Zelfgemaakte Yoghurt
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- Ingrediënten:
- Volle yoghurt als activator
- Melk
Gebruik 1 eetlepel activator (gewone volle yoghurt uit de winkel) per halve liter melk.
Breng de melk in een grote pan aan de kook.
Zet het vuur laag zodra de melk begint te schuimen en laat de melk 2 minuten nauwelijks sudderen.
Haal de pan van het vuur en laat de melk afkoelen tot het punt waarop je je vinger nog net in de melk kunt houden terwijl je tot tien telt (41-43°C).
Verwijder eventuele vellen van de melk.
Klop de activator in een grote kom tot het goed vloeibaar is.
Voeg een paar lepels hete melk toe, één per keer, terwijl je krachtig blijft kloppen met een garde.
Voeg vervolgens de rest van de melk toe en blijf kloppen met de garde.
Vul de potjes of grote kom met het mengsel en zet de yoghurtmachine aan.
Als je geen machine hebt, gebruik dan een grote glazen of aardewerk kom en giet daar het mengsel in.
Bedek de kom met een deksel of plasticfolie en zet de kom in een wollen dekentje of een wollen sjaal.
Zet de kom minstens 8 uur op een warme, tochtvrije plaats.
De yoghurt zou na deze tijd klaar moeten zijn en een dikke textuur moeten hebben.
- Bewaar de yoghurt maximaal een week in de koelkast.
- Het is echter beter om iedere 4 dagen een nieuwe voorraad te maken en wat van de oude yoghurt als activator te gebruiken.
- Zorg ervoor dat de melk niet te warm wordt, anders kan het de activator doden en zal de yoghurt niet goed opstijven.
- Je kunt de yoghurt naar wens op smaak brengen met bijvoorbeeld honing, fruit of granola.
- Gebruik altijd schone materialen en potjes om de yoghurt in te bewaren om contaminatie te voorkomen.
Wijnadvies:
Geen specifiek wijnadvies, maar een frisse witte wijn of een lichte rosé past goed bij de veelzijdigheid van zelfgemaakte yoghurt, vooral wanneer deze wordt gecombineerd met fruitige toevoegingen.
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 13
Gekruide Maïskolven van de BBQ
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 4 maïskolven met schutbladeren
- Zout naar smaak
- 100 gram boter op kamertemperatuur
- ½ el paprikapoeder mild
- ¼ tl chilipoeder
- ¼ tl gemalen komijn
- ¼ tl gemalen koriander
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
Voeg de maïskolven met schutbladeren toe en kook ze gedurende 12 minuten.
Laat de maïskolven uitlekken en iets afkoelen.
Meng in een kom de boter met het paprikapoeder, chilipoeder, komijn, koriander en een snufje zout tot een gekruide boter.
Vouw de schutbladeren van de maïskolven terug en wrijf de maïskolven in met de gekruide boter.
Vouw de schutbladeren weer om de maïskolven.
Rooster de maïskolven op de barbecue gedurende ongeveer 15 minuten, draai regelmatig om gelijkmatig te garen.
Indien maïskolven zonder schutbladeren gebruikt worden: wikkel de maïskolven na het inwrijven met gekruide boter in aluminiumfolie en rooster ze 15 minuten op de barbecue.
Wijnadvies
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge rosé past uitstekend bij de gekruide maïskolven.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 13
Gekookte Venkel met Olijfolie en Balsamico
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar
- 2 grote venkelknollen
- 1 bouillonblokje
- 1 tl suiker
- 3 el extra vergine olijfolie
- 2 el balsamico-azijn
- Zout en peper naar smaak
Koken:
Breng een grote pan met water aan de kook en voeg het bouillonblokje en de suiker toe.
Kook de venkelstukken tot ze net gaar zijn, ongeveer 10-12 minuten.
Zorg ervoor dat ze niet te zacht worden.
Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 13
Knoflook korianderbahmi en barbequesaté met satésaus
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
satéstokjes
Barbecue of grillpan
Grote wok
- 125 g Conimex Mie half zak, nestjes
- 400 g hamlappen
- 100 ml Conimex Ketjap Marinade
- 2 el Conimex Wok Olie
- 600 g bahmigroentepakket
- 150 ml Conimex Woksaus Thaise Knoflook Koriander
- 400 ml Conimex Indonesische Pinda Satésaus
- 3 el verse koriander fijngehakt
Barbecue/Grill Voorbereiden:
Mie Koken:
Breng in een grote pan een flinke laag water met wat zout of ketjap aan de kook.
Voeg de mie toe en kook deze in ongeveer 12 minuten gaar.
Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken.
Groenten Wokken:
Zet een grote wok op het vuur en laat deze goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en wok de groenten ongeveer 3 minuten.
Voeg 10 eetlepels woksaus toe, schep de uitgelekte mie erdoor en warm het geheel goed door.
Serveren:
Schep de mie in 4 diepe borden of kommen en bestrooi met de koriander.
Leg de saté ernaast en schenk er wat satésaus over.
Geef de rest van de satésaus er apart bij.
Wijnadvies
Een fruitige Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 13
Fryske boerekool
Friese boerenkool
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 gram boerenkool schoongemaakte
- 1¼ kilo aardappels
- 2 uien
- 200 gram mager rookspek
- 2 speklappen
- 4 rundersaucijsjes
- 1 eetlepel(s) azijn
Kook de boerenkool met 3 deciliter water 15 minuten in een ruime pan.
Leg er dan de geschilde en in vieren gesneden aardappelen, de gesnipperde uien en het in blokjes gesneden rookspek op.
Kook alles in 25 minuten gaar.
Bak intussen de gehalveerde speklappen en de rundersaucijsjes in 50 gram bakboter zachtjes bruin en in 20 minuten gaar.
Blus het bakvet af met de azijn en 2 deciliter water en laat het aan de kook komen.
Stamp de boerenkool en de aardappelen door elkaar en serveer de speklapjes, de saucijsjes en de jus er apart bij.
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 13
Armeense Yoghurtsoep met Gerst en Verse Koriander
Deze Armeense yoghurtsoep met gerst, verse kruiden en een rijke smaak is een heerlijk en fris voorgerecht. Serveer met Turks brood voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g gerst of parelgort
- ½ liter boerenlandyoghurt
- 4 eieren
- 2 eetlepels bloem
- 1 sjalotje
- 2 eetlepels olijfolie
- Peper en zout naar smaak
- Verse munt
- Verse peterselie
- Verse koriander
Was de gerst of parelgort in een zeef en breng het in een grote pan met 1 liter water aan de kook.
Laat het zachtjes koken gedurende 30 minuten en zeef het daarna.
Roer de yoghurt los in een ruime kom met 1 liter water.
Klop een glad deegje van 1 ei en de bloem.
Voeg daarna de overige 3 eieren toe en klop goed door.
Klop de dunne yoghurt door het eiermengsel en giet het geheel over in een grote roestvrijstalen of geëmailleerde pan.
Breng de soep al roerend tegen de kook aan (niet laten koken) en laat een paar minuten zacht trekken, zodat de soep kan binden.
Snipper het sjalotje en bak het in de olijfolie zachtjes goudbruin in een koekenpan.
Voeg de gerst toe en bak dit kort mee.
Roer het gerst-sjalotmengsel door de yoghurtsoep.
Breng op smaak met peper en zout en roer er gehakte verse munt en peterselie door.
Serveer de soep in kommen en garneer met verse koriander.
Variatie:
Vervang de gort door 50 gr tarwekorrels en 25 gr roggegrutten en laat die 1 nacht
weken. Verder als boven.
Schenk de soep in kommen en strooi er geknipte verse koriander over.
Wijnadvies:
Serveer deze soep met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De zurige tonen van de wijn passen goed bij de romige yoghurt en verse kruiden.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 13
Noord-Brabantse Preisoep met Rookworst
Een hartverwarmende, stevige maaltijdsoep uit Noord-Brabant, rijk gevuld met prei, aardappelen, rookworst en krokant spek. Perfect voor een koude dag.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd43 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2 liter vleesbouillon van tablet mag
- 75 g rijst
- 3 grote aardappelen in blokjes
- 500 g prei in ringen
- 1 rookworst
- 100 g vet spek in blokjes
- Zout
- Versgemalen peper
Breng de bouillon aan de kook in een grote pan.
Voeg de rijst, aardappelen en prei toe.
Laat het geheel 30 minuten zachtjes koken.
Verwarm de rookworst 15 minuten in heet water op een zacht vuur.
Snijd de rookworst in plakjes.
Bak het spek in een droge koekenpan ca.
10 minuten krokant.
Breng de preisoep op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over kommen.
Garneer elke kom met plakjes rookworst en krokant spek.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer de preisoep met een stuk donker brood. Een beetje grove mosterd past ook goed bij de soep.
Wijnadvies:
Een stevige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 13
Boeren Bakleverworst
Een authentiek recept voor zelfgemaakte bakleverworst, een traditionele lekkernij die langzaam verdwijnt. Hartig en vol van smaak, perfect voor een stevige wintermaaltijd.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
droogtijd3 dagen d
Servings: 8
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 2 varkensnieren
- 1 varkenslever
- 1 varkenshart
- 1 kg tarwemeel
- 500 g gruttenmeel
- 400 g vet spek in dobbelsteentjes
- Peper & zout
- Gemalen kruidnagel
- Kunstdarmen
- Reuzel om te bakken
Doe de varkensnieren, lever en hart in een pan met ruim water en kook ze gaar.
Verwijder de velletjes en maal het vlees zeer fijn met een vleesmolen of keukenmachine.
Meng het gemalen vlees met het tarwemeel, gruttenmeel, spekblokjes, peper, zout en kruidnagel.
Kneed alles goed door elkaar.
Vul de kunstdarmen voor de helft met het mengsel (het mengsel zet uit tijdens het koken).
Breng een pan met ruim water aan de kook.
Leg de gevulde worsten in het kokende water.
Houd het water tegen de kook aan en laat de worsten 30 minuten garen.
Prik in de worst om te controleren of deze gaar is: er mag geen beslag meer uitkomen.
Haal de worsten uit het water en leg ze even in koud water.
Hang de worsten op een warme, donkere plaats en laat ze enkele dagen drogen.
Snijd de gedroogde leverworst in plakken.
Bak de plakken aan beide kanten in hete reuzel tot ze bruin zijn.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer de gebakken leverworst met gekookte aardappelen en gestoofde groenten zoals rode kool of zuurkool. Lekker met een schepje appelcompote of mosterd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 13
Winterse Varkenszult uit Brabant
Een authentiek Brabants wintergerecht, varkenszult, rijk aan smaak en traditie. Perfect als hartige delicatesse voor koude avonden.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd5 uur uur
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg varkenskop wangen
- 200 g varkenstong
- 100 g varkenshart
- 200 g zwoerd
- 2 liter water
- 3 laurierblaadjes
- 10 g peperkorrels
- 5 g zout
- 10 g nootmuskaat
- 1 ½ dl azijn
Doe de varkenskop, tong en hart in een grote pan met heet water.
Voeg de laurierblaadjes, peperkorrels en zout toe.
Breng het water aan de kook en laat het ca.
5 uur zachtjes trekken.
Haal het vlees en de zwoerd uit de pan en verwijder de botten.
Maal het vlees, hart en tong fijn in een gehaktmolen of keukenmachine.
Zeef het overgebleven kookvocht en voeg dit toe aan het gemalen vlees.
Breng de massa, onder voortdurend roeren, aan de kook en laat goed doorkoken.
Breng het geheel op smaak met nootmuskaat, azijn en eventueel extra zout.
Laat het geheel nogmaals goed doorkoken.
Giet het mengsel in een vorm en laat het volledig afkoelen en opstijven.
Snijd de zure zult in plakken en serveer koud.
Serveertip:
Serveer de zure zult koud, eventueel met een stukje brood en mosterd. Lekker als onderdeel van een borrelplank of als voorgerecht.
Wijnadvies:
Een stevige, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 13
Romige Brabantse Aardappelsoep met Verse Kruiden
Een romige en hartverwarmende aardappelsoep met winterwortel, prei en knolselderij, verrijkt met verse peterselie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 6 grote aardappelen
- 1 winterwortel
- 2 preien
- 1 knolselderij
- 1 ½ liter water
- 5 dl melk
- 25 g boter
- Zout
- Peper versgemalen
- Nootmuskaat
- 1 ei
- ½ bosje peterselie
Schil en was de aardappelen en snijd ze in blokjes.
Schraap de wortel en snijd deze in plakjes.
Maak de preien schoon en snijd ze in ringen.
Maak de knolselderij schoon en snijd deze in blokjes.
Breng het water aan de kook in een grote pan.
Voeg de aardappelen, wortel, prei en knolselderij toe.
Laat het geheel 30 minuten zachtjes doorkoken.
Wrijf de groenten door een zeef en doe de puree terug in het kookvocht.
Breng de melk met de boter aan de kook in een aparte pan.
Roer de melk door de soep.
Laat de soep nog 15 minuten zachtjes doorkoken.
Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Klop het ei los en roer het door de soep.
Was de peterselie en hak fijn.
Roer de peterselie door de soep.
Serveertip:
Serveer de soep warm met brood.
Wijnadvies:
Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 13