op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
  • Was de prei grondig en snijd hem in stukken.
  • Voeg de prei toe aan de uien, dek de pan af en laat de groenten 10 minuten garen.
  • Maak de mosselen schoon: verwijder eventuele baarden en spoel ze grondig onder koud stromend water.
  • Voeg de schoongemaakte mosselen toe aan de pan met groenten.
  • Kook de mosselen op middelhoog vuur gedurende 10-15 minuten, of tot alle schelpen openstaan.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de mosselen met het kookvocht en de meegekookte groenten in diepe borden.

Notities

Serveertip:
Serveer de mosselen met vers knapperig stokbrood en een romige aioli voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een Belgische witte wijn past perfect bij dit mosselgerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 24g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Saffraan-Mosselen à la Gemmel met Romige Saus

Saffraan-Mosselen à la Gemmel met Romige Saus

Een luxe mosselgerecht met saffraan, romige saus en een vleugje witte wijn. Perfect voor een feestelijke maaltijd met familie of vrienden!
Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kg mosselen
  • 4 pakjes saffraandraadjes
  • ½ liter witte wijn
  • 4 uien in ringen gesneden
  • 2 wortelen in plakjes gesneden
  • ¼ liter vleesbouillon kant-en-klaar
  • ½ liter room
  • 100 g roomboter
  • 1 eetlepel grofgehakte peterselie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Breng de saffraandraadjes met 8-10 eetlepels water aan de kook en laat ze 5 minuten trekken.
  • Giet de witte wijn en vleesbouillon in een grote pan.
  • Voeg de wortelschijfjes, uienringen, zout en peper toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de mosselen toe aan de pan, sluit de pan met een deksel en kook ze 10-15 minuten, totdat alle mosselen openstaan.
  • Haal de mosselen met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart.
  • Zeef het kookvocht en voeg hieraan de room, het gezeefde saffraannat en de roomboter toe.
  • Breng het mengsel aan de kook en roer tot een romige saus ontstaat.
  • Voeg de mosselen terug in de pan en verwarm ze kort in de saus.
  • Serveer de mosselen in diepe borden en garneer met grofgehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers knapperig stokbrood om de romige saffraansaus mee op te dippen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc sluit perfect aan bij de rijke, romige saffraansaus.
 
 
 

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Romige Mosselen met Venkel en Witte Wijnsaus

Romige Mosselen met Venkel en Witte Wijnsaus

Geniet van romige mosselen met venkel, witte wijn en een fluweelzachte roomsaus. Een perfect gerecht voor een zomerse avond met vrienden of familie!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 20 g roomboter
  • 1 grote venkelknol in blokjes gesneden
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 2 preien in ringen gesneden
  • 2 wortelen in schijfjes gesneden
  • ½ liter vleesbouillon
  • ¼ liter witte wijn
  • ¼ liter slagroom
  • 1 eidooier
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de venkelknol in blokjes, de uien en prei in ringen, en de wortelen in schijfjes.
  • Verhit de boter in een grote pan en fruit de venkel, uien, prei en wortelen enkele minuten op middelhoog vuur.
  • Blus de groenten met de bouillon en de witte wijn en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de mosselen toe, sluit de pan met een deksel en laat ze koken op middelhoog vuur gedurende 10-15 minuten, tot de schelpen openstaan.
  • Haal de mosselen en groenten met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een voorverwarmde serveerschaal.
  • Meng de slagroom met de eidooier in een aparte kom.
  • Voeg het roommengsel langzaam toe aan het kooknat en roer goed door.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper (laat de saus niet meer koken om schiften te voorkomen).
  • Schenk de romige saus over de mosselen en groenten.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers knapperig stokbrood of een kom huisgemaakte frieten om de romige saus mee op te deppen.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij dit romige mosselgerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g