Portugese bleekselderijstoofpot met tomaat
Een eenvoudige maar smaakvolle Portugese stoofpot met bleekselderij, tomaten en wortel.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Portugal Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 struiken bleekselderij
- Zout
- 100 g uien
- 50 g boter
- 1 wortel
- 3 tomaten
- 1 eetlepel bloem glutenvrije bloem indien nodig
- 1 glas groentebouillon
Snijd de bleekselderij in stukjes van ongeveer 10 cm.
Kook de bleekselderij 10 minuten in een pan met kokend water en een snufje zout.
Giet de bleekselderij af en laat afkoelen.
Smelt de boter in een pan en fruit de gehakte ui glazig met de in plakjes gesneden wortel.
Voeg de stukjes tomaat toe en strooi de bloem eroverheen.
Roer goed om alles te combineren.
Giet de groentebouillon in de pan en roer totdat er een gladde saus ontstaat.
Voeg de gekookte bleekselderij toe aan de saus, meng goed en laat 30 minuten zachtjes stoven.
Serveertip:
Serveer met vers gebakken brood of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Vinho Verde past perfect bij de frisse en hartige smaken van dit gerecht.
.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.7g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 6
Langoustine bisque
Een romige bisque boordevol smaakvolle langoustines, ideaal voor een luxe voorgerecht.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 kg langoustines
- Olijfolie
- 100 g prei
- 100 g knolselderij
- 50 g wortel
- 1 ui
- 1 sinaasappel
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 4 laurierbladeren
- 4 takjes tijm
- 1 dl cognac
- 2 dl witte wijn
- 4 liter visfond
- Rijstebloem
- Zout
- Peper
- 2,5 dl room
- Sakuracress voor garnituur
Verwijder de staarten van de langoustines en hak de koppen in stukken.
Pel de staarten en bewaar het staartvlees in de koelkast.
Maak de prei, wortel, knolselderij en ui schoon en snijd in brunoise (kleine blokjes).
Snijd de sinaasappel in stukken.
Verhit wat olijfolie in een grote pan en fruit de groenten en ui tot ze zacht zijn.
Voeg de gehakte langoustinekoppen toe en bak ze goed mee.
Roer de tomatenpuree erdoor en laat kort meebakken.
Blus af met cognac en witte wijn.
Voeg sinaasappel, tijm en laurier toe.
Giet de visfond erbij, breng aan de kook en laat een uur zachtjes trekken.
Passeer de bisque door een fijne zeef en breng opnieuw aan de kook.
Bind de bisque met rijstebloem en breng op smaak met zout en peper.
Voor de garnituur: Bak de langoustinestaarten 1 minuut in boter en laat uitlekken op keukenpapier.
Klop de room stijf met zout en peper.
Serveer de bisque in kommen.
Leg een quenelle room in het midden, voeg de langoustinestaarten toe en garneer met sakuracress.
Serveertip:
Serveer met versgebakken stokbrood of een lichtgroene salade.
Wijnadvies:
Deze rijke bisque vraagt om een droge witte wijn met wat body, zoals een Chardonnay of een Viognier. De volle smaken van de wijn zullen de complexiteit van de bisque aanvullen en de ervaring versterken.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 6
Romige Biefstuk Stroganoff
Geniet van deze romige en smaakvolle Biefstuk Stroganoff, geïnspireerd op de klassieke Russische keuken!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
Plastic zakje
Hamer of deegroller
- 600 g ribeye steak
- 30 g bloem gemengd met zout en peper
- 380 g fettuccine of tagliatelle
- 60 g boter
- 1 kleine ui gesnipperd
- 300 g champignons in dikke plakken
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 0,6 dl rode wijn
- 3 dl room
Wikkel de ribeye steak in plasticfolie en sla er met een hamer of deegroller op tot ze ongeveer half zo dik zijn.
Snijd vervolgens elke steak in repen van ongeveer 1 centimeter breed.
Doe de repen steak in een plastic zakje met de bloem en schud alles, zodat het vlees gelijkmatig met bloem bedekt is.
Kook de fettuccine of tagliatelle al dente in een grote pan met licht gezouten kokend water.
Smelt 40 g boter in een koekenpan op matig vuur en bak de gesnipperde ui gedurende 2 minuten.
Bak het met bloem bedekte vlees in porties gedurende 5 minuten per portie, of totdat het vlees gelijkmatig bruin is.
Haal het uit de pan en houd het warm.
Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en voeg de champignons toe.
Roerbak gedurende 2-3 minuten totdat ze zacht en lichtbruin zijn.
Voeg de tomatenpuree en rode wijn toe, en verwarm gedurende 2 minuten terwijl je voortdurend roert, of totdat de saus begint te dikken.
Voeg het gebakken vlees toe en roer de room erdoor.
Draai het vuur laag en laat het nog 1 minuut sudderen totdat de saus is ingedikt.
Serveer het vlees en de saus bovenop de gekookte pasta.
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 6
Bami met Pittige Gehaktballetjes en Romige Satésaus
Een snelle en smaakvolle maaltijd met kruidige gehaktballetjes in romige satésaus, geserveerd met bami. Perfect voor een doordeweekse avond!
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 g half-om-half gehakt of rundergehakt
- 1 zakje gehaktkruiden
- 1 theelepel sambal
- 1 ei
- 5 eetlepels paneermeel
- 50 g boter
- 1 pakje satésaus
- 500 g kant-en-klare bami
Meng het gehakt met de gehaktkruiden, sambal, ei en paneermeel in een kom.
Rol kleine balletjes van het gehakt, ongeveer ter grootte van een walnoot.
Verhit de boter in een pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
Voeg een kopje water toe en laat de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar sudderen.
Bereid ondertussen de satésaus volgens de instructies op de verpakking.
Leg de gehaktballetjes in de warme satésaus en roer goed door.
Verwarm de kant-en-klare bami in een ruime pan op hoog vuur, terwijl je het regelmatig omschept.
Serveer de gehaktballetjes in satésaus apart bij de bami.
Serveertip:
Serveer met kroepoek, atjar en extra sambal voor een authentieke Indonesische smaakbeleving.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht, of kies voor een lichte rode wijn zoals een Beaujolais.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 6
Ambachtelijke Ossestaartsoep
Heerlijke ambachtelijke ossestaartsoep met rijke smaken van kruidnagel, laurier en tijm.
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 3 eetlepels olie
- 1 ½ kg ossestaart in stukken
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 uien in ringen
- 1 grote winterwortel in stukken
- 10 zwarte peperkorrels
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- Stukje foelie
- 2 takjes tijm
- 6 takjes selderij
- Peterselie
- Zout
Voorbereiding:
Verhit de olie in een grote pan en bak de stukken ossestaart rondom bruin.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee.
Schenk 2 liter water in de pan en breng het geheel aan de kook.
Schuim regelmatig af.
Bereiding:
Voeg de uien, wortel, zwarte peperkorrels, kruidnagels, laurierblaadjes, foelie, tijm, selderij en peterselie toe aan de pan.
Laat de soep 3 1/2 uur zachtjes trekken.
Zeef de soep en haal het vlees van de botten.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Voeg het vlees weer toe aan de soep.
Bestrooi de soep voor het serveren met gehakte verse kruiden zoals peterselie, selderij en bieslook.
Varieer de vulling en voeg bijvoorbeeld 200 g dun gesneden paddestoelen, zoals champignons, toe. Bak ze in 2 eetlepels olie gedurende 5 minuten en voeg ze voor het serveren aan de soep toe.
Wijnadvies:
Bij deze rijke ossestaartsoep past een volle rode wijn, zoals een Merlot of een Rioja. Deze versterken de diepe en hartige smaken van het gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 6
Matelote van Zoetwatervis met Witte Wijn en Champignons
Een klassieke Franse matelote: zachte zoetwatervis, gestoofd in witte wijn en room, met champignons en krokante croûtons. Een verfijnde delicatesse!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg gemengde visfilets bijv. zalmforel, snoekbaars, snoek, paling
- 3 el olie
- 60 g boter
- 4 sjalotjes gehakt
- 2-3 takjes peterselie
- 1 takje tijm vers
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblad
- 1 el citroensap
- 2 dl slagroom
- 2 el cognac
- 3 dl droge witte wijn bijv. Vouvray
- 1 el aardappelmeel
- 250 g kleine champignons
- 12 croûtons witbrood in hartvorm
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Snijd de visfilets in stukken van 5 cm.
Verhit 1 eetlepel olie en 30 g boter in een grote pan en bak de gehakte sjalotjes 5 minuten op laag vuur.
Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
Voeg de wijn, room, cognac, peterselie, tijm, laurierblad, zout en peper toe.
Breng het geheel aan de kook en laat de saus 20 minuten zachtjes inkoken.
Leg de visfilets in de saus en pocheer ze in 10 minuten gaar (zorg ervoor dat de saus niet kookt).
Verhit 15 g boter in een pan en bak de champignons 10 minuten.
Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
Roer de champignons met het bakvocht door de saus.
Meng het aardappelmeel met een beetje water tot een glad papje en voeg het al roerend aan de saus toe om deze te binden.
Bak de croûtons in de resterende boter goudbruin.
Serveer de vis met saus in een schaal en leg de croûtons langs de rand voor een decoratieve afwerking.
Serveer de vis met saus in een schaal, leg de croûtons langs de rand.
Wijnadvies:
Serveer deze matelote met een droge witte wijn zoals Vouvray of een frisse Pouilly-Fumé. Beide complimenteren de rijke roomsaus en delicate vis.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 36g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 6
Romige Chocoladepudding
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 liter halfvolle melk
- ½ liter room
- 8 eetlepels fijne suiker
- 500 g pure chocolade
- 4 eetlepels aardappelzetmeel
Giet de melk, room en chocolade in een grote pan en verwarm het bijna tot het kookpunt.
Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Voeg de suiker toe aan de pan en roer goed door tot de suiker volledig is opgelost.
Meng het aardappelzetmeel met een beetje water om een glad papje te vormen.
Voeg het aardappelzetmeel mengsel langzaam toe aan de pan terwijl je continu roert met een garde.
Blijf roeren tot het mengsel dikker wordt en de gewenste consistentie heeft bereikt.
Verdeel de chocoladepudding direct over de schaaltjes.
Laat de pudding afkoelen en opstijven in de koelkast voor minstens 1 uur voordat je serveert.
Wijnadvies:
Een glas zoete rode wijn zoals een Ruby Port past goed bij deze romige chocoladepudding, de rijke smaken vullen elkaar mooi aan.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 40g | Zout: 0.2g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 6
Indonesische Runderstoofpot met Kokosmelk
Opor opor van rundvlees
Voorbereidingstijd13 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
- 500 gram runderbieflappen in blokjes gesneden
- ¾ dl slaolie
- 2 middelgrote uien fijngehakt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- ½ eetlepel assem tamarinde
- 3 dl water
- ¼ blokje santen kokosmelk
Boemboes:
- 2 fijngemaakte kemirinoten
- 2 blaadjes salam Indonesische laurier
- 2 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes
- 1 spriet sereh citroengras, gekneusd
- 1 plakje laos gemberwortel, gekneusd
- 2 theelepels ketoembar korianderpoeder
- 1 theelepel djinten komijn
- 2 theelepels suiker
- Zout naar smaak
Verhit de slaolie in een grote pan en fruit de fijngehakte uien en knoflook glazig.
Voeg het blokjes gesneden rundvlees toe en bak deze mee tot ze lichtbruin zijn.
Voeg de boemboes toe en bak deze ook kort mee tot ze geurig zijn.
Los de assem op in water en giet dit mengsel over het vlees.
Laat het geheel ongeveer een half uur sudderen.
Voeg het blokje santen toe en laat het smelten, laat het vlees vervolgens nog een half uur sudderen.
Verwijder voor het opdienen de salamblaadjes, djeroek poeroet, sereh en laos.
Wijnadvies:
Een medium tot volle rode wijn zoals een Merlot of Shiraz past goed bij deze rijke en kruidige stoofpot. Hun robuuste smaken complementeren de complexiteit van de kruiden en het vlees.
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 6
Indische Kokosgroentenschotel
Oerapan, koud of warm te eten
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 200 gram witte kool fijngesneden
- 200 gram taugé
- 100 gram sperziebonen gehalveerd
- 3 eetlepels slaolie
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- ½ eetlepel assem tamarinde
- 1 ½ dl water
- 150 gram geraspte kokos
Boemboes:
- 1 plakje kentjoer optioneel
- 2 theelepels sambal oelek
- 1 theelepel trassi
- 2 theelepels suiker
- 1 theelepel vetsin optioneel
- Zout naar smaak
Was de witte kool en snijd hem in fijne reepjes.
Spoel de taugé af.
Stoom de kool en taugé ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde stomer, zodat ze niet te gaar worden.
Kook de sperziebonen halfgaar in een pan met een beetje water.
Verhit de slaolie in een grote pan en fruit de fijngehakte knoflook samen met alle boemboes.
Voeg de geraspte kokos toe en bak deze mee tot het lichtbruin kleurt en geurig wordt.
Los de assem op in water en voeg dit mengsel toe aan de pan.
Voeg de gestoomde kool, taugé en gekookte sperziebonen toe aan de pan.
Roer goed door totdat het water verdampt is.
Verwijder voor het opdienen eventueel het plakje kentjoer.
Wijnadvies:
Bij dit pittige en aromatische gerecht past een frisse Riesling of een lichte Chardonnay. De zoetheid van de wijn balanceert goed met de kruidigheid van de boemboes.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 5g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 6
Rijk Stoofvlees in Donkere Biersaus
Dit stoofvlees in een rijke donkere biersaus is een klassiek Belgisch gerecht, perfect voor een stevige maaltijd. Het rundvlees wordt langzaam gestoofd met uien, mosterd en laurierbladeren voor een diepe, hartige smaak. Serveer met frietjes of kroketten voor een authentieke ervaring.
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Presspot (snelkookpan)
Keukenmes
- 2 kg mager stoofvlees rundvlees
- 5 ajuinen
- 5 laurierblaren
- 2 flessen donker tafelbier
- 4 eetlepels mosterd
- Zout en peper naar smaak
- Maïszetmeel express voor donkere sausen
Verhit een grote pan en bak het stoofvlees aan tot het een bruin krokant jasje heeft.
Snijd de ajuinen en bak ze bruin in de presspot met een beetje olijfolie.
Voeg het gebakken stoofvlees, laurierbladeren, zout, peper en mosterd toe aan de presspot.
Giet de twee flessen donker tafelbier erbij en sluit de presspot goed af.
Breng de presspot op hoog vuur (stand 6) tot het kookpunt.
Zet het vuur daarna op stand 3 en laat het geheel 45 minuten zachtjes koken.
Laat na het koken de stoom ontsnappen onder de koude kraan voordat je de pot opent.
Proef het stoofvlees en voeg indien nodig extra zout en peper toe.
Dikte de saus aan met maïszetmeel express totdat de gewenste consistentie is bereikt.
Serveer het stoofvlees met witloof in mayonaise en frietjes of kroketten.
Dien op met witloof in mayonaise en frietjes of kroketten.
Wijnadvies:
Serveer met een stevige rode wijn zoals een Bordeaux, of geniet van hetzelfde donkere bier dat in het gerecht is gebruikt.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 60g | Vet: 40g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 6